Δευτέρα 30 Ιανουαρίου 2023

Πώς αναχαιτίζεται η βία;

 


Χρυστάλλα Χατζηδημητρίου   

Είναι τα βίαια επεισόδια στο μνημόσυνο του Γρίβα πιο ανησυχητικά από το ότι δύο άνθρωποι αφού λογομάχησαν σε μια μπυραρία, βγήκαν έξω για να φύγουν και ο ένας μπήκε στο αυτοκίνητο και το οδήγησε κατά τον άλλο σκοτώνοντας τον; Το δεύτερο ήταν απλά μια μεμονωμένη περίπτωση ή αποτελεί κρίκο μιας κοινωνικής βίας που βρίσκεται σε έξαρση; 

Τείνουμε να ανησυχούμε και να δίνουμε έμφαση για τους οπαδικούς χουλιγκανισμούς, ωστόσο, η ένδειξη της βίας που υπάρχει στην κοινωνία «κρύβεται» σε άλλες ειδήσεις οι οποίες δεν μας προκαλούν την ίδια ανησυχία. 

Σύμφωνα με στοιχεία που παρέθεσε η υπουργός Δικαιοσύνης κατόπιν ερώτησης του βουλευτή Γιώργου Κουκουμά, η Αστυνομία χειρίστηκε 2.665 περιστατικά ενδοοικογενειακής βίας το 2022 (μέχρι τέλη Οκτωβρίου) και 3.362 το 2021. Παράλληλα, ο Σύνδεσμος για την Πρόληψη και Αντιμετώπιση της Βίας στην Οικογένεια (ΣΠΑΒΟ), δέχεται οκτώ αναφορές την ημέρα για βία στην οικογένεια, ενώ παρέχει –για σκοπούς προστασίας και ασφάλειας– στέγαση σε περίπου 700 άτομα τον χρόνο. Παρ' όλα αυτά, οι ειδικοί θεωρούν πως οι αριθμοί αυτοί δεν είναι παρά ένα μικρό ποσοστό του προβλήματος εφόσον πολλά περιστατικά δεν καταγγέλλονται ούτε φθάνουν σε Υπηρεσίες για βοήθεια. 

Παράλληλα, είναι η βία στα σχολεία. Εκπαιδευτικοί μαρτυρούν πως τα βίαια επεισόδια στα σχολεία είναι σχεδόν καθημερινά και κάποιες φορές, τα πιο ακραία ίσως, δημοσιοποιούνται. 

Ζητάμε ευθύνες από την Αστυνομία κι η Αστυνομία με τη σειρά της ζητά την σύσταση ειδικών σωμάτων για να δρα χωρίς πολλά πώς και γιατί. Αυτό ενδεχομένως να είχε νόημα αν η βία περιοριζόταν στα γήπεδα, ανάμεσα σε οπαδούς. Δυστυχώς όμως, όσο κι αν δεν το βλέπουμε, η βία είναι διάχυτη. Μία εξήγηση είναι η πανδημία, άλλη είναι η οικονομική δυσχέρεια και τα προβλήματα που επιφέρει, άλλη είναι η ευκολία που παρέχουν τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης για έκφραση μίσους, άλλη είναι η κανονικοποίηση ακραίων κινημάτων που πρεσβεύουν και καλλιεργούν το μίσος. Ενδεχομένως να είναι όλα μαζί καθώς και αρκετά άλλα για τα οποία η Αστυνομία δεν μπορεί να κάνει πολλά. Το ζητούμενο είναι τα περιστατικά να προλαμβάνονται πριν φθάσουν σε επίπεδο που πρέπει να παρέμβει η αστυνομία. Όσο κλισέ κι αν είναι ή αν ακούγεται, πρώτιστο μέτρο είναι η πρόληψη από νωρίς. Η Παιδεία. Η ενίσχυση της κατανόησης για τη βίαιη συμπεριφορά, η ανάληψη της ευθύνης και των  συνεπειών των βίαιων πράξεων, η αποτροπή βίαιων συμπεριφορών και η δημιουργία κινήτρων για αλλαγή, η καλλιέργεια θετικής στάσης, η δημιουργία δομών για έγκαιρη παρέμβαση. 

Αυτοί που ονομάζουμε χούλιγκαν δεν προέκυψαν ξαφνικά, ούτε αναίτια. Αλλά δεν έγινε τίποτα για να αναχαιτιστούν τα βίαια ένστικτα τους. 

Πηγή:   https://www.philenews.com/f-me-apopsi/arthra-apo-f/article/1643943/pos-anachaitizetai-i-bia


Δεν υπάρχουν σχόλια: