Παρασκευή 28 Φεβρουαρίου 2020

Μικρό αποχαιρετιστήριο αφιέρωμα στην Άλκη Ζέη

Το ΑΠΕ-ΜΠΕ αναδημοσιεύει κείμενο με τίτλο «Ένας δάσκαλος φέρνει την άνοιξη» που είχε γράψει η αγαπημένη και πολυμεταφρασμένη συγγραφέας για τη στήλη «ΔΙΑΔΡΟΜΕΣ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ» του Πρακτορείου.

«Ένας δάσκαλος φέρνει την άνοιξη»

της Άλκης Ζέη

Όταν ήμουνα μικρή, εδώ και πάρα πολλά χρόνια, τα σχολεία άνοιγαν την πρώτη Οκτωβρίου. Τις τελευταίες μέρες του Σεπτέμβρη που γυρίζαμε από την εξοχή περίμενα με ανυπομονησία ν' αρχίσει το σχολείο. Το αγαπούσα πολύ. Η μυρωδιά των καινούργιων βιβλίων, η διαδικασία του ντυσίματος με μπλε κόλλα και η άσπρη ετικέτα που κολλούσαμε για να γράψουμε όσο πιο καλλιγραφικά μπορούσαμε τον τίτλο του βιβλίου και το όνομά μας. Θυμάμαι με τι καμάρι έγραφα... Κοσμά και Δαμιανού, Κύρου Ανάβασις, της μαθητρίας Α΄ γυμνασίου Άλκης Ζέη. Δεν το πίστευα πως θα πήγαινα στο γυμνάσιο. Άσε που νόμιζα πως ο Κοσμάς και Δαμιανός είχανε γράψει την Κύρου Ανάβαση!

Στο γυμνάσιο! Ένιωθα μεγάλη πιά. Η αδελφή μου που ήδη πήγαινε στο γυμνάσιο, μου έλεγε με πολλή περηφάνεια πως είχανε πολλούς καθηγητές, έναν για κάθε μάθημα κι όχι μια δασκάλα για όλα όπως στο δημοτικό.

Εκεί, στην πρώτη γυμνασίου εκτός από τα τόσα θαυμαστά που συνέβαιναν γνώρισα και τη Ζώρζ Σαρή που γίναμε φίλες για μια ολόκληρη ζωή.

Το ίδιο το σχολείο που πήγαινα δεν το αγαπούσα. Η διευθύντρια ήτανε θαυμάστρια του Μεταξά και σε όλες τις τάξεις πλάι στον Χριστό κρεμόταν μια μεγάλη φωτογραφία του, που μας κοίταζε με γουρλωμένα μάτια μέσα από τα τεράστια γυαλιά του. Όμως, μαζί με τη Ζωρζ κι άλλα τρία κορίτσια είχαμε κάνει μια τόσο στενή παρέα που τίποτε δεν μπορούσε να τη διαλύσει. Ούτε καν ότι η Ζωρζ αγαπούσε τον Μεταξά γιατί της άρεσε η στολή νεολαίας και τα χρυσά αστέρια που της είχανε κολλήσει στους ώμους. Ήτανε πολύ όμορφη η Ζωρζ, είχε μια δυνατή φωνή και πολύ θάρρος. Έπαιρνε μέρος σε όλες τις γιορτές του σχολείου και πότε παρίστανε τον Ρήγα Φερραίο και πότε τον Ερμή. Με προστάτευε από τα μαλώματα της διευθύντριας επειδή στις εκθέσεις έγραφα τα δικά μου κι όχι τις τυποποιημένες φράσεις που μας έλεγε εκείνη σχετικά με την αποταμίευση και την αστυφιλία και άλλα τέτοια συγκλονιστικά.

Μια μικρή παρένθεση. Στην κατοχή η Ζωρζ ξέχασε τα χρυσά αστέρια, τον Μεταξά και τους βασιλιάδες και είμασταν μαζί στην Αντίσταση.

Είχαμε δύο καθηγήτριες, μια στα Αρχαία και μια στα Νέα Ελληνικά, που τις λατρεύαμε κι εύρισκαν τον μπελά τους από τη διευθύντρια γιατί μας φέρονταν φιλικά και δεν μας κρατούσαν σε απόσταση. Ώσπου τη μια, την πιο νέα, την έδιωξε γιατί μας υπερασπίστηκε όταν εκείνη μας κατσάδιασε άδικα. Παρ' όλα αυτά το αγαπούσαμε το σχολείο επειδή η φιλία μας ήταν τόσο δυνατή που δεν την αλλάζαμε με τίποτα.

Όταν οι γονείς μας, που ήταν πολύ δημοκρατικοί, θέλησαν να μας αλλάξουν σχολείο και σε μια διαφωνία με τη διευθύντρια μάς πήραν στη μέση της χρονιάς για να πάμε στη σχολή Αηδονοπούλου που για κείνα τα χρόνια ήταν -μα ακόμα και για σήμερα μπορούσε να είναι - ένα προοδευτικό, ελεύθερο σχολείο.

Η απελπισία μου δεν περιγράφεται. Είπα πως άρχιζε η πιο δυστυχισμένη μέρα της ζωής μου. Άφηνα τις φίλες μου που για μένα, ακόμα και τώρα, η φιλία είναι το πιο πολύτιμο πράγμα στη ζωή μου.

Πήγα με κατεβασμένα μούτρα, το σχολείο όμως εκείνο δεν ήθελε κανένα παιδί που να μην χαμογελάει. Σ' έσπρωχναν να κάνεις κάτι που αγαπούσες, να ζωγραφίσεις, να παίξεις θέατρο, κουκλοθέατρο, να γράψεις. Εκεί έμαθα πως μ'αρέσει να γράφω. Την πρώτη έκθεση που έγραψα χωρίς τον φόβο της διευθύντριας του άλλου σχολείου την δημοσίευσαν στο περιοδικό του σχολείου. Κι ύστερα, μια επιτροπή από τις μεγάλες μαθήτριες που έβγαζαν μια φορά τη βδομάδα την εφημερίδα του τοίχου- την κολλούσαν στον τοίχο στους διαδρόμους του σχολείου-, μου ανέθεσαν να γράψω το χρονογράφημα γιατί βρήκαν από την πρώτη εκείνη έκθεση που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό πως είχα χιούμορ. Έγραψα το πρώτο χρονογράφημα κι από τότε το έγραφα σχεδόν κάθε βδομάδα ώσπου τελείωσα το σχολείο. Δεν ξέρω αν θα γινόμουν συγγραφέας, αν δεν είχα αλλάξει σχολείο.

Έκανα καινούριες φίλες χωρίς όμως να ξεχάσω τις παλιές που κάθε μεσημέρι όταν σχολούσαμε με περίμεναν στη γωνιά ενός δρόμου ν'αγκαλιαστούμε και να πούμε τα νέα μας.

Ήρθε ο πόλεμος. Ήτανε μια Δευτέρα και η πιο μεγάλη μου λύπη ήτανε ότι έκλεισε το σχολείο. Κι αργότερα, στην κατοχή, το σχολείο ήτανε σαν ένας φωτεινός φάρος μέσα στη μαυρίλα. Ας συναντούσαμε στο δρόμο ανθρώπους σωριασμένους κάτω από την πείνα, ας βλέπαμε άλλους να ψάχνουν στα σκουπίδια για να βρουν κάτι να φάνε, κι ας είχαμε δεί ένα πρωί δυο κρεμασμένους από ένα φανάρι της πλατείας. Μόλις έκλεινε η πόρτα του σχολείου τα ξεχνούσαμε όλα, κι οι δάσκαλοί μας αδυνατισμένοι από την πείνα, με το κολάρο του πουκαμίσου τους να χάσκει στον λαιμό, έκαναν ό,τι μπορούσαν για να ξεχνάμε τη φρίκη και να έχουμε ενδιαφέρον για τη ζωή.

Παρ' όλο που το σχολείο μας το είχαν επιτάξει οι Γερμανοί και στριμωχτήκαμε σε ένα άλλο κτήριο τρείς τρείς στα θρανία, τότε κάναμε τις παραστάσεις του κουκλοθέατρου που εγώ έγραφα τα έργα, άλλες έπαιζαν τους ρόλους κι άλλες έφτιαχναν σκηνικά και κοστούμια.Δουλεύαμε με πάθος, τα ξεχνούσαμε όλα.Κι αυτό, το οφείλαμε στην καθηγήτρια των τεχνικών, την Ελένη Περράκη, που κράτησε μετά την κατοχή για ολόκληρα τριάντα χρόνια το κουκλοθέατρο με το όνομα «Μπάρμπα Μητούσης». Τότε που ήταν σχεδόν το μοναδικό θέαμα για παιδιά.

Και δεν ήτανε μόνο αυτή. Ο καθηγητής των αρχαίων ελληνικών ο Μιχάλης Αναστασίου-ξαδελφος του Καζαντζάκη- δεν μας άφηνε μόνο με τα εις μι ρήματα και δυο σελίδες από την Αντιγόνη να μάθουμε απ' έξω. Μας διάβαζε από μετάφραση όλη την τραγωδία και ξέκλεβε λίγη ώρα πριν χτυπήσει το κουδούνι για να μας διαβάσει τη μεγάλη του αγάπη, τον Πέερ Γκυντ του Ίψεν.

Οι δάσκαλοι, αυτοί είναι το παν για το σχολείο. Τώρα περιμένω με ανυπομονησία να χτυπήσει το πρώτο κουδούνι για ν' αρχίσω να επισκέπτομαι τα σχολεία, όχι μόνο στην Αθήνα αλλά και σε όλη την Ελλάδα, να κουβεντιάσω με τα παιδιά.

Kι όλα αυτά τα χρόνια που πηγαίνω από σχολείο σε σχολείο, κατέληξα στο συμπέρασμα πως όλα εξαρτώνται από τον δάσκαλο. Είτε το σχολείο βρίσκεται σε μεγάλη πόλη είτε σε μικρή ή και σε χωριό ακόμα, εντυπωσιάζομαι από τα παιδιά που κάνουν τόσα δημιουργικά πράγματα, που ξέρουν να συνομιλούν κι έχουν διαβάσει τόσα βιβλία που απορείς πώς βρίσκουν τον χρόνο. Κι όλα αυτά γιατί υπάρχει ένας δάσκαλος που κλέβει ώρες από μαθήματα και από τη ζωή του για να κάνει τα παιδιά -δύσκολο πράγμα σήμερα -να αγαπήσουν το βιβλίο και να ξεφύγουν από το βαρετό πρόγραμμα του σχολείου .Τους θαυμάζω αυτούς τους δασκάλους.Μέσα στις δύσκολες και άχαρες μέρες που ζούμε, αυτοί είναι μια αχτίδα ελπίδας. Σ΄ένα νησί, είχα επισκεφτεί ένα σχολείο, την έκτη τάξη Δημοτικού. Και τι δεν έκαναν αυτά τα παιδιά. Έπαιζαν σκηνές ολόκληρες από τα βιβλία μου, είχαν γράψει δικές τους σκέψεις, ως και τραγούδια είχαν γράψει σχετικά με τα βιβλία, τα τραγουδούσε μια μικρή χορωδία που μαέστρος ήταν ο δάσκαλος.

Ένας πολύ χαρούμενος δάσκαλος με ολοφάνερη την αγάπη του για τα παιδιά. Πριν αποχαιρετήσω τα παιδιά τα συγχάρηκα για τη δουλειά που είχανε κάνει μα είπα ακόμα πως τους συγχαίρω και για τον εξαίσιο δάσκαλό τους. Τότε σηκώθηκε ένα αγόρι και μου λέει: Μας άξιζε όμως. Όταν βγήκαμε από την τάξη ρώτησα το παιδί. Γιατί είπες πως σας άξιζε ένας τέτοιος δάσκαλος; Και τότε εκείνο, μου διηγήθηκε μια απίστευτη ιστορία. Από την αρχή του χρόνου ως τις γιορτές, είχαν έναν δάσκαλο που φοβόταν τα μικρόβια, δεν άγγιζε την κιμωλία να γράψει στο πίνακα, ούτε τα τετράδιά τους, κι έβαζε τα ίδια τα παιδιά να γυρίζουν τα φύλλα κι αν κάποιο τον άγγιζε κατά λάθος, έβαζε τις φωνές κι έφευγε από την τάξη. Τα παιδιά είχαν πέσει όλα σε κατάθλιψη κι όταν ήρθε ο καινούργιος δάσκαλος, έκανε μέσα σ' ένα μήνα όλη την τάξη χαρούμενη και τα παιδιά με χαρά έκαναν χίλια δυο πράγματα μαζί του.

Ας αλλάζουν οι υπουργοί Παιδείας, ας αλλάζουν κάθε τόσο τους νόμους. Όταν υπάρχει ένας δάσκαλος με όρεξη και κέφι, τα παιδιά αποκτούν κι' αυτά όρεξη και κέφι για δουλειά. Είτε σε καινούριο σχολείο βρίσκονται είτε σε λυόμενο ή σε τάξεις με ξεχαρβαλωμένα θρανία. Βλέπεις τα μάτια τους να λάμπουν.

Δεν θ' άξιζε λοιπόν ένα φωτοστέφανο για τον δάσκαλο; 'Αραγε θα βρεθεί ποτέ χέρι να του το φορέσει;

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Τετάρτη 26 Φεβρουαρίου 2020

Μικρό αποχαιρετιστήριο αφιέρωμα στον Κώστα Βουστά

Ένα μικρό αφιέρωμα στον Κώστα Βουτσά.

Μεγάλος ηθοποιός και άνθρωπος, Αεκτζής και λαϊκός αγωνιστής.


Σάββατο 22 Φεβρουαρίου 2020

Μικρό αποχαιρετιστήριο αφιέρωμα στην Κική Δημουλά

Ένα μικρό αφιέρωμα στην Κική Δημουλά, με ένα ποίημά της.


Η ΓΛYKΥΤΑΤΗ ΑΒΕΒΑΙΟΤΗΣ

Τρισάγια κάθε τόσο
γιὰ νὰ δοθεῖ ἡ ὑπηκοότητα νεκροῦ
στὸν κεκοιμημένον δοῦλόν σου.
Ὕψιστε, τί ἐννοεῖς
ἄλλο νεκρὸς καὶ ἄλλο δοῦλος.
Κι ἀπὸ πότε ἐπιτρέπεται
νὰ κοιμοῦνται ἔτσι βαθιὰ
ἀτιμώρητοι οἱ δοῦλοι.
Τὸν κεκοιμημένον δοῦλόν σου.
Θέ μου, ἂν ἀπελευθερώνει ὁ θάνατος
ὅπως μᾶς τὸ ὑπόσχεται παρήγορη
ἡ γλυκύτατη ἀβεβαιότης, ἐσὺ
γιατί τὸν θὲς ντὲ καὶ καλὰ δουλέμπορο;
Τὸν κεκοιμημένον.
Περὶ ὕπνου πρόκειται, Κύριε;
Μὰ τοῦ κολλάει ὕπνος τοῦ νεκροῦ
ἔτσι εὔκολα νυστάζει ἡ ἀπώλεια τῆς ζωῆς;
Ἐδῶ ἐμεῖς, δοῦλοι τοῦ ἀπάνω κόσμου ἀκόμα
κι ὅμως ποιὸς κλείνει μάτι
ἂν δὲν τὸν νανουρίσει ὅπως ξέρει
μόνο ἡ γιαγιά του ἡ ἀβεβαιότης
μὲ τὴ γλυκεῖα της ρόδινη ἀφύπνιση.
Κύριε, μήπως ὅταν ἐνέκρινες
αὐτοὺς τοὺς ἀνελέητους ἀνταγωνιστικοὺς ψαλμοὺς
ἤσουν ἀκόμη ἄνθρωπος;
Κική Δημουλά

Κυριακή 9 Φεβρουαρίου 2020

Ανυποχώρητοι στον αγώνα για την υγεία τους


Γονείς, παιδιά και δάσκαλοι στο Γ’ Δημοτικό Σχολείο Ιδαλίου βρίσκονται σε απόγνωση.  Δασκάλα του σχολείου περιγράφει με λεπτομέρειες την κατάσταση μια μέρα στο σχολείο.  Στο λογαριασμό της στο Facebook περιγράφει τις συνθήκες που βιώνουν καθημερινά στο σχολείο.  Κάνει έκκληση σ’ όλους τους αρμοδίους να δράσουν άμεσα, κυρίως για τα παιδιά.




Κραυγή αγωνίας για την υγεία των παιδιών.

Για πέντε χρόνια η πολιτεία περί άλλων τυρβάζει.  Πολλοί γονείς και κάτοικοι της περιοχής αναρωτιούνται: «Μα τι περιμένουν για να δράσουν;»
 

Τα παιδιά στον αγώνα, με «όπλο» τις ζωγραφιές τους.

Εδώ και μήνες έχουν εντείνει ένα συντονισμένο και καλά οργανωμένο αγώνα για την προστασία της υγείας τους.  Με ποικίλες δράσεις και προσεκτικά βήματα απευθύνονται προς όλες τις αρμόδιες αρχές.  Συνεργάζονται με την «Κίνηση για την βελτίωση της ποιότητας της ζωής» στην περιοχή.  Καταφέρνουν, σε πρώτο στάδιο, να γνωστοποιήσουν το πρόβλημα της ρύπανσης της περιοχής τους.  Εκδίδουν ανακοινώσεις.  Δίνουν συνεντεύξεις για να δημοσιοποιήσουν το πρόβλημα της ρύπανσης της περιοχής.  Φτιάχνουν πανό για να ευαισθητοποιήσουν την κοινωνία και τις αρμόδιες αρχές.

Στην προσπάθειά τους καταφέρνουν, σε ένα δεύτερο στάδιο, να βρουν συμπαραστάτες τους δασκάλους των παιδιών τους.  Μαζί τους και η ηγεσία της ΠΟΕΔ. Φροντίζουν να κινητοποιήσουν τη Δημοτική αρχή.  Στις συγκεντρώσεις τους δίνουν το παρόν η Επίτροπος Περιβάλλοντος και εκπρόσωποι των πολιτικών κομμάτων.  Συμπαραστάτες οι Δήμαρχοι Ιδαλίου και Γερίου με τα Δημοτικά Συμβούλια. 

Ο Πρόεδρος του Συνδέσμου Γονέων κ. Κυριάκος Κυριάκου τονίζει ότι αναγκάστηκαν να βγάλουν τα παιδιά έξω από το σχολείο.  Αντιμετωπίζουν εδώ και χρόνια το πρόβλημα.  Περικυκλωμένοι από πέντε βιομηχανικές ζώνες.  Οι δυο μάλιστα οχληρές.  Προκαλούν το αποπνικτικό φαινόμενο με τα καυσαέρια.  Ζητούν όπως το κράτος αναλάβει τις ευθύνες του.  Θέλουν να προστατέψουν τα παιδιά τους.  Απαιτούν από την κυβέρνηση την απομάκρυνση των επικίνδυνων βιομηχανιών από την οικιστική περιοχή.

Τα παιδιά βιώνουν την αποπνικτική ατμόσφαιρα καθημερινά.  Θέλουν καθαρό αέρα.  Μυρίζω το καυσαέριο και έχω ήδη αρρωστήσει, όπως λέει χαρακτηριστικά ένα παιδί.  Αναγκάζονται να φορούν μάσκες.  Δεν μπορούν να βγουν διάλειμμα.  Δεν μπορούν να κάνουν τις αθλητικές τους δραστηριότητες.

Ο Πρόεδρος της «Επιτροπής για τη βελτίωση της Ποιότητας ζωής» κ. Γιώργος Ολυμπίου επισημαίνει τον πεντάχρονο αγώνα τους.  Οι ελπίδες τους είναι στην διϋπουργική επιτροπή.  Κάνει έκκληση και στη σύνεση των υπεύθυνων των βιομηχανιών.  Να βρεθεί χώρος μετακίνησης μετά από αποζημίωση.  Αν δεν βρεθεί λύση, τονίζει, οι συνέπειες για την υγεία των κατοίκων θα είναι απρόβλεπτες.

Ο Γενικός Γραμματέας της ΠΟΕΔ κ. Χάρης Χαραλάμπους τονίζει ότι η Οργάνωση συμμετέχει στη διαμαρτυρία.  Θα συμμετέχει σε κάθε παρόμοια ενέργεια.  Είναι μέλη μας που ζουν και εργάζονται στην περιοχή.  Η ατμόσφαιρα έχει δυσοσμία.  Πρέπει να γίνει κάτι τώρα.

Ο Δήμαρχος Ιδαλίου κ. Λεόντιος Κάλλενος επισημαίνει τη σοβαρότητα του προβλήματος που ανάγκασε τόσο κόσμο να διαμαρτύρεται.  Το Υπουργικό Συμβούλιο όρισε επιτροπή με σαφή εντολή τη διαπραγμάτευση με τους βιομήχανους για αποζημίωση και μετακίνηση.  Καλεί τον κόσμο να συμμετέχει στις κινητοποιήσεις.  Δεν έχει περιθώρια να αποτύχει στην αποστολή της η διϋπουργική επιτροπή, λέει χαρακτηριστικά.

Το αίτημά τους είναι απόλυτα δίκαιο και σωστό, αναγνωρίζει ο Αναπληρωτής Κυβερνητικός Εκπρόσωπος κ. Παναγιώτης Σεντώνας.  Επηρεάζει τη ζωή των κατοίκων.  Οι κάτοικοι όμως δεν μένουν ικανοποιημένοι από τα λόγια που ακούν επί πέντε χρόνια.  Είναι έτοιμοι για πιο δυναμικές κινητοποιήσεις, αν δεν λυθεί το πρόβλημα.


    


Αγώνας ενημέρωσης έξω από το σχολείο.
 
   



Στο σχολείο το χρονικό των κινητοποιήσεών τους ξεκίνησε φέτος την Τρίτη, 19 του Νοέμβρη.  Πραγματοποίησαν την πρώτη εκδήλωση διαμαρτυρίας για το περιβαλλοντικό πρόβλημα που αντιμετωπίζει η περιοχή.  Βρίσκονται περικυκλωμένοι από ρυπογόνες βιομηχανικές μονάδες.  Αναπνέουν μολυσμένο αέρα, με ότι συνεπάγεται αυτό για την υγεία τους.  Η εκδήλωση έτυχε αρκετής δημοσιότητας από τα έντυπα και ηλεκτρονικά μέσα ενημέρωσης. 

  


Η προστασία των παιδιών προτεραιότητα του αγώνα τους.

Οι γονείς, οι δάσκαλοι, τα παιδιά και οι κάτοικοι της περιοχής έχουν εντείνει τις δράσεις τους.  Ολοήμερη αποχή των παιδιών από τα μαθήματά τους, στις 15 του Δεκέμβρη.  Διαμαρτυρία στο Προεδρικό Μέγαρο, από αντιπροσωπεία τους.  Στις 30 Νοεμβρίου, πραγματοποιούν συγκέντρωση διαμαρτυρίας στην περιοχή «Χαλεπιανές».  Εκεί όπου βρίσκεται μια από τις ρυπογόνες βιομηχανίες.
 
Σε επόμενο στάδιο, καταφέρνουν να δεσμευτεί η κυβέρνηση στον ορισμό διυπουργικής επιτροπής.  Να εξετάσει την απομάκρυνση των ρυπογόνων βιομηχανιών, μετά από αποζημίωση.  Επιμένει στις συνεντεύξεις του ο Πρόεδρος του Συνδέσμου Γονέων του Σχολείου, αλλά και ο Δήμαρχος Ιδαλίου.  Αναμένουν από την κυβέρνηση να προχωρήσει τάχιστα.  Να συζητήσει με τις επηρεαζόμενες ρυπογόνες βιομηχανίες, ώστε να υπάρξει η επιθυμητή λύση, το συντομότερο.

 
Να φύγει το αποπνικτικό νέφος από τα σπίτια τους.
Συνεχίζουν μέχρι την τελική τους δικαίωση.  Με νέα κινητοποίηση δείχνουν έτοιμοι να κλιμακώσουν τα μέτρα.  Την Τρίτη, 28 του Γενάρη, τα παιδιά απέχουν από τα μαθήματά τους την πρώτη περίοδο. Συγχρόνως πραγματοποιούν συγκέντρωση διαμαρτυρίας στη βιομηχανική περιοχή του Ιδαλίου.  Έξω από μια από τις ρυπογόνες βιομηχανίες της περιοχής.  Πριν λίγες μέρες, κατά την περίοδο των εγγραφών για την επόμενη σχολική χρονιά, αναλαμβάνουν δράση και πάλι.  Ζητούν ενυπόγραφα την μετεγγραφή των παιδιών τους σε άλλα σχολεία.  Ανυποχώρητοι, αν δεν λυθεί το πρόβλημα μέχρι το Σεπτέμβρη.

Λιγότερη δημοσιότητα δίνεται σε μια άλλη πλευρά των γεγονότων.  Κάτι που δεν έχει ξαναγίνει στα σχολεία μας.  Οι δάσκαλοι του σχολείου κατεβαίνουν σε απεργία.  Συμπαραστέκονται στον αγώνα των γονιών και των παιδιών.  Με τη στήριξη της ΠΟΕΔ δίνουν το ζωντανό παράδειγμα στα παιδιά.  Γεγονός πρωτοποριακό, ελπιδοφόρο και πρωτόγνωρο για τα εκπαιδευτικά πράγματα στην Κύπρο.   

Ο Σύνδεσμος Γονέων παίρνει την πρωτοβουλία να έχουν συμπαραστάτες και συναγωνιστές τους δασκάλους των παιδιών τους.  Οι δάσκαλοι ανταποκρίνονται ομόφωνα με προθυμία. Με τη στάση τους δίνουν το καλύτερο μάθημα στα παιδιά.  Μπαίνουν στην πρώτη γραμμή του αγώνα.  Δίνουν δείγματα ουσιαστικής συνεργασίας γονιών και δασκάλων.



Δασκάλα του σχολείου θεωρεί καθήκον των δασκάλων να διδάξουν με το παράδειγμά τους.  Να δείξουν πώς να διεκδικούν για τη ζωή και την υγεία τους.  Κάτι που όπως υποστηρίζει δεν έκανε η δική της γενιά.  Ίσως να είναι η αιτία για τη σημερινή κατάσταση, όπως χαρακτηριστικά επισημαίνει.

Τα τελευταία χρόνια δοκιμάζονται οι σχέσεις γονιών και δασκάλων στην εκπαίδευση.  Αρκετές φορές, κυρίως σε επίπεδο ηγεσιών, είχαμε έντονες διαφωνίες. Γονείς και δάσκαλοι, στο Γ’ Δημοτικό Ιδαλίου, αντιμετωπίζουν από άλλο πρίσμα το θέμαΟικοδομούν μια στενή και ουσιαστική συνεργασία για το περιβαλλοντικό πρόβλημα της περιοχής.  Τι θα κάνουν τώρα οι ηγεσίες από εδώ και πέρα;  Θα καταφέρουν να ακολουθήσουν τον ίδιο δρόμο;  Θα μπορέσουν να οικοδομήσουν τις σχέσεις εκείνες που μπορούν να φέρουν αποτελέσματα;  Για την ποιότητα της εκπαίδευσης και της ζωής τους;

Στο παρελθόν υπήρχαν φωνές που προσπαθούσαν να πείσουν την ηγεσία της ΠΟΕΔ για αγώνες.  Να αγωνιστεί πιο δυναμικά και αποφασιστικά στο πλευρό αγωνιζόμενων, εργαζόμενων γονιών.  Να επιδιώξει ώστε οι δάσκαλοι να δώσουν έμπρακτα τη στήριξή τους στους εργαζόμενους γονείς.  Αρκετοί βίωναν και βιώνουν απελπιστικές εργασιακές και άλλες συνθήκες.  Δυστυχώς ελάχιστα έχουν γίνει σ’ αυτή την κατεύθυνση.  Πολλοί τώρα ελπίζουν στη συνέχεια αυτής της συνεργασίας.  Για τον κοινό αγώνα γονιών, παιδιών και δασκάλων.

Η ηγεσία της ΠΟΕΔ αυτή τη φορά δείχνει ποιο πρέπει να είναι το μέλλον της συνεργασίας με τους γονείς.  Οι δάσκαλοι του σχολείου ζητούν κλιμάκωση των μέτρων.  Απευθύνουν επιστολή στην ηγεσία τους.  Ζητούν την ανάδειξη του θέματος με πιο έντονο τρόπο.  Ανησυχούν για τις επιπτώσεις στην υγεία τους.  Η ηγεσία της ΠΟΕΔ, λένε, πρέπει να προστατέψει τα μέλη της.  Ο αγώνας πρέπει να είναι μέχρι την τελική δικαίωση. 

Τις τελευταίες δεκαετίες από τις ηγεσίες των οργανωμένων γονιών πέρασαν πολλά λαμπρά παραδείγματα προσφοράς.  Δυστυχώς όμως πέρασαν και πολλοί που προτιμούσαν κάποια ψίχουλα προσωπικής δημοσιότητας ή εξυπηρέτησης. Οι νέες ηγεσίες των γονιών θα παραδειγματιστούν από το Σύνδεσμο Γονέων του Γ’ Ιδαλίου;  Θα βρεθούν στο ίδιο μέτωπο με τους δασκάλους των παιδιών;  Θα σταματήσουν να σπαταλούν το χρόνο τους στους διαδρόμους της οποιασδήποτε εξουσίας;  Θα κοιτάξουν κατάματα τα πραγματικά προβλήματα που ταλαιπωρούν τους γονείς και τα παιδιά τους;  Θα αγωνιστούν, μαζί με τους δασκάλους, για την επίλυσή τους;



Ένα άλλο σημαντικό στοιχείο αναδεικνύεται από τη συγκεκριμένη κινητοποίηση: Η ουσιαστική βίωση των παιδιών της σημασίας της αγωνιστικής δράσης.  Για τα καθημερινά προβλήματα που συναντούν στη ζωή τους.  Οι δάσκαλοι και τα παιδιά δεν περιορίζονται στην θεωρητική και αποστεωμένη ενασχόληση με την «Περιβαλλοντική Αγωγή».  Παίρνουν την κατάσταση στα χέρια τους και απαιτούν από την πολιτεία να κάνει τα αυτονόητα: να προστατέψει την υγεία των πολιτών.  Δεν περιορίζονται στην τυπική διδασκαλία της «Περιβαλλοντικής Αγωγής».   Δεν κλείνονται μέσα στους τέσσερις τοίχους των τάξεων.  Η δασκάλα του σχολείου επισημαίνει την χαρά των παιδιών για τον κοινό αγώνα με τους δασκάλους τους.  Τα παιδιά τους βλέπουν ως πρότυπα.  Οι δάσκαλοι έχουν συναίσθηση ότι τους δείχνουν, με το παράδειγμά τους, τον δρόμο που πρέπει να βαδίσουν. 
 
Για την ουσία του περιβαλλοντικού προβλήματος που ανέδειξαν οι γονείς του Γ’ Δημοτικού Σχολείου Ιδαλίου:  Ελπίζουμε η πολιτεία να δράσει άμεσα και αποφασιστικά. Για να μη βρεθεί μπροστά σε μια νέα υπόθεση «ASTRASOL».  Για να μη χρειαστεί να πληρώσει σοβαρές αποζημιώσεις.  Κυρίως όμως να μη χρειαστεί να πληρώσουν τα παιδιά και οι κάτοικοι της περιοχής με την υγεία τους ή τη ζωή τους.

Μανόλης Σόβολος