Πέμπτη 16 Μαΐου 2024

«Παράδεισος» για τους επενδυτές, κόλαση για τα λαϊκά νοικοκυριά

 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΟΟΣΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Πηγή: Eurokinissi

Σαν έναν ...παράδεισο για τις επενδύσεις παρουσιάζει ο ΟΟΣΑ την Ελλάδα, αφού, σύμφωνα με την έκθεση που δημοσιοποίησε, προκύπτει ότι οι Αμεσες Ξένες Επενδύσεις (ΑΞΕ) στη χώρα μας σημείωσαν μεγάλη αύξηση την τελευταία τριετία σε σχέση με την αμέσως προηγούμενη περίοδο, οπότε και η οικονομία κινούνταν στα «απόνερα» της καπιταλιστικής κρίσης.

Συγκεκριμένα, από 4,15 δισ. δολάρια που ανήλθαν κατά μέσο όρο την τριετία 2017 - 2019, οι ΑΞΕ στην Ελλάδα έφτασαν στα 6,7 δισ. δολάρια την τριετία 2021 - 2023, σημειώνοντας αύξηση 62%. Το 2021, οι ΑΞΕ έφτασαν στα 6,3 δισ. δολάρια, για να ανέβουν στο ιστορικά υψηλό επίπεδο των 8,4 δισ. το 2022. Πέρυσι, υποχώρησαν στα 5,4 δισ. δολάρια.

Σύμφωνα με τον ΟΟΣΑ, οι ΑΞΕ αφορούν στην απόκτηση μετοχικού κεφαλαίου, συχνά μέσω εξαγορών και συγχωνεύσεων ή δημιουργίας νέων παραγωγικών μονάδων, στην επανεπένδυση κερδών και στον ενδοεπιχειρηματικό δανεισμό. Το συνολικό απόθεμα των ΑΞΕ στην Ελλάδα αυξήθηκε το 2022 φτάνοντας στα 50,8 δισ. δολάρια ή στο 23,2% του ΑΕΠ.

Θεαματική ήταν και η αύξηση των άμεσων επενδύσεων από ελληνικές επιχειρήσεις στο εξωτερικό. Από μόλις 429 εκατ. δολάρια κατά μέσο όρο την περίοδο 2017 - 2019 εκτινάχθηκαν στα 2,8 δισ. την τριετία 2021 - 2023. Μάλιστα, συνέχισαν να αυξάνονται και το 2023, φθάνοντας σχεδόν στα 4 δισ. δολάρια. Το συνολικό απόθεμα των επενδύσεων από ελληνικές επιχειρήσεις στο εξωτερικό (FDI Outward Position) ανερχόταν το 2022 στα 16,7 δισ. δολάρια ή στο 7,7% του ΑΕΠ.

Και ενώ οι επενδυτές κάνουν πάρτι, τα λαϊκά νοικοκυριά σφαδάζουν από την ακρίβεια, τους χαμηλούς μισθούς και τη φοροαφαίμαξη, που αποτελούν άλλωστε «όρο» για το «κόκκινο χαλί» που στρώνεται στους «επενδυτές».

Είναι χαρακτηριστικό ότι, σύμφωνα με τα στοιχεία του ΕΦΚΑ για τον Μάη και τον Ιούνη του 2023, οι αποδοχές των μισθωτών είναι μειωμένες κατά 15% σε σχέση με το 2011. Πιο συγκεκριμένα, ο μέσος μεικτός μισθός πλήρους και μερικής απασχόλησης ήταν 1.045 ευρώ, ενώ περίπου 740.000 εργαζόμενοι με μερική απασχόληση αμείβονταν με μόλις 464 ευρώ μεικτά! Αποκαλυπτική για τη διάλυση των εργασιακών σχέσεων είναι η μερική απασχόληση, που αυξήθηκε κατά 131% από το 2011. Σε σχέση με εκείνη τη χρονιά (μετά ξεκίνησαν οι μνημονιακές περικοπές και ψηφίστηκε ο νόμος Βρούτση - Αχτσιόγλου), ο μέσος μισθός ειδικά της μερικής απασχόλησης έχει μειωθεί κατά 22,4%! Που σημαίνει ότι χιλιάδες περισσότεροι εργαζόμενοι, κυρίως νέοι, μπαίνουν στην αγορά εργασίας με ακόμα χειρότερους όρους. Αυτή η «κανονικότητα» των άθλιων μισθών καταγράφεται σε περιόδους που η ελληνική οικονομία προβάλλεται περίπου ως «πρότυπο» για τους ρυθμούς ανάκαμψης σε όλη την Ευρώπη, με εύσημα από διεθνείς οίκους αξιολόγησης και τα όργανα της ΕΕ.

Επιπλέον, πάνω από 2,6 εκατ. άνθρωποι είναι βυθισμένοι στη φτώχεια και την εξαθλίωση, με 4 στα 10 φτωχά νοικοκυριά να μην μπορούν να φάνε κρέας, ψάρι και λαχανικά δεύτερη φορά τη βδομάδα, ενώ επίσης 4 στα 10 δεν έχουν δυνατότητα για ικανοποιητική θέρμανση τον χειμώνα. Ακόμα, Το 77,3% του φτωχού πληθυσμού και το 36,6% του «μη φτωχού» δηλώνει οικονομική δυσκολία να καλύψει έκτακτες αλλά αναγκαίες δαπάνες ύψους περίπου 438 ευρώ, σύμφωνα με πρόσφατα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ.

Χοντρά ζόρια...

Βέβαια, την ίδια στιγμή, τα στοιχεία του ΟΟΣΑ δείχνουν τα ζόρια που δεν κρύβονται για την παγκόσμια οικονομία, αφού, όπως περιγράφεται, το 2023 ήταν παγκοσμίως μια χρονιά δύσκολη για τις ΑΞΕ λόγω της επιδείνωσης του οικονομικού περιβάλλοντος - με τον πληθωρισμό και την αύξηση των επιτοκίων να επηρεάζουν αρνητικά την ανάπτυξη, ιδιαίτερα στην Ευρωζώνη - και της γεωπολιτικής κατάστασης, με τον πόλεμο στην Ουκρανία και την κρίση στη Μέση Ανατολή να επιβαρύνουν το κλίμα. Σύμφωνα με την έκθεση του ΟΟΣΑ, οι παγκόσμιες ΑΞΕ (εισερχόμενες και εξερχόμενες) μειώθηκαν κατά 7%, στα 1,36 τρισ. δολάρια, συνεχίζοντας την πτώση που σημείωσαν το 2022 και κινήθηκαν για δεύτερο συνεχόμενο έτος σε επίπεδα χαμηλότερα από αυτά που είχαν σημειωθεί πριν από την πανδημία.

Οι επενδύσεις μειώθηκαν πέρυσι σε περισσότερα από τα δύο τρίτα των χωρών, με πιο χαρακτηριστική τη «βουτιά» που σημειώθηκε στην Κίνα, όπου οι άμεσες επενδύσεις από ξένους επενδυτές ανήλθαν σε 42 δισ. δολάρια από 190 δισ. το 2022. Και στην Ινδία, όμως, υπήρξε σημαντική μείωση των επενδύσεων από ξένους, με το ποσό των εισερχόμενων ΑΞΕ να ανέρχεται στα 28 δισ. από σχεδόν 50 δισ. δολάρια, αντίστοιχα.

Αναδημοσίευση από τον «Ριζοσπάστη» της Τετάρτης 8 Μάη 2024.

Πηγή:    https://www.902.gr/eidisi/oikonomia/363612/paradeisos-gia-toys-ependytes-kolasi-gia-ta-laika-noikokyria


Δεν υπάρχουν σχόλια: