Ας αρχίσουμε από τα αυτονόητα: Τα δέντρα στις πόλεις μειώνουν τη θερμοκρασία του αέρα και μετριάζουν τις επιπτώσεις του καύσωνα. Καθαρίζουν τον αέρα που αναπνέουμε φιλτράροντας τον, πράγμα πολύ σημαντικό με τα σωματίδια που αιωρούνται όλο και πιο πολλά συμβάλλοντας στη μείωση του προσδόκιμου ζωής, σύμφωνα με την ΠΟΥ. Συμβάλλουν στο μετριασμό του φαινομένου του θερμοκηπίου, αφού, όπως εξηγούν οι επιστήμονες, ένα δέντρο μπορεί να δεσμεύσει μέχρι και 150 κιλά διοξειδίου του άνθρακα τον χρόνο. Προστατεύουν από τις πλημμύρες αφού οι ρίζες τους απορροφούν και αποθηκεύουν το νερό ενώ παράλληλα συγκρατούν το έδαφος, αποτρέποντας τη διάβρωση και τις πλημμύρες.
Αυτά εν ολίγοις. Για τούτο, όλο και πιο πολλές πόλεις φυτεύουν δέντρα ή ενθαρρύνουν την φύτευση τους σαν ένα μέτρο αντιμετώπισης της κλιματικής αλλαγής και βελτίωσης των συνθηκών διαβίωσης των κατοίκων τους. Στα δικά μας μέρη, κάνουν το αντίθετο. Όχι πως έχουν απομείνει πολλά δέντρα, αλλά όπου υπάρχουν κηρύσσονται ανεπιθύμητα, εχθροί της ανάπτυξης. Και με διάφορες δικαιολογίες και πάντα με την υπόσχεση πως θα φυτευτούν δεκαπλάσια, εξαφανίζονται.
Την περασμένη βδομάδα, μετά τον ανεμοστρόβιλο που έπληξε περιοχές της Λεμεσού, «κουρεύτηκε» το Δασούδι στη περιοχή Γερμασόγειας. Κι άμα δει κάποιος τις φωτογραφίες που δημοσιοποίησαν άνθρωποι που βγήκαν να διαμαρτυρηθούν, τα δέντρα που κόπηκαν, με τις ευλογίες του Τμήματος Δασών, βρίσκονταν κατά μήκος της παραλίας. Με άλλα λόγια, έγινε διαπλάτυνση του χώρου όπου μπορούν να μπουν ξαπλώστρες και ομπρέλες. Στη Λάρνακα, ένα από τα λιγοστά πάρκα που υπάρχουν, αυτό του Παττίχειου, αναδιαμορφώνεται με την προσθήκη τσιμέντου. Και μετά από διαμαρτυρίες, το έργο διακόπηκε με την υπόσχεση να αλλάξουν κάποιοι παράμετροι. Μεταξύ άλλων, να κοπούν μόνο ακακίες, οι οποίες τα τελευταία χρόνια έχουν κηρυχθεί σε εισβολείς. Εισβλητικές τις λένε οι αρμόδιες αρχές δικαιολογώντας την εκκοπή τους. Ο όρος εισήχθη όταν μπουλντόζες αφαίρεσαν κάθε ίχνος βλάστησης στην παραλία της Αργάκας. Στη Λεμεσό, προηγήθηκε το τσιμέντωμα του Δημόσιου Κήπου για χάρη Ρώσσου χορηγού.
Στη Λευκωσία, τα παραδείγματα είναι πολλά. Το δάσος της Αθαλάσσας/Αγλαντζιάς ακόμα τη γλυτώνει αλλά τα σχέδια για δρόμο που θα το διασχίζει δεν έχουν αποσυρθεί. Το ίδιο και τα σχέδια για δρόμο που θα μοιράζει το γραμμικό πάρκο στον Πεδιαίο. Όσο για το πάρκο που διαμορφώνεται στον χώρο του παλιού ΓΣΠ, άνετα μπορεί να ονομαστεί σε πάρκο τσιμέντου. Χύθηκε κάμποσο μπετόν, εκατομμυρίων, για να καλυφθεί αργότερα με χώμα και να φυτευτεί. Κι η υπόσχεση πως θα αναπληρωθούν τα δέντρα που κόπηκαν στον Άγιο Αντρέα και στην Αγλαντζιά (αξημέρωτα) παραμένει υπόσχεση. Εκτός κι αν υπολογίζονται οι τζακαράντες που φυτευτήκαν στη Μακαρίου.
Πηγή: https://www.philenews.com/apopsis/arthra-apo-f/article/1443575/giati-i-kiprii-misoun-ta-dentra/
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου