Δευτέρα 6 Οκτωβρίου 2008

1000 υπολογιστές στα κουτιά αντί στην πρίζα

Στο Γυμνάσιο Τραχωνίου στη Λεμεσό, οι ηλεκτρονικοί υπολογιστές που προορίζονταν για τις ειδικές αίθουσες διδασκαλίας, παραμένουν στοιβαγμένοι μέσα σε μια τάξη, απλά και μόνο για να δυσκολεύουν την μετακίνηση των μαθητών. Αχρησιμοποίητοι είναι και οι εκτυπωτές που στάλθηκαν στο σχολείο και οι οποίοι εξακολουθούν να είναι πακεταρισμένοι στα κουτιά τους. Το ίδιο πρόβλημα, σύμφωνα με εκπαιδευτικούς, παρατηρείται και σε άλλες σχολικές μονάδες. Οι λόγοι ποικίλουν. Σε κάποια σχολεία δεν υπάρχει η αναγκαία υποδομή π.χ. καλωδιώσεις για να εγκατασταθούν οι υπολογιστές και σε άλλα δεν υπάρχουν τα κατάλληλα έπιπλα για να τοποθετηθούν (!). Το υπουργείο Παιδείας από την πλευρά του, παραδέχεται ότι 1000 περίπου υπολογιστές δεν έχουν μπει ακόμα στην πρίζα. Την ίδια ώρα όμως, επισημαίνει ότι έχουν εγκατασταθεί ήδη, κάπου 9.000.

Αρμόδιος λειτουργός εξήγησε ότι λίγο πριν την εκπνοή της περσινής χρονιάς, τα σχολεία παρέλαβαν 10.300 νέους υπολογιστές. Όπως είπε, το 90% εγκαταστάθηκαν, ενώ το έργο θα ολοκληρωθεί μέχρι τα τέλη Οκτωβρίου. Όσον αφορά στους εκτυπωτές, ανέφερε ότι θα υπάρξει κάποια καθυστέρηση, αφού πρώτα πρέπει να ολοκληρωθεί η τοποθέτηση των υπολογιστών. Σήμερα, συνέχισε, το 35% τέθηκαν σε λειτουργία και μέχρι τα τέλη του μήνα θα φτάσουν το 60%. Ερωτηθείς ποια είναι η αναλογία ηλεκτρονικών υπολογιστών ανά μαθητή, ο ίδιος έδωσε τα εξής στοιχεία: Γυμνάσια: ένας υπολογιστής ανά τέσσερις μαθητές (1:4). Λύκεια: ένας υπολογιστής ανά τρεις μαθητές (1:3), Τεχνικές Σχολές: ένας υπολογιστής ανά ενάμιση μαθητή ή δυο υπολογιστές ανά τρεις μαθητές (2:3). Δημοτικά: ένας υπολογιστής ανά πέντε σχεδόν μαθητές (1:4,8). «Εάν καθίσουν όλοι οι μαθητές την ίδια ώρα στους υπολογιστές, ισχύουν οι πιο πάνω αναλογίες», σημείωσε, διευκρινίζοντας πως εάν δεν χρησιμοποιηθούν ταυτόχρονα από όλα τα παιδιά, τότε η αναλογία είναι ένας προς έναν. Να σημειωθεί ότι το υπουργείο μελετά το ενδεχόμενο αγοράς υπηρεσιών (τεχνικό προσωπικό) για το συντονισμό και συντήρηση των υπολογιστών στα σχολεία. Θυμίζουμε ότι αίτημα της ΠΟΕΔ ήταν η παραχώρηση ωρών διδασκαλίας σε δασκάλους για να αναλάβουν συντονιστικό ρόλο.
ΧΡΙΣΤΙΝΑ ΚΥΡΙΑΚΙΔΟΥ
«Ο ΦΙΛΕΛΕΥΘΕΡΟΣ» 3-10-2008


Εμείς βέβαια που ζούμε μέσα στα σχολεία, γνωρίζουμε ποιος είναι ο πραγματικός αριθμός των Η/Υ στα Δημοτικά σχολεία. Κυρίως όμως γνωρίζουμε και τις δυσκολίες που υπάρχουν, για να γίνει σωστή αξιοποίηση όσων υπάρχουν. Έλλειψη εργαστηρίων, απουσία μαθήματος βασικών γνώσεων στους Η/Υ, ανεπαρκής επιμόρφωση, απουσία τεχνικής υποστήριξης, κακοτεχνίες δικτύωσης, μικρές αίθουσες, δύσχρηστα έπιπλα και εκτυπωτές και πολλά άλλα. Προτιμούμε λοιπόν λίγα λόγια και επιτέλους έργα με προγραμματισμό και φρόνηση.

Δεν υπάρχουν σχόλια: