Σάββατο 29 Ιουνίου 2024

Τι ακριβώς είναι η Γυάρος

«Ιδιωτική εταιρεία προκηρύσσει αρχιτεκτονικό διαγωνισμό για τη Γυάρο! – Θα κάνουν το θανατονήσι τουριστικό – επιχειρηματικό «λούνα παρκ»»;(της Δήμητρας Μυρίλλα). Αυτός είναι τίτλος του δημοσιεύματος του «Ημεροδρόμου» για την «αξιοποίηση» (!) της Γυάρου. Στο κείμενο που ακολουθεί, θα σας εξηγήσουμε, κύριοι των «επενδύσεων» και των «διαγωνισμών» και κύριοι της κυβέρνησης, τι ακριβώς είναι η Γυάρος. Θα μένει να μας απαντήσετε τι είναι αυτό «hub» (ας το πούμε… σχέδιο) που ετοιμάζετε και ποια σχέση μπορεί να έχει με τη Γυάρο.

Ας ξεκινήσουμε:  Η Γυάρος ταυτίστηκε με εκείνη την περίοδο της σύγχρονης ιστορίας μας, την περίοδο του Εμφυλίου και των πρώτων μετεμφυλιακών χρόνων, που αποσιωπήθηκε για πολλές δεκαετίες. Μια σιωπή που προσπάθησε να κρύψει την ενοχή του επίσημου κράτους για όσα έπραξε, τόσο κατά τη διάρκεια της Κατοχής, όσο και κατά τη διάρκεια του Εμφυλίου. Μια σιωπή που κράτησε σχεδόν πενήντα χρόνια, μέχρι τη μεταπολίτευση, μέχρι τη λήξη του κράτους «εκτάκτου ανάγκης».

Μέχρι τότε «τα Γιούρα» μόνο ψιθυρίζονταν  μέσα στα σπίτια που είχαν χάσει εκεί δικούς τους ανθρώπους ή ανθρώπους που κατάφεραν να επιστρέψουν ρημαγμένοι, ανάπηροι, στιγματισμένοι από μια ελληνική Δικαιοσύνη που υπηρέτησε πιστά τη μετεμφυλιακή Ελλάδα. Γι’ αυτούς ο βράχος τούτος δεν είχε όνομα, ήταν «το θανατονήσι» ή «το Νταχάου της Μεσογείου». Αυτή η σιωπή σπάνια διακόπηκε. Ούτε οι κραυγές των βασανισμένων πολιτικών εξόριστων, ούτε τα Υπομνήματά τους σε υπουργεία, ούτε οι βουρδουλιές, ούτε καμία από τις οδύνες τους δεν κατάφερε να φτάσει μέχρι τα αφτιά των οικογενειών τους ή της διεθνούς κοινότητας. Απομόνωση. Αυτή είναι η λέξη που χαρακτηρίζει τούτον το βράχο ανάμεσα σε Σύρο, Τήνο και Κέα. Απομόνωση. Ανυδρία. Θάνατος.

Για να καταλάβουμε τί είναι τα Γιούρα, πρέπει πρώτα να τα κατανοήσουμε ως φυσικό περιβάλλον. Τα Γιούρα δεν έχουν χώμα. Δεν έχουν νερό. Δεν έχουν πράσινο. Δεν έχουν ούτε πουλιά, ούτε καν σκουλήκια στη γη. Το βρόχινο νερό κυλάει πάνω στον βράχο και χύνεται στη θάλασσα ξεπλένοντας και τα ελάχιστα ίχνη χώματος. Είναι ένας ξερός, απότομος σχιστολιθικός βράχος στη μέση της θάλασσας. Ένας βράχος που τον δέρνουν με τέτοια μανία τα μελτέμια του Αιγαίου, που μέσα στους αιώνες τον έχουν απογυμνώσει από κάθε γόνιμο στοιχείο. «Η Γιούρα είναι η άρνησις της ζωής και η ζωή έχει αρνηθεί την Γιούραν από καταβολής […] Δεν υπάρχουν ερπετά, δεν υπάρχουν θάμνοι και δένδρα, ποά μόνον ξερόχορτα ολίγων εκατοστών ύψους»[1]. Οι ναυτικοί λένε ότι στα Γιούρα πνέουν μόνο δύο είδη μελτεμιών, αυτό που ξεκινά τον Ιούνιο και τελειώνει τον Σεπτέμβρη και αυτό που ξεκινά τον Σεπτέμβρη και τελειώνει τον Ιούνιο. Αυτός ο ακατάπαυστος αέρας, μαζί με τη θαλασσινή αλμύρα τρώει τους βράχους, όπως κάποτε έφαγε τους ανθρώπους που σύρθηκαν ως εκεί.

Χώρος ενταφιασμού ζωντανών ανθρώπων είναι αυτός ο τόπος, αλλά όχι οποιονδήποτε ανθρώπων. Είναι ο χώρος στον οποίο το επίσημο ελληνικό κράτος του 1947 θέλησε να ενταφιάσει τους πολιτικούς του αντιπάλους, οι οποίοι λίγο νωρίτερα το είχαν απελευθερώσει από τον ναζιστικό ζυγό. Αυτό ακριβώς ήταν που το επίσημο κράτος των δοσίλογων και των συνεργατών της ναζιστικής Γερμανίας δεν μπορούσε να συγχωρήσει. Ότι αυτοί αντιστάθηκαν, ότι οργανώθηκαν, ότι πέτυχαν. Και τώρα, ξαφνικά, βρίσκονται οι απλοί άνθρωποι της ελληνικής υπαίθρου, οι εργάτες, οι σπουδαστές, οι γυναίκες να ψελλίζουν ένα όνειρο… ότι θα μπορούσαν, λέει, να φτιάξουν μια πατρίδα δική τους. Δίχως προδότες, δίχως υψηλά συμφέροντα, δίχως ανώγια και κατώγια. Μια πατρίδα που θα ανήκε σε εκείνους που την πότισαν με το αίμα τους.

Έπρεπε λοιπόν η ευάριθμη ομάδα των συνεργατών των κατακτητών να βρει έναν τρόπο να τους πετάξει οριστικά έξω από τον κοινωνικό και πολιτικό χάρτη της χώρας. Έπρεπε να εξασφαλίσει τον πλούτο και τις προσβάσεις που είχε κερδίσει από τη συνεργασία της με τη ναζιστική Γερμανία τα προηγούμενα χρόνια. Έπρεπε να συνεχίσει να κερδίζει η ίδια και οι συνεχιστές της. Όμως, αυτή η πολιτική-κοινωνική εκκαθάριση όφειλε να γίνει νομότυπα. Να μην δώσει το δικαίωμα σε κανέναν στο εσωτερικό, αλλά κυρίως στο εξωτερικό, να χαρακτηρίσει αυτές τις μεθόδους δίωξης ως φασιστικές.

Εξάλλου, στα 1947 είμαστε ακόμα πολύ κοντά στη στρατιωτική συντριβή του ναζισμού. Το αίμα των θυμάτων, σε ολόκληρη την Ευρώπη, δεν έχει ακόμα στεγνώσει και οι Λαοί που πολέμησαν ενάντια στον Άξονα δεν θα ανέχονταν να διαπιστώσουν, ότι στην αυγή της νέας εποχής που τόσο λαχτάρησαν, σε μια γωνιά της Ευρώπης τα στρατόπεδα ναζιστικού τύπου συνεχίζουν να λειτουργούν. Θα ήταν πολύ βαρύ εκείνη την εποχή, να βγει απροκάλυπτα προς τα έξω η αλήθεια, που θα μπορούσε να σπιλώσει το αφήγημα της δημοκρατικότητας και των ατομικών ελευθεριών του δυτικού κόσμου, όπως τότε ξεκινούσε να υφαίνεται.  Έπρεπε να βρεθεί ένας τρόπος να εφαρμοστούν ξανά οι ναζιστικές μέθοδοι μαζικής εξόντωσης, χωρίς να αποκαλύπτεται ο χαρακτήρας τους.  Άρα, έπρεπε να γίνει σε έναν τόπο που τόσο το περιβάλλον, όσο και η απόστασή του από τον υπόλοιπο κόσμο να εξασφαλίζει την εξόντωση των εξόριστων, αλλά με εχεμύθεια, με διακριτικότητα, δίχως να αφήνονται πίσω στοιχεία που θα μπορούσαν να εκθέσουν την πολιτεία για τις μεθόδους της. Με αυτό το σκεπτικό επιλέξανε τη Γυάρο και είναι αλήθεια, ότι εξυπηρέτησε άριστα τους σκοπούς τους. Με το ίδιο σκεπτικό επιλέξανε και τα υψηλόβαθμα στελέχη που πλαισίωσαν τις φυλακές ως διευθυντές, διοικητές κτλ. Και αυτοί υπηρέτησαν άριστα τους σκοπούς τους βασισμένοι στην πλούσια εμπειρία που είχαν αποκομίσει στα διάφορα ναζιστικά στρατόπεδα ως συνεργάτες των κατακτητών. Τη μεθοδολογία της μαζικής εξόντωσης την είχαν κατακτήσει. Η πολιτεία τους κάλυπτε, ήξεραν ότι δεν θα λογοδοτούσαν ποτέ για κανένα έγκλημα. Οι αντίπαλοί τους ήταν εκεί, μπροστά τους, δέσμιοι, πεινασμένοι, άρρωστοι. Η Γυάρος προορίζονταν να λειτουργήσει όπως ακριβώς λειτούργησε, κεκλεισμένων των θυρών.

Οι πρώτοι κρατούμενοι μεταφέρθηκαν στα μέσα του Ιουλίου του 1947 και μέχρι το πρώτο κλείσιμο των φυλακών, τον Νοέμβρη του 1952, ποτέ κανένας συγγενής κρατούμενου, κανένας δικηγόρος, κανένας δημοσιογράφος μη φιλοκυβερνητικής εφημερίδας δεν κατάφερε να τους επισκεφθεί. Εκείνα τα πρώτα πεντέμισι χρόνια συνεχούς λειτουργίας πέρασαν από το θανατονήσι 17 χιλιάδες άνθρωποι. Τα αρματαγωγά έφερναν τις καινούριες φουρνιές κρατουμένων και τις άδειαζαν στη θάλασσα, λίγο έξω από τον Α’ όρμο. Οι άνθρωποι, ήδη εξαντλημένοι από το ταξίδι και τις κακουχίες των προηγούμενων χρόνων σε φυλακές και πολεμικά μέτωπα, σήκωναν με ό,τι κουράγιο είχαν τους μπόγους με τα λιγοστά τους υπάρχοντα και έβγαιναν στην παραλία. Εκεί τους περίμενε η διαδικασία της «Υποδοχής».

Οι δεσμοφύλακες, πολλοί ήδη γνωστοί από τα ένοπλα σώματα δοσίλογων της Κατοχής (βλέπε Τάγματα Ασφαλείας κτλ), παρατεταγμένοι σε δύο σειρές και ανάμεσά τους να προχωρούν οι κρατούμενοι. Κάθε δεσμοφύλακας κρατούσε και από ένα μεγάλο καλάμι από μπαμπού, από αυτά που χρησίμευαν για να στερεώνουν τις σκηνές. Όσο η σειρά των κρατούμενων προχωρούσε, τόσο φούσκωνε το ποτάμι αίματος γύρω τους. Έπεφταν με ορμή τα καλάμια πάνω στα ταλαίπωρα κορμιά των ανθρώπων κι έσπαγαν πλευρά, χέρια, πόδια, κεφάλια… Κάποτε η «Υποδοχή» τελείωνε. Η ματωμένη σειρά των κρατουμένων απέμενε να σέρνεται στον βράχο, ανάμεσα σε κουρελιασμένα ρούχα, ματωμένα κορμιά, ανοιγμένα κεφάλια, σπασμένα χέρια, λιπόθυμους, ρημαγμένους ανθρώπους. Όποιοι μπορούσαν ακόμα να κουνηθούν μάζευαν ό,τι έβρισκαν από τα σκόρπια τους υπάρχοντα και προχωρούσαν στην καταγραφή. Εκεί ο μπόγος τους ανοίγονταν ξανά και οι δεσμοφύλακες άρπαζαν ό,τι τους γυάλιζε. Ξυριστικά, ρολόγια, τσιγάρα…

Όσο τα αρματαγωγά ξέβραζαν τις καινούριες φουρνιές στα Γιούρα, τα καΐκια από τη Σύρο έπαιρναν τους παλιούς κρατούμενους λίγο πριν ξεψυχήσουν, λίγο πριν χρειαστεί να καταγραφούν στα βιβλία των Φυλακών ως «θανόντες». Τους φόρτωναν και τους οδηγούσαν στο νοσοκομείο στη Σύρο. Εκεί πολλοί πέθαιναν εξασφαλίζοντας όμως, ότι ο θάνατός τους δεν θα εμφανίζονταν στα βιβλία των Φυλακών. Ήταν ένας θάνατος που δεν άφηνε ίχνη και έδινε το δικαίωμα στους εκπροσώπους της πολιτείας και στις εντεταλμένες εφημερίδες να μιλούν για τη Γυάρο λέγοντας ότι είναι ένας «[…] Παράδεισος με μεγάλην δενδροφυτείαν, με πρωτύπους αγροτοβιοτεχνικάς σχολάς εις τας οποίας ευρίσκουν μιαν ωραίαν και χρήσιμον απασχόλησιν οι κρατούμενοι»[2]. Πολλοί ξεψύχησαν μέσα στα καΐκια, λίγα μέτρα μακριά από τα Γιούρα. Αυτό ήταν το σχέδιο της πολιτικής ηγεσίας και των διοικητών των φυλακών από την αρχή της λειτουργίας τους. Ο Παπαδημητρόπουλος, ο πρώτος διευθυντής (από τον Ιούλιο ως τον Οκτώβρη του 1947) δήλωνε στους κρατούμενους, «θα φτάνουν οι παλμοί σας τους τρεις το λεπτό και θα σας φορτώνω στο καΐκι να πεθάνετε στη Σύρα». Τόσο εντατικά εφαρμόστηκε και συστηματοποιήθηκε αυτή η τακτική, που στα 1950 το Νοσοκομείο Σύρου διαμαρτυρήθηκε στον διευθυντή των φυλακών, ζητώντας του να πάψει να στέλνει τόσο πολλούς ετοιμοθάνατους κρατούμενους διότι εξ’ αιτίας τους αυξάνεται το ποσοστό θνησιμότητας στα αρχεία του νοσοκομείου.

Οι πέντε όρμοι του ξερού βράχου σκάφτηκαν με τα χέρια των κρατούμενων για να γίνουν οι αναβαθμίδες που φαίνονται ακόμα και σήμερα. Η ισοπέδωση του βράχου για να χτιστεί το κτήριο των φυλακών, το μεγαλύτερο σε έκταση κτίριο που υπάρχει ακόμα και σήμερα σε όλες τις Κυκλάδες, έγινε με τα γυμνά τους χέρια, κάτω από τον βούρδουλα, την ασιτία και την αρρώστια[3]. Οι δρόμοι χαράχτηκαν με τα πιο πρωτόγονα εργαλεία. Τα πηγάδια που βγάζουν αλμυρό νερό, οι μαντρότοιχοι με τις ξερολιθιές, τα σπίτια των διοικητικών, τα πολυβολεία, τα παρατηρητήρια όλα είναι προϊόν του υπεράνθρωπου αγώνα εκείνων που δεν κρύφτηκαν από την Ιστορία, αλλά την έπλασαν με το αίμα τους. Με το δικό τους αίμα ζυμώθηκαν τα τσιμέντα. Με το δικό τους αίμα στεριώθηκαν οι ξερολιθιές.

Όταν μιλάμε για τα Γιούρα, εκτός από τους δεκαεπτά χιλιάδες κρατούμενους, μιλάμε και για τα είκοσι χιλιάδες (20.000) παιδιά τους. Μιλάμε και για τις περίπου οκτώ χιλιάδες (8.000) συζύγους που έμειναν μόνες μέσα στον Εμφύλιο. Όλοι μαζί, σχεδόν σαράντα πέντε χιλιάδες (45.000) άνθρωποι, είναι τα άμεσα και τα έμμεσα θύματα, μόνο για τα πρώτα πέντε χρόνια που λειτούργησε, από τον Ιούλιο του 1947 έως τον Νοέμβριο του 1952. Η ίδια φυλακή άνοιξε ξανά το 1955 και λειτούργησε συνεχόμενα μέχρι το 1961. Μετά από μια διακοπή έξι ετών, το καθεστώς της 21ης Απριλίου, ακολουθώντας τα χνάρια των πολιτικών του προγόνων, την άνοιξε και πάλι το 1967 έως το 1974. Το σύγχρονο ελληνικό κράτος χρειάστηκε δεκαετίες για να επαναθεμελιώσει τον νέο του αστικό χαρακτήρα και για να ολοκληρωθεί αυτή η διαδικασία χρειάστηκε να καταστραφεί ένα μεγάλο μέρος της ελληνικής κοινωνίας. Και τώρα, αυτό που θέλουν να κάνουν στα Γιούρα είναι να καταστρέψουν και την Ιστορία αυτής της κοινωνίας, να την αφήσουν να σβήσει για να μην υπάρχει τίποτα πια, που να μαρτυρά τους αγώνες και τις αγωνίες αυτού του Λαού.

Μερικά πραγματολογικά δεδομένα, για να κατανοήσουμε την τάξη μεγέθους:

  • Από τις φυλακές πέρασαν συνολικά 16.988 κρατούμενοι, όλοι άνδρες ή νεαρά αγόρια (έως το 1952)
  • Η διάμεση ηλικία των κρατουμένων ήταν τα 33 έτη
  • Το ηλικιακό φάσμα όσων βρέθηκαν στη Γυάρο ξεκινά από ένα παιδί μόλις 12 ετών και καταλήγει σε έναν γέροντα 85 ετών.
  • Εκτιμάται ότι περισσότεροι από 1.000 ανήλικοι[4] πέρασαν από τα Γιούρα κατά την πρώτη περίοδο λειτουργίας των φυλακών.
  • Το 6% των κρατουμένων ήταν κάτω των 21 ετών και από αυτούς το 4%, δηλαδή μια τάξη μεγέθους περίπου 40 παιδιών, διακομίστηκαν ως «εκτάκτως ασθενείς» στο νοσοκομείο Σύρου, εκεί που οι ίδιοι οι κρατούμενοι δηλώνουν ότι μεταφέρονται οι «ξεγραμμένοι» από τα βασανιστήρια, για να ξεψυχήσουν.
  • Στο σύνολο των κρατουμένων, η κυρίαρχη ηλικιακή ομάδα, ανά 5ετία ηλικίας, είναι οι νέοι από 21 έως 25 ετών που φτάνουν σχεδόν το 22%. Μαζί με την αμέσως επόμενη ηλικιακή ομάδα, από 26 έως 30 ετών, συναποτελούν πάνω από το 40% των κρατουμένων.
  • Η Γυάρος και η Μακρόνησος είναι συγκοινωνούντα δοχεία. Οι κρατούμενοι συχνά μεταφέρονται από τη Γυάρο στη Μακρόνησο, ενώ τα πολύ νέα παιδιά μεταφέρονται μαζικά στις φυλακές ανηλίκων στο Βίδο (Μάης-Ιούνιος 1949). Πρόκειται για το μικρό νησάκι που βρίσκεται λίγο έξω από το λιμάνι της Κέρκυρας, δίπλα από τον τόπο εκτελέσεως των κρατουμένων των φυλακών του νησιού (το μαρτυρικό Λαζαρέτο)
  • Οι επαγγελματικές κατηγορίες των κρατουμένων αντιπροσωπεύουν ολόκληρο το φάσμα της ελληνικής κοινωνίας της εποχής. Υπάρχουν δικηγόροι, γιατροί, καλλιτέχνες, επαγγελματίες, δάσκαλοι, μηχανικοί, ιερείς, εργάτες, φοιτητές, μαθητές κτλ. Ωστόσο, σχεδόν οι μισοί κρατούμενοι εργάζονταν στον πρωτογενή τομέα, δηλαδή ήταν κυρίως αγρότες, κτηνοτρόφοι, αλιείς.
  • Το κυρίαρχο κατηγορητήριο που έστελνε τους ανθρώπους στη Γυάρο, ήταν το Γ’ Ψήφισμα. Πάνω από τους μισούς κρατούμενους βρέθηκαν στο θανατονήσι με βάση αυτό.
  • Όχι, δεν ήταν όλοι πολιτικοί κρατούμενοι. Υπήρξε και ένα μικρό ποσοστό, της τάξεως περίπου του 7%-9% που ήταν ποινικοί. Αυτοί στέλνονταν στα Γιούρα αφενός για να ενισχύσουν το έργο των δεσμοφυλάκων (ήταν το δεξί τους χέρι) και αφετέρου για να μπορούν να επικαλεστούν οι κρατικοί φορείς ότι το επίσημο κράτος δεν διώκει τους πολιτικούς του αντιπάλους. Η πολιτεία έπρεπε να φορέσει τον μανδύα της δημοκρατικής δύσης, που σέβεται τις ατομικές ελευθερίες, γι΄αυτό δεν αναγνώρισε για πολλές δεκαετίες τον πολιτικό χαρακτήρα των διώξεων που διεξήγαγε. Τους βάφτιζε όλους «ποινικούς», αλλά συνεργαζόταν με τους πραγματικούς ποινικούς για να βασανίζει του πολιτικούς κρατούμενους.
  • Οι φυλακές Γυάρου «ανοίγουν» τον Ιούλιο του 1947, αλλά στην πραγματικότητα το κτίριο των φυλακών δεν υπάρχει ακόμα. Ολόκληρη την πρώτη περίοδο λειτουργίας τους (Ιούλιος 1947-Νοέμβριος 1952) οι κρατούμενοι διαμένουν σε σκηνές, στους πέντε όρμους της ανατολικής ακτής της Γυάρου. Το κτίριο, ξεκινά να χτίζεται με καταναγκαστική εργασία το φθινόπωρο του 1947 και σχεδόν ολοκληρώνεται όταν πλέον κλείνουν οι φυλακές το 1952. Οι κρατούμενοι αυτοί δεν μένουν μέσα στο κτίριο. Ταυτόχρονα χτίζονταν και όλα τα υπόλοιπα υποστηρικτικά κτίρια, μαγειρεία, αναρρωτήρια, ηλεκτρικός σταθμός, κατοικίες διοικητικών κτλ.
  • Εκτός από την καταναγκαστική εργασία, τους ξυλοδαρμούς και τα βασανιστήρια, οι κτιριακές εγκαταστάσεις συμβολίζουν και τη διαπλοκή των ιθυνόντων (από τους διευθυντές των Υπουργείων, μέχρι τους βασανιστές) που φρόντισαν να φτιάξουν τις προσωπικές τους περιουσίες με το δημόσιο χρήμα που υποτίθεται ότι προορίζονταν για τη Γυάρο.

[1] Απόσπασμα από το Υπόμνημα κρατουμένων προς τον Υπουργό Δικαιοσύνης της κυβέρνησης Πλαστήρα το 1951.

[2] Αναφέρεται στο Υπόμνημα των κρατουμένων ως άρθρο της εφημερίδας «Βραδυνή», φ. Νοέμβριος 1948.

[3] Τάκης Γαλανόπουλος, Το κτίριο των φυλακών και οι λοιπές εγκαταστάσεις της Γυάρου, στο Συριανά γράμματα | περ.Β’ | τ.2-3 / 2017-2018, σ.σ.158-200.

[4] Επισημαίνεται ότι το επίσημο όριο ενηλικίωσης στα 1947 ήταν το 21ο έτος της ηλικίας

Πηγή:    https://www.imerodromos.gr/ti-akrivos-einai-h-guaros/


Μέσα κοινωνικής δικτύωσης / Πόλωση, εχθρότητα, κυνισμός – Γιατί ο καθένας από μας μπορεί να γίνει ο ίδιος τρολ

 Μέσα κοινωνικής δικτύωσης / Πόλωση, εχθρότητα, κυνισμός – Γιατί ο καθένας από μας μπορεί να γίνει ο ίδιος τρολ

Οι νεαροί επιστήμονες που κάποτε δημιούργησαν τα Μέσα Kοινωνικής Δικτύωσης πίστευαν ότι με αυτόν τον τρόπο θα συνέβαλαν για να έρθουν οι άνθρωποι πιο κοντά. Αυτό το όνειρο όμως, ανήκει πλέον στον κόσμο της φαντασίας. Σήμερα τα κοινωνικά δίκτυα κατηγορούνται για διάφορα δεινά, από τη διάδοση “ψευδών ειδήσεων” μέχρι τη χρήση τους από ξένες δυνάμεις για αποσταθεροποίηση της δημοκρατίας σε διάφορα μέρη του πλανήτη.

Ακόμη και για το “ψάρεμα” των ενδιαφερόντων μας και την προώθησή τους σε σκιώδεις εμπορικές εταιρείες μέσω της μικροστόχευσης. Δεν είναι λίγα όσα κατά καιρούς γράφονται γι’ αυτά ούτε και η επιτυχία που σημειώνουν τα ντοκιμαντέρ που καταδεικνύουν το κοινωνικό κόστος των Μέσων αυτών.

Μια από τις πιο συνηθισμένες κριτικές που ασκούνται είναι ότι οι ψηφιακές πλατφόρμες και οι αλγόριθμοι τους ενισχύουν την πολιτική πόλωση και την εχθρότητα στο διαδίκτυο. Μάλιστα, κάποιοι ισχυρίζονται ότι στις διαδικτυακές συζητήσεις “ο καθένας από μας μπορεί να γίνει ο ίδιος τρολ” και να μετατραπεί σε προσβλητικό και κυνικό συνομιλητή.

Υπάρχουν, ωστόσο, κάποιες πρόσφατες κοινωνικές και ψυχολογικές μελέτες που δίνουν έναν άλλο τόνο και φωτίζουν κάποιες πτυχές αυτών των φαινομένων, σύμφωνα με τον Antoine Marie μεταδιδακτορικό ερευνητή στην École normale supérieure (ENS) – PSL και άλλους τέσσερεις επιστήμονες από Ινστιτούτο Δημοκρατίας του Πανεπιστημίου της Κεντρικής Ευρώπης και το Τμήμα Πολιτικών επιστημών του Πανεπιστημίου του Άαρχους. .

Η σημασία του κοινωνικού πλαισίου και της ψυχολογίας

Όπως επισημαίνει το TheConversation, αρκετές μελέτες έχουν δείξει ότι οι συγκρούσεις για πολιτικά ζητήματα στο διαδίκτυο οφείλεται εν μέρει σε ψυχολογικούς και κοινωνικο-οικονομικούς παράγοντες ανεξάρτητους από τις ψηφιακές πλατφόρμες.

Σε μια διαπολιτισμική μελέτη όπου ερευνήθηκαν πάνω από 15.000 άτομα από 30 διαφορετικές χώρες, διαπιστώθηκε ότι όπου υπάρχει μεγάλη κοινωνική ανισότητα και δημοκρατικό έλλειμμα, όπως για παράδειγμα στην Τουρκία ή την Βραζιλία, υπάρχει και περισσότερη διαδικτυακή εχθρότητα ανάμεσα στους χρήστες των μέσων κοινωνικής δικτύωσης π.χ. προσβολές, απειλές, παρενοχλήσεις κ.λπ., ως απότοκο της απογοήτευση που βιώνουν σε καταπιεστικά κοινωνικά περιβάλλοντα και πολιτικά καθεστώτα.

Επιπλέον, τα κίνητρα των ατόμων που επιδίδονται σε διαδικτυακή εχθρότητα σχετίζονται περισσότερο με το θέμα του κύρους. Ένα χαρακτηριστικό της προσωπικότητας που τείνει προς την κυριαρχία, δηλαδή σε μια τάση να επιδιώκει κανείς να υποτάξει τους άλλους στη βούλησή του, μέσω του εκφοβισμού για παράδειγμα.

Σύμφωνα με τα διαπολιτισμικά δεδομένα, σε χώρες όπου υπάρχει ανισότητα και έλλειψη δημοκρατίας, υπάρχουν και περισσότερα άτομα με τέτοια χαρακτηριστικά. Ανεξάρτητες αναλύσεις δείχνουν ότι η κυριαρχία αποτελεί βασικό στοιχείο στην ψυχολογία των πολιτικών συγκρούσεων. Επίσης, τα άτομα αυτά είναι πιθανόν να κοινοποιούν περισσότερες “ψευδείς ειδήσεις” που χλευάζουν ή προσβάλλουν τους πολιτικούς αντιπάλους και να να συμμετέχουν σε πολιτικές συγκρούσεις και εκτός σύνδεσης.

Η συσχέτιση μεταξύ διαδικτυακής και εχθρικής συμπεριφοράς είναι ισχυρή: άτομα που είναι εχθρικά στο διαδίκτυο είναι πιο πιθανό να είναι επιθετικά και τοξικά και σε συζητήσεις πρόσωπο με πρόσωπο.

Η πολιτική εχθρότητα στο διαδίκτυο σύμφωνα με τους μελετητές φαίνεται να είναι σε μεγάλο βαθμό προϊόν της αλληλεπίδρασης μεταξύ συγκεκριμένων προσωπικοτήτων και κοινωνικών πλαισίων που καταπιέζουν τις ατομικές φιλοδοξίες. Η απογοήτευση που μπορεί να βιώνουν λόγω των κοινωνικών ανισοτήτων ίσως κάνουν τα άτομα αυτά πιο επιθετικά και να ενεργοποιούν τάσεις του τύπου “εμείς” εναντίον “αυτών”.

Όπως διαπιστώνουν οι επιστήμονες, αν θέλουμε σε πολιτικό επίπεδο, να έχουμε ένα πιο αρμονικό Διαδίκτυο όπως και μια κοινωνία των πολιτών, θα πρέπει πιθανότατα να αντιμετωπίσουμε την ανισότητα του πλούτου και να ενισχύσουμε τη δημοκρατία.

Ανωνυμία και εχθρότητα

Η εν λόγω μελέτη δεν αρνείται ότι τα social media παίζουν ρόλο στην τροφοδότηση της πολιτικής πόλωσης και της εχθρότητας. Τα κοινωνικά δίκτυα επιτρέπουν την ταχεία διάδοση περιεχομένου, επιτρέποντας την παραπληροφόρηση ή την πρόκληση οργής με χαμηλό κόστος.

Η ανωνυμία που προσφέρουν μειώνει την αίσθηση της προσωπικής ευθύνης και της ενσυναίσθησης απέναντι σε συνομιλητές, τους οποίους δεν βλέπουμε πλέον ως άτομα. Πρόσφατες αναλύσεις μας υπενθυμίζουν επίσης ότι τα κοινωνικά δίκτυα λειτουργούν λιγότερο ως καθρέφτης παρά ως παραμορφωτικό πρίσμα για την ποικιλομορφία των απόψεων στην κοινωνία.

Οι εξοργιστικές πολιτικές αναρτήσεις συνήθως γράφονται από ανθρώπους που είναι πιο ριζοσπαστικοί από τον μέσο άνθρωπο είτε όταν σηματοδοτήσουν τις δεσμεύσεις τους, είτε όταν εκφράζουν θυμό, είτε όταν επιθυμούν να κινητοποιήσουν άλλους να συμμετάσχουν σε πολιτικούς αγώνες και προωθούνται από αλγόριθμους που επιδιώκουν να προσελκύσουν την προσοχή.

Η πλειονότητα των χρηστών, που είναι πιο μετριοπαθείς, αποφεύγουν πολιτικές συζητήσεις όπου δεν υπάρχει καλή πίστη και επιχειρηματολογία και οι οποίες συχνά κλιμακώνονται σε εκρήξεις μίσους.

Οι αντίθετες απόψεις ενοχλούν

Η χρήση των μέσων κοινωνικής δικτύωσης φαίνεται να συμβάλλει στην αύξηση της πολιτικής εχθρότητας και της πόλωσης μέσω ενός τουλάχιστον μηχανισμού: της γελοιοποίησης των πολιτικών πεποιθήσεων των αντιπάλων.

Αν και ορισμένα δίκτυα είναι πράγματι έτσι δομημένα (4Chan ή ορισμένα υπο-reddits), οι μεγαλύτερες πλατφόρμες όπως το Facebook (τρία δισεκατομμύρια χρήστες) και το X (550 εκατομμύρια) μας παρουσιάζουν μια ορισμένη ποικιλομορφία απόψεων, που συνήθως δεν υπάρχει στις φιλικές μας σχέσεις. Εξακολουθείτε, για παράδειγμα, να έχετε τακτική επαφή με παλιούς φίλους που έκαναν ακροδεξιά στροφή; Πιθανώς όχι, αλλά είναι πιο πιθανό να διαβάζετε τις αναρτήσεις τους στο Facebook.

Αυτή η έκθεση στην ιδεολογική ετερότητα είναι επιθυμητή, θεωρητικά, αφού λογικά μας βοηθά να να γνωρίσουμε διαφορετικές πολιτικές απόψεις, να αναγνωρίσουμε την κοινή μας ανθρωπιά και, επομένως, να μας κάνει να σεβόμαστε ο ένας τον άλλο περισσότερο.

Δυστυχώς, ο τρόπος με τον οποίο οι περισσότεροι άνθρωποι εκφράζουν τις πολιτικές τους πεποιθήσεις -τόσο στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης όσο και στις καφετέριες μάλλον στερείται αποχρώσεων και διακριτικότητας. Τείνει να υποβαθμίζει, να γελοιοποιεί και να δαιμονοποιεί τις αντίθετες θέσεις και δεν ενδιαφέρεται τόσο για την επιχειρηματολογία της άλλης πλευράς, όσο για την αφοσίωση σε συγκεκριμένες ομάδες ή σκοπούς, την κινητοποίηση των ανθρώπων που ήδη συμφωνούν μεταξύ τους και τη διατήρηση των δεσμών με ομοϊδεάτες φίλους.

Πειράματα δείχνουν ότι η επανειλημμένη έκθεση σε μη πειστικούς ισχυρισμούς από πολιτικούς εχθρούς ενισχύει τον κομματισμό. Ωστόσο, η σχέση μεταξύ της χρήσης των μέσων κοινωνικής δικτύωσης και της πολιτικής πόλωσης εξαρτάται από τη διάρκεια της έκθεσης.

Τα αφηγήματα που εστιάζουν σε απειλές για την κοινωνία είναι ελκυστικά. Αλλά για να προσεγγίσουμε σωστά το ζήτημα της σχέσης των μέσων κοινωνικής δικτύωσης και της πολιτικής εχθρότητας και πόλωσης, πρέπει να αποφύγουμε τις παγίδες είτε της αφελούς αισιοδοξίας, είτε του συλλογικού πανικού.

Πηγή:    https://tvxs.gr/news/sci-tech/mesa-koinonikis-diktyosis-polosi-echthrotita-kynismos-giati-o-kathenas-apo-mas-mporei-na-ginei-o-idios-trol/


Μόνο επτά χώρες στον κόσμο αναπνέουν ασφαλή αέρα- Οι τρεις από αυτές βρίσκονται στην Ευρώπη.

 Γυναίκα με μάσκα προσώπου συμμετέχει σε διαμαρτυρία κατά της ατμοσφαιρικής ρύπανσης, στο Σεράγεβο της Βοσνίας, 20 Ιανουαρίου 2020.

Πνευματικά Δικαιώματα AP Photo/Eldar Emric
Από Angela Symons
Δημοσιεύθηκε 

Οι επιστήμονες λένε ότι η ατμοσφαιρική ρύπανση αποτελεί «παγκόσμια καταστροφή για την υγεία»

Μόνο επτά χώρες στον κόσμο πληρούν τα ασφαλή επίπεδα ατμοσφαιρικής ρύπανσης το 2023, αποκαλύπτει νέα έκθεση της ελβετικής εταιρείας τεχνολογίας ποιότητας του αέρα IQAir.

Η παγκόσμια έκθεση για την ποιότητα του αέρα, που δημοσιεύθηκε αυτή την εβδομάδα, βασίζεται σε δεδομένα από περισσότερους από 30.000 σταθμούς παρακολούθησης σε 134 χώρες, εδάφη και περιοχές.

Από αυτούς, οι 124 βρέθηκαν να παραβιάζουν τα ασφαλή επίπεδα PM2,5 (μικροσωματίδια), σύμφωνα με τις κατευθυντήριες γραμμές του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ).

Αυτά τα μικροσκοπικά σωματίδια, με διάμετρο μικρότερη από 2,5 μικρόμετρα, μπορούν να εισπνευστούν βαθιά στους πνεύμονές μας και να φτάσουν ακόμη και στην κυκλοφορία του αίματός μας. Έχουν συνδεθεί με καρδιακές και πνευμονικές παθήσεις, υψηλή αρτηριακή πίεση, αυξημένο κίνδυνο άσθματος, κατάθλιψη και άγχος και πρόωρο θάνατο.

Ποιες επτά χώρες πληρούν τα επίπεδα ασφαλούς ποιότητας του αέρα;

Οι επτά χώρες που πληρούσαν την ασφαλή κατευθυντήρια γραμμή των πέντε μικρογραμμαρίων ανά κυβικό μέτρο αέρα (μg/m3) ή λιγότερο ήταν η Αυστραλία, η Εσθονία, η Φινλανδία, η Γρενάδα, η Ισλανδία, ο Μαυρίκιος και η Νέα Ζηλανδία.

Το Πουέρτο Ρίκο, οι Βερμούδες και η Γαλλική Πολυνησία έπεσαν επίσης εντός των ασφαλών επιπέδων.

Στην Ευρώπη, η Ισλανδία είχε τον καθαρότερο αέρα, με 4µg/m3, ακολουθούμενη από την Εσθονία με 4,7µg/m3 και τη Φινλανδία με 4,9µg/m3.

Χρησιμοποιήθηκε μια χρωματική κλίμακα για την ένδειξη των επιπέδων ρύπανσης, με πολλές ευρωπαϊκές χώρες να εμπίπτουν στην πράσινη κατηγορία, που υποδηλώνει επίπεδα έως και διπλάσια από το ασφαλές πρότυπο.

Ξεκινώντας από τις λιγότερο μολυσμένες, αυτές περιλάμβαναν τη Σουηδία, την Ιρλανδία, τη Νορβηγία, την Πορτογαλία, το Λιχτενστάιν, τη Δανία, το Ηνωμένο Βασίλειο, την Ανδόρα, τη Λετονία, την Ουκρανία, τις Κάτω Χώρες, το Λουξεμβούργο, την Ελβετία, τη Γερμανία, το Βέλγιο, τη Γαλλία, την Αυστρία, την Ισπανία και τη Ρωσία.

Οι ευρωπαϊκές πόλεις έχουν παρουσιάσει βελτίωση από την έκθεση του 2022, με το 54% να χαρακτηρίζεται πράσινο το 2023 σε σύγκριση με το 39% το προηγούμενο έτος.

Concentrations of PM2.5 around the globe.
Concentrations of PM2.5 around the globe.IQAir

Πόσο άσχημη είναι η ατμοσφαιρική ρύπανση σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες;

Στην κίτρινη κατηγορία - που δηλώνει επίπεδα ρύπανσης έως και τρεις φορές πάνω από το ασφαλές πρότυπο - περιλαμβάνονται ευρωπαϊκές χώρες όπως η Λιθουανία, η Τσεχική Δημοκρατία, η Ουγγαρία, η Μάλτα, η Σλοβακία, η Βουλγαρία, η Κροατία, η Πολωνία, η Κύπρος, η Σλοβενία και η Ιταλία.

ΗΚροατία παρουσίασε τη μεγαλύτερη πρόοδο το 2023 στη μείωση των επιπέδων PM2,5, με τον ετήσιο μέσο όρο να μειώνεται περισσότερο από 40% σε σύγκριση με το 2022. Το πέτυχε αυτό αυξάνοντας τη χρήση ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, οι οποίες μέχρι στιγμής αποτελούν πάνω από το 31% του ενεργειακού μείγματος της χώρας - πολύ πάνω από τον μέσο όρο της ΕΕ που είναι 23%.

Η Κροατία έχει επίσης εισαγάγει πολιτικές για τη σταδιακή κατάργηση του άνθρακα πριν από το 2033, τη μείωση των εκπομπών μεθανίου κατά 30% κάτω από τα επίπεδα του 2020 έως το 2030 και τον τερματισμό της αποψίλωσης των δασών έως το 2030.

Στην πορτοκαλί κατηγορία - έως και πέντε φορές πάνω από τα ασφαλή επίπεδα - ήταν η Μολδαβία, η Ρουμανία, η Αλβανία, η Ελλάδα, η Τουρκία, η Σερβία και το Μαυροβούνιο.

ΗΒοσνία-Ερζεγοβίνη σημείωσε 18% μείωση των επιπέδων PM2,5 το 2023 σε σύγκριση με το 2022, αλλά παραμένει η πιο μολυσμένη χώρα στην περιοχή, ακολουθούμενη από τη Βόρεια Μακεδονία - και οι δύο χώρες έπεσαν στην κόκκινη κατηγορία με επίπεδα ρύπανσης πάνω από πέντε φορές πάνω από το ασφαλές πρότυπο.

Το Ιγκντίρ στην Τουρκία είναι η πιο μολυσμένη πόλη της Ευρώπης, με επίπεδα PM2,5 πάνω από εννέα φορές πάνω από το ασφαλές πρότυπο.

The Bosnian capital of Sarajevo is covered by layers of fog, Bosnia, 17 December 2020.
The Bosnian capital of Sarajevo is covered by layers of fog, Bosnia, 17 December 2020.AP Photo/Eldar Emric

Ποιες είναι οι πιο μολυσμένες χώρες στον κόσμο;

Οι χώρες με τη χειρότερη ποιότητα αέρα συγκεντρώθηκαν στη Νότια και Κεντρική Ασία, όπου βρίσκονται οι 10 πιο μολυσμένες πόλεις στον κόσμο.

ΤοΜπαγκλαντές κατέλαβε την αξιοζήλευτη πρώτη θέση, με 79,9 μg/m3 - περισσότερο από 15 φορές υψηλότερη από την ετήσια κατευθυντήρια γραμμή του ΠΟΥ για τα PM2,5.

ΤοΠακιστάν ήρθε στη δεύτερη θέση, με επίπεδα 14 φορές πάνω από τα ασφαλή πρότυπα. Ακολούθησε η Ινδία, με επίπεδα PM2,5 10 φορές πάνω από το όριο. Η χώρα φιλοξενεί επίσης τις τέσσερις πιο μολυσμένες πόλεις στον κόσμο, με τη βιομηχανική Begusarai στα βορειοανατολικά να είναι η χειρότερη.

Το Τατζικιστάν και η Μπουρκίνα Φάσο ήταν η τέταρτη και η πέμπτη πιο μολυσμένη χώρα, και οι δύο με επίπεδα PM2,5 εννέα φορές πάνω από τα ασφαλή πρότυπα.

Για πρώτη φορά στην ιστορία των έξι εκθέσεων του IQAir, ο Καναδάς ήταν η πιο μολυσμένη χώρα στη Βόρεια Αμερική, καθώς φιλοξενεί τις 13 πιο μολυσμένες πόλεις της περιοχής.

Γιατί είναι σημαντικά τα δεδομένα για την ποιότητα του αέρα;

Οι εκθέσεις για την ποιότητα του αέρα λειτουργούν ως σημαντικές εκκλήσεις για ανάληψη δράσης για τον περιορισμό των επιπέδων ρύπανσης, τα οποία είναι συνήθως χειρότερα σε περιοχές όπου κατοικούν ευάλωτες και υποεκπροσωπούμενες ομάδες ανθρώπων.

Η έλλειψη δεδομένων σε όλες τις αφρικανικές χώρες αφήνει το ένα τρίτο του πληθυσμού της ηπείρου χωρίς πρόσβαση σε δεδομένα για την ποιότητα του αέρα, πράγμα που σημαίνει ότι πολλοί δεν θα μπορούσαν να συμπεριληφθούν στη μελέτη.

"Ένα καθαρό, υγιές και βιώσιμο περιβάλλον είναι ένα παγκόσμιο ανθρώπινο δικαίωμα", λέει ο Frank Hammes, Παγκόσμιος Διευθύνων Σύμβουλος της IQAir. "Σε πολλά μέρη του κόσμου η έλλειψη δεδομένων για την ποιότητα του αέρα καθυστερεί την ανάληψη αποφασιστικής δράσης και διαιωνίζει τον περιττό ανθρώπινο πόνο.

"Τα δεδομένα για την ποιότητα του αέρα σώζουν ζωές. Όπου η ποιότητα του αέρα αναφέρεται, αναλαμβάνεται δράση και η ποιότητα του αέρα βελτιώνεται".

Απαιτούνται επειγόντως προσπάθειες για "τη διαχείριση των αιτιών της διασυνοριακής ομίχλης και τη μείωση της εξάρτησής μας από την καύση ως πηγή ενέργειας", σύμφωνα με τον Έινταν Φάροου, ανώτερο επιστήμονα για την ποιότητα του αέρα στην Greenpeace International.

"Το 2023 η ατμοσφαιρική ρύπανση παρέμενε μια παγκόσμια καταστροφή για την υγεία", λέει. "Το παγκόσμιο σύνολο δεδομένων του IQAir αποτελεί μια σημαντική υπενθύμιση των αδικιών που προκύπτουν και της ανάγκης να εφαρμοστούν οι πολλές λύσεις που υπάρχουν για το πρόβλημα αυτό".

Πηγή:     https://gr.euronews.com/green/2024/03/21/mono-epta-hores-ston-kosmo-anapneoun-asfali-aera


Πέμπτη 27 Ιουνίου 2024

Τάβλι στο χωριό

Του Παναγιώτη Καπαρή

Του Παναγιώτη Καπαρή

Κυριακή πρωί, λίγο μετά το πέρας της Θείας Λειτουργίας και στον καφενέ του μικρού ορεινού χωριού, στήθηκε ένα πραγματικό γλέντι, ένα συμπόσιο στη μνήμη των τεθνεώτων. Μια συνήθεια η οποία χάνεται στα βάθη των αιώνων και καταγράφεται από αρχαίους συγγραφείς. Ζιβανία, κρασί, καφέδες, ταχινόπιττες, ελιόπιττες, τυρόπιττες, ριζόγαλα, φρούτα εποχής και πολλά γλυκίσματα. Όλα προσφορά των συνδαιτυμόνων του πνευματικού συμποσίου της πίστεως, το οποίο ενώνει μυστικά τους ζώντες με τους κεκοιμημένους, τους ανθρώπους με τον Θεό και τελικά κατεβάζει για λίγες στιγμούλες τον παράδεισο στη γη. Σιγανά και ταπεινά, όλα αυτά τα μικρά και άσημα αποτελούν το καλύτερο αντίδοτο στη θλίψη και την κατάθλιψη, αφού το φαγητό και η καλή παρέα «έξω βάλλουν» την καταραμένη μοναξιά και τη δαιμονιώδη θλίψη.

Σε μια γωνιά του καφενέ, οι παλιοί καλοί φίλοι το έριξαν στο τάβλι, με βραβείο, ένα λίζο, ένα λουκούμι. Πειράγματα, γέλια και φωνές, με τις αναμνήσεις να στροβιλίζονται, μόνο στα καλά και ωραία. Λίγο πιο κάτω, οι καλές γυναίκες του χωριού θυμήθηκαν το παλιό και ωραίο παρελθόν και δεν σταματούσαν το γέλιο. Τόσο απλά, τόσο χαρούμενα και τόσο όμορφα. Τελικά πολλά δεν θέλει ο άνθρωπος για να βρει την αληθινή χαρά.

Έλα όμως που η ζωή δεν είναι πάντα αγγελικά πλασμένη. Οι πολλές κουβέντες έφεραν στην επιφάνεια, πάθη και μικρότητες, ακόμη και ξεχασμένα εγκλήματα. Σχεδόν όλα τα δράματα, ξεκινούσαν από κτηματικές διαφορές και τέλειωναν με ανεκπλήρωτους έρωτες. Πριν από μερικά χρόνια, αρκούσε με ένα φαρμακερό βλέμμα στον καφενέ και η φοβερή τιμωρία της απόρριψης, οδηγούσε σε εξορία από το χωριό. Με τη συνδρομή και της σπιτικής ζιβανίας άνοιξαν τα στόματα και μεταξύ εξομολογήσεων και κατακρίσεων, βγήκαν πολλές πικρές αλήθειες στη φόρα. Τα χρόνια πέρασαν και ο θάνατος ο οποίος εγγίζει, δεν άφησε πολλά περιθώρια για να παραμείνουν στο σκοτάδι, πολλά ανομολόγητα μυστικά και πάθη. Οι χρόνιες ενοχές, ο φόβος του τέλους, η ανάγκη για εξιλέωση και η ελπίδα για λύτρωση, φώτισε πολλές σκοτεινές ψυχές, οι οποίες πλέον ήταν λουσμένες με το φως της ημέρας.

Η ζωή μας είναι τελικά, μια παρτίδα τάβλι, έλεγε ένας σοφός γεροντάκος, ο οποίος δεν έσβηνε το τσιγάρο και δεν σταματούσε να πίνει σφηνάκια με ζιβανίες. Ξεκινούμε με τη σιγουριά της νίκης, απολαμβάνουμε την αδρεναλίνη της μάχης και ανεβοκατεβαίνουμε από τυχερές και άτυχες ζαριές. Αν στο τέλος της ημέρας νικήσουμε, θα απολαύσουμε τον λίζο. Αν πάλι χάσουμε, πάλι κερδισμένοι είμαστε, αφού απολαύσαμε το παιχνίδι. Μήπως και ο μέγιστος των ποιητών ο Κωνσταντίνος Καβάφης, αυτά άκουε εκεί στην πολύβουη Αλεξάνδρεια και έγραψε την αιώνια «Ιθάκη».

Το πρωινό συμπόσιο δεν τέλειωσε ποτέ, αφού ήρθε και κόλλησε με το μεσημεριανό γεύμα. Το ψητό της Κυριακής, με τις φρέσκες σαλάτες, συνοδευόμενο από καλό σπιτικό κρασί και ζιβανία. Τόσο λιτά, αλλά και τόσο σπουδαία. Καμία «γκουρμεδιά» κανένα πανάκριβο φαγητό, δεν μπορούσε να συγκριθεί με το φαγητό της μαμάς, με το συμπόσιο της αγάπης. Οι κουβέντες ατέλειωτες, τα γέλια σπαρταριστά και οι ψυχές αγάλλονταν. Ακολούθησαν οι μελωμένες πισίες, τα συγκλονιστικά δάκτυλα των κυριών και το ξεχωριστό γαλατομπούρεκο. Όλα κινούνταν στη σφαίρα της χαράς, χωρίς κρίσεις και κατακρίσεις, χωρίς το δαιμονικό γιατί και χωρίς τα πονηρά βλέμματα, τα οποία σπάζουν κόκκαλα και ψυχές.

Αποκορύφωμα του συμποσίου οι ψαλμωδίες, ο χορός και το τραγούδι. Πρώτα το απολυτίκιο της Εκκλησίας του χωριού και μετά τα λαϊκά άσματα, χωρίς μουσικά όργανα και χωρίς την έγνοια της παραφωνίας. Οι χοροί και τα πειράγματα εναλλάσσονταν μεταξύ ζιβανίας και κρασιού. Τα αγαπημένα τραγούδια των κεκοιμημένων ήρθαν στο προσκήνιο, χωρίς δάκρυα και κλάμα, αλλά με μια μυστική βεβαιότητα ότι όλοι ήταν παρόντες, ζώντες και νεκροί, στο συμπόσιο της χαράς. Τραγουδήθηκαν και οι διαχρονικοί στίχοι της Ευτυχίας Παπαγιαννοπούλου: «δυο πόρτες έχει η ζωή, άνοιξα μια και μπήκα, σεργιάνισα ένα πρωινό, κι ώσπου να ’ρθει το δειλινό από την άλλη βγήκα»… χωρίς κανείς να επιχειρεί συγκρίσεις με τις ερμηνείες του Καζαντζίδη και της Μαρινέλας.

Σε όλο αυτό το γλέντι, απουσίαζαν το facebook, το twitter, το instagram και το tik tok, χωρίς να λείπουν τα παιδιά. Αλλά δεν υπήρχε καμία ανάγκη για καταφυγή στη «φρικτή» οθόνη του κινητού. Ο καθαρός αέρας του βουνού, οι «καθαρές» ψυχές, οι ατέλειωτες κουβέντες και η αληθινή επικοινωνία, υπερκάλυψαν κάθε ανάγκη για ψεύτικη παρηγοριά. Τελικά η πραγματική ευτυχία βρίσκεται στα μάτια που γελούν, στο πρόσωπο που λάμπει, στον λόγο που ειρηνεύει και στις βασανισμένες ψυχές, οι οποίες ακτινοβολούν μυστικά την υπερκόσμια χαρά.

Πηγή:     https://www.kathimerini.com.cy/gr/apopseis/arthrografia/panagiwtis-kaparis/1-tabli-sto-xorio


Οι καλοί, οι κακοί και οι ταμπέλες

 

Η είδηση κάνει το γύρο του κόσμου: Άστεγος βρήκε στο σιδηροδρομικό σταθμό του Άμστερνταμ όπου ήταν το καταφύγιο του, τσαντάκι με 2.000 ευρώ και το παρέδωσε στην αστυνομία. Από το όνομα του είναι μάλλον μουσουλμάνος: Χατζέρ Αλ-Άλι, 33 χρόνων. Κι αν δεν ήταν άστεγος, το γεγονός θα αποτελούσε είδηση για κάποια τοπικά ΜΜΕ. Το ότι όμως κοιμάται στους δρόμους, χωρίς δουλειά, χωρίς εισόδημα, χωρίς περιουσία κι επιλέγει να δώσει τα λεφτά στην αστυνομία ώστε να δοθούν σε αυτόν που τα έχασε, προκαλεί έκπληξη και γίνεται διεθνής είδηση.

Παρόμοια έκπληξη προκλήθηκε και όταν την Κυριακή στην Ελλάδα, μετανάστης βούτηξε στη φουρτουνιασμένη θάλασσα για να βοηθήσει ηλικιωμένο που πάλευε με τα κύματα, θυσιάζοντας τη ζωή του. Ο άντρας ήταν 37 χρόνων από την Αίγυπτο και ζούσε στην Ελλάδα με τη σύζυγο και τα δύο παιδιά του.

Πριν λίγα χρόνια, μια άλλη εικόνα έκανε το γύρο του κόσμου. Ένα παιδάκι κρεμόταν κυριολεκτικά στο κενό από τον τέταρτο όροφο πολυκατοικίας στο Παρίσι. Και ξαφνικά ένας νεαρός αρχίζει να πετάγεται από όροφο σε όροφο σαν σούπερ μαν. Ένας σούπερ μαν χωρίς κόκκινη κάπα και κυρίως μαύρος. Παράνομος μετανάστης, 22 χρονών, από το Μάλι.

Την ίδια εποχή ένας άλλος παράνομος μετανάστης στην Ισπανία, Σενεγαλέζος, που πουλούσε βραχιολάκια στους δρόμους, όρμησε σε φλεγόμενο κτήριο και κατέβασε από όροφο ανάπηρο άντρα, σώζοντας τον από βέβαιο θάνατο. Μέχρι να φτάσει η Πυροσβεστική, πήρε το εμπόρευμα του και εξαφανίστηκε, φοβούμενος τις αρχές. Παρόλα αυτά, οι περίοικοι ήξεραν ποιος είναι αφού σύχναζε στην περιοχή και βρέθηκε κι ανταμείφθηκε με άδεια παραμονής και εργασίας. Όπως και ο νεαρός από το Μάλι, ο οποίος προσλήφθηκε στην Πυροσβεστική Υπηρεσία, έχοντας ήδη αποδείξει πως έχει τα προσόντα. Για τον άστεγο της Ολλανδίας δε, ανοίχτηκε λογαριασμός εισφορών στον οποίο κατατέθηκαν σε λίγες ώρες πέραν των 34,000 ευρώ, ενώ εργοδότες –εκτιμώντας την τιμιότητα του- προσφέρθηκαν να τον εργοδοτήσουν. Ανάλογη τύχη είχε κι ένας άλλος άστεγος στη Βοστώνη, ο οποίος βρήκε σακίδιο με 42000 δολάρια και το παρέδωσε στην αστυνομία για να καταλήξει στον Κινέζο ιδιοκτήτη του. “Ακόμα και αν ήμουν απελπισμένος από τη φτώχεια, δεν θα κρατούσα δεκάρα από χρήματα που ανήκουν σε άλλο” ανέφερε.

Ήταν άστεγος αλλά τίμιος, μετανάστης αλλά καλός. Κάπως έτσι γίνεται στο μυαλό μας η επεξεργασία τέτοιων συμβάντων. Ωστόσο είμαστε όλοι άνθρωποι. Και σε κάθε ομάδα υπάρχουν οι καλοί και οι κακοί, οι έντιμοι και οι αδίστακτοι. Κάπως έτσι, μετά από κάθε κακό (όπως χθες με τον φόνο στην Ορμήδεια) στην είδηση διευκρινίζεται πως τόσο το θύμα όσο και ο θύτης είναι Ελληνοκύπριοι. Γιατί το μυαλό αποδίδει τα κακά «σε όλους αυτούς που γέμισε ο τόπος».

Πηγή:     https://www.philenews.com/apopsis/arthra-apo-f/article/1484163/i-kali-i-kaki-ke-i-tampeles/


Ποδόσφαιρο στο γήπεδο του Χίτλερ

  


 Ξένια Τούρκη

Ο τελικός του Euro 2024 θα διεξαχθεί στις 14 Ιουλίου στο Ολυμπιακό Στάδιο του Βερολίνου. Γύρω στις 70.000 τυχεροί φίλαθλοι που εξασφάλισαν εισιτήριο θα δουν τον αγώνα από κοντά και εκατομμύρια άλλοι από τις τηλεοράσεις και τα κινητά τους.

Το συγκεκριμένο στάδιο χτίστηκε με εντολή των ναζί για τους Ολυμπιακούς Αγώνες του 1936, τους οποίους ο Αδόλφος Χίτλερ ήθελε να χρησιμοποιήσει προπαγανδιστικά για να προωθήσει ανωτερότητα της άριας φυλής. Ο μαύρος Τζέσε Όουενς του χάλασε τα σχέδια με τα τέσσερα μετάλλια που κέρδισε, αλλά φυσικά αυτό δεν εμπόδισε το ναζιστικό καθεστώς να προχωρήσει ακάθεκτο στα σχέδια του.

Η αρχιτεκτονική του Γ΄ Ράιχ είναι εμφανής παντού. Από τις επιβλητικές κολώνες μέχρι τα αγάλματα γύρω από το στάδιο και από την τεράστια πύλη του μέχρι το ότι το στάδιο είναι βυθισμένο μερικά εκατοστά στο έδαφος, ως ματαιόδοξη αναφορά στο Κολοσσαίο της Ρώμης, όλα θυμίζουν μια από τις πιο σκοτεινές περιόδους της γερμανικής ιστορίας.

Πόσοι άραγε στις 14 Ιουλίου θα είναι σε θέση αναγνωρίσουν τα σημάδια του παρελθόντος; Σίγουρα όχι τόσοι πολλοί.

Από εκείνη την ταραγμένη περίοδο έχουν περάσει πάνω από 80 χρόνια και συνεχώς λιγοστεύουν αυτοί που την έζησαν. Η ζωντανή ιστορική μνήμη εξασθενεί και χάνεται, καθώς με την πάροδο του χρόνου οι άνθρωποι πεθαίνουν. Για τις δε νεότερες γενιές είναι πλέον ξεκάθαρη ιστορία. Τι για τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο ακούν και διδάσκονται, τι για τον Τρωικό στο νου τους είναι δύο ιστορικά γεγονότα που έγιναν παλιά. Πολύ παλιά κατ΄ ακρίβεια.

Στην περίπτωση που ερωτηθούν για τι σημαίνει για αυτούς το στάδιο του Βερολίνου ελάχιστοι ή και κανένας θα θυμηθεί τον Χίτλερ και τους ναζί. Θα έχουν να πουν για ποδοσφαιρικούς αγώνες που διεξάχθηκαν εκεί τον τελικό του Παγκόσμιου Πρωταθλήματος το 2006 ή του Champions League το 2016 ή για συναυλίες που έγιναν, Metallica, Pink Floyd, Coldplay δεν λες και λίγα τα μεγάλα ονόματα που έπαιξαν στο στάδιο.

Το Ολυμπιακό Στάδιο του Βερολίνου είναι σήμερα ένα μοντέρνο γήπεδο έδρα της θρυλικής Χέρτα, το οποίο έχει μάθει να ζει με το άβολο παρελθόν του. Κάτι που μάλλον έχει κάνει και ολόκληρη η Γερμανία.

Ίσως και αυτό να είναι μονόδρομος για μια χώρα που θέλει να προχωρήσει μπροστά, χωρίς να ξεχνά την ίδια στιγμή το παρελθόν της. Η σημερινή Γερμανία δεν προσπαθεί να κρύψει τη ναζιστική ιστορία της. Αντίθετα, την αφήνει να διεισδύσει στο παρόν της, ελπίζοντας ίσως έτσι πως είναι ένας καλός τρόπος για να αποφύγει παρόμοιες κακοτοπιές στο μέλλον.

Πηγή:     https://www.philenews.com/apopsis/arthra-apo-f/article/1483777/podosfero-sto-gipedo-tou-chitler/


Εμπρηστής είσαι μονάχα όταν είσαι φτωχός

 Φωτογραφία από την πρόσφατη πυρκαγιά στην Ύδρα. Σε νυχτερινή λήψη, στο φόντο διακρίνονται οι φλόγες να καίνε το πευκοδάσος του νησιού ενώ στη θάλασσα διακρίνεται φωταγωγημένη θαλαμηγός.

Εικόνα από την πυρκαγιά στην Ύδρα. (Πηγή: Σελίδα «Εποχικοί Πυροσβέστες» στο facebook)

του Ανδρέα Κοσιάρη
Η σύλληψη του πληρώματος της θαλαμηγού της οποίας οι επιβαίνοντες προκάλεσαν την πυρκαγιά που έκαψε 300 στρέμματα πευκοδάσους στην Ύδρα την προηγούμενη εβδομάδα, παράλληλα με την πλήρη ελευθερία που είχαν οι εν λόγω επιβαίνοντες να αποχωρήσουν χωρίς καμία επίπτωση, επιβεβαιώνει ξανά τον ελληνικό κανόνα: εμπρηστής είσαι μονάχα όταν είσαι φτωχός.

Θα θυμάστε, φανταζόμαστε, την περσινή πυρκαγιά στον Έβρο — εκείνη που κατάκαιγε δάση και χορτολιβαδικές εκτάσεις στον νομό επί περισσότερες από 13 ημέρες, εξανάγκασε σε προληπτική εκκένωση το Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Αλεξανδρούπολης και έγινε η μεγαλύτερη καταγεγραμμένη πυρκαγιά σε ευρωπαϊκό έδαφος, κάνοντας στάχτη περισσότερα από 730 τετραγωνικά χιλιόμετρα.

Θα θυμάστε, επίσης, πως είχαν απαχθεί τότε από ένοπλες πολιτοφυλακές του Έβρου, με την προτροπή ακροδεξιών πολιτικών και ΜΜΕ, και τη συνεργασία του ελληνικού κράτους και των αρχών, 13 πρόσφυγες και μετανάστες ως υποτίθεται υπεύθυνοι για αυτήν την πυρκαγιά, που ήταν γνωστό πως ξεκίνησε από χτύπημα κεραυνού.

Θα θυμάστε, τέλος, πως σε εκείνη την πύρινη λαίλαπα είχαν χάσει τη ζωή τους τουλάχιστον 18 πρόσφυγες και μετανάστες, οι οποίοι παγιδεύτηκαν από τις φλόγες στο δάσος της Δαδιάς, και πως ο ίδιος ο πρωθυπουργός της χώρας, Κυριάκος Μητσοτάκης, είχε με τον πιο χυδαίο τρόπο ισχυριστεί από το βήμα της Βουλής πως «Είναι περίπου βέβαιο ότι η φωτιά αυτή άναψε πάνω σε διαδρομές που χρησιμοποιούν παράνομοι μετανάστες», παρά το γεγονός πως γνώριζε ότι ψεύδεται.

Αν δεν τα θυμάστε όλα αυτά, ελπίζουμε να σας τα θυμίσαμε εμείς — και τώρα συγκρίνετέ τα με το πρόσφατο περιστατικό της φωτιάς στην Ύδρα, που έκαψε περισσότερα από 300 στρέμματα πευκοδάσους και προκλήθηκε από βεγγαλικά που έριχναν ζάμπλουτοι επιβαίνοντες από παραπλέουσα θαλαμηγό.

Όπως σίγουρα θα έχετε μάθει από τα δελτία ειδήσεων των κυρίαρχων ΜΜΕ, συνελήφθησαν για τον εξ αμελείας εμπρησμό 13 άτομα, που αντιμετωπίζουν βαριές ποινές φυλάκισης και εξοντωτικά πρόστιμα. Ίσως δεν καταλάβατε, όμως, από αυτά τα «ρεπορτάζ» πως οι 13 άνθρωποι που συνελήφθησαν δεν είναι οι υπεύθυνοι για την πυρκαγιά, αλλά το πλήρωμα της θαλαμηγού — οι πλούσιοι επιβαίνοντες, σύμφωνα με πληροφορίες υπήκοοι Καζακστάν με διασυνδέσεις με πετρελαϊκό κολοσσό της χώρας, αφέθηκαν ελεύθεροι να επιστρέψουν στη χώρα τους.

Όπως είναι κατανοητό στον καθένα, ακόμα και αν κάποιο μέλος του πληρώματος της θαλαμηγού ήταν εκείνο που έριξε τα βεγγαλικά που προκάλεσαν την πυρκαγιά, δεν το έκανε από δική του πρόθεση και θέληση, αλλά έπειτα από εντολή και για τη διασκέδαση των επιβαινόντων που ναύλωσαν τη θαλαμηγό. Όμως κάτι τέτοιο δεν φαίνεται να απασχολεί τις ελληνικές αρχές, που σκοπεύουν να εξαντλήσουν την αυστηρότητά τους στο πλήρωμα, αφήνοντας στο απυρόβλητο τους εντολοδόχους.

Είναι άλλωστε ακριβώς αυτό το σκεπτικό και η πρόθεση πίσω από την πολυδιαφημισμένη «αυστηροποίηση» του Ποινικού Κώδικα που εκτελεί ο υπουργός Δικαιοσύνης, Γιώργος Φλωρίδης. Στόχος δεν είναι η διαχρονική ασυδοσία των ντόπιων ή ξένων «σημαινόντων προσώπων», ούτε κάποια προσφυγή στο «κοινό περί δικαίου αίσθημα». Στόχος είναι η ποινική εξόντωση εκείνων που, ένοχοι ή μη, δεν έχουν την οικονομική ή πολιτική βαρύτητα να αφεθούν ήσυχοι από το κράτος — στόχος είναι η «πλέμπα» να μην μπορεί να ασκήσει έφεση ή να πάρει αναστολή και να εξοντώνεται με φυλακίσεις και υψηλά πρόστιμα.

Η σύγκριση του περιστατικού με εκείνο του Έβρου είναι αβίαστη. Τον Αύγουστο του 2023 είχαμε μια ολοκληρωτική δαιμονοποίηση προσφύγων και μεταναστών ως εμπρηστών, από τα ΜΜΕ, ακροδεξιούς πολιτικούς και πολιτοφύλακες, στελέχη της κυβέρνησης αλλά και τον ίδιο τον Πρωθυπουργό. Και όλα αυτά ενώ όλοι γνώριζαν πως η πυρκαγιά είχε προκληθεί από φυσικά αίτια.

Τον Ιούνιο του 2024 έχουμε μια πυρκαγιά που προκαλείται από πλούσιους επιβαίνοντες σε γιωτ, αλλά δεν έχουμε καμία δήλωση στελέχους της κυβέρνησης για αυτούς, καμία δαιμονοποίηση από τα ΜΜΕ και καμία πολιτοφυλακή να «συλλαμβάνει» άσχετους άλλους πλούσιους. Ο ταξικός χαρακτήρας είναι που ξεχωρίζει. Δεν έχει τόση σημασία η καταγωγή των επιβαινόντων — θα μπορούσαν κάλλιστα να είναι γόνοι Ελλήνων εφοπλιστών, αντί για γόνοι Καζάκου πετρελαιά, και η αντιμετώπισή τους θα ήταν ακριβώς η ίδια, κανείς δεν θα τους ενοχλούσε.

Αξίζει, παρεμπιπτόντως, να αναφερθούμε και στον διαβόητα μέτριο μπασκετμπολίστα που εκτελεί χρέη υπουργού Πολιτικής Προστασίας, τον Βασίλη Κικίλια, ο οποίος ήταν λαλίστατος για το πλήρωμα της θαλαμηγού, αλλά μουγγάθηκε σε ό,τι αφορά τους επιβαίνοντες και ναυλώσαντες τη θαλαμηγό. Ήταν ο ίδιος Κικίλιας, που λίγες ημέρες νωρίτερα και κατά τη διάρκεια της φωτιάς στη Βάρης-Κορωπίου, είχε προτρέξει να δηλώσει πως υπάρχει βίντεο με εμπρηστές, ενώ επρόκειτο για βίντεο με ανθρώπους που προσπαθούσαν να σβήσουν τη φωτιά. Τα ΜΜΕ, φυσικά, είχαν σπεύσει να αναπαράγουν με βεβαιότητα τις δηλώσεις του, αλλά δεν αναφέρθηκαν ποτέ στη διάψευση.

Για να αποδειχτεί περίτρανα ότι το ελληνικό κράτος προτιμά να κατηγορήσει ως εμπρηστές ακόμα και ανθρώπους που δρουν πυροσβεστικά, από το να κατηγορήσει πλούσιους εν τη πράξει εμπρηστές.

Πηγή:    

Δευτέρα 24 Ιουνίου 2024

Τον λένε Λάμπρο

 Του Σταύρου Χριστοδούλου

Του Σταύρου Χριστοδούλου

Θα μπορούσε να κάνει αστεία βιντεάκια στο TikTok. Θα μπορούσε επίσης να ανεβάζει στο YouTube υλικό με όποια χαζομάρα κατέβαινε το κεφάλι του, αρκεί να αποσπούσε την προσοχή των συνομήλικων του. Όπως τσαμπουκάδες σε μαγαζιά ή αμφιβόλου ποιότητας χιούμορ ή περίεργα ρεκόρ που προσελκύουν χιλιάδες followers. Κάπως έτσι θα μπορούσε να γίνει influencer και να βγάζει καλά λεφτά. Αλλά αυτός, κόντρα στην ευκολία της εποχής μας, επέλεξε άλλο δρόμο. Πέρασε στη Σχολή Θετικών και Εφαρμοσμένων Επιστημών του Πανεπιστημίου Κύπρου, διάβασε, ζορίστηκε και εντέλει αρίστευσε. Προ ημερών, στην τελετή αποφοίτησης, έπρεπε να εκφωνήσει μια ομιλία εκ μέρους των συμφοιτητών του. Εκείνος όμως επέλεξε να μην πει τα τυπικά αλλά να μιλήσει βαθιά πολιτικά. Καταφέρνοντας, μέσα στο χαοτικό περιβάλλον των social media, να γίνει viral, επικοινωνώντας την καθαρότητα και την ειλικρίνειά του.

«Ζούμε σε μια κοινωνία που βρίσκεται σε παρακμή. Οι θεσμοί καταρρέουν, οι πολίτες αγανακτούν και η διαφθορά θεριεύει. Ζούμε σε μια χώρα που βλέπουμε το ένα σκάνδαλο μετά το άλλο. Σε μια χώρα που διασύρεται διεθνώς. Ζούμε σε μια χώρα που παρόλα αυτά δεν τιμωρείται κανείς και δεν αλλάζει τίποτα. Ζούμε σε ένα νησί που παραμένει μοιρασμένο με ανοικτές πληγές. Ζούμε σε μια εποχή που οι παγκόσμιες προκλήσεις ολοένα αυξάνονται, ενώ εμείς παραμένουμε παγιδευμένοι στον δικό μας μικρόκοσμο». Δεν είναι η πρώτη φορά που τ’ ακούμε αυτά. Τα έχουν πει πολλές φορές οι πολιτικοί. Τα έχουμε γράψει άλλες τόσες οι δημοσιογράφοι. Το διαφορετικό σε αυτή την περίπτωση είναι η αφοπλιστική αλήθεια ενός νέου παιδιού που δεν διεκδικεί κάτι. Παρά μόνο να μοιραστεί την πραγματικότητα της ζωής του σε μια χώρα όπου επιπλέουν οι φελλοί και κάνουν θόρυβο τα κάθε λογής κύμβαλα. Κι αν κάποιοι ώς εδώ τον άκουγαν καχύποπτα, η απόφασή του ν’ αναζητήσει την τύχη του στο εξωτερικό ήταν το λιγότερο αποστομωτική: «Φεύγω δίχως να γνωρίζω πότε και εάν θα γυρίσω πίσω, διότι γνωρίζω ότι εάν μείνω στην Κύπρο θα έρθει εκείνη η στιγμή που κάποιος θα θεωρείται καλύτερος όχι λόγω των γνώσεων, των δεξιοτήτων και της εμπειρίας του αλλά λόγω της κομματικής του ταυτότητας και των οικογενειακών του διασυνδέσεων».

Κοκκίνησε άραγε κανείς από ντροπή; Κανείς. Ο λόγος είναι επειδή αποκτήσαμε αντισώματα, επειδή συμβιβαστήκαμε και δεν θέλουμε να τα σκαλίζουμε απ’ τον φόβο μη μας πνίξει η μπόχα του σάπιου συστήματος. Μιλάμε εξάλλου για μια χώρα που έστειλε στο ευρωκοινοβούλιο έναν απαίδευτο νεαρό με μηδενικά προσόντα και κανένα πολιτικό περιεχόμενο, απλώς και μόνο επειδή έβγαλε τη γλώσσα του στο κομματικό κατεστημένο. Αξίζει πάντως να αναρωτηθούμε: ποιος στ’ αλήθεια βγάζει τη γλώσσα στο σύστημα; Ο Φειδίας που την τελευταία βδομάδα στέλνει από τις Βρυξέλλες βιντεάκια λες και βρίσκεται στην Ντίσνεϋλαντ; Ή ο Λάμπρος που τόλμησε να καυτηριάσει όσα επιμελώς κρύβουμε κάτω από το χαλί;

Ναι, Λάμπρο τον λένε. Αλλά θα μπορούσε να τον λένε Νικόλα, Μιχάλη, Μαρία, Ελένη. Παιδιά που δίνουν τη δική τους μάχη και όταν απελπιστούν τα βροντάνε και φεύγουν. Τα καλύτερα μυαλά της γενιάς τους δυστυχώς φεύγουν έξω. Τι να τους κρατήσει εδώ άλλωστε; Η κλίμακα αξιών που πήρε την κατηφόρα; Τι να τους κρατήσει σε ένα κράτος όπου δεν υπάρχει αξιοκρατία και κουμάντο κάνει το χρήμα; Το χρήμα που όλα τα ξεπλένει. Το χρήμα που κονταίνει τη μνήμη και μειώνει τις ηθικές αντιστάσεις. Πάρτε για παράδειγμα το τελευταίο πλιάτσικο των διαβατηρίων. Η κοινωνία της νήσου των Αγίων χώνει το κεφάλι στην άμμο για να μη βλέπει και να μην ακούει. Μια εκκωφαντική σιωπή καλύπτει τα πάντα κι αυτό το χρεωνόμαστε όλοι: θεσμοί και πολίτες. Όλοι μας.

Η κάθε εποχή έχει τα πρότυπά της. Τα κόμματα έχουν τεράστια ευθύνη να αφουγκραστούν αυτό που συμβαίνει εκεί έξω και να αναδιπλωθούν προτού είναι αργά. Γιατί όταν οι πόρτες των μεγάλων ευκαιριών ανοίγουν διάπλατα για τους Φειδίες, δυστυχώς για τους Λάμπρους η πόρτα της εξόδου είναι μονόδρομος.

Πηγή:    https://www.kathimerini.com.cy/gr/apopseis/arthrografia/stayros-xristodoyloy/1-ton-lene-lampro


«Ολίγον έγκυος»

 Του Παύλου Ξανθούλη

Του Παύλου Ξανθούλη

Τα φώτα των ευρωεκλογών έσβησαν, τα αποτελέσματα είναι γνωστά και πλέον έχουν ανάψει οι μεγάλοι προβολείς, αυτοί που ρίχνουν φως στα παιχνίδια εξουσίας, στην Ε.Ε. Κι όπως όλα δείχνουν, μεγάλος χαμένος των εκλογών, κινδυνεύει να καταστεί το ίδιο το ευρωπαϊκό οικοδόμημα, το οποίο «σέρνεται» μεταξύ της προσωπικής ατζέντας του Εμανουέλ Μακρόν και (λιγότερο) του Όλαφ Σολτς, της απληστίας του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος, ως επίσης και της Ακροδεξιάς και των εθνικιστών, «διαφόρων αποχρώσεων».

Αν κάποιος δικαιωματικά διεκδικεί τον τίτλο του κατωτέρου των μετεκλογικών περιστάσεων, αυτός δεν είναι άλλος από τον Εμανουέλ Μακρόν, ο οποίος αφού έχασε κατά κράτος από το εθνικιστικό κόμμα της Μαρίν Λε Πεν στις ευρωεκλογές, αισθάνθηκε την ανάγκη, για λόγους που ούτε συνεργάτες του αντιλαμβάνονται, να προκηρύξει βουλευτικές εκλογές. Ο Γάλλος Πρόεδρος, ίσως θεωρεί ότι μπορεί σε αυτές τις βουλευτικές εκλογές, την επόμενη και την μεθεπόμενη Κυριακή να ταρακουνήσει και να συνεφέρει το εκλογικό σώμα στη Γαλλία. Αλλά, εάν ο κ. Μακρόν χάσει για δεύτερη φορά από τη Μαρίν Λε Πεν, τότε αυτός που θα ταρακουνηθεί δεν θα είναι μόνο το «Ελιζέ», αλλά όλη η Ε.Ε., η οποία δύσκολα θα συνέλθει, καθώς ο ένας εκ των δύο πυλώνων σταθερότητάς της, θα φοράει πλέον εθνικιστικό μανδύα. Η εικόνα καθίσταται ακόμη πιο ζοφερή, εάν συνυπολογιστεί ότι ο έτερος πυλώνας σταθερότητας, η Γερμανία, διαθέτει μια κυβέρνηση που κυριολεκτικά παραπαίει. Ο καγκελάριος Όλαφ Σολτς καταποντίστηκε και οι εθνικιστές «Εναλλακτική για τη Γερμανία», κατέγραψαν πολύ μεγάλη άνοδο.

Σε όλα αυτά θα πρέπει να προστεθεί, ότι οι δύο, Σολτς και Μακρόν, θεωρούσαν ως δεδομένη την περασμένη Δευτέρα τη συμφωνία των φιλοευρωπαϊκών δυνάμεων για τις κορυφαίες θέσεις της Ε.Ε. Προφανώς δεν μίλησαν ή δεν κατάφεραν να συνεννοηθούν με το Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα (ΕΛΚ), το οποίο, άγνωστο γιατί και κόντρα σε κάθε λογική, εμφανίστηκε «άπληστο», φρενάροντας το κλείδωμα μιας συμφωνίας, με τους Σοσιαλιστές και τους Φιλελευθέρους, με τους οποίους υποτίθεται ότι επιθυμεί να συνεργαστεί.

Με αποτέλεσμα, να ανοίξει ακόμη περισσότερο η όρεξη σε ακροδεξιούς και εθνικιστές. Η πρωθυπουργός της Ιταλίας, Τζόρτζια Μελόνι, το κόμμα της οποίας συμμετέχει στους Συντηρητικούς-Μεταρρυθμιστές (ECR), επιθυμεί «μέρος της πίτας» της νέας ευρωπαϊκής ηγεσίας. Εν μέσω ανοχής, αν μη τι άλλο, σημαινόντων κύκλων της Ε.Ε., περιλαμβανομένης της Ούρσουλας φον ντερ Λάιεν που κατά τα λοιπά διεκδικεί επανεκλογή στην προεδρία της Κομισιόν, το πλέον σημαντικό ευρωπαϊκό πόστο. Την ίδια ώρα, η κα Μελόνι φέρεται να διαδραματίζει ρόλο στην προσπάθεια δημιουργίας ενός υπερδεξιού τόξου.

Παρόμιοι σχεδιασμοί γίνονται και από τους εθνικιστές που ευχαρίστησαν όλοι μαζί τον Εμανουέλ Μακρόν για την ευκαιρία που τους δίνει να επιβάλουν το αποτύπωμά τους στην Ε.Ε. και στην ατζέντα της, έχοντας ως αφετηρία τη Γαλλία. Η Μαρίν Λε Πεν προδίκασε το πολιτικό τέλος του Εμανουέλ Μακρόν, λέγοντας ότι «θα μας λείψει», ενώ ο Ολλανδός εθνικιστής Βίλντερς χαρακτήρισε τον Γάλλο πρόεδρο «καλό εχθρό» και ο Ιταλός εθνικιστής Σαλβίνι, είπε το αυτονόητο, ότι δηλαδή «χάρη στον Μακρόν», κατέστη δυνατή αυτή η δρομολόγηση ακροδεξιών-εθνικιστικών συμμαχιών.

Στην εικόνα θα πρέπει να τοποθετήσουμε και τον επόμενο προεδρεύοντα της Ευρωπαϊκής Ένωσης, τον εθνικιστή Ούγγρο πρωθυπουργό Βίκτορ Όρμπαν, ο οποίος αναλαμβάνει τα ηνία της Ευρώπης την 1η Ιουλίου. Κάτι όμως που δεν τον εμποδίζει να επιχειρήσει τη δημιουργία υπερδεξιάς συμμαχίας στην Ευρωβουλή, την οποία ο ίδιος φωτογράφισε, ώστε ο επιδιωκόμενος υπερδεξιός συνασπισμός, να ελέγξει την εκλογή του νέου επικεφαλής της Κομισιόν και όχι μόνο.

Όλα αυτά θα έπρεπε να ηχήσουν όχι σαν καμπανάκι, αλλά ως τύμπανα ενός πολιτικού πολέμου, που στήνεται από την Ακροδεξιά και τους εθνικιστές για να χειραγωγήσουν την Ε.Ε. και να επιβάλουν τη δική τους γραμμή πλεύσης. Και αυτό καθίσταται ευκολότερο, όταν οι δύο πυλώνες σταθερότητας του ευρωπαϊκού οικοδομήματος, οι πολιτειακές ηγεσίες της Γαλλίας κυρίως, αλλά και της Γερμανίας, έχουν χάσει τον ίδιο τον δικό τους βηματισμό, σκοντάφτουν ακόμη και μόνες τους και κινδυνεύουν να γκρεμιστούν. Ή/και όταν η μεγαλύτερη ευρωπαϊκή δύναμη, το ΕΛΚ βάζει το κομματικό συμφέρον πάνω από το ευρωπαϊκό.

Και κυρίως όταν επιχειρείται να επικρατήσει μια βεντάλια πολιτικών ομάδων που θα δύνανται να στεγάσουν διάφορες αποχρώσεις ακροδεξιών και ολιγότερο ακροδεξιών, εθνικιστών και ολιγότερο εθνικιστών, για κάθε γούστο. Διαχωρισμός αμιγώς ψηφοθηρικός, ο οποίος φαντάζει τόσο πραγματικός, όσο και η φράση «ολίγον έγκυος».

Πηγή:     https://www.kathimerini.com.cy/gr/apopseis/arthrografia/paylos-xanthoylis/1-oligon-egkyos


Το αντίσκηνο του Φειδία

 ΚΑΤΑΪΔΡΩΜΕΝΟΣ ΚΑΘΗΓΗΤΗΣ   23.6.2024

Το αντίσκηνο του Φειδία
Οι μαθητές θέλουν να σπάσουν το κατεστημένο. Αν τους ρωτήσεις, το λένε απόλυτα ξεκάθαρα. Πιο καθαρά δεν γίνεται να το πουν.

Το κυπριακό σχολείο για τους μθητές είναι σαν προσφυγικός καταυλισμός. Οι τάξεις είναι τα αντίσκηνα του '74. Μεγάλα αντίσκηνα που μέσα τους ζουν στρατιώτες. Μαζικά και ανώνυμα. Ο διευθυντής δεν θα μάθει ποτέ τα ονόματα των μαθητών του. Όσα χρόνια κι αν περάσουν. Φαντάσου μια εταιρεία, ένα πολυκατάστημα όπου ο διευθυντής δεν ξέρει τους υπαλλήλους του. Ειδικά όταν μιλάμε για παιδιά. Είναι μάλλον πολύ σημαντικό να ξέρεις τα ονόματα των παιδιών. Το λένε οι ψυχολόγοι και οι σοφοί παιδαγωγοί.

Οι καθηγητές και οι καθηγήτριες δεν είναι οι σοφοί παιδαγωγοί. Με ελάχιστες εξαιρέσεις, κρύβονται πίσω από τον φόβο και την περίεργη συλλογικότητά τους. Κουράστηκαν μάλλον ή δεν θυμήθηκαν ποτέ τον πραγματικό τους ρόλο. Τον ρόλο αυτού που μπορεί αληθινά να αλλάξει ανθρώπους. Θεωρητικά πάντα. Οι γονείς πιέζουν τα προσφυγόπουλα να φέρνουν ψηλούς βαθμούς. Γιατί αν έχεις χαμηλό βαθμό, σημαίνει είσαι κάτι λιγότερο και στο μέλλον θα γίνεις το τίποτα. Οι μαθητές το ξέρουν και το βαρέθηκαν όπως βαρέθηκε ο Φειδίας τα κόμματα, αλλά τα τρέχει στο Ευρωκοινοβούλιο επειδή κατάλαβε πως δεν μπορεί να μείνει για πολύ ανεξάρτητος. Ο Φειδίας θα γίνει σαν τον καθηγητή. Με λίγα περισσότερα βίντεο.

Οι μαθητές θέλουν να σπάσουν το κατεστημένο. Αν τους ρωτήσεις, το λένε απόλυτα ξεκάθαρα. Πιο καθαρά δεν γίνεται να το πουν. Από τον καιρό του δημοτικού και της εκδρομής στον Πρωταρά με 40 βαθμούς όπου οι δασκάλες αγχωμένες τσιριλλούν επειδή δύο μωρά έβαλαν τα πόδια τους στη θάλασσα. Στο μυαλό της δασκάλας, το να βάλει ο μαθητής τα πόδια του στη θάλασσα σημαίνει σε λίγο θα μπει ολόκληρος και αυτό σημαίνει πως θα πνιγεί και αυτό σημαίνει πως θα φταίξει η δασκάλα και όλες οι γενιές των δασκάλων μετά. Γι' αυτό μένουμε στην τσιριλιά, έτσι κι αλλιώς λειτουργεί. Αναστέλλει τους νευρώνες της πελλάρας και της χαράς. Όπως αυτή που μέχρι τώρα έχει ο Φειδίας. Αν και τα τελευταία του βίντεο στο Ευρωκοινοβούλιο τον δείχνουν πιο σοβαρό.

Άσχετο αλλά οι μαθηματικοί τη βδομάδα που μας πέρασε, κάθονταν γύρω από ένα τραπέζι περίλυποι. Τους έφταιξαν για το δύσκολο γραπτό των εξετάσεων. Κάποιοι προσπάθησαν να το εκλογικεύσουν, έβγαλε και σοβαρή ανακοίνωση ο Σύνδεσμος Μαθηματικών.

Μα πάλι δεν είναι αυτό το θέμα. Τα μαθηματικά… και αν δεν ήταν στοχευμένο το γραπτό… και αν δεν γράψουν οι μαθητές, είναι το αποτέλεσμα και όχι η αιτία. Η αιτία είναι η απουσία οράματος και το ξεχείλισμα της λύπης.

Τα τραγούδια που τραγουδούν οι μαθητικές ορχήστρες, ακόμη και οι καλύτερες αυτών, μιλούν για όπλα και θάνατο και πότε θα κάνει ξαστεριά να πάρουμε την Πόλη πίσω. Και οι ταλαντούχοι μουσικοί μαθητές κοιμούνται.

Μα η κυρία φιλόλογος, περήφανη, γράφει τον λόγο της συγκινημένη. Κανείς δεν την ακούει. Μιλάνε όλοι μεταξύ τους. Κι αυτή συγκινείται παραπάνω και αυτή είναι μια πολύ θλιμμένη ερωτική σκηνή. Σαν τον έρωτα του πρόσφυγα στο τσαντίρι.

Πηγή:     https://politis.com.cy/apopseis/stiles/803551/to-antiskino-toy-feidia


Ο βάλτος

 ΠΑΥΛΟΣ Μ. ΠΑΥΛΟΥ    23.6.2024

Ο βάλτος
Το πιο άσχημο από όλα είναι ότι όσο περισσότερο στερεοποιείται η πεποίθηση των άλλων ότι είμαστε αναξιόπιστοι, τόσο περισσότερο στρέφεται το καθεστώς στο εσωτερικό για να το «προφυλάξει» από τις παρενέργειες της αναξιοπιστίας

Τη βδομάδα που πέρασε, είχαμε την ίδια μέρα πλάι-πλάι μιαν είδηση, μιαν πληροφορία, και ένα παραμύθι διοχετευμένο σε έντυπο υπό μορφή πληροφορίας.

Το παραμύθι ήταν το διοχετευμένο κατασκεύασμα ότι το πρόβλημα με τους μετανάστες στην ουδέτερη ζώνη είναι στημένο. Και ότι τα ΗΕ τοποθέτησαν στον χώρο τα αντίσκηνα πριν ακόμη εμφανιστούν οι μετανάστες. Αφήνοντας έτσι την υπόνοια ότι γνώριζαν και συμμετείχαν ενεργά στη διαδικασία της «παράνομης μετανάστευσης».

Η πληροφορία ήταν ότι, μετά το σοκ των ευρωεκλογών, τα κόμματα –ιδιαίτερα του «ενδιάμεσου χώρου»- αναζητούν τρόπους εκσυγχρονισμού τους για να ανακάμψουν.

Η είδηση ήταν η ομιλία του απόφοιτου του Πανεπιστημίου Κύπρου Λάμπρου Διονυσίου, κατά τη διάρκεια της τελετής αποφοίτησης, στην οποία αναφέρθηκε σε μια Κυπριακή Δημοκρατία βασίλειο της διαφθοράς και της διαπλοκής, και ως εκ τούτου πατρίδα της επιλεγμένης στασιμότητας.

Εμείς και οι άλλοι

Το έντυπο που δημοσίευσε την κατασκευασμένη πληροφορία για τα ΗΕ είναι γενικά ο μόνιμος πρωταθλητής στην προβολή αμάσητων «πληροφοριών» από το Προεδρικό, ή από άλλες υπηρεσίες που καθοδηγούνται από αυτό. Για κάθε μια από αυτές μπορείς να δεις καθαρά και την πρόθεση, καθώς και το υπό στόχευση πρόσωπο ή θεσμό.

Στην προκειμένη περίπτωση, ο στόχος είναι τριπλός: (α) Να δημιουργηθεί στο εσωτερικό ομίχλη για τις επικρίσεις ΟΗΕ και ΕΕ για τη συμπεριφορά της Κυπριακής Δημοκρατίας απέναντι στους μετανάστες στην ουδέτερη ζώνη: «Αυτοί που μας κατηγορούν είναι συνωμότες εναντίον της Κύπρου μας». (β) Να προετοιμαστεί αρνητικά εναντίον των ΗΕ η κοινή γνώμη, ενόψει της αναμενόμενης έκθεσης για την Ουνφικύπ, όπου είναι περίπου βέβαιο ότι θα δεχτούμε αρκετά χαστούκια. (γ) Να ενισχυθεί το αρνητικό κλίμα κατά του Κόλιν Στιούαρτ· ο οποίος –φυσικά– δεν πρόκειται να αποφύγει την τύχη όλων των εκπροσώπων των ΗΕ στην Κύπρο, από τον Ντε Σότο μέχρι τη Σπέχαρ, δηλαδή να φύγει από την Κύπρο χυδαία διασυρμένος στην κοινωνία της.

Φαίνεται να έχουμε ένα μόνιμο πλέον πρόβλημα: Η γενικότερη εικόνα μας έναντι διεθνών οργανισμών και τρίτων χωρών είναι σταθερά στο ναδίρ. Δυστυχώς σταθεροποιήθηκε διεθνώς μια εικόνα γενικότερης αναξιοπιστίας, η οποία δεν ανατάσσεται με επικοινωνιακές ασπιρίνες. Τα αίτια είναι πολυπαραγοντικά, τα έχουμε πει και ξαναπεί. Το ψεύδος, η απάτη, και οι εικονικές δεσμεύσεις και υποσχέσεις είναι εδώ και είκοσι χρόνια μόνιμο στοιχείο της πολιτικής μας, σε όλους τους τομείς που αφορούν και τη διεθνή κοινότητα.

Το πιο άσχημο από όλα είναι ότι όσο περισσότερο στερεοποιείται η πεποίθηση των άλλων ότι είμαστε αναξιόπιστοι, τόσο περισσότερο στρέφεται το καθεστώς στο εσωτερικό για να το «προφυλάξει» από τις παρενέργειες της αναξιοπιστίας. Αυτό είναι το χειρότερο, επειδή αποτελεί ένδειξη ότι:

(1) Το καθεστώς στην Κύπρο (πολιτικο-κομματικό, οικονομικό κ.λπ.) παραμένει πεισματικά εσωστρεφές και συντηρητικό. Δεν είναι διατεθειμένο ακόμη και για μικρές τομές, προκειμένου να «ξεγελάσουμε» τους άλλους.

(2) Η απληστία είναι πια ανεξέλεγκτη. Οι ηγέτες μας και οι εξουσίες βλέπουν την απομόνωση και τη χωρίς επιστροφή κατάπτωση να έρχεται· αλλά, τυφλωμένοι από την πολιτική και οικονομική απληστία –και μάλιστα αλληλοτροφοδοτούμενη– δεν χαρίζουν ούτε «σεντ» για να την αποφύγουμε.

(3) Ο συνδυασμός των δύο πιο πάνω είναι εξόφθαλμα αυτοκαταστροφικός μακροπρόθεσμα. Αλλά κανένας τους δεν θέλει πια να βλέπει το «μακροπρόθεσμα». Ή δεν μπορεί.

Εμείς και ο εαυτός μας

Υπάρχει οποιοσδήποτε στην Κύπρο, εκτός κομματικών μηχανισμών, ο οποίος να πιστεύει ότι τα κόμματα που «ψάχνουν τρόπους να εκσυγχρονιστούν» θα τους βρουν και θα τους εφαρμόσουν; Τις δεκαετίες του 1990 και του 2000 υπήρχε πραγματική δυναμική εκσυγχρονισμού του πολιτικο-κομματικού συστήματος. Τελικά, αυτή η δυναμική είχε ένα μικρό ποσοστό επιτυχίας –σχεδόν προσχηματικό– αλλά γενικά σπαταλήθηκε, χάθηκε.

Στο μεταξύ, προκειμένου να επιβιώσουν, τα παραδοσιακά κόμματα δέσμευσαν τον εαυτό τους σε κάθε λογής δομική, λειτουργική, και πολιτική ανεντιμότητα. Τα πράγματα σήμερα είναι, από αυτήν την άποψη, πιο δύσκολα, χειρότερα από ό,τι πριν είκοσι ή τριάντα χρόνια. Η καταβύθιση στη διαπλοκή –πολιτική και οικονομική– είναι μεγαλύτερη. Πώς θα πετύχουν σήμερα αυτό που δεν πέτυχαν όταν υπήρχαν σχεδόν σε όλα τα παραδοσιακά κόμματα δυναμικές αλλαγής;

Άρα, το πιθανότερο είναι ότι κανένας δεν θα κάνει ριζοσπαστικές αλλαγές, ούτε διοικητικά, ούτε –προπάντων– στον τρόπο προσέγγισης της πραγματικότητας. Τα ρετουσαρίσματα θα πέσουν στο κενό. Και το πιθανότερο αποτέλεσμα είναι να πιαστούν ακόμη περισσότερο από τη διαπλοκή με την πολιτική και οικονομική εξουσία για να επιβιώσουν. Ακόμη πιο θρασείς παρασκηνιακές συμφωνίες για κατανομή θέσεων εξουσίας, για προσλήψεις και προαγωγές, για σιωπηλές πλάτες με ανταλλάγματα, για συμπολιτευόμενες «αντιπολιτεύσεις» με αντιπαροχές.

Θα επιβιώσουν; Ναι! Αλλά το ουσιαστικό κοινωνικό και πολιτικό κόστος θα είναι μεγάλο. Οι παλαιότερες γενιές θα ξεγελαστούν με μικροεπιδόματα και μικροδιευκολύνσεις, με παρατάσεις επιδοτήσεων και εθνοπρεπείς λόγους. Και θα συντηρήσουν το καθεστώς. Αλλά…

Οι Λάμπροι

Αλλά, το φυτίλι έχει ήδη ανάψει. Δεν θα έχουμε καμιά εκκωφαντική έκρηξη. Μπορεί και να μην την καταλάβουμε καν. Όμως η ζημιά θα είναι μεγάλη. Θα μοιράσει ίσως την κοινωνία στα δύο, και μάλιστα εν πολλοίς ηλικιακά.

Παλιά, κάτι ψέλλιζαν οι εικοσάρηδες. Σήμερα, βιώνουν πολύ έντονα τον βάλτο όλο και περισσότεροι. Από 45 χρονών και κάτω δεν ξεγελιούνται εύκολα. Ή ξεγελιούνται όλο και λιγότερο, όλο και λιγότεροι. Γιατί ανήκουν σε άλλον κόσμο, έχουν διαφορετικά εργαλεία ερμηνείας του. Ξέρουν τι γίνεται έξω από «την Κύπρο μας», γι’ αυτό και βιώνουν έντονα την κακοσμία του βάλτου.

Και επειδή ακριβώς ανήκουν σε διαφορετικό κόσμο, δεν θα σπαταληθούν μέσα στην ψευδαίσθηση ότι ο βάλτος μπορεί με δικούς τους αγώνες να γίνει θερμαινόμενη πισίνα. Απλώς, θα γυρίσουν την πλάτη. Όχι μόνο στο πολιτικό σύστημα, αλλά πολλοί από αυτούς και στην ίδια τη χώρα.

Οι σημερινοί πολιτικοί ηγέτες και οι φορείς εξουσίας αδυνατούν να καταλάβουν ότι αυτό που έρχεται δεν μπορούν ούτε να το κατανοήσουν, ούτε να το αντιμετωπίσουν με τα παλιά εργαλεία.

Ένα παράδειγμα είναι η διαφορά στη σχέση ουσίας και επικοινωνίας. Οι φορείς εξουσίας κρύβουν την έλλειψη ουσίας κάτω από το χαλί των επικοινωνιακών τακτικών. Νομίζουν ότι ανακάλυψαν το λυχνάρι του Αλαντίν, έχοντας αντικαταστήσει ένα μεγάλο μέρος της ουσίας με την ψευδή επικοινωνία. Οι νεότεροι δεν αντικαθιστούν το ένα με το άλλο. Τα συμπλέκουν, τα αντιμετωπίζουν ενιαία, γι’ αυτό και η επικοινωνία τους δεν είναι ψευδής.

Ο κόσμος που έρχεται δεν είναι «φαινόμενο Φειδίας» ή «φαινόμενο Λάμπρος», δηλαδή αυτό που πολλοί εκλαμβάνουν ως μια επικοινωνιακή και απολίτικη διαμαρτυρία. Ο κόσμος που έρχεται είναι μια διαφορετικής σύστασης ουσία-επικοινωνία, ενιαία.

Πηγή:     https://politis.com.cy/apopseis/stiles/803707/o-valtos


Τα αυτονόητα και τα ακατανόητα στα σχολεία

 ΜΙΧΑΛΗΣ ΣΤΑΥΡΟΥ    23.6.2024

Τα αυτονόητα και τα ακατανόητα στα σχολεία
Η επόμενη κίνηση του υπουργείου ποια θα είναι; Να επιστρέψει η στολή και να κόψουν τα μαλλιά τους;

Μέχρι και στο υπουργείο πήγε ο Φειδίας Παναγιώτου. Ζήτησε συνάντηση με την υπουργό Παιδείας. Και τι να κάνει η Αθηνά Μιχαηλίδου τον δέχθηκε. Έγινε και ευρωβουλευτής τώρα, θέλοντας και μη. Και κάθε βιντεάκι, κάθε συνάντηση του Φειδία είναι με τον θείο που θέλει να κάτσει με τη νεολαία. Οι συνομιλητές του, αμήχανοι μπροστά σε όσες τρέλες κάνει ο Φειδίας στέκουν και χαμογελούν όπως η Μόνα Λίζα που δεν ξέρεις αν τελικά χαμογελούν ή έχουν σφράγισμα. Και έτσι, η υπουργός μπήκε στο τριπάκι και κάθισε με τον Φειδία. Τα είπαν και μετά ο Φειδίας άνοιξε την κάμερα και ρώτησε με ύφος κάτι μεταξύ Ελένης Βρεττού και Κατερίνας Ηλιάδη, τώρα θέλω απάντηση ρωτώ με ύφος, κοιτώντας στον φακό, λες και είναι πανελίστας σε δελτίο ειδήσεων για τα κλιματιστικά στα σχολεία. Η υπουργός είπε τις δυσκολίες, αλλά ο Φειδίας ήξερε απλά πως δεν… έχουμε κλιματιστικά και έτσι δεν μπορούσε να κάνει δεύτερη ερώτηση.

Μια-δυο εβδομάδες μετά το βιντεάκι του Φειδία, κι αφού ο νεαρός ευρωβουλευτής μας βεβαίως, βεβαίως, μπήκε στο αεροπλάνο και ταξίδεψε για τις Βρυξέλλες και έμαθε πως η πολιτική ομάδα του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Renew Europe «εν κέντρο, δηλαδή έννεν ούτε δεξιά, ούτε αριστερά», λες και είν’ ομάδα για παρκάρισμα αυτοκινήτων, η υπουργός μας συνέχισε το έργο της. Και έτσι, σε μια πρωτοποριακή κίνηση το υπουργικό Συμβούλιο στέλνει πρόταση για συζήτηση στη Βουλή την απαγόρευση των κινητών στα λύκεια και τα γυμνάσια. Ήδη πέρασε από το Σώμα, η σχετική απαγόρευση για τα δημοτικά σχολεία. «Οι μαθητές, σύμφωνα με τη σχετική πρόταση που ενέκρινε χθες το Υπουργικό, μπορούν να αξιοποιούν τα κινητά τους μόνο για εκπαιδευτικούς σκοπούς». Αλήθεια, έχουν δει κανέναν μαθητή να κρατά το κινητό του και να κάνει τεστ γνώσεων για να δει αν ξέρει τις πρωτεύουσες των χωρών;

Κυβέρνηση και υπουργείο Παιδείας αποφασίζουν πλέον πως δεν μπορούν να λύσουν ένα πρόβλημα και ξεκίνησαν τις κινήσεις εντυπωσιασμού και εύκολου λαϊκισμού. Η ουσία δεν είναι να βάλεις τον μαθητή να χρησιμοποιεί παράνομα το κινητό του και να αρχίσεις την αστυνόμευση στα σχολεία αν έχουν ή όχι κινητό. Υποτίθεται στις εξαγγελίες του υπουργείου και της κυβέρνησης το σχολείο είναι ένας τρόπος για να μάθουν να ζουν στο πλαίσιο της ίδιας της κοινωνίας. Όταν δεν είναι άξιο το υπουργείο να μάθει τη σωστή χρήση ακόμη και μιας συσκευής που είναι απαραίτητη και χρήσιμο εργαλείο για τον μαθητή, και απλώς… αποβάλεις το πρόβλημα μεταθέτοντάς το στην οικογένεια, τότε όλη η φιλοσοφία της εκπαίδευσης πάει στον βρόντο.

Αλλά σε μια Κύπρο που στο 2024 συζητούμε ακόμη τα αυτονόητα, όπως είναι τα κλιματιστικά, είναι απολύτως λογικό να συζητούμε και την απαγόρευση των κινητών. Η επόμενη κίνηση του υπουργείου ποια θα είναι; Να επιστρέψει η στολή και να κόψουν τα μαλλιά τους; Αλλά, δυστυχώς εκείνο το αυτονόητο είναι το δικαίωμα να συλλογίζεται κανείς όπως του αρέσει από τη στιγμή που υπακούει όπως οφείλει. Αλλά απ' αυτό το σημείο αρχίζει το ακατανόητο!

Πηγή:    https://politis.com.cy/apopseis/stiles/803752/ta-aftonoita-kai-ta-akatanoita-sta-scholeia


Περί ακριδών και επιτευγμάτων

 

Ερευνώντας από περιέργεια τα παλαιά μας επιτεύγματα [για να τα συγκρίνω με τα σημερινά] διάβασα στην εφημερίδα Κυπριακός Τύπος, Μάιος του 1937, τα πιο κάτω: «Κατά πληροφορίας παραχωρηθείσας εις ημάς υπό του ενταύθα Γραφείου Γεωργίας κατεστράφησαν μέχρι τούδε περί τας 6,200 οκάδες ακρίδες»…

Τότε ένα από τα μεγάλα επιτεύγματα μας ήταν ο επιτυχής οργανωμένος πόλεμος ενάντια στις ακρίδες που αποτελούσαν ένα κοινό, επικίνδυνο και ορατό εχθρό. Η αποικιοκρατική κυβέρνηση σωστά δημιούργησε κέντρα καταστροφής ακριδών σε όλες τις επαρχίες, ο λαός ενημερώθηκε και όλοι μαζί κατάφεραν να τις εξολοθρεύσουμε. Ανάσαναν οι γεωργοί της Μεσαορίας και γλύτωσαν οι σοδειές. Τότε, το σιτάρι ήταν στο κέντρο της ζωής και επιβίωσης του μικρού νησιού της ανατολικής Μεσογείου.

Από τότε πέρασε σχεδόν ένας αιώνας. Oι ακρίδες έφυγαν, ενώ το σιτάρι δεν αποτελεί πια το κέντρο της ζωής μας. Στο μεσοδιάστημα άλλαξαν οι προτεραιότητες, στοχεύσαμε ψηλά, ποθήσαμε μέχρι θανάτου τη μητέρα πατρίδα, διώξαμε κακήν κακώς τους Άγγλους [και το πλήρωσαν τα αμούστακα παλικάρια του τόπου] που έδιωξαν τις ακρίδες και άφησαν κληρονομιά το Προεδρικό, το Κτηματολόγιο, τους δρόμους και έσωσαν τα δάση μας, γίναμε ανεξάρτητο κράτος με εγγυητές και σύνταγμα δικοινοτικό, ψηφίσαμε Μακάριο και ξερό ψωμί, φέραμε τον Γρίβα και χάσαμε το μισό νησί.

Τον 21ο αιώνα τα επιτεύγματά μας, που έπρεπε κυρίως να άπτονται του δημοσίου συμφέροντος μεταλλάχτηκαν, έγιναν πολυεπίπεδα, συνήθως ανησυχητικά, κυρίως φαιδρά και εικονικά ή και παραπλανητικά. Σίγουρα υπάρχουν τα αναμφίβολα επιτεύγματα όπως η ένταξη ολάκερου του νησιού στην ΕΕ και η σωτήρια επιβολή των ευρωπαϊκών νόμων υπεράνω των ημετέρων [αν ήταν βέβαια από το χέρι μας θα προσπαθούσαμε να εντάξουμε στην ΕΕ σίγουρα μόνο τον νότο]!

Στα αδιαμφησβήτητα και σημαντικά σίγουρα εντάσσεται το αναγκαίο ΓΕΣΥ για τον ταλαιπωρημένο λαό, η συμπερίληψη της νήσου στο ευρωπαϊκό σχέδιο Νατούρα [δαμαί ήβραμε τρόπο να το παραμερίσουμε εκεί που ενοχλούσε] και κυρίως η μέχρι τούδε διάσωση του Τροόδους που είναι ακόμη πράσινο λόγω επάρκειας πτητικών μέσων! Επίτευγμα της Δημοκρατίας ήταν σίγουρα και η κερδοφόρα πώληση ευρωπαϊκών διαβατηρίων και η πολιτογράφηση σημαντικών παγκοσμίων προσωπικοτήτων ακεραίου χαρακτήρα με αντάλλαγμα την αξιοποίηση φθηνών και εγκαταλελειμμένων παραλιακών τεμαχίων!

Δεν ξεχνάμε το υπέροχο και επιτυχημένο τουριστικό μας προϊόν, αυτό και αν είναι επίτευγμα, που σέβεται απόλυτα το περιβάλλον, τον χαρακτήρα, τη λαϊκή παράδοση, και τα ήθη και τα έθιμα του τόπου! Επίτευγμα γιγαντιαίο η παγκόσμια αναγνώριση του ελληνοκυπριακού χαλουμιού με τις σταθερά καθορισμένες ποσότητες των διαφόρων εγχωρίων γαλάτων! Δεν ξεχνάμε τα λίζα της Γεροσκήπου, την πίσσα την παφίτικην, τα κιοφτέρκα και τους σουτζούκους και κυρίως τα τσιαττιστά και τα λευκαρίτικα που έχουν ενταχθεί επιτυχώς στον κατάλογο της άυλης πολιτιστικής κληρονομιάς της Ουνέσκο!

Στον κατάλογο αυτό δεν συγκαταλέγεται η τσιπόπιττα του Λευκονοίκου, ούτε η πολιτιστική κληρονομιά της πρωτεύουσας Λευκωσίας, ούτε και αυτή της υπέρλαμπρης Αμμοχώστου γιατί εν κατεχόμενα και στενάζουν κάτω από την μπότα της αδιαλλαξίας της Τουρκίας και του Αττίλα… Στενάζει και η λίμνη των Κουκλιών [η χαβούζα των Βαρωσιωτών], γιατί ούτε αυτή μπορεί να ενταχθεί στην ευρωπαϊκή συνθήκη του Ραμσάρ, άλλο ένα σημαντικό μας επίτευγμα, γιατί είναι και αυτή κατεχόμενη, άρα έννεν δική μας. 

Πονοκέφαλο και έντονες ισχιαλγίες και ιλίγγους προκαλεί η συμπαθέστατη κατά τα άλλα Κολομβιανή κυρία Ολγκίν, που μας γνώρισε και μας άκουσε, με αποτέλεσμα να είναι pending ως επίτευγμα της ημετέρας κυβέρνησης γιατί περιμένουμε με αγωνία να μάθουμε τι έγραψε για μας στην έκθεσή της στον Γενικό Γραμματέα!

Επίτευγμα καθοριστικό και υπερκομματικό, λένε, είναι το γεγονός ότι διαφυλάξαμε για 50 χρόνια επαρκώς την Κυπριακή Δημοκρατία! Το ψάχνω το επαρκώς, ετυμολογικά, κοινωνικά, ψυχολογικά, να καταλάβω τι θέλουν να πουν. Αλήθεια, υπάρχει άνθρωπος στο νησί που πιστεύει ότι όλα αυτά τα χρόνια κάναμε ό,τι ήταν ανθρωπίνως δυνατό για να επανενώσουμε τον τόπο μας;

Για πενήντα τόσα χρόνια κρυβόμαστε πίσω από την αδιαλλαξία και την υπεροψία της Τουρκίας, χάσαμε την εμπιστοσύνη των καλύτερων μας συμμάχων, φλερτάρουμε και μιτσοκαμούμεν δεξιά και αριστερά, πέρκι κάποιος γυρίσει να μας δει, αρνούμενοι ν’ αντιμετωπίσουμε τις ραγδαίες αλλαγές που συμβαίνουν γύρω μας! Κρατάμε ερμητικά κλειστά τα μάτια και τα αυτιά μας στις ευκαιρίες που μας δόθηκαν και μας δίνονται. Μισοδότζι αποφάσεις στο πολιτικό, το ενεργειακό, το περιβαλλοντικό, το εκπαιδευτικό, σήμερα έτσι αύριο γιουβέτσι, πασανάκατοι οι θεσμοί, ένα κράτος χωρίς υποδομές στέρεες για να προσφέρει την απαραίτητη ασφάλεια στους πολίτες του.

Παραμένουμε ακλόνητοι και αδιάλλακτοι ως λαός, στις αρχές και αξίες του ελληνισμού και της ορθοδοξίας… Με  χαρακτηριστικό παράδειγμα τους κάθε λογής Αββακούμ, τη δοξασμένη Αμάλθεια ως επίτευγμα συμπόνοιας και ευαισθησίας του κυπριακού λαού προς τον Παλαιστινιακό λαό [ενώ μιτσοκαμούμε του Νετανιάχου] που αφενός κέρδισε τους επαίνους του πλανητάρχη και αφετέρου και εισέπραξε την απειλή του Νασράλα! Τους μετανάστες και τις γυναίκες και τα παιδιά που βρέθηκαν στη νεκρή ζώνη τους αφήσαμε νηστικούς και διψασμένους σε σκηνές κάτω από 45 βαθμούς και τα βάλαμε βέβαια με τα Ηνωμένα Έθνη…

Η κατακλείδα, που όπως ο μαϊντανός πάει με όλα, είναι το τελευταίο μας επίτευγμα: Η Κυπριακή Δημοκρατία δεν είναι μέρος του προβλήματος, αλλά μέρος της λύσης!

Καλές βουτιές φίλοι και φίλες… για να ξεχάσουμε…

Ελεύθερα, 23.6.2024

 Πηγή:     https://www.philenews.com/apopsis/arthra-apo-f/article/1482717/peri-akridon-ke-epitevgmaton/