Τετάρτη 28 Αυγούστου 2024

Και στο τέλος… το βιβλίο

Εδώ και δεκαετίες στα σχολεία μας διδάσκονται λογοτεχνικά έργα που έχουν κλείσει τον παιδαγωγικό τους κύκλο

Του Απόστολου Κουρουπάκη

Του Απόστολου Κουρουπάκη

Πολύ χαμηλά στην ανάγνωση βιβλίων η Κύπρος, και συγκεκριμένα στην προτελευταία θέση, ανάμεσα σε 28 χώρες, κατατάσσεται η χώρα σύμφωνα με έρευνα της Eurostat σε σχέση με άλλες χώρες της ΕΕ, αφού μόνο το 33% των Κύπριων επέλεξαν να διαβάσουν κάποιο βιβλίο το 2022. Ο μέσος όρος στην Ε.Ε. είναι 53%.

Προσωπικά δεν με ξαφνιάζει η θέση αυτή, αν και είναι άκρως απογοητευτική. Δεν με ξαφνιάζει γιατί δεν περιμένω να έχουμε αναπτύξει φιλαναγνωστική διάθεση, όταν για χρόνια ολόκληρα σχεδιάζουμε την Κυπριακή Βιβλιοθήκη, και δεν έχουμε κανένα, μα κανένα αποτέλεσμα και μένουμε στις υποσχέσεις, στα σχέδια και στις μελέτες. Δεν με ξαφνιάζει, όταν εδώ και δεκαετίες στα σχολεία μας διδάσκονται λογοτεχνικά έργα που έχουν κλείσει τον παιδαγωγικό τους κύκλο, ή έστω δεν έλκουν τους μαθητές προς την ανάγνωση. Δεν με ξαφνιάζει, διότι προσπαθούμε να έχουμε βιβλιοθήκες, απλώς για να έχουμε βιβλιοθήκες και όχι να τις χρησιμοποιούμε ως χρήσιμους τόπους ανταλλαγής απόψεων και αναγνωστικών συνθηκών. Δεν με ξαφνιάζει γιατί ποτέ δεν επενδύσαμε σε αυτό που λέμε φιλαναγνωστική πολιτική, με το υπουργείο Παιδείας να μένει στα άκρως απαραίτητα, και το υφυπουργείο Πολιτισμού να μην έχει ακόμα μία συγκεκριμένη στρατηγική για το βιβλίο και την προώθησή του, στο εσωτερικό και στο εξωτερικό.

Γιατί να με ξαφνιάζει όταν επιλέγουν να υπογράψουν διακρατική συμφωνία πολιτιστικής συνεργασίας με την Ελλάδα στον καταθλιπτικό χώρο της Κυπριακής Βιβλιοθήκης; Άραγε δεν μας ενδιαφέρει τι θα έβλεπε η κα Μενδώνη; Γιατί να με ξαφνιάζει ότι είμαστε στην προτελευταία θέση όταν ο θεσμός των Κρατικών Βραβείων Λογοτεχνίας γίνεται κάθε χρόνο πεδίον δόξης λαμπρό για ίντριγκες, τσακωμούς και λοιπές άλλες λογοτεχνικές αβρότητες; Θα μου πείτε ότι αυτά συμβαίνουν και σε άλλες χώρες και στις καλύτερες οικογένειες. Η διαφορά είναι πως εδώ, στην Κυπριακή Δημοκρατία έναν θεσμό λογοτεχνικών βραβείων έχουμε, στον οποίο υποβάλλουν τα έργα τους όλοι και όλες. Αυτόν τον θεσμό λοιπόν πρωτίστως οι άνθρωποι του βιβλίου δεν τον έχουν σε υπόληψη, άρα γιατί να έχουμε απαίτηση από τους πολίτες να ενδιαφέρονται για τα βιβλία και για την ανάγνωση;

Ναι, δεν μου κάνει καμία εντύπωση η προτελευταία θέση, όταν δεν έχουμε φορείς του βιβλίου που να πιέζουν για τα αυτονόητα, όπως είναι οι βιβλιοθήκες, η εισαγωγή λογοτεχνικών έργων στα σχολεία μας, οι παράλληλες δράσεις. Και δεν αρκούν τα αξιόλογα φεστιβάλ λογοτεχνίας και βιβλίου, χρειάζονται τομές βαθιές στον χώρο του βιβλίου και αυτές οι τομές μόνο με σχεδιασμό και βούληση μπορούν να γίνουν, διαφορετικά θα ό,τι κάνουμε θα είναι μπαλώματα.

Δεν με ξαφνιάζει που η χώρα βρίσκεται σε αυτή την απογοητευτική θέση, γιατί πολύ απλά αντικατοπτρίζει τη γενικότερη εικόνα της πολιτιστικής πραγματικότητάς της. Και είναι κρίμα, γιατί καλούς συγγραφείς έχουμε και ανθρώπους που αγαπούν το βιβλίο έχουμε.

Τον Οκτώβριο του 2022 έκλεινα τη στήλη μου με τίτλο «Λίγα για το βιβλίο» ως εξής: «Το υφυπουργείο Πολιτισμού ας είναι αφορμή για να ξεκινήσουμε να καλύπτουμε κενά, τα οποία μπορούν να προσφέρουν πολλά περισσότερα απ’ όσα νομίζουμε. Το βιβλίο στην Κύπρο, η συγγραφή και η ενίσχυσή της, η φιλαναγνωσία και η συμπόρευσή της με την παιδεία και το εκπαιδευτικό μας σύστημα, θα πρέπει λοιπόν να ιδωθούν με νέο πρίσμα» και τον Μάιο του 2024 τη στήλη με τίτλο «Στα λογοτεχνικά… άρματα
» ως εξής: «Μα και ο τομέας του βιβλίου είναι και αυτός σχεδόν στον αναπνευστήρα. Δυστυχώς εθνική πολιτική για το βιβλίο δεν έχουμε, και αυτό φαίνεται και από το πώς διαχειρίζεται η Πολιτεία τον θεσμό των Κρατικών Βιβλίων Λογοτεχνίας. Καμία προσπάθεια αλλαγής των κανονισμών, κανένας προβληματισμός για το πώς εκδίδουμε, τι και πώς βραβεύουμε. Ως παρακάτω.

Είναι σίγουρο ότι το Τμήμα Σύγχρονου Πολιτισμού, του υφυπουργείο Πολιτισμού, με την υποστελέχωσή του δεν μπορεί να κάνε και πολλά. Τα δε χρήματα είναι και αυτά λίγα, Κυπριακή Βιβλιοθήκη στην ουσία δεν υπάρχει, ώστε από εκεί να έφευγαν κάποιες ιδέες, άρα, ας μην παραπονιούνται οι συγγραφείς και οι Ενώσεις Λογοτεχνών…».

Ε! άλλαξε κάτι; Έγινε κάτι και δεν το έλαβα υπόψη μου;

Πηγή:     https://www.kathimerini.com.cy/gr/apopseis/arthrografia/apostolos-koyroypakis/kai-sto-telos%E2%80%A6-to-biblio


Διακοπές σε ένα νησί που δεν υπάρχει

 

Μέσα στη ζέστη του καλοκαιριού, εκεί που όλοι μιλάνε για τις διακοπές τους και τα υπέροχα μέρη που είδαν, τις κρυφές παραλίες που ανακάλυψαν, τις μοναδικές ταβέρνες στις οποίες έφαγαν, κάποιος χρήστης του «Χ» (Κώστας Μανιάτης) αποκάλυψε μέσω του λογαριασμού BeatBukowski, το δικό του παράδεισο: Ένα νησί που το λένε Ψίμυθο με τόσες παρθένες ομορφιές λες και μόλις αναδύθηκε από την θάλασσα χωρίς να προλάβουν ακόμα πολλοί να πατήσουν το πόδι τους και να το καταστρέψουν.

Λίγες ώρες μετά την αποκάλυψη του νέου αυτού προορισμού, έγινε χαμός στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Οι αναρτήσεις διαδέχονταν η μια την άλλη: Με τις συντεταγμένες του νησιού από την wikipedia, για το τι ψηφίζουν οι κάτοικοι του, για μια μουσική εκδήλωση που θα γίνει σε κάποια παραλία, για τη συγκίνηση που νοιώθει κάποιος όταν βλέπει τον μοναδικό μαθητή να παρελαύνει με την ελληνική σημαία, για τις τιμές των ακτοπλοϊκών που κάνουν ασύμφορη τη μετάβαση στη Ψίμυθο, για ένα ντοκιμαντέρ που ετοιμάζεται για το νησί, για την καλύτερη ταβέρνα και τα πιο νόστιμα φαγητά που δοκίμασες ποτέ, φωτογραφίες με ονειρικά ηλιοβασιλέματα και ονειρεμένα τοπία, για τον γιατρό του νησιού με αμοιβή 800 ευρώ που τα βρόντηξε κι έφυγε…

Παρόλο που οι πλείστες αναρτήσεις φανέρωναν πως οι χρήστες είχαν πιάσει το νόημα και πρόσθεταν στο ίδιο ύφος τη δική τους πλάκα κριτικάροντας εν πολλοίς όλους αυτούς που ανακαλύπτουν τον απόλυτο προορισμό, το πιο trendy νησί…, πολλοί το πήραν στα σοβαρά ετοιμάζοντας βαλίτσες για το άγνωστο (κι ανύπαρκτο) νησί ή δίνοντας μαρτυρίες για το πόσο μοναδικά πέρασαν όταν το επισκέφθηκαν. Ο δε υπουργός Υγείας και αντιπρόεδρος της ελληνικής κυβέρνησης Άδωνις Γεωργιάδης είδε, πίσω από την αναφορά στον γιατρό, επίθεση εναντίον του. Κι απάντησε σοβαρά: «Σας έχω πει ότι τα τρολ της Αντιπολιτεύσεως επενδύουν σε μία ψευδή εικόνα κατάρρευσης του ΕΣΥ. Το ΕΣΥ έχει προβλήματα, πάντα είχε και πάντα θα έχει, αλλά τώρα είμαστε σε όλα τα επίπεδα καλύτερα από τα προηγούμενα χρόνια. Όσοι ταξιδεύουν στο εξωτερικό ξέρουν ότι η εξιδανικευμένη εικόνα των συστημάτων υγείας των άλλων χωρών δεν έχουν καμία σχέση με την πραγματικότητα. Τα ίδια προβλήματα με εμάς έχουν και οι υπόλοιποι και εμείς είμαστε σε πολύ καλύτερη θέση από πολλούς άλλους».

Η αυγουστιάτικη αυτή πλάκα θα μπορούσε να είναι ένα κοινωνικό πείραμα που καταδεικνύει πόσο εύκολο είναι να μεταδοθεί μια πληροφορία, ακατέργαστη, χωρίς φιλτράρισμα -αληθινή ή ψεύτικη- και πόσο εύκολο είναι να γίνει πιστευτή. Στη συγκεκριμένη περίπτωση επρόκειτο για πλάκα, για κάτι ανώδυνο. Πριν λίγες μέρες όμως στη Βρετανία κόντεψε να ξεσπάσει εμφύλιος από μια ψεύτικη είδηση.

Πηγή:     https://www.philenews.com/apopsis/arthra-apo-f/article/1502412/diakopes-se-ena-nisi-pou-den-iparchi/


Τρίτη 27 Αυγούστου 2024

Σβήνει η φωνή των γυναικών του Αφγανιστάν

 

Η Μανίζα Ταλάς θα αγωνιζόταν στο breaking στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Παρισιού. Αποκλείστηκε όταν εμφανίστηκε με σημαία στην πλάτη που έγραφε «Ελευθερώστε τις Αφγανές» στον αγώνα της.

Η κοπέλα γεννήθηκε στην Καμπούλ και εγκατέλειψε το Αφγανιστάν το 2021. Βρήκε καταφύγιο στην Ισπανία και εκεί ανακάλυψε το breaking. «Δεν έφυγα από το Αφγανιστάν επειδή φοβάμαι τους Ταλιμπάν, έφυγα για να κάνω ό,τι μπορώ για τα κορίτσια του Αφγανιστάν, για την ζωή μου και το μέλλον μου», δήλωσε.

Την περασμένη Τετάρτη το κοινοβούλιο του Αφγανιστάν επικύρωσε ένα νομοσχέδιο που επιβάλλει νέους περιορισμούς στις γυναίκες της χώρας. Θα αναρωτιέται κανείς ποιες ελευθερίες απέμειναν για τις Αφγανές, ώστε και να τις στερηθούν και αυτές. Το νομοσχέδιο πάντως προβλέπει, ότι οι γυναίκες πρέπει να έχουν καλυμμένο το πρόσωπο και το σώμα τους όταν βρίσκονται εκτός σπιτιού και να φροντίζουν να μην ακούγεται η φωνή τους.

Αυτό σημαίνει ως τα κορίτσια και οι γυναίκες απαγορεύεται στην ουσία να μιλούν δημοσίως. Στην απόλυτη εφαρμογή του νόμου οι γυναίκες δεν θα μπορούν να ανοίξουν το στόμα τους ακόμη και αν απειλούνται, αν θέλουν να ζητήσουν βοήθεια δημοσίως ή αν έστω βρίσκονται σε μια υπαίθρια αγορά και πρέπει να αγοράσουν φαγητό για τις οικογένειές τους.

Οι Ταλιμπάν με λίγα λόγια θέλουν να σβήσουν τις γυναίκες από τη δημόσια ζωή. Τις χρειάζονται μέσα στα σπίτια τους αποκλειστικά για να φροντίζουν τις οικογένειές τους και να γεννούν και να μεγαλώνουν παιδιά. Κυρίως αγόρια.

Στις επικρίσεις της Δύσης ότι πρέπει να σεβαστούν τα δικαιώματα των γυναικών, οι Ταλιμπάν απαντούν ότι έχουν το δικαίωμα να εφαρμόζουν οποιαδήποτε πολιτική κάνουν κέφι. Λένε πως σέβονται τις γυναίκες όπως προβλέπει η εκδοχή τους του ισλαμικού νόμου, τον οποίο εφαρμόζουν αυστηρά όπως και τα τοπικά έθιμα, τονίζοντας ότι πρόκειται για εσωτερικό ζήτημα.

Η διεθνής κοινότητα δεν έχει αντιδράσει ιδιαίτερα. Δεν αναγνώρισε την κυβέρνηση των Ταλιμπάν και κάποιες ανθρωπιστικές οργανώσεις ανέστειλαν τη δράση τους στη χώρα. Μέχρι εκεί. Και το ερώτημα είναι τι θα μπορούσε άραγε να κάνει τίθεται εύλογα.

Και η απάντηση δυστυχώς είναι πως ελάχιστα είναι τα περιθώρια αντίδρασης. Οι Ταλιμπάν δεν είναι ένα κίνημα ξένο προς το Αφγανιστάν. Οι αυστηροί περιορισμοί που επιβάλλουν προς τις γυναίκες δεν είναι κάτι στο οποίο οι περισσότεροι τουλάχιστον άντρες είναι αντίθετοι.

Το μόνο που θα μπορούσε να σώσει τις Αφγανές θα ήταν αν υπήρχε αντίσταση στο εσωτερικό της χώρας τους. Είναι μόνες τους, όμως. Και τώρα χάνουν και το δικαίωμα να μιλούν δημοσίως. Η φωνή τους δεν θα ακούγεται ούτε ως άχνα πλέον.

Πηγή:      https://www.philenews.com/apopsis/arthra-apo-f/article/1502120/svini-i-foni-ton-ginekon-tou-afganistan/


Αταίριαστες φιλίες σε ξενοδοχεία

 

Η αστυνομία κατάφερε μέσα σε λίγες μόνο μέρες να ξηλώσει τη συμμορία των ανήλικων που λήστεψαν τον 64χρόνο. Μετά τη σύλληψη πρώτα της 15χρόνης κι έπειτα της 16χρόνης, συνελήφθη χθες και η 18χρόνη που καταζητείτο και τέθηκε υπό κράτηση. Μπορούμε τώρα να κοιμόμαστε ήσυχοι. Κι ο 64χρόνος, όπως κι ο κάθε ένας που γουστάρει, μπορεί να συνεχίσει να συναντά 15χρόνες και 16χρόνες σε ξενοδοχεία και εστιατόρια. Κι αν τον ληστέψουν, η αστυνομία θα τις βρει και θα τις τιμωρήσει ώστε να μην κλέβουν τους παππούδες που αυτοαποκαλούνται φίλοι τους.

Σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες που δόθηκαν από την αστυνομία για την υπόθεση, ο εν λόγω 64χρόνος κατάγγειλε πως 16χρόνη, που είχε γνωρίσει μέσω 15χρόνης φίλης του, τον επισκέφθηκε σε δωμάτιο ξενοδοχείου όπου βρισκόταν και του ζήτησε να πάνε για φαγητό. Αφού μετέβηκαν σε ταχυφαγείο, το κορίτσι του ζήτησε να πάνε στο πίσω μέρος του υποστατικού για να συναντήσουν την 15χρονη κοινή φίλη. Εκεί τους προσέγγισε όχημα, στο οποίο φέρεται να επέβαινε η 15χρονη και η 18χρονη, μαζί με δυο νεαρούς, ένας εκ των οποίων φέρεται να επιτέθηκε στον 64χρονο με σπρέι και ακολούθως να τον γρονθοκόπησε στο πρόσωπο, αποσπώντας του το πορτοφόλι, που περιείχε χρηματικό ποσό 5 χιλιάδων ευρώ.

Στο άκουσμα μιας τέτοιας καταγγελίας, το πρώτο ερώτημα που γεννάται είναι τι είδους φιλία είναι αυτή μεταξύ ενός 64χρόνου άντρα και δύο κοριτσιών 15 και 16 χρόνων, η οποία φιλία, μάλιστα, εξελίσσεται σε ένα δωμάτιο ξενοδοχείου; Το πρώτο μέλημα των αρχών ωστόσο, δεν ήταν να απαντηθεί το ερώτημα αυτό. Ο καταγγέλλων αντιμετωπίστηκε ως το θύμα μιας απλής ληστείας και άρχισε η αναζήτηση των λησταρχίνων. Η οποία αναζήτηση στέφθηκε με απόλυτη επιτυχία, με αποτέλεσμα τα τρία κορίτσια να πέσουν γρήγορα στα χέρια των αρχών. Εναντίον τους διερευνώνται τα αδικήματα της συνομωσίας προς διάπραξη κακουργήματος και της ληστείας, ενώ συνεχίζονται οι εξετάσεις για εξασφάλιση των στοιχειών των δυο άλλων νεαρών προσώπων. Ποιο είναι το θύμα και ποιος ο θύτης; Πρόκειται για μια απλή ληστεία από μια εφηβική συμμορία; Που πάνε και τι κάνουν τα κορίτσια που εξαφανίζονται από τις δομές όπου διαμένουν, για την εξαφάνιση των οποίων βλέπουμε συχνά ανακοινώσεις; Τι κάνουν οι διάφορες υπηρεσίες που έχουν υπό την προστασία τους ανήλικους οι οποίοι συχνά πυκνά εξαφανίζονται; Πως ενεργεί η αστυνομία όταν έχει να αντιμετωπίσει υποθέσεις στις οποίες εμπλέκονται ανήλικοι και δη ευάλωτοι; Να ανησυχούμε και να φοβόμαστε τους ανήλικους ή να φοβόμαστε τους ενήλικες; Πως δημιουργείται και πως κλείνει αυτός ο φαύλος κύκλος;

Πηγή:     https://www.philenews.com/apopsis/arthra-apo-f/article/1502254/ateriastes-filies-se-xenodochia/


Έκαναν καμιά μεγάλη δουλειά σωστά από την αρχή ως το τέλος;

 

Εκεί που λέγαμε πως αυτό που πάθαμε με το λιμάνι και τη μαρίνα Λάρνακας είναι το πιο μεγάλο μπλέξιμο που πάθαμε, ήρθε η περιπέτεια με το τερματικό φυσικού αερίου στο Βασιλικό και μας διέψευσε.

Αυτό είναι πιο μεγάλο. Ιδίως, η ιστορία με το πλοίο που αγοράσαμε 200 εκατομμύρια ευρώ και βρίσκεται στη Σαγκάη, αντί στο Βασιλικό. Αλλά, ούτε αυτό είναι το πιο μεγάλο.

Διότι, ήρθε η ιστορία με την ηλεκτρική διασύνδεση με την Ελλάδα, δουλειά δισεκατομμυρίων, που είναι ακόμα μεγαλύτερο μπλέξιμο. Φαντάσου ότι η δουλειά ξεκίνησε από έναν ιδιώτη, έμπλεξαν μέσα οι κυβερνήσεις Κύπρου, Ελλάδας, Ισραήλ και η Ευρωπαϊκή Ένωση, μετά ανέλαβε τη δουλειά η ΑΔΜΗΕ της Ελλάδας, αλλά η περιπέτεια δεν έχει τέλος. Θα δούμε τι θα γίνει.

Αλλά, αυτό είναι το μεγαλύτερο μπλέξιμο; Διότι, χτες μάθαμε κι άλλο. Ότι ο υπουργός Ενέργειας, Γιώργος Παπαναστασίου, απέστειλε επιστολή στις τρεις εταιρείες, New Med, Chevron και Shell, που έχουν τη διαχείριση του κοιτάσματος Αφροδίτη, στο τεμάχιο 12 της κυπριακής ΑΟΖ και τους λέει ότι έχουν παραβιάσει όρους του συμβολαίου που υπογράφηκε (αναθεωρημένο) το 2019 και οφείλουν μέσα σε τρεις μήνες να άρουν τις παραβιάσεις, αλλιώς θα καταγγείλει τη σύμβαση και θα τους ακυρώσει τα δικαιώματα για εκμετάλλευση του κοιτάσματος.

Η συμφωνία του 2019 έγινε με όρους οικονομικά δυσχερέστερους για την Κύπρο, σε σύγκριση με το αρχικό συμβόλαιο, με την ελπίδα να προχωρήσει η δουλειά. Αλλά, πάλι έχουμε προβλήματα. Είναι από το 2011 που έγιναν οι γεωτρήσεις στο κοίτασμα Αφροδίτη και έχει επιβεβαιωμένα 4,5 τρισεκατομμύρια κυβικά πόδια φυσικού αερίου. Αλλά, από τότε ψάχνουμε ακόμα το πλάνο για την ανάπτυξη του κοιτάσματος. Αλλάζουν τα σχέδια, παίρνουν απανωτές παρατάσεις οι εταιρείες για να υποβάλουν νέο πλάνο και φτάσαμε σήμερα να τους λέμε πως θα καταγγείλουμε τη σύμβαση.

Χοντρά – χοντρά τα λέω για το Αφροδίτη, διότι γενικότερα θέτω το ζήτημα για να ρωτήσω: έγινε καμιά μεγάλη δουλειά από αυτό το κράτος χωρίς μπλεξίματα; Υπογράφτηκε καμιά σύμβαση η οποία ξεκίνησε και τελείωσε όπως συμφωνήθηκε; Καμία. Ούτε καν ο ποταμός του Λιοπετρίου. Μπατίρισαν όσους ψαράδες απέμειναν εκεί με τις βάρκες τους για να κάνουν έργα, δήθεν.

Μια αναβάθμιση στο αλιευτικό καταφύγιο στον ποταμό, συμφωνήθηκε να τελειώσει σε 30 μήνες, άρχισε η δουλειά τον Σεπτέμβριο του 2020,  όταν δεν τελείωσε στην ώρα του δόθηκε παράταση μέχρι τον Μάιο του 2024 , μετά δόθηκε παράταση μέχρι 1η Ιουλίου 2024 και μετά παράταση μέχρι 17 Δεκεμβρίου. Και όσοι παρακολουθούν τι γίνεται ισχυρίζονται ότι δεν πρόκειται να τελειώσει ούτε με αυτήν την παράταση. Και στο μεταξύ, όλο αυτό το διάστημα, καταστράφηκαν οικονομικά οικογένειες, εστιατόρια παραμένουν κλειστά, οι ψαράδες δεν εξυπηρετούνται. Για την αναβάθμιση ενός αλιευτικού καταφυγίου! Κι εμείς περιμένουμε το κοίτασμα Αφροδίτη ή το πλοίο από τη Σαγκάη…

Παλιότερα έλεγα πως μόνο για κανένα πεζοδρόμιο είναι ικανοί, αλλά κι αυτό διαψεύδεται. Είδα ένα ρεπορτάζ το Σάββατο στον Φιλελεύθερο για την κατάσταση των πεζοδρομίων κι έφριξα. Αυτοί που κάνουν τις συμφωνίες με τους εργολάβους κι έχουν την ευθύνη να ελέγχουν την ποιότητα των υλικών και των κατασκευών, δεν βλέπουν τα αποτελέσματα; Ζήτησαν από κανέναν να πάει να τα ξανακάνει; Κατάγγειλαν κανέναν ή τον άφησαν απλήρωτο να συνετιστούν οι υπόλοιποι;

Βλέπουν προφανώς, εδώ ζουν κι αυτοί, ότι δεν υπάρχει αξιοπρεπές πεζοδρόμιο να περπατήσεις. Αλλά, σιγά που θα σκοτιστούν. Και το αποτέλεσμα; Παντού σπασμένες ή ανασηκωμένες – ξεχαρβαλωμένες πλάκες, δέντρα στη μέση να σηκώνουν τις πλάκες οι ρίζες και οι κορμοί και να διαλύουν το πεζοδρόμιο, χορταριασμένα και βρόμικα να περπατάς και να σκέφτεσαι πότε θα σκουντουφλήσεις να πάθεις και καμιά ζημιά.

Δεν είναι τυχαία αυτά. Είναι η εγκληματική ανευθυνότητα όσων έχουν καθήκον να διαφυλάσσουν το δημόσιο συμφέρον και να υπηρετούν τον πολίτη. Δεν φακκούν πενιά! Κι επειδή όλα αυτά με τις συμβάσεις ο μόνος που τα λέει δημοσίως είναι ο Οδυσσέας Μιχαηλίδης, είτε πρέπει να παυθεί, είτε να του βάλουν ένα συμβούλιο να ελέγχει τι θα λέει δημοσίως. Για να συνεχίσουν να μην φακκούν πενιά και να μην τους ενοχλεί κανείς!

Πηγή:    https://www.philenews.com/apopsis/arthra-apo-f/article/1502188/ekanan-kamia-megali-doulia-sosta-apo-tin-archi-os-to-telos/


Κυριακή 25 Αυγούστου 2024

Ένα κοινό μνημείο για όλα τα θύματα

 SEVGUL ULUDAG   25-08-2024

Ένα κοινό μνημείο για όλα τα θύματα

Η σύγκρουση στην Κύπρο δεν άρχισε το 1974, πριν από 50 χρόνια. Σε αυτή τη χώρα υπήρχε ένα σύστημα που είχε συνηθίσει στις συγκρούσεις από τα μέσα της δεκαετίας του ’50 το οποίο μετατράπηκε σε δικοινοτικές συγκρούσεις στις οποίες σκοτώθηκαν άνθρωποι και από τις δύο κοινότητες, άνθρωποι έγιναν «αγνοούμενοι» και από τις δύο πλευρές το 1963-64. Το 1974 ήταν το σημείο κορύφωσης μιας διαδικασίας με το πραξικόπημα της ελληνικής χούντας μέσω της ΕΟΚΑ Β΄ και τη στρατιωτική επέμβαση της Τουρκίας πέντε μέρες αργότερα, με αποτέλεσμα να διχοτομηθεί ολόκληρο το νησί. Χωρίς οποιαδήποτε αναφορά στο 1963-64 και κοιτάζοντας μόνο το 1974 δεν θα βοηθήσει να επουλωθούν οι πληγές, δεν θα βοηθήσει να έρθει η αμοιβαία κατανόηση, η συμφιλίωση και η ειρήνη σε αυτό το νησί. Η μοναδική δικοινοτική οργάνωση συγγενών αγνοουμένων και θυμάτων πολέμου, «Μαζί Μπορούμε!», με την υποστήριξη πολλών προοδευτικών ΜΚΟ και από τις δύο κοινότητες, το υπογραμμίζει σε ανακοίνωσή της φέτος στα μέσα Ιουλίου. Η ανακοίνωση βάζει τα πράγματα στη σωστή τους διάσταση και θέλω να τη μοιραστώ μαζί σας σήμερα.

4938293006020383 image
Η Leyla Kiralp και η Χριστίνα Παύλου Σολωμή Πατσιά, μπροστά από το μοναδικό κοινό μνημείο αφιερωμένο σε όλους τους Ε/Κ και Τ/Κ αγνοούμενους στο Μαρί.

Η ανακοίνωση

Με τίτλο «Μνημονεύουμε τα αθώα θύματα 60 χρόνων σύγκρουσης και πολέμου, αγωνιζόμαστε για ειρήνη και συμφιλίωση» η ανακοίνωση: «Καθώς βρισκόμαστε στα μέσα Ιουλίου 2024 και η εθνικιστική ρητορική εντείνεται και από στις δύο πλευρές, εμείς, οι συγγενείς των αγνοουμένων και των θυμάτων του πολέμου και όλοι οι Κύπριοι που αγωνίζονται για λύση, επανένωση, ειρήνη και συμφιλίωση, πρέπει να υψώσουμε τη φωνή μας και να αποκαλύψουμε την αλήθεια που περιβάλλει τη βία του παρελθόντος μας. Εξήντα χρόνια από την έναρξη της διακοινοτικής σύγκρουσης και πενήντα χρόνια από το πραξικόπημα της ελληνικής χούντας και της ΕΟΚΑ Β΄ και την τουρκική στρατιωτική επέμβαση που ακολούθησε, όλα αυτά φέρνουν στο μυαλό τα φρικτά εγκλήματα που διαπράχθηκαν εις βάρος αθώων Τουρκοκυπρίων και Ελληνοκυπρίων και από τις δύο πλευρές. Χιλιάδες οικογένειες έχουν υποφέρει και συνεχίζουν να υποφέρουν αφού η τύχη περισσότερων από τους μισούς αγνοούμενους παραμένει άγνωστη. Οι πληγές συνεχίζουν να παραμένουν ανοιχτές καθώς η αλήθεια που περιβάλλει αυτά τα εγκλήματα συνεχίζει να αποκρύπτεται παρά τις προσπάθειες ακτιβιστών, δημοσιογράφων και άλλων να τα ερευνήσουν».

«Αποσιωπώντας την αλήθεια»

«Αυτή η βία βρίσκεται στην καρδιά του κυπριακού προβλήματος και οι εμπλεκόμενοι σ’ αυτά τα εγκλήματα εξακολουθούν να αποτρέπουν την αποκάλυψη της αλήθειας με διάφορους τρόπους. Πρέπει να αναζητήσουμε την αλήθεια που περιβάλλει αυτή τη βία και να δημιουργήσουμε μια συλλογική μνήμη κοινή για όλους τους Κυπρίους, ανεξαρτήτως εθνοτικής καταγωγής, και να τη μεταδώσουμε στις νεότερες γενιές ώστε να διασφαλίσουμε ότι η ιστορία δεν θα επαναληφθεί. Οι οικογένειες των θυμάτων, στην αναζήτηση της τύχης των αγαπημένων τους, έχουν διαπιστώσει ότι με τις οικογένειες της άλλης πλευράς μοιράζονται έναν πόνο κοινό και για τις δύο πλευρές και είναι αποφασισμένες να σταθούν μαζί για να διασφαλίσουν ότι ο πόνος τους δεν θα συνεχίσει να τυγχάνει εκμετάλλευσης από τις δυνάμεις του εθνικισμού».

«Σοβαροί κίνδυνοι για τη χώρα μας»

«Οι πολιτικές που ακολουθήθηκαν από τους εθνικιστές και από τις δύο πλευρές και οδήγησαν σε αυτά τα εγκλήματα και στις ξένες επεμβάσεις έχουν προκαλέσει ανείπωτο πόνο στους ανθρώπους και είχαν ως αποτέλεσμα τη διαίρεση της χώρας. Αυτή η ταλαιπωρία συνεχίζεται μέχρι σήμερα, παρόλο που μπορεί να παίρνει διαφορετικές μορφές. Το συνεχές αδιέξοδο στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων, οι πραγματικότητες στο έδαφος, η αρνητική στάση σε επίπεδο πολιτικών ηγεσιών και η πολεμοκαπηλεία στην περιοχή μας θέτουν σοβαρούς κινδύνους για τη χώρα μας. Οι ηγεσίες των δύο κοινοτήτων πρέπει να διπλασιάσουν τις προσπάθειές τους για να ξεπεράσουν το αδιέξοδο και να επανεκκινήσουν τη διαδικασία διαπραγμάτευσης, διασφαλίζοντας ό,τι έχει ήδη συμφωνηθεί προ και κατά τη διάσκεψη του Κραν Μοντανά και το πλαίσιο Γκουτέρες ως τον πιο αποτελεσματικό τρόπο επίτευξης μιας συμφωνημένης λύσης. Μια συμφωνία που θα οδηγήσει σε μια επανενωμένη Κύπρο βασισμένη σε μια δικοινοτική, διζωνική ομοσπονδία με πολιτική ισότητα όπως ορίζεται από τα ψηφίσματα του ΟΗΕ. Αυτό αποτελεί τον πιο αποτελεσματικό τρόπο εξασφάλισης της ειρήνης στο νησί μας και της δημιουργίας συνθηκών ευημερίας για τον λαό μας. Ευελπιστούμε ότι ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ θα παρατείνει την εντολή της Μαρία Άνχελα Ολγκίν και θα συνεχίσει τις προσπάθειες για επανεκκίνηση των διακοινοτικών συνομιλιών. Η συνέχιση του αδιεξόδου προκαλεί περισσότερα τετελεσμένα και επιδεινώνει το status quo».

«Μνημονεύουμε όλα τα θύματα»

«Μνημονεύοντας τα θύματα από όλες τις κοινότητες της Κύπρου δηλώνουμε την αποφασιστικότητά μας να σταθούμε μαζί και να συνεχίσουμε να εργαζόμαστε για την ανεύρεση της τύχης όλων των αγνοουμένων και να φέρουμε την κοινωνία αντιμέτωπη με τις πραγματικότητες της βίας του παρελθόντος μας. Πιο συγκεκριμένα δηλώνουμε ότι:

1. Θα συνεχίσουμε να συνεργαζόμαστε με τις οικογένειες των αγνοουμένων στην αναζήτηση χώρων ταφής καθώς και άλλων σχετικών πληροφοριών. Ταυτόχρονα, θα συνεχίσουμε να τιμούμε τους ανθρώπους που παρέχουν πληροφορίες και αποτελεσματική βοήθεια στην αναζήτηση των αγνοουμένων.

2. Αρχίζοντας από φέτος, θα καθιερώσουμε την πρώτη εβδομάδα του Νοεμβρίου ως εβδομάδα αφιερωμένη στους αγνοούμενους και τα άλλα θύματα των διακοινοτικών συγκρούσεων και του πολέμου. Κατά τη διάρκεια αυτής της εβδομάδας, θα οργανώνουμε εκδηλώσεις και άλλες δραστηριότητες στη μνήμη των θυμάτων και από τις δύο πλευρές και θα αναπτύσσουμε δράσεις με στόχο την ενημέρωση της κοινωνίας και από τις δύο πλευρές για τα εγκλήματα που διαπράχθηκαν εις βάρος αθώων θυμάτων και από τις δύο πλευρές.

3. Ελλείψει συμφωνημένης λύσης και πιθανής συμφωνίας σε επίπεδο ηγεσίας για τη δημιουργία μιας Επιτροπής Αλήθειας και Συμφιλίωσης για τη διερεύνηση των εγκλημάτων που διαπράχθηκαν, έχουμε ξεκινήσει τη διαδικασία διερεύνησης της δυνατότητας δημιουργίας μιας τέτοιας επιτροπής σε επίπεδο κοινωνίας των πολιτών με τις οικογένειες να παίζουν ενεργό και ουσιαστικό ρόλο.

4. Συνεχίζουμε τη διαδικασία ίδρυσης κοινού μνημείου στη μνήμη των θυμάτων από και τις δύο πλευρές έχοντας ως στόχο την επιτάχυνση της διαδικασίας και την ανακοίνωση πιο συγκεκριμένων αποτελεσμάτων κατά τη διάρκεια της Εβδομάδας Νοεμβρίου 2024 αφιερωμένης στους αγνοουμένους και τα θύματα διακοινοτικών συγκρούσεων και του πολέμου».

«Μόνη θεραπεία η ειρήνη»

«Οι οικογένειες των αγνοουμένων και όλα τα θύματα των διακοινοτικών συγκρούσεων και του πολέμου και από τις δύο πλευρές στέκονται μαζί με όλες τις δυνάμεις της κοινωνίας που αγωνίζονται για ειρήνη και συμφιλίωση, καλώντας σε ενότητα δράσεις για να επανενώσουμε τη χώρα μας σε μια διζωνική, δικοινοτική ομοσπονδία με πολιτική ισότητα. Για να χτίσουμε ένα ειρηνικό μέλλον για τις επόμενες γενιές ως το μόνο αντίδοτο για τον πόνο της απώλειας των αγαπημένων μας!».

4938293566063448 image
Ο κοινός πόνος της Χριστίνας και της Leyla. Αυτός είναι ο μόνος δρόμος προς τη συμφιλίωση, με το να μοιραζόμαστε τον πόνο μας για να θεραπευτούμε.

Μια βδομάδα αφιερωμένη στους αγνοούμενους και τα θύματα

Η οργάνωση «Μαζί Μπορούμε!» σχεδιάζει να αφιερώσει μια βδομάδα σε όλα τα θύματα των συγκρούσεων και του πολέμου και από τις δύο πλευρές της διαχωριστικής γραμμής την πρώτη βδομάδα του Νοεμβρίου κάθε έτους. Αυτό είναι κάτι καινούργιο, με την έννοια ότι έχουν υπάρξει εκδηλώσεις μνήμης του «Μαζί Μπορούμε!» για τα θύματα των συγκρούσεων και για τους αγνοούμενους στο παρελθόν, αλλά όχι μια ολόκληρη βδομάδα. Το κοινό μνημείο είναι επίσης κάτι για το οποίο εργάζεται το «Μαζί Μπορούμε!» αφού εκτός από το μνημείο-τάφο που είναι αφιερωμένο σε όλους τους αγνοούμενους και δημιουργήθηκε πριν από χρόνια στο Μαρί από τη Leyla Huseyin Kiralp, στο τουρκοκυπριακό νεκροταφείο, δεν υπάρχουν κοινοί χώροι μνήμης τόσο για τους Τουρκοκύπριους όσο και για τους Ελληνοκύπριους αγνοούμενους και τα θύματα του πολέμου. Ο σύζυγος της Leyla Huseyin Kiralp απήχθη από το σπίτι τους το 1974 στο Ζύγι από την ΕΟΚΑ Β΄ (όταν ήταν νιόπαντροι) και δολοφονήθηκε μαζί με όλους τους άλλους άμαχους Τουρκοκύπριους από το Ζύγι και την Τόχνη και θάφτηκαν στη Γεράσα και την Παρεκκλησιά, τα οστά των οποίων βρέθηκαν κατά τις εκταφές της Κυπριακής Διερευνητικής Επιτροπής Αγνοουμένων. Η Leyla εργάστηκε αρκετά σκληρά για την ανέγερση ενός τάφου-μνημείου επισκεπτόμενη το Υπουργείο Εσωτερικών καθώς και τους μουχτάρηδες της περιοχής και πλήρωσε από την τσέπη της κτίζοντας αυτό το κοινό μνημείο. Τα εγκαίνια του πρώτου μνημείου αφιερωμένου τόσο στους Ελληνοκύπριους όσο και στους Τουρκοκύπριους αγνοούμενους έγιναν στις 5 Σεπτεμβρίου 2015 στο Μαρί. Η Leyla Kiralp έχτισε αυτό το μνημείο στο όνομα του «αγνοούμενου» συζύγου της Ahmet με δικούς της πόρους - αλλά όχι μόνο στο όνομά του αλλά στο όνομα όλων των αγνοουμένων και από τις δύο κοινότητες. Αυτό ήταν το πρώτο μνημείο αφιερωμένο στους αγνοούμενους και από τις δύο κοινότητες. Στην εκδήλωση μίλησε η Χριστίνα Παύλου Σολωμή Πατσιά από τη Δικοινοτική Οργάνωση Συγγενών Αγνοουμένων και Θυμάτων Πολέμου «Μαζί Μπορούμε!» - η Χριστίνα κατάγεται από την Κώμη Κεπήρ και ο πατέρας και ο αδελφός της ήταν αγνοούμενοι και τα οστά τους βρέθηκαν αργότερα σε μαζικό τάφο στη λίμνη Γαλάτεια. Η Leyla Kiralp, ο γιος της και εγώ είχαμε επίσης μιλήσει στην εκδήλωση και ο Niyazi Kizilyurek είπε επίσης λίγα λόγια στα εγκαίνια. Η δημιουργία ενός κοινού μνημείου θα αποτελούσε ένα μεγάλο βήμα για τη μνημόνευση όλων των αθώων θυμάτων της σύγκρουσης και του πολέμου, τιμώντας τόσο τα θύματα του 1963-64 όσο και του 1974. Η μνημόνευση των θυμάτων 60 χρόνων σύγκρουσης και πολέμου θα ήταν πραγματικά ένα μεγάλο βήμα, αφού μόνο ο κοινός μας πόνος και η αναγνώριση αυτού του πόνου από κοινού θα μας βοηθούσε να προχωρήσουμε προς ένα κοινό μέλλον.

Πηγή:      https://politis.com.cy/apopseis/stiles/829407/ena-koino-mnimeio-gia-ola-ta-thymata


Ο άνθρωπος-σύμβολο

 ΠΑΥΛΟΣ Μ. ΠΑΥΛΟΥ    25.8.2024

Ο άνθρωπος-σύμβολο

Τα δημόσια πρόσωπα είναι εξορισμού τραγικά, για πολλούς λόγους. Ένας από αυτούς είναι το γεγονός ότι σπάνια πραγματοποιείται το όραμά τους για καταξίωση και υστεροφημία μέσα από δημόσια αξιώματα. Κατά κανόνα, αυτό που τους μένει είναι η ενίσχυση της προσωπικής επιρροής, καθώς και της θέσης τους στα σαλόνια και τις δεξιώσεις, με τα ψεύτικα χαμόγελα· και, φυσικά, τα εφ’ όρου ζωής οικονομικά οφέλη από τη θέση. Επομένως, «ρεαλιστές» είναι αυτοί που εξαρχής επιδιώκουν κυρίως αυτά…

Εξαίρεση αποτελούν πάντα οι πολύ λίγοι που πραγματικά δεν νοιάζονται ιδιαίτερα για κανένα από όλα αυτά, και πρωταρχικός τους στόχος είναι να προσφέρουν στην πατρίδα και στην κοινωνία τους. Οι άνθρωποι με το γονίδιο του «νοιάζομαι». Υπάρχουν, η παρουσία τους είναι πολύτιμη, αλλά -ιδιαίτερα στην ελληνοκυπριακή πραγματικότητα- δεν είναι πολλοί. Ακόμη και η ανάμνηση της παρουσίας τους μετά από χρόνια διαδραματίζει σημαντικό ρόλο. Δεν είναι αμελητέοι, αλλά είναι λίγοι.

Όσο για την κοινωνική καταξίωση και την υστεροφημία, αυτή ακολουθεί τους δικούς της ρυθμούς, που είναι συνήθως πολύ σκληροί.

Οι τρεις κατηγορίες

Χωρίς να ανταποκρίνεται κατ’ ανάγκη στις πραγματικές ικανότητες και στον ρόλο τους, το μακροπρόθεσμο αποτύπωμα των δημοσίων προσώπων στη συλλογική συνείδηση χωρίζεται σε τρεις κατηγορίες:

(α) Οι αδιάφορες μετριότητες. Από τον Νικόλαο Δάνδολο, υπερασπιστή της Λευκωσίας το 1570, μέχρι τους περισσότερους Κύπριους υπουργούς της τελευταίας εικοσαετίας, στη συνείδηση της κοινωνίας έχουν εγγραφεί -δικαίως ή αδίκως- σ’ αυτήν την κατηγορία. Ποιος θυμάται σήμερα ως κάτι διαφορετικό τον υπουργό Μεταφορών, Επικοινωνιών και Έργων της περιόδου 2014-2018;

(β) Οι προσωπικότητες με τα δύο αντιφατικά πρόσημα. Υπάρχουν δημόσια πρόσωπα με δύο διαφορετικές περιόδους της ζωής τους, μια λαμπρή και μια σκοτεινή. Κλασική περίπτωση στην αρχαιότητα ο Αλκιβιάδης, με το λαμπρό πολιτικό και στρατιωτικό έργο αρχικά, και την καταφυγή στους εχθρούς κατά τη δεύτερη. Στα νεότερα χρόνια, ο στρατάρχης Πεταίν έγινε ήρωας των Γάλλων στον Α΄ Παγκόσμιο Πόλεμο, όταν κατάφερε να σταματήσει τα γερμανικά στρατεύματα στον ποταμό Μάρνη, πριν μπουν στο Παρίσι, και να τα απωθήσει. Στον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο, ήταν ο πρωταγωνιστής της συνθηκολόγησης της Γαλλίας με τους Γερμανούς και αρχηγός του «κράτους» του Βισύ. Αυτός ο Πεταίν εγγράφηκε στη συλλογική συνείδηση των Γάλλων ως «προδότης». Οι ιστορικοί έχουν διαφορετική εκτίμηση, κυρίως για τον ρόλο του στη δεύτερη φάση, αλλά αυτό δεν έχει σημασία. Σε αυτήν την κατηγορία, εντάσσεται λίγο πολύ και ο Γεώργιος Γρίβας. Μέχρι σήμερα, η κοινωνία μοιράζεται ανάμεσα σε όσους φωτίζουν περισσότερο τη δεύτερη περίοδό του (απελευθερωτικός αγώνας) και σε όσους δίνουν έμφαση κυρίως στην πρώτη (οργάνωση Χ επί κατοχής) και την τρίτη (ΕΟΚΑ Β΄).

(γ) Οι άνθρωποι-σύμβολα μιας εποχής. Αυτοί οι πολιτικοί συνδέονται, είτε το θέλουν είτε όχι, με το χρώμα και το περιεχόμενο της εποχής τους. Αν ήταν έντονες προσωπικότητες (Ναπολέων, Βενιζέλος, Τσώρτσιλ, Μακάριος, Καραμανλής, Γ. και Α. Παπανδρέου κ.λπ.) χρεώνονται τις επιτυχίες και τις αποτυχίες της εποχής τους· και αποκτούν φανατικούς οπαδούς και πολέμιους. Αν όμως δεν είναι ιδιαίτερων δεξιοτήτων -ακόμη κι αν είναι πάνω από το μέτριο- και ζήσουν σε εποχή παρακμής, τότε γίνονται μοιραίο σύμβολο όλων των κακοδαιμονιών της εποχής τους. Από τον Κόμμοδο που χρεώθηκε την περίοδο παρακμής και διαφθοράς της Ρωμαϊκής Αυτοκρατορίας, μέχρι τον Κωνσταντίνο Η΄ των Μακεδόνων, που χρεώθηκε την αρχή του τέλους του Βυζαντίου, ή τον Τσάμπερλεν που χρεώθηκε την ήττα, αρχικά, από τους Γερμανούς στον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο.

Ο επίτροπος

Ο Πρόεδρος αποφάσισε και πρότεινε ως νέο Κύπριο επίτροπο στην Κομισιόν τον Κώστα Καδή. Επειδή ο Κ. Καδής ανήκει στην τελευταία κατηγορία, μετατρέπεται -εκών ή άκων- σε σύμβολο της σημερινής κυπριακής πραγματικότητας:

• Συμβολίζει άριστα μια Κύπρο που δεν ξέρει πώς λειτουργεί ο κόσμος (ούτε θέλει να μάθει!), πώς λειτουργεί η ΕΕ, και πώς χειρίζεται κανείς αυτά τα δύο. Στην ευχαριστήρια ανάρτησή του κάνει λόγο για την «Κύπρο μας», και ότι θα υπηρετήσει τα συμφέροντά της όσο μπορεί καλύτερα. Δεν θέλει να ξέρει πως οι επίτροποι προέρχονται από χώρες αλλά μέσα από το χαρτοφυλάκιό τους παίρνουν αποφάσεις για το συμφέρον του συνόλου της ΕΕ. Κάνουν τα πάντα, μάλιστα, για να αποδείξουν ότι η καταγωγή τους δεν επηρεάζει καθόλου τη συμπεριφορά και τις επιλογές του. Ο Κ. Καδής -όπως εξάλλου και ο ίδιος ο Πρόεδρος- πιστεύει ότι θα πάει στην Κομισιόν για να καταγγέλλει την τουρκική αδιαλλαξία…

• Συμβολίζει ακόμη την Κύπρο της… ημετεροκρατίας, όπως ήταν ο όρος παλιά. Μπορεί να έχει ικανότητες, αλλά όλοι ξέρουν πως δεν επιλέχθηκε γι’ αυτές. Επιλέχθηκε γιατί την κατάλληλη στιγμή στήριξε σιωπηλά το «σωστό άλογο», τον νυν Πρόεδρο. Ούτε υπουργό Παιδείας τον είχαν κάνει οι ικανότητές του, αλλά κυρίως οι σχέσεις του με την ηγεσία της Εκκλησίας. Φρόντιζε στο υπουργείο να μην συγκρούεται, να μην αγγίζει κανένα καυτό πρόβλημα. Άφησε κάτω από το χαλί όλα τα μεγάλα προβλήματα, τα κληροδότησε στον διάδοχό του Κ. Χαμπιαούρη (άλλον «άρχοντα» της αποτελεσματικότητας…) και την κατάλληλη στιγμή μεταπήδησε στο Υπουργείο Γεωργίας. Για να «λύσει» και εκεί όλα τα προβλήματα.

• Τέλος, συμβολίζει τον Κύπριο που αισθάνεται ότι όλος ο κόσμος του χρωστά. Μπορεί ο Κ. Καδής να έχει όραμα να υπηρετήσει την κοινωνία -ποιος ξέρει…- αλλά στη συλλογική συνείδηση εγγράφεται ως σύμβολο εκείνου του τύπου Κυπρίου που ξέρει και κάνει τα πάντα για το προσωπικό του συμφέρον, αλλά ελάχιστα για την κοινωνία την οποία υποτίθεται ότι υπηρετεί. Και είναι πάντα «καλός άνθρωπος»…

Η κατάσταση

Θα μπορούσαμε να πούμε ότι η περίπτωση του Κ. Καδή είναι και σύμβολο του Κυνικού Νεποτισμού που εγκαινίασε ο Ν. Χριστοδουλίδης. Αλλά είναι τόσες πολλές οι άλλες περιπτώσεις, και τόσο εκκωφαντικές, που δύσκολα θα κερδίσει τον τίτλο του κατεξοχήν συμβόλου αυτού του φαινομένου. Ο νεποτισμός ήταν χαρακτηριστικό και άλλων προέδρων και δημόσιων προσώπων στην Κύπρο. Αλλά το χειρότερο τώρα είναι

(α) το γεγονός ότι αποτελεί τον αποκλειστικό τρόπο άσκησης πολιτικής και επιλογών,

(β) το ότι ο Πρόεδρος ασκεί στο έπακρο τα αυτοκρατορικά δικαιώματα που του δίνει το Σύνταγμα του 1964, όσο κανένας προκάτοχός του,

(γ) το ότι αυτή η κατάσταση αντιμετωπίζεται με γκρίνια από την κοινωνία, αλλά όχι διαμαρτυρία. Πράγμα που σημαίνει ότι δεν αναστέλλεται - έστω και για χάρη δημοσκοπήσεων που δείχνουν χαμηλά την εκτίμηση της οποίας τυγχάνει ο Ν. Χριστοδουλίδης μέσα στην κοινωνία. Δεν γίνεται καν η σύνδεση. Οι πολίτες θεωρούν αναποτελεσματική την κυβέρνηση, αλλά δεν το συνδέουν αυτό με την κύρια αιτία του, τον τρόπο επιλογής προσώπων από τον Πρόεδρο.

Για το ότι ο Κυνικός Νεποτισμός έχει γίνει πια καθεστώς, ευθύνονται και όλα τα κόμματα - τα παραδοσιακά τουλάχιστον. Που κανένα τους δεν λέει λέξη για το χειρότερο ίσως χαρακτηριστικό αυτής της προεδρίας.

Το καλάθι

• …με την ουρά του σκύλου (1): Συνεδρίασε την Παρασκευή η Ομάδα Κυπριακού, ενόψει των αναμενόμενων εξελίξεων τον Σεπτέμβριο. Η σύνθεσή της δείχνει αποκλειστικά σε μια κατεύθυνση· μπορεί να έχει νόημα αν ο ρόλος της είναι αποκλειστικά η μη διαπραγμάτευση, αλλά και προετοιμασία για την αποτυχία της προσπάθειας. Όπως πολύ έξυπνα είπε ένας φίλος, πρόκειται για την dream team για τη διαχείριση του blame game!

• …με την ουρά του σκύλου (2): Όμως, ο Ν. Χριστοδουλίδης δεν περιμένει να αποδώσει έργο μόνο η Ομάδα Κυπριακού. Ήδη, έκανε σκοπίμως έξω φρενών τους Τουρκοκυπρίους -κυρίως όσους θέλουν λύση!- με την «επιτυχία» της ακύρωσης εκδρομών της TUI και προς τα κατεχόμενα. Και έπεται συνέχεια. Φάνηκε, εξάλλου, με τη χονδροειδή διαρροή των ονομάτων των 24 σφετεριστών ελληνοκυπριακών περιουσιών στα κατεχόμενα. Πενήντα χρόνια σφετερισμός. Και «όλως τυχαίως» κάνουμε τώρα πως ανοίγουμε αυτό το ζήτημα.

• …με την ουρά του σκύλου (3) : Οι δηλώσεις του Λετυμπιώτη για το ότι περίπου ανυπομονούμε να φέρουμε τον Χακάν Φιντάν στο άτυπο Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων της ΕΕ για να ξεσκεπάσουμε την τουρκική αδιαλλαξία και για να θέσουμε την Άγκυρα προ των ευθυνών της, θα μπορούσε να γίνει αποδεκτή. Ως μια -έστω και αφελής- προσπάθεια παραπλάνησης της κοινής γνώμης, και κατευνασμού της γκρίνιας για «υποχώρηση» ανάμεσα στους υποστηρικτές της κυβέρνησης. Το ανατριχιαστικό είναι ότι όλα δείχνουν πως το πιστεύουν κιόλας!

Πηγή:     https://politis.com.cy/apopseis/829222/o-anthropos-symvolo


Η νέα σημαία της Κύπρου: Μια πόρτα με λουκέτο!

 

Πάνε… Ξεχάστηκαν ακόμα και βασικές αρχές. Σκοπεύαμε να γράψουμε ότι θυσιάστηκαν σε βωμούς συμφερόντων. Αλλά θα ήταν άστοχο. Γιατί για να θυσιαστεί κάτι, πρέπει να είναι ζωντανό κιόλας. Σ’ αυτό τον τόπο οι αρχές και οι αξίες είναι νεκρές εδώ και καιρό. Χάθηκαν. Εξαϋλώθηκαν.

Οι πεσιμιστικοί αυτοί συνειρμοί διόλου άσχετοι είναι με την αναφορά που έκανε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας για την πρόταση Νόμου, η οποία ψηφίστηκε στις 11 Ιουλίου και υποχρεώνει τον Γενικό και τον Βοηθό Γενικό Εισαγγελέα να υποβάλλουν Πόθεν Έσχες.

Το ζήτημα επανήλθε στο προσκήνιο λόγω εξελίξεων ενόψει της διαδικασίας στο Ανώτατο Συνταγματικό Δικαστήριο. Η ολομέλεια της Βουλής υπερψήφισε τα δυο νομοθετήματα που προνοούν -μεταξύ άλλων- να δηλώνουν τα περιουσιακά τους στοιχεία οι δυο επικεφαλής της Νομικής Υπηρεσίας και να υπόκεινται σε έλεγχο από τον Έφορο Φορολογίας, όντες ανέλεγκτοι (ή ανεξέλεγκτοι κατ΄ άλλους).

Οι λόγοι που ο Πρόεδρος έκανε την αναφορά, χρήζουν ανάλυσης από δυο- τρεις αναγνωρισμένους συνταγματολόγους, οι οποίοι είναι αμφίβολο κατά πόσον θα συμφωνήσουν. Αλλά εμείς αυτό που δηλώνουμε ανεπιφύλακτα, είναι ότι είμαστε εξ υπαρχής αντίθετοι με αυτή του την απόφαση.

Για τον απλούστατο λόγο: Δεν μπορεί κάποιος να βρίσκεται σε μια τέτοια θέση, όπως αυτή του ΓΕ και του ΒΓΕ, να γνωματεύει για την Πολιτεία, να αποφασίζει για ποινικές διώξεις, να μην ελέγχεται για ενδεχόμενο αθέμιτο πλουτισμό και την ίδια στιγμή ο Πρόεδρος  με αμφιλεγόμενα επιχειρήματα που θα κριθούν στο Δικαστήριο, να θέλει να διατηρήσει αυτή την κατάσταση.

Δεν  χρειάζεται να επιδοθούμε σε αναλύσεις για να τεκμηριώσουμε αυτό που είναι λογικό και συνυφασμένο με ηθικές αρχές κι αξίες. Μπορώ με αποφάσεις να καθορίζω πολιτικές, τεράστια οικονομικά και άλλα συμφέροντα, αλλά να είμαι υπεράνω οποιουδήποτε ελέγχου; Αν είμαι δικτάτορας, ναι. Σε μια δημοκρατία, όμως, οφείλω να λογοδοτώ. Κι όχι να παίζω με ένα άρρωστο, αναχρονιστικό, κληροδοτημένο από ξένους Σύνταγμα, για να διατηρηθούν οι υπερεξουσίες του οποιουδήποτε.

Είναι και για γέλια, πάντως, η κατάσταση αν το καλοσκεφτεί κανείς. Για να κάνει αναφορά ο Πρόεδρος στο Ανώτατο πήρε προηγουμένως γνωμάτευση του επηρεαζόμενου στην προκειμένη περίπτωση Γενικού Εισαγγελέα, ενώ την αίτηση με την οποία προσφεύγει ο Πρόεδρος στο δικαστικό σώμα υπογράφεται από τον, επίσης, επηρεαζόμενο Βοηθό Γενικό Εισαγγελέα.

Πάμε, όμως, παρακάτω. Η Βουλή ως το έτερο ενδιαφερόμενο μέρος της υπόθεσης, διόρισε ως νομικό εκπρόσωπό της τον Χρίστο Κληρίδη. Στη 16σελιδη ένσταση του τελευταίου για την αναφορά του Προέδρου, λοιπόν, αναδεικνύεται ακόμη ένα τραγελαφικό: Οι νυν επικεφαλής της ΝΥ πριν ψηφιστεί ο επίμαχος Νόμος και θέλοντας να αποφύγουν το προδιαγεγραμμένο ενδεχόμενο να υποβάλλουν Πόθεν Έσχες με τον τρόπο που σχεδίαζε η Βουλή (με έλεγχο από τον Έφορο Φορολογίας), επεξεργάστηκαν εναλλακτική λύση. Να υποβάλλουν, δηλαδή, δήλωση περιουσιακών στοιχείων στο Ανώτατο Συνταγματικό Δικαστήριο (ΑΣΔ) συμμετέχοντας στον μηχανισμό αυτορρύθμισης των δικαστών. Μάλιστα, είχαν στείλει επιστολή στον πρόεδρο του Ανωτάτου, ο οποίος τους απάντησε πως δεν υπάρχει πρόβλημα να το κάνουν αυτό.

Προσέξτε εδώ τι συμβαίνει: Προσυνεννοήθηκαν πριν από μήνες για ένα θέμα με το πρόσωπο το οποίο θα συμμετάσχει τώρα στην απόφαση γι΄ αυτό ακριβώς το θέμα! Τα μπλέξαμε όλα σ΄ αυτό τον τόπο!

Δεν προσεγγίζουμε θετικά ούτε τον διορισμό του κ. Κληρίδη. Η ένσταση που υποβάλλει για λογαριασμό της Βουλής ώστε να μην υπάρξει ανατροπή με τον ψηφισθέντα Νόμο, μοιραία περιλαμβάνει νομική επιχειρηματολογία για τους νυν αξιωματούχους της Γενικής Εισαγγελίας. Αλλά κάνει εκτενή αναφορά σε θέματα που εγέρθηκαν στο πλαίσιο της σύγκρουσης των τελευταίων με τον Γενικό Ελεγκτή στο Ανώτατο (βλ. αίτημα παύσης του από τους επικεφαλής της Νομικής Υπηρεσίας). Ο κ. Κληρίδης ήταν και σ΄ αυτή την υπόθεση αναμεμειγμένος. Ως μέλος της νομικής ομάδας του Γενικού Ελεγκτή. Και τώρα με το θέμα του Πόθεν Έσχες πλήττει εμμέσως αυτούς που στράφηκαν εναντίον του πελάτη σε μια άλλη υπόθεση για την οποία δεν εκδόθηκε απόφαση. Κουλουβάχατα!

Πηγή:     https://www.philenews.com/apopsis/arthra-apo-f/article/1501776/i-nea-simea-tis-kiprou-mia-porta-me-louketo/

Πρόεδρε, άκου την κραυγή των πολιτών (91%) για τη διαφθορά – Τολμάς;

Πάρτε βαθιά ανάσα και διαβάστε τους αριθμούς. 91% των Κυπρίων δηλώνουν στο Ευρωβαρόμετρο ότι το πρόβλημα της διαφθοράς πνίγει την Κύπρο. Την ώρα που ο μέσος όρος στην Ευρώπη είναι 68%. Ποσοστό 64% των Κυπρίων εκτιμά ότι η διαφθορά τα τελευταία τρία χρόνια έχει αυξηθεί. Ο μέσος όρος στην Ευρώπη είναι 41%. Ποσοστό 86% των Κυπρίων πιστεύει ότι υπάρχει διαφθορά στα εθνικά δημόσια όργανα και 84% στα τοπικά δημόσια όργανα. Ο μέσος όρος στην ΕΕ είναι 71% και 70% αντιστοίχως. 79% των Κυπρίων εκφράζουν την πεποίθηση ότι οι υποθέσεις διαφθοράς υψηλού επιπέδου δεν διώκονται επαρκώς στη χώρα μας. Ο μέσος όρος στην Ευρώπη είναι 65%. Ποσοστό 85% των Κυπρίων πιστεύουν ότι οι στενοί δεσμοί μεταξύ πολιτικής και επιχειρήσεων αποτελεί πηγή διαφθοράς. Επίσης, 77% των Κυπρίων (55% ο μέσος όρος στην ΕΕ) πιστεύουν ότι ο μόνος τρόπος  να πετύχει κάποιος επιχειρηματικά είναι να έχει πολιτικές διασυνδέσεις.

Άντε μετά από αυτή την εικόνα να αποφύγεις την κατάθλιψη. Αυτή την πατρίδα έχουμε. Αυτήν ομολογούμε και διεθνώς. Θα μου πείτε και στην Ευρώπη ψηλά βρίσκονται οι αριθμοί. Ολίγον μας ενδιαφέρει. Τα του οίκου μας μας καίνε. Σε ένα μικρό νησί, μια σταλιά τόπο, έπρεπε η εικόνα να ήταν απείρως καλύτερη από την γηραιά ήπειρο. Επειδή, ως μικρή κοινωνία, όπου όλα μαθαίνονται πιο εύκολα, λογικά έπρεπε να ήμασταν πιο καθαροί. Επειδή, ως μικρός τόπος, έπρεπε οι διωκτικές Αρχές να μπορούν να εντοπίζουν και να τιμωρούν ευκολότερα τους διεφθαρμένους.

Δυστυχώς, όμως, συμβαίνει το αντίθετο. Πρωταθλητές στην Ευρώπη. Κάποιος μπορεί να ισχυρισθεί ότι δεν είναι η πρώτη φορά που διαβάζουμε ανάλογα στοιχεία. Πλην, όμως, έπρεπε να είχαμε βελτιώσει την εικόνα του τόπου μας. Όχι από χρόνο σε χρόνο να την καθιστούμε δυσχερέστερη.

Θα εστιάσουμε στην εν λόγω έρευνα διότι υπάρχουν κάποια σημαντικά σημεία, τα οποία αξίζουν ειδικής προσοχής. Πρώτον, η μεγάλη πλειοψηφία των Κυπρίων εκτιμά ότι το επίπεδο της διαφθοράς τα τελευταία τρία χρόνια έχει αυξηθεί. Ένα ποσοστό 18% εκτιμά ότι παραμένει στο ίδιο υψηλό επίπεδο και μόλις 10% θεωρεί πως έχει μειωθεί. Τι σημαίνει αυτό. Ότι η κυβέρνηση Χριστοδουλίδη, στον ενάμιση χρόνο της θητείας της δεν έχει καταφέρει να αλλάξει προς το καλύτερο την εικόνα την οποία έχουν οι πολίτες. Αντιθέτως, την έχει χειροτερέψει. Όχι επειδή μέλη της έχει αποκαλυφθεί ότι είναι διεφθαρμένοι αλλά επειδή δεν έχει δείξει ότι διαθέτει τα εχέγγυα για να πολεμήσει την διαφθορά, κυρίως, σε υψηλό επίπεδο.

Δεύτερον, στην ερώτηση ποιον εμπιστεύονται για να καταγγείλουν υπόθεση διαφθοράς, οι Κύπριοι κατατάσσουν πρώτη την Αστυνομία, έστω και με μειωμένο ποσοστό (45%) συγκριτικά με το μέσο όρο στην ΕΕ (60%). Ακολουθεί η Υπηρεσία κατά της Διαφθοράς (η Αρχή) με 23% (12% στην ΕΕ) και τα ΜΜΕ με 20% (14% στην ΕΕ). Αντιθέτως, κατατάσσουν τη Δικαιοσύνη και τις δημόσιες υπηρεσίες δίωξης (τη Νομική Υπηρεσία δηλαδή) στον πάτο με ποσοστό μόλις 11% (ο μέσος όρος στην ΕΕ είναι 23%). Πιο κάτω ακόμη και από το κανένας (15%).

Η καταθλιπτική βαθμολογία για την Γενική Εισαγγελία έρχεται σε μια χρονική στιγμή κατά την οποία έχει σύρει στο Ανώτατο Δικαστήριο και ζητά την παύση ενός θεσμού ο οποίος σε όλες ανεξαιρέτως τις δημοσκοπήσεις (στο Ευρωβαρόμετρο δεν έχει περιληφθεί) εξασφαλίζει εξαιρετικά υψηλό ποσοστό αποδοχής από την κοινή γνώμη. Τουτέστιν, η ηγεσία της Νομικής Υπηρεσίας οφείλει να προβληματιστεί σοβαρά από την εικόνα της, που για πολλοστή φορά δείχνουν ότι έχουν οι πολίτες γι’ αυτήν.

Τρίτον, ας ρίξουμε μια ματιά στους λόγους για τους οποίους οι πολίτες δηλώνουν ότι δεν θα προβούν σε καταγγελία για κάποια υπόθεση διαφθοράς. Η καταγγελία θα ήταν άσκοπη διότι οι υπεύθυνοι δεν θα τιμωρηθούν (43%), δεν υπάρχει καμία προστασία για όσους καταγγέλλουν τη διαφθορά (36%), δύσκολο ν’ αποδείξεις οτιδήποτε (35%), όσοι καταγγέλλουν υποθέσεις έχουν μπλεξίματα με την Αστυνομία ή με άλλες Αρχές (26%), δεν αξίζει τον κόπο να την καταγγείλεις (22%). Περισσότερη απογοήτευση πεθαίνεις!

Το μήνυμα που στέλνουν οι Κύπριοι ξεκάθαρο: Όσοι διαθέτετε εξουσία άστε τα λόγια και μπείτε στις πράξεις. Πρωτίστως, ο Νίκος Χριστοδουλίδης, πλείστες εκ των προεκλογικών υποσχέσεων του οποίου αποδεικνύονται μέχρι στιγμής φούμαρα. Τολμάς να πιέσεις εκ του ύπατου αξιώματός σου ώστε να κυνηγήσουν επιτέλους οι διωκτικές αρχές τους μεγαλοκαρχαρίες; Το δείγμα γραφής είναι αρνητικό. Αν τολμάς άλλαξε το.

Τολμάς να κάνεις ριζικές αλλαγές ώστε οι διωκτικές Αρχές να καταστούν αποτελεσματικές; Ξεκίνα από τη Νομική Υπηρεσία. Το δίδυμο της ηγεσίας τα όχι μόνο δεν πείθει την κοινωνία αλλά συνοδεύεται και από πέπλο καχυποψίας λόγω της υπηρεσίας τους στην κυβέρνηση Αναστασιάδη. Να τους παύσεις δεν μπορείς. Να τους πιέσει όμως να αποχωρήσουν μπορεί ένας Πρόεδρος που διαθέτει κότσια. Δεν έδειξες να διαθέτεις. Αν τολμάς, απόδειξε το. Διαφορετικά, θα μείνεις στην ιστορία ως η μέγιστη παραπλάνηση του λαού…

Πηγή:     https://www.philenews.com/apopsis/arthra-apo-f/article/1501789/proedre-akou-tin-kravgi-ton-politon-91-gia-ti-diafthora-tolmas/


Ποιοι Έλληνες εφοπλιστές τροφοδοτούν τη γενοκτονία στη Γάζα

 Ολλανδικό δικαστήριο διέταξε την κυβέρνηση της χώρας να παύσει άμεσα η παράδοση εξαρτημάτων για τα μαχητικά αεροσκάφη F-35 στο Ισραήλ λόγω «σαφούς κινδύνου σοβαρών παραβιάσεων του διεθνούς ανθρωπιστικού δικαίου».

Πηγές: Guardian, Εφημερίδα των Συντακτών

Έρευνα της βρετανικής Data Desk εντόπισε 65 αποστολές πετρελαίου και καυσίμων προς το Ισραήλ, οι περισσότερες εκ των οποίων εξυπηρετήθηκαν από δεξαμενόπλοια ελληνικής ιδιοκτησίας ή διαχείρισης.

Έρευνα της βρετανικής Data Desk φέρνει στο φως στοιχεία για τη χρήση των καυσίμων που τροφοδοτούν τη γενοκτονία στη Γάζα. Τα στοιχεία δημοσιεύτηκαν προχθές στον Guardian, με την προειδοποίηση ότι χώρες, εταιρείες και φυσικά πρόσωπα που συμμετέχουν στον εφοδιασμό των πολεμικών επιχειρήσεων του Ισραήλ μπορεί να αντιμετωπίσουν συνέπειες από το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο για παραβίαση της συμφωνίας της Γενεύης και για υποστήριξη σε γενοκτονία.

Όπως αναφέρει η Εφημερίδα των Συντακτών, οι ερευνητές της Data Desk (datadesk.eco) ανέλυσαν ροές εμπορευμάτων του Χρηματιστηρίου του Λονδίνου (LSEG) που βασίζονται σε δεδομένα από ναυλομεσίτες και από τα συστήματα αυτόματης αναγνώρισης (AIS) των δεξαμενόπλοιων, πληροφορίες από λιμενικές και τελωνειακές αρχές (Sinoimex Global Trade Monitor), δορυφορικές εικόνες (ESA Sentinel-2), οικονομικές εκθέσεις και άλλα ελεύθερα διαθέσιμα δεδομένα, εντοπίζοντας 65 αποστολές πετρελαίου και καυσίμων προς το Ισραήλ μετά τις 20 Οκτωβρίου του περασμένου έτους και έως τις 15 Ιουλίου φέτος, οι περισσότερες εκ των οποίων εξυπηρετήθηκαν από δεξαμενόπλοια ελληνικής ιδιοκτησίας ή διαχείρισης.

Τα εμπλεκόμενα δεξαμενόπλοια ανήκουν ή διαχειρίζονται από εταιρείες με κύριους μετόχους τον Γιάννη Αλαφούζο, την οικογένεια Βερνίκου, τον Ανδρέα Μαρτίνο, τον Νικόλα Μαρτίνο και τον Γιώργο Οικονόμου.

Σύμφωνα με τα διαθέσιμα στοιχεία, ανάμεσα στις συνολικά 65 μεταφορές άμεση σύνδεση με ελληνικά πλοία υπάρχει για τα 45 δρομολόγια που μετέφεραν κυρίως αργό πετρέλαιο και Fuel Oil (VGO).

Καταγράφονται οχτώ δρομολόγια από τα πλοία που ελέγχει η οικογένεια Αλαφούζου: Kimolos (IMO 9791145) και Milos (IMO 9746619) της OET Chartering Inc., το Folegandros (IMO 9793753) της Kyklades Maritime και το Nissos Sifnos (IMO 9884045) της Omega Ten Marine.

Με πέντε δρομολόγια χρεώνεται η ORL Shipping με το δεξαμενόπλοιο Chrysopigi (IMO 9303728) της οικογένειας Βερνίκου και άλλα εννέα δρομολόγια αφορούν την TMS Tankers του Γιώργου Οικονόμου με τα δεξαμενόπλοια Lipari (IMO 9529487), Bordeira (IMO 9529499), Alicante (IMO 9527855), Tamara (IMO 9600889), Freud (IMO 9804461) και Samsara (IMO 9792228).

Εντυπωσιακή και η συνεισφορά της Thenamaris του Νικόλα Μαρτίνου με 6 δρομολόγια, με τα δεξαμενόπλοια SeaVoyager (IMO 9318096), SeaQueen (IMO 9288863), SeaSong (IMO 9290438), SeaRanger (IMO 9759800), SeaVelvet (IMO 9843211) και SeaLoyalty (IMO 9783928).

Πρωταθλητής πάντως είναι ο Ανδρέας Μαρτίνος με 16 δρομολόγια από 11 δεξαμενόπλοια (κάθε ένα με τη δική του εταιρεία), τα MINERVA Alexandra, MINERVA Doxa, MINERVA Georgia, MINERVA Gloria, MINERVA Grace, MINERVA Joanna, MINERVA Joy, MINERVA Kallisto, MINERVA Karteria, MINERVA Libra και MINERVA Olympia.

Σπάνε και το ρωσικό εμπάργκο

Όπως αναφέρει η Εφημερίδα των Συντακτών, λίγο πιο βόρεια, στα ρωσικά λιμάνια συνεχίζεται άλλο πάρτι με Ελληνες πρωταγωνιστές (συχνά με τα… ίδια δεξαμενόπλοια) για τη μεταφορά ρωσικών πετρελαιοειδών εν μέσω εμπάργκο – πολλά από αυτά τα καύσιμα φτάνουν και στο Ισραήλ.

Για πολλά από αυτά τα φορτία καυσίμων οι εφοπλιστές μας τονίζουν ότι είναι νόμιμα.

Το blackseanews.net καταγράφει κάθε μήνα το σύνολο των φορτίων πετρελαιοειδών που εξάγονται από ρωσικά λιμάνια και κάθε μήνα δημοσιοποιεί και τις παραβάσεις του εμπάργκο (που περιλαμβάνουν πολλά ελληνικά ονόματα), ενώ πολλές γκρίζες δουλειές γίνονται καθ’ οδόν με τις μεταγγίσεις μεταξύ πλοίων έξω από τον Λακωνικό Κόλπο ή τη Χίο και αλλού ή με αναμίξεις σε δεξαμενές, στην Τουρκία και στην Αίγυπτο.

Η τελευταία διαθέσιμη καταγραφή παραβιάσεων του εμπάργκο για τον περασμένο Ιούνιο (από το BlackSeaNews με στοιχεία από τη βάση ναυτιλιακών δεδομένων equasis.org) έχει -όπως κάθε μήνα- ελληνικό άρωμα:

AQUADISIAC (IMO 9396713) της Aquatic Success Int. με τη Stealth Maritime του Χάρη Βαφειά (Μαρούσι).

CONGA (IMO 9412000) της Conga Shipping, με τη Spring Marine Management του Αριστοτέλη Μυστακίδη (Παλαιό Φάληρο), όπως και το KIZOMBA (IMO 9433901) του ίδιου ιδιοκτήτη.

DUMBLEDORE (IMO 9325611) της Dobby Shipping, με την Alberta Shipmanagement του Νικόλα Ιγγλέση (Χαλάνδρι).

ELDIA (IMO 9798351) της Chalet Shipping, με την Eastern Mediterranian Maritime του Θανάση Μαρτίνου (Γλυφάδα).

HENG TAI (IMO 9419448), καταχωρημένο στις κινεζικές Hengtai Shipping και Fasape Shipping, με δηλωμένο προορισμό τον Λακωνικό Κόλπο.

LEO II (IMO 9243318), με δηλωμένο προορισμό μεταφόρτωσης (StS) δυτικά των Κυθήρων, κάτω από τον Λακωνικό Κόλπο, καταχωρημένο στη Forest Lake Maritime με διαχειρίστρια τη SEA Trade Marine του ομίλου Δαυίδ Λεβέντη (Βούλα).

MINERVA ARIES (IMO 9412177), με δηλωμένο προορισμό μεταφόρτωσης (StS) στα ανοιχτά της Χίου, καταχωρημένο στην εταιρεία Flutura Holdings με διαχειρίστρια τη Minerva Marine του Ανδρέα Μαρτίνου (Βούλα).

SAGA (IMO 9528031), καταχωρημένο στην Euryanthe Owning CO LTD, με διαχειριστή την TMS Tankers Ltd του Γιώργου Οικονόμου, στο Μαρούσι, όπως και το STAMOS (IMO 9592276) της Faros Owners Inc.

Σημειώνεται ότι από τη λίστα των 216 τάνκερ που φόρτωσαν πετρελαιοειδή από ρωσικά λιμάνια (με ή χωρίς παραβίαση του εμπάργκο) λείπουν ελάχιστα ονόματα από τη λίστα μελών της επαγγελματικής Ένωσης των Εφοπλιστών.

Διαβάστε το άρθρο της Εφημερίδας των Συντακτών

Πηγή:      https://info-war.gr/poioi-ellines-efoplistes-trofodotoy/


Τι γίνεται με τα κινητά στα σχολεία;

 

Πριν από λίγο καιρό κυκλοφόρησε μια είδηση για μια μικρή στις ΗΠΑ, μητέρα της οποίας λόγω υπερβολικής χρήσης της έκρυψε το κινητό τηλέφωνο.

Παρόλα αυτά η γυναίκα έβλεπε το κορίτσι της να μπαίνει και να επικοινωνεί στα κοινωνικά δίκτυα, όπως και πριν. Τελικά, ανακάλυψε πως η μικρή την παράκαμψε… μέσω του «έξυπνου» ψυγείου που διέθετε το σπίτι τους.

Θυμήθηκα την ιστορία αυτή, τώρα που κοντεύουν να ανοίξουν τα σχολεία. Λίγο πριν τελειώσει η προηγούμενη σχολική χρονιά τέθηκε θέμα απαγόρευσης χρήσης των κινητών στα σχολεία. Τελικά, έλλειψη συνεννόησης το θέμα μπήκε στον πάγο.

Και εκεί παραμένει μέχρι σήμερα. Πράγμα που σημαίνει ότι το τοπίο παραμένει θολό και πως στην ουσία το κάθε σχολείο θα κάνει τα δικά του, αναλόγως της διεύθυνσης. Υπάρχουν σχολεία που οι μαθητές τα χρησιμοποιούν ακόμη και την ώρα μαθήματος άλλα που απαγορεύεται να τα βγάλουν από την τσάντα τους, καθ‘ όλη την διάρκεια παραμονής τους στους σχολικούς χώρους και άλλα που επιτρέπονται μόνο τα διαλείμματα.

Η συζήτηση για το ποια είναι η καλύτερη πολιτική έχει ανάψει για τα καλά. Όσοι τάσσονται υπέρ της απαγόρευσης πιστεύουν πως το μέτρο θα βελτιώσει τις μαθησιακές επιδόσεις, δεδομένου ότι δεν θα αποσπάται η προσοχή των μαθητών και θα είναι πιο δραστήριοι την ώρα της διδασκαλίας. Επιπλέον, η απαγόρευση θα μειώσει και προβληματικές συμπεριφορές, όπως ο σχολικός εκφοβισμός με φωτογραφίες και βίντεο.

Από την άλλη όσοι εναντιώνονται στην απαγόρευση λένε πως τα κινητά πλέον αποτελούν μέρος της κοινωνικοποίησης των παιδιών και πως μπορούν να γίνουν ένα καλό βοηθητικό, εκπαιδευτικό εργαλείο.

Το ζήτημα είναι πως, όπως έχει εξελιχθεί η κατάσταση είτε απαγορευτούν τα κινητά είτε όχι οι μαθητές θα βρίσκουν τρόπο για να είναι online. Εκεί είναι ο κόσμος τους και για αυτό είναι ένα βήμα μπροστά από αυτούς που βάζουν τις απαγορεύσεις.

Αν δεν μπορούν να έχουν κινητό μαζί τους, θα αποκτήσουν ένα smartwatch, μια έξυπνη υπολογιστική μηχανή, μια οποιαδήποτε άλλη συσκευή με δυνατότητα σύνδεσης στο ίντερνετ. Θα σπάζουν κωδικούς wifi από γειτονικά σπίτια ή καταστήματα και θα μοιράζονται το σήμα με hotspot.

Και δεν λέω πως δεν πρέπει να γίνει κάτι με τα κινητά στα σχολεία. Αλλά και να έρθουν απαγορεύσεις μπορούν οι εκπαιδευτικοί να ελέγξουν αποτελεσματικά τους μαθητές;

Απλά, ας κάνουμε εικόνα τον εκπαιδευτικό που σκρολάρει χρησιμοποιώντας το μεσαίο του δάκτυλο κοιτάζοντας το κινητό από κάποια απόσταση, μάλλον λόγω πρεσβυωπίας και τον μαθητή που κινείται χρησιμοποιώντας τα δυο του χέρια και με κλειστά τα μάτια.

Μπορούμε να φανταστούμε, ποιος έχει το πάνω χέρι, έτσι;

Πηγή:     https://www.philenews.com/apopsis/arthra-apo-f/article/1501411/ti-ginete-me-ta-kinita-sta-scholia/


Ακούς «ανάρμοστε» Οδυσσέα, στο γάμο του Καραγκιόζη κι άλλα εκατομμύρια

 

Είναι πλέον δεδομένο. Σε αυτό τον τόπο, πολλοί θεωρούν τα ευρώ για χαρτοπετσέτες. Τα πετάνε όπως κάνουν όσοι πηγαίνουν σε μπουζουξίδικα και τα σπάνε χορεύοντας ζεϊμπέκικο. Δεν εξηγείται διαφορετικά η ευκολία με την οποία σκορπάνε τα εκατομμύρια σε διάφορα έργα τα οποία δεν γίνονται ποτέ ή αποδεικνύονται άχρηστα. Άλλε ένα τέτοιο μας προέκυψε με το περιβόητο e-justice στο χώρο της Δικαιοσύνης.

Μας στοίχισε €6 εκατ., στην πορεία δαπανήθηκαν ακόμη €890.000 για επιπρόσθετες ενέργειες για να καταστεί λειτουργικό. Έπρεπε να είχε λειτουργήσει στις 8-12-21. Τέθηκε τελικά σε εφαρμογή στις 15-1-24 αλλά μια εβδομάδα μετά, λόγω σωρείας προβλημάτων που παρουσίαζε, ανεστάλη η λειτουργία του. Φτάσαμε στον Αύγουστο του 2024 και δεν έχει ακόμη λειτουργήσει. Πλέον, είναι σχεδόν βέβαιο ότι θα πεταχτεί σε κάποια κρατική αποθήκη…

Το κόστος των περίπου €7 εκατ., όμως, έμεινε στην καμπούρα των φορολογούμενων πολιτών. Ενώ η Δικαιοσύνη και όσοι λειτουργούν επαγγελματικά στο χώρο αυτό, θα βλέπουν την τεχνολογική εξέλιξη, που ανέμεναν να βοηθήσει την εργασία τους, μόνο στα όνειρά τους.

Ακούς «ανάρμοστε» Οδυσσέα. Τι και αν προειδοποιούσες για τον κίνδυνο περί τούτου; Τι είναι 7 εκατομμυριάκια; Εσύ είσαι «ανάρμοστος» και πρέπει να παυθείς. Στο Κυπριστάν κρατάμε μόνο αυτούς που χαίρονται τη ζωή τους σκορπώντας τα εκατομμύρια δίκην χαρτοπετσέτων.

Και να ήταν η πρώτη φορά; Το φαινόμενο τείνει να καταστεί κανόνας. Τι να πρωτοθυμηθεί κάποιος; Την υπόθεση των ρωσικών πυροσβεστικών ελικοπτέρων, που ματαίως προειδοποιούσε η Ελεγκτική Υπηρεσία και τελικά τα χρυσοπληρώσαμε λόγω σωρείας λαθών των αρμοδίων; Το περιβόητο σύστημα απενεργοποίησης τηλεφώνων στο χώρο των Κεντρικών Φυλακών, που οι προειδοποιήσεις του Γενικού Ελεγκτή, δεν έφτασαν ποτέ εις ώτα ακουόντων; Αποτέλεσμα τούτου, να χαθούν τα χρήματα, οι Φυλακές να μείνουν χωρίς σύστημα και μερικοί εντός αυτών να συνεχίζουν να οργανώνουν εγκλήματα.

Εσύ μείνε να ωρύεσαι «ανάρμοστε» Οδυσσέα. Εμείς δεν γουστάρουμε σε αυτό τον τόπο όσους βροντοφωνάζουν προτάσσοντας το δημόσιο συμφέρον και την προστασία του δημοσίου χρήματος.

Τι άλλο να θυμηθεί κάποιος; Την εποχή της πανδημίας, όταν μερικοί «τσάροι» της οικονομίας πέταξαν €38 εκατ. στο γάμο του καραγκιόζη, δίδοντας επιχορήγηση σε ένα σωρό εταιρείες που δεν εδικαιούντο; Ή μήπως την προκλητική υπόθεση του νέου κτηρίου της Νομικής Υπηρεσίας, το οποίο, όπως είχε σχεδιασθεί, θα στοίχιζε €53 εκατ. και ακυρώθηκε μετά από έκθεση καταπέλτη του Γενικού Ελεγκτή;

Φώναζε όσο θες κύριε Οδυσσέα. Η συμπεριφορά σου κρίνεται «ανάρμοστη» και πρέπει να σε στείλουν σπίτι σου. Άσε άνθρωπέ μου, όλο αυτό τον κόσμο να χαρεί τη ζωή του. Να διασκεδάσει. Με τόσα εκατομμύρια που έφυγαν από τα κρατικά ταμεία, η ζωή κάποιων γίνεται πιο όμορφη…

Ή μήπως να εστιάσει κάποιος στο πιο πρόσφατο και κραυγαλέο σκάνδαλο του τερματικού στο Βασιλικό. Σχεδόν €800 εκατ. έγιναν καπνός. Και ακούστε πρόκληση. Ο μόνος ο οποίος φώναζε όταν συζητούσαν το περιβόητο έργο, ήταν ο κύριος Οδυσσέας. Ευτυχώς, που μας διαφώτισε η αντιπρόεδρος του ΔΗΣΥ, η κυρία Σάβια, ώστε να γνωρίζουμε το μέγεθος της «ανάρμοστης» συμπεριφοράς του κυρίου Μιχαηλίδη.

Πας καλά άνθρωπέ μου; Τόσο κακός άνθρωπος είσαι πια; Εντάξει, σε εκείνη την περίπτωση το πάρτι δεν θα το έκαναν δικοί μας. Κινέζοι θα το έκαναν, αλλά μαζί τους και μερικοί δικοί μας. Τι σε νοιάζει εσένα κύριε; Εσύ θα τα πλήρωνες; Από τη δική μας τσέπη θα έβγαιναν τα εκατομμύρια. Άκουσες κανέναν να διαμαρτύρεται; Εσύ γιατί ωρυόσουν τόσα χρόνια; «Ανάρμοστος» κύριε, τέλος!

Και επειδή, αγαπητοί φίλοι, οι έχοντες την εξουσία δεν είναι σίγουροι ότι θα ξεφορτωθούν τον Οδυσσέα Μιχαηλίδη μέσω της διαδικασίας στο Ανώτατο Δικαστήριο, όπου τον έσυρε ο… μη ανάρμοστος, προωθούν και άλλη μέθοδο. Σου λέει, αν δεν μπορούμε να τον ξεφορτωθούμε, τουλάχιστον, να τον ελέγχουμε.

Στα πλαίσια αυτά, προωθούν εκσυγχρονισμό (έτσι τον αποκαλούν για να χρυσώσουν το χάπι) της Ελεγκτικής Υπηρεσίας με νομοσχέδιο. Σε αυτό, προβλέπεται να συσταθεί Εποπτικό Συμβούλιο, έξω από την Ελεγκτική Υπηρεσία, το οποίο θα εγκρίνει τις εκθέσεις της. Πρόκειται, δηλαδή, για έμμεση κατάργηση του Γενικού Ελεγκτή, αφού θα εγκρίνουν άλλοι τις εκθέσεις του.

Οι φωστήρες βρήκαν τρόπο να φιμώσουν τον «ανάρμοστο». Ακόμη και μελλοντικά αν τύχει να προκύψει άλλος «ξεροκέφαλος» τύπου Οδυσσέα, θα τον έχουν υπό έλεγχο. Θα μου πείτε, γιατί σώνει και καλά, ο Οδυσσέας να είναι ο εις και μόνος; Αρκεί να κοιτάξει κάποιος στο παρελθόν πώς λειτουργούσε η Ελεγκτική Υπηρεσία προ Οδυσσέα για να αντιληφθεί. Αρκεί να επιμετρήσει τα σκάνδαλα τα οποία αποκάλυψε η Ελεγκτική επί Οδυσσέα. Αρκεί να αντιληφθεί γιατί οι έχοντες εξουσία θέλουν να τον ξεφορτωθούν. Αρκεί να ρωτήσετε την Διαφθορά ποιον απεχθάνεται και θα έχετε ξεκάθαρη απάντηση!

Πηγή:     https://www.philenews.com/apopsis/arthra-apo-f/article/1501725/akous-anarmoste-odissea-sto-gamo-tou-karagkiozi-ki-alla-ekatommiria/


Παρασκευή 23 Αυγούστου 2024

Το πιάτο στο πεζοδρόμιο

 ΣΕΝΕΡ ΛΕΒΕΝΤ    23.8.2024

Το πιάτο στο πεζοδρόμιο

Σήμερα πάλι θα σας μιλήσω για τις πολεμικές αναμνήσεις του αγαπητού Πανίκκου Νεοκλέους από το 1974. Είναι πολύ σημαντικές αναμνήσεις αυτές. Ιστορία που δεν θα μπορέσουμε να βρούμε στα επίσημα ιστορικά βιβλία. Ευτυχώς που τα έγραψε. Ευτυχώς που τα είπε. Και ευτυχώς που βγήκαν σε βιβλίο. Ευχαριστώ και εκείνους που τα μετάφρασαν στα τουρκικά. Διαβάζοντάς τα ζω τη φρίκη του πολέμου και της προδοσίας. Αφότου έφυγε από τον Άγιο Επίκτητο στις 13 Αυγούστου πάλι πήγε στην Αμμόχωστο. Και πάλι πέρασε από την παραλία. Όμως, δεν υπήρχε πλέον εκείνη η εικόνα που είχε δει στις 2 Αυγούστου. Οι παραλίες ήταν τελείως άδειες. Ερημιά. Δηλαδή δεν είχε μείνει κανείς να κολυμπά στη θάλασσα και να τρωγοπίνει στα εστιατόρια. Και κοιτάξτε την εξής λεπτομέρεια που διηγείται ο αγαπητός Πανίκκος στην Αμμόχωστο:

«Σε μια περιοχή είδα μερικά άτομα μαζεμένα έξω από ένα σπίτι. Ένας από αυτούς μού είπε με πολύ αλαζονικό τρόπο ότι ήταν από τους προύχοντες της πόλης. Πήγαινε 14.00 η ώρα και με ρώτησαν αν είχα φάει. Τους είπα ότι δεν είχα βάλει μπουκιά στο στόμα εδώ και δύο μέρες. Έβαλαν φαγητό σε ένα πιάτο, το άφησαν στο πεζοδρόμιο και μπήκαν μέσα για να καθίσουν στο τραπέζι. Άφησα το πιάτο όπως ήταν στον δρόμο χωρίς να το αγγίξω και έφυγα απ’ εκεί».

Όταν διάβασα αυτές τις γραμμές σταμάτησα εκεί. Σηκώθηκα από το τραπέζι. Κοίταξα έξω από το παράθυρο. Στην καρδιά μου έσμιξαν ο πόνος και η οργή. Πολέμησε για μέρες στο μέτωπο, έτρεξε κάτω από τις βόμβες ναπάλμ που έπεφταν βροχή από τον ουρανό, μετέφερε στο νοσοκομείο τους πληγωμένους φίλους του και κοιτάξτε τι συμπεριφορά είχε μια αλαζονική οικογένεια προς έναν νέο στρατιώτη ο οποίος δεν είχε βάλει μπουκιά στο στόμα επί δύο μέρες. Έβαλαν μπροστά του ένα πιάτο σαν να βάζουν φαγητό σε σκυλί οι άνθρωποι για τους οποίους πολεμούσε. Στο πεζοδρόμιο! Ναι, δεν ήταν εύκολο να αντισταθεί κανείς ενάντια στον τουρκικό στρατό με άτακτο στρατό μέσα σε αυτό τον σεισμό του πραξικοπήματος, όμως ήταν πολύ βαριά βεβαίως αυτή η μεταχείριση της οποίας έτυχε από τους ομοεθνείς του. Δεν πιέστηκε. Δεν κομματιάστηκε η περηφάνια του. Αν και ήταν πολύ πεινασμένος, δεν έφαγε εκείνο το φαγητό που βρισκόταν στο πεζοδρόμιο.

Έγραψε πολλά ο αγαπητός Πανίκκος όπως αυτές τις λεπτομέρειες. Δύσκολα ανέχτηκε τις βρισιές που εκστόμισε ένας διοικητής τάγματος στους κουρασμένους και ταλαιπωρημένους στρατιώτες. Δύσκολα κρατήθηκε. Αυτά είναι πολύ θλιβερά, πολύ μελαγχολικά πράγματα. Φωτιά και προδοσία. Έσμιξαν. Δεν του έδωσαν ένα χαρτί ότι πολέμησε. Τού έδωσαν μόνο ένα χαρτί ότι κατατάχθηκε στον στρατό στις 24 Αυγούστου και απολύθηκε πάλι στην ίδια ημέρα. Όμως, το μεγαλύτερο δώρο για τον ίδιο, λέει, ήταν ότι του αφιέρωσε τη διπλωματική της εργασία η 20 χρονών κόρη του δύο χρόνια αργότερα. Στην αφιέρωση έγραψε τα εξής συγκινητικά λόγια η κόρη του:

«Άκουσα πολλές φορές περιγραφές του πολέμου από εσένα. Βόμβες ναπάλμ που έπεφταν σαν βροχή από τον ουρανό και κατακομματιασμένα κορμιά. Φυλάγω κομμάτια από τις αναμνήσεις σου μέσα σε ένα μαντίλι στο συρτάρι του γραφείου μου. Βλήματα, όλμοι και κομμάτια βομβών. Τα φυλάω σαν προσευχή αυτά. Σε ευχαριστώ επειδή σήμερα ζω σε καλύτερες συνθήκες και πολέμησες γι’ αυτό. Ούτε παράσημο σου δόθηκε, ούτε γράφτηκε πουθενά το όνομά σου. Υπάρχουν πολλοί σαν εσένα. Να είσαι σίγουρος ότι εσείς, οι ανώνυμοι, ζείτε στις καρδιές πολλών ανθρώπων. Θυμάμαι μια από τις πολεμικές αναμνήσεις που διηγήθηκες. Ήταν μια από τις στιγμές που περίμενες λίγη περισσότερη ανθρωπιά από τον άνθρωπο. Αυτό αποκτούσε περισσότερη σημασία ειδικά στις συνθήκες στις οποίες βρισκόσουν. Είχες πάρει στην Αμμόχωστο μερικούς τραυματίες στρατιώτες. Ετοιμαζόταν να καθίσει στο τραπέζι η οικογένεια την οποία συνάντησες στην Αμμόχωστο. Κουβεντιάσατε λίγο, τους διηγήθηκες τις ανατριχιαστικές μέρες τις οποίες έζησες. Σε ρώτησαν να πεινούσες. Φυσικά και πεινούσες και το είπες. Έβαλαν φαγητό σε ένα πιάτο και το τοποθέτησαν στο πεζοδρόμιο για να το φας. Δεν το άγγιξες καν. Δεν σου το επέτρεψε η περηφάνεια σου. Όμως, είμαι βέβαιος ότι πέθαινες από την πείνα. Τους κοίταξες με απογοήτευση και πήρες ξανά τον δρόμο για το μέτωπο. Για να πολεμήσεις για εκείνους που σου πέταξαν ένα πιάτο φαγητό σαν να το βάζουν μπροστά σε ένα σκυλί. Να παίξεις τη ζωή σου κορώνα γράμματα απέναντι στα τανκ και τις κατοχικές δυνάμεις για εκείνους…».

Δεν έχω τίποτα περισσότερο να προσθέσω σε αυτές τις πολύ ρεαλιστικές και συγκινητικές γραμμές. Αυτή είναι η περιγραφή ενός πολέμου. Και ο καλύτερος τίτλος γι’ αυτό το άρθρο είναι ο εξής: Το πιάτο στο πεζοδρόμιο! 

Πηγή:     https://politis.com.cy/apopseis/828578/to-piato-sto-pezodromio


Θεία δίκη, κακιά στιγμή ή απλά έτσι είναι η ζωή;

 

Αν ήταν ένα από τα πολλά ναυάγια στις ιταλικές ακτές με μετανάστες που διασχίζουν τη Μεσόγειο για να φτάσουν στην Ευρώπη ελάχιστοι θα έδιναν σημασία.

Στο Bayesian, όμως, που βυθίστηκε την περασμένη Δευτέρα έξω από το Παλέρμο οι επιβάτες ήταν VIP. Ίσως και να ήταν αυτός και ένας από τους λόγους που από την πρώτη στιγμή που βυθίστηκε η πολυτελής θαλαμηγός έγινε πρώτη είδηση.

Τέσσερις μέρες γράφτηκε ο επίλογος. Από τους 22 επιβαίνοντες οι έξι είναι νεκροί. Ανάμεσα τους ο Βρετανός μεγιστάνας της πληροφορικής Μάικ Λίντς, ο οποίος ήταν ο εμπνευστής του ταξιδιού στη Μεσόγειο με την οικογένειά του και μερικούς συναδέλφους για να γιορτάσει την αθώωσή του σε υπόθεση διαφθοράς.

Μια ζωή, μέχρι την περασμένη Δευτέρα, ο Μάικ Λιντς στεκόταν κόντρα στις πιθανότητες και έβγαινε νικητής. Γεννημένος σε μια μικρομεσαία οικογένεια κατάφερε να γίνει εκατομμυριούχος. Η πώληση της εταιρείας του, Autonomy στην Hewlett-Packard για 11,7 δισεκατομμύρια δολάρια το 2011, με τον ίδιο να κερδίζει 800 εκατομμύρια δολάρια αντιμετωπίστηκε ως μία από τις μεγαλύτερες υποθέσεις απάτης της Silicon Valley και κατέληξε στα δικαστήρια. Τον περασμένο Ιούνιο τελικά απαλλάχτηκε από όλες τις κατηγορίες.

Mε την κρουαζιέρα θα γιόρταζε το τέλος του δικαστικού εφιάλτη. Εκεί, όμως βρήκε το θάνατο, όταν το σκάφος του βρέθηκε στη δίνη ενός ανεμοστρόβιλου.

Πολλοί έσπευσαν να πουν για θεία δίκη, άλλοι για κάρμα και άλλοι για κακιά στιγμή. Το δε γεγονός πως λίγες μέρες πριν βυθιστεί το γιοτ, ο συγκατηγορούμενος του Μάικ Λιντς, Στίβεν Τσάμπερλαιν, που αθωώθηκε επίσης στην περιβόητη δίκη, σκοτώθηκε σε αυτοκινητικό δυστύχημα, έδωσε τροφή για θεωρίες συνωμοσίας.

Ήταν ο ανεμοστρόβιλος που βύθισε το σκάφος; Υπάρχουν πολλές αμφιβολίες σχετικά με πώς είναι δυνατόν να βυθίστηκε μέσα σε 60 δευτερόλεπτα ένα σκαρί ποντοπόρο, αγκυροβολημένο στο λιμάνι, σε σημείο που θεωρείται ασφαλές. Και γιατί ο καπετάνιος το εγκατέλειψε με τόση ευκολία, ενώ υπήρχαν άτομα παγιδευμένα στο εσωτερικό του;

Οι έρευνες θα δείξουν τι πραγματικά έγινε. Ωστόσο, κανένας, όσο πλούσιος ή ισχυρός και αν είναι δεν μπορεί να βγαίνει πάντα νικητής και να του έρχονται όλα βολικά. Στο βιβλίο του «Η ζωή είναι δύσκολη» (εκδόσεις Μεταίχμιο) ο Kieran Setiya μας καλεί να αναγνωρίσουμε πως οι αντιξοότητες της ζωής είναι αναπόφευκτες.

Κάποιες από αυτές θα μπορέσουμε να τις αντιμετωπίσουμε και κάποιες πάλι όχι. Μερικές θα τις νικήσουμε και άλλες θα μας νικήσουν. Θα υπάρξουν αντιξοότητες που μας κάνουν πιο δυνατούς, όπως μπορεί να υπάρξουν και αυτές που θα μας σκοτώσουν. Με αυτό τον τρόπο προχωρεί η ανθρωπότητα, χιλιετίες τώρα.

Πηγή:    https://www.philenews.com/apopsis/arthra-apo-f/article/1501259/thia-diki-kakia-stigmi-i-apla-etsi-ine-i-zoi/


Άμα κάθονται και τρώνε αγρινά τι να λέμε για άλλα

 

Το αγρινό ζει στην Κύπρο πάνω από οκτώ χιλιάδες χρόνια. Μόνο στην Κύπρο. Και κινδυνεύει με αφανισμό. Στις μέρες μας! Διότι, ενώ στο παρελθόν υπήρχαν σε αφθονία καταφέραμε να τα αποδεκατίσουμε. Απέμειναν 2.500 με 3.000 χιλιάδες.

Η λαθροθηρία οργιάζει. Και φυσικά δεν φταίμε όλοι επειδή υπάρχουν λαθροθήρες. Πάντα θα υπάρχουν. Αλλά, πιο εξοργιστικοί εγκληματίες από τους λαθροθήρες είναι οι καθωσπρέπει φιγουρατζήδες οι οποίοι νομίζουν ότι κάνουν καμιά σπουδαία μαγκιά όταν οργανώνουν φαγοπότια σερβίροντας κρέας αγρινού.

Το γράφω και σηκώνεται η τρίχα της κεφαλής μου. Κρέας αγρινού. Είναι ως να τραβάς με τα χέρια σου και να  ξεριζώνεις τη ψυχή σου. Τη ψυχή των άλλων, διότι τη δική τους δεν νιώθουν να την ξεριζώνουν.

Αν δεν υπήρχαν αυτοί οι φιγουρατζήδες δεν θα υπήρχε η λαθροθηρία. Και τους λέω έτσι, διότι μόνο για φιγούρα το κάνουν, δεν είναι και κανένα εκλεκτό έδεσμα το κρέας αγρινού για να το καταναλώνουν προς τέρψη στομάχου. Δεν είναι λαγός. Ούτε αμπελοπούλια. Ούτε καν μανιτάρια κόκκινα. Το κάνουν μόνο για επίδειξη. Για να δείξουν στους υπόλοιπους ότι αυτοί είναι ξεχωριστοί, είναι μάγκες χεσολίρηδες και μπορούν να προμηθεύονται ό,τι γουστάρουν, ακόμα και το σύμβολο της Κύπρου, το προστατευόμενο αγρινό μας.

Αφού υπάρχουν αυτοί, λοιπόν, υπάρχουν και οι λαθροθήρες που κυνηγούν αγρινά για να τους τα πουλούν πάνω από €100 το κιλό. Πριν λίγες μέρες η Υπηρεσία Θήρας και Πανίδας Πάφου άρπαξε έναν λαθροθήρα που έστηνε συρματοθηλιές για να παγιδεύει αγρινά. Κι όταν τον έπιασαν είπε το έκανε επειδή είναι φτωχός και είχε ανάγκη να φάει κρέας. Κρέας αγρινού! Τέτοιο θράσος. Θα ήταν αστείο, αν δεν αφορούσε τα αγρινά μας. Αν πήγαινε σε μια μάντρα να κλέψει ένα πρόβατο ή μια κατσίκα ή μια κότα, θα μπορούσε να ισχυριστεί ότι πεινούσε και ήθελε απλώς να φάει. Αλλά, αγρινό που να τον πάρει ο δαίμονας;

Το εξώδικο πρόστιμο €23.500, που του επιβλήθηκε και που όπως είδα στα δημοσιεύματα, τους φάνηκε βαρύ τους δημοσιογράφους, είναι λίγο. Ελάχιστο μπροστά στο μέγεθος του εγκλήματος. Και πρέπει να τον αναγκάσουν να τους πει σε ποιους θα το πουλούσε και σε ποιους πούλησε μέχρι τώρα αγρινό. Να τους κυνηγήσουν όλους. Προπάντων αυτούς τους νεογιάπηδες που τα αγοράζουν χωρίς συνείδηση και χωρίς τύψεις και ενθαρρύνουν τον αφανισμό τους.

Είναι το μόνο αρχαίο ζώο, που επιβιώνει τόσες χιλιάδες χρόνια, ενώ ήταν στην Κύπρο με τους προϊστορικούς προγόνους μας. Είχαμε και τους νάνους ελέφαντες και τους νάνους ιπποπόταμους που εξαφανίστηκαν πριν 10.000 χρόνια. Είχαμε και τα ελάφια που εξαφανίστηκαν τον 19ο αιώνα. Και κάθονται σήμερα συμπολίτες μας και τρώνε τα αγρινά. Τα τρώνε! Δεν το χωράει ο νους μου.

Η Υπηρεσία Θήρας και η Αστυνομία οφείλει να τους κυνηγήσει όλους, να μην τους αφήσει σε χλωρό κλαδί. Διότι, αν οι πρόγονοί μας έφαγαν τα ελάφια είχαν και μια δικαιολογία. Δεν είχαν και πολλές επιλογές, έτρωγαν ό,τι μπορούσαν να κυνηγήσουν. Δεν είχαν ούτε και την παιδεία να γνωρίζουν την αξία της άγριας ζωής και τις συνέπειες του αφανισμού της. Ενώ σήμερα; Με όσα γνωρίζουμε και με όσα αγαθά έχουμε να καταβροχθίζουμε, μόνο κανίβαλοι θα έτρωγαν τα αγρινά μας.

Υ.Γ. Μην σας φαίνεται παράξενο που αφιέρωσα τη στήλη σήμερα στα αγρινά. Διότι, που να πάρει και να σηκώσει, όταν στις μέρες μας υπάρχουν Κύπριοι που κάθονται και καταβροχθίζουν το σύμβολο της Κύπρου, και οι υπόλοιποι δεν μπορούμε να το προστατεύσουμε, τι να λέμε για τα υπόλοιπα!

Πηγή:    https://www.philenews.com/apopsis/arthra-apo-f/article/1501327/ama-kathonte-ke-trone-agrina-ti-na-leme-gia-alla/


Δεν είναι φίλοι του βιβλίου οι Κύπριοι: Στην προτελευταία θέση η Κύπρος στην ΕΕ

 ΧΡΙΣΤΟΘΕΑ ΙΑΚΩΒΟΥ  21.8.2024

Η πρόταση A Collective Library Project by Phytorio, Yours Faithfully είναι μια συλλογική δράση από τα μέλη και τους φίλους του Φυτωρίου.
 
Σύμφωνα με τα στατιστικά στοιχεία, λοιπόν, μόνο το 33,1% των πολιτών της Κύπρου επιλέγουν να διαβάζουν βιβλία.

Την προτελευταία θέση καταλαμβάνει η Κύπρος σε πίνακα που παρουσιάζει τους Ευρωπαίους βιβλιοφάγους και μη. Σημειώνεται ότι, ο πίνακας εντάσσεται σε έκθεση της Ευρωπαϊκής Ένωσης, που αφορά το εισόδημα και τις συνθήκες διαβίωσης κατά το 2022, καθώς αναδημοσιεύεται με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Βιβλιόφιλων.

Σύμφωνα με τα στατιστικά στοιχεία, λοιπόν, μόνο το 33,1% των πολιτών της Κύπρου επιλέγουν να διαβάζουν βιβλία. Αυτό κατατάσσει τη χώρα μας δεύτερη από το τέλος στον πίνακα με τις άλλες ευρωπαϊκές χώρες.

Την πρωτιά με τους περισσότερους βιβλιοφάγους, μεταξύ των χωρών της ΕΕ, παίρνει το Λουξεμβούργο, καθώς κατέχει υψηλότερο ποσοστό ατόμων που είχαν διαβάσει βιβλία τους 12 μήνες πριν από την έρευνα, με 75,2%. Ακολουθεί η Δανία με ποσοστό που αγγίζει το 72,1% και ύστερα η Εσθονία με 70,7%. Υψηλά ποσοστά, επίσης, παίρνουν οι χώρες μέλη του Σένγκεν, Ελβετία (81%) και Νορβηγία (71%).

Στις χώρες με το μικρότερο ποσοστό, εκτός της Κύπρου, βρίσκεται η Ρουμανία η οποία καταλαμβάνει την τελευταία θέση με ποσοστό 29.5%. Μία θέση πιο πάνω από την Κύπρο βρίσκεται η Ιταλία.

Δείτε τον πίνακα:

4934767273530402 image

Αξίζει να σημειωθεί πάντως πως, το 2022, σύμφωνα με τα στατιστικά δεδομένα της ΕΕ για το εισόδημα και τις συνθήκες διαβίωσης (EU-SILC), το 52,8% του πληθυσμού της ΕΕ, ηλικίας 16 ετών και άνω δήλωσε ότι διάβασε βιβλία τους τελευταίους 12 μήνες.

Η νεότερη ομάδα, ηλικίας 16-29 ετών, διάβασε περισσότερο και κατέχει ποσοστό 60,1%, σε σύγκριση με τις ηλικίες 30 έως 54 ετών (53,5%), 55 έως 64 ετών (52,6%) και 65 ετών και άνω (47,2%).

Οι γυναίκες διαβάζουν περισσότερο

Επιπλέον, ανάμεσα σε άνδρες και γυναίκες φαίνεται πως οι γυναίκες στην ΕΕ διαβάζουν περισσότερα βιβλία (60,5%) από τους άνδρες (44,5%). Το ίδιο μοτίβο παρατηρήθηκε και όταν εξετάστηκε ο αριθμός των βιβλίων που διαβάστηκαν: το 28,8% των γυναικών και το 24,8% των ανδρών διάβασαν λιγότερα από 5 βιβλία, το 14,3% των γυναικών και το 9,8% των ανδρών διάβασαν 5-9 βιβλία, ενώ το 17,4% των γυναικών και το 9,9% των ανδρών διάβασαν 10 ή περισσότερα βιβλία.

Πληροφορίες από ec.europa.eu/eurostat

Πηγή:      https://parathyro.politis.com.cy//features/logotechnia/827784/den-einai-filoi-toy-vivlioy-oi-kyprioi-stin-proteleftaia-thesi-i-kypros-stin-ee