Δευτέρα 27 Φεβρουαρίου 2012

Τα ... «κατάφερε» πάλι η ηγεσία της ΠΟΕΔ και των κινήσεων της αποτυχίας

Άρθρο που δημοσίευσα και στην ιστοσελίδα http://www.paideia-news.com/

 Τα προβλήματα στην εκπαίδευση βρίσκονται στην κορύφωσή τους, γονείς και δάσκαλοι μετρούν τις απώλειες στα εισοδήματά τους, αναλογίζονται τις καταστροφικές συνέπειες μιας ανούσιας αντιπαράθεσης, επί μήνες, των ανάξιων ηγεσιών τους, αντικρίζουν με θλίψη τα παιδιά τα οποία βιώνουν δύσκολες καταστάσεις και συνειδητοποιούν (;) ότι οι ηγεσίες τους περί άλλων τυρβάζουν. 

Τα τελευταία επιτεύγματα με τα οποία θα ασχοληθεί η εκπαιδευτική κοινότητα, απ’ ότι διαβάζουμε στον τύπο, θα είναι αυτά που αφορούν τις προαγωγές και τον τρόπο μοριοδότησης των υποψηφίων.  Το πρώτο θέμα έχει να κάνει με την μοριοδότηση των ανδρών εκπαιδευτικών που υπηρέτησαν στην Εθνική Φρουρά.  Ο νόμος ψηφίστηκε πέρσι στα γρήγορα και πρόχειρα.  Έτσι δημιουργήθηκε η εντύπωση ότι κάποιοι ευνοούνταν σε βάρος κάποιων άλλων, κυρίως γυναικών.  Αποσιωπήθηκε ότι υπάρχουν και γυναίκες, έστω λίγες, που υπηρέτησαν στην Εθνική Φρουρά.  Επίσης, στην προχειρότητά τους οι αξιότιμοι βουλευτές μας προνόησαν μόνο για υπηρεσία στην Εθνική Φρουρά και όχι γενικά για στρατιωτική θητεία.  Πώς μπορεί να σταθεί τέτοια νομοθεσία στα πλαίσια της Ευρωπαϊκής Ένωσης, όταν υπάρχουν εκπαιδευτικοί που έχουν υπηρετήσει τη στρατιωτική τους θητεία σε άλλη χώρα, κυρίως στην Ελλάδα;  Έγκαιρα πέρσι είχαν υποδειχθεί στην Επιτροπή Παιδείας της βουλής και στην ηγεσία της ΠΟΕΔ τα παράδοξα.  «... Αγρόν αγόρασαν».  Οι απαντήσεις που παίρναμε ήταν « ... ας ψηφίσουμε τώρα αυτό το νόμο και βλέπουμε ...».  Γνωστή ... σοβαρή αντιμετώπιση πολλών θεμάτων.

Το δεύτερο θέμα προέκυψε με την αφαίρεση βαθμολογικών μορίων, από την Συμβουλευτική Επιτροπή, από τους υποψηφίους που είχαν πτυχίο εξομοίωσης.  Αυθαίρετα, επιχειρείται μια δυσμενής διάκριση για τους υποψηφίους της φετινής χρονιάς.  Το θέμα ανακινήθηκε πέρσι από κάποιες δασκαλικές συνδικαλιστικές κινήσεις, σύμφωνα με τις ανακοινώσεις τους.  Τα ερωτήματα που αναδύονται, μπορεί να φαντάζουν και αφελή στο «μαγικό κόσμο» της συνδικαλιστικής δράσης ή αδράνειας της ηγεσίας της ΠΟΕΔ.  Είναι αλήθεια ότι στέλεχος της Γραμματείας της ΠΟΕΔ έθεσε το θέμα σε συνάντηση με την Ε.Ε.Υ.;  Δηλαδή μπορεί ο καθένας να θέτει ότι θέμα του «κατέβει στο κεφάλι»;  Δεν υπάρχει προεργασία και συμφωνία για τα ζητήματα που θα συζητηθούν;  Δεν υπάρχουν συγκεκριμένες θέσεις για αυτά τα θέματα;  Αντε, για χάρη της συζήτησης, να  δεχτούμε ότι κάποιος έθεσε το θέμα «... μεταξύ τυριού και αχλαδιού».  Ένα χρόνο τώρα η ηγεσία της ΠΟΕΔ τι έκανε;  Δεν είχε καμιά ένδειξη τι θα επακολουθούσε;  Τα μέλη των Συμβουλευτικών Επιτροπών είναι συνήθως πρώην στελέχη όλων αυτών των περίφημων συνδικαλιστικών κινήσεων της αποτυχίας.  Η αυθαίρετη ερμηνεία δεν είναι σημερινό φαινόμενο.  Έχει παρατηρηθεί και σε άλλες περιπτώσεις, όταν επιμετρούσαν ή δεν επιμετρούσαν βαθμούς για άλλα πανεπιστημιακά πτυχία.  Είχαμε φαινόμενα τη μια χρονιά να δίνονται βαθμοί για κάποια πτυχία και την επόμενη να μη δίνονται.  Για όλα αυτά, διαχρονικά, οι ηγεσίες της ΠΟΕΔ σιωπούσαν για να βολεύονται κάποιοι ανάλογα και να μην υπάρχουν ξεκάθαρα κριτήρια.

Αφήνουν επί χρόνια να δηλητηριάζεται το κλίμα στα σχολεία μεταξύ των συναδέλφων και να «χορεύουν» πάνω στις πελατειακές σχέσεις που είναι το «μάνα εξ ουρανού» που τους θρέφει και τους διατηρεί στην εξουσία με όργανο ένα απαρχαιωμένο αντιδημοκρατικό καταστατικό.  Σπάνια έδρασαν προληπτικά και με γνώμονα το πραγματικό συμφέρον των δασκάλων.  Η «ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΙΚΗ ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΗ ΚΙΝΗΣΗ» - «ΡΙ.Α.ΚΙ.» έχει ξεκαθαρίσει ότι κάθε συνάδελφος πρέπει να έχει το δικαίωμα για βαθμολογική αναγνώριση για ο,τιδήποτε έκανε επιπλέον από το πρώτο του πτυχίο για τα οποία μάλιστα αφιέρωσε χρόνο και χρήματα. 

Επιπρόσθετα θέλουμε να σημειώσουμε ότι η λεγόμενη «εξομοίωση» ήταν ένας νεολογισμός που προήλθε αρχικά από την ηγεσία της Δ.Ο.Ε. (δασκάλων Ελλάδας) και μετά πέρασε και στην Κύπρο.  Όλα έγιναν τότε στα πλαίσια ενός «αλισβερισιού» μεταξύ της ηγεσίας των δασκάλων και ακαδημαϊκών για «ξεκοκκάλισμα» κάποιων κονδυλίων.  Το πρώτο πτυχίο των δασκάλων (Παιδαγωγικών Ακαδημιών) ήταν επαρκές βασικό προσόν για διορισμό στη θέση δασκάλου.  Δεν χρειαζόταν τίποτα άλλο.  Όπως δεν χρειάστηκε και δεν έγινε σε κανένα άλλο επάγγελμα σε παρόμοιες περιπτώσεις ανωτατοποίησης σχολών.  Συνυπολογίζοντας και τη διδακτική εμπειρία κανένας δεν μπορούσε να ισχυριστεί ότι υστερούσαν οι δάσκαλοι των Παιδαγωγικών Ακαδημιών.  Είναι άλλο θέμα η συνεχής επιμόρφωση και μετεκπαίδευση σε διάφορους τομείς και θέματα.  Αυτή είναι απαραίτητη και είναι ευθύνη της πολιτείας η σωστή και οργανωμένη θεσμοθέτησή της.  Όλα τα υπόλοιπα έγιναν «... εκ του πονηρού».  Εύχομαι στην Ε.Ε.Υ., μετά τις ενστάσεις, να επικρατήσουν ώριμες σκέψεις οι οποίες θα προσφέρουν δικαίωση των δασκάλων που μοχθούν και ηρεμία στα σχολεία μας.

Οι δάσκαλοι σήμερα βλέποντας όλα αυτά να εξελίσσονται μπροστά στα μάτια τους απορούν και μου θέτουν συχνά το ερώτημα αν είναι από απρονοησία της ηγεσίας τους ή συμφωνίες «κάτω από το τραπέζι» για να αποπροσανατολίζουν από τα πραγματικά προβλήματα που αντιμετωπίζουμε καθημερινά.  Δεν μπορώ ειλικρινά να απαντήσω με σιγουριά.  Ούτε πιστεύω υπάρχει καλύτερη ή χειρότερη εκδοχή.  Το μόνο σίγουρο για μένα είναι ότι έχουμε να κάνουμε με αποτυχημένους χειρισμούς ανάξιων ηγεσιών που οι δάσκαλοι πρέπει να «σαρώσουν».  Είναι στο χέρι μας αρκεί να συνειδητοποιήσουμε τη δύναμή μας.

Σάββατο 25 Φεβρουαρίου 2012

Ποίημα της εβδομάδας 269


Φάση μιας μάχης

Είμαστε φάτσα με φάτσα
με τον εχθρό μου.
Ένα γραφείο μονάχα μας χωρίζει
σα χαράκωμα ή σαν τάφος.
Πίσω απ τις αξιοπρεπείς μας μάσκες
από πολύ βαθιά ανεβαίνει και μας καίει το μίσος.
Και να που τούτη τη στιγμή,
τώρα που παίζεται η ζωή μου,
ανακαλύπτω στη μορφή του πως
θα μπορούσα να τον είχα αγαπήσει.
Να που τούτη τη στιγμή ανακαλύπτει
στη μορφή μου
πως θα μπορούσε να με είχε αγαπήσει.

Τίτος Πατρίκιος

Παρασκευή 24 Φεβρουαρίου 2012

Κι «εμείς φοβόμαστε» κύριε Πίττα



«ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΑ άρχισα να φοβάμαι γι’ αυτό τον τόπο εγώ που δεν φοβήθηκα ποτέ κανένα», δήλωσε ο πρόεδρος του δ.σ. του Κυπριακού Ινστιτούτου, Ανδρέας Πίττας, του οποίου Ινστιτούτου την ύπαρξη πολύ λίγοι γνωρίζαμε μέχρι σήμερα, αλλά για την ύπαρξη του οποίου πληρώσαμε μέχρι σήμερα πέραν των 30 εκατομμυρίων. Πραγματικά και ’μεις φοβόμαστε γι’ αυτό τον τόπο κύριε Πίττα. Όχι για τους ίδιους λόγους που φοβάστε εσείς. Φοβόμαστε όταν ακούμε πως υπάρχει ένας άνθρωπος που διευθύνει ένα Ινστιτούτο, την ύπαρξη του οποίου δεν γνωρίζει κανείς, ενός Ινστιτούτου με εννιά μόνο φοιτητές και αμείβεται με 157,080 ευρώ τον χρόνο. Φοβόμαστε όταν ακούμε αυτό τον διευθυντή να εγκωμιάζει το έργο του Ινστιτούτου λες και πρόκειται για ένα ίδρυμα παγκόσμιας εμβέλειας που έχει εφεύρει καινοτομίες.
Φοβόμαστε όταν ακούμε πως το Ινστιτούτο ιδρύθηκε το 2005 και λειτούργησε το 2007 με στόχο να προσελκύσει 2.500 φοιτητές και προσέλκυσε λίγες δεκάδες αλλά κάποιοι επιμένουν πως έχει ρόλο κι είναι απαραίτητο στην Κύπρο.
Φοβόμαστε όταν ακούμε πως μια οικονομία που βρίσκεται ένα βήμα πριν την υπόταξή της στο ΔΝΤ, νομίζει πως μπορεί να συντηρεί ένα Ινστιτούτο στο οποίο δεν ενδιαφέρεται σχεδόν κανένας να φοιτήσει. Φοβόμαστε όταν όσοι θεωρούν όλο αυτό παραλογισμό, χαρακτηρίζονται λαϊκιστές. Φοβόμαστε όταν ενώ η γενική ελέγκτρια λέει πως δεν θα καταφέρει να γίνει αυτοσυντήρητο, να γίνεται διάσκεψη για να πειστούμε οι φορολογούμενοι πως μαζί με τις ζημιές της ΑΗΚ, των Κυπριακών Αερογραμμών, το ενοίκιο της Λέσχης Αξιωματικών, των προεδρικών αεροπλάνων και λοιπών, θα πρέπει να πληρώνουμε και τη λειτουργία του ΙΚΥ με τους εννιά φοιτητές. Γιατί δεν τους στέλνουμε και τους εννιά για διδακτορικό στο ΜΙΤ; Δεν θα μας στοιχίσει πάνω από ένα εκατομμύριο και θα εξοικονομούσαμε έτσι 29 εκατομμύρια κι άλλα τόσα που πρόκειται να δοθούν. Και θα μας μείνει κι η γη στο Πεντάκωμο που το 2009 ο Ανδρέας Μολέσκης (ο ίδιος που πήγε να βολέψει τον φίλο της κόρης του στην προεδρία) παραχώρησε στο Ινστιτούτο για να στεγαστεί.
Υ.Γ.
Αν θέλετε να δείτε ιδίοις όμμασιν πως μόνο εννιά φοιτητές έχει το Ινστιτούτο πληκτρολογήστε www.cyi.ac.cy. Κανένα άλλο πανεπιστημιακό ίδρυμα του κόσμου δεν μπορεί να έχει αναρτημένες τις φωτογραφίες και το CVτων φοιτητών του.

Της Χρυστάλλας Χατζηδημητρίου
«Ο ΦΙΛΕΛΕΥΘΕΡΟΣ» 24-2-2012

Κυριακή 19 Φεβρουαρίου 2012

Ποίημα της εβδομάδας 268


Πώς να σωπάσω

Πώς να σωπάσω μέσα μου
την ομορφιά του κόσμου;
Ο ουρανός δικός μου
η θάλασσα στα μέτρα μου

Πώς να με κάνουν να τον δω
τον ήλιο μ' άλλα μάτια;
Στα ηλιοσκαλοπάτια
Μ' έμαθε η μάνα μου να ζω...

Στου βούρκου μέσα τα νερά
ποια γλώσσα μου μιλάνε
αυτοί που μου ζητάνε
να χαμηλώσω τα φτερά;

Στίχοι: Κώστας Κινδύνης
Μουσική: Σταύρος Ξαρχάκος
Πρώτη εκτέλεση: Νίκος Ξυλούρης

Πι. Ες. Αϊ σιχτίρ και στα τσακίδια!


Γενεές επί γενεών μεγάλωσαν με το θυμοσοφικό ρητό ότι το ψέμα έχει κοντά ποδάρια. Το πιστέψαμε ως υπέροχο κοινωνικό παρηγορητικό ευφημισμό, κάτι σαν τη μαύρη κατάμαυρη θάλασσα που προαιώνια τη λέμε Εύξεινο πόντο για να μη φοβόμαστε το σκυλοπνίξιμο στα νερά της. Το ρητό άντε να ισχύσει στα προσωπικά, να καταλάβει κανείς έγκαιρα το κέρατο, την προδοσία ενός φίλου, την αλλαγή δομής μιας σχέσης. Στα δημόσια πράγματα όμως, τα οργανωμένα, αυτά που λέμε πολιτική σκέψη, δράση, πράξη, το ψέμα όχι μόνο δεν έχει κοντά αλλά εξαιρετικά μακρύκαννα ποδάρια, αλλά πάει και πολύ μακριά και βαθιά μέσα στο χρόνο, όπισθεν και πρόσω ολοταχώς. Εχει μετεξελιχθεί σε επιστήμη, με πολλαπλούς κλάδους και αντικείμενα. Αρχίζει από την επικοινωνία και την εικόνα και καταλήγει στη διπλωματία, την αφόρητη, σχεδόν σε επίπεδο πλύσης εγκεφάλου, επαναληπτικότητα, κι εν τέλει την αυξανόμενη θηριώδη παγίδευση μαζών σε επιλογές που περιβάλλονται τη λεοντή της δημοκρατίας.

Η χειραγώγηση των μαζών περιλαμβάνει και το ρητό αυτό. Ετσι ώστε ο παραπλανητής και ψευδόμενος να φαίνεται ότι λέει την αλήθεια ακριβώς επειδή ξέρει και φοβάται ότι σύντομα θα αποκαλυφθεί το ψέμα του αν το πει. Το πολιτικό ψέμα που εκμαυλίζει συνειδήσεις και διαστρεβλώνει, διαμορφώνοντάς τες, καθοριστικές επιλογές, είναι τέχνη πανάρχαια και αιματοβαμμένη. Τον δε 20ό αιώνα εξελίχθηκε σε γραμμή βασικής εκπαίδευσης, επιστημονικής έρευνας, διαλεκτικής τεχνικής και δημαγωγικής καλλιέργειας. Αμείβεται πλουσιοπάροχα από τις μάζες και νομιμοποιείται από είδωλα της πραγματικότητας με τις ίδιες διαδικασίες και, συχνότατα, με το ίδιο τιμολόγιο που διακινείται και αθροίζει πλούτο και ισχύ το εμπόριο ναρκωτικών. Οταν δε από τη φύση της εξέλιξης της ανθρώπινης ιστορίας αυτής καθαυτής, το ψέμα αποκαλυφθεί, γεννάει σχεδόν αμέσως μια λαμπερή σκοπιμότητα που βαφτίζεται «αλήθεια που λάμπει» και ενισχύει όσα πολιτικά ψέματα προηγήθηκαν κι όσα σχεδιασμένα έπονται.

Τρανό πρόσφατο διεθνές παράδειγμα είναι το περί πυρηνικών όπλων του Ιράκ πολιτικό ψέμα. Διέλυσε μια χώρα και μια τεράστια περιοχή του κόσμου. Τίναξε προσωρινά την εικόνα των ιμπεριαλιστών σωτήρων και τη φύτεψε στη γλάστρα των ύπουλων και συνάμα κυνικών ιδιοτελών αλητών. Πήγε δε τόσο μακριά και ξεχάστηκε τόσο γρήγορα ως ψεύδος φονικής υφής, που τώρα επαναχρησιμοποιείται για το Ιράν και πάει λέγοντας. Η Λιβύη καταστράφηκε. Η αραβική άνοιξη έγινε αυτό που σχεδιάστηκε, μια βαρυχειμωνιά στις ωραίες ζεστές περιοχές του κόσμου. Το Αφγανιστάν μετατράπηκε σε νόμιμη ναρκω-δημοκρατία, και η Ελλάδα από φάρος του πολιτισμού σε στίγμα πάνω στο χάρτη, ενός τόπου που γέννησε από Αριστοτέλη και Δημόκριτο, από Σοφοκλή κι Ελύτη, από Σεφέρη και Ρίτσο, από Καραθεοδωρή και Παπανικολάου σε μια κάτι σα χώρα που χρειάζεται μάσκες ανώνυμων στο διαδίκτυο να την προστατεύουν απ' τη λούμπεν φύση της.

Τώρα που έγινε της μόδας να ξαναγράφουν ανασκολοπιστικά την Ιστορία μας οι νεοταξίτες πάσης μορφής και κινήτρων, έτσι ώστε η φύση του καπιταλισμού και η ιμπεριαλιστική του απόληξη να μοιάζουν καινούρια πράγματα, υπάρχει ένα σχετικά πρόσφατο ιστορικό γεγονός, που αν και παρουσιάστηκε ως το μεγαλύτερο σωτήριο βήμα της περαιτέρω αιματοχυσίας, παραμένει ο άξονας κάθε μορφής σύγχρονου πολιτικού ψέματος. Μέγας οδηγός για να μην παγιδεύεται κανείς στα σκοτάδια. Τα πιο μακριά ποδάρια πολιτικού ψέματος τα έχει δυστυχώς άκοπα και στη θέση τους ο βομβαρδισμός της Χιροσίμα και του Ναγκασάκι με πυρηνικές βόμβες αμερικάνικες, κατασκευασμένες με τη βοήθεια Ευρωπαίων επιστημόνων. Είναι το ειδεχθέστερο έγκλημα γενοκτονικό, της παγκόσμιας Ιστορίας. Εκαψε γυναικόπαιδα κι όχι στρατιωτικούς στόχους, νύχτα μες στον ύπνο τους. Ανυποψίαστους. Για το ...καλό των υπολοίπων... Και αυτοί οι θύτες τόσα χρόνια μετά εξάγουν αυτή τη δημοκρατία, όπου έχουν συμφέροντα επί Γης, σωτηριολογούν ασύστολα και προβάλλουν την είδηση ότι 10.000 Ιάπωνες προ ημερών τραγούδησαν όλοι μαζί απ' την ενάτη του Μπετόβεν την ωδή της χαράς...!!!

Οσο δεν θυμόμαστε και δεν ερμηνεύουμε τη Χιροσίμα εκτός επετείων, ως αυτό που είναι, δηλαδή ένα Εγκλημα κατά Καπιταλιστικήν Οικονομία, τόσο το ψέμα θα πηγαίνει τόσο μακριά ώστε να πείθεται η Ελληνίδα γιαγιά ότι αν δώσει 50 ευρώ απ' τα 300 της σύνταξής της στα καλά αυτά σωτήρια παιδιά, θα σώσει τα επόμενα απ' τη δικιά τους Χιροσίμα, με καβάντζα και σημαία το Πι.Ες.Αϊ σιχτίρ και στα τσακίδια...!

Της Λιάνας ΚΑΝΕΛΛΗ
«ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ» 19-2-2012

Καταραμένα χρόνια μας οι ... ώρες τους


Μας φοβούνται. Μας τρέμουν. Εμάς όλους τους πολλούς που δεν τους πιστέψαμε, δεν τους ακολουθήσαμε. Μας τρέμουν όμως κι όλους εκείνους που είπαν χρόνια το ναι, άλλοτε αβίαστα και βολεμένα, άλλοτε ταπεινά κι εκβιασμένα στην άρχουσα τάξη της αστικής «νομοτέλειας». Αυτής που πούλησε με περισσή αυθάδεια κι ικανότητα, με άκρως πετυχημένη μετεμφυλιακή και μεταδικτατορική προπαγάνδα, με πλούσια βοήθεια από ξένα κέντρα αποφάσεων, απέραντα φύκια για απέραντες μεταξωτές κορδέλες.

Φοβούνται και πουλάνε φόβο, καθώς οι ξεγελασμένοι όταν φτωχύνουν στη ζωή τόσο όσο και στα όνειρα για μια καλύτερη ζωή, είναι απρόβλεπτοι κινούμενοι στην κόλαση των άλλων. Γιατί συνειδητοποιούν ότι η κόλαση είναι οι άλλοι. Η λαϊκή εξουσία είναι οικονομία και έλεγχος και διανομή του πλούτου και παραγωγή ζωής κι ευτυχίας, είναι εργαλείο για κοινή, ομαδική, κοινωνικά δίκαιη και καθόλου νομοτελειακά, απλώς ιστορικά αναγκαία πρόοδος του συνόλου. Οταν έρχεται ως απότοκος των κοινωνικών σπλάχνων μοιράζεται στη βάση και στον καθένα ως δικαίωμα. Κατακτημένο με θυσίες και αγώνες. Με αποκοτιές και ανερμήνευτους ανυπολόγιστους ηρωισμούς. Είναι κοινός Γολγοθάς. Δεν είναι προνόμιο και πορφύρα. Είναι ανάληψη καθηκόντων και ευθύνης. Απ' τον καθένα κατά τις δυνάμεις του στον καθένα κατά τις ανάγκες του. Δεν είναι θρόνος και θώκος ή κάστρο ματαιόδοξων ζόμπι με την προσωρινή ψευδαίσθηση της αθανασίας.

Η ώρα της μεγάλης σύγκρουσης έφτασε. Βίαια και για πάμπολλους αιφνιδιαστικά. Για όσους δεν άκουσαν είτε γιατί δεν μπόρεσαν είτε γιατί δε θέλησαν τις κόκκινες «κασσάνδρες» και για το δούρειο και για τον ίππο. Ας ακουστούν τώρα. Που βγήκαν παγανιά οι φονιάδες με εξαιρετική λογιστική και προπαγανδιστικά άρτια επικοινωνιακή υποστήριξη. Με ψεύτικα διλήμματα να πατάνε στα πραγματικά. Ελευθερία ή θάνατος. Ελευθερία για την τάξη μας θάνατος για σας, αναμασούν αμήχανα σαν καπεταναίοι σε νερόλακκο... Γιατί η ελευθερία μας είναι ο θάνατός σας τώρα, απαντάμε, αυτοί που ορίσαμε να φυλάμε Θερμοπύλες. Δεν υπάρχει άλλος δρόμος. Ισαμε και καταπάνω στο φως δεν πας με αλυσίδες περασμένες για μαργαριτάρια στο λαιμό των πεινασμένων κι άβουλων. Πας με τα απαστράπτοντα οστά των θυσιασμένων να φωτίζουν και να θερμαίνουν τις βαριές κι ασήκωτες καρδιές, καλά φυλαγμένα στον κόρφο, με στεγνωμένα δάκρυα. Πας με την οργή που γεννάει τ' άδικο και την θέλεις να γίνεται συντεταγμένη ορμή, τρομερή απάντησή σου.

Συντρόφια, πρέπει να τους αφοπλίζουμε κάθε λεπτό. Με το που ανοίγουν το στόμα τους ξερνάνε το κάψιμο του πάγου, που ακουμπιέται σαν αναλγητικό πάνω στο τσακισμένο απ' το ξύλο σώμα και μένει εκεί, ώσπου παρασυρμένο απ' την προσωρινή ανακούφιση να καίγεται και να μαυρίζει χωρίς να φταίει ο σωτήρας... Ιδού το χυδαίο και φανερά κρυμμένο όπλο των τελευταίων ημερών: Ολοι τους και καθένας χωριστά οι δήμιοι, βγαίνουν και διατυμπανίζουν πως πέθαναν απ' την κούραση και κατάφεραν να μιλάνε και να συμφωνούνε την ποινή που θα μας επιβάλουν επί δεκαπέντε ώρες συνεχόμενες. «Δέκα ώρες ήμαστε κλεισμένοι εκεί μέσα», λέει ο ένας, «ξενυχτήσαμε για χάρη σας» λέει ο άλλος!!! Ξοδεύουν, λένε, ώρες μαύρες και δύσκολες, ώ ρ ε ς ! Ρε οι άτιμοι! Για να καταπιούν τα χρόνια της δουλειάς και της ζωής μας, της περασμένης και της μελλοντικής.

Ω ρ ε ς ! ξόδεψαν, ας τους λυπηθούμε, για να πεινάσει αυτός που σάπισε 15ωρα στις φάμπρικες, 24ωρα στα χωράφια, μέρες ατέλειωτες κι ολόιδιες φυλακισμένος σε γραφεία, με άγριους μήνες στις θάλασσες και γερασμένος πάνω στα τιμόνια, κυρτωμένος πάνω απ' τα βιβλία μ' άδειο συχνά στομάχι, μια ζωή στην οικοδομή... Λυπηθείτε το δήμιο! Που έκοβε δικαιώματα και κεφάλια κυριολεκτικά επί ώ ρ ε ς κι ύστερα έκανε και το γκαρσόνι στους δράκουλες, κουβαλώντας το ασήκωτο βαρέλι με το αίμα μας σ' ασημένια κύπελλα για να το πιουν.

Βρε άι στα τσακίδια και τον ιστορικό αγύριστο!

Καταραμένα χ ρ ό ν ι α μ α ς οι ώρες τους δ ε θ α γ ί ν ο υ ν. Γιατί το ξέρουνε και μπορούμε να το αποδείξουμε πως, μόνο αν είναι οι ώρες τους μετρημένες θα ξορκίσουμε τα χρόνια και θα τα 'χουμε δικά μας. Το λάδι απ' το καντήλι το 'χει και το βαστάει αναμμένο αυτός που φυτεύει, μεγαλώνει, μαζεύει τις ελιές, τις κάνει και λάδι και τρέφεται και τρέφει, γιατί τις έχει κι είναι αφέντης και παραγωγός και εισπράκτορας των κόπων του. Κάθε λαός αφέντης έχει και το λάδι και το φιτίλι του κύριος στον τόπο και το βιος του. Και μόνο τότε δε σβήνει ούτε απ' τις θύελλες το καντήλι του.

Της Λιάνας ΚΑΝΕΛΛΗ
«ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ» 12-2-2012

Η απελευθέρωση των λέξεων


Στη χωματερή του ταξικού πολέμου διεξάγεται ένας παράλληλος υπόγειος, κυρίως όμως φροντισμένα ανεπαίσθητος, άλλος πόλεμος που καταστρέφει συστηματικά τη νοητική υποδομή των μαζών. Σαν τον σκόρο που τρώει τα μάλλινα στα υγρά σεντούκια και σχεδόν προσαρμόστηκε στην ιδεολογική ναφθαλίνη, τόσο όσο προσαρμόστηκε στις έννοιες της «κατοχής» και της «βελτίωσης» του καπιταλισμού ένα μεγάλο, προβεβλημένο κι ενσωματωμένο κομμάτι της αριστεράς, η κατάχρηση εννοιών και η χρησιμοποίησή τους για τα συμφέροντα του εχθρού, καταβροχθίζει και τ' απομεινάρια του κοινού τόπου πάλης των ιδεών που είναι η γλώσσα.

Θα επιμείνω, σύντροφοι, με τούτη δω τη στήλη, στη διάσωση πυρομαχικών και όπλων με κορυφαίο τη γλώσσα μας, γιατί στους καιρούς της ανέχειας και της πείνας, μπορεί να νικηθούμε από τα φαινομενικά ασήμαντα. Και το επιχειρώ από τη συνεχή οργή που μου προξενεί εκείνο το τμήμα της αστικής προπαγάνδας που θέλει το κομμουνιστικό λεξιλόγιο συντηρητικό, ξύλινο, ανεπαρκές για την πρόσληψη του σύγχρονου κόσμου. Ακόμα κι αν δεχτούμε ότι πάσχει, που συχνά πάσχει και αυτομειώνεται, δεν είναι ο ταξικός αντίπαλος εκείνος που μπορεί να υπαγορεύσει και να επιβάλει τη μετάφραση και ολική επανεγγραφή των προθέσεων και των πολιτικών του σε αγαθές και ονειρεμένες.

Το πιο τρανταχτό παράδειγμα πολιτικής διαστροφής των σημαινόντων και σημαινομένων είναι δύο θεμελιώδεις έννοιες του ταξικού πολέμου, που περνάνε από το ένα στρατόπεδο στο άλλο με περισσή ευκολία σα νύμφες θνησιγενούς ωραίας πεταλούδας: Απελευθέρωση και δεσμά. Κι όλες οι άλλες λέξεις - έννοιες που προσφύονται σ' αυτές. Ελεύθερη αγορά. Χαχαχαχαχα! Απελευθέρωση της ενέργειας. Χαχαχαχα!! Βασανιστές της χούντας αλλά και βασανισμένοι απ' τη χούντα χρησιμοποιούν τη λέξη απελευθέρωση λες και για την αγορά γράφτηκε ο Υμνος εις την Ελευθερίαν του Σολωμού. Λες και η αγορά ταυτίζεται με τον εθνικοαπελευθερωτικό αγώνα, έτσι ώστε να νομιμοποιείται ως πατριωτική η τρέχουσα κυρίαρχη άθλια αντιλαϊκή πολιτική τους. Το χρέος εμφανίζεται όχι ως απότοκος καπιταλιστικών επιλογών αλλά ως ο Ομέρ Βρυώνης, αφού «πρέπει να απελευθερωθούμε από τα δεσμά του». Χαχαχαχαχα! Δε χαλαλίζω χώρο και χρόνο για τα υπογραμμιστικά αυτά γραπτά χάχανα. Τα χρειάζομαι ως λεζάντες στις διεστραμμένες αφοριστικές και παραπλανητικές συνάμα εικόνες που κατασκευάζονται για να κρύψουν τον ντόπιο εχθρό. Βάλτε τώρα και την προσωποποίηση του «ξένου» τύπου Μέρκελ, Σαρκοζί κ.λπ. και θα δείτε πως το αρχικό πυρομαχικό της γενικώς αποδεκτής έννοιας ελευθερία μπαίνει στο κατάλληλο όπλο της εποχής, την εικόνα που αναπαράγεται και μεταδίδεται μαζικά με περισσή τεχνολογική ευκολία και κατανοείτε άμεσα πως εξακολουθούν να μην πέφτουν τα κεραμίδια όταν μιλάνε σαν Κολοκοτρώνηδες της τάξης τους τάχα μου και υπέρ της εργατικής οι διάφοροι κοινωνικοί εταίροι που έγραφα τις προάλλες.

Είναι εξαιρετικά επικίνδυνη η ανοχή και μόνον συμμετοχής σε διάλογο με αποδοχή των όρων ως κοινών. Ο στόχος τους είναι προφανής. Ακουγα τις προάλλες κάποιον πειστικό και μελίρρυτο ειδήμονα να λέει με μειλίχιο ύφος πως «οι νέοι στην Ευρώπη πρέπει να συνηθίσουν στην ιδέα ότι δεν θα ζουν έχοντας μόνο μία δουλειά σ' όλη τους τη ζωή...». Εδώ δεν μπορείς να γελάσεις, ούτε καν να σαρκάσεις. Γιατί το επικίνδυνο σχέδιο μπαίνει αμέσως σε εφαρμογή.

Με τούτα και με κείνα έγιναν πολιτική πραγματικότητα ντυμένη το αναπόφευκτο οι ...νίκες της ευρωλυκοσυμμαχίας από το Μάαστριχτ και μετά. Πλάσαραν τις λέξεις, τις συνήθισε και τις συζήτησε μεγάλο μέρος των εργαζομένων παγιδευμένο μεταξύ ανάγκης και «άγνοιας» και τώρα βαφτίστηκαν μέσα σωτηρίας. Ευελφάλεια, απασχόληση αντί εργασίας κι ύστερα μερική απασχόληση, και πάει λέγοντας. Ετσι έγινε το δικαίωμα ευκαιρία και η δουλειά δουλεία. Με ένα μικρό, τόσο δα τόνο μετακινημένο σα μύγα πάνω από τόνους σκουπιδιών, έλαμψε σαν πεταλούδα τόσο όσο χρειάστηκε για να πεθάνει...

Δεν είναι λεξιλαγνεία. Δεν είναι λοξοφοβία. Είναι η εμπειρία του δημόσιου λόγου που με κάνει να ακούγομαι σαν μονίμως πρόωρη κασσάνδρα, ότι εξεγείρομαι και φοβάμαι κάθε που προκύπτει ένας καινοφανής όρος του συρμού. Αλλά αυτό είναι εύκολο. Την εξηγείς την ανόητη ευελφάλεια. Τη φτιαγμένη από ευελιξία δούλων και εξασφάλιση των κερδών των αφεντικών. Το Πρόβλημα όμως γίνεται τεράστιο και ύπουλο όταν οι ωραίες λέξεις, οι βεβαρημένες με το αίμα των λαών, όπως η απελευθέρωση από πραγματικά δεσμά, σύρουν στη διαλεκτική της υποταγής εργαζόμενους όπου Γης απ' τα γεννοφάσκια τους. Η επιγραφή στο Αουσβιτς έδειξε το δρόμο των αφεντικών. Σήμερα έχουμε αρκετή ιστορική πείρα και γνώση ν' αντισταθούμε πριν όχι απλώς χτιστεί, αλλά πριν προλάβει ο εχθρός να σκεφτεί, το στρατόπεδο συγκέντρωσης των συμφερόντων του. Η ταξική απελευθέρωση των λέξεων είναι αναγκαία εδώ και τώρα πριν οι ιδέες αιχμαλωτιστούν για πάντα στις άθλιες εφαρμογές των διαφημιστών τους.

Της Λιάνας ΚΑΝΕΛΛΗ
«ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ» 5-2-2012

Κυριακή 12 Φεβρουαρίου 2012

Το Θεατρικό σχήμα «Εξ Ευωνύμων»




Το Θεατρικό σχήμα  «Εξ Ευωνύμων» παρουσιάζει την παράσταση:

''ΑΓΑΜΕΜΝΩΝ Η΄ Η ΑΦΟΡΜΗ''

Ένα θεατρικό εγχείρημα εμπνευσμένο από την τριλογία του Αισχύλου, Ορέστεια. Μια σύγχρονη χορό – θεατρική ματιά που επιχειρεί να ανιχνεύσει το γυναικείο αρχέτυπο μέσα από τους χαρακτήρες του Αισχυλικού έργου, ακολουθώντας τον αέναο, σκοτεινό κύκλο του έρωτα και του θανάτου.

Πρόκειται για μια τοπική παραγωγή από το νέο θεατρικό σχήμα της Πάφου «Εξ Ευωνύμων».

Η παράσταση θα δοθεί στη θεατρική σκηνή Αrt Gallery στο Χαρουπόμυλο,
στις 22 και 23 Φεβρουαρίου 2012 στις 20:30.

Συντελεστές:

Σκηνοθεσία: Ομάδα «Εξ ευωνύμων»
Χορογραφία: Κούλα Λάντα, Νεκταρία Παπαονησιφόρου
Μουσική: Μαρίνα Συμεωνίδου
Σκηνικά: Σκηνοτεχνική
Κοστούμια: Κωνσταντίνα Ανδρέου
Θεατρικό Μακιγιάζ: Ήβη Φλεβοτομά
Ηθοποιοί: Παυλίνα Φλεβοτομά, Φιλονίλα Αμαλία Χριστοφόρου
Χορεύτριες: Μαρίνα Κλεάνθους, Χριστιάνα Γεωργίου, Νατάσα Φυλακτού, Ζήνα
Κυπριανού

Πληροφορίες στα τηλέφωνα: 99 54 25 56 και 99 81 87 43
Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο: thiasosexevwnumwn@hotmail.com
Facebook: Χοροθέατρο ''Αγαμέμνων ή η Αφορμή'' από την Ομάδα Εξ ευωνύμων

Η παράσταση τελεί υπό την αιγίδα του Δημάρχου Πάφου, κ. Σάββα Βέργα
Εισιτήριο: ΔΕΚΑ (10) ευρώ  
Εισιτήρια προπωλούνται στο περίπτερο Time Out (Ακαμαντίδος 2, Πάφος, Τηλ. 26 949 522)

Μέγας Χορηγός: Δήμος Πάφου
Μέγας Υποστηρικτής: Εκθεσιακός Χώρος Χαρουπόμυλος
Υποστηρικτές: Σχολή Μπαλέτου Κούλας Λάντα, Επιμελητήριο Νέων Πάφου JCI, ANTAMOSIS 
Χορηγοί: OCEAN BASKET, LIFE BANK, OMNIA CAFE, Ιερά Μητρόπολη Πάφου, P.G.S. FLEVOTOMAS, 5th FLOOR, MIRENSI CLIMATOLOGIGAL BEAUTY CENTER, R.AGROTIS TRAVEL, G.TOUCH, DROUSHIOTIS & CO., SKARVELLIS PICTURES, AGAPIOS DESIGN & PRINT STUDIO, Οινοποιείο Ζαμπάρτας NEW WORLD WINES, Otto Dieci Music Bar, Nuevo Bar, Shisha bar, Temple Pub, μουσική γωνιά Αμέθυστος, Bingo Pafiakos.
Χορηγοί επικοινωνίας: Ράδιο Πάφος, Rock FM, Η φωνή της Πάφου, Η ρήξη, Local Echo Free Press, Pafos Press

Ποίημα της εβδομάδας 267


Θα γεννηθώ ξανά

Αν από 'δω σ’ αφήσουν κι αν εκεί
σε δεχτούνε, θ’ αλλάξεις φυλακή.
Ανάσα πουθενά του δουλευτή
που προσκυνά, ο φτωχός, να βολευτεί!

Θα γεννηθώ ξανά όπως θέλω κι όσο
μπορώ και θέλω εγώ να μεγαλώσω.
Τι τα θέλεις φτερά και πλοία κι οδό;
Ο ελεύθερός σου κόσμος είν’ εδώ,
κόσμος θανάτου, απάτης και φαλλού !
Όλα τα ‘χεις γιατί να πας αλλού!

Χιλιάδες μίλια πέρα, αιώνες πίσω,
φτηνά το κρέας πουλιέται τ’ ανθρωπίσο!
Ξεν’ οι λαοί στον τόπο τους και δούλοι,
χωρίς πατρίδα, πάντα «οχτροί και μούλοι»!
Όπου να πας, ξένος και δούλος, κι όπου
σταθείς, θα χάνεις κάθε αξία του ανθρώπου.

Αλλού αν γεννηθείς, αλλού κι αν πας,
παντού θα σε χτυπούν, αν δεν χτυπάς!

Πουθενά δε θα μείνεις. Κάθε λίγο
θα παίρνεις το δισάκι σου : «Θα φύγω !»
Οι αλυσίδες σου στο ‘να το σακί,
στ’ άλλο ο τάφος σου – κι ώρα σου κακή !

Κώστας Βάρναλης

Σάββατο 4 Φεβρουαρίου 2012

Ποίημα της εβδομάδας 266

Οι μικροί γαλαξίες

Πάνε κι έρχονται οι άνθρωποι πάνω στη γη.
Σταματάνε για λίγο, στέκονται ο ένας
αντίκρυ στον άλλο, μιλούν μεταξύ τους.
Έπειτα φεύγουν, διασταυρώνονται, μοιάζουν
σαν πέτρες που βλέπονται.
Όμως, εσύ,
δε λόξεψες, βάδισες ίσα, προχώρησες
μες από μένα, κάτω απ' τα τόξα μου,
όπως κι εγώ: προχώρησα ίσα, μες από σένα,
κάτω απ' τα τόξα σου. Σταθήκαμε ο ένας μας
μέσα στον άλλο, σα νάχαμε φτάσει.
Βλέποντας πάνω μας δυο κόσμους σε πλήρη
λάμψη και κίνηση, σαστίσαμε ακίνητοι
κάτω απ' τη θέα τους -
Ήσουν νερό,
κατάκλυσες μέσα μου όλες τις στέρνες.
Ήσουνα φως, διαμοιράστηκες. Όλες
οι φλέβες μου έγιναν άξαφνα ένα
δίχτυ που λάμπει: στα πόδια, στα χέρια,
στο στήθος, στο μέτωπο.
Τ' άστρα το βλέπουνε, ότι:
δυο δισεκατομμύρια μικροί γαλαξίες και πλέον
κατοικούμε τη γη.

Νικηφόρος Βρεττάκος