Πραγματοποιήθηκε την Τρίτη, 21/10/2008, η Παγκύπρια Συνδιάσκεψη. Συμμετείχα για δεύτερη τριετία στο σώμα αυτό των αντιπροσώπων της ΠΟΕΔ, ως αντιπρόσωπος της ΡΙ.Α.ΚΙ. ( Την προηγούμενη τριετία συμμετείχα ως ανεξάρτητος αντιπρόσωπος). Είναι γεγονός πως είναι δύσκολο να επηρεάσουμε, ως ΡΙ.Α.ΚΙ. στο επίπεδο της λήψης αποφάσεων, καθώς συμμετέχουμε με ένα αντιπρόσωπο στους 100. Είναι όμως αναμφισβήτητο γεγονός πως με τις τεκμηριωμένες θέσεις και απόψεις μας, την προετοιμασία για όλα τα συζητούμενα θέματα, τις ξεκάθαρες προτάσεις μας, την αυστηρή αλλά τεκμηριωμένη κριτική μας στα κακώς έχοντα στην ηγεσία της ΠΟΕΔ και τις αλλοτριωμένες ηγεσίες των παρατάξεων, έχουμε κερδίσει την εκτίμηση πολλών έντιμων συναδέλφων που βρίσκονται ακόμα, για διάφορους λόγους, εγκλωβισμένοι στις χρεοκοπημένες, συνδικαλιστικά, παρατάξεις.
Για πρώτη φορά στην ιστορία της ΠΟΕΔ οι εργασίες της Συνδιάσκεψης συνεχίστηκαν και το απόγευμα (5 μ.μ.). Αυτό έγινε μετά από τριετή αγώνα που έδωσα, μόνος μου, κόντρα σ’ όλες τις αλλοτριωμένες παραταξιακές ηγεσίες, οι οποίες για χρόνια σπαταλούσαν τα χρήματα των συναδέλφων χωρίς ντροπή. Εμείς πιστεύουμε ότι και αυτό που πετύχαμε δεν είναι αρκετό. Με την έντεχνη κωλυσιεργία των άλλων παρατάξεων χάνεται πολύτιμος χρόνος και πολλά θέματα μένουν στο ράφι χωρίς συζήτηση και λήψη αποφάσεων.
Οι περισσότεροι αντιπρόσωποι έρχονται χωρίς καμιά προετοιμασία για τα θέματα που θα συζητηθούν. Οι παρατάξεις τους, τους αντιμετωπίζουν ως «γλάστρες». Δεν τους παρέχουν την ενημέρωση που χρειάζονται για να τοποθετηθούν με θέσεις και απόψεις. Παρατηρείται το φαινόμενο ακόμα και υψηλόβαθμα στελέχη των κινήσεων να έχουν παντελή άγνοια για τις αποφάσεις του Διοικητικού Συμβουλίου και της Γραμματείας. Εσείς οι συνάδελφοι της βάσης μπορεί να απορείτε για όλα αυτά. Εμείς που χρόνια παρακολουθούμε από κοντά την κατάντια στην οποία οδήγησαν το δασκαλικό συνδικαλιστικό κίνημα οι συγκεκριμένες ηγεσίες, τον τρόπο και τις διαδικασίες εκλογής τους, δεν είχαμε καμιά αμφιβολία για τα επακόλουθα.
Εμείς, ως ΡΙ.Α.ΚΙ. ασκήσαμε αυστηρότατη, τεκμηριωμένη κριτική για όλα αυτά τα φαινόμενα και αποκαλύψαμε σ’ όλους τους αντιπροσώπους, ιδιαίτερα τους νέους, τα κίνητρα και τους λόγους που γίνονται όλα αυτά. Επισημάναμε ότι εμείς θα συνεχίσουμε να αγωνιζόμαστε με επιμονή και επιμονή για να εκλείψουν αυτά τα φαινόμενα. Επισημάναμε, ταυτόχρονα, ότι δεν έχουμε αυταπάτες ότι με τη μικρή μας εκλογική δύναμη, για την ώρα, μπορούμε να κάνουμε θαύματα. Ζητήσαμε τη βοήθεια και τη στήριξη κάθε έντιμου αντιπροσώπου, σε οποιαδήποτε κίνηση και αν βρίσκεται, να δώσουμε την ελπίδα στο αγωνιστικό, διεκδικητικό συνδικαλιστικό κίνημα.
Κατά τη διάρκεια της πανηγυρικής Συνδιάσκεψης και στην παρουσία των επισήμων προσκεκλημένων ύψωσα πανό, την ώρα που μιλούσε ο Κυβερνητικός εκπρόσωπος, με την απαίτηση για κατάργηση των μεταπτυχιακών διδάκτρων και να σταματήσουν να βάζουν φραγμούς στη μόρφωση του λαού. Να τηρηθούν οι υποσχέσεις που έχουν δώσει. (Αυτό είχα πράξει και τρία χρόνια πριν με τον πρώην Υπουργό). Έξω από την είσοδο της Συνδιάσκεψης είχαμε αναρτήσει, ως ΡΙ.Α.ΚΙ., άλλο πανό με τα κυριότερα προβλήματα που ταλανίζουν για χρόνια την παιδεία μας.
Από τα θέματα που είχε εγγράψει το Διοικητικό Συμβούλιο προλάβαμε να συζητήσουμε τα θέματα της Προδημοτικής, της Ειδικής Εκπαίδευσης, του Ολοήμερου Σχολείου και για τους Όρους και Συνθήκες Εργασίας των Εκπαιδευτικών. Τα υπόλοιπα θα συζητηθούν σε ερχόμενη συνδιάσκεψη το Δεκέμβρη ή Γενάρη. Για όλα τα θέματα που συζητήθηκαν θα σας ενημερώσω όταν πάρω τα επίσημα πρακτικά από την ΠΟΕΔ. Εμείς καταθέσαμε πρόταση για να μιλάμε για Προσχολική Αγωγή και όχι Προδημοτική Εκπαίδευση. Είναι φυσικά ζήτημα ουσίας και όχι ονομασίας. Για την Ειδική εκπαίδευση επισημάναμε ότι θα πρέπει να σταματήσουμε να δίνουμε αποσπασματικές «λύσεις» και να οργανώσουμε όλες τις σχολικές μονάδες με το απαραίτητο προσωπικό και τις ειδικότητες που απαιτούνται. Για το «ολοήμερο σχολείο» απαιτήσαμε να σταματήσει η ΠΟΕΔ να τρέχει πίσω από χίμαιρες της εκάστοτε πολιτικής ηγεσίας και να απαιτήσει ΟΛΑ τα σχολεία να αποκτήσουν τη βασική υλικοτεχνική υποδομή, μέσα σε συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα. Δεν πρόκειται να κερδίσει τίποτα η παιδεία μας ακόμα και αν, στην απίθανη περίπτωση, φτιάχναμε μια χούφτα «καλών ολοήμερων σχολείων». Αντίθετα θα αρχίσει ο κατήφορος την δημιουργίας σχολείων πολλών ταχυτήτων. Επισημάναμε πως σε μελλοντικό στάδιο, αφού ΟΛΑ τα σχολεία θα έχουν τη βασική υποδομή, αν θελήσουμε να πάμε σ’ ένα άλλο τύπο 12χρονου, δωρεάν, πραγματικά ενιαίου σχολείου, τότε πρέπει να υπάρχουν σημαντικές προϋποθέσεις:
- Πραγματικά 12χρονο, δωρεάν, ενιαίο παγκύπρια σχολείο.
- Μείωση του διδακτικού ωραρίου των δασκάλων.
- Μείωση του διδακτικού ωραρίου των μαθητών.
- Δωρεάν υγιεινό γεύμα στα παιδιά.
- Μεγάλα 30λεπτα διαλείμματα.
- Εννοείται ότι θα υπάρχει η απαραίτητη υλικοτεχνική υποδομή και η απαιτούμενη στελέχωση σε προσωπικό όλων των ειδικοτήτων.
Μανόλης Σόβολος
Γενικός Αντιπρόσωπος ΠΟΕΔ
Με τη ΡΙ.Α.ΚΙ.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου