Ειδωλολατρία είναι η λατρεία των ξύλινων, λίθινων και μεταλλικών ειδώλων, στα οποία αποδίδεται πίστη και θεωρούνται ως ανώτερες θεϊκές δυνάμεις…
…Η ειδωλολατρία από την άποψη της χριστιανικής διδασκαλίας είναι η χειρότερη συνέπεια της πτώσεως του ανθρωπίνου γένους. Είναι η κυριότερη έκφραση αποστασίας του ανθρώπου από το Θεό. Ο άνθρωπος, σκοτισμένος από τις συνεχείς πτώσεις του, λησμόνησε τον αληθινό θεό και τον υποκατέστησε, σταδιακά, με είδωλα.
…H προσκύνηση των ειδώλων, αφανής ή εμφανής, ορατή ή αδιόρατη, δεν είναι τίποτε περισσότερο από μια απεγνωσμένη προσπάθεια εξευμενίσεως των εξωτερικών δυνάμεων και απειλών, και ταυτόχρονα μια προσπάθεια ευόδωσης των πρακτικών σκοπών της ζωής.
Τα πιο πάνω δεν τα εξηγεί κάποιος άθεος, αλλά αναγράφονται σε θρησκευτική ιστοσελίδα με τίτλο Ορθόδοξοι Ορίζοντες.
Πόση συνάφεια έχουν οι θεωρίες αυτές με το ταξίδι της Αγίας Ζώνης, πρώτη θέση στο αεροπλάνο και την υποδοχή της με τιμές αρχηγού κράτους από ένα υπουργό ενός κοσμικού κράτους; O οποίος τυγχάνει και θεολόγος και ενδεχομένως να ασπάζεται –κατά τ’ άλλα- την αποκήρυξη της λατρείας των ειδώλων.
Είναι ανθρώπινο στις δύσκολες μας ώρες να ψάχνουμε ελπίδα παντού: Στην επιστήμη, στην θρησκεία, σε μάγους και θεούς. Όμως, πόση διαφορά έχει το προσκύνημα μιας ζώνης και η εναπόθεση σε αυτήν της ελπίδας, ακόμα και για επίλυση του κυπριακού, από τη λατρεία των ινδιάνων σε τοτέμ; Η μόνη ίσως διαφορά, είναι πως όταν οι Ινδιάνοι έκαναν τα τελετουργικά τους με την Ιερή Πίπα -η οποία θεωρείται γέφυρα μεταξύ γης και ουρανού, μεταξύ ορατού και αόρατου, φυσικού και πνευματικού- δεν χρέωναν τους πιστούς. Οι ιερείς της Ορθοδοξίας δεν περιοδεύουν τσάμπα την Αγία Ζώνη που ταξίδεψε από το Άγιο Όρος. Για να την προσκυνήσει κάποιος, αν και δεν επιβάλλεται αλλά εννοείται, θα πρέπει να καταθέσει τον οβολό του. Ακόμα και ένα κερί για να ανάψεις στην εκκλησία (δεν ξέρω αν συμβαίνει σε όλες ή μόνο στη δική μου ενορία) υπάρχει ταρίφα: Ελάχιστο ποσό ένα ευρώ για ένα κερί.
Ο αρχιεπίσκοπος, λένε, δεν συμφωνεί με τις περιοδείες των διαφόρων αντικειμένων που σχετίζονται με αγίους. Δεν αποτρέπει όμως την έλευση τους κι έτσι οι μητροπολίτες μπορούν από καιρού εις καιρό να συγκεντρώνουν τους πιστούς γύρω από ένα είδωλο. Το οποίο φυσικά δεν κατονομάζεται ως τέτοιο, αλλά ως ιερό αντικείμενο. Στην πράξη όμως οι πιστοί προσκυνούν, προσεύχονται και εναποθέτουν τις ελπίδες τους σε ένα αντικείμενο που ως Ιερή Πίπα θα λειτουργήσει ως γέφυρα με το θείο. Και ως επιχείρηση. Κάποτε είναι ενδιαφέρον να μάθουμε τι αποφέρει (οικονομικά) η περιοδεία ενός ιερού αντικειμένου.
Πηγή: https://www.philenews.com/apopsis/arthra-apo-f/article/1435724/i-ieri-pipa-ta-totem-ke-i-zoni/
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου