Παρασκευή 18 Ιουλίου 2008

Ποίημα της εβδομάδας 81

Τα δώρα

Σήμερα φόρεσα ένα

ζεστό κόκκινο αίμα

σήμερα οι άνθρωποι μ’ αγαπούν

μια γυναίκα μου χαμογέλασε

ένα κορίτσι μου χάρισε ένα σφυρί

Σήμερα γονατίζω στο πεζοδρόμιο

καρφώνω πάνω στις πλάκες

τα γυμνά άσπρα ποδάρια των περαστικών

είναι όλοι τους δακρυσμένοι

όμως κανείς δεν τρομάζει

όλοι μείναν στις θέσεις που πρόφτασα

είναι όλοι τους δακρυσμένοι

όμως κοιτάζουν τις ουράνιες ρεκλάμες

και μια ζητιάνα που πουλάει τσουρέκια

στον ουρανό

Δυο άνθρωποι ψιθυρίζουν

τι κάνει την καρδιά μας καρφώνει

ναι την καρδιά μας καρφώνει

ώστε λοιπόν είναι ποιητής.

Μίλτος Σαχτούρης

Τετάρτη 16 Ιουλίου 2008

"Είμαστε ακόμα ζωντανοί..."

Φαίνεται ότι ο αγώνας της ζωής θα συνεχιστεί. Χθες το πρωί επέζησα από ένα σοβαρό αυτοκινητιστικό ατύχημα. Λίγα ράμματα στο κεφάλι, πόνοι στην πλάτη και το στήθος και σοβαρές ζημιές στο αυτοκίνητο είναι ότι απέμεινε. Μαζί φυσικά με την απορία ποιος με χτύπησε από πίσω σπρώχνοντας το αυτοκίνητο στο χαντάκι και εμένα προς ... Εκείνα τα λίγα δεφτερόλεπτα είναι φοβερό πόσες πολλές σκέψεις περνούν από το μυαλό.

Θα συνεχίσουμε λοιπόν την επικοινωνία μας και τον αγώνα μας. Αν λόγω διακοπών ή άλλων υποχρεώσεων δεν καταφέρω να είμαι τόσο τακτικός, υπομονή για τη νέα σχολική χρονιά.

Κυριακή 13 Ιουλίου 2008

Ποίημα της εβδομάδας 80

Το περιστέρι

Από δω θα περνούσε το περιστέρι

είχαν ανάψει δαδιά γύρω στους δρόμους

άλλοι άνθρωποι φύλαγαν στις δεντροστοιχίες

παιδιά κρατούσαν στα χέρια σημαιούλες

περνούσαν οι ώρες κι άρχισε να βρέχει

έπειτα σκοτείνιασε όλος ο ουρανός

μια αστραπή ψιθύρισε κάτι φοβισμένα

και άνοιξε η κραυγή στο στόμα του ανθρώπου

Τότε το άσπρο περιστέρι μ’ άγρια δόντια

σα σκύλος ούρλιαξε μέσα στη νύχτα.

Μίλτος Σαχτούρης

Τουριστο-νταβαντζήδες

Τους φέρνει σαν τα πρόβατα. Κοπάδια. Μπροστά μια καλλίγραμμη νεαρά. Από δίπλα, ο οδηγός του πούλμαν και ένας ακόμα που υποχρεούται να παίζει το ρόλο του μπράβου. Τα πρόβατα θα φάνε, θα πιούνε, θα κοιμηθούνε, θα ψωνίσουν εκεί που θα τους πούνε. Λίγο να ξεστρατίσουν απ' το κοπάδι πάνε να πάρουν ένα παγωτό και πληρώνουν με πεντακοσάρικο ευρώ (!) περιμένοντας ρέστα. Ο αφεντικός κυκλοφορεί με τέσσερις μπράβους που έχουν το σιδερικό σε εμφανές σημείο. Βορειοελλαδίτης. Μέσα σε δύο τρία χρόνια, το ταξιδιωτικό του πρακτορείο έγινε χοντρή μπίζνες και βγάζει όσα δεν έβγαζε τις προηγούμενες τετραετίες. Τα κοπάδια των Ρώσων τουριστών και προσκυνητών του Αγίου Όρους να 'ναι καλά.

Έχει στρατό από ενσωματωμένους υπηρέτες αυτή η νεοφώτιστη (!) ελεύθερη αγορά. Είναι οι Έλληνες μάγκες, ενδιάμεσοι, μαγαζάτορες, ξεναγοί που κάνουν τις υπόγειες συμφωνίες. Θα σου φέρω 50 κεφάλια θα μου βγάλεις προμήθεια δύο, τρία, πέντε ευρώ το κεφάλι. Νταβαντζηλίκι. Η ελεύθερη εμπορική συμφωνία επί το ευγενικότερο. Χιλιάδες μικρές καθημερινές Ζήμενς - μίζενς από την ελληνική θερινή επικράτεια ανθούν και κυριαρχούν, εγκαθιστώντας τη νέα τουριστική αντίληψη: φρέσκα κοπάδια - φρέσκια σφαγή. Οι διακοπές είναι πια σαν το ναρκωτικό. Δυσεύρετο, σχεδόν παράνομο εμπορικό είδος. Είναι οι ίδιοι που κόπτονται πότε για την ελληνικότητα της Μακεδονίας, πότε για τη ...διαφθορά, που αυτοβαφτίζονται τουριστικοί πράκτορες και επενδυτές (;) σε παρθένες αγορές όπως οι πρώην σοσιαλιστικές χώρες και κυρίως η Ρωσία. Στην πραγματικότητα κάνουν «τράφικινγκ». Όχι γυναικών. Τουριστών. Είναι το ίδιο στη βάση του εμπόριο σαρκός. Χαλάρωση, απόλαυση, ξεκούραση. Της σαρκός. Του τουρίστα, που κατεβαίνει απ' το αεροπλάνο, μπαίνει στο πλοίο ή το λεωφορείο, κάθεται στο εστιατόριο, πάει παραλία ακολουθώντας μια πινακίδα. Το όνομα του πρακτορείου. Η προσωρινή πατρίδα των ολίγων ημερών. Κι ο ξεναγός μιλάει τη γλώσσα σου στην ξένη χώρα. Και δήθεν σε προστατεύει. Απ' τον κακό μαγαζάτορα που θα σε κλέψει. Που είναι αυτός που δε θα του δώσει προμήθεια απ' την επιτόπου υπολογισμένη αξία των διακοπών σου.

Στο μικρό τόπο που παραθερίζω το γηγενές στιλ ζήμενς - μίζενς κοντεύει να τινάξει, μαζί μ' όλα τ' άλλα, τη μικρή αγορά στον αέρα. Μικρογραφία ενός ολόκληρου τόπου που ψάχνει σε μια «ανάγκη» και μια «ακρίβεια» να κρύψει πόσο μοιάζει στην εξουσία όπου έχει αφεθεί μια 35ετία μετά τη μεταπολίτευση. Είπαν να μαζευτούν οι έμποροι να συμμαζέψουν την αγορά τους. Ν' αντισταθούν στον αθέμιτο (;) ανταγωνισμό. Είναι όμως οι ίδιοι που πουλάνε το φραπέ μια περιουσία και τις σαγιονάρες για βυζαντινά σανδάλια του πορφυρογέννητου. Λίγη φασαρία, λίγη κουβέντα, κι ύστερα είναι και η ετήσια γιορτή με τα πυροτεχνήματα. Το χωριό δεν έχει όλες τις ώρες νερό. Στα πέντε χιλιόμετρα μια παράνομη - νόμιμη χωματερή καίει όλη μέρα. Είναι θέμα προτεραιοτήτων. Της ελεύθερης αγοράς. Προσαρμόζονται. Αυτοκτονούν νομίζοντας ότι επιζούν. Διαφθείρονται κουβεντιάζοντας για λίγο τη διαφθορά, πιπιλίζοντας εκείνο το βολικό «το ψάρι βρωμάει απ' το κεφάλι». Εκλεγμένο κεφάλι είναι αλλά δεν πρέπει να το θυμόμαστε. Για να μην ευθυνόμαστε. Το καλοκαίρι των προμηθειών καλά κρατεί. Μίζενς - ζήμενς υπάρχουν πια και στις φτυμένες καρπουζόφλουδες. Κι είμαστε μόνον στην αρχή...

Της Λιάνας ΚΑΝΕΛΛΗ

«ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ» 13-7-2008

Κυριακή 6 Ιουλίου 2008

Ποίημα της εβδομάδας 79

Το ψωμί

Ένα τεράστιο καρβέλι, μια πελώρια φρατζόλα ζεστό

ψωμί είχε πέσει στο δρόμο από τον ουρανό

ένα παιδί με πράσινο κοντό βρακάκι και με μαχαίρι

έκοβε και μοίραζε στον κόσμο γύρω

όμως και μια μικρή, ένας μικρός άσπρος άγγελος κι αυτή

μ’ ένα μαχαίρι έκοβε και μοίραζε

κομμάτια γνήσιο ουρανό

κι όλοι τώρα τρέχαν σ’ αυτή, λίγοι πηγαίναν στο ψωμί,

όλοι τρέχανε στο μικρόν άγγελο που μοίραζε ουρανό

Ας μην το κρύβουμε

διψάμε για ουρανό!

Μίλτος Σαχτούρης

Αλληλεγγύη στους απεργούς του Jumbo

Πριν σκεφτείτε να πάτε στο Jumbo, πηγαίνετε εδώ.

Μην ξεχάσετε να υπογράψετε εδώ.

Παρασκευή 4 Ιουλίου 2008

Πιπέρι στο στόμα

ΔΕΝ λέμε τέτοια πράγματα. Δεν το 'μαθες ακόμα; Κι ήσουνα κι ο καλύτερος μαθητής του σχολείου. Οι ομιλίες στις τελετές (δεν παρακολούθησες ποτέ σου;) γίνονται για να λέγονται τα αυτονόητα. Να τα ακούς και να νομίζεις πως είναι κόπια της περσινής ομιλίας σε παρόμοια εκδήλωση, της προπέρσινης, την προ δέκα ετών. Να ακούς τους 18χρονους μαθητές και να νομίζεις πως ακούς ένα άνευρο, κουρασμένο, συντηρητικό απόστρατο. Χωρίς πάθος, χωρίς αιχμές, χωρίς προκλήσεις, χωρίς ούτε μία λέξη που να προσθέτει ή να αφαιρεί οτιδήποτε. Να επαναλαμβάνει απλά τα στερεότυπα και εύπεπτα. Και να συνεχίζουμε να ζούμε όλοι καλά. Εσύ, απόφοιτος λυκείου, βγήκε να αποχαιρετήσεις τους εκπαιδευτικούς, εκ μέρους όλων των μαθητών του σχολείου, λέγοντας ανάμεσα στ' άλλα πως «αρκετές φορές το μήκος των μαλλιών κι η εμφάνιση του μαθητή, έμπαινε μπροστά από την κύρια ανάγκη μεταλαμπάδευσης γνώσεων και ανθρωπιάς από τους αγαπητούς εκπαιδευτικούς, που ήταν αναγκασμένοι να υπακούσουν. Υπάρχουν, βέβαια, πολλοί τρόποι διεκπεραίωσης του νομικού αυτού συστήματος του σχολείου και κάθε διεύθυνση επιλέγει το δικό της, είτε παιδαγωγικό, είτε αυταρχικό, με γνώμονα το καλό των παιδιών».

Και νόμιζες, με τη νεανική σου αφέλεια, πως ο χώρος του σχολείου είναι για να κατατίθενται απόψεις και να γίνεται διάλογος. Και διάλεξες την τελική εκδήλωση, που γίνεται για να πούμε πόσο εκτιμούμε ο ένας τον άλλο κι αναγνωρίζουμε τον κόπο και το μόχθο ο ένας του άλλου και πως ότι κι αν συνέβηκε στη διάρκεια του έτους είμαστε τόσο συγκινημένοι, που θα χωρίσουν οι δρόμοι μας., να καταθέσεις την άποψη σου (σωστή ή λάθος, υπερβολική ή σοφή). Και για πιο πράγμα; Για τρίχες. Τώρα το έχεις μάθει. Οι ομιλίες σε τελετές είναι για να επαναλαμβάνονται τα αυτονόητα. Να μοιράζονται φιλοφρονήσεις και να περνάμε καλά.

ΤΗΣ ΧΡΥΣΤΑΛΛΑΣ ΧΑΤΖΗΔΗΜΗΤΡΙΟΥ

« Ο ΦΙΛΕΛΕΥΘΕΡΟΣ» 4-7-2008