Παρασκευή 11 Μαρτίου 2011

ΤΗΛΕΟΠΛΗΚΤΟΥΣ ΚΑΙ ΡΑΤΣΙΣΤΕΣ, ΜΑΣ ΕΜΦΑΝΙΖΕΙ ΕΡΕΥΝΑ


Είμαστε για τις... σαπουνόπερες

Είμαστε ρατσιστές - όχι μόνο με τους ξένους αλλά και με τους ομοεθνείς μας σε ό,τι έχει να κάνει με τη διαφορετικότητα – είμαστε ξενοφοβικοί, ατομοκεντρικοί, αδιάφοροι και αδρανείς έναντι των κοινωνικών δρώμενων, είμαστε παθητικοί και αποστασιοποιημένοι από ένα σύνολο σημαντικών θεμάτων, πάσχουμε από έλλειψη εμπιστοσύνης και έχουμε υποβαθμισμένη αλληλεγγύη. Καθυστερούμε παράλληλα να ενταχθούμε στην κοινωνία της πληροφορίας, αλλά παίρνουμε τα πρωτεία στο να καθόμαστε μπροστά στην τηλεόραση και να παρακολουθούμε πρωινάδικα και σαπουνόπερες...

Τα μόνα που χρεώνονται στα θετικά μας είναι ότι αισθανόμαστε περισσότερη ασφάλεια στον τόπο μας σε σύγκριση με τους πολίτες άλλων ευρωπαϊκών χωρών, είμαστε σχετικά ικανοποιημένοι από τις υπηρεσίες υγείας και το φορολογικό σύστημα, είμαστε σχετικά ικανοποιημένοι από το βιοτικό μας επίπεδο, έχουμε εμπιστοσύνη στους πολιτειακούς θεσμούς και δείχνουμε διάθεση συνεισφοράς σε φορολογίες... Εάν τώρα συγκρίνει κανείς τα «θετικά» μας με την αδιαφορία και την παθητικότητα που μας διακατέχει, δεν θα είχε άδικο να τα ερμηνεύσει και ως αρνητικά...

Όλα τα παραπάνω χαρακτηριστικά μάς τα προσδίδει Ευρωπαϊκή Κοινωνική Έρευνα (ΕΚΕ), η οποία, σε ό,τι αφορά την Κύπρο, διενεργήθηκε από το Ευρωπαϊκό Πανεπιστήμιο Κύπρου ως ο φορέας της εθνικής συμμετοχής της χώρας μας στο εν λόγω πρόγραμμα. Η έρευνα διενεργήθηκε μεταξύ Σεπτεμβρίου – Δεκεμβρίου του 2008, έλαβε δείγμα με προσωπικές συνεντεύξεις από 1.600 νοικοκυριά, βραβεύτηκε με το «Descartes Prize» που είναι το υψηλότερο ευρωπαϊκό βραβείο των κοινωνικών επιστημών και την επεξεργάστηκαν ο αντιπρύτανης του Ευρωπαϊκού Πανεπιστημίου, Κώστας Γουλιάμος και ο επίκουρος καθηγητής Κοινωνιολογίας, δρ Μάριος Βρυωνίδης. Η έρευνα παρουσιάστηκε στη χθεσινή συνεδρία της Επιτροπής Εγκληματικότητας της Βουλής, η οποία συζήτησε το θέμα «του φαινομένου της εντεινόμενης κοινωνικής βίας και της ανάγκης υιοθέτησης μέτρων για καταπολέμηση των αιτιών που την προκαλούν».

Λατρεία με το χαζοκούτι

Το πρώτο στοιχείο της έρευνας αφορά στην τηλεόραση και μέσα από 17 άλλες χώρες που είναι η Βουλγαρία, η Αγγλία, η Ρωσία, η Εσθονία, η Πορτογαλία, το Βέλγιο, η Γαλλία, η Πολωνία, η Γερμανία, η Δανία, η Ισπανία, η Φινλανδία, η Σλοβενία, η Δανία, η Ελβετία και η Σουηδία, παίρνουμε την πρωτιά στην τηλεθέαση. Μας ακολουθεί από κοντά η Βουλγαρία, ενώ όλες οι άλλες χώρες βρίσκονται μακράν από εμάς, με τελευταία τη Σουηδία.

Συγκεκριμένα και ενώ το 2006 το ποσοστό των Κυπρίων που παρακολουθούσε καθημερινά πάνω από 3 ώρες τηλεόραση ήταν κοντά στο 30%, το 2008 ανήλθε σχεδόν στο 50%. Αν κρίνει μάλιστα κανείς από το τι παρακολουθούν οι Κύπριοι, που δεν είναι άλλα από σαπουνόπερες και άλλα συναφή, τότε τα αποτελέσματα είναι ακόμα πιο αποκαρδιωτικά. Την ίδια στιγμή είμαστε από τους τελευταίους στην ανάγνωση εφημερίδων, πράγμα που σύμφωνα με τους ακαδημαϊκούς που επεξεργάστηκαν την έρευνα, μας προσδίδει μια στάση παθητική/ νωχελική απέναντι στα γεγονότα και τις καταστάσεις της ζωής.

Περίπου στον πάτο είμαστε και σε ό,τι αφορά τη χρήση του διαδικτύου. Στις σκανδιναβικές χώρες το ποσοστό ανέρχεται στο 50%, ενώ στην Κύπρο αγγίζει μόλις το 20%. Οι μισοί, δε, Κύπριοι δεν έχουν καν πρόσβαση στην ηλεκτρονική επικοινωνία.

Κοινωνία καχυποψίας

Αντίθετα με την τηλεθέαση, η Κύπρος και η Βουλγαρία βρίσκονται στην τελευταία θέση σε ό,τι αφορά την εμπιστοσύνη προς τους συνανθρώπους τους. Θεωρούν συγκεκριμένα ότι οι συμπολίτες τους διακατέχονται από αλλότρια κίνητρα στις κοινωνικές τους σχέσεις και όχι από ανιδιοτελή διάθεση ή αλληλέγγυα δράση.

Πρωταθλητές στο ρατσισμό

Ένα από τα κρίσιμα ερωτήματα που τέθηκαν στους συμμετέχοντες στην έρευνα ήταν η στάση τους έναντι της παρουσίας των ξένων στη χώρα τους. Τα αποτελέσματα είναι κάτι παραπάνω από θλιβερά, αφού ερχόμαστε πρώτοι στις ρατσιστικές τάσεις. Διεφάνη συγκεκριμένα πως ενώ δεν θα είχαμε ιδιαίτερο πρόβλημα με την είσοδο μεταναστών που ανήκουν στην ίδια φυλή με εμάς, ωστόσο περισσότερο από όλους τους ευρωπαϊκούς λαούς, δεν επιθυμούμε την είσοδο μεταναστών διαφορετικού πολιτισμικού υπόβαθρου.

Οι Κύπριοι εμφανίζονται ρατσιστές και σε ό,τι αφορά τους ίδιους τους ομοεθνείς τους. Δυσκολεύονται δηλαδή να δεχθούν τη διαφορετικότητα στις σεξουαλικές προτιμήσεις και γενικά σε ό,τι έχει να κάνει με στάση ζωής που είναι διαφορετική από τη δική τους.

Παρόλα, πάντως, τα αρνητικά στοιχεία, η ανάγνωση των ευρημάτων της έρευνας με βάση τις ηλικιακές ομάδες και το επίπεδο μόρφωσης των συμμετεχόντων δείχνει ότι γενικά οι Κύπριοι πιο νεαρής ηλικίας και με ψηλότερη μόρφωση καθίστανται πιο δεκτικοί ως προς τη διαφορετικότητα, είτε αυτή αφορά στην εθνική καταγωγή, είτε στη θρησκεία, είτε στη σεξουαλικότητα.

Πηγή: Εφημερίδα «ΠΟΛΙΤΗΣ»

10/03/2011

Δεν υπάρχουν σχόλια: