Η περιοχή Χάμαρμπι βρίσκεται στη Στοκχόλμη της Σουηδίας και εκεί προοριζόταν να γίνει το Ολυμπιακό Χωριό αν η Αθήνα δεν κέρδιζε τους Ολυμπιακούς το 2004. Αφού έχασαν τους Ολυμπιακούς οι Σουηδοί, αντί Ολυμπιακό Χωριό αποφάσισαν να φτιάξουν ένα πρότυπο οικολογικό χωριό. Με κατοικίες σχεδιασμένες με στόχο υψηλή ποιότητα ζωής με μοντέρνα διαμερίσματα και πολλούς ανοικτούς χώρους για δημόσια χρήση. Αν και η ηλιοφάνεια είναι σπάνια, ωστόσο τα σπίτια είναι διαμπερή για να κάνουν στο μάξιμουμ χρήση του φυσικού φωτισμού, έχουν δε τοποθετηθεί φωτοβολταϊκά για να εκμεταλλεύονται τον ήλιο όταν εμφανίζεται. Κι όλα εκεί ανακυκλώνονται. Κάδοι ανακύκλωσης είναι παντού, ενώ ένα αυτόματο σύστημα αναρρόφησης στέλνει τα απόβλητα σε σταθμούς έξω από την πόλη όπου γίνεται η επεξεργασία τους, ενώ το 50% της ενέργειας που καταναλώνεται, παράγεται από τα σκουπίδια.
Επίσης το χρησιμοποιημένο νερό χρησιμοποιείται για την ψύξη και τη θέρμανση, ενώ τα νερά της βροχής από τις αυλές, τις οροφές και τους δημόσιους χώρους συλλέγονται για χρήση. Το ίδιο γίνεται και με τις αποχετεύσεις που αφού τύχουν επεξεργασίας, χρησιμοποιούνται για άρδευση. Η λυματολάσπη δε, χρησιμοποιείται για την κίνηση αυτοκινήτων και λεωφορείων καθώς και σαν καύσιμο για σόμπες. Οι στέγες των σπιτιών είναι πράσινες στην κυριολεξία, στρωμένες με βρύα που δημιουργούν μια φυσική μόνωση και δεν αφήνουν το νερό της βροχής να εξατμίζεται. Στο Χάμαρμπι επίσης λειτουργεί ένα σύστημα δανεισμού αυτοκινήτου όπου σε έναν κεντρικό χώρο στάθμευσης διατίθεται ένας αριθμός αυτοκινήτων προς χρήση. Ωστόσο η διακίνηση στην περιοχή γίνεται κυρίως με το ποδήλατο. Έστω κι αν τους πιο πολλούς μήνες βρέχει κι είναι παγωνιά. Και να σκεφτεί κανείς πως δεν μιλάμε για μια γειτονιά, αλλά για μια πόλη στην ουσία με 25.000 κατοίκους σήμερα και δυνατότητα να φτάσουν τους 35.000 όταν το 2017 ολοκληρωθεί το σχέδιο.
Τα γράφουμε όλα αυτά για να μαθαίνουμε τις δυνατότητες που υπάρχουν για να αλλάξουν πράγματα. Ενώ στην ηλιόλουστη Λευκωσία ακόμα και το νερό της θερμαινόμενης πισίνας του κολυμβητηρίου της πόλης θερμαίνεται με μπόλικο πετρέλαιο. Ένα μόνο μικρό παράδειγμα, που πολύ εύκολα θα μπορούσε να αλλάξει.
Της Χρυστάλλας Χατζηδημητρίου
«ΟΦΙΛΕΛΕΥΘΕΡΟΣ» 11-1-2010
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου