Ο υπουργός Εσωτερικών, Κωνσταντίνος Ιωάννου, η θητεία του οποίου θα ταυτιστεί με την ούτω καλούμενη μεταρρύθμιση της τοπικής αυτοδιοίκησης, φρόντισε να επισημάνει τον όλεθρο που θα επέλθει πριν αυτός συμβεί. Κι αυτό τον απαλλάσσει, ενδεχομένως, από κάθε ευθύνη, που ούτως ή άλλως δεν έχει, αφού είναι κάτι που κληρονόμησε. Κάτι που άλλοι, εν τη σοφία τους, αποφάσισαν μετά από πολύχρονες και πολλαπλές μελέτες και του έλαχε αυτουνού να πρέπει να διεκπεραιωθεί στη δική του βάρια.
Τι γίνεται όμως σε μια τέτοια περίπτωση; Είναι αρκετό να προβλέπεις τα δεινά και να τα περιγράφεις, αφήνοντας τα να συμβούν; Έχει ο υπουργός, ο συγκεκριμένος ή άλλος, τη δυνατότητα να ανακόψει το κακό που έρχεται; Ο συνάδελφος Αντρέας Πιμπίσιης το περιέγραψε ως ένα τσουνάμι κι ας το δούμε ακριβώς έτσι, παραστατικά. Όταν βλέπεις το τσουνάμι να έρχεται τι κάνεις; Σπεύδεις να μπεις σε καταφύγιο για να διασωθείς ο ίδιος; Προειδοποιείς αυτούς που θα επηρεαστούν και τους αφήνεις στο έλεος τους; Οργανώνεις κάποιου είδους επέμβαση διάσωσης;
Σε ένα επερχόμενο καιρικό τσουνάμι, οι άνθρωποι –άμα προειδοποιηθούν- έχουν την ευχέρεια να τρέξουν να σωθούν. Στη δικιά μας περίπτωση, τι μπορούμε να κάνουμε; Να δεχθούμε για άλλη μια φορά στωικά τη μοίρα μας προσβλέποντας πως σε μια 20ετία θα γίνει νέα μεταρρύθμιση πως ίσως βγει σε καλό; Ίσως τότε τα κόμματα βάλουν επιτελούς πάνω από όλα το δημόσιο συμφέρον.
Ο υπουργός Εσωτερικών εξήγησε πολύ πειστικά ότι το νέο σχήμα δεν θα είναι βιώσιμο και το κόστος θα το φορτωθούν οι δημότες αποδίδοντας ξεκάθαρα την ευθύνη στο πάρε-δώσε των κομμάτων. Εξήγησε πως το νέο σχήμα δεν βασίστηκε σε τεχνοοικονομικά δεδομένα (παρά τις πολλές μελέτες που έγιναν από ξένους εμπειρογνώμονες) αλλά με βάση κομματικά. Ένα από τα πιο προβληματικά σημεία είναι οι πολυάριθμες θέσεις των αντιδημάρχων με αντιμισθία μέχρι και €2.987 το μήνα για πολύ περιορισμένα καθήκοντα. Κι ένα παράδειγμα που βγάζει μάτι είναι αυτό της Πόλης Χρυσοχούς με 14 αντιδήμαρχους και άλλους 7 για το γειτονικό Δήμο Ακάμα. Άσε δε τους 5 περιφερειάρχες με αντιμισθία €80.000 έκαστος και υπερεξουσίες.
Το πιο σοβαρό όμως θέμα, είναι η ίδια η λειτουργία τους μέσα από τη δομή που αποφασίστηκε, με πολλές και ανόμοιες ανάγκες και αρμοδιότητες, εξ ου και έχουν ήδη δοθεί κάποιες προσωρινές λύσεις για υδατοπρομήθεια και διαχείριση των στερεών αποβλήτων. Όσον αφορά την έκδοση πολεοδομικών αδειών και αδειών οικοδομής, προβλέπεται χάος.
Και τώρα που γνωρίζουμε το μέλλον μας, τι γίνεται; Το αναμένουμε απλά να συμβεί; Υπάρχει κάποιος που μπορεί να ανακόψει το τσουνάμι και να μας σώσει;
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου