Κατά τους πρώτους μήνες εισαγωγής του ΓΕΣΥ, ο Γιώργος Παμπορίδης, ο οποίος ως υπουργός Υγείας είχε καταφέρει -μετά από δεκαετίες συζητήσεων- να εφαρμοστεί ο θεσμός, εξήγησε σε μια δημόσια τοποθέτηση του πως προβλήματα που παρατηρούνταν από την πλευρά των δικαιούχων, θα μπορούσαν να ερμηνευτούν σύμφωνα με τη θεωρία του δωρεάν παγωτού (free ice cream theory). «Όταν προσφέρεται παγωτό δωρεάν, κάποιοι θα τρέχουν καθημερινά για να πάρουν ένα χωνάκι μέχρι να αντιληφθούν πως το δωρεάν παγωτό θα είναι για πάντα».
Σε λίγους μήνες συμπληρώνονται πέντε χρόνια από την είσοδο του ΓΕΣΥ στη ζωή μας, ωστόσο οι ουρές για δωρεάν παγωτό δεν έχουν μειωθεί, ενώ οι σταθμοί παροχής (για να μείνουμε στην ίδια θεωρία) αυξάνονται με ρυθμούς ίδιους που αυξάνονταν κάποτε οι τράπεζες και τα στοιχηματζίδικα. Σχεδόν σε κάθε γειτονιά. Καταστήματα μετατρέπονται σε χημεία και διαγνωστικά κέντρα, όροφοι πολυκατοικιών σε κλινικές, υφιστάμενα νοσοκομεία επεκτείνονται και ξένα νοσοκομεία έχουν εξαγγείλει τη δημιουργία παραρτημάτων τους στην Κύπρο. Εν τούτοις, για να πετύχεις ραντεβού θα πρέπει να μπεις σε λίστα αναμονής.
Προχθές, ενώπιον της Επιτροπής Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, εκπρόσωπος του Γραφείου του Επιτρόπου Εποπτείας του ΓεΣΥ, ανέφερε πως ειδικοί γιατροί συμβεβλημένοι στο ΓεΣΥ, εκμεταλλεύονται το γεγονός ότι είναι μακρές οι λίστες αναμονής και χρεώνουν τους ασθενείς για να τους δώσουν ραντεβού εκτός ΓεΣΥ. Πως είναι δυνατόν σε ένα τόπο, με κατοίκους κάπου 1.5 εκατομμύριο και με τόσους πολλούς γιατρούς, κλινικές και διαγνωστικά κέντρα να υπάρχουν οι ουρές που υπήρχαν κάποτε στα νοσοκομεία;
Τα νοσοκομεία δε, έχουν εν πολλοίς αποσυμφορηθεί, εκτός από τα Τμήματα Πρώτων Βοηθειών και τους θαλάμους νοσηλειών που είναι μια πονεμένη και περίπλοκη ιστορία. Έχει λεχθεί πολλές φορές πως έχουν μετατραπεί σε γηροκομεία αφού εκεί καταλήγουν όλοι οι ηλικιωμένοι. Γιατί γίνεται αυτό; Επειδή, αν πάθει κάτι ο ηλικιωμένος, δεν έχει που να αποταθεί. Οι προσωπικοί γιατροί σπάνια θα ανταποκριθούν και κανείς δεν θα προσφέρει κατ’ οίκον επίσκεψη. Μόνη λύση παραμένει η μεταφορά στις Πρώτες Βοήθειες, αλλά αποτελεί κοινό μυστικό πως γίνεται διαλογή ασθενών, με αποτέλεσμα οι μιας ηλικίας και πάνω να καταλήγουν στα δημόσια νοσοκομεία. Όπου θα παραμείνουν 20 και 30 ώρες στις Πρώτες Βοήθειες μέχρι να βρεθεί κρεββάτι στον ανάλογο θάλαμο ή σε κάποιο θάλαμο.
Πως λύνονται όλα αυτά πριν παγιωθούν; (αν δεν έχει ήδη συμβεί αυτό). Ακόμα κι αν δικαιούχοι χορτάσουν από παγωτό, τι θα απογίνουν τα «παγωτατζίδικα» πλείστα εκ των οποίων έχουν μετατραπεί σε επιχειρήσεις κι όπως κάθε επιχείρηση στόχο έχει το κέρδος; Πως θα πειστούν οι πάροχοι να αλλάξουν τρόπο δουλειάς;
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου