Παρασκευή 17 Μαρτίου 2023

Η μεγαλειώδης διαδρομή του μοναδικού Μίμη Παπαϊωάννου

Το σημερινό «αφιέρωμα» ανήκει στον Μίμη Παπαϊωάννου.  Δεμένο με πολλά προσωπικά βιώματα.  Σήμερα η ποδοσφαιρική Ελλάδα αποχαιρετά τον μεγαλύτερο ποδοσφαιριστή που πέρασε από τα ελληνικά γήπεδα και όχι μόνο: Τον Μίμη Παπαϊωάννου.  Για εμάς, της «παλιάς γενιάς», που παίξαμε μπάλα στις αλάνες, στα χωράφια με τα αγκάθια, βάζοντας για δοκάρια δυο μεγάλες πέτρες, με μια πλαστική μπάλα, (που στα μάτια μας ήταν θεά), που τρυπήσαμε πολλά παντελόνια στα γόνατα, (οι μανάδες να μπαλώνουν μουρμουρώντας και οι πατεράδες να αγριεύουν που δεν διαβάζουμε τα μαθήματα), ο Μίμης Παπαϊωάννου ήταν ποδοσφαιρικό πρότυπο αθλητή.  Δεν αποβλήθηκε ποτέ! 

Τις Κυριακές το απόγευμα με το τρανζιστοράκι στο χωράφι για να ακούμε τα μαγικά του Μίμη.  Κι όταν ήρθε η τηλεόραση, τι θαύμα ήταν εκείνο!  Έσπασε η καρδιά μας στο ιστορικό γκολ με την Κουίνς Παρκ Ρέιντζερς στη ρεβάνς των προημιτελικών του Κυπέλλου ΟΥΕΦΑ 1977, σκοράροντας με ασύλληπτη κεφαλιά (με τη γνωστή ικανότητά του να στέκεται στον αέρα) το τρίτο γκολ που οδήγησε την αναμέτρηση στην παράταση και στη συνέχεια στα πέναλτι, όπου προκρίθηκε η ΑΕΚ. 

Φανταζόμασταν τον εαυτό μας μεγάλο αστέρι, να παίξει στα γήπεδα με χορτάρι, δίπλα στον Μίμη Παπαϊωάννου.  Δεν κατάφερα να τον δω ζωντανά μέσα στο γήπεδο.  Όταν πήγα εγώ στην Αθήνα ο Μίμης είχε «κρεμάσει» τα παπούτσια.  Είναι ένα μεγάλο ανεκπλήρωτο όνειρο.  Καλό ταξίδι Μίμη.

 15/3/2023

Ο Μίμης Παπαϊωάννου ήρθε στην ΑΕΚ από την ομάδα του χωριού του, τη «Νέα Γενεά» Νέας Νικομήδειας Ημαθίας, το καλοκαίρι του 1962, κατόπιν υπόδειξης του Τρύφωνα Τζανετή και απόφασης του προέδρου Νίκου Γκούμα. Αγωνίστηκε στην ΑΕΚ για 17 χρόνια, σε συνολικά 566 επίσημους αγώνες (Πρωτάθλημα, Κύπελλο, Κύπελλα Ευρώπης) και πέτυχε συνολικά 289 γκολ. Πανηγύρισε με την ΑΕΚ πέντε πρωταθλήματα (1963, 1968, 1971, 1978, 1979) και τρία Κύπελλα (1964, 1966, 1978). Αναδείχθηκε πρώτος σκόρερ στην Α’ Εθνική τη σεζόν 1963-64 με 29 γκολ και τη σεζόν 1965-66 με 24 γκολ. 

Αν και ξεκίνησε ως παρτενέρ του Κώστα Νεστορίδη στην επίθεση και συνέχισε την καριέρα του ως επιθετικός, ο αριστεροπόδαρος Μίμη Παπαϊωάννου είχε όλα τα τεχνικά χαρακτηριστικά που του επέτρεπαν να ξεχωρίζει και στο δημιουργικό παιχνίδι, πέρα από το να είναι εκτελεστής. Παρά το ότι ήταν μόλις 1,70, ο Παπαϊωάννου έγραψε ιστορία με τα εντυπωσιακά γκολ από κεφαλιές, «προϊόν» του εντυπωσιακού επιτόπιου άλματος που διέθετε. Από τα γκολ του στην Α΄ Εθνική, τα 49 προήλθαν από κεφαλιές, ενώ με τον ίδιο τρόπο πέτυχε και το ιστορικό γκολ με την Κουίνς Παρκ Ρέιντζερς στη ρεβάνς των προημιτελικών του Κυπέλλου ΟΥΕΦΑ 1977, σκοράροντας με ασύλληπτη κεφαλιά (με τη γνωστή ικανότητά του να στέκεται στον αέρα) το τρίτο γκολ που οδήγησε την αναμέτρηση στην παράταση και στη συνέχεια στα πέναλτι, όπου προκρίθηκε η ΑΕΚ.

Από τα 17 χρόνια που αγωνίστηκε στην ΑΕΚ ο Μίμης Παπαϊωάννου, στα περισσότερα από αυτά ήταν η ηγετική της μορφή και το πιο λαμπρό αστέρι της. Από το 1969, όταν αποσύρθηκε ο Ανδρέας Σταματιάδης, ήταν και ο αρχηγός της ομάδας. Για μια δεκαετία έφερε το περιβραχιόνιο και με αυτό σήκωσε το Πρωτάθλημα του 1971 αλλά και το νταμπλ του 1978.

Για πολλά χρόνια ο Παπαϊωάννου ήταν ο κορυφαίος σε συμμετοχές και γκολ για την ΑΕΚ στις ευρωπαϊκές διοργανώσεις. Αγωνίστηκε συνολικά σε 35 ματς και πέτυχε 11 τέρματα και τα επιτεύγματά του ξεπεράστηκαν μόνο προς τα τέλη της δεκαετίας του ’90, όταν πια οι αγώνες στην Ευρώπη ήταν πολύ περισσότεροι. Στα γκολ τον ξεπέρασε ο Ντέμης Νικολαϊδης στο 2-2 με τη Μονακό το 1999, όμως ο Μίμης παραμένει δεύτερος σκόρερ της ΑΕΚ στην Ευρώπη με αυτά τα 11 γκολ, πίσω από τα 26 του Ντέμη!

Κορυφαίος του αιώνα!

Το φθινόπωρο του 2000 o Μίμης Παπαϊωάννου αναδείχθηκε από τη Διεθνή Υπηρεσία Στατιστικής Ποδοσφαίρου (IFFHS) ως ο κορυφαίος Ελληνας ποδοσφαιριστής, με βάση τα αγωνιστικά πεπραγμένα του με την ΑΕΚ και με την Εθνική Ομάδα. Η ΑΕΚ τον είχε τιμήσει, με αφορμή αυτή την εκλογή του, με τη διοργάνωση ενός αγώνα Παλαιμάχων στη Νέα Φιλαδέλφεια με αντίπαλο την ομάδα των Γερμανών επιλέκτων.

Ο Μίμης Παπαϊωάννου «έφυγε» τη μέρα που έχει τα 93α του γενέθλια ο Κώστας Νεστορίδης. Οι δυο τους ηγήθηκαν της ΑΕΚ στο πρώτο μισό της δεκαετίας του ’60, όταν ο νεαρός Παπαϊωάννου και ο έμπειρος Νεστορίδης σφράγισαν με την κλάση τους και τα γκολ πολλές μεγάλες επιτυχίες της ομάδας, με κορυφαία την κατάκτηση του πρώτου μεταπολεμικού τίτλου το 1963.

Δε χρειάστηκε να περάσει πολύς καιρός από τη μέρα που ήρθε στην ΑΕΚ ο Μίμης Παπαϊωάννου, για να ξεχωρίσει ανάμεσα στους κορυφαίους του ελληνικού ποδοσφαίρου. Ηταν πολύ συχνά το κεντρικό πρόσωπο στις πρώτες σελίδες των αθλητικών εντύπων εκείνων των εποχών, ενώ σε κάποιες περιπτώσεις επιλεγόταν και για τα εξώφυλλα των περιοδικών ποικίλης ύλης, αφού η αξία του, το ήθος του και η προσωπικότητά του τον είχαν καταστήσει ως έναν από τους πιο αναγνωρίσιμους Ελληνες, εντός και εκτός ποδοσφαίρου.

Ενα από τα μεγάλα «παράσημα» του Μίμη Παπαϊωάννου ήταν ότι σε 17 χρόνια καριέρας δεν είχε αποβληθεί ποτέ, παρά το γεγονός ότι γινόταν συχνά αντικείμενο αντιαθλητικής συμπεριφοράς, αγωνιστικής και λεκτικής, από τους αντιπάλους. Ήταν, όμως, ένας τζέντλεμαν των γηπέδων που είχε μόνο φίλους και που έχαιρε της απόλυτης αναγνώρισης των αντιπάλων από την αρχή ως το τέλος της καριέρας του.

Σε όλη σχεδόν τη διάρκεια της καριέρας του στην ΑΕΚ, ο Μίμης Παπαϊωάννου υπηρέτησε και την Εθνική Ομάδα. Αγωνίστηκε σε αυτήν συνολικά 61 φορές από το 1963 έως το 1978. Σκόραρε 20 φορές φορώντας το εθνόσημο και είναι ο πέμπτος σκόρερ στην ιστορία της Εθνικής Ελλάδας. Πρόσφερε στο εθνικό συγκρότημα και ως βοηθός προπονητή στο πλευρό του Αλκέτα Παναγούλια, την εποχή που η ομάδα μας έφτασε για πρώτη φορά σε Παγκόσμιο Κύπελλο το 1994 στις ΗΠΑ.

Τα ταλέντα του Μίμη Παπαϊωάννου δεν ήταν μόνο ποδοσφαιρικά. Μέσα από τη γνωριμία με τον Στέλιο Καζαντζίδη αναδείχθηκαν η αγάπη του για το τραγούδι και η ικανότητά του σε αυτό. Αποκορύφωμα αυτής της συνεργασίας υπήρξε ο Ύμνος της ΑΕΚ το 1971, σε μουσική Στέλιου Καζαντζίδη, σε στίχους του Χρήστου Κολοκοτρώνη και σε ερμηνεία του Μίμη. Είναι ο ύμνος που τραγουδάμε όλοι εδώ και μισό αιώνα και που θα τον τραγουδήσουμε ξανά στον αγώνα με τον Παναθηναϊκό, για να πούμε το δικό μας αντίο στον μεγάλο αρχηγό! 
 

Δευτέρα 13 Μαρτίου 2023

Το ευρωπαϊκό ράπισμα για τη ρητορική μίσους και το ρατσισμό στην Κύπρο

  • Η έκθεση συντάσσεται λίγες μόλις μέρες πριν από το αποτρόπαιο περιστατικό με τον ξυλοδαρμό εφήβου από το Κονγκό από περίπου δέκα μαθητές σε γυμνάσιο στην περιοχή Λιβάδια, περιστατικό για το οποίο η Πολιτεία οφείλει να δράσει άμεσα.
  • Οι κυπριακές Αρχές θα πρέπει να προετοιμάσουν μια εθνική στρατηγική ΛΟΑΤΚΙ, η οποία θα συνοδεύεται από ένα εθνικό σχέδιο δράσης, με ενισχυμένη δράση κατά της ρητορικής μίσους εναντίον των ατόμων ΛΟΑΤΚΙ.
  • Η Eπιτροπή εκφράζει την ανησυχία της για τις ορθόδοξες εξομολογήσεις που φέρεται να διοργανώνονται στα σχολεία χωρίς τη συγκατάθεση των μαθητών ή των γονέων τους.
  • Η έκθεση απέφυγε να αναλύσει τους λόγους για τους οποίους οξυνθήκαν τα προβλήματα, τα συμφέροντα και τις πολιτικές σκοπιμότητες πίσω από το πλαίσιο εκμετάλλευσης.
  • Οι Αρχές, συνεχίζει, θα πρέπει επίσης να αντιμετωπίσουν τα διάφορα μακροχρόνια κενά στην εφαρμογή της ποινικής νομοθεσίας για την καταπολέμηση της ρητορικής μίσους και της βίας υποκινούμενης από μίσος.

Είναι ευρέως διαδεδομένη η ρητορική μίσους στον δημόσιο λόγο στην Κύπρο, διαπιστώνει σε έκθεσή της που δόθηκε την περασμένη εβδομάδα στη δημοσιότητα η Ευρωπαϊκή Επιτροπή κατά του Ρατσισμού και της Μισαλλοδοξίας (ECRI), υπογραμμίζοντας κενά στην εφαρμογή ποινικής νομοθεσίας που θα συνδράμουν στην εξάλειψή της.

Η Επιτροπή παρακολούθησης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων προβαίνει σε 15 συστάσεις για την Κύπρο, οι οποίες μεταξύ άλλων αφορούν την έννομη τάξη, τα δημόσια σχολεία, τη ΛΟΑΤΚΙ+ κοινότητα, τους μετανάστες. Όπως υπογραμμίζεται, παρά τη σχετική πρόοδο που ακολούθησε μετά από συστάσεις της Επιτροπής το 2016, «παρ’ όλα αυτά συνεχίζουν να υφίστανται ζητήματα που προκαλούν ανησυχία».

Η ρατσιστική επίθεση και τα μέτρα που ζητά η Επιτροπή

Η έκθεση συντάσσεται λίγες μόλις μέρες πριν από το αποτρόπαιο περιστατικό με τον ξυλοδαρμό εφήβου από το Κονγκό από περίπου δέκα μαθητές σε γυμνάσιο στην περιοχή Λιβάδια, περιστατικό για το οποίο η Πολιτεία οφείλει να δράσει άμεσα βάζοντας στην άκρη οποιοδήποτε πιθανό πολιτικό κόστος, καθώς δεν πρέπει η κοινωνία να συνηθίσει στην εικόνα τέτοιων ρατσιστικών συμπεριφορών, ιδίως όταν πρόκειται για μικρά παιδιά στο χώρο του σχολείου.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή κατά του Ρατσισμού και της Μισαλλοδοξίας ζητά από τις Αρχές να λάβουν μέτρα σε διάφορους τομείς και κάνει μια σειρά συστάσεων. Όπως τονίζει, θα πρέπει να ληφθούν μέτρα ώστε οι διοικήσεις των σχολείων να διασφαλίσουν την αποτελεσματική εφαρμογή των υφιστάμενων αντιρατσιστικών πολιτικών που σχεδιάζονται από το ΥΠΑΝ.

Λέει ακόμη ότι οι κυπριακές Αρχές θα πρέπει να προετοιμάσουν μια εθνική στρατηγική ΛΟΑΤΚΙ, η οποία θα συνοδεύεται από ένα εθνικό σχέδιο δράσης, με ενισχυμένη δράση κατά της ρητορικής μίσους εναντίον των ατόμων ΛΟΑΤΚΙ μεταξύ των βασικών της στοιχείων.

Οι Αρχές, συνεχίζει, θα πρέπει επίσης να αντιμετωπίσουν τα διάφορα μακροχρόνια κενά στην εφαρμογή της ποινικής νομοθεσίας για την καταπολέμηση της ρητορικής μίσους και της βίας υποκινούμενης από μίσος. Μεταξύ άλλων, οι Αρχές θα πρέπει να επανεξετάσουν την ποινική νομοθεσία σχετικά με τη ρητορική μίσους και τη βία υποκινούμενη από μίσος, συμπεριλαμβανομένων ένδικων μέσων έννομης προστασίας για τα θύματα, και να παρέχουν κατάλληλη εκπαίδευση στους αστυνομικούς, τους δημόσιους κατήγορους και τους δικαστές σχετικά με τη χρήση κατάλληλων ποινικών διατάξεων για την καταπολέμηση της ρητορικής μίσους και της βίας υποκινούμενης από μίσος.

Ακόμη, αναφέρει πως θα πρέπει να ληφθεί εσπευσμένα δράση για την υποστήριξη των παιδιών αιτητών ασύλου και άλλων παιδιών μεταναστών για την απόκτηση των δεξιοτήτων της ελληνικής γλώσσας που χρειάζονται για να παρακολουθήσουν τις κανονικές τάξεις της πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης που διδάσκονται στα Ελληνικά, και τα μέτρα αυτά θα πρέπει να συνοδεύονται από αξιολογήσεις ατομικών δεξιοτήτων για τον καθορισμό της πιο κατάλληλης σχολικής τάξης, στην οποία πρέπει να τοποθετείται το κάθε παιδί.

Οι ανησυχίες και ο μοναδικός φορέας

Σε ό,τι αφορά τα θέματα για τα οποία ανησυχεί, η Επιτροπή αναφέρει πως ο θεσμός του Επιτρόπου Διοικήσεως και Προστασίας Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (Ombudsman), ο οποίος είναι ο μοναδικός φορέας ισότητας στην Κύπρο, συνεχίζει να μην έχει την αρμοδιότητα να κινήσει ή να συμμετάσχει σε δικαστικές διαδικασίες και αγωγές για λογαριασμό θυμάτων διακρίσεων ή μισαλλοδοξίας.

Εύλογη η ανησυχία, καθώς η Ευρώπη βλέπει ότι αρκετοί φορείς στην Κύπρο δεν έχουν τις αρμοδιότητες που θα έπρεπε να έχουν, κι ας υφίστανται θεσμικά.

Η ECRI, επιπλέον, εκφράζει την ανησυχία της για τις ορθόδοξες εξομολογήσεις που φέρεται να διοργανώνονται στα σχολεία χωρίς τη συγκατάθεση των μαθητών ή των γονέων τους, αγνοώντας τις απόψεις τους για τη θρησκεία, φαινόμενο που, όπως λέει, δεν μπορεί να θεωρηθεί ότι ενισχύει την εκπαίδευση χωρίς αποκλεισμούς.

Εκφράζει επίσης λύπη για το γεγονός ότι δεν υπάρχουν τα αποκαλούμενα τείχη προστασίας σε όλους τους βασικούς τομείς των πολιτικών που σχετίζονται με τα ανθρώπινα δικαιώματα των παράτυπων μεταναστών καθώς και για το ότι οποιεσδήποτε διαδικασίες ή αγωγές σε δικαστήρια εργατικών διαφορών που αφορούν τους μετανάστες αυτούς είναι πιθανό να οδηγήσουν στην απέλασή τους. Η ECRI θεωρεί ότι οι αναφερόμενες πρακτικές υποβολής ορισμένων ομοφυλόφιλων και λεσβιών στις αποκαλούμενες θεραπείες μετατροπής (conversion therapies) αποτελούν ιδιαίτερα ανησυχητικό ζήτημα.

«Καταδεικνύει τα προβλήματα, αποφεύγει να αναλύσει τους λόγους»

«Η τελευταία έκθεση της ECRI, παρά τις αδυναμίες στην καταγραφή της ολότητας του προβλήματος, καταδεικνύει τα οξυμένα προβλήματα με το θεσμικό ρατσισμό, την ξενοφοβία, την ομοφοβία και τη ρητορική μίσους. Καυτηριάζεται ο θεσμικός ρατσισμός και η έλλειψη εμπιστοσύνης στην Αστυνομία -που επέτρεψε τις κατά συρροή δολοφονίες μεταναστριών, τα περιστατικά υποκινούμενης ρατσιστικής βίας- και η απουσία δικαστικών αποφάσεων στα ρατσιστικά και ομοφοβικά περιστατικά».

Αυτό αναφέρει στη «Χαραυγή» ο Νίκος Τριμικλινιώτης, καθηγητής Κοινωνικών Επιστημών και Δικαίου και επικεφαλής του Κέντρου για τα Θεμελιώδη Δικαιώματα στην Κύπρο στο Πανεπιστήμιο Λευκωσίας, υποδεικνύοντας ότι η έκθεση καταγράφει με ανησυχία τις παράνομες θαλάσσιες επαναπροωθήσεις, το αρνητικό περιβάλλον και τις συνθήκες κράτησης αιτούντων ασύλου κατά τη διάρκεια της πανδημίας, τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι αιτητές ασύλου με θέματα στέγασης, στήριξης και πρόσβασης σε υπηρεσίες, στην εργασία χωρίς εκμετάλλευση και στο δικαίωμα οικογενειακής επανένωσης.

Όπως επισημαίνει ο καθηγητής, η Επιτροπή στηλιτεύει την άρνηση των Αρχών να πολιτογραφήσουν αυτούς που ζουν και προσφέρουν στη χώρα για πολλά χρόνια, συμπεριλαμβανομένων εκείνων που γεννήθηκαν στη χώρα και το γεγονός ότι δεν υπάρχει τρόπος νομιμοποίησης των άτυπων μεταναστών, συμπεριλαμβανομένων των παιδιών που γεννήθηκαν στην Κύπρο.

Η έκθεση, υπογραμμίζει ο Νίκος Τριμικλινιώτης, απέφυγε να αναλύσει τους λόγους για τους οποίους οξυνθήκαν τα προβλήματα, τα συμφέροντα και τις πολιτικές σκοπιμότητες πίσω από το πλαίσιο εκμετάλλευσης, περιθωριοποίησης και δαιμονοποίησης των μεταναστών. «Αδυναμία της έκθεσης το ότι δεν εντόπισε ρατσισμό και θεσμικές διακρίσεις κατά των Τ/κ και των Ρομά και παρουσίασε ως καλές πρακτικές μέτρα άνευ ουσίας (π.χ. ο κώδικας της Βουλής κατά της ρητορικής μίσους, τη στιγμή που στην ad hoc επιτροπή για το «δημογραφικό» ο ρατσιστικός λόγος είναι κανόνας).

Επίσης, προκύπτει ότι η ECRI έτυχε παραπληροφόρησης ότι η κυβέρνηση εφαρμόζει σχέδιο δράσης για την ένταξη των μεταναστών, ενώ είναι γνωστό ότι δεν εφαρμόζονται οι Οδηγίες της ΕΕ για τη νόμιμη μετανάστευση, ούτε λαμβάνονται οποιαδήποτε μέτρα ένταξης. Η έκθεση απέφυγε να σχολιάσει το ότι το πλαίσιο διορισμού και λειτουργίας του Επιτρόπου Διοίκησης δεν πληροί τις Αρχές Βενετίας και Παρισίων και ότι έχασε την εμπιστοσύνη των ΜΚΟ και των ευάλωτων ομάδων», αναφέρει καταληκτικά.

 Πηγή:  https://dialogos.com.cy/to-eyropaiko-rapisma-ti-ritoriki-misoys-to-ratsismo-stin-kypro/?utm_source=dlvr.it&utm_medium=twitter