Πέμπτη 30 Ιουνίου 2022

Επεκτείνουν την Προδηµοτική και… ανοίγουν ταυτόχρονα το δρόµο προς τα ιδιωτικά

 Του Μανόλη Σόβολου
 
  • ∆εν αρκούν οι εξαγγελίες, γονείς και εκπαιδευτικοί ζητούν δωρεάν δηµόσια νηπιαγωγεία
  • Ο αριθµός των παιδιών που µπορούν να φοιτήσουν σε κάθε τµήµα νηπιαγωγείου εξακολουθεί να βρίσκεται σε υψηλά επίπεδα και µπορεί να φτάσει τα 25 παιδιά


Η επέκταση της υποχρεωτικής Προδηµοτικής Εκπαίδευσης από την ηλικία των 4 ετών αποτελούσε ένα πάγιο αίτηµα των εκπαιδευτικών και των γονιών. Η απόφαση του Υπουργικού Συµβουλίου για τη σταδιακή υλοποίησή της χαιρετίστηκε θετικά, αλλά δηµιούργησε και έντονους προβληµατισµούς.

Μέτρα για να διασφαλιστεί η ποιότητα της προδηµοτικής εκπαίδευσης

Η ∆ρ Ελένη Λοΐζου, καθηγήτρια στο Τµήµα Επιστηµών της Αγωγής (στο Πρόγραµµα Νηπιαγωγών), στο Πανεπιστήµιο Κύπρου, επισηµαίνει ότι η επέκταση της Προδηµοτικής είναι καλό να γίνει, αλλά είναι σηµαντικό να δούµε πώς θα γίνει, ώστε να εξασφαλίζεται η ποιότητα. «Είναι ανησυχητικό αυτό που ακούγεται για κουπόνια και επιχορήγηση των ιδιωτικών. Θα πρέπει να υπάρχει η κατάλληλη επίβλεψη και ο έλεγχος, ώστε να διασφαλιστεί η ποιότητα στην εκπαίδευση που θα προσφέρεται.

Η σωστή και αναµενόµενη κίνηση είναι η επέκταση της δηµόσιας προσχολικής. Είναι σηµαντικό τα παιδιά να βρίσκονται σε χώρο που εξασφαλίζεται υψηλή ποιότητα, µε νηπιαγωγούς που απολαµβάνουν σεβασµό και αξιοπρεπείς µισθούς. Όλα αυτά εντάσσονται στην ποιότητα της παρεχόµενης εκπαίδευσης».

Στα πλαίσια της ποιότητας, ανέφερε, θα πρέπει να συζητηθεί στον κατάλληλο χρόνο και το θέµα του αριθµού των παιδιών στην τάξη. Είναι µια πάγια µεταβλητή για την ποιότητα. «Το Αναλυτικό Πρόγραµµα, τόνισε, έχει σχεδιαστεί για τις ηλικίες 3-6 ετών. ∆εν απαιτείται νέο Αναλυτικό, αλλά η επιµόρφωση για τη σωστή αξιοποίησή του».

Ο κ. Ανδρέας Θεοδωρίδης, Πρώτος Λειτουργός Εκπαίδευσης, σε δηλώσεις του ανέφερε ότι η επέκταση της Προδηµοτικής από 4 χρόνων είναι ένα µέτρο που θα βοηθήσει στην κοινωνικοποίηση των παιδιών. Το µέτρο θα εφαρµοστεί σταδιακά κατά τη διάρκεια τριών σχολικών χρονιών (2 µήνες + 2 µήνες + 4 µήνες). Αναµένεται, πρόσθεσε, να βοηθήσει και τα παιδιά µε µεταναστευτική βιογραφία, καθώς θα έχουν την ευκαιρία να αλληλοεπιδράσουν µε άλλα παιδιά. Μέσα από το παιχνίδι θα κοινωνικοποιηθούν και θα βελτιώσουν την ελληνική γλώσσα, επεσήµανε.

Η πρόεδρος της ΠΟΕ∆, κ. Μύρια Βασιλείου, ανέφερε ότι η επέκταση της Υποχρεωτικής Προδηµοτικής από την ηλικία των 4 ετών, σε πρώτο στάδιο, αποτελεί διαχρονική θέση της ΠΟΕ∆. Η ΠΟΕ∆ είχε αναδείξει και στο παρελθόν την αναγκαιότητα της επέκτασης, γιατί καλύπτει εκπαιδευτικές και κοινωνικές ανάγκες. Τόνισε ότι η απόφαση είναι σηµαντική από πλευράς νοµοθετικής ρύθµισης.

Επεσήµανε ότι «η επέκταση της ∆ηµόσιας Προδηµοτικής Υποχρεωτικής Εκπαίδευσης πρέπει να συνοδεύεται από ολοκληρωµένους σχεδιασµούς από πλευράς Πολιτείας». Οι σχεδιασµοί αυτοί οφείλουν να περιλαµβάνουν µεταξύ άλλων την αύξηση του αριθµού των τµηµάτων των δηµόσιων νηπιαγωγείων, τη δηµιουργία κατάλληλων χώρων που θα χρησιµοποιηθούν για το σκοπό αυτό κ.α.

Ο αντιπρόεδρος της ΠΟΕ∆, κ. Απόστολος Σκουρουπάτης, επεσήµανε ότι η ΠΟΕ∆ διαφωνεί µε πρόνοιες του νόµου για να εγγράφονται παιδιά σε άλλη περιφέρεια. «Αυτό που πρέπει άµεσα να γίνει είναι η µετατροπή όλων των κοινοτικών σε δηµόσια νηπιαγωγεία».

Πρέπει να αποτραπεί, συµπλήρωσε, η έµµεση ενίσχυση της ιδιωτικής εκπαίδευσης, κάτω από την οµπρέλα µιας προοδευτικής µεταρρύθµισης. Να ιδρυθούν τα αναγκαία δηµόσια νηπιαγωγεία και να προσληφθεί µόνιµο εκπαιδευτικό και βοηθητικό προσωπικό. «Η ουσιαστική αναβάθµιση της Προδηµοτικής δεν µπορεί να γίνει µε νεοφιλελεύθερες συνταγές και κουπόνια επιχορήγησης».

Ο πρόεδρος της Συνοµοσπονδίας Γονέων ∆ηµόσιων και Κοινοτικών Νηπιαγωγείων, κ. Ιωάννης Ιωάννου, δήλωσε ότι η απόφαση είναι προς τη θετική κατεύθυνση. «Μας ικανοποιεί, αλλά πρέπει να εξεταστούν πολλές ακόµα παράµετροι. Πρέπει να δούµε τι θα γίνει µε τα κοινοτικά νηπιαγωγεία και την επάρκεια των κτιριακών εγκαταστάσεων. Αν θα προσληφθούν οι απαραίτητες σχολικοί βοηθοί και αν θα αναλάβει το κόστος η πολιτεία».

Ταυτόχρονα, επεσήµανε ο κ. Ιωάννου, «δεν µπορεί µε 25 παιδιά µέσα στην τάξη να υπάρχει η απαραίτητη προσωπική επαφή του παιδιού µε τη δασκάλα του». Τα παιδιά έχουν ανάγκη από κατάλληλο εξοπλισµό και υλικοτεχνική υποδοµή. Απαιτείται ολοκληρωµένος σχεδιασµός και έργα. ∆εν αρκούν οι εξαγγελίες και οι προθέσεις. Επιπλέον, εκείνο που ανησυχεί τους γονείς είναι αν η πολιτεία θα προχωρήσει στην κατάλληλη κτιριακή υποδοµή και στη δηµιουργία επιπρόσθετων δηµόσιων νηπιαγωγείων».

Η «Προοδευτική Κίνηση ∆ασκάλων και Νηπιαγωγών» καταγγέλλει ότι «κάτω από την οµπρέλα της επέκτασης της Υποχρεωτικής Προδηµοτικής Εκπαίδευσης, το Υπουργικό ενέκρινε την απευθείας επιχορήγηση των ιδιωτικών νηπιαγωγείων!» Επισηµαίνει ότι «µε τον τρόπο που έχει αποφασιστεί να εφαρµοστεί, ανοίγει το δρόµο για απευθείας επιχορήγηση των διδάκτρων στα ιδιωτικά νηπιαγωγεία».

Όπως αναφέρει η πρόνοια των συγκεκριµένων νοµοσχεδίων, που δίνει το δικαίωµα στον εκάστοτε ΥΠΠΑΝ να αποφασίζει για την εκπαιδευτική περιφέρεια των παιδιών, τα οποία θα εµπίπτουν στην υποχρεωτική ηλικία φοίτησης στην Προδηµοτική, έρχεται σε πλήρη αντίθεση µε το δικαίωµα των παιδιών να φοιτούν στο σχολείο της γειτονιάς τους και έµµεσα αναιρεί την υποχρέωση της πολιτείας να µεριµνά και να φροντίζει για την απρόσκοπτη, οµαλή και δωρεάν φοίτηση των παιδιών προδηµοτικής ηλικίας.

Μέχρι 25 παιδιά στην τάξη και δίδακτρα

Ο αριθµός των παιδιών που µπορούν να φοιτήσουν σε κάθε τµήµα νηπιαγωγείου εξακολουθεί να βρίσκεται σε υψηλά επίπεδα και µπορεί να φτάσει τα 25 παιδιά. Παρά τις πιέσεις των οργανωµένων γονιών και εκπαιδευτικών, δεν έχει γίνει τίποτα ουσιαστικό για τη βελτίωση της κατάστασης.

Σήµερα η Προδηµοτική Εκπαίδευση (4 8/12 χρονών και άνω) παρέχεται δωρεάν µόνο για τα παιδιά που φοιτούν στα δηµόσια νηπιαγωγεία. Τα παιδιά ηλικίας 3 – 4 8/12 χρονών που εξασφαλίζουν θέση σε δηµόσια νηπιαγωγεία καταβάλλουν δίδακτρα, το ύψος των οποίων καθορίζεται από το ΥΠΠΑΝ σε συνεργασία µε το Υπουργείο Οικονοµικών. Τα δίδακτρα καταβάλλονται από τους γονείς ή κηδεµόνες των παιδιών το πρώτο δεκαήµερο κάθε µήνα στην οικεία σχολική εφορεία. Απαλλάσσονται από την υποχρέωση καταβολής διδάκτρων γονείς από ευάλωτες οµάδες.

Στα κοινοτικά νηπιαγωγεία οι γονείς καταβάλλουν δίδακτρα, το ύψος των οποίων καθορίζεται από τον ιδιοκτήτη του κοινοτικού νηπιαγωγείου σύµφωνα µε τις οικονοµικές υποχρεώσεις και τις ιδιαιτερότητες του κάθε κοινοτικού νηπιαγωγείου.

Υπάρχει υποχρέωση της Πολιτείας για τα παιδιά και τους εργαζόµενους γονείς

Μετά την απόφαση για επέκταση της Προδηµοτικής, αυτό που απαιτούν γονείς και εκπαιδευτικοί είναι να υπάρξουν ουσιαστικά µέτρα και τα κοινοτικά να µετατραπούν σε δηµόσια νηπιαγωγεία. Να σταµατήσουν οι εργαζόµενοι γονείς να χρυσοπληρώνουν για την εκπαίδευση και φροντίδα των παιδιών τους.

Να βρίσκονται σε κατάλληλες, λειτουργικές και εξοπλισµένες εγκαταστάσεις. Να στελεχωθούν τα νηπιαγωγεία µε το αναγκαίο µόνιµο εκπαιδευτικό και βοηθητικό προσωπικό. Να υπάρχουν τα κατάλληλα Αναλυτικά Προγράµµατα και το απαραίτητο εκπαιδευτικό υλικό. Χωρίς τα απαιτούµενα συνοδευτικά µέτρα η απόφαση παραµένει εξαγγελία άνευ αντικρίσµατος. Οφείλει η κυβέρνηση να ασχοληθεί σοβαρά µε την πιο ευαίσθητη ηλικία και να ακούσει µε προσοχή τις εισηγήσεις των οργανωµένων γονιών και εκπαιδευτικών.

Οι νηπιαγωγοί έχουν σηκώσει, για δεκαετίες, ένα τεράστιο βάρος σε αντίξοες συνθήκες. Είναι ώρα να αναγνωριστεί η προσφορά τους, να ακουστούν οι προτάσεις τους. Η αξιοποίηση της εµπειρίας τους µπορεί να κάνει όλους σοφότερους για την πραγµατική αναβάθµιση της Προδηµοτικής Εκπαίδευσης.

Οι εργαζόµενοι γονείς βιώνουν καθηµερινά τα προβλήµατα και αγωνιούν. Πέρα από τις εξαγγελίες, παραµένει η υποχρέωση της Πολιτείας απέναντι στα παιδιά και στους εργαζόµενους γονείς τους. Καιρός είναι η κυβέρνηση να αναλάβει αυτή την ευθύνη της

 Πηγή:  https://dialogos.com.cy/epekteinoyn-tin-prodi-otiki-kai-anoigoyn-taytochrona-to-dro-o-pros-ta-idiotika/


Δευτέρα 13 Ιουνίου 2022

Χρονίζουν τα προβλήματα στις σχολικές υποδομές

 του Μανόλη Σόβολου

 Υπερπληθυσμός, αφόρητες θερμοκρασίες, μετακινούμενα τμήματα και λύσεις ... σε βάθος χρόνου

Η υποβάθμιση και η υποχρηματοδότηση του δημόσιου σχολείου, ιδιαίτερα τα τελευταία χρόνια, έχει συσσωρεύσει πολλά προβλήματα.  Οι σχολικές μονάδες αντιμετωπίζουν σοβαρά προβλήματα υποδομών, τα οποία γίνονται ιδιαίτερα αισθητά, τους μήνες που έχουμε υψηλές θερμοκρασίες.  Οι αίθουσες διδασκαλίας μεταβάλλονται σε «θερμοκήπια» και είναι ανθρωπίνως αδύνατο τα παιδιά να παρακολουθήσουν τα μαθήματά τους.  Το πρόβλημα καθίσταται εντονότερο αν αναλογιστούμε ότι σ’ αυτές τις συνθήκες τα παιδιά δίνουν εξετάσεις, από τις οποίες πολλές φορές κρίνεται το μέλλον τους.

Το Υπουργείο Παιδείας έχει καθυστερήσει αρκετά την υλοποίηση έργων που θα βελτίωναν την καθημερινότητα όλων.  Οι αίθουσες διδασκαλίας, στην πλειοψηφία τους, δεν διαθέτουν κλιματισμό.  Οι ανεμιστήρες που τοποθετήθηκαν τα τελευταία χρόνια, είναι ανεπαρκείς για να αντιμετωπίσουν το πρόβλημα.  Η ποιότητα του αέρα σε πολλές σχολικές τάξεις δεν είναι η ενδεδειγμένη.  Η πανδημία βρήκε ανέτοιμο το Υπουργείο να ανταποκριθεί στην κρίση.  Απουσία ολοκληρωμένου σχεδιασμού και καθυστερήσεις στη βελτίωση της υλικοτεχνικής υποδομής δυσχέραναν την κατάσταση.

 

Πρόβλημα με την ποιότητα του αέρα στα Δημοτικά

Έρευνα που πραγματοποίησε το ΤΕΠΑΚ, για την ποιότητα του αέρα στα Δημοτικά Σχολεία έδειξε ότι στο μεγαλύτερο μέρος του ημερήσιου σχολικού χρόνου (85%), η θερμοκρασία του αέρα στο εσωτερικό των τάξεων υπερέβη το συνιστώμενο ανώτατο όριο (27°C).  Επίσης, στο ένα τρίτο των μετρήσεων για αιωρούμενα σωματίδια στο εσωτερικό των τάξεων, η τιμή ξεπέρασε το συνιστώμενο όριο 15 μg/m3 (συνιστώμενη τιμή ανά 24ωρο).  Η μελέτη πραγματοποιήθηκε σε 84 τάξεις, 42 δημόσιων Δημοτικών Σχολείων, τον Μάιο-Ιούλιο του 2021, περίοδο κατά την οποία εφαρμοζόταν ένα ειδικό υγειονομικό πρωτόκολλο COVID-19 για τη λειτουργία των σχολείων.  Σύμφωνα με τα στοιχεία της έρευνας, το 11% των αιθουσών που μελετήθηκαν διέθετε κλιματισμό, ο οποίος δεν χρησιμοποιήθηκε, λόγω και των υγειονομικών πρωτοκόλλων που εφαρμόζονταν.

Οι κλιματικές συνθήκες έχουν επιδεινωθεί τα τελευταία χρόνια, δημιουργώντας την αναγκαιότητα της εγκατάστασης κλιματιστικών σε όλες τις σχολικές αίθουσες.  Στις δεδομένες συνθήκες ο κλιματισμός δεν είναι πολυτέλεια, αλλά απαραίτητη προϋπόθεση για να υπάρχει ποιοτική διδασκαλία και μάθηση.  Ολοένα και περισσότερες μέρες της σχολικής χρονιάς, εκπαιδευτικοί και παιδιά είναι υποχρεωμένοι να εργάζονται σε υψηλές, αφόρητες θερμοκρασίες, με σοβαρούς κινδύνους για την υγεία τους.

Οι οργανώσεις των εκπαιδευτικών και των γονιών έχουν θέσει πολλές φορές το πρόβλημα στο Υπουργείο, ζητώντας να παρθούν άμεσα ουσιαστικά μέτρα, ώστε η διδασκαλία να διεξάγεται σε κατάλληλες συνθήκες.  Διαμαρτύρονται για την κωλυσιεργία που παρατηρείται από τις Τεχνικές Υπηρεσίες του Υπουργείου Παιδείας να καταθέσουν και να υλοποιήσουν ένα πρόγραμμα εγκατάστασης κλιματισμού - εξαερισμού, μέσα σε συγκεκριμένα χρονοδιαγράμματα. 

Ο κ. Απόστολος Σκουρουπάτης, αντιπρόεδρος της ΠΟΕΔ, ανέφερε ότι τα συμπεράσματα της έρευνας που δημοσιεύτηκαν, επιβεβαιώνουν αυτό που έλεγαν τόσο καιρό οι δάσκαλοι για τις αίθουσες «καμίνι», μέσα στις οποίες προσπαθούν να λειτουργήσουν με τα παιδιά.  «Αυτοί είναι οι κύριοι λόγοι που φωνάζουμε και απαιτούμε για να μπουν συσκευές εξαερισμού στα σχολεία.  Είναι προτεραιότητα να μπουν οι συσκευές εξαερισμού, ιδιαίτερα τη συγκεκριμένη χρονική περίοδο που θέλουμε άριστη ποιότητα του αέρα, ώστε να αποφεύγουμε λοιμώξεις».

Ο κ. Κώστας Χατζησάββας, πρόεδρος της ΟΕΛΜΕΚ, δήλωσε ότι είναι αυτονόητη η ύπαρξη σοβαρού προβλήματος υποδομής στα σχολεία, με τις υψηλές θερμοκρασίες.  Σημείωσε ότι υπάρχουν τρόποι για την αντιμετώπιση του θέματος, το ζητούμενο είναι αν υπάρχει πολιτική βούληση για την επίλυσή του.  «Επίσης, υπάρχουν σοβαρά προβλήματα υπερπληθυσμού σε σχολεία της Λάρνακας, Πάφου και Λεμεσού.  Παρότι υπάρχουν αποφάσεις, εδώ και χρόνια, για κτίσιμο νέων σχολείων, οι Τεχνικές Υπηρεσίες κωλυσιεργούν, με αστήρικτες δικαιολογίες.  Υπάρχει μεγάλη έλλειψη από Τεχνικές Σχολές και τα παιδιά αναγκάζονται να πάνε στο Λύκειο»

Ο κ. Φρίξος Ζεμπύλας, πρόεδρος της Συνομοσπονδίας Γονέων Δημοτικής Εκπαίδευσης, σημείωσε ότι τα συμπεράσματα της έρευνας του ΤΕΠΑΚ είναι εύκολο να τα διαπιστώσει όποιος επισκεφτεί τα σχολεία και δει τις συνθήκες που βιώνουν τα παιδιά και οι εκπαιδευτικοί.  «Η επιστημονική μελέτη λέει αυτά που δείχνουν και οι δικές μας εμπειρίες μέσα στα σχολεία».  Επισήμανε τις σοβαρές ελλείψεις στα Ειδικά Σχολεία, όπου τα παιδιά δεν διαθέτουν όλα όσα απαιτούνται για την σωστή εκπαίδευση και φροντίδα.  Η ποιότητα του αέρα και οι συνθήκες που επικρατούν στις αίθουσες διδασκαλίας δεν επιτρέπουν στα παιδιά να συμμετέχουν ενεργά στο μάθημα.  Ιδιαίτερα μετά από το μάθημα της Γυμναστικής το πρόβλημα γίνεται εντονότερο.  Τα περισσότερα σχολεία δεν διαθέτουν αποδυτήρια ή ντους και τα παιδιά πηγαίνουν ιδρωμένα στις τάξεις, με όλες τις συνέπειες για τη διεξαγωγή των μαθημάτων.  Τόνισε ότι οι γονείς έχουν καταθέσει προτάσεις και αναμένουν από το Υπουργείο έργα για την βελτίωση των συνθηκών στις αίθουσες διδασκαλίας.  «Κατανοούμε και σεβόμαστε τις διαδικασίες του Υπουργείου, αλλά απαιτείται απλούστευση και συντονισμός με όλες τις άλλες αρχές και υπηρεσίες, ώστε να αξιολογούνται ταχύτατα όλα τα δεδομένα και να παίρνονται άμεσα αποφάσεις.  Υπάρχουν τα στοιχεία για τα δημογραφικά χαρακτηριστικά κάθε περιοχής και είναι απαράδεκτο να έχουμε καθυστερήσεις στην ανέγερση νέων σχολείων», ανέφερε χαρακτηριστικά. 

Ο κ. Χαράλαμπος Διονυσίου, πρόεδρος της Συνομοσπονδίας Γονέων Μέσης Εκπαίδευσης, δήλωσε ότι η έρευνα του ΤΕΠΑΚ αφορούσε τα Δημοτικά Σχολεία.  Επισήμανε όμως, ότι υπάρχουν σοβαρά προβλήματα υλικοτεχνικής υποδομής και στα σχολεία της Μέσης Εκπαίδευσης.  Σε πολλά σχολεία υπάρχει υπερπληθυσμός και είναι αναγκαίο να ανεγερθούν νέες σχολικές μονάδες.  Υπάρχουν περιπτώσεις μετατροπής εργαστηρίων σε αίθουσες διδασκαλίας.  Επίσης, υπάρχουν μετακινούμενα τμήματα και αυτό έχει σοβαρές συνέπειες στην ποιότητα της διδασκαλίας και της μάθησης.  Πολλά από τα μέτρα που προτείνει το Υπουργείο για τη βελτίωση της θερμικής άνεσης πάνε σε βάθος χρόνου, χρειαζόμαστε όμως άμεσα μέτρα».  Τόνισε ότι στις σημερινές συνθήκες, σε πολλά σχολεία, χρειάζεται αναβάθμιση της ηλεκτρικής εγκατάστασης.

 

Το ΥΠΑΝ δεν έχει αποφασίσει για κλιματιστικά

Ο κ. Ανδρέας Μαραγκός, προϊστάμενος των Τεχνικών Υπηρεσιών του ΥΠΑΝ, ανέφερε ότι δεν έχει δει την έρευνα, καθώς δεν έχει δοθεί στις Τεχνικές Υπηρεσίες του Υπουργείου Παιδείας.  Γνωρίζει μόνο ότι δημοσιεύτηκε αποσπασματικά και δεν μπορεί να τη σχολιάσει αν δεν έχει όλα τα δεδομένα.  Ανεξάρτητα από την συγκεκριμένη έρευνα, ο κ. Μαραγκός ανέφερε ότι: «Οι Τεχνικές Υπηρεσίες συνεχίζουν να υλοποιούν το αναπτυξιακό πρόγραμμα του Υπουργείου.  Στα νέα σχολεία λαμβάνεται πρόνοια ώστε να είναι μηδενικής ενεργειακής κατανάλωσης.  Επίσης, στα σχολεία όπου γίνεται αντισεισμική αναβάθμιση γίνονται οι απαραίτητες αλλαγές.  Με διάφορα προγράμματα που υλοποιούμε στοχεύουμε στο να υπάρχει βελτίωση της θερμικής άνεσης». 

Ο κ. Μαραγκός επισήμανε ότι: «δεν έχει ληφθεί απόφαση για τοποθέτηση κλιματιστικών, ούτε έχουν τεθεί οποιαδήποτε χρονοδιαγράμματα.  Κάτι τέτοιο όπως είπε θα ήταν μια τεράστια διαδικασία και δαπάνη, πάνω από 100 εκατομμύρια.  Αυτή τη στιγμή υπάρχει κλιματισμός στο 11 – 12% των σχολικών αιθουσών.  Πρόκειται, κυρίως, για αίθουσες Ειδικής Εκπαίδευσης, αίθουσες πολλαπλής χρήσης, γραφεία Διοίκησης και Γραμματείας».

Σ’ ότι αφορά στην τοποθέτηση φωτοβολταϊκών συστημάτων στα σχολεία εκτίμησε ότι στο τέλος του καλοκαιριού θα έχουν καλυφθεί όλα τα σχολεία.  «Υπήρχαν σε 110 σχολεία και τώρα ολοκληρώνουμε το πρόγραμμα τοποθέτησης σε άλλα 405.  Απομένουν 200 στα οποία για διάφορους λόγους δεν μπορεί να γίνει τοποθέτηση (μικρά Νηπιαγωγεία κ.λ.π.)».  Επισήμανε ότι εκεί και όπου εμφανίζονται προβλήματα επιλύονται, σε συνεργασία με τις Σχολικές Εφορείες.

 

Πολλά τα στεγαστικά προβλήματα των σχολείων

Οι οργανωμένοι γονείς επιμένουν και αναδεικνύουν τα στεγαστικά προβλήματα που υπάρχουν στα σχολεία μας.  Πρόσφατα η Ομοσπονδία Συνδέσμων Γονέων Μέσης και Τεχνικής Εκπαίδευσης της Λάρνακας σε ανακοίνωσή της επισημαίνει ότι «εξακολουθεί να είναι μεγάλο το πρόβλημα του υπερπληθυσμού στα σχολεία της πόλης και επαρχίας Λάρνακας, υπάρχει απαράδεκτη καθυστέρηση στην ανέγερση νέων σχολικών μονάδων, ενώ ταυτόχρονα υπάρχουν επείγουσες ανάγκες σε υλικοτεχνική υποδομή. Τα στοιχεία για τη σημαντική αύξηση του αριθμού των μαθητριών/των σε συγκεκριμένα σχολεία είναι γνωστά εδώ και αρκετό καιρό στους αρμόδιους φορείς χωρίς ωστόσο να λαμβάνονται οποιαδήποτε μέτρα».

Επισημαίνουν ακόμη ότι όπως είναι σήμερα τα σχολικά κτίρια «δεν μπορούν να καλύψουν ούτε στο ελάχιστο τις ανάγκες ενός σύγχρονου σχολείου, αφού συνεχώς αυξάνεται ο αριθμός των μαθητών σε ορισμένα σχολεία χωρίς να αυξάνεται ο αριθμός των υποδομών, δηλαδή αίθουσες, τουαλέτες, κοινόχρηστοι χώροι. Ακόμα δεν υπάρχει  οποιαδήποτε αύξηση σε εργαζόμενους/ες στη συντήρηση των χώρων, στην ικανοποίηση λειτουργικών αναγκών αλλά και στην καθαριότητα των κτιρίων».  Όλο και πιο συχνά τα σχολεία καλούνται να λειτουργήσουν σε δύσκολες κλιματικές συνθήκες.  Αυτό που τα προηγούμενα χρόνια ήταν εξαίρεση σήμερα αποτελεί την καθημερινή κατάσταση των σχολείων μας.  Γονείς και εκπαιδευτικοί καλούν όλους τους αρμόδιους φορείς να αναλάβουν τις ευθύνες τους για τη διασφάλιση των καλύτερων συνθηκών διδασκαλίας και μάθησης στα σχολεία. 

 Δημοσιεύτηκε και στο

https://dialogos.com.cy/chronizoyn-ta-provli-ata-stis-scholikes-ypodo-es/