Τετάρτη 8 Νοεμβρίου 2023

Πόσο IQ διαθέτουν οι έξυπνες πόλεις;

 

Έξυπνες πόλεις, έξυπνα φώτα τροχαίας, έξυπνοι χώροι στάθμευσης, έξυπνες στάσεις, έξυπνοι μετρητές…

Ή πλέον τα πράγματα μας έχουν ξεπεράσει σε εξυπνάδα και δεν τα καταλαβαίνουμε ή κάποιοι μας δουλεύουν. Ποτέ άλλοτε η διακίνηση στους δρόμους δεν ήταν τόσο βασανιστική (πάντα ήτανε, αλλά όχι σε αυτό το βαθμό), αλλά ο υπουργός Συγκοινωνιών, δήμαρχοι και άλλοι, κάθε φορά που μιλάνε, αναφέρονται σε έξυπνα συστήματα.

Το ίδιο έξυπνα είναι κι όλα όσα συνδέουν τον πολίτη με την κρατική μηχανή. Ένα μαρτύριο να συμπληρώσεις και να υποβάλεις τη φορολογική δήλωση, χωρίς καν να έχεις να δηλώσεις τίποτα άλλο παρά ένα μισθό ή μία σύνταξη (τα οποία είναι ήδη δηλωμένα). Κι άλλο ένα μαρτύριο να βρεις τον τρόπο να πληρώσεις τις οφειλές. Και για απορίες, μπορείς –λέει- να τηλεφωνήσεις, ωστόσο δεν δίνεται αριθμός τηλεφώνου. Δίνεται φαξ. Υπάρχει άνθρωπος τη σήμερον ημέρα που επικοινωνεί με φαξ; Και έχουν όλοι οι πολίτες μηχανές να στέλνουν φαξ; Τι είναι, κάτι σαν βραστήρας νερού, είδος περίπου πρώτης ανάγκης που το έχουνε οι πλείστοι στο σπίτι; Πως συμβαδίζει η τόση εξυπνάδα με κάτι σχεδόν παρωχημένο;

Ως εναλλακτική λύση, μπορεί ο πολίτης να κατεβάσει (να κάνει download που λέμε και στα χωριά) ένα έγγραφο σε μορφή pdf, 14 σελίδων, για να λύσει τις απορίες του. Τόσο προχωρημένοι πλέον πρέπει να είναι οι πολίτες, που είτε 30 χρόνων είναι, είτε 80, θα πρέπει να γνωρίζουν πως να τα κάνουν όλα αυτά. Αλλιώς οι οφειλές τους θα στοιβαχτούν και θα πολλαπλασιαστούν (ή μπορούν να τα βάλουν σε ένα φάκελο και να τα αφήσουν στο γραφείο του υπουργού Οικονομικών κι ας βρει αυτός τον τρόπο να πάνε εκεί που πρέπει, όπως έκανε κάποιος απελπισμένος πολίτης). Όσον αφορά άλλα θέματα που έχουν να κάνουν με φορολογία, μπορεί κάποιος να τηλεφωνήσει στο 22308000 (για Λευκωσία) το οποίο –φυσικά- δεν απαντά κανείς. Όπως τα πλείστα κυβερνητικά τηλέφωνα ή τηλέφωνα Δήμων. Αν τύχει κι απαντήσει κάποιος, κι είναι –μάλιστα- και ευγενικός, είναι σαν να κέρδισες στο λόττο.

Για τα περί κοινωνικών ασφαλίσεων (εγγραφή στο Ergani και Sisnet) τα έχουμε ξαναπεί. Ηλικιωμένοι και οικιακοί βοηθοί εκπέμπουν sos κι όποιος έχει την καλοσύνη, την γνώση και τον χρόνο προστρέχει για βοήθεια.

Οι τράπεζες προσπαθούν να μην έχουν πλέον καμμιά επαφή με τους πελάτες, οι δημόσιες υπηρεσίες το ίδιο, οι δημοτικές παρομοίως. Έχουν περάσει όλοι σε μια έξυπνη εποχή κι έχουν αφήσει τους πολίτες απέξω να δεινοπαθούν να βρουν άκρη. Κι ενώ τα έξυπνα συστήματα είναι για να διευκολύνουν τη ζωή, εδώ έχει γίνει ακόμα πιο περίπλοκη για τον μισό πληθυσμό.

Πηγή:    https://www.philenews.com/apopsis/arthra-apo-f/article/1404624/poso-iq-diathetoun-i-exipnes-polis/


Δεν υπάρχουν σχόλια: