Παπαγεωργίου Βασίλης |
Ο λόγος, φυσικά, για τις μεγαλύτερες τράπεζες του κόσμου, που βγαίνουν από την κρίση αλώβητες και απίστευτα ενισχυμένες.
ΤΗΝ 1η ΔΕΚΕΜΒΡΗ αποκαλύφθηκαν τα ποσά που πήραν από το πακέτο «σωτηρίας» της ομοσπονδιακής τράπεζας των ΗΠΑ (Fed). Σύμφωνα με τα στοιχεία της Fed, στη διάρκεια της κρίσης, τα περισσότερα από το πακέτο «σωτηρίας» πήγαν στη Citigroup (2.2 τρισ.), ενώ ακολουθούν Merrill Lynch (2.1 τρισ.), Morgan Stanley (2 τρισ.), Bank of America (1.1 τρισ.), Bear Stearns (960 δισ.), Goldman Sachs (620 δισ.), J. P. Morgan Chase (260 δισ.) και Wells Fargo (150 δισ.).
ΕΝΑ ΡΕΠΟΡΤΑΖ της «Γουόλ Στριτ Τζιόρναλ», πριν από μια βδομάδα, αποκάλυπτε μιαν ακόμη πτυχή των δραστηριοτήτων αυτών των «ευαγών ιδρυμάτων» του καπιταλισμού. Συγκεκριμένα, αναφερόταν ότι οι δέκα μεγάλες τράπεζες (αμερικανικές, γερμανικές, ελβετικές, βρετανικές), που πρωταγωνιστούν στη διεθνή αγορά συναλλάγματος, προσανατολίζονται στη δημιουργία δικής τους πλατφόρμας συναλλαγών. Δηλαδή, επιδιώκουν να ελέγξουν το σύνολο της αγοράς συναλλάγματος και των παραγώγων!
Πρωταγωνίστριες και πάλι είναι η Barclays, η Citigroup, η Credit Suisse Deutsche Bank, η Goldman Sachs, η HSBC, η J. P. Morgan Chase, η Morgan Stanley, η RBS, η UBS.
Για να γίνει αντιληπτό το μέγεθος μιας τέτοιας επιχείρησης, αρκεί να αναφέρουμε πως ο ημερήσιος διεθνής τζίρος μόνο των αγορών συναλλάγματος φτάνει τα 4 τρισ. δολάρια, υπερβαίνοντας έτσι κατά 20 φορές το παγκόσμιο ΑΕΠ!
ΤΑ ΟΦΕΛΗ ΤΩΝ ΤΡΑΠΕΖΩΝ από μια τέτοια κίνηση μεταφράζονται σε πακτωλούς δισεκατομμυρίων, καθώς θα μπορούν να ελέγχουν προς όφελός τους το spread των τιμών αγοράς και πώλησης, δημιουργώντας έτσι το μεγαλύτερο ηλεκτρονικό καρτέλ στον κόσμο! Παράλληλα, θα μπορούν να εξοικονομούν για τον εαυτό τους τις σχετικές προμήθειες, αλλά και να τις εισπράττουν από τους άλλους χρήστες του συστήματος!
Ομως, επειδή για τους καπιταλιστές τραπεζίτες ισχύει το «τρώγοντας ανοίγει η όρεξη», αποφάσισαν να βάλουν στο χέρι και τους μηχανισμούς που οι κυβερνήσεις των ΗΠΑ και της Ευρωπαϊκής Ενωσης δημιούργησαν για να «ελέγχουν» δήθεν τις δραστηριότητες του χρηματοπιστωτικού συστήματος.
ΣΕ ΔΗΜΟΣΙΕΥΜΑ της «Νιου Γιορκ Τάιμς» στις 23 Δεκέμβρη, αναφέρεται ότι εννιά τράπεζες (Bank of America, Barclays, Credit Suisse, Deutsche Bank, Goldman Sachs, HSBC, J. P. Morgan Chase, Morgan Stanley, UBS), αξιοποιώντας τα παραθυράκια του νόμου της κυβέρνησης Ομπάμα για την «εποπτεία του τραπεζικού συστήματος», συμμετέχουν σε επιτροπή της εταιρείας εκκαθάρισης συναλλαγών ICE Trust. Ετσι, αποκτούν το δικαίωμα να αποκρύπτουν πληροφορίες για τιμές και προμήθειες στις υπόλοιπες ανταγωνιστικές τράπεζες, εξασφαλίζοντας τεράστιο πλεονέκτημα που μεταφράζεται σε μερικά δισ. δολάρια...
Κατόπιν αυτών, δεν είναι περίεργο ότι σύμφωνα με το πρακτορείο «Μπλούμπεργκ» αυτές οι τράπεζες θα παρουσιάσουν το 2010 τα δεύτερα μεγαλύτερα κέρδη στην ιστορία τους.
"ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ" 31/12/2010 - 2/1/2011
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου