Πόσες παρανομίες μπορούν να γίνουν ταυτόχρονα σε μια μόνο πράξη; Αν μιλάμε για την Κύπρο, πολλές: 1. Οικειοποίηση κρατικής γης για ιδιωτικά συμφέροντα. 2. Εκτροπή ποταμού (ο οποίος ποταμός είναι ιδιαίτερα σημαντικός για ολόκληρο το νησί, ακόμα και για την κατάσβεση τυχόν πυρκαγιών στη δασώδη περιοχή την οποία διασχίζει). 3. Παράνομη ανέγερση υποστατικών (ιχθυοκαλλιέργειας, κέντρου αναψυχής και χώρων διαμονής επισκεπτών). 4. Λειτουργία των υποστατικών χωρίς άδεια. 5. Επιδότηση παράνομης επιχείρησης. 6. Καταστροφή περιβάλλοντος.
Πόσες υπηρεσίες μπορούν να ανεχτούν τόσο εξόφθαλμες παραβιάσεις νόμων και κανονισμών χωρίς καμιά να ευαισθητοποιηθεί και να βάλει βέτο; Αν μιλάμε για την Κύπρο, 11 (Όπως λέμε η Συμμορία των 11, με τη διαφορά πως εκείνη η συμμορία απαρτίζεται από τους Τζορτζ Κλούνι, Μπρατ Πιτ, Ματ Ντέιμον, Τζούλια Ρόμπερτς και άλλους, οι οποίοι ναι μεν κέρδισαν εκατομμύρια αλλά δεν τσιμέντωσαν κάποιο ποταμό κι ούτε έβαλαν χέρι σε δημόσια περιουσία).
Η δικιά μας συμμορία δεν είναι τόσο γοητευτική όσο οι χολιγουντιανοί αστέρες. Είναι όμως υπάκουοι σε άνωθεν οδηγίες. Γιατί, είναι δύσκολο να πιστέψει κάποιος πως άνθρωποι εντός 11 δημόσιων υπηρεσιών είχαν προσωπικό συμφέρον να κάνουν τα στραβά μάτια: Γενική διεύθυνση των υπουργείων Γεωργίας και Εσωτερικών, Κτηνιατρικές Υπηρεσίες, Τμήματα Γεωργίας, Αναπτύξεως Υδάτων και Αλιείας, Επαρχιακή Διοίκηση Λεμεσού, Τμήματα Πολεοδομίας και Κτηματολογίου, υφυπουργείο Τουρισμού και Κυπριακός Οργανισμός Αγροτικών Πληρωμών (ΚΟΑΠ).
Πόσα χρόνια μπορούν να περάσουν μέχρι να εντοπιστεί ένα σκάνδαλο; Μπορεί και ποτέ, αν μιλάμε για την Κύπρο. Στην περίπτωση της εκτροπής του Κούρη και τη δημιουργία ιχθυοτροφείου και άλλων εγκαταστάσεων στην Τριμίκλινη, χρειάστηκαν 14 χρόνια και ένας πολίτης που είχε το κουράγιο να καταγράψει το θέμα και το θάρρος να το καταγγείλει, επώνυμα, προς κάθε κατεύθυνση, δίνοντας το έναυσμα για να αρχίσει πλέον έρευνα από το Γενικό Ελεγκτή ο οποίος εντόπισε σωρεία παραβάσεων.
Σε ποια άλλη χώρα μπορεί ένας ιδιώτης να εκτρέπει το νερό ποταμού και να το μεταφέρει όπου θέλει; Που αλλού μπορεί να τσιμεντώνει τις όχθες του ποταμού, να κτίζει χωρίς άδεια και οι πολίτες να εντυπωσιάζονται από την επιχείρηση που έστησε για να παράγει τάχα χαβιάρι; Στην Κύπρο συμβαίνει κι αυτό. Η διαφθορά δεν ευδοκιμεί τυχαία. Σαν σήψη έχει προχωρήσει και έχει διαβρώσει σχεδόν τα πάντα, με αποτέλεσμα σήμερα κάποιοι να κλαίνε πως θα καταστραφεί η επιχείρηση του ανθρώπου, θα μείνουν άνεργοι οι υπάλληλοι του (και θα στερηθούν –ίσως- και κάποιοι το κυπριακό χαβιάρι). Ας μην έχουν έγνοια όμως. Ποτέ κανένα πόρισμα δεν οδήγησε σε κάθαρση. Για την Κύπρο μιλάμε.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου