Παρασκευή 22 Δεκεμβρίου 2023

11 κρατικές υπηρεσίες σ’ ένα σκάνδαλο – «Είναι πολλά τα λεφτά Άρη»

 

Ντροπή! Κι άλλη ντροπή για την ακρίβεια. Τι άλλο μπορεί να νιώσει όποιος διαβάσει την έκθεση καταπέλτη του Οδυσσέα Μιχαηλίδη αναφορικά με το σκάνδαλο της σωρείας παρανομιών με το ιχθυοτροφείο στην Τριμίκλινη; Έντεκα υπηρεσίες και τμήματα του κράτους από τρία υπουργεία στραβώθηκαν ή έκαναν τα στραβά μάτια και δεν είδαν ένα σωρό παρανομίες, που οδήγησαν στην εκτροπή νερού από τον ποταμό Κούρη, στην ανέγερση παράνομων εγκαταστάσεων ιχθυοκαλλιέργειας, στη λειτουργία παράνομου κέντρου αναψυχής και χώρων διαμονής επισκεπτών και στην παράνομη επέμβαση σε κρατική γη και ποταμό.

Καλά διαβάζετε. Έντεκα κρατικές υπηρεσίες! Ανάμεσά τους εμπλέκονται και υψηλά ιστάμενοι σύμφωνα με την έκθεση. Η Ελεγκτική Υπηρεσία εισηγείται στους υπουργούς Γεωργίας και Εσωτερικών και στον υφυπουργό Τουρισμού να διερευνηθούν πειθαρχικά οι ενέργειες οικείων τμημάτων.

Ποιες είναι οι ελεγχόμενες υπηρεσίες; Θαυμάστε τες: Από το υπουργείο Γεωργίας, η γενική διεύθυνση, οι Κτηνιατρικές Υπηρεσίες και τα Τμήματα Γεωργίας, Αναπτύξεως Υδάτων και Αλιείας. Από το υπουργείο Εσωτερικών, η γενική διεύθυνση, η Επαρχιακή Διοίκηση Λεμεσού και τα Τμήματα Πολεοδομίας και Κτηματολογίου. Επιπλέον, ελέγχονται το υφυπουργείο Τουρισμού και ο Κυπριακός Οργανισμός Αγροτικών Πληρωμών (ΚΟΑΠ).

Τόσο πολλοί, σε τόσο πολλές υπηρεσίες, σε τόσο πολλά υπουργεία, για τόσο πολλές παρανομίες. Τα διαβάζεις και σου κόβεται η ανάσα. Και αναπόφευκτα ακούς στην περιρρέουσα ατμόσφαιρα τη θρυλική ατάκα του Σπύρου Καλογήρου προς τον Νίκο Κούρκουλο στην ταινία «Λόλα», «είναι πολλά τα λεφτά Άρη»!

Όποιος διαθέτει αντοχή ας τολμήσει να διαβάσει τη σωρεία των παρανομιών: Το 2009 η Επαρχιακή Διοίκηση Λεμεσού εξέδωσε άδεια οικοδομής. Ωστόσο, η δεξαμενή κατασκευάστηκε κατά παράβαση των όρων της άδειας, σε λάθος θέση, σχήμα και μέγεθος. Το 2011 το Τμήμα Αλιείας εξέδωσε άδεια λειτουργίας ιχθυοτροφείου χωρίς πολεοδομική άδεια και άδεια οικοδομής.

Το 2012 ο ΚΟΑΠ επιδότησε με €420.000, την ανάπτυξη υδατοδεξαμενής, με τρόπο που ενέχει πιθανότητα διάπραξης απάτης, αφού χρησιμοποιήθηκε ως ιχθυοτροφείο. Την ίδια χρονιά, οι Κτηνιατρικές Υπηρεσίες χορήγησαν έγκριση για τη λειτουργία εργαστηρίου αλιευτικών προϊόντων και κτηνιατρική άδεια λειτουργίας παραγωγής προϊόντων υδατοκαλλιέργειας, στη βάση της παράνομης άδειας λειτουργίας ιχθυοτροφείου. Το 2013 το Τμήμα Αλιείας τροποποίησε την άδεια, χωρίς να προηγηθεί εκτίμηση επιπτώσεων στο περιβάλλον.

Το Τμήμα Πολεοδομίας εξέδωσε το 2020 πολεοδομική άδεια βασιζόμενο σε παράνομες ενέργειες του Τμήματος Αλιείας. Την ίδια χρονιά, η Επαρχιακή Διοίκηση Λεμεσού έκδωσε άδεια οικοδομής. Το 2022, οι Κτηνιατρικές Υπηρεσίες χορήγησαν τελική έγκριση στη βάση της παράνομης άδειας λειτουργίας ιχθυοτροφείου.

Προκλήθηκε μεγάλης κλίμακας επέμβαση εντός της Ζώνης Προστασίας του ποταμού Κούρη, μειώνοντας σημαντικά την παροχετευτικότητά του. Η παράνομη ανάπτυξη επεμβαίνει σε τεμάχια κρατικής γης, ενώ άλλα χρησιμοποιούνται για σκοπούς διαφορετικούς από εκείνους που αναφέρονται στη συμφωνία εκμίσθωσης. Υπουργείο Εσωτερικών και Τμήμα Κτηματολογίου δεν έχουν λάβει ακόμα μέτρα για άρση της παρανομίας.

Επίσης, το υφυπουργείο Τουρισμού δεν είχε προβεί σε καμία ενέργεια για τερματισμό της λειτουργίας του παράνομου κέντρου αναψυχής και των χώρων διαμονής επισκεπτών που λειτουργούν στον χώρο του παράνομου ιχθυοτροφείου. Το έπραξε μετά την έναρξη ελέγχου από την Ελεγκτική Υπηρεσία.

Το 2016, υποβλήθηκε αίτηση για άδεια έργου συγκράτησης νερού ανάντη του φράγματος της Τριμίκλινης για κάλυψη αναγκών παράνομου ιχθυοτροφείου. Το Επαρχιακό Γραφείο Υδάτων Λεμεσού απέρριψε την έγκριση της άδειας. Ακολούθησε ιεραρχική προσφυγή προς τον υπουργό Γεωργίας. Ο Νίκος Κουγιάλης, το 2017, ενέκρινε, στο πλαίσιο εξέτασης ιεραρχικής προσφυγής, την παραχώρηση άδειας υδροληψίας, χωρίς να τεκμηριώσει τους λόγους της απόφασής του. Ακολούθως, στη βάση της πιο πάνω έγκρισης, το ΤΑΥ ενέκρινε, παράνομα, την ανάπτυξη πρόχειρης κατασκευής έργου εκτροπής από τον ποταμό.

Έχετε ακόμη τις αισθήσεις σας; Ένα κράτος βουτηγμένο στο βούρκο ή που μαστίζεται από απέραντη αδιαφορία και ανικανότητα; Όποιο από τα δυο και αν ισχύει ή και τα δυο μαζί, η ουσία μια είναι. Οι εκ των έσω εχθροί είναι επικινδυνότεροι των εξωτερικών εχθρών. Διότι τους εξωτερικούς εχθρούς τους βλέπουμε. Τους γνωρίζουμε. Μπορούμε, τουλάχιστον, να παρακολουθούμε τις κινήσεις τους. Μπορεί μερικές από αυτές να τις αντιμετωπίσουμε.

Τους εσωτερικούς εχθρούς όμως, ούτε τους γνωρίζουμε, ούτε μπορούμε να τους παρακολουθήσουμε, ούτε και δυνάμεθα να επιμετρήσουμε τον πραγματικό αριθμό τους. Δρουν στα μουλωχτά. Και διαχρονικά κατασπαράζουν τα σωθικά αυτού του δύσμοιρου τόπου.

Ο Οδυσσέας Μιχαηλίδης καλεί τα εμπλεκόμενα υπουργεία να εξετάσουν πειθαρχικές ευθύνες. Διαφωνούμε. Ήσσονος σημασίας. Θα κάνει καταγγελία στην Υπηρεσία Καταπολέμησης της Απάτης (OLAF) της ΕΕ για ενδεχόμενη απάτη αφού το παράνομο έργο είχε επιδοτηθεί με €420.000. Ορθώς! Τέλος, θα διαβιβάσει την υπόθεση στην Ανεξάρτητη Αρχή κατά της Διαφθοράς για να εξετάσει κατά πόσο υπήρξε κατάχρηση εξουσίας ή άλλα αδικήματα διαφθοράς από οποιονδήποτε. Ορθώς!

Για να δούμε; Θα βρεθεί κάποιος να φορέσει χειροπέδες σε υπουργούς και άλλους εμπλεκόμενους; Αυτό δεν θα είχε ήδη γίνει σε κάποιο φυσιολογικό κράτος; Εδώ, μάλλον, θα μείνουμε ξανά με την τάτσα και την ντροπή!

Πηγή:    https://www.philenews.com/apopsis/arthra-apo-f/article/1418023/11-kratikes-ipiresies-s-ena-skandalo-ine-polla-ta-lefta-ari/


Δεν υπάρχουν σχόλια: