Η 17χρονη Αμιρά, γεννημένη στη Γάζα, είναι κόρη ισοβίτη Παλαιστίνιου (ήρωα στα μάτια της δικής του κοινότητας, τρομοκράτη για τους Ισραηλινούς). Η έλευση της στον κόσμο επιτεύχθηκε με παράνομα διοχετευμένο, έξω από τις φυλακές, σπέρμα: Ισραηλινός φύλακας «φυγάδευσε», έναντι αμοιβής, το σπέρμα του πατέρα της. Η ταυτότητα της ως κόρη ήρωα, είναι το κέντρο της ύπαρξης της, μέχρι που όλα ανατρέπονται. Όταν γίνεται προσπάθεια τεκνοποίησης με τον ίδιο τρόπο, αποκαλύπτεται πως ο άντρας είναι στείρος. Άρα ποιος είναι ο πατέρας; Ή η μητέρα της απάτησε τον ήρωα και πρέπει να τιμωρηθεί από τους συντρόφους του και την οικογένεια της ή χρησιμοποιήθηκε σπέρμα άλλου. Και ποιου; Μήπως δεν είναι παιδί ήρωα αλλά Ισραηλινού; Η απάντηση αποτελεί και την έναρξη ενός φιλοσοφικού και πολιτικού διαλόγου.
Η ιστορία αυτή είναι το περιεχόμενο της ταινίας «Αμιρά», της οποίας ο δημιουργός θέλει να δείξει τη λεπτή κλωστή που γίνεται σύνορο και χωρίζει τους λαούς, με τραγικό αποτέλεσμα. Μια 17χρόνη κοπέλα, ενώ παραμένει το ίδιο άτομο, με την ίδια προσωπικότητα, βρίσκεται από τη μια μέρα στην άλλη –στα μάτια των άλλων- σε άλλο χαράκωμα. Κι η ίδια αιωρείται. Θα μπορούσε να είναι Ισραηλινή, όπως θα μπορούσε να είναι και Παλαιστίνια. Πριν ακόμα γεννηθεί, η μοίρα της έχει καθοριστεί σε ένα συγκεκριμένο πλαίσιο, βασισμένο σε ένα τυχαίο γεγονός που θα μπορούσε να είναι και ψέμα. Έχει καθοριστεί ποιους πρέπει να αγαπά και ποιους να μισεί. Κι όλα γίνονται θρύψαλα.
Μια άλλη ταινία, με τίτλο «Βαλς με τον Μπασίρ» αφηγείται την ιστορία ενός άντρα που βλέπει κάθε βράδυ το ίδιο όνειρο: Το κυνηγάνε 26 σκυλιά. Ένας φίλος, του υποδεικνύει πως έχει να κάνει με τις εμπειρίες που είχαν από κοινού στο στρατό. Ο ίδιος όμως δεν έχει καμία ανάμνηση από την περίοδο εκείνη, από ένα πόλεμο που έλαβε μέρος και που έχει σβήσει από το μυαλό. Αρχίζει να ψάχνει μέσα από αφηγήσεις άλλων χωρίς να είναι διακριτό πότε οι αφηγήσεις αυτές είναι αληθινές ή φανταστικές. Ο σκηνοθέτης Άρι Φόλμαν, παραδέχεται πως το σενάριο βασίστηκε σε δική του ιστορία. «Πέρασα τεράστια ψυχολογική κρίση κατά τη διάρκεια των γυρισμάτων. Ανακάλυψα πολλά βαριά πράγματα ψάχνοντας το παρελθόν μου. Ίσως να είχα ανάγκη να το κάνω για τα παιδιά μου. Όταν μεγαλώσουν και δουν την ταινία, ίσως τους βοηθήσει να πάρουν τη σωστή απόφαση, που είναι να μην πάρουν μέρος σε κανέναν πόλεμο, όποιος κι αν είναι αυτός», λέει ο Ισραηλινός σκηνοθέτης. Οι άνθρωποι όμως δεν έχουν πάντα επιλογή. Κι ενώ βλέπουμε ότι και από τις δύο πλευρές υπάρχουν άνθρωποι που είναι έτοιμοι να ζήσουν μαζί, όλα γίνονται θρύψαλα.
Πηγή: https://www.philenews.com/apopsis/arthra-apo-f/article/1395269/pera-apo-to-misos/
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου