Στην κοινή αποστολή συμμετείχαν οι οργανώσεις: Media Freedom Rapid Response (MFRR), Ευρωπαϊκό Κέντρο για την Ελευθερία του Τύπου και των Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης (ECPMF), Ευρωπαϊκή Ομοσπονδία Δημοσιογράφων (EFJ), Free Press Unlimited (FPU), Διεθνές Ινστιτούτο Τύπου (IPI), Osservatorio Balcani e Caucaso Transeuropa (OBCT), Επιτροπή για την Προστασία των Δημοσιογράφων (CPJ) και Ρεπόρτερ Χωρίς Σύνορα (RSF).
Σκοπός της αποστολής ήταν «να αναλύσει τους βαθύτερους λόγους για την πρόσφατη διάβρωση της ελευθερίας των μέσων ενημέρωσης και να εξετάσει τις πιθανές δυνατότητες βελτίωσης», ενώ οι εκπρόσωποι των οργανώσεων βρέθηκαν στην Ελλάδα από τις 25 έως τις 27 Σεπτεμβρίου και συναντήθηκαν με δημοσιογράφους από μεγάλο εύρος μέσων, κρατικούς αξιωματούχους, στελέχη ανεξάρτητων αρχών και εκπροσώπους της κοινωνίας των πολιτών.
Οι οργανώσεις εντόπισαν τέσσερις «σημαντικές συστημικές προκλήσεις για την ελευθερία του Τύπου στην Ελλάδα, οι οποίες συνδυαζόμενες συμβάλλουν στη δυσπιστία μεταξύ των δημοσιογράφων και της κυβέρνησης και σε ένα τοξικό και επικίνδυνο περιβάλλον για την κριτική και ανεξάρτητη δημοσιογραφία». Οι προκλήσεις αυτές είναι: «αυθαίρετη παρακολούθηση, απειλές κατά της ασφάλειας των δημοσιογράφων, καταχρηστικές αγωγές, καθώς και οικονομικές και πολιτικές πιέσεις».
Η διαπίστωση των προβλημάτων συνοδεύεται και από συνεκτικές προτάσεις προς την κυβέρνηση ούτως ώστε, όπως τονίζουν οι οργανώσεις, «να αποδείξει με σαφήνεια την πολιτική της δέσμευση να βελτιώσει την ελευθερία του Τύπου στην Ελλάδα».
Εκτενής έκθεση με λεπτομερείς συστάσεις πρόκειται να δημοσιευτεί στα αγγλικά και τα ελληνικά το προσεχές διάστημα και θα δημοσιοποιηθεί σε εθνικό και διεθνές επίπεδο. Προς το παρόν, μπορείτε να διαβάσετε στα αγγλικά την περιληπτική παρουσίαση των ευρημάτων της αποστολής στην ιστοσελίδα του Διεθνούς Ινστιτούτου Τύπου.
Πηγή: https://info-war.gr/diethneis-organoseis-i-dimosiografi/
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου