Την Τρίτη επιδόθηκαν από τον πρόεδρο της Δημοκρατίας τα βραβεία της Κυπριακής Ακαδημίας Επιστημών, Γραμμάτων και Τεχνών. Βραβευθέντες, με Αριστείο ο Κυριάκος Αθανασίου (επιστήμονας) και με οίκοθεν βραβείο οι Χρήστος Χατζηχριστοδούλου (επιστήμονας), Βαλεντίνος Χαραλάμπους (κεραμίστας), Ιωάννα Αβραάμ (μπαλαρίνα). Εκτός από τον Βαλεντίνο, τον οποίο η Κύπρος αναγνώρισε μετά από 7 περίπου δεκαετίες δημιουργίας και αναγνώρισης σε άλλες χώρες, τα ονόματα των άλλων τριών οι πλείστοι πρώτη φορά τα ακούμε. Στις ειδήσεις παρελαύνουν τα ίδια ονόματα, ανθρώπων που δεν έχουν να επιδείξουν προσφορά αλλά άγονο λόγο.
Ο Κυριάκος Αθανασίου, Μηχανολόγος Μηχανικός με εξειδίκευση στη Βιοϊατρική Μηχανική, έχει ένα ιδιαίτερα πλούσιο βιογραφικό, με πολυάριθμα βραβεία και διακρίσεις. Ξεκινώντας την καριέρα του ως καθηγητής σε πανεπιστήμια των ΗΠΑ, προσανατολίστηκε στην έρευνα με εξειδίκευση στους χόνδρους του μυοσκελετικού συστήματος. Ερευνητική ομάδα υπό την επίβλεψη του και εταιρείες που ίδρυσε, ασχολήθηκαν εκτενώς, παρουσιάζοντας σημαντικά επιτεύγματα, για αποκατάσταση και θεραπεία προβλημάτων των παθήσεων του χόνδρου, συμπεριλαμβανομένου του τραύματος και της οστεοαρθρίτιδας.
Ο Βαλεντίνος Χαραλάμπους 94 χρόνων, έχει εκθέσει σε πολλές χώρες, εργάστηκε και δίδαξε στο πανεπιστήμιο της Βαγδάτης για 30 σχεδόν χρόνια, έργα του βρίσκονται σε πολλά μουσεία του κόσμου, το Διεθνές Βιογραφικό Κέντρο του Κέμπριτζ τον περιέλαβε στον τόμο «Great Minds of the 21st Century» αξιολογώντας τον ως ένα από τους 100 κορυφαίους καλλιτέχνες και η Παγκόσμια Ακαδημία Γραμμάτων των ΗΠΑ του απένειμε (το 2002) τιμητική διάκριση για τη συμβολή του στην παγκόσμια κεραμική. Μετά από όλα αυτά, με καθυστέρηση δεκαετιών κέρδισε και την αναγνώριση στην πατρίδα του.
Ο Χρήστος Χατζηχριστοδούλου, καθηγητής Υγιεινής και Επιδημιολογίας στο Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας, διαπρέπει κυρίως στην Ελλάδα με διεθνώς αναγνωρισμένο έργο. Έβαλε τις βάσεις για να γίνει το Εργαστήριο Υγιεινής και Επιδημιολογίας στη Θεσσαλία και το Τμήμα Μοριακής Επιδημιολογίας, το οποίο συνεργάζεται με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας. Υπήρξε επιστημονικός υπεύθυνος του προγράμματος υγειονομικής επιτήρησης των Ολυμπιακών Αγώνων του 2004 και στην περίοδο της πανδημίας συμμετείχε στην ομάδα αντιμετώπισης του Covid. Πρόσφατα, διορίστηκε στην Ελλάδα πρόεδρος του Εθνικού Οργανισμού Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ). Διαθέτει πλούσιο ερευνητικό έργο για την πρόληψη των λοιμωδών νοσημάτων και την επιδημιολογική επιτήρηση.
Η Ιωάννα Αβραάμ ανήκει, από το 2008, στο δυναμικό των Κρατικών Μπαλέτων της Βιέννης κι αφού ανέβηκε όλες τις βαθμίδες, εδώ και ένα χρόνο, έγινε κεντρική χορεύτρια του Μπαλέτου ερμηνεύοντας πρωταγωνιστικούς ρόλους. Η πορεία της άρχισε από την Κύπρο μέχρι που στα 17 της κέρδισε σε διαγωνισμό χορού στη Λοζάνη, υποτροφία για την ακαδημία χορού του Μονάχου από όπου μεταπήδησε στη Βιέννη. Κι από εκεί ονειρεύεται πως κάποτε θα αποκτήσει και η Κύπρος Κρατικό Μπαλέτο, ενώ στα δελτία ειδήσεων εκτός από το αθλητικό δελτίο θα υπάρξει κάποτε και πολιτιστικό. «Δεν είναι δύσκολο. Όραμα και βούληση μονάχα χρειάζεται από τους αρμόδιους φορείς, για να προωθήσουμε την πνευματική και αισθητική διαπαιδαγώγηση του κόσμου, αν φυσικά θεωρούμε ότι έχουμε ανάγκη αυτήν την καλλιέργεια». Αυτά τα πρότυπα χρειάζεται ο τόπος.
Πηγή: https://www.philenews.com/apopsis/arthra-apo-f/article/1418588/i-kipros-pou-theloume/
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου