Τις κύριες βιομηχανικές μονάδες που ρύπαναν την ατμόσφαιρα κατά τα έτη 2007-2022 αποκαλύπτει έρευνα του ευρωπαϊκού δικτύου δημοσιογραφίας Correctiv.Europe σε συνεργασία με το Solomon.
Το Correctiv.Europe ανέλυσε δεδομένα που υπέβαλαν στον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Περιβάλλοντος (ΕΟΠ) συνολικά 30.000 βιομηχανικές εγκαταστάσεις και 20.000 μεγάλες γεωργικές εκμεταλλεύσεις στην ΕΕ, που υποχρεούνται -βάσει υπέρβασης συγκεκριμένων ορίων- να δηλώνουν τις εκπομπές αερίων που προκύπτουν από τη λειτουργία τους.
Στην Ελλάδα, 15 από τους 30 κορυφαίους βιομηχανικούς ρυπαντές της ατμόσφαιρας αποτελούν εργοστάσια παραγωγής ενέργειας που ανήκουν στη ΔΕΗ. Στη λίστα συναντάμε επίσης τα διυλιστήρια πετρελαίου των Motor Oil και Ελληνικά Πετρέλαια, τα εργοστάσια των τσιμεντοβιομηχανιών ΤΙΤΑΝ και ΑΓΕΤ/Lafarge, αλλά και εγκαταστάσεις των Elpedison, Protergia, ΛΑΡΚΟ, και ΤΕΡΝΑ, όπως αναφέρει η Solomon.
Η έρευνα εστίασε σε συγκεκριμένους ρύπους και αέρια. Σημειώνεται ότι οι ρύποι μπορούν να προκαλέσουν καρδιαγγειακές παθήσεις, καρκίνο, και αναπνευστικά προβλήματα, ενώ τα αέρια σχετίζονται με την υπερθέρμανση του πλανήτη.
Επιπλέον, όπως προκύπτει από την έρευνα και το ετήσιο συνολικό κόστος επιβάρυνσης των δημοσίων συστημάτων υγείας από τη λειτουργία των βιομηχανικών μονάδων που εξετάζονται για το ελληνικό σύστημα υγείας αγγίζει τα 5,3 δισ. ευρώ.
Όπως σημειώνεται χαρακτηριστικά το 2021 στην Ελλάδα αποδόθηκαν 10.000 θάνατοι στην ατμοσφαιρική ρύπανση.
Η ατμοσφαιρική ρύπανση έχει συσχετιστεί με σειρά από παθήσεις
Ο παθολόγος και διδάκτορας της Ιατρικής Σχολής του πανεπιστημίου Ιωαννίνων, Γιώργος Παππάς, μιλώντας για τις παθήσεις με τις οποίες συνδέεται η ατμοσφαιρική ρύπανση είπε στο Solomon πως «έχει συσχετιστεί αδιαμφισβήτητα με αυξημένους καρδιαγγειακούς θανάτους: αθηροσκλήρωση, αγγειακά εγκεφαλικά επεισόδια, καρδιακές αρρυθμίες, και ούτω καθεξής».
Στη συνέχεια, συμπλήρωσε πως η ατμοσφαιρική ρύπανση «έχει συσχετιστεί, δεύτερον, με αυξημένη πιθανότητα να εμφανιστούν χρόνιες πνευμονοπάθειες. Και τρίτον, έχει συσχετιστεί με την πιθανότητα εμφάνισης καρκίνου στον πνεύμονα».
«Από κει και πέρα», είπε ο κ. Παππάς, «υπάρχουν και στοιχεία που λένε ότι η ατμοσφαιρική ρύπανση του εξωτερικού αέρα μπορεί να σχετίζεται με αυξημένη πιθανότητα για σακχαρώδη διαβήτη, με αυξημένη πιθανότητα εμφάνισης Αλτσχάιμερ, και με αυξημένη πιθανότητα για νευροαναπτυξιακές διαταραχές σε παιδιά».
Ατυχείς συγκρίσεις λέει η ΤΕΡΝΑ – Μείωση των ρύπων μέχρι το 2030 υπόσχεται ο ΜΥΤΙΛΗΝΑΙΟΣ
Επίσης, πριν τη δημοσίευση, το Solomon επικοινώνησε με όλους τους επιχειρηματικούς ομίλους στους οποίους ανήκουν οι βιομηχανικές μονάδες που καταγράφονται μεταξύ των κύριων ρυπαντών της ατμόσφαιρας στην Ελλάδα όπου και απάντησαν η ΤΕΡΝΑ και ο ΜΥΤΙΛΗΝΑΙΟΣ.
Η ΤΕΡΝΑ σε απάντηση της στο Solomon πως τα συμπεράσματα που προκύπτουν από την ανάλυση των δεδομένων του ΕΟΠ αφήνουν τους ανθρώπους του ομίλου: «έκπληκτους καθώς συγκρινόμενη η εγκατάστασή μας με ομοειδείς εγκαταστάσεις της χώρας εμφανίζει πολύ μειωμένες εκπομπές και ως απόλυτο νούμερο και ως μοναδιαίο βάση της εγκατεστημένης ισχύος της αλλά και βάση της κατανάλωσης του καυσίμου της».
Επιπλέον, τόνισε ότι «όποια σύγκριση είναι ατυχής αν δεν αναφέρεται στον ίδιο τομέα (ο τομέας της ηλεκτροπαραγωγής είναι από τους πιο ρυπογόνους), αν δεν αφορά το ίδιο μέγεθος εγκατάστασης (εγκατεστημένη ισχύς) και αν δεν αφορά στην κατανάλωση του ίδιου καυσίμου (λιγνίτης, φυσικό αέριο)».
Η ΤΕΡΝΑ στάθηκε επίσης στην σημασία της συγκεκριμένης μονάδας στην ενεργειακή ασφάλεια της χώρας, η οποία «έχει αποδειχθεί πολλαπλά σε περιόδους κρίσεων».
Παράλληλα, ο ΜΥΤΙΛΗΝΑΙΟΣ απάντησε πως ο όμιλος «Η αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής αποτελεί βασικό πυλώνα της στρατηγικής Βιώσιμης Ανάπτυξης της MYTILINEOS, σε συνδυασμό με την ευθυγράμμιση με τους Στόχους Βιώσιμης Ανάπτυξης του ΟΗΕ (7: Καθαρή και προσιτή ενέργεια & 13: Δράση για το Κλίμα) και τις αντίστοιχες εθνικές προτεραιότητες» και πρόσθεσε:
«Στην κατεύθυνση αυτή, η εταιρεία δεσμεύτηκε στην επίτευξη φιλόδοξων στόχων μείωσης του ανθρακικού της αποτυπώματος μέχρι το 2030 και σε Net-Zero εκπομπές για το 2050».
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου