Κυριακή 25 Σεπτεμβρίου 2011

0% λιπαρά και πολύσπορο;




Και εγένετο ταραχή μεγάλη. Γιατί κάποιος που έχει να φάει, μόνον από τη δουλειά του, κι ούτε καν παντεσπάνι απ' την κληρονομιά του, μπορεί να επιλέξει να ταχθεί στο πλευρό και υπέρ αυτών που παράγουν ό,τι έχει και δεν έχει η ζωή του;

Μα γιατί σύντροφοί μου, χαλάει η ταξική σούπα, ξινίζει. Είναι «φυσικό» να προδίνεις την εργατική τάξη. Είναι «αφύσικο» να εγκαταλείπεις την αστική. Δεν έτσουξε το «σόου», γιατί δεν ήταν! Η φώτιση της πραγματικότητας σήκωσε και πεθαμένους. Αν επιζείς με 5.000 το χρόνο, λέω αν, και θες το 1/5 για τα βασικότερα των βασικών, τότε το χαράτσι είναι φόνος εν ψυχρώ. Φανερός. Ωμός.

Ουαί, ουαί, ουαί υποκριτές και φαρισαίοι. Φταίω που δεν έβγαλα να τιμολογήσω υπέρ των βιαίως πτωχοποιούμενων Ελλήνων γάλα με μηδέν λιπαρά και γερμανικού τύπου οχτάσπορο ψωμί, κόστος υγιεινής διατροφής μαζί μ' ένα πρόγραμμα για πιλάτες και συμπλήρωμα διατροφής λευκό τσάι Κίνας και φρέσκο ψάρι με αντιοξειδωτικά ωμέγα...

Με 78 ευρώ το μήνα για ψωμόγαλο και 1,40 Χ 22 (εργάσιμες) για κυκλοφορία, άλλα 30,8 ευρώ το μήνα (προς μάταιη αναζήτηση τυχόν εργασίας ή το τίμημα να πας και να 'ρθεις για 4ωρη απασχόληση) φαίνεται το πράμα. Θα χρεοκοπήσει τη χώρα όποιος το λέει. Το ΚΚΕ πρέπει λοιπόν, όταν λέει να μην πληρώσει ο λαός τα χαράτσια, να υποβαθμισθεί πολιτικά, όσο και οι τράπεζες από τους διεθνείς νταβάδες - εκτιμητές.

Με 0% λιπαρά στο μυαλό και πετσί και κόκκαλο στην τσέπη, με μαύρο πικρό ψωμί κι όχι πολυτελείας διαιτητικό, η αριθμητική δε βγαίνει. Η αριθμητική του πατριωτισμού των ιδιοκτητών του κρατικού οικοπέδου η Ελλάς της Ευρωζώνης δε βγαίνει. Δεν πρέπει ούτε να το λες, ούτε να το δείχνεις. Οι ψηφίζοντες με ενισχυμένη αναλογική, τεχνητές πλειοψηφίες του μπόνους, πρέπει να φορολογούν ανάλογα με τα συμφέροντά τους και τη «δημοκρατία» να την υπερασπίζονται οι τεχνητώς «Κόκκινοι», οι πορφυρογέννητοι της αγοράς, οι «Financial Times» και οι χαρτογιακάδες των πιστωτικών της ζωής και της νοημοσύνης ιδρυμάτων.

Δεν εξηγώ σε κανέναν το δεδομένο αυτονόητο ταξικοί μου κατ' επιλογήν ομογάλακτοι. Ξέρω τι πονάει αυτούς που δεν με συγχωρνάνε. Είναι εκείνος ο στίχος από το τραγούδι που λέει «τα ψεύτικα τα λόγια τα μεγάλα, μου τα 'πες με το πρώτο σου το γάλα» κι αποδέκτη την ταξική πατρίδα που ανήκει στο νεκρό λαό και τα ολοζώντανα αφεντικά του.

Νισάφι το σεις και το σας. Κι ο πληθυντικός της ευγενείας, που κατάργησε τον πληθυντικό της λαϊκής μάζας ως ξύλινο, αλλά τον παγίωσε ως ύβρη. Το ξύλινο είναι της φύσης υλικό. Το πλαστικό της φούσκας που σκοτώνει όταν σκάει είναι που πρέπει και θέλουν να περισωθεί ως εικόνα. Η καπιταλιστική φούσκα τρύπησε και θέλει να κρυφτεί, μα η χαρά δεν την αφήνει...

ΥΓ. Στον κατάλογο των 400 πλουσιοτέρων της Γης δεν βρήκαν διαιτολόγιο. Στην ανθρωποφαγία τι δίαιτα να κάνεις. Το ασανσέρ μετράει τα πατώματα των στιβαγμένων λαών που πατιούνται. Μην ξεχάσετε σύντροφοι, φέτος μπήκε κι ο Σόρος στη θέση που του πρέπει. Να τα καλά της πτώχευσης. Πολύσπορα...

Της Λιάνας ΚΑΝΕΛΛΗ
«ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ» 25-9-2011

Στάση εργασίας των Δασκάλων και Νηπιαγωγών


ΣΤΑΣΗ ΕΡΓΑΣΙΑΣ ΤΡΙΤΗ 27 ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ 2011

Στη βάση σχετικής απόφασης του Διοικητικού Συμβουλίου της και συμπορευόμενη με τις άλλες εκπαιδευτικές Οργανώσεις, η ΠΟΕΔ εξαγγέλλει στάση εργασίας των μελών της, η οποία θα πραγματοποιηθεί την Τρίτη, 27 Σεπτεμβρίου, 2011, μεταξύ των ωρών 11:00π.μ. και 01:05μ.μ..

Στα πλαίσια της απόφασής τους για κοινή δράση στο θέμα των μέτρων για την ενίσχυση της Οικονομίας, οι Εκπαιδευτικές Οργανώσεις ΟΕΛΜΕΚ, ΠΟΕΔ και ΟΛΤΕΚ και η ΠΟΦΕΝ συγκαλούν κοινή Διάσκεψη Τύπου, η οποία θα πραγματοποιηθεί την Παρασκευή, 23 Σεπτεμβρίου, 2011, στις 11:00 π. μ., στη Δημοσιογραφική Εστία, στη Λευκωσία.

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΓΙΑ ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΙΚΗ ΔΙΑΣΚΕΨΗ

Λεπτομέρειες για την εφαρμογή της στάσης στα ΣΧΟΛΕΙΑ παρουσιάζονται στους συνδέσμους πιο κάτω.

ΛΕΠΤΟΜΕΡΕΙΕΣ ΓΙΑ ΤΗ ΣΤΑΣΗ ΕΡΓΑΣΙΑΣ

ΕΠΙΣΤΟΛΗ ΠΡΟΣ ΓΟΝΕΙΣ

Η ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΙΑ ΚΑΙ ΟΙ ΕΝΣΤΑΣΕΙΣ ΜΑΣ

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΣΤΑ ΜΜΕ

Η Οργάνωση καλεί τα μέλη της, ιδιαίτερα της ευρύτερης περιοχής Λευκωσίας, να παρουσιαστούν σύσσωμοι στην κοινή με τις άλλες Οργανώσεις εκδήλωση διαμαρτυρίας, που θα πραγματοποιηθεί, την ίδια ώρα, έξω από το Υπουργείο Οικονομικών και, στη συνέχεια, στη Βουλή.

ΚΙΝΗΤΟΠΟΙΗΣΗ ΕΞΩ ΑΠΟ ΤΟ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ
Επειδή, ακριβώς, οι εκπαιδευτικοί θα αποχωρήσουν από το σχολείο στις 11:00μ.μ., ακριβώς, παρακαλούνται οι γονείς των μαθητών να μεριμνήσουν για την παραλαβή των παιδιών τους μεταξύ 10:45 και 11:00π.μ., ώστε να αποφευχθούν οποιαδήποτε προβλήματα ασφάλειας.

ΑΠΟ ΠΟΕΔ

Το τυπωμένο φως




Το βιβλίο, το χαρτί το τυπωμένο, αυτό το παράθυρο στο σκοτάδι, το παίρνεις μαζί σου σα λάφυρο ανεξαρτησίας του νου. Το μυρίζεις, το τσαλακώνεις, το αμφισβητείς, το υπογραμμίζεις, το δανείζεις, το μοιράζεσαι, μπορείς να το διαβάσεις στο φεγγαρόφωτο ή και μ' ένα μικρό κλαράκι αναμμένο σαν ξέψυχη και συνάμα ζωοδότρα φλογίτσα τόση δα. Το βιβλίο σε κάνει αυτό καθαυτό ως αντικείμενο ανθρώπινης επιστήμης και τέχνης, ανεξάρτητα από το περιεχόμενό του, να νιώθεις λεύτερος. Είναι τελειωμένο «προϊόν» συλλογικού μόχθου. Δεν απαιτεί μεσολάβηση τρίτου ως προς τη χρήση. Είναι κόψη σπαθιού τρομερή η τυπογραφία αυτή καθαυτή, αφού μετά το 1.500 μ.Χ. αφαίρεσε το προνόμιο της γνώσης από τα χέρια των ιερατείων, τα ολιγοπώλια των θρόνων και την αλαζονεία των πλουσίων κατόχων δούλων. Εγινε μέσο διάδοσης ιδεών όσο και όπλο σε χέρια ακατάλληλα, απλά πάντα καταφύγιο και ορμητήριο φωτισμένων δημιουργών και χρηστών.

Αυτό το εγχειρίδιο αθανασίας του νου, συλλογικού και ατομικού, το πολλαπλώς ερμηνευτικό εργαλείο και μέσο παραγωγής προόδου στην κοινωνία δεν μπορεί να αντικατασταθεί, αλλά μόνον να αναπαραχθεί ηλεκτρονικά. Οχι γιατί αδυνατεί η τεχνολογία και η απίστευτη εξέλιξή της, συνολικά θετική για τον παγκόσμιο πολιτισμό. Απλά γιατί κάθε ηλεκτρονικό βιβλίο σε εξαρτά άμεσα από την ενέργεια που απαιτείται όχι ως κόστος ή διαδίκτυο, αλλά ως λειτουργία εξαρτημένη από την επαρκή «φόρτιση» του αντικειμένου, του δικτύου, της μπαταρίας, της πηγής και του δέκτη συνάμα. Σε φέρνει σε πλήρη εξάρτηση και πέραν της όρασης, από τη σχέση φως - σκοτάδι. Αν η ενέργεια είναι στα χέρια των πολιτικών και οικονομικών μονοπωλίων, τότε το βιβλίο το αποκλειστικά ηλεκτρονικό αποκτά διαμεσολαβητή και συρρικνώνει την ελευθερία του χρόνου, του τόπου, του τρόπου χρήσης του. Η ηλεκτρονική μορφή βιβλίου είναι θεμελιώδης αλλαγή του μέσου κι επομένως του μηνύματος.

Σκεφθείτε μόνον πως το φως που απαιτεί η όραση για να διαβάσεις το βιβλίο, ακόμη κι αν δεν μπορείς να πληρώσεις το ηλεκτρικό, το παρέχει δωρεάν ο ήλιος, η φύση. Το φως πέφτει πάνω στις τυπωμένες σελίδες και κανείς δεν εμποδίζει τον ήλιο ν' ανατείλει. Ούτε κάποιος διαφεντεύει κατά τα δοκούντα και συμφέροντα έναστρες και φεγγαρόφωτες νύχτες. Ομως το ηλεκτρονικό βιβλίο εμπεριέχει το φως. Είναι η οθόνη που φωτίζεται ακόμη και στο κατασκόταδο. Το φως αυτό είναι παραγόμενη ενέργεια. Τιμολογημένη από τον κατέχοντα τα μέσα, ή αποθηκευμένη από ακόμη και ηλιακές μπαταρίες. Συσσωρευμένος πλούτος απαιτείται, ανεξαρτήτως περιεχομένου.

Κι εν τέλει ως συσκευή κι εφαρμογή, το ηλεκτρονικό βιβλίο μπορεί να «ακυρωθεί», να καταστεί αδύνατο να διαβαστεί, λόγω «παλαιότητος» του συστήματος αξιοποίησης των ενεργειακών επικοινωνιακών πηγών. Ευθέως αντίθετα από την αναπαραγωγή γραπτού λόγου σε μη ηλεκτρονικά μέσα. Από την πέτρα ως το χαρτί του ΑΤΜ που τυπώνει «απόδειξη».

Οχι δεν έπαθα κρίση ανάλυσης των τεχνολογικών εξελίξεων. Αναρωτιέμαι αν συνειδητοποιούν την πολιτική και παιδαγωγική αξία της διαφοράς, οι εραστές μιας επίπλαστης, εύκολης και διευκολυντικής ιδίων και αλλοτρίων συμφερόντων πολιτικής εξομοίωσης του βιβλίου με το ηλεκτρονικό βιβλίο.

Αναρωτιέμαι αν η φυσικά παρεχόμενη συναίνεση στις εξελιγμένες τεχνολογικές δυνατότητες του σύγχρονου πολιτισμού δίνεται μετά λόγου γνώσεως. Οτι η τεχνητή μαζικοποίηση περιορίζει την ελευθερία και δεσμεύει τη σκέψη διαμορφώνοντας επίπλαστες πλειοψηφίες προβάτων που σιτίζονται ομοιόμορφα πριν από τη σφαγή.

Το αλφαβητάρι του φωτός αλλάζει τη γλώσσα χρήσης. Ας είμαστε έτοιμοι σαν τον Προμηθέα ν' αμφισβητήσουμε την εξουσία των «θεών» - θηρίων που προχωρούν με νυχτερινό τιμολόγιο όπισθεν ολοταχώς την παραγωγή πολιτισμού.

Της Λιάνας ΚΑΝΕΛΛΗ
«ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ» 18-9-2011

Ποίημα της εβδομάδας 247


Η πόλη που γεννήθηκα

Αγγίζω τους τοίχους των σπιτιών
δεν αποκρίνεται κανείς.
Βρέθηκα σε μια πόλη δίχως όνομα.
Ψάχνω τον ουρανό να βρω το στίγμα της
και με τυφλώνουν ρεκλάμες.
Η πόλη που γεννήθηκα είχε δυο απλές συντεταγμένες.
Βόρειο πλάτος, αίμα.
Βόρειο μήκος, θάνατο.

Τίτος Πατρίκιος

Πέμπτη 22 Σεπτεμβρίου 2011

Οι απόστολοι να μας φυλάνε




ΣΕ ΕΝΑΧΩΡΙΟ, δυο γειτονιές τσακώνονταν πώς να πούνε το σχολείο. Απόστολος Λουκάς που είναι ο πολιούχος άγιος της μιας γειτονιάς ή απόστολος Αντρέας που είναι ο πολιούχος άγιος της άλλης γειτονιάς. Δουλειά δεν είχε κι ο υπουργός (τη μεταρρύθμιση την έβαλε ’μπρος), τον κάλεσαν να λύσει το πρόβλημα. Κι είπε ο άνθρωπος να δώσουν το όνομα και των δύο αποστόλων. Έτσι κι αλλιώς οι απόστολοι Παύλος και Μάρκος πάνε μαζί, οι αρχάγγελοι Γαβριήλ και Μιχαήλ το ίδιο, γιατί να μην κάνουν παρέα κι οι απόστολοι Λουκάς κι Αντρέας; Τι έχουν να χωρίσουν;
Κι όμως. Η εισήγηση δεν έγινε δεκτή και επικράτησε ο Λουκάς. Κι ύστερααναρωτιόμαστε γιατί έγινε τόσο μεγάλο θέμα με τα Σκόπια και την Ελλάδα για τη Μακεδονία;
Αναρωτιόμαστε γιατί η Τουρκία αμφισβητεί τη θαλάσσια ζώνη μας; Αναρωτιόμαστε γιατί τα οφθαλμοφανή δεν είναι εμφανή. Εδώ περά, στον μικρόκοσμό μας, δυο γειτονιές στο ίδιο χωριό μετατρέπουν την ονομασία ενός σχολείου σε θέμα εξουσίας και επικράτησης, σαν δυο συμπεθέρες που διεκδικούν το όνομά τους στο εγγόνι τους. Αντί προτεραιότητα να είναι η ουσία, και η ουσία είναι η ποιότητα της εκπαίδευσης που θα προσφέρει το εν λόγω σχολείο, γίνεται μείζον το όνομα. Κι εμπλέκονται από κοινοτάρχες μέχρι υπουργοί να βρουν λύση. Τα υπόλοιπα τα έχουμε λυμένα. Κι όταν τα παιδιά πάνε στο σχολείο αν χωριστούν σε ενορίτες Α και ενορίτες Β δημιουργώντας δυο στρατόπεδα θα έχουν άδικο; Τα οποία παιδιά υπό άλλες συνθήκες δεν θα σκοτίζονταν ούτε αγίου τάδε αν ονομάζεται το σχολείο τους, ούτε πρώτο ή δεύτερο γυμνάσιο Κολοσσίου. Ωστόσο, όταν το θέμα παίρνει τέτοιες διαστάσεις, γίνεται και γι’ αυτούς θέμα τιμής. Κατά τ’ άλλαβρισκόμαστε στο 2011 και ονειρευόμαστε να γίνουμε μεγάλη δύναμη με φυσικούς πόρους τρισεκατομμυρίων. Εκεί που φυλάξαμε τα χρυσά κουτάλια, τα βγάλαμε πάλι και τα γυαλίζουμε. Ωστόσο η κάθε γειτονιά είναι από μόνη της ένα κράτος κι ο κάθε κοινοτάρχης έχει το δικό του άγιο.

Της Χρυστάλλας Χατζηδημητρίου
«Ο ΦΙΛΕΛΕΥΘΕΡΟΣ» 22-9-2011

Κυριακή 18 Σεπτεμβρίου 2011

Ποίημα της εβδομάδας 246


Επιστροφή ενός εξόριστου

Σ ένα χαράκωμα ζήσαμε χρόνια
στριμωγμένοι, άγρυπνοι, πάντα έτοιμοι
γιατί από παντού ερχόταν ο εχθρός.
Και κάθε μέρα πληθαίναν οι νεκροί.
Αλλοι σκοτώνονταν από τις σφαίρες,
άλλοι πεθαίναν απ' αρρώστειες,
άλλοι χάνονταν σε μυστικές αποστολές
δεν ξανακούγονταν ποτέ.
Κι όμως είχαμε συνηθίσει.
Στενός ο χώρος, πολύς ο θάνατος, μεγάλη η πίστη
οι κινήσεις σχεδόν καθορισμένες
οι συνομιλίες χαμηλόφωνες μα προσιτές
ισοπεδωμένες ανάγκες κι απολαύσεις -

Και τώρα εδώ πώς ξαναρχίζεις;
Σ αυτή την άπλα που σε πνίγει
εδώ μέσα στο πλήθος που βασιλεύει η μοναξιά
που οι χειρονομίες είναι απεριόριστες
και δεν υπάρχει παραλήπτης,
άοπλος, αβοήθητος, χωρίς το σώμα
έστω και του νεκρού συντρόφου σου που σε προφύλαγε
μες στις ατέλειωτες επιθυμίες
και τους πολύπλοκους κοινωνικούς μηχανισμούς.

Εδώ, στην πόλη αυτή, πώς συνηθίζεις;

Τίτος Πατρίκιος

Κυριακή 11 Σεπτεμβρίου 2011

Καλή σχολική χρονιά;




Αυτές τις μέρες οι ευχές για καλή σχολική χρονιά επανήλθαν στα χείλια γονιών, μαθητών, δασκάλων, αρμοδίων, υπευθύνων, αγωνιούντων, αδιάφορων και γενικά καθενός που έχει μια οποιαδήποτε σχέση με την παιδεία και την εκπαίδευση.  Οι ευχές για το καλό είναι ευπρόσδεκτες και δημιουργούν ένα κλίμα αισιόδοξης αντιμετώπισης της νέας κατάστασης σε κάθε τομέα.  Από μόνες τους όμως οι ευχές δεν λύνουν τα προβλήματα ούτε αναδεικνύουν τη σοβαρότητά τους.  Αντίθετα πολλές φορές, αν μείνουμε στα ευχολόγια, οδηγούμαστε στην απάθεια, τον εφησυχασμό, την αδιαφορία και τη διαιώνιση των προβλημάτων.

Στην εκπαίδευση υπάρχουν πολλά χρονίζοντα προβλήματα τα οποία οι ευχές δεκαετιών δεν κατάφεραν να επιλύσουν.  Τις περισσότερες φορές παρασιωπείται η σοβαρότητά τους και αναδεικνύονται άλλα δευτερεύοντα θέματα.  Τη φετινή σχολική χρονιά βρισκόμαστε στην έναρξη σταδιακής εφαρμογής των νέων αναλυτικών και ωρολογίων προγραμμάτων.  Είναι μια φιλόδοξη προσπάθεια που, όπως έχουμε επισημάνει πολλές φορές, κινδυνεύει να μη φέρει τα αναμενόμενα αποτελέσματα ή και να αποτύχει γιατί δεν λαμβάνεται πρόνοια για σημαντικά προαπαιτούμενα.

Για ακόμα μια χρονιά τα περισσότερα σχολεία μοιάζουν με κέντρα διερχομένων δασκάλων.  Φτάσαμε στις τελευταίες μέρες του Αυγούστου και τις πρώτες του Σεπτέμβρη για να μάθουν οι δάσκαλοι σε ποιο σχολείο θα εργαστούν.  Οι διορισμοί και οι αλλαγές συνεχίστηκαν και μετά την έναρξη των μαθημάτων. Διάφοροι «παράγοντες» και παράγοντες στριμώχνονται σε γραφεία και διαδρόμους και παρακαλούν, εισηγούνται, απαιτούν, αιτούνται ό,τι μπορεί να φανταστεί ο καθένας.  Από μεταθέσεις δασκάλων, εξοπλισμό σχολείων, χωρισμό τάξεων κ.ά.  Πολλοί και διάφοροι υπερηφανεύονται στις παρέες τους ότι με ένα τηλεφώνημά τους ή μια παρέμβασή τους μπορούν να αλλάξουν ή να τροποποιήσουν αποφάσεις.  Ανεξάρτητα από το αν τα αιτήματα ή οι απαιτήσεις τους γίνονται αποδεκτά ή όχι παραμένει το γεγονός ότι διαιωνίζεται μια κατάσταση που επιτρέπει να συντηρούνται αυτές οι εξευτελιστικές συνθήκες.  Πιστεύει κανένας λογικός άνθρωπος ότι όλα αυτά συνηγορούν στο σωστό προγραμματισμό μιας σχολικής μονάδας και την καλή σχολική χρονιά;  Είναι δυνατό να οργανωθεί σωστά και με προοπτική ένα σχολείο στο οποίο αλλάζουν κάθε χρόνο το προσωπικό του και με το άνοιγμα των σχολείων δεν γνωρίζουμε ποια είναι τα πραγματικά δεδομένα και πώς θα συνεχίσουμε τις επόμενες μέρες;

Έχουμε επισημάνει πολλές φορές ότι η σταθερότητα του προσωπικού στα σχολεία είναι το βασικό προαπαιτούμενο για το σωστό προγραμματισμό και την επιτυχία κάθε προσπάθειας.  Δυστυχώς ούτε η πολιτεία ούτε οι συμβιβασμένες συνδικαλιστικές ηγεσίες έχουν αναδείξει αυτό το θέμα.  Κάθε Σεπτέμβρη ανακοινώνουν τις ευχές τους ως ξόρκια που θα επιλύσουν δια μαγείας τα προβλήματα.  Δεν φαίνεται να προβληματίζονται σοβαρά από το γεγονός ότι για δεκαετίες αναμασούν κάθε Σεπτέμβρη τις ίδιες ευχές, αλλά τα προβλήματα παραμένουν και κόβουν την ανάσα της εκπαίδευσης.  «Τα σχολεία, λένε, ως ζωντανοί οργανισμοί θα έχουν πάντα προβλήματα, τα οποία με καλή διάθεση και συνεργασία θα επιλυθούν ...».  Όταν κάθε Σεπτέμβρη βρισκόμαστε μπροστά στα ίδια προβλήματα για δεκαετίες και τα αντιμετωπίζουμε με τα ίδια «γιατροσόφια», τότε αυτά δεν είναι συμπτώματα ζωντανού οργανισμού αλλά, τουλάχιστον άρρωστου.  Το ανησυχητικό είναι ότι δεν φαίνεται ν’ ανησυχούν και όσοι υφίστανται τις συνέπειες όλων αυτών των καταστάσεων.

Επιπρόσθετα τα τελευταία ιδιαίτερα χρόνια τα σχολεία υποδέχονται παιδιά με σοβαρά κοινωνικά και οικογενειακά προβλήματα.  Τα σχολεία έχουν ελάχιστες υποδομές για να ανταποκριθούν με επάρκεια στην αντιμετώπιση όλων αυτών των επιπτώσεων.  Το σχολείο υφίσταται τις επιπτώσεις όλων αυτών των κοινωνικών προβλημάτων που αντιμετωπίζουν οι οικογένειες των παιδιών μας.  Οι ρίζες των προβλημάτων είναι εκτός σχολείου και πρέπει να αναρωτηθούμε αν η πολιτεία μας έχει τις υποδομές, τη θέληση και την οργάνωση για να αντιμετωπίσει αποτελεσματικά αυτά τα προβλήματα.  Εκείνο που χρειάζεται είναι, πρώτιστα, κοινωνική μεταρρύθμιση και όχι, μόνο, εκπαιδευτική μεταρρύθμιση.  Μετά απ’ όλα αυτά σας εύχομαι κι εγώ ... καλή σχολική χρονιά.

Ποίημα της εβδομάδας 245


Πλούμιτσα

Πρόσμενες να με δεις όπως το δέντρο
που κουνιέται από τ' άνθη του!.. Όμως όχι!
Χρειάζεται πολύς ήλιος για ν' ανθίσεις!

Νικηφόρος Βρεττάκος

Σάββατο 3 Σεπτεμβρίου 2011

Ποίημα της εβδομάδας 244


Αν σου λείψω μια νύχτα

Αν σου λείψω μια νύχτα μην ανησυχήσεις
ως το άλλο πρωί, ως το άλλο βράδυ, ως την Κυριακή,
Εδώ κάπου θα βρίσκομαι σ᾿ έναν άρρωστο δίπλα,
μ᾿ ένα πικρό ραβδί θα ψάχνω να βρω μία πηγή.
πόρτα σε πόρτα θα γυρνώ μ᾿ ένα ψωμί στη μασχάλη.
Έχε αναμμένη τη φωτιά πάντοτε, γιατί πάντοτε
θα σου γυρίζω μουσκεμένος- Έχε ζεσταμένο
στα γόνατά σου ένα πουκάμισο κι έχε το νου σου
στην πόρτα και στη δημοσιά μην ακουστώ, γιατί,
δίχως λειψὸ αποφέγγαρο κι άστρι, κάθε φορά,
από την άκρη θα ‘ρχομαι του κόσμου.

Νικηφόρος Βρεττάκος

Μετακινήσεις και τοποθετήσεις Δασκάλων και Νηπιαγωγών

Πέμπτη 1 Σεπτεμβρίου 2011

Μεταθέσεις και διορισμοί Δημοτικής Εκπαίδευσης

Η Επιτροπή Εκπαιδευτικής Υπηρεσίας ανακοίνωσε:

Μεταθέσεις και διορισμούς Δημοτικής Εκπαίδευσης

Ανακοίνωση ΟΕΛΜΕΚ, ΠΟΕΔ και ΟΛΤΕΚ



 
Τώρα που καταλάγιασε η ένταση που δημιούργησαν οι βεβιασμένες, παράτυπες και εκτός των συμφωνημένων θεσμικών διαδικασιών αποφάσεις τόσο της Κυβέρνησης όσο και των ταγών του συνδικαλιστικού Κινήματος, αλλά και, ιδιαίτερα, της Βουλής, σ’ ό,τι αφορά τα μέτρα στήριξης της Κυπριακής Οικονομίας, εκ μέρους των Οργανώσεων των εργαζομένων στο χώρο της Δημόσιας Εκπαίδευσης, αισθανόμαστε την ανάγκη να παρατηρήσουμε, με κάθε νηφαλιότητα και με πλήρη συναίσθηση των όσων διατυπώνουμε, τα ακόλουθα :

1. Παρά τις επανειλημμένες, γραπτές και προφορικές μας ενέργειες προς όλες τις κατευθύνσεις, περιλαμβανομένων και του Προέδρου της Δημοκρατίας, του Υπουργού Οικονομικών, του Προέδρου της Βουλής και του Προέδρου της Επιτροπής Οικονομικών της Βουλής, των Αρχηγών των Κοινοβουλευτικών Κομμάτων και των ηγετών του συνδικαλιστικού Κινήματος που εκπροσωπήθηκαν στο διάλογο, για να μας αναγνωριστεί το δικαίωμα συμμετοχής σ’ αυτόν και έκφρασης, σχετικά, των απόψεών μας, καμιά ενέργεια, για το σκοπό αυτό, δεν ανελήφθη από οποιαδήποτε πλευρά, ως εάν, συνεννοημένα και σκόπιμα, αποκλειστήκαμε από αυτόν και ως εάν, συνειδητά, τα πράγματα οδηγήθηκαν προς αυτή την κατεύθυνση.

2. Οι εκπαιδευτικές Οργανώσεις ΟΕΛΜΕΚ, ΠΟΕΔ και ΟΛΤΕΚ καταθέτουν έντονη τη δυσφορία και την ένστασή τους για το γεγονός αυτό, καθώς και για την υπέρβαση που παρατηρήθηκε με την απόφαση της Βουλής των Αντιπροσώπων να διαφοροποιήσει τη συμφωνία σ’ ό,τι αφορά την εξυγίανση των δημόσιων οικονομικών, που επιτεύχθηκε στο διάλογο που διεξήχθη, χωρίς τη δική μας, έστω, συμμετοχή, μεταξύ των Οργανώσεων και του Υπουργού Οικονομικών.

3. Καταγγέλλουν, γι’ αυτό, τόσο την Επίσημη Πλευρά, όσο και όσους άλλους συμμετείχαν στο διάλογο, αλλά ιδιαίτερα και την Κυπριακή Βουλή, για το γεγονός ότι αυτή έχει προχωρήσει σε ενέργειες που πλήττουν το θεσμικό πλαίσιο των εργασιακών σχέσεων και του κοινωνικού διαλόγου, επιφέροντας, επιτηδευμένα, καίριο πλήγμα κατά του συνδικαλιστικού κινήματος. Η σειρά μέτρων που έχουν αποφασίσει οι Βουλευτές αποψιλώνοντας εργασιακά κεκτημένα και με σαφές το στοιχείο της πρόκλησης στο δημόσιό τους λόγο, καταστρατηγούν και καταλύουν διαδικασίες δεκαετιών. Είναι φανερό πως, αν η συγκεκριμένη πρακτική συνεχιστεί, εύλογα πλέον θα μιλούμε για αποδυνάμωση της δημοκρατίας και των συναφών θεσμών. Θεωρούμε θλιβερό γιατί, στην ευρύτερη προσπάθεια φθοράς του συνδικαλιστικού Κινήματος ως πολιτικής πράξης και θεσμού, οι συγκεκριμένες ενέργειες της Βουλής ήρθαν να θέσουν την πρώτη βάση.
 
Για τις εκπαιδευτικές Οργανώσεις :

ΟΕΛΜΕΚ : ……………………………………… Δημήτρης Ταλιαδώρος, Πρόεδρος
ΠΟΕΔ : ……………………………………… Φίλιος Φυλακτού, Πρόεδρος
ΟΛΤΕΚ : ……………………………………… Γεώργιος Κολλύφας, Πρόεδρος.

Έκτακτες επαρχιακές γενικές συνελεύσεις δασκάλων



 
Η ΠΟΕΔ καλεί τα μέλη της σε έκτακτες Επαρχιακές Γενικές Συνελεύσεις που θα πραγματοποιηθούν τη Δευτέρα, 5 Σεπτεμβρίου, 2011, στις 1.15 μετά το μεσημέρι, στα ακόλουθα κέντρα :
 
ΛΕΥΚΩΣΙΑ :       Δημ. Σχολείο Κωνσταντινουπόλεως Στροβόλου
 
ΛΕΜΕΣΟΣ:   ΚΒ΄ Δημοτικό Σχολείο Λεμεσού
 
ΛΑΡΝΑΚΑ:         Α΄ Δημοτικό Σχολείο Αγίου Λαζάρου
 
ΑΜΜΟΧΩΣΤΟΣ:  Γ΄ Δημοτικό Σχολείο Παραλιμνίου
 
ΠΑΦΟΣ:      ΙΑ΄ Δημοτικό Σχολείο Πάφου
 
ΜΟΡΦΟΥ:    Δημοτικό Σχολείο Αστρομερίτη.
 
Οι εκτοπισμένοι συνάδελφοι μπορούν να παρευρεθούν στη Συνέλευση του Επαρχιακού Γραφείου στο οποίο εργάζονται ή στο οποίο διαμένουν.
Αποκλειστικό θέμα των Επαρχιακών Γενικών Συνελεύσεων θα είναι οι εξελίξεις σ’ ό,τι αφορά τα μέτρα στήριξης της Κυπριακής Οικονομίας και η παραπέρα πορεία.
Λόγω της σοβαρότητας του θέματος, η παρουσία όλων των συναδέλφων κρίνεται απαραίτητη.
ΑΠΟ ΤΗΝ ΠΟΕΔ