ΟΙ ΝΕΟΙ δήμαρχοι αναλαμβάνουν καθήκοντα όχι με άδεια ταμεία αλλά με υπερχρεωμένα. Δέκα εκατομμύρια έλλειμμα στο Δήμο Λάρνακας, από 15 εκατομμύρια στους Δήμους Λευκωσίας και Λεμεσού, πέντε στο Δήμο Πάφου. Και το μεγάλο στοίχημα για αυτούς είναι να καταφέρουν, αν μη τι άλλο, να μην αυξήσουν τα χρέη. Το στοίχημα, όμως, είναι μάλλον χαμένο. Χωρίς να φταίνε σε τίποτα οι νέοι δήμαρχοι. Ίσως απόλυτα ούτε και οι τέως.
Μπορεί πριν χρόνια, σαν ιδέα, η τοπική αυτοδιοίκηση να ακούστηκε πολύ δημοκρατικός τρόπος οργάνωσης και κατανομής εξουσιών. Στην πράξη όμως δημιουργήθηκαν υδροκέφαλα τέρατα. Τεράστιες υπηρεσίες για το τίποτα στην ουσία. Με τους κομματικούς μηχανισμούς να βρίσκουν κι άλλους χώρους να βολεύουν οπαδούς.
Ολόκληρη η Κύπρος, σύμφωνα με την τελευταία απογραφή είναι, σε πληθυσμό, όσο μια πόλη της Ευρώπης. Όχι μια πρωτεύουσα. Όσο μια πόλη όπως περίπου η Μπολόνια στην Ιταλία, όσο το Ρότερνταμ στην Ολλανδία. Μικρότερη σε πληθυσμό απ’ ό,τι η Βαρκελώνη, απ’ ό,τι η Ρώμη, απ’ ό,τι η Μαδρίτη, το Βερολίνο… Πολύ μικρότερη απ’ ό,τι μια περιοχή της Νέας Υόρκης. Όλες αυτές οι πόλεις που είναι πολύ μεγαλύτερες σε πληθυσμό απ’ ό,τι ολόκληρη η Κύπρος έχουν μια δημοτική αρχή. Η Νέα Υόρκη με κάπου 18 εκατομμύρια πληθυσμό έχει ένα δήμαρχο. Όπως το Δάλι, το Γέρι, ο Άγιος Δομέτιος με κάπου πέντε χιλιάδες κατοίκους ο καθένας. Για να λειτουργήσει το κάθε δημαρχείο στον καθένα από αυτούς τους τόπους χρειάζεται ξεχωριστές υπηρεσίες. Γραμματείς, κηπουρούς, συντηρητές, συλλέκτες σκυβάλων, οδοκαθαριστές, τροχονόμους… Ένα χώρο να στεγάζονται -αν είναι μέγαρο, ακόμα καλύτερα- αυτοκίνητα, εξοπλισμό… Και το αποτέλεσμα ποιο είναι; Όλα τα έσοδα δαπανούνται για συντήρηση του δήμου. Καταλήγουν, λοιπόν, οι δήμοι να κάνουν έναν πεζόδρομο, ένα πάρκο με δυο κούνιες, έτσι για να έχουν να εμφανίσουν έργο, αλλά κι αυτά με δάνειο. Το θέμα λοιπόν δεν είναι για τους νέους δημάρχους να κερδίσουν το στοίχημα. Το στοίχημα είναι χαμένο. Το θέμα είναι να αντιληφθούμε και να παραδεχτούμε πως κάναμε λάθος, πως σε έναν τόπο τόσο μικρό δεν χρειάζεται κάθε κοινότητα 5.000 κατοίκων να έχει ξεχωριστό δήμο. Κι ας μειωθούν οι άρχοντες του τόπου. Κι ας μειωθούν τα πλοκάμια των κομμάτων.
Της Χρυστάλλας Χατζηδημητρίου
«Ο ΦΙΛΕΛΕΥΘΕΡΟΣ» 17-1-2012
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου