Παρασκευή 9 Φεβρουαρίου 2024

Μία ακτίδα φωτός στο σκοτάδι της Γάζας

 

Το ειδησεογραφικό πρακτορείο Reuters εντόπισε, ανάμεσα στα τσαντίρια ενός προσφυγικού καταυλισμού στη Γάζα, μια πρόχειρη εγκατάσταση για την παραγωγή ενέργειας με την χρήση του αέρα και του ήλιου. Υπεύθυνος της κατασκευής είναι ένας 15χρόνος, τον οποίο οι άλλοι πρόσφυγες αποκαλούν Νεύτωνα. Δύο ανεμιστήρες, λίγα παλιοσίδερα και καλώδια ήταν αρκετά για να χαρίσουν λίγο φως στο τσαντίρι όπου διαμένει η οικογένεια του κοντά στη Ράφα. «Ο Νεύτωνας καθόταν κάτω από μια μηλιά όταν έπεσε στο κεφάλι του ένα μήλο με αποτέλεσμα να ανακαλύψει τη βαρύτητα», λέει ο Χουσάμ Αλ-Ατάρ. «Κι εμείς εδώ ζούμε μέσα στο σκοτάδι και ρουκέτες πέφτουν στα κεφάλια μας. Σκέφτηκα να δημιουργήσω φως και έκανα την κατασκευή αυτή».

Η οικογένεια είχε στηρίξει την σκηνή της σε ένα ψηλό πάσσαλο και μία παράγκα, πράγμα που επέτρεψε στον Χουσάμ να εγκαταστήσει στη οροφή της παράγκας δύο ανεμιστήρες, τον έναν επάνω από τον άλλο, ώστε να λειτουργούν σαν μικρές ανεμογεννήτριες ικανές να φορτίζουν μπαταρίες. Έπειτα, συνέδεσε τους ανεμιστήρες με καλώδια που κατεβαίνουν από τον τοίχο του σπιτιού και χρησιμοποίησε διακόπτες, λάμπες και ένα λεπτό κομμάτι κόντρα πλακέ δημιουργώντας έτσι ένα μικρό αυτοσχέδιο σύστημα φωτισμού για την οικογένειά του και τα διπλανά τσαντίρια. Μετά από δύο αποτυχημένες προσπάθειες τα κατάφερε εκφράζοντας την χαρά του που μπόρεσε να βελτιώσει κάπως τη ζωή της οικογένειας η οποία αναγκάστηκε να εγκαταλείψει το σπίτι της. Κι ονειρεύεται κάποτε πως θα τα καταφέρει να σπουδάσει, να γίνει επιστήμονας και να μπορέσει να προσφέρει πολύ περισσότερα.

Η ιστορία του 15χρόνου Χουσάμ είναι από μόνη της μία ακτίδα φωτός. Μέσα στην τραγωδία του πολέμου, τη δύσκολη διαβίωση μέσα σε τσαντίρια, οι άνθρωποι συνεχίζουν να δημιουργούν και να ονειρεύονται αψηφώντας τον κίνδυνο που αιωρείται καθημερινά πάνω από το κεφάλι τους. Και κάπως έτσι προχωρεί ο κόσμος, με τη ζωή να κονταροχτυπιέται διαρκώς με τον θάνατο. Η έκβαση της μάχης αυτής δεν είναι εύκολο να προβλεφθεί. Επιστήμονες προβλέπουν πως εκτός από τις άμεσες απώλειες, τους επόμενους μήνες και χρόνια οι απώλειες θα αυξηθούν ως αποτέλεσμα του πολέμου, κυρίως ανάμεσα στα παιδιά.

Οι δεκάδες χιλιάδες βόμβες που έχουν πέσει στο έδαφος, απελευθερώνουν ιδιαίτερα τοξικές ουσίες που εισέρχονται στα υπόγεια ύδατα και το έδαφος. Το ίδιο και τα γκρεμισμένα σπίτια και η ανάφλεξη των υλικών από τα οποία είναι φτιαγμένα καθώς και το περιεχόμενο τους, οι ρύποι των οποίων κυκλοφορούν στην ατμόσφαιρα και εισπνέονται από τους ανθρώπους. Σε ποια ακτίνα δεν μπορεί να πει κάποιος με βεβαιότητα, αλλά σίγουρα όσοι ζουν στη Γάζα είναι εκτεθειμένοι στον αόρατο κίνδυνο. Τα λουλούδια όμως βρίσκουν μικρές χαραμάδες και συνεχίζουν να ανθίζουν. Το ίδιο κι οι άνθρωποι.  

Πηγή:    https://www.philenews.com/apopsis/arthra-apo-f/article/1436090/mia-aktida-fotos-sto-skotadi-tis-gazas/


Δεν υπάρχουν σχόλια: