Για αρκετό καιρό, από τότε που σαν οικογένεια βρεθήκαμε στο φάσμα του καρκίνου, είχα την απορία: Πόσα στοιχίζει μία μονάδα για pet scan και δεν μπορεί ένα κράτος όπως το κυπριακό να διαθέτει, ώστε να μην εξαρτάται από την καλοσύνη των ξένων;
Για χρόνια πολλά, μέχρι τη δημιουργία του Γερμανικού Ογκολογικού Κέντρου στη Λεμεσό, το κράτος έστελνε τους καρκινοπαθείς στην Ελλάδα και στο Ισραήλ (ίσως και σε άλλες χώρες) για να υποβληθούν στην εξέταση pet, μια τεχνική ακτινοδιάγνωσης της πυρηνικής ιατρικής, πολύ σημαντική στην ανίχνευση και διάγνωση της εξέλιξης καρκίνων (Τομογραφία Εκπομπής Ποζιτρονίων/ Positron Emmision Tomography). Ταλαιπωρημένοι ασθενείς έπρεπε να μπουν σε αεροπλάνο και να ταξιδέψουν για μια εξέταση δύο ωρών. Κι ένας συνοδός να πληρώσει τα έξοδα για να είναι κοντά στον δικό του. Και το κράτος να πληρώνει εκατομμύρια σε ιατρικά κέντρα του εξωτερικού. Μέχρι που ένας ιδιώτης, ο Νίκος Ζάμπογλου, έκανε αντίστοιχη μονάδα στη Λεμεσό. Το κράτος ποτέ.
Προχθές ο πρόεδρος της Δημοκρατίας κατέθεσε το θεμέλιο λίθο για τη δημιουργία Μονάδας Κυκλοτρονίου (μάθαμε πως έτσι ονομάζεται η συγκεκριμένη μονάδα) στο Ογκολογικό Κέντρο Τράπεζας Κύπρου. Και μίλησε για νέα σελίδα στις ιατρικές υπηρεσίες. Για μια υπερσύγχρονη υποδομή που θα ενισχύσει τις ιατρικές υπηρεσίες που προσφέρονται στους ασθενείς του Κέντρου με στόχο την αποτελεσματικότερη αντιμετώπιση και θεραπεία του καρκίνου με πρωτοποριακές δυνατότητες διάγνωσης, συμβάλλοντας στην ταχύτερη και ακριβέστερη διάγνωση καρκινικών όγκων. «Η ανάπτυξη τέτοιων προηγμένων ιατρικών υποδομών στην Κύπρο καθιστά τη χώρα μας κέντρο ιατρικής φροντίδας υψηλής ποιότητας στην περιοχή, ενισχύοντας την εμπιστοσύνη των πολιτών στο σύστημα υγείας και την επιστημονική καινοτομία», είπε ο πρόεδρος τονίζοντας πως «η υγεία αποτελεί ύψιστο αγαθό και προτεραιότητα της πολιτείας».
Σαν υποσημείωση λέχθηκε πως το νέο κτήριο της Μονάδας Κυκλοτρονίου και η εγκατάσταση του PET/CT αποτελεί δωρεά από Κύπριο ευεργέτη, ο οποίος θέλει να παραμείνει ανώνυμος.
Πως γίνεται η υγεία να αποτελεί ύψιστο αγαθό και προτεραιότητα μιας πολιτείας, όπως διατείνεται ο πρόεδρος, αλλά να μην διαθέτει κάποια εκατομμύρια για να κάνει μια τόσο σημαντική μονάδα; Τη στιγμή μάλιστα που σε άλλα έργα δαπανούνται και σπαταλούνται και πετάγονται πολλαπλάσια ποσά, χωρίς καν να ολοκληρώνονται τα έργα.
Να εικάσει κανείς πως αν δεν ήταν ο εν λόγω ανώνυμος ευεργέτης (τον οποίο ευχαριστούμε τα μέγιστα), οι ασθενείς θα συνέχιζαν να εξαρτώνται από τη μία και μοναδική μονάδα που έγινε από ιδιώτη στη Λεμεσό; Πως λοιπόν μπορούμε να λέμε πως είναι προτεραιότητα η υγεία;
Δεν είναι κακό να προσφέρουν οι ιδιώτες. Κάθε άλλο. Μακάρι να υπήρχαν πολλοί, τους οποίους ο πρόεδρος οφείλει να ευγνωμονεί, χωρίς να παρουσιάζει σαν δικό του έργο τις δωρεές τους.
Πηγή: https://www.philenews.com/apopsis/arthra-apo-f/article/1531243/anonimos-evergetis-ke-proedros/
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου