Πριν λίγες μέρες, πέρασε στα ψιλά των ειδήσεων πως άγνωστη γυναίκα, δίνοντας τις πρώτες βοήθειες σε άντρα που είχε καταρρεύσει μέσα σε εμπορικό κέντρο, συνέβαλε στη διάσωση της ζωής του. Την άγνωστη γυναίκα ευχαριστούσε με ανάρτηση της η υπεύθυνη των ασθενοφόρων, σημειώνοντας: «Πολίτες σαν κι εσάς μας κάνουν περήφανους».
Χθες, αποκαλύφθηκε η ταυτότητα (ή μάλλον η εθνικότητα) της γυναίκας. Είναι η Τουρκοκύπρια Σαζιγιέ Αζιμκάρ, 34 χρόνων, η οποία βρισκόταν με το γιο της στο mall της Έγκωμης όταν αντιλήφθηκε πως κάτι συνέβη. Πλησιάζοντας τη σκηνή όπου ήταν μαζεμένος κόσμος, είδε ένα άντρα πεσμένο κάτω και προσφέρθηκε να βοηθήσει εξηγώντας πως γνωρίζει από πρώτες βοήθειες. Με την χρήση απινιδωτή, που προφανώς ήταν στο Κέντρο, και τη μέθοδο ΚΑΡΠΑ (καρδιοαναπνευστική αναζωογόνηση με την χρήση απινιδωτή και τεχνητή αναπνοή) κατάφερε -μέχρι να φθάσει το ασθενοφόρο- να επαναφέρει τον άνθρωπο.
Μπορεί ο καθένας που βρισκόταν σε παρόμοια σκηνή, και είχε τις απαραίτητες γνώσεις, να έκανε το ίδιο. Χωρίς να ζητήσει πρώτα ταυτότητα ή βεβαίωση της ιδεολογίας εκείνου που είναι πεσμένος στο έδαφος. Ωστόσο μας εντυπωσιάζει το ότι το έκανε μία Τουρκοκύπρια για ένα Ελληνοκύπριο, με την ίδια να δηλώνει το αυτονόητο (ή μάλλον αυτό που θα έπρεπε να είναι αυτονόητο): «Είμαστε όλοι ένα, γι’ αυτό το ότι βοήθησα μια οικογένεια, ένα 46χρονο άντρα με παιδιά, με κάνει ευτυχισμένη».
Κάποιες μέρες πριν το συμβάν, ο πρόεδρος της Δημοκρατίας, Νίκος Χριστοδουλίδης, εγκαινίασε την έκθεση του Τουρκοκύπριου καλλιτέχνη Ουμίτ Ινατσί. Κι ο τίτλος της είδησης των εγκαινίων έλεγε: «Όταν γνώρισα τον Ουμίτ, κατάλαβα ότι οι Ε/κ και οι Τ/κ είναι το ίδιο». Τα λόγια ανήκουν στον πρόεδρο Χριστοδουλίδη, ο οποίος –ευτυχώς- δεν γνώρισε τώρα στην έκθεση τον Τ/κ καλλιτέχνη, αλλά κάποια χρόνια πριν. Όταν ήδη υπηρετούσε στο υπουργείο Εξωτερικών, ως γενικός πρόξενος στο Λονδίνο.
Τόσο ο τρόπος που αντιμετωπίζεται το ένα συμβάν, όσο και η δήλωση του ίδιου του προέδρου, δείχνουν από τη μια τις αγκυλώσεις που κουβαλάμε και ταυτόχρονα μια αφελή αντιμετώπιση του προβλήματος που ονομάζεται κυπριακό. Αλλά και πόσο λίγο γνωρίζουμε ο ένας τον άλλο. «Γεννήθηκα, ανέφερε ο κ. Χριστοδουλίδης, το 1973 και μεγάλωσα στην Πάφο. Ήμουν έξι μηνών το 1974. Και παρά το γεγονός ότι και οι δύο μου γονείς προέρχονται από μικτά χωριά (η μητέρα από τη Γεροσκήπου και ο πατέρας από τη Χούλου), και έμαθα μέσα από τις δικές τους εμπειρίες ότι οι Ε/κ και οι Τ/κ ζούσαν μαζί, δεν είχα την ευκαιρία να το μάθω αυτό από μόνος μου». Μέχρι που γνώρισε τον Ουμίτ, ο οποίος σημειωτέο γεννήθηκε στη Λεμεσό το 1960. Και το 2023 μας εκπλήσσει που οι Τουρκοκύπριοι είναι κανονικοί άνθρωποι. Όπως μάλλον θα τους εκπλήττει κι αυτούς όταν ανακαλύπτουν πως οι Ελληνοκύπριοι είναι κανονικοί άνθρωποι.
Πηγή: https://www.philenews.com/apopsis/arthra-apo-f/article/1398295/ma-i-t-k-ine-san-emas/
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου