Κυριακή 31 Μαΐου 2009

Ποίημα της εβδομάδας 126

Λαός

Μικρός λαός και πολεμά δίχως σπαθιά και βόλια
για όλου του κόσμου το ψωμί, το φως και το τραγούδι.

Κάτω απ’ τη γλώσσα του κρατεί τους βόγκους και τα ζήτω
κι αν κάνει πως τα τραγουδεί ραγίζουν τα λιθάρια.

Γιάννης Ρίτσος

Τετάρτη 27 Μαΐου 2009

Κριτική στα πεπραγμένα του Διοικητικού Συμβουλίου της ΠΟΕΔ

Την Τρίτη, 26-5-2009, πραγματοποιήθηκε η τακτική Παγκύπρια Συνδιάσκεψη των Γενικών Αντιπροσώπων της ΠΟΕΔ. Στα θέματα περιλαμβάνονταν, μεταξύ άλλων, η Λογοδοσία των πεπραγμένων του Διοικητικού Συμβουλίου και η Οικονομική Έκθεση. Δυστυχώς, ήταν και τα μόνα που συζητήθηκαν, αφού για μια ακόμα φορά η ηγεσία της ΠΟΕΔ επιμένει να εξευτελίζει το ανώτατο καθοδηγητικό όργανο συγκαλώντας το μόνο για λίγες ώρες. Προφανής στόχος τους είναι να μην έχει αποφασιστικό ρόλο και λόγο η βάση, αλλά να αποφασίζει μια μικρή ομάδα. Είναι χαρακτηριστικό ότι κάποιες κινήσεις δεν είχαν ενημερώσει τους αντιπροσώπους τους για τα τελευταία έγγραφα που στάλθηκαν στο Υπουργείο και στα σχολεία για την απαρχή αγωνιστικών κινητοποιήσεων, με αφορμή την αρνητική στάση του Υπουργείου σ’ όλα τα αιτήματά μας. Τέτοιος σεβασμός και αυτοσεβασμός των αντιπροσώπων που ζητάνε την ψήφο σας και εκλέγονται για να αντιπροσωπεύουν τους δασκάλους!

Η νοοτροπία που έχει επικρατήσει στην ηγεσία της ΠΟΕΔ εκφυλίζει κάθε έννοια συνδικαλιστικής δράσης. Φοβούνται και τον ίσκιο τους, μήπως η βάση του κλάδου αποφασίσει έστω και για ένα θέμα. Οι εργασίες άρχισαν στις 9:30 π.μ. Στις 12:30 μ.μ. σταμάτησαν οι εργασίες για να μεταβούμε στο Υπουργείο για την προγραμματισμένη διαμαρτυρία, με πικετοφορία. Μετά την επιστροφή πάνε για φαγητό, πληρωμένο παρακαλώ(!) Δεν διανοούνται ότι μπορεί να συνεχιστούν οι εργασίες το απόγευμα. Για άλλη μια φορά, κατέθεσα πρόταση για συνέχιση των εργασιών το απόγευμα, ώστε να πάρουμε αποφάσεις σε σημαντικά θέματα. Την πρόταση ψήφισε άλλη μια συναδέλφισσα και μια αποχή. Βρήκαν αφορμή ότι οι εργασίες θα συνεχιστούν σε νέα συνδιάσκεψη στις 18 του Ιούνη.

Στην κριτική μας για τα πεπραγμένα του Δ.Σ. ανέφερα:

Σε κάθε δραστηριότητα αν ψάξει κανένας για θετικά σίγουρα θα βρει. Η θέση μου όμως ως Γενικού Αντιπροσώπου δεν είναι να κρίνω τη δράση της ηγεσίας της ΠΟΕΔ ως να επρόκειτο για πολιτιστικό σύλλογο. Η κριτική πρέπει να γίνει από τη σκοπιά της συνδικαλιστικής οργάνωσης που πρέπει να επιδείξει, σε συνεργασία με άλλους φορείς, αγωνιστική και διεκδικητική στάση στην προάσπιση των δικαιωμάτων των δασκάλων και του δικαιώματος όλων των παιδιών για ποιοτική ολόπλευρη μόρφωση στα σχολειά μας. Να αναδείξει τα καθημερινά προβλήματα που ταλανίζουν τους δασκάλους στα σχολεία. Αυτό το πράγμα δεν το είδαμε ούτε τη χρονιά που πέρασε. Ουσιαστικά έχουμε να κάνουμε με κριτική για τα μη πεπραγμένα της ηγεσίας της ΠΟΕΔ. Η λογοδοσία του Προέδρου της ΠΟΕΔ εξαντλήθηκε κατά το ήμισυ στο τι έκανε ή καλύτερα στο τι δεν έκανε το Υπουργείο. Είναι τουλάχιστον παράδοξο να ακούμε στη λογοδοσία του Προέδρου «Η κωλυσιεργία, η αναβλητικότητα, ο μη συντονισμός, οι υποσχέσεις για δράση που δεν εκπληρώνονται, η πλαδαρότητα και η υποτονικότητα στον τρόπο διεκδίκησης από πλευράς ΥΠΠ κονδυλίων από το Υπ. Οικονομικών, …». Δηλαδή η ηγεσία της ΠΟΕΔ ήταν αγωνιστική και το Υπουργείο ήταν «πλαδαρό» στη διεκδίκηση; Ορίσαμε το Υπουργείο εκπρόσωπό μας για τη διεκδίκηση αιτημάτων μας; Αυτή είναι συνδικαλιστική λογική και πρακτική; Θα τρελαθούμε τελείως;

Η λογοδοσία του Προέδρου του Διοικητικού Συμβουλίου δεν μας είπε τίποτα για όλα αυτά που όφειλε και παρέλειψε να κάμει η ηγεσία της ΠΟΕΔ. Η οργάνωση των δασκάλων δεν μπορεί να ετεροκαθορίζεται. Δεν μπορεί να τρέχει πίσω από έγγραφα του Υπουργείου. Όφειλε να αφήσει κατά μέρος τις γενικολογίες και τα νεφελώματα. Τις μεγαλόστομες διακηρύξεις για δημοκρατικό σχολείο και εκπαιδευτική μεταρρύθμιση τις ακούμε εδώ και χρόνια από πολλούς. Η ηγεσία της ΠΟΕΔ όφειλε να έχει κάνει ξεκάθαρο στην κοινωνία ποιο είναι το όραμα των δασκάλων για το σχολείο που θέλουμε. Απλά και κατανοητά για κάθε γονιό. Να φέρουμε κοντά μας τους φυσικούς μας συμμάχους, όλους τους γονιούς και τους οργανωμένους φορείς τους (παρά τις αδυναμίες που και εκεί υπάρχουν στην ηγεσία τους).

Η ΠΟΕΔ οφείλει να μπει μπροστά για τη δημιουργία μετώπου παιδείας, αγωνιστικής διεκδίκησης ενιαίου, δημόσιου, δωρεάν 12χρονου σχολείου. Με άρτια υλικοτεχνική υποδομή, με δασκάλους μορφωμένους σε Πανεπιστημιακές Παιδαγωγικές σχολές, με τις απαραίτητες εξειδικεύσεις, με δωρεάν γεύμα και έξοδα εκπαιδευτικών επισκέψεων για όλα τα παιδιά, με χώρους εστίασης και ξεκούρασης, με ειδικές αίθουσες, βιβλιοθήκες και εργαστήρια, με ελαφρυμένο ωράριο για τα παιδιά, με ημίωρα διαλείμματα, παιχνιδότοπους στις αυλές, ουσιαστική μείωση του διδακτικού ωραρίου των εκπαιδευτικών, αποφόρτωση της ύλης, σύγχρονα διδάξιμα βιβλία που να ανταποκρίνονται στα ενδιαφέροντα και την ηλικία των παιδιών κ. ά.

Για την ενημέρωση και το σεβασμό στη γνώμη και τη θέληση της βάσης του κλάδου δεν καταβάλλουν καμιά προσπάθεια για αλλαγή της υπάρχουσας κατάστασης. Με απαρχαιωμένο, αντιδημοκρατικό καταστατικό εκλέγεται η ηγεσία της ΠΟΕΔ, με δημοκρατικοφανείς διαδικασίες και διαχειρίζεται εν λευκώ τα σοβαρά ζητήματα των δασκάλων και της παιδείας. Με πατερναλιστικό τρόπο μέλη της Γραμματείας και του Διοικητικού Συμβουλίου προσπαθούν να στερήσουν το λόγο από αντιπροσώπους, δεν δέχονται να τεθούν για συζήτηση και ψήφιση προτάσεις τους και εισηγήσεις. Είναι καιρός να αντιληφθούν ότι η Παγκύπρια Συνδιάσκεψη των Γενικών αντιπροσώπων είναι το ανώτατο όργανο του κλάδου και θα πρέπει να επιδείξουν σεβασμό προς τον κάθε συνάδελφο και τις εισηγήσεις του.

Όλα όσα αναφέρθηκαν για την πολιτιστική δράση της ΠΟΕΔ είναι αλήθεια και δώσαμε τα συγχαρητήριά μας για τις προσπάθειες που έγιναν. Για μας δεν αρκεί αυτό. Όλα αυτά θα μπορούσε να τα κάνει και ένας καλός πολιτιστικό σύλλογος. Εδώ μιλάμε για το συνδικάτο των δασκάλων. Η αξιοπιστία και το κύρος των δασκάλων στους γονείς και την κοινωνία βρίσκονται στο χαμηλότερο σημείο. Δεν έχει μεγάλη σημασία αν έχουν δίκιο στα όσα μας καταμαρτυρούν. Σημασία έχει το αποτέλεσμα. Αυτό το αποτέλεσμα είναι απότοκο και της δράσης (καλύτερα της απραξίας) όλων μας και κυρίως της ηγεσίας της ΠΟΕΔ. Είναι κρίσιμη η επόμενη περίοδος για να κτίσουμε τις γέφυρες επικοινωνίας με την κοινωνία. Είναι δύσκολο, γιατί τόσα χρόνια ήμασταν απόντες από τα προβλήματα και τους αγώνες των εργαζόμενων γονιών. Όλα αυτά τα χρόνια η ηγεσία της ΠΟΕΔ, δεν έβγαλε ούτε ένα ψήφισμα συμπαράστασης σε αγώνες των εργαζόμενων γονιών. Δεν υπάρχει όμως άλλος δρόμος. Πρέπει άμεσα να αρχίσουμε να κτίζουμε το αγωνιστικό διεκδικητικό μέτωπο παιδείας.

Με αγωνιστικούς χαιρετισμούς

Μανόλης Σόβολος
«ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΙΚΗ ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΗ ΚΙΝΗΣΗ»

Δευτέρα 25 Μαΐου 2009

Τι προτείνει η ΡΙ.Α.ΚΙ. για συζήτηση στην Παγκύπρια Συνδιάσκεψη της ΠΟΕΔ

Παραθέτουμε παρακάτω τα θέματα που προτείναμε, ως ΡΙ.Α.ΚΙ., για συζήτηση στην αυριανή Παγκύπρια Συνδιάσκεψη Γενικών Αντιπροσώπων της ΠΟΕΔ.

21 /5/2009

Προς
Γενικό Γραμματέα ΠΟΕΔ

ΘΕΜΑ: Εγγραφή θεμάτων για την Τακτική Παγκύπρια Συνδιάσκεψη.

Παρακαλώ όπως εγγραφούν για συζήτηση στην Τακτική Παγκύπρια Συνδιάσκεψη τα παρακάτω θέματα:

1. Αλλαγή του καταστατικού.
Από την έκθεση προόδου της επιτροπής για το καταστατικό φαίνεται ξεκάθαρα ότι οι κινήσεις κωλυσιεργούν και προφασίζονται διάφορα για να μη προχωρήσουμε σε ουσιαστική εκδημοκρατικοποίηση και ενδυνάμωση του ρόλου της βάσης του κλάδου.
Η Παγκύπρια Συνδιάσκεψη πρέπει να αποφασίσει τις κατευθύνσεις που θα δοθούν και οριστικό δεσμευτικό χρονοδιάγραμμα. Προς τούτο επαναφέρω τις σχετικές προτάσεις μου για αποκέντρωση και δημιουργία τοπικών συλλόγων, κ.λ.π.
2. Άδεια μητρότητας
Διεκδίκηση άδειας μητρότητας τουλάχιστον 12 μήνες. Είμαστε πολύ πίσω και σε σχέση με πολλά ευρωπαϊκά κράτη, τα οποία αρέσκονται να επικαλούνται «ευρωλιγούρηδες» παντός καιρού. (Ελλάδα 13 μήνες, Φινλανδία 11 μήνες, Σουηδία 15 μήνες κ.λ.π.). Συνεργασία με τις γυναικείες οργανώσεις, πολυτέκνους και άλλους φορείς, συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας και δυναμικές διεκδικήσεις.
3. Προβλήματα στο θεσμό των Μεντόρων στα σχολεία.
Η ηγεσία της ΠΟΕΔ σύρθηκε σε απαράδεκτες υποχωρήσεις για τη λειτουργία του θεσμού των Μεντόρων. Πολλές τάξεις παραδίδονται ουσιαστικά σε πολλαπλούς άπειρους φοιτητές. Το αποτέλεσμα θα είναι να γίνουν οι δάσκαλοι της τάξης στόχος των παραπόνων των γονιών και της κοινωνίας, απροστάτευτοι για μια ακόμα φορά. Η ηγεσία της ΠΟΕΔ, για μια ακόμα φορά, δεν διεκδίκησε δυναμικά από τα Πανεπιστήμια το δικαίωμα των δασκάλων για δωρεάν Μεταπτυχιακές σπουδές. Τα «ωφελήματα» που τάχα μας προσφέρθηκαν είναι «χάντρες για ιθαγενείς».
4. Προβλήματα με τους Η/Υ στα σχολεία.
Και εδώ η ηγεσία της ΠΟΕΔ φάνηκε κατώτερη των περιστάσεων. «Ρίχνει το μπαλάκι» στους δασκάλους του σχολείου, στέλνοντας μια ανακοίνωση στα σχολεία. Μετατρέπει, και σ’ αυτό το θέμα, τους δασκάλους σε εύκολους στόχους της κοινωνίας και των γονιών. Αρνείται να αναλάβει τις ευθύνες της και σε συνεργασία με τους οργανωμένους γονείς να καταγγείλουν από κοινού την πολυετή κοροϊδία του Υπουργείου. Εκτός από τις οποιεσδήποτε ώρες συντονισμού που μπορεί να δοθούν, υπάρχει άμεση η αναγκαιότητα ύπαρξης, ενός τουλάχιστον, τεχνικού Η/Υ σε κάθε Σχολική Εφορεία. Οι υπεύθυνοι της ΠΟΕΔ σιωπούν μπροστά στους υπευθύνους του Υπουργείου (γιατί άραγε;), σ’ όλες τις διαχρονικά άστοχες ενέργειες. Ακόμα και όταν υπάρχει φανερή κατασπατάληση του δημοσίου χρήματος.
5. Ειδικότητες στα Δημοτικά Σχολεία.
Είναι επιτακτική ανάγκη να συζητηθεί σοβαρά το θέμα των ειδικοτήτων στα Δημοτικά Σχολεία. Πρέπει να κατοχυρωθούν οι δάσκαλοι που με γνώση και μεράκι για χρόνια διδάσκουν τα μαθήματα ειδικοτήτων στα σχολεία. Να μην επαφίεται στη διεύθυνση του σχολείου αν θα τους αξιοποιήσει στο θέμα που για χρόνια διδάσκουν. Να γίνει καταγραφή για τις ανάγκες σε ειδικότητες παγκύπρια. Να εξασφαλιστεί η διδασκαλία των ειδικών μαθημάτων από τους συναδέλφους που για τόσα χρόνια τα διδάσκουν. Αν υπάρχουν επιπλέον ανάγκες να διορίζονται δάσκαλοι ειδικοτήτων μόνο αν έχουν παιδαγωγική και ψυχολογική κατάρτιση. Αυτά είναι μεταβατικά μέτρα. Οριστική λύση μπορεί να δώσει μόνο η ίδρυση Παιδαγωγικών Σχολών στα Πανεπιστήμια, για τους δασκάλους όλων των βαθμίδων. Εκεί να υπάρχει η αναγκαία εξειδίκευση και η παιδαγωγική και ψυχολογική κατάρτιση για όλους.
6. Εκπαιδευτικές άδειες με πλήρεις απολαβές.
Παράδειγμα: Στην Ελλάδα μπορεί ο εκπαιδευτικός να πάρει μέχρι πέντε (5) χρόνια εκπαιδευτική άδεια με πλήρεις απολαβές. Ακόμη και η διετής Μετεκπαίδευση στα διδασκαλεία τους παραχωρείται με πλήρεις απολαβές, κι ας μην θεωρούνται Μεταπτυχιακές σπουδές
7. Δωρεάν μεταπτυχιακές σπουδές στο Πανεπιστήμιο Κύπρου και το Ανοικτό Πανεπιστήμιο Κύπρου. Η παιδεία δεν είναι εμπόρευμα. Ουσιαστική εκπαιδευτική μεταρρύθμιση γίνεται όταν αξιοποιείς τους δασκάλους και τους παρέχεις τα κίνητρα για βελτίωση.
8. Μείωση διδακτικού ωραρίου. Ουσιαστική μείωση του διδακτικού ωραρίου των δασκάλων. Άμεση πρακτική διεκδίκηση των δικαιωμάτων μας. Απουσία από κάθε πρόγραμμα και εκδήλωση που δεν είμαστε υποχρεωμένοι, κ.λ.π.
9. Εφαρμογή του νόμου για υποχρεωτική προδημοτική, Ενιαίο Σχολείο, Μέτρα στήριξης. Ιδιαίτερα για τους αλλοδαπούς μαθητές που την έχουν μεγαλύτερη ανάγκη. Οι μαθητές οι οποίοι έχουν ηλικία για να πάνε στην Α’ τάξη, να πάνε πρώτα στην Προδημοτική τάξη. Απαίτηση για δίχρονη δωρεάν προσχολική αγωγή και ενιαίο 12χρονο δωρεάν δημόσιο σχολείο. Κρατικούς, δωρεάν, παιδικούς σταθμούς. Στελέχωση των σχολείων με ομάδες ειδικών ψυχολόγων, λογοθεραπευτών, ειδικών δασκάλων κ.λ.π. Επιχορήγηση από το Υπουργείο του κομίστρου των λεωφορείων για εκπαιδευτικές επισκέψεις των σχολείων. Πλήρης κάλυψη της δαπάνης εκπαιδευτικών επισκέψεων, θεατρικών παραστάσεων κ.λ.π. για τα ολιγοθέσια σχολεία. Δημιουργία κεντρικής μαθητικής βιβλιοθήκης σε κάθε σχολείο.
10. Υλικοτεχνική υποδομή όλων των σχολείων.
Απαίτηση από το Υπουργείο να μας δοθεί ολοκληρωμένο πρόγραμμα, χρονοδιάγραμμα δημιουργίας αιθουσών πολλαπλής χρήσης και αιθουσών ειδικών μαθημάτων στα σχολεία. Να καταρτιστεί κατάλογος όπως έγινε με το γραμματειακό προσωπικό, ώστε να μπορούμε να ελέγχουμε την υλοποίησή του.
Σε τυχόν άρνηση του Υπουργείου να αρχίσουμε με πρόγραμμα συγκεντρώσεων διαμαρτυρίας των μαθητών, γονιών και δασκάλων έξω από το Υπουργείο, κάθε μέρα μετά την 14η του Σεπτέμβρη, όπως το πρόγραμμα των κινηματογραφικών παραστάσεων. Προηγουμένως εννοείται η συνεργασία με την Ομοσπονδία Γονέων και η εξαγγελία των μέτρων σε κοινές διασκέψεις τύπου.

Αυτή η αγωνιστική στάση θα δώσει το μήνυμα ότι οι γονείς, οι μαθητές και οι δάσκαλοι είναι αποφασισμένοι να διεκδικήσουν δυναμικά ποιοτική εκπαίδευση για ΟΛΑ τα παιδιά. Ευελπιστώ ότι θα συνεργαστούμε όλοι οι φορείς για την λύση των θεμάτων και δεν θα αναλωνόμαστε στην απλή συζήτησή τους, μετατρεπόμενοι σε ανάχωμα της οργής και της αγανάκτησης όσων υφίστανται και βιώνουν τριτοκοσμικές καταστάσεις στα σχολεία τους.
11. Νέα βιβλία και διδακτικό υλικό.
Σχεδιασμός για εκπόνηση βιβλίων στην Κύπρο για τα παιδιά και όχι για την τσέπη των «συγγραφέων» και των εκδοτών.
12. Ενισχυτική διδασκαλία, Επιπρόσθετος δάσκαλος στην Α’ τάξη, Μείωση αριθμού μαθητών.
H ενισχυτική διδασκαλία επιβάλλεται να αρχίζει από την πρώτη τάξη. Να δίνονται δυο ώρες για ενισχυτική διδασκαλία σε όλους/όλες τους/τις συναδέλφους/σσες που αναλαμβάνουν τις πρώτες τάξεις. Mόνο έτσι θα μπορέσουμε να παρέμβουμε έγκαιρα εκεί που υπάρχουν προβλήματα και να δώσουμε την απαραίτητη βοήθεια. O/H δάσκαλος/α της τάξης είναι το καταλληλότερο πρόσωπο να παρέμβει έγκαιρα και αποτελεσματικά.
Αργότερα, τις περισσότερες φορές, είναι πολύ αργά και ο θεσμός καταντά "στάχτη στα μάτια του κόσμου". Είναι προτιμότερο να ενεργούμε ως "Προμηθείς" και όχι ως "Eπιμηθείς". Φυσικά η Ενισχυτική Διδασκαλία θα συνεχίζεται και στις επόμενες τάξεις όπου υπάρχει ανάγκη.
Άμεσος διορισμός πρόσθετου δασκάλου στις πρώτες τάξεις. Άμεση μείωση του αριθμού των μαθητών ανά τμήμα, εκεί που υπάρχουν αίθουσες, για όλες τις τάξεις του Β’ κύκλου και επιπλέον μείωση στους 15 μαθητές για τις Α’, Β’, και νηπιαγωγεία.
13. Ασφάλεια στους σχολικούς χώρους.
Η κατ’ όνομα «αντισεισμική αναβάθμιση» έχει αποκαλύψει και δημιουργήσει πολλά προβλήματα στην ασφάλεια των σχολικών κτιρίων για μαθητές και δασκάλους. Επιβάλλεται η ενεργός παρακολούθηση του θέματος και η δυναμική διεκδίκηση εφαρμογής σωστών προδιαγραφών ασφαλείας. Κατεδάφιση κτιρίων όπου κρίνεται απαραίτητο και είναι ασύμφορη οικονομικά η επισκευή τους.
14. Προτεινόμενο Σχέδιο Αξιολόγησης.
Για το θέμα που έχει εγγράψει ήδη το Διοικητικό Συμβούλιο για συζήτηση προτείνουμε τα εξής:

Η προσέγγισή μας πρέπει να αντιμετωπίζει το σχέδιο και τις επιπτώσεις στην παιδεία, το σχολικό χώρο και τους εκπαιδευτικούς συνολικά. Δεν μπορούμε να αποπροσανατολιζόμαστε αναζητώντας τυχόν θετικές επουσιώδεις διατάξεις που δεν έχουν καμιά αξία, όταν λειτουργούν σ’ αυταρχικό, αντιδημοκρατικό περιβάλλον.

Το «νέο» προτεινόμενο σχέδιο αξιολόγησης δεν προσκομίζει τίποτα το πραγματικά νέο. Επίσης είναι ψευδεπίγραφο αφού δεν ασχολείται με την ουσιαστική αξιολόγηση του εκπαιδευτικού έργου, αλλά με την αξιολόγηση και τον ασφυκτικότερο έλεγχο των εκπαιδευτικών. Για άλλη μια φορά, αντί να καταργηθεί, παραμένει αποφασιστικός ο ρόλος της συνέντευξης στην Ε.Ε.Υ. για τις προαγωγές. Εμείς δεν θα παρασυρθούμε από επιμέρους ασήμαντες, τάχα προοδευτικές, πρόνοιες. Ο ρόλος των αξιολογητών και της Ε.Ε.Υ. παραμένει καθοριστικός για το μέλλον των δασκάλων. Καταργούν στα λόγια τον Επιθεωρητή και φέρνουν τρεις αξιολογητές με βαθμολογική αποτίμηση. Ο ένας μάλιστα (Διευθυντής σχολείου) θα αξιολογεί καθημερινά τους δασκάλους. Ο εξευτελισμός της προσωπικότητας των δασκάλων με τις βαθμολογίες και τις συνεντεύξεις συνεχίζεται. Σ’ ένα μικρό τόπο που όλοι γνωρίζονται, διατηρούνται στο προτεινόμενο σχέδιο, τα προνόμια των συγκεκριμένων θεσμών να διαχειρίζονται με ρουσφετολογικές και άλλες απαράδεκτες νοοτροπίες το μέλλον των εκπαιδευτικών.

Με την ανακατανομή των θέσεων στις νέες θέσεις χάνονται αρκετές θέσεις προαγωγής και επιβαρύνονται οι δάσκαλοι με νέα καθήκοντα και υποχρεώσεις. Οι προτεινόμενες μειώσεις διδακτικού ωραρίου είναι επουσιώδεις μπροστά στο φόρτο εργασίας που απαιτούν από τους εκπαιδευτικούς. Δημιουργούν την κλίμακα του ανώτερου εκπαιδευτικού, για να κρατήσουν τάχα τους καλούς δασκάλους στην τάξη. Και εδώ αρχίζει ένας από τους πολλούς παραλογισμούς: Για να διεκδικήσει κάποιος τη θέση ανώτερου εκπαιδευτικού απαιτούν 15 χρόνια υπηρεσίας. Την ίδια ώρα απαιτούν 10 χρόνια για τη θέση του Παιδαγωγικού Συμβούλου που θα καθοδηγεί αυτόν τον καλό δάσκαλο. Τέτοιες παράλογες πρόνοιες υπάρχουν πολλές όταν τις αναλύσεις στις λεπτομέρειες. Δεν είναι όμως αυτός ο στόχος μας. Δεν μπορεί να χάνουμε το δάσος κοιτώντας το δέντρο.

Το σημαντικό όμως είναι να μην παρασυρθούμε στη συζήτηση των επιμέρους και να απαιτήσουμε δυναμικά το οποιοδήποτε νέο σχέδιο αξιολόγησης να διέπεται από βασικές αρχές στις οποίες θα μείνουμε σταθεροί:
 Η αξιολόγηση πρέπει να επεκτείνεται σε όλους τους εμπλεκόμενους φορείς στην εκπαίδευση, ξεκινώντας από την κορυφή (Υπουργείο Παιδείας), οι οποίοι έχουν σημαντικές ευθύνες για την κατάσταση που βρίσκεται η παιδεία.
 Κατάργηση της αριθμητικής αξιολόγησης και της συνέντευξης για τις προαγωγές.
 Για τις προαγωγές να υπάρχουν αποκλειστικά μετρήσιμα μοριοδοτημένα κριτήρια. Η συζήτηση πρέπει να επικεντρωθεί στη βαρύτητα που πρέπει να έχουν τα κριτήρια (π.χ. αρχαιότητα, μεταπτυχιακά, δημοσιεύσεις, κ.λ.π.)
 Τα μόρια από κάθε κριτήριο πρέπει να υπολογίζονται μόνο σε μια φάση προαγωγής. Σε τυχόν επόμενη φάση θα υπολογίζονται μόνο τα επιπλέον που αποκτήθηκαν στο διάστημα από την προηγούμενη προαγωγή.
 Σημαντική μείωση του διδακτικού ωραρίου των δασκάλων, για να μπορέσουν να ανταποκριθούν στον παιδαγωγικό τους ρόλο.
 Απαιτείται ποιοτική αρχική μόρφωση των εκπαιδευτικών σε Πανεπιστημιακές Παιδαγωγικές σχολές, με Παιδαγωγική και Ψυχολογική κατάρτιση για όλες τις βαθμίδες της εκπαίδευσης. Στη συνέχεια ποιοτική περιοδική επιμόρφωση, σε εργάσιμο χρόνο, με συγκεκριμένους στόχους και προγράμματα.

Αυτές οι βασικές αρχές θα απαλλάξουν τους δασκάλους από το βραχνά του άγχους και θα τους προσδώσουν το παιδαγωγικό κύρος που απαιτείται για να επιτελέσουν το έργο τους. Θα βάλουν τέρμα στις πελατειακές σχέσεις και τον εξευτελισμό των εκπαιδευτικών. Είναι η μεγάλη ευκαιρία του κλάδου να αποκτήσει αξιοπρέπεια και το κύρος του στους γονείς και την κοινωνία. Είναι κρίμα, από ολιγωρία, συμφέροντα ή υστεροβουλίες, να αφεθούν οι δάσκαλοι να προχωρούν «έρποντας και γλείφοντας» σε κομματικούς και παραταξιακούς διαδρόμους, επαίτες για μια προαγωγή. Είναι καθήκον μας να ανυψώσουμε το κύρος και την αξιοπρέπεια των δασκάλων.


Με αγωνιστικούς χαιρετισμούς


Μανόλης Σόβολος
ΓΕΝΙΚΟΣ ΑΝΤΙΠΡΟΣΩΠΟΣ ΠΟΕΔ
«ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΙΚΗ ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΗ ΚΙΝΗΣΗ»

Κυριακή 24 Μαΐου 2009

Ποίημα της εβδομάδας 125

Καταφύγια για τη νύχτα

Ακούω πως στη Νέα Υόρκη,
στη γωνιά των είκοσι έξι δρόμων και του Μπρόδγουεη στους χειμωνιάτικους μήνες στέκεται ένας άνθρωπος και παρακαλάει τους περαστικούς να πάρουν κανέναν άστεγο απ' αυτούς που μαζεύονται γύρω του, για μια νύχτα, στο σπίτι τους.

Ο κόσμος δεν αλλάζει μ’ αυτό, οι σχέσεις ανθρώπου με άνθρωπο δεν καλυτερεύουν, ο αιώνας της εκμετάλλευσης δε συντομεύεται μ’ αυτό.
Όμως μερικοί άνθρωποι αποχτούν ένα νυχτερινό καταφύγιο, ο άνεμος κρατιέται μακριά τους για μια νύχτα, το χιόνι που τους προορίζονταν πέφτει στο γυμνό δρόμο.
Μην πετάξεις το βιβλίο σου, συ που με διαβάζεις, συνάνθρωπε.

Μερικοί άνθρωποι έχουν καταφύγιο για τη νύχτα, ο άνεμος θα κρατηθεί μακριά τους για απόψε, το χιόνι που τους προορίζονταν πέφτει στο γυμνό δρόμο.
Όμως ο κόσμος δεν αλλάζει μ' αυτό, οι σχέσεις ανθρώπου με άνθρωπο δεν καλυτερεύουν απ' αυτό,
ο αιώνας της εκμετάλλευσης δε συντομεύεται με κάτι τέτοια.

Μπέρτολτ Μπρεχτ

Παρασκευή 22 Μαΐου 2009

Το Υπουργείο Παιδείας κωφεύει στα προβλήματα της Δημοτικής Εκπαίδευσης

Το Υπουργείο Παιδείας συνεχίζει εδώ και δεκαετίες να κωφεύει στα προβλήματα της Δημοτικής Εκπαίδευσης. Η σημερινή ηγεσία του Υπουργείου συνεχίζει στην αδιέξοδη πορεία των πρακατόχων της αδιαφορώντας προκλητικά για τη δραματική κατάσταση που έχουν περιέλθει τα σχολεία μας. Η ηγεσία της ΠΟΕΔ, επί χρόνια όμηρος εξυπηρέτησης πελατειακών σχέσεων, αδυνατεί να αρθρώσει αγωνιστικό συνδικαλιστικό λόγο. Κυρίως όμως παρέμεινε επί χρόνια απομονωμένη από τους φυσικούς της συμμάχους, τους γονείς και ολόκληρη την κοινωνία. Δεν κατέβαλλε καμιά ουσιαστική προσπάθεια για δημιουργία μετώπου παιδείας ενάντια σε κάθε αντιλαϊκή πολιτική. Σήμερα δείχνει πως τάχα αφυπνίζεται και προσπαθεί να βάλει τα πράγματα στη θέση τους. Μένει να δούμε αν θα μπορέσει, η ηγεσία της ΠΟΕΔ, να μπει μπροστά στη σοβαρή οργάνωση ενός μετώπου παιδείας, δασκάλων, γονιών και μαθητών. Αν θα καταφέρει να δώσει στην κοινωνία το όραμα του ενιαίου δωρεάν δημόσιου 12χρονου σχολείου και αν θα πείσει όλους στην αγωνιστική προοπτική και δράση. Η ΡΙ.Α.ΚΙ. είχε επισημάνει έγκαιρα τα αδιέξοδα της συνδικαλιστικής μας δράσης. Για μια ακόμα φορά θα καταθέσουμε ξεκάθαρα τις προτάσεις μας στην Παγκύπρια συνδιάσκεψη και ελπίζουμε να εισακουστούμε έστω και αργοπορημένα.

Διαβάστε τις ανακοινώσεις της ΠΟΕΔ:

Επιστολή για μέτρα
Εγκύκλιος για μέτρα
Ανακοίνωση για εκκρεμούντα θέματα

Τρίτη 19 Μαΐου 2009

Το φινλανδικό θαύμα στην παιδεία

Πριν από 6 χρόνια είχαμε συνεργαστεί, μεταξύ άλλων, και μ' ένα φινλανδικό σχολείο στο πρόγραμμα Comenius. Τον Απρίλη του 2003 είχαμε επισκεφτεί το φινλανδικό σχολείο μ' ένα συνάδελφο. Εντυπωσιασμένοι είχαμε γράψει μια έκθεση σ' όλους τους αρμόδιους φορείς και είχαμε αρθρογραφήσει σε ημερήσιες και τοπικές εφημερίδες. Δυστυχώς ΚΑΝΕΝΑΣ δεν έδειξε ενδιαφέρον για όλα όσα καταγράφαμε από τότε. Από φέτος, στο νέο σχολείο που υπηρετώ, μου ζήτησαν (εκτιμώντας τη συνεργασία που είχαμε τότε) και αποδεχτήκαμε να συνεργαστούμε ξανά, μαζί με άλλα σχολεία, σ' ένα νέο πρόγραμμα Comenius. Οι συναδέλφισσες που επισκέφτηκαν πριν λίγους μήνες το σχολείο επέστρεψαν το ίδιο εντυπωσιασμένες. Μπορείτε να διαβάσετε τι λέγαμε από τότε στις παρακάτω συνδέσεις.

Άρθρο σ' εφημερίδα.
Έκθεση προς όλους τους αρμόδιους φορείς.

Πρόσφατα διάβασα το παρακάτω άρθρο και θυμήθηκα όλα όσα εδώ και χρόνια προσπαθώ να αναδείξω σε αρμοδίους φορείς, ΠΟΕΔ, Σχολικές Εφορείες, κ.λ.π. "Φωνή βοώντος εν τη ερήμω"...


Το φινλανδικό θαύμα στην Παιδεία

Οι εντυπωσιακές επιδόσεις των Φινλανδών μαθητών και φοιτητών προκάλεσαν αίσθηση σε όλο τον ανεπτυγμένο κόσμο και δικαιολογημένα έστρεψαν την προσοχή στο εκπαιδευτικό σύστημα της «Χώρας των Χιλίων Λιμνών»

Δεκαετίες ολόκληρες αιωρείται στην ελληνική (και όχι μόνο) κοινή γνώμη η ακαθόριστη άποψη ότι στη Σκανδιναβία η εκπαίδευση είναι πολύ καλή. Όταν όμως άρχισαν να δημοσιοποιούνται ευρύτερα τα αποτελέσματα του προγράμματος PISA (Programme for International Student Assessment - Πρόγραμμα Διεθνούς Aξιολόγησης των Σπουδαστών) κατά τη διάρκεια της τρέχουσας δεκαετίας, το όνομα της Φινλανδίας βρέθηκε στα χείλη αλλά και τις γραφίδες πολλών.

Οι εντυπωσιακές επιδόσεις των Φινλανδών μαθητών και φοιτητών προκάλεσαν αίσθηση σε όλο τον ανεπτυγμένο κόσμο και δικαιολογημένα έστρεψαν την προσοχή στο εκπαιδευτικό σύστημα της «Χώρας των Χιλίων Λιμνών». Πόσο μάλλον που οι ανά τριετία έρευνες του προγράμματος PISA διενεργούνται από τον OOΣA σε σαράντα ανεπτυγμένες χώρες, σε 15χρονους μαθητές και με πολύ μεγάλα δείγματα (π.χ. στη Φινλανδία εξετάστηκαν 6.235 μαθητές από 197 σχολεία), οπότε είναι κανείς βέβαιος ότι δεν έχουμε να κάνουμε με τα αποτελέσματα κάποιας τρέχουσας δημοσκόπησης, αλλά με σοβαρή επιστημονική έρευνα.

Τάξεις - Κοινωνικές κυψέλες

H Φινλανδία έχει εννιάχρονη υποχρεωτική εκπαίδευση, όπως και η Ελλάδα. Οι αρχές όμως που διαπερνούν τη φινλανδική εκπαιδευτική αντίληψη διαφέρουν ριζικά. Βασίζονται στις παιδαγωγικές αρχές του Γάλλου Σελεστίν Φρενέ - να μαθαίνουν τα παιδιά κάνοντας πράγματα μέσα σε πλαίσιο κοινότητας. Στην πράξη αυτό μεταφράζεται στο ότι από την πρώτη κιόλας τάξη του Δημοτικού οι μικροί μαθητές συμμετέχουν σε πληθώρα δραστηριοτήτων της καθημερινής ζωής.

Χρησιμοποιούν ελάχιστα βιβλία, δεν ενθαρρύνεται καθόλου η παθητική απομνημόνευση, δεν απαιτείται από τα παιδιά να είναι καρφωμένα στο θρανίο. Μπορούν να περιφέρονται στην τάξη, να ζητούν πληροφορίες από τον δάσκαλο, να συνεργάζονται με τους συμμαθητές τους. Υπό την καθοδήγηση του δασκάλου τα παιδιά αποφασίζουν τι θα κάνουν κάθε εβδομάδα και υλοποιούν μόνα τους, με τους δικούς τους ρυθμούς, τα καθήκοντα που αυτά αποφάσισαν.

Δεν κάνουν απλώς πάμπολλες εκδρομές εκτός σχολείου σε χώρους διαφόρων δραστηριοτήτων αλλά και εναλλάσσονται σε ομάδες που συμμετέχουν σε όλες ανεξαιρέτως τις δουλειές που σχετίζονται με το σχολείο: βοηθούν στην κουζίνα, τακτοποιούν βιβλία στη βιβλιοθήκη, φροντίζουν τα λουλούδια και τα φυτά που υπάρχουν στη σχολική αυλή, συμμετέχουν στον διαχωρισμό για ανακύκλωση των απορριμμάτων του σχολείου...

Μάλιστα στις δραστηριότητες αυτές τα παιδιά δεν καθοδηγούνται από τους δασκάλους τους, αλλά από το μη εκπαιδευτικό προσωπικό του σχολείου: μαγείρους, κηπουρούς, καθαρίστριες, γραμματέα... Έτσι τα παιδιά αναπτύσσουν αισθήματα σεβασμού προς τη δουλειά όχι μόνο των δασκάλων τους, αλλά και όλων των εργαζομένων.

«H ευθύνη για την εκπαίδευση των παιδιών μοιράζεται εξίσου σε όλους και αποφεύγονται μη αναγκαίες ιεραρχικές δομές μεταξύ του προσωπικού», σημειώνει χαρακτηριστικά φυλλάδιο του φινλανδικού υπουργείου Εξωτερικών που αναφέρεται στο θέμα, παρουσιάζοντας τη νοοτροπία που διαπερνά αυτή την πολιτική.

Στην υπηρεσία όλων

Τα φινλανδικά σχολεία βρίσκονται εξαρχής στην υπηρεσία των πολιτών. Μορφώνουν τα παιδιά, αλλά διευκολύνουν και τους γονείς. Είναι φυσικά δημόσια σχεδόν στην ολότητά τους. Χρηματοδοτούνται από τους δήμους ή το κράτος. Είναι ολοήμερα, εφοδιασμένα με παιδότοπους, παιδικές χαρές και φυσικά το αναγκαίο προσωπικό για την επίβλεψη των παιδιών μέχρι να γυρίσουν οι γονείς από την εργασία τους και να τα πάρουν σπίτι. Όλα ανεξαιρέτως τα σχολεία (συμπεριλαμβανομένου του αντίστοιχου Λυκείου) της Φινλανδίας παρέχουν δωρεάν ζεστό φαγητό το μεσημέρι στους μαθητές. Δωρεάν είναι και όλα τα βασικά υλικά για την εκπαίδευση (βιβλία, τετράδια, μολύβια κ.λπ.), ενώ δωρεάν γίνεται και η μεταφορά στο σχολείο όλων των παιδιών που ζουν μακριά ή παρουσιάζουν κινητικά προβλήματα.

Τα φινλανδικά σχολεία είναι επίσης ανοιχτά στην τοπική κοινωνία. Οι γονείς είναι ευπρόσδεκτοι στις σχολικές δραστηριότητες που μπορούν να βοηθήσουν με τις γνώσεις ή την τέχνη τους - ένας πατέρας δημοσιογράφος π.χ. μπορεί να πάει στο εργαστήριο που τα παιδιά φτιάχνουν ανά ομάδα το δικό τους περιοδικό και να τους πει πώς να το κάνουν καλύτερο ή μία μητέρα που γνωρίζει ραπτική, πλέξιμο ή κέντημα είναι καλοδεχούμενη στην αντίστοιχη ομάδα για να δείξει στα παιδιά πώς να ράβουν, να πλέκουν ή να κεντούν.

Οι τοπικές αρχές είναι επίσης υποχρεωμένες να παράσχουν τη βασική εκπαίδευση ακόμη και στα παιδιά που λόγω βαριάς ασθένειας ή αναπηρίας δεν μπορούν να πάνε στα κανονικά γενικά σχολεία, ακόμη και αν χρειάζεται να τους στείλουν δάσκαλο στο σπίτι.

Δρόμοι διαρκώς ανοιχτοί

Μετά την εννιάχρονη υποχρεωτική βασική εκπαίδευση, περίπου οι μισοί μαθητές κατευθύνονται στο Λύκειο και άλλοι τόσοι στα επαγγελματικά σχολεία. Μόλις το 6% των Φινλανδών μαθητών σταματάει την εκπαίδευσή του με την ολοκλήρωση της φοίτησης στο εννιάχρονο σχολείο γενικής παιδείας. Ούτε και τρέχουν όμως όλοι στο Γενικό Λύκειο, όπως εδώ. Mόνο οι μισοί.

Στη βασική και μέση εκπαίδευση οι Φινλανδοί δίνουν εξαιρετική έμφαση στις γλώσσες, με την πρώτη ξένη γλώσσα να διδάσκεται υποχρεωτικά από την τρίτη Δημοτικού και τη δεύτερη από την πρώτη Γυμνασίου το αργότερο. Μέχρι να τελειώσουν το Λύκειο, όσοι μαθητές θέλουν μπορούν να έχουν μάθει έως και έξι(!) γλώσσες.

Όσο για τα παιδιά μεταναστών, αρκεί να μπορούν να σχηματίσουν μια μικρή, ολιγομελή ομάδα και ο δήμος, με δικά του φυσικά έξοδα, είναι υποχρεωμένος να παρέχει εκπαίδευση και στη γλώσσα τους δύο φορές την εβδομάδα. Στο Ελσίνκι π.χ. όπου υπάρχουν 2.600 παιδιά μεταναστών, τέτοια μαθήματα γίνονται σε περίπου 40 γλώσσες.

Ακόμη μεγαλύτερη προσοχή δίνουν οι Φινλανδοί σε θέματα θρησκείας. Αρκεί να υπάρξουν τρία και μόνο παιδιά σε μία τάξη από κάποια θρησκεία για να διδάσκονται το μάθημα των Θρησκευτικών στη θρησκεία τους και αποκλειστικά σε αυτήν. Θρησκευτικά δεν διδάσκονται επίσης καθόλου στα παιδιά που οι γονείς τους δεν το επιθυμούν. Τα παιδιά αυτά διδάσκονται Ηθική και Διαπροσωπικές Σχέσεις όλα τα χρόνια της βασικής και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης.

«Εκτόπισαν» την ιδιωτική εκπαίδευση

H τριτοβάθμια εκπαίδευση χωρίζεται σε Πανεπιστήμια και Πολυτεχνεία. Καθώς ο αριθμός των υποψηφίων υπερβαίνει τις θέσεις σε αυτά, το κάθε AEI επιλέγει τους φοιτητές που θα δεχθεί είτε μόνο με τους βαθμούς του Λυκείου είτε με συνδυασμό βαθμών Λυκείου και επιμέρους εισαγωγικών εξετάσεων για το συγκεκριμένο Πανεπιστήμιο ή Πολυτεχνείο. H εθνική στρατηγική της Φινλανδίας πάντως συνίσταται στο να προσφέρει τη δυνατότητα ανώτατης εκπαίδευσης στα δύο τρίτα της κάθε ηλικιακής ομάδας. Τα AEI παραμένουν ανοιχτά και για παιδιά που έχουν στραφεί στα επαγγελματικά Λύκεια, μέσα από κάποιες διαδικασίες. Το τελικό αποτέλεσμα όλων αυτών είναι, όπως με εμφανή υπερηφάνεια τονίζει το φινλανδικό υπουργείο Εξωτερικών, ότι «χάρη στην υψηλή ποιότητα του σχολικού συστήματος γενικής παιδείας του δημόσιου τομέα, η Φινλανδία δεν έχει εμπορική αγορά στη βασική εκπαίδευση, ενώ και στα άλλα επίπεδα και στους άλλους τομείς η εμπορική παροχή εκπαίδευσης είναι σχετικά μικρή συγκρινόμενη με πολλές άλλες δυτικές χώρες». Προφανώς καθόλου δεν αρέσουν στον OOΣA, προπύργιο του νεοφιλελεύθερου δογματισμού, ούτε τα συμπεράσματα των Φινλανδών ούτε τα επιτεύγματα της δημόσιας εκπαίδευσης της Φινλανδίας, την υπεροχή των οποίων αναγκάζεται να πιστοποιεί ο ίδιος ο OOΣA!

Του Γιώργου Δελαστίκ

«Ημερησία» 15-5-2009


Δευτέρα 18 Μαΐου 2009

Μεταθέσεις και τοποθετήσεις

Ανακοινώθηκαν σήμερα από την Ε.Ε.Υ. οι πρώτες μεταθέσεις και τοποθετήσεις

Δημοτικής εκπαίδευσης
Προδημοτικής εκπαίδευσης
Ειδικής εκπαίδευσης

Μέχρι τις 25 του Μάη έχετε δικαίωμα ένστασης.

Κυριακή 17 Μαΐου 2009

Ποίημα της εβδομάδας 124

Κοριτσάκι μου

Κοριτσάκι μου,
μς στ βουβ πηγάδι το φεγγαριο
σο πέσε πόψε τ πρτο δαχτυλίδι σου.

Δν πειράζει.

ργότερα θ φτιάξεις λλο
ν παντρευτες τν κόσμο μς στν λιο.

Γιατ δν εναι κοριτσάκι
ν μάθεις μόνο κενο πο εσαι,
κενο πο χεις γίνει,
εναι ν γίνεις
,τι ζητάει
ετυχία το κόσμου.

λλη χαρ
δν εναι πι μεγάλη
π᾿ τ χαρ πο δίνεις
Ν τ θυμσαι κοριτσάκι.

Κοριτσάκι μου,
θέλω ν σο φέρω
τ φαναράκια τν κρίνων
ν σο φέγγουν τν πνο σου.

Θέλω ν σο φέρω να περιβολάκι
ζωγραφισμένο μ λουλουδόσκονη
πάνω στ φτερ μις πεταλούδας
ν σεργιανάει τ γαλαν νειρό σου.

Θέλω ν σο φέρω
να σταυρουλάκι αγιν φς
δυ χτίνες σταυρωτς π τος στίχους μου
ν σο ξορκίζουν τ κακ
ν σο φωτνε μ σκοντάψεις.

Γιάννης Ρίτσος

Πέμπτη 14 Μαΐου 2009

Από την επαρχιακή συνέλευση

Για πρώτη φορά στην ιστορία της ΠΟΕΔ έγινε χθες Τακτική Επαρχιακή Συνέλευση, σε δημόσιο χώρο, όπως προβλέπει το καταστατικό. Η ΡΙ.Α.ΚΙ. είχε θέσει έντονα το θέμα σε όλα τα όργανα της ΠΟΕΔ και είχε διαμαρτυρηθεί για τον εκφυλισμό που οδηγεί το δασκαλικό κίνημα η ηγεσία της ΠΟΕΔ. Μέχρι πέρσι καλούσαν τη Γενική Συνέλευση στα γραφεία της ΠΟΕΔ!!! Χωρίς καμιά είδους προετοιμασία και προσπάθεια για να φέρουν τους δασκάλους στο ανώτατο συνδικαλιστικό όργανο κάθε επαρχίας. Μαζεύονταν από κανένας(!!!) μέχρι 10 - 15 πέρσι. Τάχα να μας ενημερώσουν. Μας διάβαζαν τα ήδη γνωστά από τα Μ.Μ.Ε. και με επιτηδευμένα αργόσυρτους ρυθμούς χανόταν ο χρόνος. Ούτε λόγος βέβαια να φέρουν εισηγήσεις και να δώσουν τη δύναμη στη βάση να πάρει αποφάσεις για τα συγκεκριμένα θέματα.

Φέτος τα ίδια έκαναν. Με μια διαφορά. Συγκάλεσαν τη Συνέλευση σε μεγαλύτερους χώρους (σχολεία) την ώρα της συνεδρίας προσωπικού. Για να μας ρίξουν στάχτη στα μάτια ότι τήρησαν τις βασικές πρόνοιες του καταστατικού και να μας υποδείξουν ότι δεν έχουμε λόγο να διαμαρτυρόμαστε. Συνεχίζουν το συνδικαλιστικό κατήφορο. Για να αποκτήσει ουσιαστικό λόγο ο δάσκαλος της βάσης απαιτείται αλλαγή του καταστατικού, με δημιουργία μικρών τοπικών συλλόγων και εκλογή αντιπροσώπων ανακλητών οι οποίοι θα ελέγχονται από τη βάση.

Εμείς, ως ΡΙ.Α.ΚΙ., επισημάναμε τα θετικά βήματα που 'χει κάνει η επαρχιακή επιτροπή σε διαδικαστικά θέματα, αλλά απέχει πολύ από του να είναι ένα δυναμικό συνδικάτο για την αντιμετώπιση των προβλημάτων της παιδείας και δασκάλων.

Θέσαμε έντονα το θέμα των Η/Υ και του "νέου" σχεδίου αξιολόγησης, με τις αρχές που πρέπει να το διέπουν. Στην Παγκύπρια Συνδιάσκεψη στις 26/5 θα είμαστε έτοιμοι να καταθέσουμε ολοκληρωμένη πρόταση για τις αρχές αυτές στις οποίες θα πρέπει να μείνουμε σταθεροί για να δώσουμε το κύρος και την αξιοπρέπεια στον κλάδο μας.

Τετάρτη 13 Μαΐου 2009

"Νέο" προτεινόμενο σχέδιο αξιολόγησης

Πριν λίγες μέρες το Υπουργείο Παιδείας παρέδωσε στην ΠΟΕΔ το "νέο" προτεινόμενο σχέδιο αξιολόγησης του εκπαιδευτικού έργου και των εκπαιδευτικών λειτουργών. Στις επόμενες μέρες θα καταθέσουμε με λεπτομέρεια τις θέσεις μας. Από την πρώτη μελέτη φαίνεται ότι είναι "νέο" μόνο στα λόγια. Επίσης είναι ψευδεπίγραφο αφού δεν ασχολείται με την ουσιαστική αξιολόγηση του εκπαιδευτικού έργου, αλλά με την αξιολόγηση και τον ασφυκτικότερο έλεγχο των εκπαιδευτικών. Για άλλη μια φορά, αντί να καταργηθεί, παραμένει αποφασιστικός ο ρόλος της συνέντευξης στην Ε.Ε.Υ. για τις προαγωγές. Εμείς θα μελετήσουμε συνολικά το σχέδιο και θα απαντήσουμε τεκμηριωμένα και δεν θα παρασυρθούμε από επιμέρους ασήμαντες, τάχα προοδευτικές, πρόνοιες. Για την αξιολόγηση μπορείτε να δείτε απόψεις μας σε προηγούμενες δημοσιεύσεις στη σχετική ενότητα, τις οποίες είχαμε αποστείλει στο Διοικητικό Συμβούλιο της ΠΟΕΔ.

Δείτε και μελετήστε το προτεινόμενο σχέδιο

Δευτέρα 11 Μαΐου 2009

Τακτικές Επαρχιακές Συνελεύσεις Δασκάλων

Η ΠΟΕΔ καλεί τα μέλη της σε Τακτικές Επαρχιακές Συνελεύσεις που θα πραγματοποιηθούν την Τετάρτη, 13 Μαΐου, 2009, στις 1.15 μετά το μεσημέρι, στα ακόλουθα κέντρα:

ΛΕΥΚΩΣΙΑ : Δημοτικό Σχολείο Απ. Λουκά Στροβόλου
ΛΕΜΕΣΟΣ : ΚΒ΄ Δημ. Σχολείο Λεμεσού
ΑΜΜΟΧΩΣΤΟΣ : Γ΄ Δημ. Σχολείο Παραλιμνίου
ΛΑΡΝΑΚΑ : Α΄ Δημ. Σχολείο Αγ. Λαζάρου
ΠΑΦΟΣ : ΙΑ΄ Δημ. Σχολείο Πάφου
ΜΟΡΦΟΥ : Δημ. Σχολείο Αστρομερίτη

Οι εκτοπισμένοι συνάδελφοι μπορούν να παρευρεθούν στη Συνέλευση οποιουδήποτε Γραφείου.

Η Ημερήσια Διάταξη περιλαμβάνει :

1. Λογοδοσία της Επαρχιακής Επιτροπής από τον Πρόεδρό της για τα Πεπραγμένα του χρόνου που πέρασε.

2. Ενημέρωση και ανταλλαγή απόψεων για το νέο Σχέδιο Αξιολόγησης.

3. Συζήτηση θεμάτων που θα εγγραφούν από μέλη.

Θέμα στην Ημερήσια Διάταξη μπορεί να εγγράψει οποιοδήποτε μέλος, με επιστολή του προς τον Επαρχιακό Γραμματέα, τρεις (3) μέρες πριν από τη Συνέλευση. Νοείται ότι η Συνέλευση μπορεί να αρνηθεί να συζητήσει θέμα που εγγράφηκε από μέλος, αν θεωρεί ότι αυτό είναι ασήμαντο ή χωρίς ουσιαστικό περιεχόμενο.

Πληροφορούνται οι Διευθυντές των σχολείων ότι, για διευκόλυνση των συναδέλφων να πάρουν μέρος στις Συνελεύσεις, η συνεδρία προσωπικού των σχολείων για τη συγκεκριμένη εβδομάδα δε θα πραγματοποιηθεί. Σχετικά, ενημερώθηκε ήδη το Τμήμα Δημοτικής Εκπαίδευσης.

ΑΠΟ ΤΗΝ ΠΟΕΔ.

Κυριακή 10 Μαΐου 2009

Ποίημα της εβδομάδας 123

"Απὸ τα ‘Τρία Γράμματα στη Μητέρα’"

«Μητέρα θυμάσαι τον ουρανό
που ‘χαμε δεμένο κόμπο στο μαντήλι;
Μας τον πήραν οι ταχυδακτυλουργοί, μητέρα
έτσι όπως πριν την μπάλα μεσ' απ' το κουτί.
Θυμάσαι το ρυάκι που 'πλενε τα πόδια μας,
θυμάσαι το ρυάκι που του πλέναμε τα πόδια,
θυμάσαι τις λευκές κραυγές στη χαράδρα;
Θυμάσαι τις φλυαρίες που ράμφιζαν τη ρόγα τής αυγής,
θυμάσαι τους ψιθύρους που μηχανoρραφoῦσαv τὴv άνοιξη,
θυμάσαι τα περιστέρια πoυ 'σκύβε μες' στoν ήλιο
να πιουν νερό στη χούφτα του,
θυμάσαι τ' όνειρο που κάλεσε κι έφευγε απάνω απ' τις φτερούγες τους,
θυμάσαι τ' όνειρο που κρεμόταν κάτω απ' το λαιμό τους,
τ' όνειρο που σκαρφάλωνε τις σημαίες τους;
Τώρα οξειδώθηκαν όλα μέσα μας, μητέρα,
τώρα σκέβρωναν ὅλα μέσα μας.»

Κώστας Μόντης

Παρασκευή 1 Μαΐου 2009

Μνήμη Αλέκου Παναγούλη

Ένα μικρό αφιέρωμα στον αγωνιστή, ενάντια στη δικτατορία, Αλέκο Παναγούλη που σαν σήμερα του έκοψαν το νήμα της ζωής σε "αυτοκινιτιστικό δυστύχημα".

Ποίημα της εβδομάδας 122 Εργατική Πρωτομαγιά

Εμείς οι εργάτες

Εμείς οι εργάτες είμαστε που με τον ίδρωτά μας
ποτίζουμε τη γη για να γεννά
καρπούς, λουλούδια, τ’ αγαθά του κόσμου ολόγυρά μας
φτωχή, αλουλούδιαστη, άκαρπη, μονάχα η αργατιά.

Εμείς οι εργάτες είμαστε που με τον ίδρωτά μας
ζυμώνουμε του κόσμου το ψωμί.
Πιο δυνατά κι απ’ τα σπαθιά τα χέρια τα δικά μας,
και μ’ όλο το αλυσόδεμα, σκάφτουν, και η γη πλουτεί.

Στου κόσμου τους θησαυριστές το βιός σου, εργάτη, νόμοι
στο τρώνε αδικητές χωρίς ντροπή.
Αγκαλιαστείτε, αδέρφια, ορθοί! Με μια καρδιά, μια γνώμη.
Δικαιοσύνη, βρόντηξε, και λάμψε, Προκοπή!

Κωστής Παλαμάς

Μικρό αφιέρωμα στο Γιάννη Ρίτσο και την Εργατική Πρωτομαγιά

100 χρόνια από τη γέννηση του μεγάλου μας αγωνιστή ποιητή Γιάννη Ρίτσου. Ένα μικρό αφιέρωμα από το ποίημα "Επιτάφιος" γραμμένο την Πρωτομαγιά του 1936, για τους εργατικούς αγώνες στη Θεσσαλονίκη.