Η 3η Ιουλίου 2023 πέρασε στην ιστορία ως η θερμότερη ημέρα που έχει καταγραφεί ποτέ παγκοσμίως, σύμφωνα με τα στοιχεία των Εθνικών Κέντρων Περιβαλλοντικών Προβλέψεων των ΗΠΑ.
Εμείς εδώ δεν το νοιώσαμε, το αντίθετο μπορεί να πει κάποιος, ωστόσο, αυτό δεν αλλάζει κάτι. Η κλιματική αλλαγή επηρεάζει όλους και κάθε σημείο του πλανήτη, με τον ένα ή με τον άλλο τρόπο, θα το νοιώσει.
Στη Βόρεια Αφρική καταγράφηκαν θερμοκρασίες κοντά στους 50 βαθμούς και στην Ανταρκτική, που αυτή τη στιγμή είναι χειμώνας καταγράφηκαν ασυνήθιστα υψηλές θερμοκρασίες, με το λιώσιμο των πάγων να επιταχύνεται. «Οι άνθρωποι σε όλο τον κόσμο υποφέρουν ήδη από τις κλιματικές επιπτώσεις, τους καύσωνες, τις πυρκαγιές και την ατμοσφαιρική ρύπανση έως τις πλημμύρες και τις ακραίες καταιγίδες», επισημαίνουν ειδικοί για το κλίμα προσθέτοντας: «Η υπερθέρμανση του πλανήτη επιδεινώνει, επίσης, τις απώλειες των καλλιεργειών και την εξάπλωση μολυσματικών ασθενειών, καθώς και τη μετανάστευση».
Βασικός παράγοντας θεωρείται η χρήση άνθρακα, πετρελαίου και φυσικού αερίου για αυτό και οι κυβερνήσεις καλούνται όπως υλοποιήσουν τη δέσμευση για σταδιακή κατάργηση των ορυκτών καυσίμων και μετάβαση σε ανανεώσιμες πηγές ενέργειας. Ο στόχος είναι μηδενικές εκπομπές άνθρακα μέχρι τα μέσα του αιώνα που διανύουμε.
Στο πνεύμα αυτό, τις προηγούμενες μέρες στην Αγγλία παραιτήθηκε ο υπουργός Επικρατείας που είναι αρμόδιος για το Κλίμα και το Περιβάλλον. Υποβάλλοντας την παραίτηση του κατηγόρησε ευθέως τον Βρετανό πρωθυπουργό για αδιαφορία στα θέματα που αφορούν το περιβάλλον. «Το πρόβλημα δεν είναι ότι η κυβέρνηση είναι εχθρική προς το περιβάλλον, αλλά ότι εσείς, ο πρωθυπουργός μας, είσαστε απλώς αδιάφορος», δήλωσε ο Ζακ Γκόλντσμιθ.
Στην Κύπρο, δεν είμαστε απλώς αδιάφοροι. Μέχρι σήμερα, οι ανάγκες ολόκληρης της ελεύθερης Κύπρου θα μπορούσαν να καλύπτονται από εναλλακτικές πηγές ενέργειας. Αρχής γενομένης από τις κρατικές υπηρεσίες και ιδρύματα: Νοσοκομεία, σχολεία, φυλακές, πανεπιστημιακές δομές, κυβερνητικά γραφεία… Όσο για τους ιδιώτες, θα πρέπει να κάνουν μια επένδυση κάποιων χιλιάδων για να εξασφαλίσουν κάποια χορηγία μετά από έναν χρόνο και βάλε και αν καταφέρουν να βρουν άκρη μέσα από τις δαιδαλώδεις γραφειοκρατικές διαδικασίες. Όσο για τα διατηρητέα κτίσματα, που δεν είναι λίγα, σχεδόν αποκλείονται αφού –για λόγους αισθητικής– δεν μπορούν να τοποθετηθούν φωτοβολταϊκά στις οροφές τους. Μια αισθητική που θα είναι ορατή από τα πουλιά.
Δεν είναι όμως μόνο το θέμα της ενέργειας που δείχνει την αδιαφορία. Ο καθένας μπορεί να κτίζει όσους ορόφους τον βολεύει για να έχει περισσότερα κέρδη, ο καθένας μπορεί να αφαιρεί ή να κόβει στη μέση βράχους για να «βελτιώσει» το τουριστικό προϊόν. Κι αδιάφορο αν ο κόσμος χάνεται.
Πηγή: https://www.philenews.com/apopsis/arthra-apo-f/article/1346327/ki-adiaforo-an-o-kosmos-chanete/
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου