Κυριακή 26 Απριλίου 2020

Mαζική και μόνιμη παρακολούθηση για τα κράτη, ακόμη περισσότερα κέρδη για τα μονοπώλια

ΣΥΜΜΑΧΙΑ «APPLE» - «GOOGLE» ΣΤΟ ΟΝΟΜΑ ΤΗΣ ΠΑΝΔΗΜΙΑΣ COVID-19

Το κεφάλαιο αντιμετωπίζει ως ευκαιρία κάθε καταστροφή που προκαλεί - όπως ο πόλεμος - ή για την οποία ευθύνεται - όπως η υγειονομική καταστροφή που επιφέρει ένας ιός σε συνθήκες ιδιωτικοποίησης της Υγείας. Εμφανίζεται ως αρωγός και στυλοβάτης του νέου κόσμου που θα πρέπει να δημιουργηθεί πάνω στα ερείπια, ενώ το κίνητρο πίσω από τις κινήσεις του είναι πάντα το ποταπό κίνητρο του κέρδους, που συνθλίβει τη ζωή της πλειοψηφίας των ανθρώπων, φτάνοντας ακόμη και να αφαιρεί ζωές.Στις 10 Απρίλη, στη φάση της ραγδαίας παγκόσμιας εξάπλωσης του θανατικού από τον κορονοϊό SARS-CoV-2, δύο μεγάλα αμερικανικά μονοπώλια, η «Apple» και η «Google», αποφάσισαν να συνεργαστούν με στόχο να διαμορφώσουν υποδομή για ιχνηλάτηση επαφών, στα λειτουργικά συστήματα των έξυπνων κινητών τηλεφώνων. Συγκεκριμένα, θα δημιουργήσουν διεπαφές προγραμματισμού (APIs) και λογισμικό επιπέδου λειτουργικού συστήματος, που θα επιτρέπουν την παρακολούθηση ποιος ήρθε σε κοντινή επαφή με ποιον, ώστε αν κάποιος αποδειχθεί φορέας του ιού να ενημερωθούν το κράτος, ο ίδιος και όλοι εκείνοι με τους οποίους βρέθηκε κοντά. Ο σχετικός κώδικας θα ενσωματωθεί μόνιμα στα λειτουργικά συστήματα των κινητών τηλεφώνων και θα υπάρχει ως υποδομή για κάθε «νόμιμη» ή παράνομη (hacking) χρήση. Η τεχνολογία που θα χρησιμοποιηθεί είναι η BLE (Bluetooth Low Energy), που διαθέτουν σχεδόν όλα τα σύγχρονα κινητά και δεν απενεργοποιείται όταν απενεργοποιεί κανείς το Bluetooth στο κινητό του.


Ηδη οι δύο εταιρείες έχουν δημοσιεύσει προσχέδια των APIs (τα τελικά μέσα στο Μάη) και είναι βέβαιο ότι και οι κατασκευαστές «δωρεάν» εφαρμογών έχουν αρχίσει να τα αξιοποιούν. Σε πρώτη φάση τα APIs θα επιτρέψουν τη διαλειτουργικότητα εφαρμογών, που έχουν κατασκευαστεί από «δημόσιες υγειονομικές αρχές». Στους επόμενους μήνες, όπως αναφέρουν σε κοινή ανακοίνωσή τους, θα ενσωματώσουν τη λειτουργικότητα ιχνηλάτησης μέσα στα λειτουργικά τους συστήματα, ώστε να είναι δυνατή «η αλληλεπίδραση με ένα ευρύτερο οικοσύστημα εφαρμογών και κρατικών υγειονομικών αρχών».Η διάρκεια που αναμένεται να έχει η πανδημία, τα επαναλαμβανόμενα κύματά της, το γεγονός ότι ακόμη δεν έχει νοσήσει το μεγαλύτερο μέρος του πληθυσμού, δίνουν αρκετό χρόνο και πεδίο δράσης, ώστε τελικά να ιχνηλατηθούν οι επαφές δισεκατομμυρίων ανθρώπων.

Ολα τα μέτρα προστασίας της ιδιωτικότητας που προβλέπονται από τα APIs και τον τρόπο που λειτουργούν (μοναδικά κλειδιά - ταυτότητες, που αλλάζουν κάθε μέρα, κρυπτογράφηση των επικοινωνιών κ.ά.), ακυρώνονται αμέσως μόλις κάποια από τις κοντινές επαφές που είχε ένας άνθρωπος τις προηγούμενες βδομάδες, αποδειχτεί ότι έχει μολυνθεί με τον κορονοϊό. Τότε ο κάτοχος του κινητού ενημερώνεται, όπως και οι αρχές, ότι ήρθε σε μικρή απόσταση από κάποιον φορέα και δίνονται στις αρμόδιες υπηρεσίες όλες οι πληροφορίες σχετικά με ποιους ήρθε εκείνος σε επαφή. Αν μάλιστα έχει ενεργοποιημένη την αναφορά τοποθεσίας στο κινητό του, όπως ίσως οι περισσότεροι, τότε θα μπορεί να ιχνηλατηθεί όχι μόνο από πλευράς εγγύτητας σε άλλους, αλλά ταυτόχρονα και χωρικά και χρονικά. Κι έτσι, ψηφίδα ψηφίδα, καταγράφεται όλο το δίκτυο των επαφών μεταξύ των ανθρώπων.

Στην ΕΕ βρίσκεται σε εξέλιξη διαμάχη μεταξύ χωρών και οργανισμών για το θέμα της ιχνηλάτησης και της διαχείρισης των δεδομένων που θα προκύπτουν απ' αυτή. Η Γαλλία προωθεί και πρόκειται να θέσει άμεσα για ψήφιση στο Κοινοβούλιο το σύστημα ανίχνευσης Smartphone Covid-19, η Γερμανία προωθεί την πρωτοβουλία PEPP-PT με ...εθνική αποθήκευση των δεδομένων, ενώ το ελβετικής προέλευσης πρωτόκολλο DP-3T είναι αυτό που ταιριάζει περισσότερο στην αμερικανική πρωτοβουλία, όπου η «Apple» και η «Google» θα πραγματοποιούν την ...παγκόσμια αποθήκευση των δεδομένων.

«Φάροι»
Η «Apple» και η «Google» είναι οι εταιρείες στις οποίες ανήκουν το iOS και το Android (τα λειτουργικά συστήματα που χρησιμοποιούνται σχεδόν στο σύνολο των σύγχρονων κινητών τηλεφώνων) και οι οποίες ακριβώς επειδή δραστηριοποιούνται - μεταξύ άλλων - σε αυτόν τον τόσο προσοδοφόρο τομέα, έχουν ανταγωνιστικά συμφέροντα. Για να λειτουργήσει η ιχνηλάτηση επαφών σωστά και γενικευμένα, ήταν απαραίτητο να συμφωνήσουν στα APIs οι δύο κυρίαρχοι κατασκευαστές λειτουργικών συστημάτων έξυπνων κινητών. Αλλά ήταν η COVID-19 που οδήγησε στην υπέρβαση της αντιπαλότητας «για το κοινό καλό» ή κάτι άλλο; Και ήταν απολύτως δική τους η απόφαση για συνεργασία ή συνέβαλαν και ...άλλοι παράγοντες για να εκδηλωθεί;

Η καταγραφή του δικτύου κοινωνικών διασυνδέσεων μέσω της ιχνηλάτησης επαφών, πρακτικά στο σύνολο του πληθυσμού, ανοίγει τεράστιες δυνατότητες για κέρδη, μέσω στοχευμένων διαφημίσεων, καθώς πιάνει στην «απόχη» όχι μόνο όσους δίνουν τις επαφές τους και άλλες προσωπικές πληροφορίες μέσα από τα κοινωνικά δίκτυα, αλλά και αυτούς που δεν το κάνουν. Η «Google» και η «Apple» θα πουλάνε στις διαφημιστικές (ή θα χρησιμοποιούν απευθείας) τις πληροφορίες για τη διαμόρφωση ή τον εμπλουτισμό του προφίλ κάθε ανθρώπου, οι διαφημιστικές θα πουλάνε τις διαφημίσεις στις εμπορικές και κατασκευαστικές εταιρείες και φυσικά το όλο κόστος θα καταλήγει στους καταναλωτές μέσω των τιμών των προϊόντων. Με αφορμή την πανδημία θα έχει δημιουργηθεί η υποδομή και για μελλοντικές ανοιχτά εμπορικές χρήσεις της τεχνολογίας.

Η αλήθεια είναι ότι οι εταιρείες είχαν ήδη προσπαθήσει με μέτρια αποτελέσματα να αξιοποιήσουν την τεχνολογία BLE με τους λεγόμενους φάρους (beacons), που είναι σταθερά τοποθετημένοι σε κάποιο σημείο και ανιχνεύουν την προσέγγιση κάποιου ανθρώπου, μέσω εκπομπών BLE που κάνει το κινητό του. Στην πιο προχωρημένη εφαρμογή αυτής της τεχνολογίας, «φάροι» σηματοδοτούν την αλλαγή εικόνων σε διαφημιστικά ταμπλό ή σε μεγάλες τηλεοράσεις, προσαρμόζοντάς τες στα ενδιαφέροντα του περαστικού. Μέσα στα καταστήματα, «φάροι» ανιχνεύουν την είσοδο ενδεχόμενων πελατών και σε πραγματικό χρόνο εφαρμογές στο κινητό τους προβάλλουν προτάσεις για είδη που διαθέτει το κατάστημα, που πιθανώς θα τους ενδιαφέρουν. Τώρα, με την ιχνηλάτηση επαφών που σχεδιάζουν τα δύο μονοπώλια, κάθε κινητό θα γίνει ταυτόχρονα και φάρος, έτσι ώστε όλοι να παρακολουθούν όλους, για λογαριασμό των εταιρειών και άλλων ενδιαφερομένων.
Δεν πρέπει να υπάρχει καμία αμφιβολία ότι αυτές οι εφαρμογές στα χέρια του αστικού κράτους θα αξιοποιηθούν ευρύτερα και όχι μόνο για την ιχνηλάτηση των κρουσμάτων αλλά και ως ένας μηχανισμός πιο εκτεταμένης παρακολούθησης.

Οπως έχει αποδείξει η ιστορική πείρα από τη στιγμή που γίνει αποδεκτή ως αναγκαία η απεμπόληση κάποιων δικαιωμάτων στην κοινωνική συνείδηση, το «πουλόβερ» συνεχίζει να «ξηλώνεται», καθώς ο «πήχης» κατεβαίνει και τα καπιταλιστικά κράτη και οι μηχανισμοί των μονοπωλίων συνεχίζουν να παίζουν με το φόβο των ανθρώπων.

Πόσο αξιόπιστες είναι οι διαβεβαιώσεις της «Apple» και της «Google» ότι θα υπάρχει δυνατότητα επιλογής συμμετοχής στην ιχνηλάτηση επαφών από τον καθένα και ότι η προστασία των προσωπικών δεδομένων είναι πρώτιστης σημασίας για τις δύο εταιρείες; Δεν έχουν περάσει περισσότερα από δύο χρόνια από τότε που αποκαλύφθηκε ότι η «Apple» είχε κάνει μυστικές συμφωνίες με την «Uber», που επέτρεπαν στην τελευταία να παρακολουθεί τις μετακινήσεις των κατόχων κινητών με iOS, ακόμη και αν είχαν απενεργοποιήσει τη λειτουργία τοποθεσίας στο κινητό τους. Πάμπολλες είναι οι ανάλογες αποκαλύψεις τα τελευταία χρόνια σε σχέση με τα προσωπικά δεδομένα, για διάφορα μονοπώλια, αλλά και τη χρήση των πληροφοριών αυτών από κρατικές υπηρεσίες. Από τη στιγμή που θα έχει εγκατασταθεί η υποδομή στα λειτουργικά συστήματα των κινητών τηλεφώνων, έχει εξαπλωθεί η χρήση εφαρμογών ιχνηλάτησης επαφών από καλοπροαίρετους ανθρώπους που θέλουν να βοηθήσουν τη δημόσια Υγεία και έχει γίνει αποδεκτή ως αναγκαίο κακό, πόσο απέχει μια κρατική απόφαση στην επόμενη έξαρση της πανδημίας για αναγκαστική εγκατάσταση της εφαρμογής ιχνηλάτησης; 'Η ακόμα η ενσωμάτωση εφαρμογής ιχνηλάτησης στις προεγκατεστημένες και δύσκολο ή αδύνατο να αφαιρεθούν εφαρμογές των κινητών, ώστε να μπορούμε να αντιμετωπίσουμε καλύτερα κάθε επόμενη πανδημία;

Σε έναν κόσμο χωρίς τις αντιθέσεις που προκαλούν η ιδιοκτησία στα μέσα παραγωγής και η εκμετάλλευση ανθρώπου από άνθρωπο, θα ήταν διαφορετική η αντιμετώπιση του ζητήματος. Ομως, δεν ζούμε ακόμη σε έναν τέτοιο κόσμο. Ζούμε μέσα στον καπιταλισμό που σαπίζει και γι' αυτό γίνεται όλο και πιο αυταρχικός, καταπιεστικός και επικίνδυνος.

Επιμέλεια:
Σταύρος ΞΕΝΙΚΟΥΔΑΚΗΣ
Πηγή: https://www.apple.com
"ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ" 25-26/04/2020

Δεν υπάρχουν σχόλια: