Τετάρτη 26 Φεβρουαρίου 2014

Το savoir vivre των διαδηλώσεων



ΠΡΟΕΔΡΟΣ και υπουργός Δικαιοσύνης διέταξαν έρευνα και ζητούν να μάθουν γιατί η αστυνόμευση της Βουλής προχθές που θα κατέρχονταν σε διαμαρτυρία οι εργαζόμενοι στην ΑΗΚ, ενώ θα εσυζητείτο το θέμα των ιδιωτικοποιήσεων, ήταν χαλαρή.
Η αστυνόμευση ήταν χαλαρή, γιατί κανένας (ούτε ο Πρόεδρος, ούτε ο υπουργός) δεν περίμενε πως θα δημιουργηθούν επεισόδια. Εδώ πήραν τα λεφτά μας από τις τράπεζες και δεν υπήρξε καμία αντίδραση. Εδώ, όπως είχε πει κι ο ποιητής χρόνια πριν, «είχε στείλει ο Ονήσιλλος δέκα χιλιάδες μέλισσες κι όλες ψοφήσανε απάνω στο παχύ μας δέρμα χωρίς τίποτα να νιώσουμε». Γιατί να ανέμενε η Αστυνομία πως οι εργαζόμενοι στην ΑΗΚ θα προκαλούσαν επεισόδια; Τόσες και τόσες εκδηλώσεις διαμαρτυρίας έγιναν έξω από τη Βουλή κι όλοι εν τέλει αποχώρησαν φρόνιμα. Γιατί προχθές να ήταν διαφορετικά τα πράγματα; Μια αστυνόμευση ρουτίνας προβλεπόταν να είναι.
Η αστυνόμευση ήταν χαλαρή γιατί ο αστυνομικός που είχε καθήκον να προσέχει για την ασφάλεια των βουλευτών, έχει άνεργη γυναίκα, παιδιά που σπουδάζουν, χρωστά το σπίτι του και δεν ξέρει πώς θα το αποπληρώσει. Ο άλλος αστυνομικός έχει γείτονα που είναι άνεργος για δύο χρόνια και έχει πέσει σε κατάθλιψη, μη μπορώντας να συντηρήσει την οικογένεια του. Ο άλλος έχει αδελφή που δούλευε τριάντα χρόνια στην Αφρική κι όταν αποφάσισε να συνταξιοδοτηθεί έστειλε όλες της τις οικονομίες στην Κύπρο και της τις κούρεψαν. Ο άλλος αστυνομικός είχε κάποιες οικονομίες για να σπουδάσει τα παιδιά του και του πρότειναν να μετατρέψει τις οικονομίες του σε αξιόγραφα για να παίρνει πιο ψηλό επιτόκιο και τώρα τα έχασε όλα. Όλοι αυτοί οι αστυνομικοί λοιπόν, έβλεπαν απέναντι τους ανθρώπους που είχαν παρόμοιες ιστορίες. Μπορούσαν να κατανοήσουν την οργή μιας τάξης ανθρώπων, έστω κι αν ήταν υπερβολική για τα κυπριακά δεδομένα. Έστω κι αν αυτή η τάξη εθεωρείτο μέχρι σήμερα προνομιούχα.
Τι θα δείξει η έρευνα; Ότι οι αστυνομικοί δεν χρησιμοποίησαν επαρκώς τα γκλομπ τους; Ότι έπρεπε να σπάσουν στο ξύλο τους διαμαρτυρόμενους; Ότι έπρεπε να τους ραντίσουν με νερό, να τους ψεκάσουν με σπρέι; Κι έπειτα; Έπειτα θα καταδικάζαμε την Αστυνομία για χρήση υπερβολικής βίας.
Για να μην έχουμε τέτοια διλήμματα, στην επόμενη διαμαρτυρία ας ακούσουμε τις υποδείξεις των κομμάτων. «Φρόνιμα. Να διαμαρτύρεστε, αλλά φρόνιμα». Μέχρι τότε, οι πολιτικοί ας αναλάβουν να γράψουν το savoir vivre των διαδηλώσεων.

Χρυστάλλα Χατζηδημητρίου
«Ο ΦΙΛΕΛΕΥΘΕΡΟΣ»  26-2-2014

Δεν υπάρχουν σχόλια: