Της Αργύρως Γεωργίου – Θωμά 01-07-2023
Σε επίπεδα ρεκόρ έφτασαν οι επιθέσεις εναντίον των δικαιωμάτων των εργαζομένων για το 2022, σύμφωνα με έκθεση της Διεθνούς Συνομοσπονδίας Συνδικαλιστικών Ενώσεων.
Αφότου άρχισε να συντάσσεται η ετήσια έκθεση αυτή, το 2014, «οι επιθέσεις στα δικαιώματα των εργαζομένων δεν έπαψαν να αυξάνονται σε διάφορες περιοχές» του κόσμου, στηλιτεύει η μεγαλύτερη συνδικαλιστική οργάνωση του πλανήτη.
Χαρακτηριστικά είναι τα στοιχεία που παρατίθενται στην έκθεση. Σημειώνεται ότι μεταξύ του Απριλίου του 2022 και του Μαρτίου του 2023, το 87% των 149 χωρών που μελετήθηκαν παραβίασε το δικαίωμα στην απεργία, το 79% παραβίασε το δικαίωμα διαπραγμάτευσης για τη σύναψη συλλογικής σύμβασης εργασίας και το 77% απαγόρευσε σε εργαζόμενους να ιδρύσουν ή να ενταχθούν σε συνδικάτο.
Οι αριθμοί είναι από παρόμοιοι έως ταυτόσημοι με εκείνους που είχαν ανακοινωθεί την περασμένη χρονιά και είχαν ήδη χαρακτηριστεί «ιστορικοί», αφού αντανακλούσαν «επίπεδα ρεκόρ» παραβιάσεων που καταγγέλλουν τα συνδικάτα.
Εννέα στις δέκα χώρες παραβίασαν το δικαίωμα στην απεργία. Οι εργαζόμενοι στον Καναδά, το Τόγκο, το Ιράν, την Καμπότζη και την Ισπανία αντιμετώπισαν ποινική δίωξη ή απόλυση μετά την απόφασή τους να απεργήσουν.
Το 77% των χωρών απέκλεισαν τους εργαζόμενους από το δικαίωμα ίδρυσης ή συμμετοχής σε συνδικάτα. Οι μετανάστες και έκτακτοι εργαζόμενοι, οι εργαζόμενοι στην άτυπη οικονομία, οι εργαζόμενοι στις πλατφόρμες και οι εργαζόμενοι σε Ειδικές Οικονομικές Ζώνες στερήθηκαν το δικαίωμα στην ελευθερία του συνεταιρίζεσθαι.
Το δικαίωμα στην ελευθερία του λόγου και του συνέρχεσθαι περιορίστηκε στο 42% των χωρών, με αποτέλεσμα συχνά οι εργαζόμενοι να έρχονται αντιμέτωποι με την αστυνομική βία.
Την ίδια στιγμή, στην Κύπρο τα συνδικάτα παλεύουν για να ανακτήσουν δικαιώματα των εργαζομένων που χάθηκαν τα τελευταία χρόνια και αφορούν το δικαίωμα για συνομολόγηση συλλογικών συμβάσεων, που αντικαταστάθηκε με τα προσωπικά συμβόλαια, την κατάργηση από πολλές επιχειρήσεις της καταβολής ταμείου προνοίας, τη μείωση των μισθολογικών απολαβών, τη σωστή καταβολή του κατώτατου μισθού, το πέναλτι του 12% στις συντάξεις, την καταβολή της ΑΤΑ στο 100%.
Πρόκληση αποτελεί για τα συνδικάτα και το θέμα της τηλεργασίας, οι εξελίξεις και η διαπραγμάτευση για το οποίο με την εργοδοτική πλευρά βρίσκεται σε εξέλιξη.
Καταπέλτη αποτελούν τα δεδομένα της στατιστικής υπηρεσίας για το μισθολογικό χάσμα μεταξύ των ανδρών και των γυναικών, το οποίο έχει φτάσει στο 17,9% και καταγράφει αυξητική τάση.
Στο πεδίο είναι και τα προβλήματα των νέων εργαζομένων, οι οποίοι βλέπουν να είναι άπιαστο όνειρο το δικαίωμα στη στέγη.
Χαρακτηριστικά είναι τα στοιχεία της Ευρωπαϊκής Υπηρεσίας, σύμφωνα με τα οποία το 2022 το ποσοστό των νέων ηλικίας 25 έως 29 ετών, που βρίσκονται σε συνθήκες φτώχειας ή/και κοινωνικού αποκλεισμού, εκτοξεύτηκε στο 17,1%, σε σύγκριση με 13,8% το προηγούμενο έτος.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου