Τελευταία μέρα του χρόνου σήμερα. Με τα καλά και τα κακά του. Συνήθως, τα τραγικά γεγονότα, τα οδυνηρά λάθη και οι επιζήμιες γκάφες είναι αυτά τα οποία κρατάνε περισσότερο στη μνήμη των ανθρώπων. Ο πόνος δύσκολα ξεπερνιέται. Χθες, η στήλη απένειμε όπως κάθε χρόνο, τα βραβεία («Χρυσά Βατόμουρα») στους αρνητικούς πρωταγωνιστές της χρονιάς. Σήμερα, μοιράζει τα χρυσά βραβεία αξίας στους πραγματικούς Άριστους των Αρίστων, οι οποίοι άφησαν θετική σφραγίδα στο χρόνο που πέρασε. Δεν θα βρείτε, βεβαίως, πολιτικούς ανάμεσά τους. Σπουδαίους ανθρώπους θα βρείτε. Επειδή όσο ποτέ προηγουμένως, έχουμε ανάγκη την ελπίδα!
Το πρώτο βραβείο απονέμεται χωρίς κανένα ενδοιασμό στον κυπριακής καταγωγής ερευνητή Ντέμη Χασάμπη, στον οποίο απονεμήθηκε φέτος το Βραβείο Νόμπελ Χημείας επειδή ανάπτυξε ένα μοντέλο τεχνητής νοημοσύνης για να λυθεί ένα πρόβλημα 50 ετών: Η πρόβλεψη των πολύπλοκων δομών των πρωτεϊνών.
Το δεύτερο χρυσό βραβείο απονέμεται στο νεαρό αθλητή στίβου Ιωσήφ Κεσίδη, ο οποίος ανεδείχθη παγκόσμιος πρωταθλητής στη σφυροβολία, εκσφενδονίζοντας τη σφύρα του στα 82,80 μέτρα και κατέκτησε το χρυσό μετάλλιο στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα κάτω των 20, που έγινε στη Λίμα του Περού. Μια τεράστια επιτυχία.
Το τρίτο βραβείο πάει σε έναν ακόμη αθλητή, που έκανε περήφανη την Κύπρο. Τον Μάριο Γεωργίου ο οποίος αναδείχθηκε πρωταθλητής Ευρώπης στο σύνθετο ατομικό στην ενόργανη γυμναστική, στο ευρωπαϊκό πρωτάθλημα που διεξήχθης το Ρίμινι της Ιταλίας.
Το επόμενο χρυσό βραβείο στον άριστο των αρίστων εντός συνόρων. Στον συνθέτη Μάριο Ιωάννου Ηλία απένειμε το Αριστείο της Κυπριακής Δημοκρατίας για το 2024 η Ακαδημία Επιστημών, Γραμμάτων και Τεχνών. Ο Μάριος Ιωάννου Ηλία έχει βραβευθεί πολλάκις στο εξωτερικό από διεθνείς αναγνωρισμένους φορείς. Διετέλεσε καλλιτεχνικός διευθυντής σε σημαντικούς φορείς και οργανισμούς στην Ευρώπη και στην Ασία.
Το πέμπτο χρυσό βραβείο απονέμεται από την στήλη στον καθηγητή Τόνυ Κουζαρίδη με αφορμή την απονομή του τίτλου του Ιππότη από την κυβέρνηση του Ηνωμένου Βασιλείου. Ο κ. Κουζαρίδης είναι καθηγητής Βιολογίας Καρκίνου στο Πανεπιστήμιο του Cambridge, διευθυντής του Ινστιτούτου Milner Therapeutics και ανώτερος επικεφαλής ομάδας στο Ινστιτούτο Gurdon. Ο τίτλος του απενεμήθη έγινε για την προσφορά του στην παροχή υπηρεσιών υγειονομικής περίθαλψης και ιδιαίτερα στην επιγενετική, και στην ανακάλυψη ενζύμων, που συμβάλλουν στη θεραπεία της οξείας μυελοειδούς λευχαιμίας και του καρκίνου.
Το επόμενο βραβείο πηγαίνει στον καθηγητή Ακτινοθεραπευτικής Ογκολογίας και ιδρυτή του Γερμανικού Ογκολογικού Κέντρου Νικόλαο Ζαμπόγλου, ο οποίος τιμήθηκε με τον Σταυρό του Τάγματος Αξίας της Γερμανίας, που αποτελεί το σπουδαιότερο ομοσπονδιακό παράσημο της χώρας. Τιμήθηκε για την εξαιρετική του συμβολή στις γερμανοκυπριακές σχέσεις στον τομέα της ιατρικής και για τα επιτεύγματα που έχουν ιδιαίτερη αξία για το ευρύ κοινό.
Το έβδομο χρυσό βραβείο της χρονιάς παίρνει ο καθηγητής του Τμήματος Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Μηχανικών Υπολογιστών της Πολυτεχνικής Σχολής του Πανεπιστημίου Κύπρου και διευθυντής του Κέντρου Αριστείας για Έρευνα και Καινοτομία «Κοίος», Μάριος Πολυκάρπου. Τιμήθηκε με το Βραβείο 2023 IEEE Frank Rosenblatt Technical Field Award, που αποτελεί την ύψιστη διάκριση για επιστήμονες που διεξάγουν πρωτοποριακό ερευνητικό έργο στον τομέα της Τεχνητής Νοημοσύνης. Η τελετή απονομής του βραβείου πραγματοποιήθηκε στις 2 Ιουλίου 2024, στην Ιαπωνία, στο πλαίσιο του Διεθνούς Συνεδρίου για την Υπολογοστική Νοημοσύνη, στο οποίο έλαβαν μέρος πάνω από 2.500 επιστήμονες από όλο τον κόσμο.
Το επόμενο βραβείο απονέμεται σε ομάδα μαθητών που εξασφάλισε χάλκινο μετάλλιο στην 21η Διεθνή Ολυμπιάδα Φυσικών Επιστημών. Πραγματοποιήθηκε 2-12 Δεκεμβρίου 2024 στο Βουκουρέστι και συμμετείχαν 303 μαθητές από 52 χώρες. Η Κύπρος εκπροσωπήθηκε από τους μαθητές Δημητρίου Ανδρέα του Λυκείου Αραδίππου «Τάσος Μητσόπουλος», Δυμιώτη Μιχάλη του Λυκείου Λατσιών, Κωνσταντίνου Δημήτρη του Λυκείου Αρχιεπισκόπου Μακαρίου Γ’ Δασούπολης, Κώστα Ξένιο του Λυκείου Βεργίνας, Παπαστυλιανού Λητώ του Λυκείου Λινόπετρας και Χρυσοστομίδη Πέτρο του Περιφερειακού Λυκείου Αποστόλου Λουκά Κολοσσίου υπό την καθοδήγηση των καθηγητών Φυσικής, Δημήτρη Δημητρίου, Χημείας, Γιάννη Τσαλαβούτη και Βιολογίας, Μάριο Χατζηρούσο.
Και το ένατο βραβείο απονέμεται σε μαθητές, αφού κάθε επιτυχία τους αξίζει να επιβραβεύεται. Μοιράζεται στους μαθητές του Γυμνασίου Αποστόλου Παύλου στην Πάφο και στους μαθητές του δημοτικού σχολείου Έμπας, που διακρίθηκαν σε πανελλήνιους διαγωνισμούς. Οι πρώτοι πήραν πρώτο Πανελλήνιο Βραβείο στο διαγωνισμό “Ελλάδα, Κύπρος, Ομογένεια : Εκπαιδευτικές Γέφυρες 2024″, με θέμα “Φύλαξε το κλειδί. Είναι του σπιτιού. Όταν θα πας, ν’ ανοίξεις”. (Στερνός λόγος, Κλαίρη Αγγελίδου). Οι δεύτεροι εξασφάλισαν δύο πρώτα βραβεία στον ίδιο πανελλήνιο διαγωνισμό, στην κατηγορία τραγούδι και σποτάκι.
Τέλος, το δέκατο φετινό χρυσό βραβείο απονέμεται στον εθελοντή ποδηλάτη Πέτρο Στυλιανού Ππόλο, ο οποίος κινητοποιήθηκε εκ νέου για να στηρίξει την οικογένεια παιδιού το οποίο βρισκόταν σε νοσοκομείο στην Γερμανία για μεταμόσχευση μυελού των οστών. Ο συγκεκριμένος ποδηλάτης πράττει ανάλογες δράσεις για κοινωνικό σκοπό πολύ συχνά. Τέτοιοι άνθρωποι αξίζουν την ευγνωμοσύνη μας.
Δέκα αριστεία. Δέκα βραβεία. Δέκα ελπίδες! ΚΑΛΗ ΝΕΑ ΧΡΟΝΙΑ αγαπητοί φίλοι!
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου