Η δημοσιογραφική μου ιεροτελεστία ξεκινά κάθε μέρα ανοίγοντας το sansimera.gr, και το This Day in History. Προχθές, σκαλίζοντας τα ιστορικά αρχεία του BBC έπεσα επάνω σε αυτό: Στις 16 Δεκεμβρίου του 1917 γεννήθηκε ο Άγγλος συγγραφέας, μελλοντολόγος και εφευρέτης, Άρθουρ Σ. Κλαρκ (1917-2008). Και δίπλα, υπήρχε ένα βιντεάκι, στο οποίο ο Κλαρκ έλεγε τα ακόλουθα. Έμεινα με ανοικτό το στόμα. Και μετέφρασα τα λεγόμενά του για να τα μοιραστώ μαζί σας. Γιατί, ευτυχώς, υπάρχουν πάντοτε άνθρωποι πολύ πιο μπροστά από την εποχή τους:
Το μόνο πράγμα για το οποίο μπορούμε να είμαστε σίγουροι για το μέλλον είναι ότι θα είναι απολύτως καταπληκτικό. Έτσι, αν αυτό που λέω τώρα σας ακούγεται πολύ λογικό, σίγουρα θα έχω αποτύχει εντελώς. Αν όμως όσα λέω σας φαίνονται εντελώς απίστευτα, τότε ναι, έχουμε πιθανότητες να οραματιστούμε το μέλλον όπως πραγματικά θα συμβεί.
Ας ξεκινήσουμε λοιπόν κοιτάζοντας την πόλη του μέλλοντος. Η εικόνα που βλέπετε δείχνει τη μακέτα μιας πόλης με πολλούς ουρανοξύστες, (σ.σ: σαν αυτούς που σήμερα δεν μας κάνουν καμιά εντύπωση πια). Αν αυτή η αυριανή πόλη μας εντυπωσιάζει, ας επεκτείνουμε πιο πολύ τη ματιά και τη σκέψη μας για να δούμε την πόλη του «μεθαύριο». Ας πούμε του έτους 2000. Νομίζω ότι θα είναι τελείως διαφορετικό. Στην πραγματικότητα, μπορεί να μην υπάρχει καν. Ω, δεν σκέφτομαι την ατομική βόμβα και την επόμενη Λίθινη Εποχή. Σκέφτομαι την απίστευτη ανακάλυψη που έγινε δυνατή από τις εξελίξεις στις επικοινωνίες. Ιδιαίτερα το τρανζίστορ και κυρίως οι δορυφόροι επικοινωνιών.
Αυτά τα πράγματα θα κάνουν εφικτό έναν κόσμο στον οποίο θα μπορούμε να είμαστε σε άμεση επαφή μεταξύ μας, όπου κι αν βρισκόμαστε. Να επικοινωνούμε με τους φίλους μας οπουδήποτε στον κόσμο, ακόμα κι αν δεν γνωρίζουμε την πραγματική φυσική τοποθεσία τους. Θα μπορεί κάποιος, ίσως και σε λιγότερα από 50 χρόνια από τώρα, να κάνει τις δουλειές του στην Ταϊτή ή στο Μπαλί, όσο καλά μπορεί να τις κάνει από το Λονδίνο, και χωρίς να χρειαστεί να βρίσκεται εκεί.
Πράγματι εάν αποδειχθεί ότι αξίζει τον κόπο, κάθε εκτελεστική ή και φυσική ικανότητα μπορεί να εφαρμοστεί ανεξάρτητα από την απόσταση. Μιλάω πολύ σοβαρά όταν ισχυρίζομαι ότι μια μέρα μπορεί να δούμε γιατρούς χειρουργούς στο Εδιμβούργο και κάνουν επέμβαση στον εγκέφαλο ασθενούς που θα βρίσκεται στη Νέα Ζηλανδία.
Όταν έρθει αυτή η στιγμή, οι αποστάσεις στον κόσμο, χάρη στην τεχνολογία, θα είναι πλέον μηδαμινές. Κι ο παραδοσιακός ρόλος των μεγάλων πόλεων, να είναι κέντρα συνάντησης για ιατρικούς, επιχειρηματικούς και άλλους σκοπούς, θα έχει σχεδόν καταργηθεί. Επίσης, θα έρθει η στιγμή που οι άνθρωποι δεν θα χρειαστεί να ταξιδεύουν τόσο πολύ για δουλειές. Θα επικοινωνούν από απόσταση και δεν θα χάνουν χρόνο και χρήμα.
Οι πιο υψηλής νοημοσύνης κάτοικοι αυτού το μέλλοντος δεν θα είναι ούτε άνθρωποι ούτε πίθηκοι, αλλά μηχανές. Αυτές θα είναι οι εξ αποστάσεως απόγονοι των σημερινών κομπιούτερς.
Οι ηλεκτρονικοί υπολογιστές του σήμερα και του αύριο θα είναι τελείως ανόητοι, σε σχέση με αυτούς που θα έρθουν και θα έχουν μια δική τους νοημοσύνη. Θα αρχίσουν να σκέφτονται και τελικά θα ξεπεράσουν εντελώς τους δημιουργούς τους. Είναι αυτό καταθλιπτικό; Δεν καταλαβαίνω γιατί θα έπρεπε να είναι.
Υποψιάζομαι ότι η οργανική ή βιολογική εξέλιξη έφτασε στο τέλος της, και τώρα είμαστε στην αρχή της ανόργανης ή μηχανικής εξέλιξης, η οποία θα είναι χιλιάδες φορές ταχύτερη. Και όμως, ξέρετε, τα ανθρώπινα όντα είναι σχεδόν απείρως προσαρμοστικά. Κοιτάξτε τις απίστευτες αλλαγές που έχουμε βιώσει και επιβιώσει από την εποχή του λίθου μέχρι σήμερα. Κι όμως, ακόμα μεγαλύτερες αλλαγές έρχονται. Γιατί το μέλλον δεν είναι απλώς μια προέκταση του παρόντος με μεγαλύτερες και καλύτερες μηχανές και πόλεις και gadget. Θα είναι ουσιαστικά διαφορετικό. Και πολλά από τα πράγματα που θεωρούμε δεδομένα, μια μέρα, θα περάσουν τελείως όπως οι περιστρεφόμενοι τροχοί και οι αναδιπλούμενες καρέκλες και οι λάμπες λαδιού. Και αυτός είναι ο λόγος που το μέλλον είναι τόσο ατελείωτα συναρπαστικό γιατί, όσο μπορούμε, δεν θα το παρακάμψουμε ποτέ!
Πηγή: https://www.philenews.com/apopsis/arthra-apo-f/article/1419917/eftichos-i-epistimi/
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου