Τρίτη 29 Αυγούστου 2023

Γιατί ο Μίλτος Τεντόγλου μάς διδάσκει το μέτρο

 


Ο Μίλτος είναι τόσο cool όσο δείχνει:

Δεν παίρνει στα σοβαρά τον εαυτό του, κάνει πλάκα με οτιδήποτε (ιδιαίτερα με τις μεγαλόστομες δηλώσεις που είναι έξω από το δικό του DNA) έχοντας αίσθηση του χιούμορ και υψηλό μέτρο ευφυίας -ακόμη και με τα περίφημα παπούτσια του είναι έτοιμος να αυτοσαρκαστεί, να πηδήξει και ξυπόλητος για να επιβεβαιώσει την υψηλή του κλάση- δεν «φωνάζει» τις επιτυχίες του ούτε κοκορεύεται στα social ή στους δημοσιογράφους γι’ αυτές, ανυπομονεί να πάει μετά τους αγώνες του για έναν καφέ ή για να παίξει video games (μόνο 25 χρόνων είναι, άλλωστε), ως τελειομανής και ανικανοποίητος, απόρροια συμπεριφοράς μεγάλου στο ανάστημα ανδρός, ποτέ δεν είναι ευχαριστημένος με τα άλματά του (ούτε και την Πέμπτη ήταν) αφού πάντοτε θεωρεί πως το μεγαλύτερο ήταν στις δυνατότητές του αλλά δεν το ‘φτασε (χωρίς ίχνος αλαζονείας, αλλά φανερώνοντας την θέληση ενός αθλητή -όχι «χορηγούμενου πρωταθλητή»- μεγάλου βεληνεκούς), είναι οικείος, καθαρός σαν νεράκι, απλός, ταπεινός – ένας τύπος που κάποτε έλεγε το προφανές: «Αυτό που κάνει ένας οικοδόμος, ίσως είναι πιο δύσκολο από αυτό που κάνω εγώ, άρα γιατί να το παίξω κάποιος;».

Σε αντίθεση π.χ. με τον Τσιτσιπά. Που η αλαζονεία του θα υπερκεράσει, κάποια στιγμή, το ταλέντο του, τις δυνατότητές του, τους στόχους του· που κάθε του αγώνας είναι μπίζνα και εκατομμύρια και, μέσω επηρμένων συμπεριφορών -στη μάνα του, στον πατέρα του, δεν υπάρχουν κριτήρια για τον Στέφανο όταν φτάνει οριακά και βρίζει-, γίνεται ένας αθλητής που, όσο ανεβάζει την κλάση του, τόσο κατεβάζει το μέτρο εκτίμησης του κόσμου, των Ελλήνων, στο πρόσωπό του. Όλα αυτά, δηλαδή, που δεν φέρει ως ιδιοσυγκρασία ο Μίλτος.

Ο Μίλτος είναι, επίσης, το αντίβαρο όσων Ελλήνων αθλητών κάποτε αναδείχθηκαν Ολυμπιονίκες, που «απαιτούσαν» να πέσουν τα τείχη της πόλης για την υποδοχή τους όπως γινόταν με τους αρχαίους ημών, ώστε να επιβεβαιωθεί στην πράξη η εκτίμηση της πολιτείας στο πρόσωπό τους – που αποκτούσαν προνόμια, μονιμότητες στο Δημόσιο, χρήματα.

Ο Τεντόγλου -ο κάθε «Τεντόγλου» της κλάσης του-, δεν είναι έτσι, γιατί είναι ο αθλητής μιας άλλης εποχής, γήινης – είναι εκείνος ο πρωταθλητής που χρειαζόμασταν το 2023, όπου όλα έχουν απομυθοποιηθεί και το ανθρώπινο των 24 καρατίων είναι πιο σημαντικό από το καθαυτό χρυσό που κρεμιέται στο στήθος. Ευτύχησε να κατακτήσει όλα, άλλωστε, τα χρυσά που θα μπορούσε, γεμάτο από αυτά το παλμαρέ του, αλλά ποιος είπε πως και ο ίδιος δεν θα θεωρούσε πιο σημαντική του κίνηση την ροζ μάσκα που φόρεσε στην απονομή του Τόκιο, ως ένδειξη αλληλεγγύης και στήριξής του προς όλες τις γυναίκες που έχουν πέσει θύματα σεξουαλικής κακοποίησης; Ή όταν, τρία χρόνια πριν το Χρυσό στο Τόκιο, στο Ευρωπαϊκό πρωτάθλημα στίβου του Βερολίνου, έδωσε μαθήματα ήθους και χαρακτήρα, αποδίδοντας τη δέουσα τιμή σε έναν θρύλο του αθλήματος, τη Γερμανίδα Heike Drechsler που ήταν εθελόντρια-εργάτρια στο σκάμμα; Ή όταν την Πέμπτη, στον τελικό του Παγκόσμιου Πρωταθλήματος της Βουδαπέστης, ο -αντίπαλός του- ο Wayne Pinnock ήθελε κι αυτός 8.52μ. στο τελευταίο του άλμα για να του «κλέψει» το χρυσό, και ο Τεντόγλου όχι μόνο δεν κάθισε να περιμένει με αγωνία αλλά, μαζί με όλο το στάδιο, έδινε κι αυτός ρυθμό στον Τζαμαϊκανό, για να τον βοηθήσει να πετύχει τον στόχο του, αποδεικνύοντας πόσο τεράστιος αθλητής είναι κι ο ίδιος;

Οι δικοί του άνθρωποι μιλούν για ένα ιδιόρρυθμο παιδί με χαρακτήρα που δεν παίρνει από λόγια, που όσο εύκολα μπορεί να ανασηκώσει μια ολόκληρη χώρα στους ώμους του δίνοντάς της ψήγματα υπερηφάνειας μετά από τις καταστροφές των προηγούμενων ημερών, το ίδιο απλά μπορεί να αποφασίσει να απομονωθεί, να «εξαφανιστεί» στα Γρεβενά όπου πέρασε τα παιδικά του χρόνια ή στη Θεσσαλονίκη, να δηλώσει πως είναι ένας «τεμπέλης» που προτιμά να κάνει παρκούρ πηδώντας στέγες.

Όσοι τον συναναστράφηκαν λένε, επίσης, ότι είναι ντόμπρος, αυθόρμητος, πως, πολλές φορές, βρίσκεται σε έναν δικό του (χρυσό, βεβαίως) κόσμο, πως δεν ήθελε ποτέ να μεταβληθεί σε μία ανθρώπινη «μηχανή» παραγωγής ρεκόρ (όπως κατά κόρον συνέβαινε στο παρελθόν, σε άλλους καιρούς, με τους πρωταθλητές), που εύκολα μπορεί να αποδομήσει ακόμη και την πιο απλή ερώτηση δημοσιογράφου της ΕΡΤ, στο «πώς νιώθεις;», απαντώντας το αυτονόητο (τι να πει άλλωστε;).

Μιλώντας άπταιστα αγγλικά (κάτι, επίσης, μη αυτονόητο για αθλητές της κλάσης του Μίλτου, που αφοσιώθηκαν στα αθλήματά τους περιθωριοποιώντας την παιδεία τους, το σχολείο, τη μόρφωσή τους και παρουσιάζοντάς την ανεπάρκειά τους ως κάτι το φυσικό στην αγωνία τους για την κατάκτηση μεταλλίων και στο «να κάνουν περήφανη την Ελλάδα») και κάνοντας δηλώσεις σε διεθνή δίκτυα (χωρίς μεταφραστή) δεν έχει κανένα θέμα να εκθειάσει την κλάση των αντιπάλων του· ακομπλεξάριστος γαρ: Αναφερόμενος π.χ. κάποτε στον αντίπαλό του που νίκησε, τον Κουβανό Juan Miguel Echevarría, θα παραδεχόταν δημόσια ότι είναι καλύτερος αθλητής από εκείνον!

Πολύ εύστοχα δε είχε πει για τον χαρακτήρα του ο ίδιος, κάποτε: «Είμαι ήρεμος. Δεν είμαι από αυτούς που μπαίνουν και εκτελούν με τη μία το καλό άλμα. Συνήθως, αργώ να βρω το ρυθμό στον αγώνα και γι’ αυτό πηδάω στις τελευταίες προσπάθειες πάντα. Τα συναισθήματα δεν παίζουν ρόλο, αν ξέρεις να εκτελέσεις την κίνηση. Απλά το κάνεις…».

Ο Τεντόλου είναι ο αθλητής που χρειαζόταν η εποχή μας: Δεν ταλαιπωρεί κανέναν με την εικόνα του, δεν γίνεται σκορποχώρι με τις συνεντεύξεις του (δύσκολο, άλλωστε, να τον βρεις στο κινητό του, αφού το ξεχνάει παντού), δεν εκθέτει την προσωπική του ζωή, την οικογένειά του, την φίλη του (η τελευταία του ανάρτηση στο Instagram του έγινε ενάμιση μήνα πριν, στις 7 Ιουλίου, και αφορούσε στο Πανελλήνιο Πρωτάθλημα Στίβου), δεν «ξεπουλά» τις καθημερινές του συνήθειες (που δεν σπονσάρωνται με κάθε του απλή κίνηση, πίνοντας το πρωινό του γάλα π.χ.) και γίνεται το αντίβαρο σε ό,τι μας κατακλύζει συνήθως από τους μεγάλους Έλληνες αθλητές: Λαοφιλής, αλλά ως αντιστάρ.

Μακάρι ο Μίλτος, ο «παγκόσμιος» Τεντόγλου, που την Πέμπτη έβγαλε… γλώσσα στο άπιαστο, αλλά παραμένει «ασυγχώρητος» για τον εαυτό του γιατί «θα μπορούσε να φτάσει τα 8.80μ.», αναγκάζοντας την Παγκόσμια Ομοσπονδία Στίβου να μιλήσει ελληνικά και κάνοντας, μέσα από έναν συγκλονιστικό αγώνα, όλη την Ελλάδα, να ξεχαστεί από το μαύρο τοπίο των πυρκαγιών των τελευταίων ημερών, να συνεχίζει να μας διδάσκει αυτό που έχουν ανάγκη οι καιροί μας και παραμένει δυσεύρετο στην καθημερινότητα ολονών μας, καθώς πετάει στον ουρανό προσγειώνοντας το σώμα του στη γη: Το μέτρο.

xatzigeorgiou@yahoo.com

Ελεύθερα, 27.8.2023

Πηγή:   https://www.philenews.com/apopsis/arthra-apo-f/article/1373853/giati-o-miltos-tentoglou-mas-didaski-to-metro/

 

Η φωνή της Esther Nwachukwu

Μόνο μια γυναίκα συνάντησα μέσα στο λιοπύρι, το απομεσήμερο του προπερασμένου Σαββάτου 19 Αυγούστου 2023 στον αποπνικτικό χώρο του συγκροτήματος διαμερισμάτων «Άγιος Νικόλαος» στη Χλώρακα. Η 20χρονη αιτήτρια ασύλου Esther Nwachukwu από τη Νιγηρία, περιφερόταν ανάμεσα στους σωρούς των σκουπιδιών που πνίγουν τα εξαθλιωμένα καταλύματα, περιτριγυρισμένη από νεαρούς Σύρους, όλους άνδρες, που έσπευσαν να με προσεγγίσουν. «Κουβεντιάσαμε» με νοήματα  και γκριμάτσες, ελλείψει άλλης γλώσσας επικοινωνίας.

Μου έδειχναν συνεχώς στα κινητά τους, μηνύματα γραμμένα στα αγγλικά: «Είμαι Σύρος και χρειάζομαι ηλεκτρικό ρεύμα και νερό». Τους ζήτησα να με πάρουν σε οικογένειες με μικρά παιδιά και με οδήγησαν έξω από ένα δωμάτιο που είχε κουβέρτες και μουσαμάδες, αντί πόρτες και παράθυρα. Μετά που του φώναξαν πολλές φορές και δυνατά, βγήκε έξω ο Abdallatif  Al Mousa με τα τρία του παιδιά, το ένα βρέφος στην αγκαλιά του. Ήταν αδύνατη κάθε συνεννόηση.

Ρώτησα την Esther Nwachukwu για την καθημερινότητά της. Μου είπε με πολύ καλά αγγλικά ότι έτσι κυκλοφορεί όλη μέρα, νηστική, ελπίζοντας να βρει ένα καλύτερο μέρος να ζει, αλλά κυρίως να βρει εργασία. Μου είπε ότι είναι χριστιανή, ότι ήρθε στο νησί μέσω Τουρκίας, ότι είναι μοναχοπαίδι και ότι εγκατέλειψε την πατρίδα της μετά που κάποιοι δολοφόνησαν τους γονείς της, αποφασισμένη να μην επιστρέψει ποτέ πίσω. «Ήρθα – πρόσθεσε – πρώτα στη βόρεια Κύπρο, έμεινα για τρεις εβδομάδες, αλλά κατάλαβα ότι ήμουν στη «λάθος» Κύπρο και έτσι πέρασα στον νότο».

Η Esther θέλει να σπουδάσει ιατρική, να γίνει νευροχειρουργός. Της εύχομαι να τα καταφέρει και την ευχαριστώ που βγήκε έξω και μου μίλησε, σ’ ένα μικρόκοσμο όπου οι γυναίκες είναι αόρατες, θαμμένες στη σκιά και η φωνή τους ένας φοβισμένος ψίθυρος.

Πηγή:   https://www.philenews.com/apopsis/arthra-apo-f/article/1374463/i-foni-tis-esther-nwachukwu/

 

Όταν φθάσεις στην τρίτη ηλικία

Φθάνει μια στιγμή στη ζωή όλων μας που οι ρόλοι ανατρέπονται. Τα παιδιά θα πρέπει να φροντίσουν τους γονείς τους. Κι εκεί ανακαλύπτουμε πως είμαστε μονάχοι σε ένα αφιλόξενο τόπο για τους ηλικιωμένους, οι οποίοι όχι μόνο δεν μπορούν να τα βγάλουν πέρα μόνοι τους, αλλά ούτε και εμείς μπορούμε να βρούμε άκρη.

Η καταγγελία της ηθοποιού Νιόβης Χαράλαμπους για την αντιμετώπιση που είχε όταν προσπάθησε να ανανεώσει προσωπικά έγγραφα των γονιών της, δεν αποτελεί ένα μεμονωμένο γεγονός. Η απάντηση που πήρε «τι τη θέλει την ταυτότητα η μάνα σου αφού είναι κλινήρης;», δεν είναι απλά αντίδραση ενός άτσαλου δημοσίου υπαλλήλου, δεν είναι μια απάντηση μιας κακιάς στιγμής. Είναι μια γενική αντιμετώπιση. Κατ’ αρχήν είναι η δημόσια υπηρεσία που αντιμετωπίζει τους πολίτες ως ύποπτους.

«Γιατί δεν έρχεται αυτοπροσώπως; Νομίζεις θα μας γελάσεις;». Κι ύστερα είναι οι διαδικασίες, οι οποίες είναι απαράβατες. Καμία ευελιξία, σε σημείο που είναι να διερωτάται κανείς: Με τόση προσήλωση στους νόμους και στις διαδικασίες, πως μπορεί να υπάρχει τόσο μπάχαλο;

Ο υπουργός Εσωτερικών λέει πως υπάρχει υπηρεσία στα Επαρχιακά που επισκέπτεται κλινήρεις ηλικιωμένους ή/και παιδιά στο νοσοκομείο. Ποιος το γνωρίζει αυτό όταν ούτε στις αρμόδιες Υπηρεσίες που αποτείνεται κάποιος δεν του παρέχεται η πληροφόρηση;

Η συνάδελφος Ελένη Ξένου περιέγραψε πριν περίπου δύο μήνες την περιπέτεια της να κάνει (για ηλικιωμένο συγγενή της) εγγραφή οικιακής βοηθού στο Εργάνη ώστε να καταβάλλει τις Κοινωνικές Ασφαλίσεις ηλεκτρονικά, αφού δεν υπάρχει εναλλακτικός τρόπος. Και τη διαδικασία θα πρέπει κάθε μήνα να την κάνει κάποιος τρίτος, αφού οι πλείστοι άνθρωποι της ηλικίας που χρειάζονται βοηθό δεν είναι εξοικειωμένοι με τέτοιου είδους διαδικασίες. Όχι μόνο δεν έχουν τη γνώση, αλλά οι πλείστες ιστοσελίδες της δημόσιας υπηρεσίας είναι τόσο αλλόκοτες που ούτε και νεαροί οι οποίοι κάνουν τα πάντα ηλεκτρονικά δεν μπορούν λύσουν τον γρίφο. Ο υπουργός Εργασίας απάντησε πως θα οργανώσει κλιμάκια που θα γυρίζουν τις κοινότητες για να ενημερώνουν τον πληθυσμό. Κυριακές, μάλιστα, που θα είναι συγκεντρωμένοι στα καφενεία. Θα πάει, μάλιστα και ο ίδιος, όπως εξήγγειλε.

Είναι πιο απλό όμως οι λειτουργοί της δημόσιας υπηρεσίας να απαντούν τα τηλέφωνα για να λύνουν όποιες απορίες. Δώδεκα τηλέφωνα με ονοματεπώνυμο υπαλλήλων είναι καταγραμμένοι στο Εργάνη και δεν απαντά ποτέ κανένα.

Αυτά όμως μπορεί να αποτελούν λεπτομέρειες. Πώς διακινείται ένας ηλικιωμένος; Πόσες φορές έχουμε δει ηλικιωμένους να κάθονται σε κάποια πέτρα σε στάση αναμένοντας το λεωφορείο; Πόσες φορές έχουμε ακούσει για την αδιαφορία με την οποία αντιμετωπίζονται ηλικιωμένοι σε νοσοκομεία; Πόσοι έχουμε ακούσει γιατρούς να μας ρωτάνε «τι μας τον/την έφερες;» (και δεν τον/την έριξες στον Καιάδα).

Πηγή:   https://www.philenews.com/apopsis/arthra-apo-f/article/1373340/otan-fthasis-stin-triti-ilikia/


 

Για τις νέες ταυτότητες: το δέντρο του θρησκευτικού ανορθολογισμού και το δάσος του βιομετρικού αυταρχισμού

ανάρτηση στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης του Θανάση Καμπαγιάννη*

[Περίληψη: Πέραν από δεισιδαιμονίες για το «χάραγμα του αντιχρίστου», η έκδοση νέων ψηφιακών ταυτοτήτων συνοδεύεται από την επανεισαγωγή της υποχρεωτικής δακτυλοσκόπησης του συνόλου του πληθυσμού, που μόλις το 2000 είχε καταργηθεί ως προσβολή των προσωπικών δεδομένων και της αξίας του ανθρώπου. Τα περαιτέρω σχέδια διασύνδεσης της ταυτότητας με το «ψηφιακό πορτοφόλι» θα σημάνουν την επέκταση του ελέγχου της προσωπικής ζωής του κάθε πολίτη από το κράτος, δίπλα στον έλεγχο που ήδη διαθέτουν οι εταιρείες που εμπορεύονται τα δεδομένα των κινητών τηλεφώνων και του διαδικτύου. Οι φιλελεύθερες δημοκρατίες της Δύσης διολισθαίνουν όλο και περισσότερο στο «κινέζικο μοντέλο», το οποίο κατά τα λοιπά καταγγέλλουν ως «ολοκληρωτικό».]

Η συζήτηση για την έκδοση των νέων δελτίων αστυνομικής ταυτότητας κυριαρχείται στα μέσα μαζικής ενημέρωσης από τις «ουρές στα αστυνομικά τμήματα» όσων σπεύδουν να εκδώσουν παλιού τύπου ταυτότητα «γιατί δεν θέλουν το ηλεκτρονικό τσιπάκι». Όπως και σε άλλα ζητήματα, η κυβέρνηση, με τη βοήθεια των φιλικών της ΜΜΕ, επιλέγει τον βολικό αντίπαλο στον χώρο του ανορθολογισμού για να εμφανιστεί ως «μετριοπαθής» και «κεντρώα» και να μην απαντήσει στα πραγματικά ζητήματα που εγείρονται από τις αποφάσεις της.

Καταρχάς, η υποκρισία της Νέας Δημοκρατίας δεν περιγράφεται: οι μεγάλες ουρές που σχηματίζονται σήμερα στα αστυνομικά τμήματα οφείλονται σε απόφαση της ίδιας της κυβερνητικής πλειοψηφίας που διά φετινής τροπολογίας (ΚΥΑ υπ’ αρίθμ. 8200/0-109568/17.2.2023, ΦΕΚ Β’ 824, άρθρο 1, παρ. 8) κατοχύρωσε την ισχύ των παλαιού τύπου δελτίων ταυτότητας που θα εκδοθούν πριν τον Σεπτέμβριο για μια επιπλέον δεκαετία, σε αντίθεση με την υπουργική απόφαση του 2018 (ΚΥΑ υπ’ αρίθμ. 8200/0-297647/27.04.2018, ΦΕΚ Β’ 1476, άρθρο 9) που προέβλεπε την υποχρεωτική αντικατάσταση των παλαιού τύπου δελτίων ταυτότητας σε ένα έως πέντε έτη ανάλογα με το αρχικό γράμμα του επωνύμου. Για να το πούμε απλά: η Νέα Δημοκρατία έκλεισε προεκλογικά το μάτι σε (δυνάμει δικό της) εκλογικό ακροατήριο νομοθετώντας τη δυνατότητα αποφυγής έκδοσης νέου τύπου ταυτότητας για μια ακόμα δεκαετία, με άμεση συνέπεια τις «ουρές» στα αστυνομικά τμήματα. Όπως φάνηκε εξάλλου και από την πρόσφατη συνάντηση του πρώην Υπουργού Προστασίας του Πολίτη Νότη Μηταράκη με τον μητροπολίτη Πειραιώς με θέμα τις νέες ταυτότητες (!), η τακτική του κατευνασμού του θρησκευτικού ανορθολογισμού είναι στο dna της ελληνικής δεξιάς. Ας μην υποκρίνονται λοιπόν ότι δήθεν τον πολεμάνε.

Πέραν όμως από τα ενδο-οικογενειακά ζητήματα της δεξιάς πολυκατοικίας, το μείζον ζήτημα αναφορικά με τις νέες ταυτότητες είναι η (επαν)εισαγωγή της υποχρεωτικής δακτυλοσκόπησης για την έκδοσή τους (σσ: προσπερνάμε για λόγους χώρου τον λυσσαλέο εταιρικό ανταγωνισμό για την ανάληψη του έργου των νέου τύπου ταυτοτήτων, που συνδέθηκε και με το σκάνδαλο των υποκλοπών). Όπως θυμούνται οι μεγαλύτεροι, το δακτυλικό αποτύπωμα προβλεπόταν παλιότερα στην έκδοση της ταυτότητας, αποτυπωνόταν μάλιστα και στο ίδιο το δελτίο κάτω από τη φωτογραφία του κατόχου (ν.δ. 127/1969 (Α’ 29) σε συνδ. με ΥΑ υπ’ αριθμ. 8200/0-6/6.7.1981, ΦΕΚ Β’ 392). Η υποχρέωση αυτή καταργήθηκε στο πλαίσιο του εκσυγχρονισμού των ταυτοτήτων το 2000 (ΚΥΑ υπ’ αρίθμ. 8200/0-441210/17.7.2000, ΦΕΚ Β’ 879), με την περιβόητη συζήτηση για την υποχρεωτική ή μη αναγραφή του θρησκεύματος. Κρίθηκε τότε, και σωστά, ότι το δακτυλικό αποτύπωμα είναι προσωπικό δεδομένο που ο πολίτης δεν οφείλει να προσκομίσει, παρά μόνο σε συγκεκριμένες περιπτώσεις που σχετίζονται με την τέλεση αξιόποινης πράξης (Π.Δ. 342/1977, άρθρα 27-29). Όπως ανέφερε χαρακτηριστικά η με αριθμό 510/17/15-05-2000 γνωμοδότηση της Αρχής Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα υπό τον πρόεδρό της Κ. Δαφέρμο: «κατά την κοινή αντίληψη, το αποτύπωμα (η “σήμανση”) συνδέεται με την υποψία ή διαπίστωση εγκληματικής δραστηριότητας (“σεσημασμένοι”), η απόδοση της οποίας έστω και εν δυνάμει στο σύνολο του ελληνικού λαού, υπερβαίνει το αναγκαίο μέτρο και προσβάλλει την προστατευόμενη από το Σύνταγμα αξία του ανθρώπου».

Σήμερα, όμως, η επιστροφή στην υποχρεωτική δακτυλοσκόπηση δεν έρχεται ως κατάλοιπο του μετεμφυλιακού παρελθόντος, αλλά ως απαίτηση του… ευρωπαϊκού μέλλοντος.

Με τον Κανονισμό (ΕΕ) 2019/1157 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου «για την ενίσχυση της ασφάλειας των δελτίων ταυτότητας των πολιτών της Ένωσης και των εγγράφων διαμονής που εκδίδονται για πολίτες της Ένωσης και τα μέλη των οικογενειών τους που ασκούν το δικαίωμα ελεύθερης κυκλοφορίας», προβλέπεται ότι: «Τα δελτία ταυτότητας περιλαμβάνουν μέσο αποθήκευσης υψηλής ασφάλειας το οποίο περιέχει βιομετρικά δεδομένα που συνίστανται σε εικόνα του προσώπου του κατόχου του δελτίου και δύο δακτυλικά αποτυπώματα σε ψηφιακούς μορφοτύπους». Είναι ενδιαφέρον ότι, όπως ρητά αναφέρεται, η πρόβλεψη αυτή ήδη υπάρχει «για τα βιομετρικά διαβατήρια και τις βιομετρικές άδειες διαμονής για τους υπηκόους τρίτων χωρών»: πρόκειται δηλαδή για μεταφορά της τεχνογνωσίας που απέκτησε η Ευρωπαϊκή Ένωση πάνω στα σώματα των προσφύγων και των μεταναστών στα σύνορα και που τώρα θα εφαρμοστεί καθολικά στους πολίτες της ΕΕ, με τρόπο που η δακτυλοσκόπηση καθίσταται προϋπόθεση της «άσκησης του δικαιώματος ελεύθερης κυκλοφορίας»! Από την υποχρέωση εξαιρούνται μόνο τα παιδιά κάτω των 6 ετών, δυνητικά τα παιδιά 6-12 ετών και τα πρόσωπα που αδυνατούν να δακτυλοσκοπηθούν για σωματικούς λόγους. Να σημειωθεί ότι η υποχρέωση δακτυλοσκόπησης για την έκδοση των νέου τύπου ταυτοτήτων δεν περιλαμβανόταν στην ως άνω υπουργική απόφαση του 2018, αλλά νομοθετήθηκε με τροπολογία το 2019 (ΚΥΑ υπ’ αρίθμ. 8200/0-181621/14.05.2019, ΦΕΚ Β’ 1671), με ρητή επίκληση του ευρωπαϊκού Κανονισμού σε σχετική ανακοίνωση.

Ως δικαιολογητική βάση της ηλεκτρονικής αποθήκευσης βιομετρικών δεδομένων (εικόνα προσώπου και δύο δακτυλικά αποτυπώματα) του κατόχου της ταυτότητας προβάλλεται η «αξιόπιστη εξακρίβωση και επαλήθευση της γνησιότητας της ταυτότητας με μειωμένο κίνδυνο απάτης, προκειμένου να επιτευχθεί ο σκοπός της ενίσχυσης της ασφάλειας των δελτίων ταυτότητας και διαμονής». Η υποχρέωση δακτυλοσκόπησης ως προϋπόθεση ελεύθερης μετακίνησης εντός της ΕΕ, με επίκληση λόγων ασφαλείας και γνησίου των ταξιδιωτικών εγγράφων, είναι ένα μέτρο εξαιρετικά επαχθές. Ακόμα όμως και αν θεωρηθεί ότι λόγοι ασφάλειας επιτάσσουν τη δακτυλοσκόπηση για την πραγματοποίηση ενός ταξιδιού στο εξωτερικό (ήδη στα νέα διαβατήρια προβλέπονται βιομετρικά δεδομένα), η δακτυλοσκόπηση του ΣΥΝΟΛΟΥ του πληθυσμού ως προϋπόθεση για την έκδοση ταυτότητας (δηλαδή εγγράφου που είναι υποχρεωτικό, σε αντίθεση με την έκδοση διαβατηρίου που σχετίζεται με τη μετάβαση στο εξωτερικό και είναι εν τέλει προαιρετική) είναι μέτρο απολύτως δυσανάλογο με τον προβαλλόμενο σκοπό. Το 2021, πολίτης γερμανικής υπηκοότητας που, επικαλούμενος την προστασία της ιδιωτικής ζωής και των προσωπικών του δεδομένων, αρνήθηκε τη δακτυλοσκόπηση στο πλαίσιο έκδοσης νέας ταυτότητας, προσέφυγε στο Διοικητικό Πρωτοδικείο του Wiesbaden, το οποίο διατήρησε αμφιβολίες όσον αφορά το κύρος του κανονισμού 2019/1157 και απευθύνθηκε με προδικαστικό ερώτημα στο Δικαστήριο της Ευρωπαϊκής Ένωσης (ΔΕΕ). Δημοσιεύματα επικαλούνται την πρόταση της Γενικής Εισαγγελέα, που είναι θετική για τη λήψη βιομετρικών δεδομένων (ανακοινωθέν τύπου 112/29-6-2023, υπόθεση C-61/22), ωστόσο η απόφαση δεν έχει ακόμα εκδοθεί. Πάντως, στην Ελλάδα, απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας (2388/2019 ΣΤΕ, Δ’ Τμήμα) έκρινε νόμιμη τη συλλογή και αποθήκευση βιομετρικών δεδομένων (και των δακτυλικών αποτυπωμάτων) σε ηλεκτρονικό μέσο, επικαλούμενη τον νόμο για τα διαβατήρια, τη δε σκοπιμότητα επιλογής του συγκεκριμένου τύπου αστυνομικής ταυτότητας έκρινε «ακυρωτικώς ανέλεγκτη».

Ωστόσο, η ίδια απόφαση ακύρωσε την προσβαλλόμενη υπουργική απόφαση όσον αφορά την αποθήκευση στο ενσωματωμένο ηλεκτρονικό μέσο του δελτίου ταυτότητας (RFID chip) των «στοιχείων που απαιτούνται για τις υπηρεσίες ηλεκτρονικής διακυβέρνησης». Με την πρόβλεψη αυτή (η οποία ουδέποτε εξαλείφθηκε σε συμμόρφωση της απόφασης του ΣτΕ), η κυβέρνηση προετοιμάζει την επόμενη φάση χρήσης των ψηφιακών ταυτοτήτων, πχ τη σύνδεσή τους με το ΑΦΜ, το «ψηφιακό πορτοφόλι», την πληρωμή οφειλών στην Εφορία, κλπ. Σε μια εποχή που τα κινητά μας τηλέφωνα ήδη καταγράφουν το ψηφιακό αποτύπωμα του κάθε κατόχου και στη συνέχεια οι εταιρείες πωλούν τα στοιχεία αυτά για λόγους διαφήμισης και εμπορίου, η ψηφιακή διασύνδεση της ταυτότητας με το πορτοφόλι σημαίνει ότι το κράτος θα διαθέτει πρωτογενώς έναν ασύλληπτο όγκο δεδομένων για τους υπηκόους του, τα οποία θα μπορούν να αξιοποιηθούν με τρόπο πιθανά ασύδοτο. Οι αστικές δημοκρατίες της Δύσης επιτίθενται συχνά σε κράτη, όπως πχ αυτό της Κίνας, για τη χρήση ολοκληρωτικών μεθόδων ηλεκτρονικής παρακολούθησης των πολιτών τους, όπως είναι η αναγνώριση προσώπου από κάμερες. Στην πραγματικότητα, όμως, η Δύση κινείται προς την ίδια κατεύθυνση χρήσης ολοκληρωτικών μεθόδων ελέγχου κατά παράβαση κάθε έννοιας προστασίας προσωπικών δεδομένων, επικαλούμενη απλώς ότι «αυτά δεν γίνονται στη δημοκρατία»…

Ας σκεφτούμε τελικά: το 2000, εκσυγχρονισμός στην Ελλάδα σήμαινε την απάλειψη του θρησκεύματος και του δακτυλικού αποτυπώματος από τις ταυτότητες ως μέσο προστασίας των προσωπικών δεδομένων και υπεράσπισης της αξίας του ανθρώπου. Είκοσι χρόνια μετά, εν μέσω ενός τοπικά περιορισμένου αλλά πάντως θερμού παγκόσμιου πολέμου δι’ αντιπροσώπων, «εκσυγχρονισμός» σημαίνει την υποχρεωτική αποδοχή σήμανσης του συνόλου του πληθυσμού της Ευρωπαϊκής Ένωσης, μόνο και μόνο για να λάβει ένας πολίτης δελτίο ταυτότητας. Η πολιτικοποίηση αυτονόητων ενεργειών, όπως είναι η έκδοση ταυτότητας ή ο εμβολιασμός, και η σύνδεσή τους – ως προϋπόθεση – με την άσκηση στοιχειωδών δικαιωμάτων (όπως η ελεύθερη μετακίνηση, η εργασία, οι συναλλαγές με το κράτος, κοκ) δεν τσακίζει απλώς δημοκρατικές κατακτήσεις και δικαιώματα: αποξενώνει ένα διευρυνόμενο κομμάτι πολιτών από το πολιτικό σύστημα και δημιουργεί τη δεξαμενή από την οποία ψαρεύει ο ανορθολογισμός και ο φασισμός, που νομιμοποιούνται και θεριεύουν μέσα από τις πολιτικές φτωχοποίησης, ρατσισμού και εθνικισμού τις οποίες ασκούν τα ίδια τα – κατά τα άλλα «ορθολογικά» – κράτη.

Απ’ αυτή την άποψη, είναι σημαντικό να βλέπουμε, όχι μόνο το δέντρο του θρησκευτικού ανορθολογισμού που δικαίως μας ανησυχεί, αλλά το δάσος του βιομετρικού αυταρχισμού και του κρατικού ολοκληρωτισμού που δημιουργεί το πεδίο για όλα τα επί μέρους νοσηρά φαινόμενα.

* Ο Θανάσης Καμπαγιάννης είναι δικηγόρος, πρ. σύμβουλος στο Διοικητικό Συμβούλιο του Δικηγορικού Συλλόγου Αθηνών με την Εναλλακτική Παρέμβαση – Δικηγορική Ανατροπή.

Πηγή:   https://info-war.gr/gia-tis-nees-taytotites-to-dentro-toy-th/


 

Σολέα, Μάτι, Ορά, Ρόδος, Αλεξανδρούπολη... στο ίδιο έργο θεατές

 

ΤΟΥ ΚΑΘΗΓΗΤΗ ΓΙΑΝΝΗ ΒΟΓΙΑΤΖΑΚΗ

Οι φετινές πυρκαγιές στη Ρόδο με βρήκαν στην Ελλάδα. Μετά τη Ρόδο ήρθε η Εύβοια, η Κέρκυρα, η ορεινή Λεμεσός, και τις τελευταίες μέρες (!) η Αλεξανδρούπολη, η Δυτική Αττική και πόσες άλλες περιοχές. Διερωτάται κανείς γιατί θα πρέπει να γράφουμε τα ίδια κάθε χρόνο. Η απάντηση δεν μπορεί να είναι: «γιατί κάθε χρόνο συμβαίνουν τα ίδια». Η συζήτηση μπαίνει πάντα σε λάθος βάση: πόσους (δασο-) πυροσβέστες, πόσα ελικόπτερα, πόσα αεροπλάνα, πόσα drones, πόσα συστήματα έγκαιρης ανίχνευσης έχουμε/χρειαζόμαστε. Όλα αυτά αφορούν καταστολή και πολιτική προστασία, ΔΕΝ αφορούν πρόληψη. ΟΧΙ, δεν είναι άσχετα ούτε αχρείαστα, είναι ουσιώδες μέρος της λύσης, ΑΛΛΑ δεν φτάνουν, δεν είναι τα μόνα που χρειάζονται για την αποφυγή των φονικών (μεγα)πυρκαγιών.

Γιατί το «κάλλιον του θεραπεύειν το προλαμβάνειν», όπως και τόσο άλλα αρχαία ρητά, να ισχύει για τους άλλους, αλλά όχι για τους απόγονους αυτού που το είπε; Γιατί να μας ενδιαφέρουν μόνο τα μέσα με τα οποία θα ανιχνεύσουμε έγκαιρα την πυρκαγιά ή θα την καταστείλουμε γρήγορα; Γιατί να μη μας ενδιαφέρει και το πώς θα περιορίσουμε τις πιθανότητες εκδήλωσής της;

Έχουμε πλέον εμπεδώσει το εύφλεκτο των πευκοδασών στη Μεσόγειο, μάθαμε για το δύσκολο ανάγλυφο, μάθαμε και για τους χάρτες επικινδυνότητας, γνωρίζουμε για τη σημασία της περιβαλλοντικής εκπαίδευσης, και ότι οι περισσότερες πυρκαγιές οφείλονται στον ανθρώπινο παράγοντα, ενώ τα τελευταία χρόνια μαθαίνουμε και για την κλιματική αλλαγή. Η επανάληψη μήτηρ μαθήσεως μεν, αλλά στην προκειμένη περίπτωση δεν γίναμε σοφότεροι με τα χρόνια.

Η πολιτεία από τη μια εξακολουθεί να θεωρεί ότι, κυρίως υπό το πρίσμα της κλιματικής κρίσης, οι αλλαγές στη δυναμική των οικοσυστημάτων μπορούν να αντιμετωπιστούν σε ορίζοντα 4ετίας (ή 5ετίας) της εκάστοτε διακυβέρνησης. Οι πολίτες απ’ την άλλη πιστεύουν πως ό,τι συμβαίνει, εξελίσσεται κάπου μακριά τους:

-        ‘Το τι γίνεται στο δάσος δεν με αφορά εκτός αν συνορεύω μ’ αυτό (άρα κινδυνεύω) ή θέλω να κτίσω μέσα σ’ αυτό’.

-        ‘Το τι γίνεται στην παραλία δεν με αφορά εκτός αν θέλω να βάλω ομπρέλες και ξαπλώστρες ή να κτίσω πάνω στη θάλασσα’.

-        ‘Η φρυγανική βλάστηση είναι «ξημαρησιές» (αγριόχορτα) άρα αναλώσιμη’.

Το περιβάλλον βάλλεται πανταχόθεν και καθημερινά. Πολλά περνάνε στα ψιλά των Μέσων ενημέρωσης μέχρι να έρθει το Μάτι, η Ρόδος, η Σολέα, η Ορά, η Εύβοια, η Ηλεία.

Αρθρογραφώ και διδάσκω εδώ και χρόνια για συνδιαχείριση και επιμέλεια γαιών τονίζοντας τη συλλογική ευθύνη. Μερικές από τις «αγαπημένες» μου λέξεις κλειδιά: άναρχη δόμηση (ή μεμονωμένη κατοικία), σφράγιση επιφανειών, καύσιμη ύλη, βόσκηση, εγκατάλειψη υπαίθρου, μωσαϊκό τοπίο. Οι μεγαπυρκαγιές (‘megafires’) δεν έχουν τα ίδια χαρακτηριστικά των πυρκαγιών όπως τις «ξέραμε» μέχρι σήμερα, κατά συνέπεια δεν θα πρέπει να αντιμετωπίζονται  ως τέτοιες. Χρειάζεται να αναθεωρήσουμε όλα όσα γνωρίζαμε για σχεδιασμό, εκπαίδευση, διαχείριση και πολιτικές που αφορούν στις πυρκαγιές, αλλά κυρίως την ύπαιθρο. Οι δράσεις που αφορούν στην πρόληψη και στην καταστολή των πυρκαγιών πρέπει να είναι ΟΛΟΧΡΟΝΕΣ. Και αυτό διότι η βροχόπτωση του χειμώνα επηρεάζει την περιεκτικότητα σε υγρασία της καύσιμη ύλης, ενώ η διαχείριση ή μη της υπαίθρου επηρεάζει τον όγκο και την συνέχεια της καύσιμης ύλης. Πρέπει να μπούμε στην προσαρμοστική διαχείριση δασών. Με δασοκομικούς όρους αυτό μπορεί να σημαίνει, σε επίπεδο συστάδων, επιλεκτικές αραιώσεις, διαχείριση της βλάστησης του υπορόφου, προώθηση μικτών συστάδων, αλλαγές στη σύνθεση των ειδών ή στη γενετική σύνθεση (χρήση ανθεκτικών γονότυπων). Σε επίπεδο τοπίου και δη εκτός δασικών περιοχών μπορεί να επιβάλλεται η διακοπή ή η καθυστέρηση της συνδεσιμότητας της καύσιμης ύλης (ακόμα και με βόσκηση όπου χρειαστεί). Όλα αυτά χρειάζονται ενεργή διαχείριση της υπαίθρου και δεν αφορούν μόνο τις Δασικές Υπηρεσίες κάθε κράτους αν και αυτές οφείλουν να έχουν επιτελικό ρόλο. Οι δε δασικές πυρκαγιές και οι πυρκαγιές της υπαίθρου δεν ήταν ποτέ θέμα της πυροσβεστικής, ακόμα και σ’ αυτήν έχουν εκχωρηθεί σχετικές αρμοδιότητες.

Ολόχρονη πρέπει να είναι και η επιχειρησιακή μας ετοιμότητα διότι οι εποχές αλλάζουν και οι ευνοϊκές για τις πυρκαγιές συνθήκες μπορεί πλέον να έρθουν τον Απρίλη, πριν δηλαδή να εγκριθούν οι πιστώσεις για εναέρια μέσα ή προσωπικό κατάσβεσης, ή να έρθουν τον Νοέμβρη όταν οι συμβάσεις για μισθώσεις και έκτακτο προσωπικό έχουν λήξει.  

Το φυσικό απόθεμα είναι μέρος του τουριστικού προϊόντος σε όλα τα νησιά του Αιγαίου, στην Ρόδο, στην Κρήτη, στην Κύπρο και ως τέτοιο διαφημίζεται από τα μεγάλα τουριστικά γραφεία του εξωτερικού. Η δε ποιότητα και ποσότητα του φυσικού αποθέματος έγκειται στους χρήστες και διαχειριστές (όχι τους επισκέπτες). Κανένας δεν ενδιαφέρεται να πάει διακοπές σε «κρανίου τόπο». Όπως αλλάζει το τουριστικό προϊόν, θα αλλάξουν και οι τουριστικές περίοδοι και προορισμοί. Όσοι δεν θέλουν να βρεθούν προ εκπλήξεων, αλλά αρνούνται να αναγνώσουν τα σημεία των καιρών και τις πληγές της φύσης, τουλάχιστον ας κάνουν μια ανάγνωση της παραβολής των μωρών παρθένων.

*(Ακαδημαϊκός Υπεύθυνος του Μεταπτυχιακού Προγράμματος «Διαχείριση και Προστασία Περιβάλλοντος», Διευθυντής του Εργαστηρίου Διαχείρισης Χερσαίων Οικοσυστημάτων του Ανοικτού Πανεπιστημίου Κύπρου)

Πηγή:   https://paideia-news.com/anoikto-panepistimio/2023/08/23/solea-mati-ora-rodos-aleksandroypoli-sto-idio-ergo-theates/?utm_source=dlvr.it&utm_medium=twitter

Βγάλτε τους έφηβους από την πρίζα

 

Τον περασμένο Μάιο μια έφηβη στη Γουιάνα έβαλε φωτιά στους κοιτώνες του σχολείου της, εξοργισμένη που οι υπεύθυνοι του οικοτροφείου στο οποίο διέμενε, της είχαν πάρει το κινητό τηλέφωνο. Δεκαεννέα παιδιά έχασαν τη ζωή τους, αφού καήκαν ζωντανά.

Μεγαλώνοντας δύο παιδιά, ένα από τα δυσκολότερα πράγματα που είχαμε να αντιμετωπίσουμε ήταν να τεθούν χρονικά όρια σε ό,τι αφορά στις ηλεκτρονικές τους συσκευές. Σε όλες βάλαμε εφαρμογές γονικού ελέγχου με σαφή χρονικά όρια. Οι διαμαρτυρίες ήταν συχνότατες, όπως και τα παζάρια τύπου «λίγη ώρα ακόμη», «οι φίλοι μου μιλούν και εγώ είμαι εκτός», «βαριέμαι δεν έχω κάτι να κάνω», ήταν μέσα στην ημερήσια διάταξη. Κοιτάζοντας πίσω, εκτιμώ πως τα όρια κατακτήθηκαν με μεγάλες δυσκολίες και ένα τεράστιο ψυχικό κόστος για τους γονείς.

Άξιζε τον κόπο όλη αυτή η προσπάθεια; Ενδεχομένως πως ναι. Αν έχουν κάτι άλλο να ασχολούνται δεν θα βιδωθούν πάνω στα κινητά τους, δεν θα πάνε για παράδειγμα στη θάλασσα και να απέχουν από βουτιές και κολύμπι επειδή θα είναι απορροφημένα από τα τηλέφωνά τους. Από την άλλη, όμως, η «νίκη» είναι προσωρινή και αν δεν έχουν κάτι να κάνουν δεν θα στραφούν σε άλλες δραστηριότητες και το κινητό θα γίνει προέκταση του χεριού τους. Αν μη τι άλλο τουλάχιστον, κάποια δόση ανεξαρτησίας έχουν αποκτήσει.

Ο εθισμός των ανήλικων αλλά και των ενηλίκων, θα έλεγε κάποιος με τις ηλεκτρονικές συσκευές αποκτά όλο και μεγαλύτερες διαστάσεις. Είναι για αυτό τον λόγο που το τελευταίο διάστημα ειδικοί, διεθνείς οργανισμοί αλλά και κυβερνήσεις προσανατολίζονται στο να θέσουν κανονιστικό πλαίσιο για τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και για τη χρήση ηλεκτρονικών συσκευών.

Ο ΟΗΕ υποστηρίζει ότι τα smartphones πρέπει να απαγορευτούν στα σχολεία όλου του κόσμου. Η Κίνα θέλει να περιορίσει τον χρόνο οθόνης στα 40 λεπτά για παιδιά ηλικίας κάτω των οκτώ ετών και να απαγορεύεται πλήρως η πρόσβαση τις βραδινές ώρες, ενώ η Πολιτεία της Γιούτα στις ΗΠΑ ήδη έχει επιβάλει ψηφιακή απαγόρευση για ανηλίκους και γονική συναίνεση για τη χρήση των μέσων κοινωνικής δικτύωσης. Επίσης, οι Βρυξέλλες λαμβάνουν τολμηρά βήματα με τον «Νόμο για τις Ψηφιακές Υπηρεσίες» που, από το τέλος αυτού του μήνα σκοπό θα έχει να μειωθούν οι εθιστικές παρενέργειες των smartphones στις μικρές ηλικίες.

Αν θα έχουν αποτέλεσμα όλες αυτές οι προσπάθειες είναι κάτι που θα φανεί. Τουλάχιστον, είναι μια αρχή. Όσο δύσκολο και αν είναι πρέπει να βγάλουμε την νέα γενιά από την πρίζα.

Πηγή:   https://www.philenews.com/apopsis/arthra-apo-f/article/1370226/vgalte-tous-efivous-apo-tin-priza/


Μάουι: Ο «καπιταλισμός της καταστροφής» επανέρχεται δριμύτερος

 

του Ανδρέα Κοσιάρη

Περισσότεροι από 1.000 άνθρωποι συνεχίζουν να αγνοούνται στο νησί Μάουι της Χαβάης, δέκα μέρες αφότου μια μεγάλη πυρκαγιά κατέστρεψε ολοσχερώς την τουριστική πόλη Λαχάινα, στα δυτικά του νησιού.

Τα επιβεβαιωμένα θύματα έχουν φτάσει τα 111, ενώ οι έρευνες δεν έχουν καλύψει ακόμα ούτε το 50% της πληγείσας περιοχής της πόλης. Σύμφωνα με αναφορές των αμερικανικών μέσων η πλειοψηφία των αγνοούμενων αποτελείται από παιδιά και ηλικιωμένους. Αν επιβεβαιωθεί το χειρότερο σενάριο, θα πρόκειται για τον μεγαλύτερο φόρο αίματος από πυρκαγιά στην ιστορία των ΗΠΑ και έναν από τους μεγαλύτερους στη σύγχρονη ανθρώπινη ιστορία.

Η πυρκαγιά, που ενισχύθηκε από τους ισχυρούς ανέμους του τυφώνα Ντόρα που περνούσε νοτίως του αρχιπελάγους και ευνοήθηκε από συνθήκες ξηρασίας, φαίνεται πως ξεκίνησε από καλώδια ρεύματος, μία από τις πιο συνηθισμένες αιτίες πρόκλησης πυρκαγιών, ειδικά στις ΗΠΑ των ιδιωτικοποιημένων συστημάτων ηλεκτροδότησης. Η εταιρεία Hawaiian Electric, που παρέχει το 95% της ηλεκτροδότησης του αρχιπελάγους, κατηγορείται πως αγνόησε τις προειδοποιήσεις για ισχυρούς ανέμους και συνέχιζε να κρατά το δίκτυό της ενεργό ακόμα και όταν ενημερώθηκε για πεσμένα καλώδια.

Συνολικά περισσότερα από 2.200 κτίρια έχουν καταστραφεί, ενώ η πυρκαγιά μαίνεται ακόμα κοντά στην πόλη Κούλα, 40 χλμ. ανατολικά της Λαχάινα. Η καταστροφή έχει αφήσει χιλιάδες ανθρώπους ανέστιους, οι οποίοι πλέον αντιμετωπίζουν και την απειλή του «καπιταλισμού της καταστροφής» («disaster capitalism»), με πλούσιους «επενδυτές» να σπεύδουν να εξαγοράσουν κοψοχρονιά την κατεστραμμένη γη ώστε να κερδοσκοπήσουν ακόμα περισσότερο.

Όπως τόνιζε η Ναόμι Κλάιν, που εφηύρε τον όρο «disaster capitalism», σε πρόσφατο άρθρο της στον Guardian μαζί με την Καπούα’αλα Σπρόουτ, καθηγήτρια Ιθαγενικού Χαβανέζικου και Περιβαλλοντικού Δικαίου στο Πανεπιστήμιο της Χαβάης, ο «καπιταλισμός της καταστροφής» αν και έχει σύγχρονο όνομα είναι εντούτοις μία παμπάλαια τακτική, και έχει την ευθύνη όχι μόνο για το μέλλον της Χαβάης μετά την καταστροφή, αλλά και για όσα συνέβησαν μέχρι αυτή να έρθει.

Από τις αρχές του 19ου αιώνα, εταιρείες λευκών που έφτασαν στη Χαβάη ως ιεραπόστολοι κυριαρχούσαν στην οικονομία των νησιών μέσω κυρίως των φυτειών ζάχαρης. Οι πέντε μεγαλύτερες από αυτές τις εταιρείες, γνωστές ως «the Big Five», λειτουργούσαν ένα είδος άτυπης ολιγαρχίας στα νησιά, καταναλώνοντας αφειδώς πόρους και πηγές, και πραγματοποιώντας μια έμμεση γενοκτονία των αυτοχθόνων. Κυρίως μέσω ασθενειών, αλλά και μέσω της χρήσης τους ως εργάτες στις φυτείες, ο πληθυσμός των αυτοχθόνων στα νησιά της Χαβάης αποδεκατίστηκε κατά τη διάρκεια του 19ου αιώνα: στις αρχές του αριθμούσε μεταξύ 300.000 και ενός εκατομμυρίου, ενώ στο τέλος του είχαν απομείνει λιγότεροι από 40.000.

Οι εταιρικοί απόγονοι των «Big Five» κυριαρχούν ακόμα, συχνά υπό την ιδιοκτησία πολυεθνικών πλέον, στην εκμετάλλευση των πηγών πλούτου του αρχιπελάγους, με σημαντικότερη την υπερεκμετάλλευση του νερού. Ειδικά στο δυτικό τμήμα του Μάουι, όπου χτύπησε η καταστροφική φετινή πυρκαγιά, η οικολογία της περιοχής έχει προ πολλού αφήσει πίσω το υγρό και τροπικό κλίμα που κυριαρχούσε κάποτε. «Η Λαχάινα, κάποτε γνωστή ως Βενετία του Ειρηνικού, έχει μεταμορφωθεί σε μια ξερή έρημο, γεγονός που την έχει καταστήσει τόσο ευάλωτη στη φωτιά», γράφουν οι Κλάιν και Σπρόουτ.

Από τη δεκαετία του 1970 κι έπειτα, οπότε κατέρρευσε η επιδοτούμενη από το αμερικανικό κράτος αγορά της ζάχαρης, η υπερεκμετάλλευση του νερού της Χαβάης δεν αφορά πλέον τόσο φυτείες, αλλά κυρίως τουριστικά θέρετρα, γήπεδα γκολφ και άλλα επιχειρηματικά σχέδια υψηλής κατανάλωσης νερού. Εδώ και σχεδόν δύο αιώνες, οι αυτοχθονικές κοινότητες της Χαβάης έχουν περιορισμένη πρόσβαση σε νερό, το οποίο πηγαίνει κατά προτεραιότητα στα επιχειρηματικά συμφέροντα. Τα συστήματα ύδρευσης διέπονται από ιδιοκτησιακό και νομικό καθεστώς που πηγαίνει πίσω στην εποχή των φυτειών — ως αποτέλεσμα, πολλές κοινότητες, ειδικά στο δυτικό τμήμα του Μάουι (Μάουι Κομοχάνα στη γλώσσα των ντόπιων) δεν έχουν πρόσβαση σε τρεχούμενο νερό στα σπίτια τους, ούτε διέθεταν πυροσβεστικούς κρουνούς την ώρα που η πυρκαγιά πλησίαζε.

Έπειτα από δεκαετίες νομικών μαχών και οργάνωσης στη βάση των αυτοχθονικών κοινοτήτων, οι κάτοικοι του Δυτικού Μάουι είχαν επιτύχει τον Ιούνιο του 2022 την εφαρμογή ενός νέου μοντέλου αδειών υδροδότησης, που ήλπιζαν πως θα τερματίσει την εταιρική ασυδοσία και εκμετάλλευση. Το Δυτικό Μάουι χαρακτηρίστηκε περιοχή διαχείρισης επιφανειακών και υπόγειων υδάτων, κάτι που σήμαινε πως πλέον θα προστατεύονταν τα δικαιώματα των αυτοχθόνων στη χρήση νερού, πάνω από τις διαθέσεις εκτροπής και υπερεκμετάλλευσής του από τα εταιρικά συμφέροντα.

Η πυρκαγιά, όμως, που δημιουργήθηκε εν μέρει και από την υπερεκμετάλλευση νερού, έδωσε στις εταιρείες αφορμή για να επανακτήσουν όσα φαινόταν πως χάνουν. Με την κήρυξη της Χαβάης σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης, η κυβέρνηση της Πολιτείας ανέστειλε και την ισχύ μιας σειράς νόμων κατά τη διάρκειά της. Μεταξύ αυτών, ήταν και ο πολιτειακός Κώδικας Νερού.

Οι εταιρείες, αυτοί οι απόγονοι των εταιρειών φυτειών που καταδυνάστευαν ιστορικά το αρχιπέλαγος, έσπευσαν αμέσως να εκμεταλλευτούν αυτήν την αναστολή ώστε να ακυρώσουν όλα όσα οι κάτοικοι κέρδισαν με τους αγώνες τους. Αιτήθηκαν και πέτυχαν την αναστολή προστασίας των ρεμάτων στο Δυτικό Μάουι, επιτρέποντάς τους να τα εκτρέψουν για να γεμίσουν τις ιδιωτικές δεξαμενές των θερέτρων τους. Και ζητούν τώρα την πλήρη ακύρωση του χαρακτηρισμού της περιοχής ως περιοχή διαχείρισης, ώστε να μη χάσουν την αποκλειστικότητα της υπερεκμετάλλευσης των υδάτινων πόρων. «Θα ήθελα πολύ να το δω να εξαφανίζεται», δήλωσε για τον χαρακτηρισμό, μετά την πυρκαγιά, στέλεχος της West Maui Land Co (WML), εταιρείας που δραστηριοποιείται στην ανάπτυξη ακινήτων (πολυτελή ξενοδοχεία, γήπεδα γκολφ κ.ο.κ.) αλλά και στη διαχείριση ιδιωτικών εταιρειών ύδρευσης στο Δυτικό Μάουι. Η WML πρωτοστατεί στις προσπάθειες ακύρωσης της προστασίας των υδάτινων πόρων της περιοχής.

Οι κάτοικοι του Δυτικού Μάουι δεν το βάζουν κάτω. Βασισμένοι στην «αλόχα ‘άινα» (κυριολεκτικά, «αγάπη για τη γη»), κεντρική ιδέα της αυτοχθονικής χαβανέζικης σκέψης που προτάσσει μια ιερή σχέση των ανθρώπων με το περιβάλλον και την τοπική κουλτούρα, οι ντόπιοι είναι αποφασισμένοι να πολεμήσουν ενάντια στην ακόμα μεγαλύτερη επέκταση των ιδιωτικών συμφερόντων στην περιοχή τους. Το νερό είναι μια από τις σημαντικότερες μάχες — όμως ταυτόχρονα, πρέπει να αμυνθούν απέναντι στις επιθέσεις μια στρατιάς «επενδυτών» που εκβιάζουν τους ανέστιους κατοίκους για να αγοράσουν κοψοχρονιά την ακίνητη περιουσία τους που ακόμα καπνίζει από την πυρκαγιά. Και να το κάνουν χωρίς βοήθεια από την κυβέρνηση είτε της Πολιτείας είτε των Ηνωμένων Πολιτειών, που αμφότερες προκρίνουν τα εταιρικά συμφέροντα πάνω από τα συμφέροντα των κατοίκων και του περιβάλλοντος.

Πηγή:   https://info-war.gr/maoyi-o-kapitalismos-tis-katastrofi/


Τετάρτη 16 Αυγούστου 2023

Οι ποταμοί του Θοδωρή

 ΚΑΤΑΪΔΡΩΜΕΝΟΣ ΚΑΘΗΓΗΤΗΣ Δημοσιεύθηκε 13.8.2023

Οι ποταμοί του Θοδωρή

Τα παιδιά στην Κόνιτσα κολυμπούν κάθε απόγευμα μέσα στο ποτάμι του Αώου, κάτω από το διάσημο τοξωτό γεφύρι. Τα νερά του ποταμού πεντακάθαρα, η καθημερινή χαρά απερίγραπτη. Παρ' όλες τις δυσκολίες που βιώνουν ζώντας κάπως απομακρυσμένα από την πόλη των Ιωαννίνων που απέχει καμιά ώρα, οι κάτοικοι εκεί ανέπτυξαν έναν καθαρά δικό τους ψυχαγωγικό τρόπο με όσα απλόχερα τους έδωσε η γη τους. Πηδούν σχεδόν από τη μέση του γεφυριού. Οι μικρότεροι από έναν βράχο χαμηλότερο. Όλοι οι άνθρωποι της ευρύτερης περιοχή λοιπόν καλοκαίρι χειμώνα βρίσκονται έξω στη φύση. Πρόβατα, περιβόλια, βόλτες, η καθημερινή ασχολία των παιδιών.

Ο μικρός Θοδωρής από το Κεφαλόβρυσο Ιωαννίνων, μικρός θαύμαζε τους τσέλιγκες της περιοχής του. Τα αρνάκια και το δικό του ποτάμι ήταν ο κόσμος του. Δεν φανταζόταν ποτέ να ζει αλλού. Η καλή μοίρα μάλλον τον ήθελε να σπουδάσει και να ξενιτευτεί. Σήμερα έχει δικά του παιδιά, γυναίκα, δάνεια και κάθε καλοκαίρι επιστρέφει οικογενειακώς στα μέρη του. Δεν επιστρέφει μόνο για τον εαυτό του βέβαια, αλλά με την ελπίδα να ζήσουν και οι μικρές του κόρες κάτι από την παιδική του ανεμελιά. Και είναι αλήθεια. Όταν μεγαλώνεις σε έναν τόπο που μοιάζει σχεδόν με παράδεισο, τότε δύσκολα τον εγκαταλείπεις εντελώς και θέλεις να τον μεταφέρεις στις επόμενες γενιές, δηλαδή τις μνήμες σου.

Όλα τα ωραία βεβαίως έχουν και τις σκοτεινές τους όψεις. Η περιοχή της Ηπείρου με τη φύση, τα πολυφωνικά τραγούδια και τα καθαρά νερά, τον χειμώνα βυθίζεται σε μια μοναξιά. Όμως τα παιδιά μαθαίνουν να ζουν και να αγαπούν τους ανέμους και τα χιόνια. Φτιάχνουν συγκροτήματα, παίζουν μουσικές και ζωγραφίζουν. Αν τους μιλήσεις, είναι εντυπωσιακό πως τη μιζέρια την κάνουν δημιουργικότητα. Ο μεγάλος σήμερα Θοδωρής παίζει κλαρίνο, μπάσο και κρουστά, διάβασε κάμποση λογοτεχνία και αν τον ρωτήσεις να σου μιλήσει για τα αρνιά και τους βράχους, τα μάτια του σπινθηρίζουν από χαρά και ολοζώντανη νοσταλγία. Στην Κύπρο ελάχιστοι μικροί αγαπούν τον τόπο τους. Οι περισσότεροι θέλουν να φύγουν από τα χωριά τους και να μην επιστρέψουν πίσω ποτέ. Η ανάπτυξη των όμορφων κυπριακών περιοχών γίνεται άναρχα και αντιαισθητικά. Δεν υπάρχει παραλία χωρίς πλαστική καρέκλα και άσχετη μουσική στη διαπασών. Το κάμπινγκ στην Πόλη Χρυσοχούς παραπαίει. Για να μείνεις εκεί πρέπει να έχεις γερά νεύρα. Κανένας δεν φαίνεται να ενδιαφέρεται πλέον να αλλάξει κάτι. Στην ίσως τελευταία αληθινά κυπριακή γη, αυτήν των χωριών του Ακάμα, βλέπεις να προχωρεί η εξέλιξη με έναν τρομακτικό τρόπο, χωρίς σχέδιο και φιλοσοφία.

Ποια είναι τελικά η αληθινή Κύπρος που θα μάθουν τα παιδιά μας; Ένα χωράφι με παπαρούνες στην Αγιά Βαρβάρα μάλλον δεν αρκεί. Και εκείνο το προσπερνούμε αγχωτικά. Τα νοήματα κρύβονται στην ιστορικότητα των χώρων. Εκεί που μπορείς να νιώσεις πως το παρελθόν είναι κάτι το κοντινό. Αυτό που έχασε εντελώς η Λεμεσός και μάλλον θα χάσει και η Λάρνακα περήφανα κατά τα άλλα. Με το κέρδος της «επιχειρηματικότητας» σαν σύνθημα, που πολλές φορές είναι και στόχος χρονιάς του ίδιου του Υπουργείου Παιδείας, δεν μπορούν να πάνε μακριά οι δρόμοι μας. Γι’ αυτό κουτουλούμε όλο και συχνότερα πλέον στα ζαχαροπλαστεία κοσμηματοπωλεία με τις πράσινες τούρτες που βγάζουν φωτιά κυριολεκτικά αλλά και στην τιμή τους. Και κάνουμε γραμμή να τις αγοράσουμε για τα γενέθλια των μωρών. Που απλά τα αφήνουμε να χάνονται μέσα στις σκορπισμένες καραμέλες μιας πινιάτας, όπως τις καμένες παλούρες και τα πεύκα της Απαισιάς. Τη μέρα της πυρκαγιάς ο μικρός Χαράλαμπος των ξυλόσπιτων βρέθηκε με τη μάμα του στο Τρόοδος και από κει φαίνονταν τέλεια οι καπνοί. Μα δεν το είπε της μικρής Στέλλας για να μην την τρομάξει. Ο Χαράλαμπος, ο Θοδωρής, η Στέλλα, και μερικές χιλιάδες άλλοι θυμωμένοι, είναι αυτοί που ακόμα κρατούν κάποιες ισορροπίες. Κανένα σχολείο και καμιά κυβέρνηση.

Πηγή:   https://politis.com.cy/apopseis/stiles/668273/oi-potamoi-toy-thodori?fbclid=IwAR2jX0OHklIe5Dx5Tj4oH6rzOqayo3mn7pz2BebeGW-kJW4R4__RaG_97-I


Κυριακή 13 Αυγούστου 2023

Όταν οι πολιτικοί μιλούν με το «περίπου»…

 


Ο «καθαρός λόγος» δεν είναι στα προσόντα των περισσότερων πολιτικών μας. Οι πιο πολλοί έχουν αναγάγει σε κανονικότητα το ψεύδος. Την κραυγαλέα, θα πω, διαστρέβλωση της αλήθειας και της πραγματικότητας. Ασχέτως εάν υπάρχουν τεκμηριωμένα στοιχεία (γραπτές και ηχογραφημένες απόψεις, μαρτυρίες τρίτων, και πολλά άλλα) που τους εκθέτουν ανεπανόρθωτα.

Δεν τους νοιάζει! Πετάνε ένα «διαψεύδω κατηγορηματικά», και νομίζουν ότι ξοφλάνε. Ή λένε κάτι στο «περίπου», και όποιος κατάλαβε, κατάλαβε!

Ένας άνθρωπος που προέρχεται από τον χώρο της εκπαίδευσης, και που ακόμα θεωρεί τον εαυτό του μαθητευόμενο, είναι ο Γιώργος Λιγνός. Μιλούσαμε προ ημερών  για το μεγάλο φάουλ στο οποίο υπέπεσαν δύο προβεβλημένα πολιτικά πρόσωπα στην Ελλάδα, και τα οποία έχασαν, ορθώς, εξ αυτού τα αξιώματά τους.

Ο Νότης Μηταράκης, μετρίων δυνατοτήτων πολιτικός, γέννημα-θρέμμα του κομματικού σωλήνα της Νέας Δημοκρατίας, έχοντας κτίσει προφανώς και μίαν αξιόλογη, ποσοτικά, πολιτική πελατεία. Στην νέα κυβέρνηση, ο Μητσοτάκης τον μετακίνησε από το Υπουργείο Μετανάστευσης και Ασύλου, και τον πήγε στο Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη – αυτό που παλιότερα ονομαζόταν «Δημοσίας Τάξεως». Τις μέρες που καιγόταν ο τόπος, αποφάσισε να κάνει μια ολιγοήμερη κρουαζιέρα στα Δωδεκάνησα, και ο Πρωθυπουργός ορθά τον απέπεμψε.

Ο Γιώργος Πατούλης, το έτερον πολιτικό πρόσωπο των ημερών, Περιφερειάρχης Αττικής και σχεδόν βέβαιος νικητής στις επερχόμενες δημοτικές εκλογές, πήγε σε μια εκδήλωση γυναικών του Απόδημου Ελληνισμού στο Ζάππειο Μέγαρο Αθηνών. Κάποια στιγμή ήρθε στο τσακίρ-κέφι και με την παρότρυνση των γυναικών και της τραγουδίστριας Κατερίνας Στανίση, όρμησε στη πίστα και χόρεψε τις ζειμπεκιές της ζωής του. Λίγες ώρες πριν είχε κηδευτεί σε βαρύ εθνικό κλίμα ο ένας από τους δύο αεροπόρους που σκοτώθηκαν σβήνοντας φωτιές.

Επιστρατεύοντας τον Θουκυδίδη, ο Γ. Λιγνός επισημαίνει ότι στο έργο του περιγράφει  πολλούς ανθρωπότυπους οι οποίοι με τα μέσα της εποχής  απέβλεπαν στον εντυπωσιασμό του Δήμου. Για τις περιπτώσεις που αναφέραμε πριν (που όπως είπαμε ευδοκιμούν στην πολιτική), ο ιστορικός θα είχε πολλά να πει αφού «με τις αρετές της και τις αδυναμίες της  και στην πολιτική ζωή του τόπου μας  πολλοί  είναι εκείνοι που κανακεύοντας το δημόσιο αίσθημα, την αισθητική μα και τις  πλάνες που κουβαλάμε σαν λαός. κατορθώνουν να κάνουν πολιτική καριέρα». Μη μου πείτε πως δεν έρχονται στου νου σας και αρκετοί εκλεγμένοι μας και στην Κύπρο… Κάποιοι, σε πολύ υψηλές θέσεις.

Για το δημόσιο αίσθημα, ποιος δεν θυμάται τις πάνδημες κατάρες στον κ. Σόϊμπλε. Για την αισθητική,  περιμέναμε αλήθεια να εμφανιστεί κουαρτέτο εγχόρδων αντί της κας Στανιση στην εκδήλωση του κ. Πατουλη;  Κι όσο για τις πλάνες η ανάδειξη  της  λέξης φιλότιμο σαν μοναδικής  που μας διαφοροποιεί από όλους τους λαούς της γης αλλά και οι θεωρίες για την σπουδαιότητα της ελληνικής γλώσσας στους ηλεκτρονικούς υπολογιστές  λένε  πολλά.

Το  πρόβλημα, λέει ο Λιγνός δεν βρίσκεται στις πεποιθήσεις που έχει  ο μέσος πολίτης, όσο η αίσθηση που με τον καιρό αποκτούν πολλά δημόσια πρόσωπα, ότι εξαιτίας όλων αυτών των χαρακτηριστικών, που ανέφερα, ο μέσος πολίτης  στερείται της αίσθησης του μέτρου και δεν θα τους κρίνει.

Και όμως το μέτρο είναι η σύγκριση που κάνει ο πολίτης με τα δεδομένα της δικής του ζωής. Την δύσκολη ώρα  αναζητά ηγεσία.

«Γιατί – προσθέτει – πολιτική δεν είναι μόνο τα έργα τα οποία ισχυρίζεσαι ότι έχεις κάνει αλλά κάτι πιο σπουδαίο.  Είναι η διαχείριση των συμβόλων και του συλλογικού πόνου.» Και ακόμα, πολλοί είναι οι πολιτικοί που δεν διαθέτουν αυτό που λέμε «ενσυναίσθηση». Δηλαδή, να μπαίνουν στον κόπο να φορέσουν τα παπούτσια ενός απλού ανθρώπου, να περπατήσουν εκεί όπου περπατά και αυτός, και κυρίως να νοιώσουν την καθημερινή πορεία του μέσα στη ζωή…

«Η πολιτική ζωή είναι γεμάτη από τέτοιους και τέτοιες  που κάνουν πολιτική καριέρα  μιλώντας στο περίπου. Ευχής έργο θα ήταν να τους ξεφορτωνόμασταν σιγά σιγά.»

Μακάρι, αλλά δεν είναι εύκολο. Οι πολιτικοί του «περίπου» έχουν ριζώσει βαθιά μέσα στο σύστημα το οποίο οι ίδιοι έφτιαξαν. Και δυστυχώς, μέσα από αυτό, έχουν ξεφυτρώσει και πολίτες εξαρτώμενοι (επιχειρηματικά, και όχι μόνον) εξαρτώμενοι από την εξουσία, μεγαλώνοντας τον κύκλο…

Πηγή:   https://www.philenews.com/apopsis/arthra-apo-f/article/1367917/otan-i-politiki-miloun-me-to-peripou/


Η ανωνυμία στη Δημοκρατία

 

Μια από τις πιο φαιδρές ιστορίες που έχει στο παθητικό της η Βουλή των Αντιπροσώπων, υπήρξε η πρωτοβουλία μελών του νομοθετικού σώματος να θεσμοθετήσουν τι είναι είδηση.

Ηταν τότε που η κυβέρνηση Κληρίδη, αρχές της δεκαετίας του ᾽90, αδειοδότησε την λεγόμενη ελεύθερη ραδιοτηλεόραση, χωρίς να υπάρχουν κανονισμοί, και ο καθένας έκανε ό,τι ήθελε. Ο Πρόεδρος Κληρίδης υπέκυψε στις πιέσεις των καναλαρχών, οι οποίοι ύστερα του είπαν και το ευχαριστώ. Oταν το πράγμα ξέφυγε, ορισμένοι βουλευτές, είχαν την φαεινή ιδέα να βάλουν τον ορισμό της είδησης σε νομοθετικό πλαίσιο. Ήταν μια παγκόσμια πρωτοτυπία δημοκρατικής χώρας, που θύμιζε μέτρα λογοκρισίας δικτατορικών καθεστώτων. Eυτυχώς το εγχείρημα έπεσε στο κενό αλλά είμαι βέβαιος ότι ακόμη και σήμερα υπάρχουν νοσταλγοί τέτοιων πρωτοβουλιών, κι ας έχουν περάσει από τότε τρεις και πλέον δεκαετίες.

Το υφιστάμενο τοπίο στο χώρο της ενημέρωσης έχει αλλάξει δραστικά. Η τηλεόραση και το ραδιόφωνο συγκαταλέγονται πλέον στα λεγόμενα «παραδοσιακά Μέσα Ενημέρωσης», μαζί με τον έντυπο Τύπο. Η ουσιαστική τους διαφορά από τα Μέσα Κοινωνικής Δικτύωσης είναι ότι είναι υπεύθυνα έναντι του Νόμου. Τόσον τα ίδια τα Μέσα, ως νομικά πρόσωπα, όσο και οι ιδιοκτήτες και οι εργαζόμενοι σε αυτά, ως φυσικά πρόσωπα. Κάθε λέξη, κάθε φωτογραφία, κάθε τίτλος που προβάλλεται από τις εφημερίδες, τα ραδιόφωνα, τις τηλεοράσεις και τις ιστοσελίδες των λεγόμενων παραδοσιακών μέσων, ελέγχονται για την ακρίβειά τους, την αντικειμενικότητά τους, την ορθότητά τους και όλα τα άλλα που προβλέπει η νομοθεσία περί λιβέλου και ο Κώδικας Δημοσιογραφικής Δεοντολογίας. Ο εκσυγχρονισμός του περί Τύπου Νόμου βρίσκεται στο στάδιο της διαβούλευσης, και ας ελπίσουμε ότι το βήμα που θα κάνουμε ως χώρα (και ως κοινωνία) θα είναι προς τα εμπρός και όχι προς τα πίσω.

Στην απέναντι πλευρά των παραδοσιακών Μέσων βρίσκονται τα Μέσα Κοινωνικής Δικτύωσης, στα οποία υπάρχει έλεγχος για τους επώνυμους χρήστες, αλλά υπάρχουν και πολλοί ανώνυμοι λογαριασμοί, στους οποίους ο καθένας μπορεί να γράψει ό,τι θέλει χωρίς επιπτώσεις. Την περασμένη εβδομάδα γράφαμε ότι τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης μοιάζουν πολύ με το μαχαίρι, που μπορεί να χρησιμοποιηθεί ως οικιακό εργαλείο αλλά και ως φονικό όργανο. Όλα, λοιπόν, είναι θέμα χρήσης.

Οι ανώνυμοι λογαριασμοί στα Μέσα Κοινωνικής Δικτύωσης και γενικότερα στον αχανή (και χαώδη) κόσμο του διαδικτύου είναι ένα ζήτημα που απασχολεί τις κυβερνήσεις, τα κοινοβούλια, και τους επαγγελματίες του χώρου της ενημέρωσης και της επικοινωνίας, καθώς και τους αρμόδιους θεσμούς και Αρχές, στην ΕΕ και σε όλες τις δυτικές χώρες, που θεωρούνται οι πλέον προηγμένες από πλευράς σεβασμού της διακίνησης ιδεών και πληροφοριών. Πλην εξαιρέσεων ο προβληματισμός δεν έχει ως αφετηρία τη λογοκρισία αλλά το ενδιαφέρον για τη διαφύλαξη βασικών ανθρωπίνων δικαιωμάτων, όπως είναι η ιδιωτικότητα και η προστασία άκρως ευαίσθητων προσωπικών δεδομένων, καθώς και η διαφύλαξη πληροφοριών που σχετίζονται με την ασφάλεια.

Σε μια χώρα με εδραιωμένο αίσθημα ελευθερίας, η Δημοκρατία δεν απειλείται από τους ανώνυμους λογαριασμούς στα Μέσα Κοινωνικής Δικτύωσης. Ακόμη και σε ακραίες περιπτώσεις όπου διακυβεύεται η δημόσια ασφάλεια, τα κράτη έχουν τους μηχανισμούς να αντιμετωπίσουν ανώνυμους λογαριασμούς που δημοσιοποιούν απόρρητες, διαβαθμισμένες ή άλλου είδους ευαίσθητες πληροφορίες. Τα προβλήματα εστιάζονται σε περιπτώσεις ιδιωτών-πολιτών που δεν έχουν τα εργαλεία προστατευθούν και πολλές φορές απειλούνται ακόμη και με διαπόμπευση. Τα πράγματα γίνονται πιο σύνθετα στην περίπτωση δημοσίων προσώπων, ή ατόμων με κάποιο αξίωμα. Εκεί η ζυγαριά γέρνει (ή πρέπει να γέρνει) προς την πλευρά του δημοσίου συμφέροντος. Το ερώτημα του ενός εκατομμυρίου ευρώ είναι ποιος θα κρίνει τι είναι το δημόσιο συμφέρον. Η απάντηση είναι εύκολη: Σε μια ευνονούμενη χώρα την εξουσία να αποφαίνονται για τέτοιου είδους ζητήματα την έχουν οι θεσμοί και οι Αρχές του κράτους. Δυστυχώς στην Κύπρο οι θεσμοί έχουν απαξιωθεί σε τέτοιο βαθμό που δεν μπορούν να κάνουν σωστά τη δουλειά τους, ή έχουν εκπέσει τόσο πολύ που ακόμη και όταν κάνουν σωστά τη δουλειά τους χάνονται στη βαριά σκιά της αμφιβολίας. Τα καλά νέα είναι ότι η χώρα δεν απειλείται από οποιοδήποτε parody account. Τα κακά νέα είναι ότι η χώρα κινδυνεύει από την λαβωμένη αξιοπιστία των θεσμών. Εκεί είναι το πρόβλημα, εκεί βρίσκεται και η λύση.  Ο άγνωστος χρήστης του twitter με το ψευδώνυμο Jho Low δεν είναι η νόσος αλλά το σύμπτωμά της. Είναι η παρωδία της κατάντιας μας.

 Πηγή:  https://www.philenews.com/apopsis/arthra-apo-f/article/1367971/i-anonimia-sti-dimokratia/


Νέα Φιλαδέλφεια / Αντιμικρασιατικά στερεότυπα που επιβιώνουν και εμπνέουν εγκληματικά δίκτυα

 

Η επίθεση των Κροατών Νεοναζί Bad Blue Boys και των Ελλήνων συνεργατών τους από μια θύρα του Παναθηναϊκού και η δολοφονία του Μιχάλη Κατσουρή, έφερε και πάλι την ελληνική κοινωνία μπρος στο πρόβλημα της χουλιγκανικής βίας.

Το συγκεκριμένο θλιβερό γεγονός έχει μια ιδιαιτερότητα. Εκτός από το πολιτικό πρόσημο των δραστών που ανήκουν στον νεοναζιστικό χώρο, ανακαλεί συμβολικά και τη δική μας εσωτερική τραγωδία , τις διαιρέσεις καθώς και το 1922…

Ο προσφιλής χαρακτηρισμός των οπαδών της ΑΕΚ από τις αντίπαλες αθηναϊκες ομάδες είναι ο υποτιμητικός «χανουμάκια», εφόσον η ΑΕΚ (Αθλητική Ένωση Κωνσταντινουπόλεως) θεωρείται η συμβολική ποδοσφαιρική έκφραση των προσφύγων του 1922, παρότι υπάρχουν και άλλες ομάδες των προσφύγων του ”22 (Πανιώνιος, Απόλλων Σμύρνης).

Ακριβώς στο σημείο αυτό οι συγκεκριμένοι χούλιγκαν του Παναθηναϊκου «μετακένωσαν» το συγκεκριμένο στερεότυπο και στους φίλους τους Νεοναζί Κροάτες. Και ακριβώς για αυτό ο πρώην επικεφαλής των Bad Blue Boys, Ντένις Σέλερ, σκληροπυρηνικός, που έχει πολεμήσει και στην Ουκρανία με το τάγμα Αζόφ, αποκαλεί τους οπαδούς της ΑΕΚ «Τούρκους πρόσφυγες» σε μια ανακοίνωση.

Ο Σέλερ με μια φρικτή ανάρτηση στέλνει ένα «μήνυμα προς όλα τα media των Orjuna (Οργανισμός Γιουγκοσλάβων Εθνικιστών), τους αυτοαποκαλούμενους αντίφα, σταλινικούς και λάτρεις των γκούλαγκ»:

«Για τους Τούρκους πρόσφυγες (εννοεί τους φίλους της ΑΕΚ) στην Ελλάδα και τους βρικόλακες Ρώσους, τους λέμε ότι έχουμε καλά κρεμμύδια, ντομάτες, πιπεριές, πάπρικα και πατάτες σε αφθονία, για ένα καλό γκούλας. Χρειαζόμαστε μόνο το κρέας».

Και έτσι με μια παράξενη ιδιοτροπία της ιστορίας ξαναέχουμε μπροστά μας με έναν παρανοϊκο τρόπο, σχήματα και στερεότυπα που σφράγισαν τον ελληνικό 20ο αιώνα.

Παναθηναϊκός VS Πρόσφυγες

Η προσφυγιά του 1922 δεν συνάντησε μια φιλόξενη ομοεθνή κοινωνία. Αντιθέτως την αντιπαλότητα και την έχθρα που ξεκινούσε από τον Εθνικό Διχασμό και έφτανε έως τον οικονομικό ανταγωνισμό. Ακριβώς για αυτό οι σχέσεις των Παναθηναϊκών με τους πρόσφυγες κατά τα πρώτα χρόνια ήταν εντελώς εχθρικές.

H σύγκρουση των φιλάθλων του Παναθηναϊκού με τους Μικρασιάτες πρόσφυγες στη Λεωφόρο Αλεξάνδρας

 

Κατ’ αρχάς το γήπεδο των «γηγενών» στη Λεωφόρο Αλεξάνδρας περικυκλώθηκε κυριολεκτικά από προσφυγικούς οικισμούς. Δυτικά τα Κουντουριωτικα, Ανατολικά τα προσφυγικά της Λεωφ. Αλεξάνδρας και της Πανόρμου.

Αλλά μέχρι να αρχίσει η ανέγερση η σύγκρουση είχε επέλθει για τη διεκδίκηση του χώρου όπου θα αναγειρόταν το γήπεδο. Η έκταση επί της Λεωφόρου Αλεξάνδρας παραχωρήθηκε το 1922 από τον δήμο Αθηναίων στον Παναθηναϊκό με μόλις 15ετή ζωή, σε μια περιοχή που ήταν γεμάτη από εξαθλιωμένους πρόσφυγες που αναζητούσαν τόπο για να ακουμπήσουν.

Μπροστά στην επιτακτική ανάγκη για άμεση αποκατάστασή τους, η έκταση αυτή απαλλοτριώθηκε τον επόμενο χρόνο υπέρ του Εργατικού Συνεταιρισμού με Βασιλικό Διάταγμα, για την ανέγερση εργατικών κατοικιών. Οπότε τα πρώτα έργα που είχαν αρχίσει να δημιουργούνται από τον Παναθηναϊκό ακυρώθηκαν μπρος στη νέα προοπτική. Έτσι άρχισαν οι καθημερινές συγκρούσεις των φίλων της ομάδας με τους πρόσφυγες.

Τελικά τη λύση την έδωσε ο δήμος Αθηναίων με καθυστέρηση. Όπως αναφέρεται σε μια καλή παρουσίαση της σύγκρουσης στη «Μηχανή του Χρόνου»:

«Παραχώρησε το γήπεδο στον Παναθηναϊκό και έδωσε τη δυνατότητα στους πρόσφυγες, να στήσουν τις παράγκες τους στο απέναντι χωράφι, όπου σήμερα βρίσκονται τα πασίγνωστα Κουντουριώτικα της λεωφόρου Αλεξάνδρας.

Φυσικά, η σύγκρουση επιβεβαίωνε το άσχημο κλίμα της εποχής, που δημιουργήθηκε εξαιτίας της κρατικής ανικανότητας, να αντιμετωπισθεί το λεγόμενο προσφυγικό ζήτημα. Με την άφιξη χιλιάδων Μικρασιατών, για τους οποίους δεν υπήρξε καμία μέριμνα και πρόνοια, η ποιότητα ζωής υποβαθμίστηκε κι άλλο, ενώ έπεσαν ραγδαία τα μεροκάματα των Αθηναίων, εξαιτίας της υπερπροσφοράς και της εκμετάλλευσης των προσφύγων. Έτσι, δημιουργήθηκαν κοινωνικές συγκρούσεις και εντάσεις, ακόμη και για ασήμαντες αφορμές». 

Η Λεωφόρος Αλεξάνδρας πριν τη Μικρασιατική Καταστροφή

 

Ως αποτέλεσμα βέβαια εκείνων των συγκρούσεων θα παραμείνει η αντιπαλότητα προσφύγων-Παναθηναϊκού για μεγάλο χρονικό διάστημα.

Η ειρωνεία είναι ότι και ο Παναθηναϊκός έχει σχέση με την προσφυγιά και την Κωνσταντινούπολη. Κατ’ αρχάς ο Απόστολος Νικολαϊδης, πρόσφυγας από την Ανατολική Ρωμυλία, ήταν εμβληματική διοικητική μορφή του συλλόγου. Και γι αυτό με το όνομά του ονομάστηκε το γήπεδο της Λεωφόρου Αλεξάνδρας. Επίσης το σύμβολο (τριφύλλι) που υιοθέτησε το 1919, το οφείλει στον Κωνσταντινουπολίτη Μιχάλη Παπάζογλου, του οποίου η ομάδα στην Χαλκηδόνα της Κωνσταντινούπολης είχε ένα τριφύλλι ως έμβλημα.

Στις παραπάνω επισημάνσεις -για να ολοκληρωθεί η σημειολογία του συμβάντος – ας προσμετρηθεί το γεγονός ότι ο δολοφονημένος Μιχάλης Κατσουρής προερχόταν από τους Μικρασιάτες πρόσφυγες που είχαν εγκατασταθεί στα εργατικά Προσφυγικά της Ελευσίνας και οι λόγοι για την επιλογή αυτής της ομάδας οφείλονταν σε μεγάλο βαθμό στη σύγχρονη μικρασιατική ταυτότητα όπως αυτή εκφράζεται 100 χρόνια μετά από τη Μεγάλη Καταστροφή.

Δυο λόγια για την ιστορία

Μετά τη Μικρασιατική Καταστροφή ο πληθυσμός της Αθήνας και του Πειραιά διπλασιάστηκε λόγω των προσφύγων. Δεν ήταν καθόλου ευκαταφρόνητη η προσφυγική εγκατάσταση στο Νότο, παρότι στο Βορρά πραγματοποιήθηκε κυρίως η εγκατάσταση αγροτών προσφύγων. Οι νέες συνοικίες που περιέβαλαν τα παλιά κέντρα της Αθήνας και του Πειραιά ήταν προσφυγικές. Στο σύνολο των αστών προσφύγων (δηλαδή των προερχόμενων από πόλεις και ασκούντων αστικά επαγγέλματα και όχι της υπαίθρου), πολύ μεγάλο μέρος εγκαταστάθηκε στο Λεκανοπέδιο…

Η πρώτη ομάδα που αγκάλιασαν οι πρόσφυγες ήταν ο Ολυμπιακός και πιθανότατα αυτή είναι και μια από τις αιτίες της σκληρής αντιπαράθεσης με τον Παναθηναϊκό. Απλώς η προσφυγική ταυτότητα στον Ολυμπιακό είναι ασθενής και μου θυμίζει την αντίστοιχη στον ΠΑΟΚ. Μια υπόθεση για την σφοδρή αντιπαλότητα Παναθηναϊκού-Ολυμπιακού, όπως διατυπώθηκε στο «Πόντος και Αριστερά», υπήρξε η αντιπαράθεση ντόπιων-προσφύγων.

Διαβάζουμε: «Οι πρόσφυγες του ’22, όταν έφτασαν στον Πειραιά και δημιούργησαν τις προσφυγικές φαβέλες εντάχθηκαν κυρίως στον Ολυμπιακό. Αντίθετα οι ντόπιοι που είχαν περιχαρακωθεί τότε στις δικές τους συνοικίες υποστήριζαν κυρίως τον Παναθηναϊκό.

Αυτή ακριβώς η κοινωνική και ταξική διάκριση αποτυπώθηκε και στα συναισθήματα που είχε η μια ομάδα για την άλλη. Έτσι οι «ντόπιοι» Πaναθηναϊκοί μισούσαν και έτρεφαν ρατσιστικά συναισθήματα για τους πρόσφυγες και την ομάδα τους. Δεν άργησε σε λίγο να γίνει και το αντίθετο! Μόνο όταν δημιουργήθηκε η αμιγής προσφυγική ομάδα της ΑΕΚ έπαψε να υπάρχει η μονοπώληση της προσφυγιας από τον Ολυμπιακό. Σήμερα έχουν μείνει τα παλιά συναισθήματα μεταξύ των δύο ομάδων, όμως ελάχιστοι γνωρίζουν το πώς αυτά δημιουργήθηκαν.»

Αυτό που μπορεί να εντοπίσει κάποιος εξωτερικός παρατηρητής, είναι ότι η προσφυγική ταυτότητα παραμένει πολύ ισχυρή στην ΑΕΚ (Αθλητική Ένωσις Κωνσταντινουπόλεως) και λιγότερο στον ΠΑΟΚ (Πανθεσσαλονικειος Αθλητικός Όμιλος Κωνσταντινουπολιτών). Πιθανόν η διαφορά στην ταυτότητα των οπαδών των δύο ομάδων να οφείλεται στη διαφορετική ιστορία των προσφυγικών πληθυσμών ανάλογα με τον τόπο εγκατάστασης. Στην Αθήνα διατηρείται περισσότερο η προσφυγική ταυτότητα μεταλλαγμένη πάντα σε ποδοσφαιρικά σύμβολα.

Στην Αθήνα για παράδειγμα δεν είχαμε εμφύλιο μεταξύ των προσφύγων, όπως αυτός αιματοκύλησε τις προσφυγικές κοινότητες στη Μακεδονία. Στην Αθήνα σε γενικές γραμμές διατηρήθηκαν στη δεκαετία του ’40 οι διαφοροποιήσεις ντόπιων-προσφυγων και τα αμοιβαία συναισθήματα.

Οι πρόσφυγες σε γενικές γραμμές θα παραμείνουν φιλελεύθεροι ή θα πάνε στο ΕΑΜ, ενώ τα Τάγματα Ασφαλείας , η «Χ» κλπ. θα επανδρωθούν κυρίως από ντόπιους. Ίσως επίσης στη Μακεδονία, όπου ένα μεγάλο μέρος του πληθυσμού κατάγεται από πρόσφυγες να μη βιώνεται ως ανάγκη η επισήμανση της προσφυγικής ταυτότητας.

Φυσικά τις επόμενες δεκαετίες έγιναν οι οσμώσεις, το Λεκανοπεδιο μεταμορφώθηκε από μια τεράστια εσωτερική μετανάστευση, άλλαξαν οι πληθυσμιακές ισορροπίες και επήλθε μια ενοποίηση των διαφόρων τοπικών ομάδων.

Το συμπέρασμα πάντως είναι ότι οι ποδοσφαιρικές ομάδες δεν είναι μόνο ιδιωτικές επιχειρήσεις που εκφράζουν μόνο τα συμφέροντα των ιδιοκτητών. Αντιστοιχούν σε πολύ ευρύτερα όπως φαίνεται φαινόμενα. Ειδικά για την περίπτωση της ΑΕΚ, ο Γιάννης Αλεξανιάν σε μια σχετική συζήτηση στο διαδίκτυο έγραψε τα εξής:

«Ακόμα κι αν στην ΑΕΚ θέλαμε να ξεχάσουμε ποιοι είμαστε και από που προήλθαμε θα υπάρχουν πάντα κάποιοι να μας τα θυμίζουν. Οι πρόσφυγες της Μικράς Ασίας και οι απόγονοι τους υπήρξαν ταλαιπωρημένοι, φτωχοί, προλεταριοποιημένοι για δεκαετίες φορείς συλλογικών κοινωνικών και πολιτιστικών πρακτικών που καθόρισαν τον λαϊκό πολιτισμό της σύγχρονης Ελλάδας, στην πλειοψηφία τους πολιτικά τοποθετημένοι ειδικά στην Αττική στην Αριστερά με την ευρεία έννοια (σε σημείο που δεν υπάρχει ιστορία της Αριστεράς χωρίς τους πρόσφυγες).

Αυτός είναι ο λόγος που ακόμα και σε μια εποχή εμπορευματοποίησης των πάντων, κυριαρχίας της εικόνας, των μεγαλοεπιχειρηματιών- ολιγαρχών στο ποδόσφαιρο και όχι μόνο, στην ΑΕΚ δεν μπορούν να ανθίσουν νεοναζιστικά μπουμπούκια και ακροδεξιές αντιλήψεις ακόμα κι αν αναπαράγονται πρακτικές οπαδικής βίας και συγκρούσεων.»

1955,επίσημα εγκαίνια, το πρώτο γήπεδο της ΑΕΚ – Το «στολίδι» της προσφυγιάς, άρχισε να κτίζεται το 1945

 

Τι είναι ευκαιρία να γίνει

Ίσως το θλιβερό αυτό γεγονός να δώσει ευκαιρία στην ηγεσία του Παναθηναϊκού και στην πλειονότητα των οπαδών του, που σίγουρα αντιτίθενται στη χουλιγκανική βία, να ξεκαθαρίσουν οριστικά με το καρκίνωμα αυτό. Όπως ακριβώς έκαναν παλιότερα με την ΝΟΠΟ (Ναζιστική Οργάνωση Παναθηναϊκών Οπαδών). Ελπίζουμε επίσης την ευκαιρία αυτή θα αξιοποιήσουν και οι αρχές , οι οποίες με την ολιγωρία που επέδειξαν μετέτρεψαν εαυτόν σε συνένοχο της βίας.

Πηγή:   https://tvxs.gr/news/ellada/nea-filadelfeia-antimikrasiatika-stereotypa-poy-epivionoyn-kai-empneoyn-egklimatika-diktya/


Η μπάλα βρωμάει από το… κεφάλι

Το άρθρο που ακολουθεί δημοσιεύθηκε στον «Ημεροδρόμο» στις 12 Μαρτίου 2018. Μετά τα όσα έχουν συμβεί τις τελευταίες μέρες, με τη συμμετοχή Ελλήνων ναζί στη δολοφονία στη Νέα Φιλαδέλφεια, καθώς και με το πανό στο «Καραϊσκάκη», το αναδημοσιεύουμε. Δυστυχώς χωρίς να μας επιτρέπεται να αλλάξουμε ούτε ένα σημείο στίξης. 

Παρατήρηση 1η: Όταν παίζει ο Ολυμπιακός με τον Παναθηναϊκό, η ΑΕΚ με τον ΠΑΟΚ, ο Παναθηναϊκός με την ΑΕΚ και ο ΠΑΟΚ με τον Ολυμπιακό, αυτό είναι ποδόσφαιρο. Όταν, όμως, παίζει ο Μαρινάκης με τον Μελισσανίδη, ο Μελισσανίδης με τον Σαββίδη, ο Σαββίδης με τον Μαρινάκη και ο Μαρινάκης με τον Αλαφούζο, αυτό δεν είναι ποδόσφαιρο. Αυτό είναι άλλου τύπου παιχνίδι…

    Παρατήρηση 2η: Εδώ και 40 χρόνια επαγγελματικού ποδοσφαίρου, η πολιτική που ακολουθείται (και) στο ποδόσφαιρο «παράγει» διάφορα «διαμάντια»: «Χοντρούς» και «Περίεργους», «Αγαπούλες» και «μπάρμπα-Θωμάδες», «Ρίνγκο» και «Κοκαλιάρηδες», «Τίγρεις» και «Κάου-μπέους». Δεν πρόκειται για ονόματα μαφιόζικων συμμοριών στο Σικάγο. Είναι τα προσωνύμια και τα χαριτωμένα παρατσούκλια ευυπόληπτων παραγόντων που κατά καιρούς διοικούν και ελέγχουν το ελληνικό ποδόσφαιρο…

    Τι τρέχει λοιπόν; Τι είδους παιχνίδι είναι αυτό που παρακολουθούμε με τους μεν να κατηγορούν τους δε ως «νονούς» και εγκεφάλους «εγκληματικών συμμοριών»; Τι σόι ματς είναι αυτό όταν κυβέρνηση και αντιπολίτευση μοιάζουν να στοιχίζονται πίσω τους και να τσακώνονται για τα «μάτια» τους στη Βουλή, ανταλλάσοντας μύδρους μεταξύ τους ότι η μια εξυπηρετεί τον τάδε εφοπλιστή-ποδοσφαιροπαράγοντα και η άλλη τον δείνα ολιγάρχη-ποδοσφαιροπαράγοντα;

    Τι είδους παιχνίδι είναι αυτό που, πίσω από τη βιτρίνα του ποδοσφαίρου, το παρασκήνιο μιλάει για ένα κλωτσοσκούφι εξουσίας που περιλαμβάνει από  εξυπηρετήσεις, διευκολύνσεις και αρπαγή χρυσοφόρων δημόσιων οργανισμών μέχρι κρατικό χρήμα, μιντιακά συγκροτήματα και «προσυμφωνημένες αποκρατικοποιήσεις»;

    Όλα αυτά συνιστούν τις πολλές όψεις της αθλιότητας, της εξαχρείωσης, της ατομικής και οπαδικής αλλοτρίωσης, της μπίζνας που ονομάζεται «επαγγελματικό ποδόσφαιρο». Και που δεν θα μπορούσε παρά να παίζεται -μέσα και έξω από τα γήπεδα- σύμφωνα με τους κανόνες, τα ήθη και τις μεθόδους που αρμόζουν σε ένα σύστημα που αφού έχει ως ευαγγέλιο τον «ανταγωνισμό» δεν μπορεί παρά όποιος θέλει να πάρει τη θέση του «Θεού» στο Κολοσσαίο να ποζάρει σαν ο «καπετάν γαμάω».

    Αυτό το καθεστώς, που στα γήπεδά του παίζεται το επαγγελματικό ποδόσφαιρο των Ανωνύμων Εταιρειών με τα τρανταχτά επώνυμα των VΙΡ και των μεγαλομετόχων, δεν είναι παρά η κοινωνία που ελέγχεται από τους κατά καιρούς ανταγωνιζόμενους πετρελαιάδες-προέδρους. Τους αντιπαρατιθέμενους τραπεζίτες-προέδρους. Τους «εμπόλεμους» εφοπλιστές-προέδρους. Τους βιομηχάνους-προέδρους. Τους μιντιάδες-προέδρους. Ενίοτε από την παρέα δεν λείπουν και οι πρόεδροι-θαμώνες του Κορυδαλλού…

    Το ποδόσφαιρο – ειδικά σε μια χώρα όπου η σαπίλα ξεπερνάει τη σαπίλα της Δανιμαρκίας – δεν θα μπορούσε παρά να επιλέγεται ως προνομιούχος αρένα για τα σαρκοφάγα και τα πιράνχας του συστήματος, που μαζί με τα πετρέλαια, τα λιμάνια, τους δρόμους, τις τηλεπικοινωνίες, την ενέργεια, τα μίντια, ελέγχουν και το ποδόσφαιρο.

    Το πρώτο θύμα τούτης της αδυσώπητης αρένας συμφερόντων και ανταγωνισμών είναι η ίδια η μπάλα. Πράγμα απολύτως λογικό, αφ’ ης στιγμής δικό τους είναι το σάπιο αυτό «εμπόρευμα» που παράγεται μέσα και έξω από τις τέσσερις γραμμές του γηπέδου. Σάρκα από τη σάρκα τους. Γέννημα κατ’ εικόνα και καθ’ ομοίωση των «αφεντικών» του. Αυτού του ποδοσφαίρου που βρωμάει (και βρωμάει όπως ακριβώς το ψάρι: από το κεφάλι) η «βιτρίνα» κάθε τρεις και λίγο θρυμματίζεται. Αποκαλύπτοντας το θέαμα της χρεοκοπίας -ποιων άλλων;- των «αφεντικών» του.

     Η κατάσταση στο εμπορευματοποιημένο ποδόσφαιρο έχει εξελιχθεί όπως περίπου όλα τα πράγματα στην ελληνική κοινωνία: Οι «ισχυροί» και οι «ξύπνιοι» του χρήματος άλωσαν το ποδόσφαιρο, αυτόν τον εξαιρετικά προνομιακό χώρο για τη φιλοτέχνηση του προφίλ τους και την προώθηση της κάθε λογής επιχειρηματικής τους δραστηριότητας. Σ’ αυτό το «παιχνίδι» εξουσίας, κοινωνικής καταξίωσης και επιχειρηματικής διείσδυσης τυγχάνουν εφαρμογής όλοι οι κανόνες της αγοράς και βρίσκουν θέση όλα τα αγοραία μπουμπούκια του συστήματος: επιφανείς λεφτάδες, μαριονέτες, τύποι του υποκόσμου…

    Βασικό μέλημα των παραπάνω «παραγόντων» είναι, με εφόδιο τη «θρησκεία» της μπάλας, να εισβάλουν στη συνείδηση της εξέδρας, σαν «θεοί» της εκάστοτε ΠΑΕ και μέσω αυτής να ασκήσουν κοινωνική-πολιτική πίεση. Για το χτίσιμο του βασιλείου τους, στην αρχή έχουν ανάγκη από τους «πιστούς οπαδούς» της ομάδας, που με κατάλληλες κινήσεις τους μετατρέπουν σε «ιδιωτικούς στρατούς».

   Ακόμα κι αν υποθέσουμε ότι «ειδικά τάγματα» αυτού του «ιδιωτικού στρατού» δεν χρησιμοποιούνται για «ειδικές αποστολές» έρχεται ενίοτε η στιγμή που λειτουργούν ανεξάρτητα από τη θέληση του «προέδρου – αφεντικού», δημιουργώντας του πρόβλημα. Αλλά ακόμα και τότε, ο εκάστοτε κύριος πρόεδρος, όταν δεν τους προστατεύει («αυτούς τους φιλάθλους έχουμε, δεν θα τους αλλάξουμε» έλεγε παλιότερα ο Κόκκαλης για διάφορα τυπάκια που διασύρουν την ιστορία του Ολυμπιακού), το μόνο που τον ενδιαφέρει είναι να πετάξει από πάνω του το στίγμα του δόκτορα Φρανκενστάιν.

    Όση υποκρισία όμως και αν διακινηθεί από τις ΠΑΕ ή τις κυβερνήσεις, είναι πανθομολογούμενο: το ελληνικό επαγγελματικό ποδόσφαιρο είναι πια το βασίλειο των Φρανκενστάιν. Σάπιο και αδιόρθωτο, ανεξάρτητα από τις διακηρυγμένες «καλές προθέσεις» όσων θέλουν ή λένε ότι θέλουν να το «εξυγιάνουν».

    Μιλούν για «αθλητισμό και πολιτισμό». Μια εικόνα της πορείας που έχει πάρει το ποδόσφαιρο στα χέρια τους είναι τούτη: Παλιά οι μανάδες έστελναν τα παιδιά τους στον αθλητισμό για να τα προφυλάξουν από τις «κακές συνήθειες» και τις «κακές παρέες», για να «μην μπλέξουν». Αλλά στο ελληνικό επαγγελματικό ποδόσφαιρο κάποια στιγμή έφτασαν να ελέγχουν τις τύχες ομάδων άτομα που κατηγορούν ο ένας τον άλλον πως η θέση του είναι στη φυλακή, που ένας αποκαλεί τον άλλον «ναρκέμπορα» και άλλος τον πρώτο «λαθρέμπορα»…

    Στο ποδόσφαιρο-εμπόριο φιγουράρουν τύποι που μόνο και να τους κοιτάξεις… λερώνεσαι. Στα τραπέζια παρά τω πλευρώ του εκάστοτε υπουργού Αθλητισμού και μάλιστα στις συνεδριάσεις για την αντιμετώπιση της βίας στα γήπεδα, φτάσαμε να βλέπουμε να συμμετέχουν ακόμα και παράγοντες που (όταν δεν εισβάλουν στα γήπεδα ή δεν παίζουν ξύλο με άλλες «φίρμες» του δημόσιου βίου στις πλατείες και τους δρόμους του Κολωνακίου) γδύνουν διαιτητές και μετατρέπουν συνεδριάσεις της ΕΠΑΕ σε ρινγκ όπου πλακώνονταν με άλλους ποδοσφαιροπαράγοντες. Πόσοι τέτοιοι δεν πέρασαν στα 40 χρόνια επαγγελματικού ποδοσφαίρου από τα πόστα του ποδοσφαιρικού βασιλείου και πόσοι απ’ αυτούς δεν είχαν αναλάβει να «διορθώσουν» την κατάσταση στο χώρο του ποδοσφαίρου;

    Ναι, το ψάρι βρωμάει από το κεφάλι. Όλοι αυτοί που αλληλοκατηγορούνται για φαινόμενα ανυποληψίας, ίντριγκας, παρανομίας, ατιμίας και βίας μέσα και έξω από τα γήπεδα, αποφεύγουν πάντα να μιλούν για την πολύμορφη βία στην οποία πρωταγωνιστούν οι ίδιοι. Μια βία ποιοτικά «ανώτερη» από της εξέδρας, μια βία που λειτουργεί (συνειδητά ή ασυνείδητα) σαν «πρότυπο» για τους αφιονισμένους.

    Ιδού μερικά τέτοια «πρότυπα» (σσ: πολύ πριν ο Σαββίδης μπουκάρει στον αγωνιστικό χώρο με το περίστροφο περασμένο στο ζωνάρι του): 

– Πιστολιές μέσα στο χώρο των VIP στο γήπεδο της Νέας Φιλαδέλφειας, όταν θεωρήθηκε ότι ο πρόεδρος της ΕΠΑΕ Β. Μητρόπουλος αδικούσε την ΑΕΚ…

– Προεδρεύων του Παναθηναϊκού να συμμετέχει στον ξυλοδαρμό διαιτητή στο γήπεδο της Λ.Αλεξάνδρας επειδή στα τελευταία λεπτά του αγώνα έδωσε πέναλτι υπέρ του Ολυμπιακού…

– «Ηρωικές έφοδοι» προέδρου κατά του επόπτη στο ματς Παναθηναϊκός-Εθνικός, με το φακό να αποθανατίζει το κουμπούρι περασμένο στη ζώνη του παντελονιού του…

– «Παράγοντες» που μπαίνουν στα γήπεδα, ξυλοφορτώνουν καμέραμαν και ανοίγουν τις πόρτες για να εισβάλουν μαινόμενοι οπαδοί, όπως τα σχετικά «ανδραγαθήματα» του Σαλιαρέλη στο στάδιο Καραϊσκάκη, στον αγώνα Ολυμπιακός-Αθηναϊκός…

    Σ’ αυτό το επαγγελματικό ποδόσφαιρο άνθρωποι δολοφονούνται από κροτίδες στις κερκίδες ή από μαχαίρια στους δρόμους, χουλιγκάνοι στήνουν καρτέρια με σουγιάδες και λοστάρια στα σοκάκια, δημοσιογράφοι μαχαιρώνονταν (Συρίγος, Στέλλας) και άλλοι δέχονται «περιποιήσεις» από φουσκωτούς, σ’ αυτό το επαγγελματικό ποδόσφαιρο γίνονταν υφυπουργοί άτομα σαν εκείνον που τον έμαθε το πανελλήνιο βλέποντάς τον να κυνηγάει τον διαιτητή στο γήπεδο της Καβάλας, εδώ είναι που η «παράγκα» μετατρέπεται σε παρθεναγωγείο όταν μεθοδεύονται οι χαριστικές ρυθμίσεις δεκάδων δισεκατομμυρίων προς τις ΠΑΕ από εκείνους που με την ίδια ευκολία ξεπαστρεύουν λόγω «χρεών» την περιουσία του λαού, από ΟΠΑΠ μέχρι αυτοκινητόδρομους και από ξενοδοχεία μέχρι λιμάνια και βιομηχανίες…

    Τα παραπάνω είναι μερικά μόνο απ’ όσα μπορεί να μνημονεύσει κανείς προς όσους αναζητούν το άλλοθι να πέφτουν από τα σύννεφα με τα όσα συμβαίνουν σήμερα εντός και πέριξ του ποδοσφαίρου. Η ποδοσφαιρική «παραγκούπολη» (που όλο… ξηλώνεται)  δεν προέκυψε από παρθενογένεση. Είναι το νομιμοποιημένο αυθαίρετο της κυρίαρχης πολιτικής. Είναι το μήλον της έριδος μεταξύ χαλίφηδων και επίδοξων χαλίφηδων που έχουν μεταφέρει στο ποδόσφαιρο το σπορ της αρπαχτής, της διαφθοράς, της διαπλοκής, του γκαγκστερικού ανταγωνισμού.

    Και πώς μπαίνει τέλος σ’ αυτή την τερατογένεση; Με έναν και μόνο τρόπο: Με την έξωση από το ποδόσφαιρο όλων αυτών των εμπόρων που το καπηλεύονται. Με την απαγόρευση κάθε επιχειρηματικής δραστηριότητας στο ποδόσφαιρο και στον αθλητισμό γενικότερα.

    Μα αυτό δεν είναι «ρεαλιστικό», αντιτείνουν πολλοί. Απαντάμε: Να παλεύει κανείς για την έξωση όλων αυτών από το ποδόσφαιρο (και από τη ζωή μας) είναι απείρως ρεαλιστικότερο από το να πιστεύει κανείς ότι το ποδόσφαιρο (και η ζωή μας) θα «εξυγιανθεί» όσο αυτοί και η πολιτική που τους θρέφει θα συνεχίσουν να ελέγχουν το ποδόσφαιρο (και τη ζωή μας). 

Πηγή:  https://www.imerodromos.gr/h-mpala-vromaei-apo-to-kefali/

Πέμπτη 10 Αυγούστου 2023

Σε κίνδυνο φτώχειας ή κοινωνικό αποκλεισμό 150.000 άτομα στην Κύπρο

 10 Αυγούστου 2023

Με βάση τα αποτελέσματα της Έρευνας Εισοδήματος και Συνθηκών Διαβίωσης των Νοικοκυριών 2022, με έτος αναφοράς εισοδήματος το 2021, 16,7% του πληθυσμού ή 150.000 άτομα βρίσκονταν σε κίνδυνο φτώχιας ή σε κοινωνικό αποκλεισμό (δείκτης AROPE, ο κύριος δείκτης παρακολούθησης του στόχου της Ευρωπαϊκής Ένωσης για το 2030 για τη φτώχια και τον κοινωνικό αποκλεισμό).

Συγκεκριμένα, 16,7% του πληθυσμού ζούσε σε νοικοκυριά με διαθέσιμο εισόδημα κάτω από το όριο της φτώχιας, ή ζούσε σε νοικοκυριά με σοβαρή υλική και κοινωνική στέρηση, ή ζούσε σε νοικοκυριά με πολύ χαμηλό δείκτη έντασης εργασίας.

Ο δείκτης για το 2022 παρουσιάζει μικρή βελτίωση σε σχέση με την προηγούμενη χρονιά που ήταν στο 17,3%, συνεχίζοντας την πτωτική πορεία των τελευταίων χρόνων. Η βελτίωση αντικατοπτρίζεται και στα δύο φύλα, παρόλο που διαχρονικά οι γυναίκες διατηρούνται σε δυσμενέστερη θέση έναντι των αντρών. Το Διάγραμμα 1 παρουσιάζει την εξέλιξη του δείκτη αυτού από το 2015 μέχρι και το 2022.

10082023

Με βάση το Διάγραμμα 2, όπου παρουσιάζονται ξεχωριστά τα αποτελέσματα που αφορούν στους 3 επιμέρους δείκτες που συνθέτουν τον δείκτη κινδύνου φτώχιας ή κοινωνικού αποκλεισμού (κίνδυνος φτώχιας, σοβαρή υλική και κοινωνική στέρηση, πολύ χαμηλή ένταση εργασίας) φαίνεται ότι, η βελτίωση του δείκτη οφείλεται στη μείωση του ποσοστού του πληθυσμού που ζει σε νοικοκυριά με πολύ χαμηλή ένταση εργασίας (από 5,8% το 2021, σε 4,1% το 2022) (περισσότερες επεξηγήσεις στις μεθοδολογικές πληροφορίες).

10082023

Κίνδυνος φτώχιας (AROP)

Το ποσοστό του πληθυσμού που βρισκόταν σε κίνδυνο φτώχιας, δηλαδή το διαθέσιμο εισόδημα του βρισκόταν κάτω από το χρηματικό όριο κινδύνου φτώχιας, κατά το 2022 ανήλθε στο 13,9% ή 125.000 άτομα, παραμένοντας στα ίδια περίπου επίπεδα με το 2021 (13,8%). Το χρηματικό όριο κινδύνου φτώχιας, το οποίο ορίζεται στο 60% του διάμεσου συνολικού ισοδύναμου διαθέσιμου εισοδήματος των νοικοκυριών, υπολογίστηκε το 2022 στα €10.713 για νοικοκυριά ενός ατόμου και σε €22.498 για νοικοκυριά με δυο ενήλικες και 2 εξαρτώμενα παιδιά. Τα αντίστοιχα χρηματικά όρια για το 2021 ήταν €10.011 και €21.024. Να σημειωθεί ότι το διάμεσο ισοδύναμο διαθέσιμο εισόδημα (ανά άτομο) για το 2022 ήταν €17.855 σε σχέση με €16.825 το 2021. Στο Διάγραμμα 3, παρουσιάζεται η πορεία του δείκτη κινδύνου φτώχιας και του χρηματικού ορίου κινδύνου φτώχιας από το 2008 μέχρι το 2022.

10082023

Κίνδυνος φτώχιας πριν και μετά τις κοινωνικές μεταβιβάσεις

Το ποσοστό του πληθυσμού που βρισκόταν σε κίνδυνο φτώχιας προτού συμπεριληφθούν στο διαθέσιμο εισόδημα των νοικοκυριών οποιαδήποτε κοινωνικά επιδόματα1 και συντάξεις2 (κοινωνικές μεταβιβάσεις), ανερχόταν στο 33,3%. Όταν συμπεριλήφθηκαν οι συντάξεις στο διαθέσιμο εισόδημα των νοικοκυριών, τότε το ποσοστό αυτό μειώθηκε στο 20,1%, ενώ όταν στη συνέχεια συμπεριλήφθηκαν και τα κοινωνικά επιδόματα, το ποσοστό μειώθηκε περαιτέρω στο 13,9% (Διάγραμμα 4). Επομένως, διαπιστώνεται ότι οι κοινωνικές μεταβιβάσεις συμβάλλουν στη μείωση του ποσοστού του κινδύνου φτώχιας. Το 2022, συνολικά οι κοινωνικές μεταβιβάσεις μείωσαν τον εν λόγω δείκτη κατά 19,4 ποσοστιαίες μονάδες, (13,2 ποσοστιαίες μονάδες λόγω των συντάξεων και 6,2 λόγω των κοινωνικών επιδομάτων).

10082023

Πίνακας






Δείκτης



2015

2019

2020

2021

2022

Ποσοστό κινδύνου φτώχιας ή κοινωνικού αποκλεισμού (AROPE) Σύνολο

%

22,8

18,6

17,6

17,3

16,7

Άντρες

%

21,6

17,2

16,6

15,8

15,3

Γυναίκες

%

24,0

19,9

18,6

18,7

18,0

Χρηματικό όριο κινδύνου φτώχιας

 

Νοικοκυριά ενός ατόμου

8.276

9.729

10.022

10.011

10.713

Νοικοκυριά με 2 ενήλικες και

2 εξαρτώμενα παιδιά

17.380

20.431

21.047

21.024

22.498

Ποσοστό κινδύνου φτώχιας κατά ηλικία (AROP)

(μετά τις κοινωνικές μεταβιβάσεις)

Σύνολο

%

16,2

14,7

14,3

13,8

13,9

 0-17

%

16,7

16,7

16,1

15,8

14,9

18-64

%

15,9

11,9

12,0

11,9

11,9

 65+

%

17,3

24,6

21,9

19,5

20,8

Ποσοστό κινδύνου φτώχιας πριν τις κοινωνικές μεταβιβάσεις εκτός των συντάξεων Σύνολο

%

25,4

22,7

21,9

22,1

20,1

Ποσοστό κινδύνου φτώχιας πριν όλες τις κοινωνικές μεταβιβάσεις Σύνολο

%

38,8

35,1

35,2

35,8

33,3

Σοβαρή υλική και κοινωνική στέρηση (SMSD) Σύνολο

%

7,9

3,2

3,2

2,6

2,7

Ποσοστό πληθυσμού στις ηλικίες 0-64 ετών που ζει σε νοικοκυριά με πολύ χαμηλό δείκτη έντασης εργασίας, κατά φύλο (LWI) Σύνολο

%

10,4

6,6

5,3

5,8

4,1

Άντρες

%

9,9

6,1

5,1

5,9

3,8

Γυναίκες

%

10,9

8,4

7,1

5,8

4,4

Μέσο ετήσιο καθαρό διαθέσιμο εισόδημα του νοικοκυριού

29.959

33.584

33.862

34.227

35.699

Μεθοδολογικές πληροφορίες 

Ταυτότητα της έρευνας

Η έρευνα Εισοδήματος και Συνθηκών Διαβίωσης των Νοικοκυριών (EU-SILC) διεξάγεται με βάση τον Κανονισμό (ΕΚ) αρ. 2019/1700 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου και χρησιμοποιείται από την Ευρωπαϊκή Στατιστική Υπηρεσία (EUROSTAT) ως η κύρια πηγή συγκριτικών στοιχείων μεταξύ των χωρών μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης (ΕΕ) σε θέματα που αφορούν στη φτώχια και τον κοινωνικό αποκλεισμό.

Σκοπός της έρευνας είναι η διερεύνηση ορισμένων κοινωνικο-οικονομικών μεγεθών που επηρεάζουν τις συνθήκες διαβίωσης του πληθυσμού, ο καταρτισμός συστηματικών στατιστικών σχετικά με τις εισοδηματικές ανισότητες, τις ανισότητες στις συνθήκες διαβίωσης των νοικοκυριών, τη φτώχια και τον κοινωνικό αποκλεισμό, καθώς και ο καταρτισμός διαρθρωτικών δεικτών κοινωνικής συνοχής.

Κάλυψη και συλλογή στοιχείων

Η έρευνα που διενεργήθηκε το 2022, με έτος αναφοράς για το εισόδημα το 2021, κάλυψε δείγμα 4.128 νοικοκυριών σε όλες τις επαρχίες της Κύπρου, στις αγροτικές και αστικές περιοχές.

Η έρευνα διεξάγεται από το 2005 πάνω σε ετήσια βάση με εναλλασσόμενο δείγμα νοικοκυριών και αποτελείται από δύο μέρη (συνιστώσες), τη συγχρονική (cross-sectional) και τη διαχρονική (longitudinal) συνιστώσα. Η συγχρονική συνιστώσα της έρευνας αναφέρεται σε μια δεδομένη χρονική στιγμή ή περίοδο, ενώ η διαχρονική αναφέρεται στις αλλαγές που παρουσιάζονται σε ατομικό επίπεδο σε χρονικό διάστημα τριών ή τεσσάρων χρόνων.

Η συλλογή των στοιχείων έγινε με προσωπικές και τηλεφωνικές συνεντεύξεις στα νοικοκυριά με τη χρήση ηλεκτρονικών ερωτηματολογίων.

Ορισμοί

Ποσοστό κινδύνου φτώχιας ή κοινωνικού αποκλεισμού (AROPE): Ποσοστό κινδύνου φτώχιας ή κοινωνικού αποκλεισμού είναι το ποσοστό του πληθυσμού που είναι κάτω από το όριο της φτώχιας ή ζει σε νοικοκυριά που έχουν σοβαρή υλική και κοινωνική στέρηση ή ζει σε νοικοκυριά με πολύ χαμηλό δείκτη έντασης εργασίας. Κάθε άτομο υπολογίζεται μόνο μία φορά έστω και αν εμπίπτει σε πέραν του ενός δείκτη.

Ο δείκτης κινδύνου φτώχιας ή κοινωνικού αποκλεισμού είναι ο κύριος δείκτης για την παρακολούθηση του στόχου της Ευρωπαϊκής Ένωσης για το 2030 για τη φτώχια και τον κοινωνικό αποκλεισμό. Ο εν λόγω στόχος αφορά στη μείωση του αριθμού των ατόμων που κινδυνεύουν από φτώχια ή κοινωνικό αποκλεισμό στις χώρες της ΕΕ27, τουλάχιστο κατά 15 εκατομμύρια έως το 2030, και από αυτά, τουλάχιστον 5 εκατομμύρια θα πρέπει να είναι παιδιά.

Χρηματικό όριο κινδύνου φτώχιας: Το όριο φτώχιας ορίζεται στο 60% του διάμεσου ισοδύναμου διαθέσιμου εισοδήματος, το οποίο υπολογίζεται διαιρώντας το συνολικό διαθέσιμο εισόδημα του νοικοκυριού (συνολικό καθαρό εισόδημα όλων των μελών του μετά τις κοινωνικές μεταβιβάσεις) διά το ισοδύναμο μέγεθος του νοικοκυριού, το οποίο προκύπτει από την εφαρμογή των ακόλουθων συντελεστών στάθμισης: 1ος ενήλικας = 1,0 μονάδα, υπόλοιπα άτομα ηλικίας 14 χρονών και άνω = 0,5 μονάδες και άτομα κάτω των 14 χρονών = 0,3 μονάδες.

Ποσοστό κινδύνου φτώχιας (AROP): Ποσοστό κινδύνου φτώχιας είναι το ποσοστό των ατόμων που έχουν εισόδημα κάτω από το όριο της φτώχιας. Μετρά τη σχετική φτώχια και όχι την απόλυτη φτώχια.

Σοβαρή υλική και κοινωνική στέρηση (SMSD): Με τον όρο σοβαρή υλική και κοινωνική στέρηση εννοούμε τον πληθυσμό που στερείται λόγω οικονομικών δυσκολιών τουλάχιστο 7 από τα 13 ακόλουθα αγαθά, υπηρεσίες, ή κοινωνικές δραστηριότητες (7 σχετικά με το νοικοκυριό και 6 σε προσωπικό επίπεδο):

Σε επίπεδο νοικοκυριού:

1)  οικονομική αδυναμία στην αντιμετώπιση έκτακτων αλλά αναγκαίων δαπανών,

2)  οικονομική αδυναμία για πληρωμή μιας εβδομάδας διακοπών,

3) καθυστέρηση στην αποπληρωμή πάγιων λογαριασμών (ρεύμα, νερό κ.λπ.), ενοίκιο ή δόσεις   δανείων κύριας κατοικίας ή δόσεις άλλων δανείων,

4) οικονομική αδυναμία για διατροφή που να περιλαμβάνει κάθε δεύτερη μέρα κοτόπουλο, κρέας, ψάρι (ή ισοδύναμο χορτοφαγικό γεύμα σε θρεπτική αξία),

5)  οικονομική αδυναμία για ικανοποιητική θέρμανση,

6)  οικονομική αδυναμία να διαθέτουν αυτοκίνητο,

7)  οικονομική αδυναμία να αντικαθιστά φθαρμένα ή κατεστραμμένα έπιπλα.

Σε προσωπικό επίπεδο:

Οικονομική αδυναμία να:

1)  έχει σύνδεση στο διαδίκτυο,

2)  αντικαθιστά φθαρμένα ρούχα με κάποια καινούργια,

3) έχει 2 ζευγάρια παπούτσια στο σωστό μέγεθος (περιλαμβανομένου και ενός ζευγαριού για όλες τις καιρικές συνθήκες),

4)  ξοδεύει ένα μικρό χρηματικό ποσό κάθε εβδομάδα για τον εαυτό του/της,

5)  συμμετέχει τακτικά σε δραστηριότητες αναψυχής,

6)  συναντιέται με φίλους/οικογένεια (συγγενείς) για ποτό/φαγητό τουλάχιστον 1 φορά τον μήνα.

Τα 6 είδη που είναι σε προσωπικό επίπεδο συλλέγονται μόνο για τα άτομα 16 ετών και πάνω. Για τα παιδιά κάτω των 16 ετών γίνεται εκτίμηση χρησιμοποιώντας τον κανόνα: αν τουλάχιστον οι μισοί ενήλικες του νοικοκυριού στερούνται ένα είδος, συνεπάγεται ότι και τα παιδιά του εν λόγω νοικοκυριού στερούνται αυτό το είδος.

Πολύ χαμηλός δείκτης έντασης εργασίας (LWI): Το ποσοστό των ατόμων ηλικίας 0-64 ετών που ζει σε νοικοκυριά όπου οι ενήλικες 18-64 εργάστηκαν λιγότερο από 20% της δυνατότητας απασχόλησης τους κατά τη διάρκεια της προηγούμενης χρονιάς. Στους ενήλικες δεν περιλαμβάνονται οι φοιτητές 18-24, άτομα τα οποία δήλωσαν ότι είναι συνταξιούχοι ή λαμβάνουν οποιαδήποτε σύνταξη (εκτός από σύνταξη χηρείας) και άτομα ηλικίας 60-64 τα οποία δήλωσαν ότι είναι μη οικονομικά ενεργά και ζουν σε νοικοκυριά με κύριο εισόδημα οποιαδήποτε σύνταξη (εκτός από σύνταξη χηρείας).

Κοινωνικές μεταβιβάσεις: Είναι τα κοινωνικά επιδόματα και οι συντάξεις. Τα κοινωνικά επιδόματα περιλαμβάνουν την κρατική κοινωνική βοήθεια όπως το Ελάχιστο Εγγυημένο Εισόδημα, επίδομα μητρότητας, επίδομα τέκνου, επίδομα μονογονιού, επίδομα αναπηρίας, ανεργίας, επίδομα φροντίδας ηλικιωμένων κ.λπ. Στις συντάξεις περιλαμβάνονται οι συντάξεις γήρατος, χηρείας, ορφάνιας, ανικανότητας κ.λπ.

Για περισσότερες πληροφορίες, οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να επισκέπτονται την Πύλη της Στατιστικής Υπηρεσίας, υπόθεμα Συνθήκες Διαβίωσης και Κοινωνική ΠροστασίαΠροκαθορισμένοι Πίνακες (Excel), Μεθοδολογικές Πληροφορίες ή να επικοινωνήσουν με τον κ. Χαράλαμπο Χαραλάμπους στο τηλέφωνο 22602241 ή στην ηλεκτρονική διεύθυνση chcharalambous@cystat.mof.gov.cy, ή με την κα Δήμητρα Κώστα στο τηλέφωνο 22605112 ή στην ταχυδρομική διεύθυνση dcosta@cystat.mof.gov.cy.

Πηγή:   https://dialogos.com.cy/se-kindyno-ftocheias-i-koinoniko-apokleismo-150-000-atoma-stin/