Τρίτη 29 Αυγούστου 2023

Βγάλτε τους έφηβους από την πρίζα

 

Τον περασμένο Μάιο μια έφηβη στη Γουιάνα έβαλε φωτιά στους κοιτώνες του σχολείου της, εξοργισμένη που οι υπεύθυνοι του οικοτροφείου στο οποίο διέμενε, της είχαν πάρει το κινητό τηλέφωνο. Δεκαεννέα παιδιά έχασαν τη ζωή τους, αφού καήκαν ζωντανά.

Μεγαλώνοντας δύο παιδιά, ένα από τα δυσκολότερα πράγματα που είχαμε να αντιμετωπίσουμε ήταν να τεθούν χρονικά όρια σε ό,τι αφορά στις ηλεκτρονικές τους συσκευές. Σε όλες βάλαμε εφαρμογές γονικού ελέγχου με σαφή χρονικά όρια. Οι διαμαρτυρίες ήταν συχνότατες, όπως και τα παζάρια τύπου «λίγη ώρα ακόμη», «οι φίλοι μου μιλούν και εγώ είμαι εκτός», «βαριέμαι δεν έχω κάτι να κάνω», ήταν μέσα στην ημερήσια διάταξη. Κοιτάζοντας πίσω, εκτιμώ πως τα όρια κατακτήθηκαν με μεγάλες δυσκολίες και ένα τεράστιο ψυχικό κόστος για τους γονείς.

Άξιζε τον κόπο όλη αυτή η προσπάθεια; Ενδεχομένως πως ναι. Αν έχουν κάτι άλλο να ασχολούνται δεν θα βιδωθούν πάνω στα κινητά τους, δεν θα πάνε για παράδειγμα στη θάλασσα και να απέχουν από βουτιές και κολύμπι επειδή θα είναι απορροφημένα από τα τηλέφωνά τους. Από την άλλη, όμως, η «νίκη» είναι προσωρινή και αν δεν έχουν κάτι να κάνουν δεν θα στραφούν σε άλλες δραστηριότητες και το κινητό θα γίνει προέκταση του χεριού τους. Αν μη τι άλλο τουλάχιστον, κάποια δόση ανεξαρτησίας έχουν αποκτήσει.

Ο εθισμός των ανήλικων αλλά και των ενηλίκων, θα έλεγε κάποιος με τις ηλεκτρονικές συσκευές αποκτά όλο και μεγαλύτερες διαστάσεις. Είναι για αυτό τον λόγο που το τελευταίο διάστημα ειδικοί, διεθνείς οργανισμοί αλλά και κυβερνήσεις προσανατολίζονται στο να θέσουν κανονιστικό πλαίσιο για τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και για τη χρήση ηλεκτρονικών συσκευών.

Ο ΟΗΕ υποστηρίζει ότι τα smartphones πρέπει να απαγορευτούν στα σχολεία όλου του κόσμου. Η Κίνα θέλει να περιορίσει τον χρόνο οθόνης στα 40 λεπτά για παιδιά ηλικίας κάτω των οκτώ ετών και να απαγορεύεται πλήρως η πρόσβαση τις βραδινές ώρες, ενώ η Πολιτεία της Γιούτα στις ΗΠΑ ήδη έχει επιβάλει ψηφιακή απαγόρευση για ανηλίκους και γονική συναίνεση για τη χρήση των μέσων κοινωνικής δικτύωσης. Επίσης, οι Βρυξέλλες λαμβάνουν τολμηρά βήματα με τον «Νόμο για τις Ψηφιακές Υπηρεσίες» που, από το τέλος αυτού του μήνα σκοπό θα έχει να μειωθούν οι εθιστικές παρενέργειες των smartphones στις μικρές ηλικίες.

Αν θα έχουν αποτέλεσμα όλες αυτές οι προσπάθειες είναι κάτι που θα φανεί. Τουλάχιστον, είναι μια αρχή. Όσο δύσκολο και αν είναι πρέπει να βγάλουμε την νέα γενιά από την πρίζα.

Πηγή:   https://www.philenews.com/apopsis/arthra-apo-f/article/1370226/vgalte-tous-efivous-apo-tin-priza/


Δεν υπάρχουν σχόλια: