Ο πρώην πρόεδρος Νίκος Αναστασιάδης εισήξε τον θεσμό της Αρχής κατά της Διαφθοράς για να διαλύσει τις σκιές που είχαν συσσωρευτεί γύρω από τη διακυβέρνηση του και τον ίδιο προσωπικά. Τις πλείστες φορές, τέτοιου είδους κινήσεις δεν αποσκοπούν σε τίποτα άλλο παρά σε ρίξιμο στάχτης στα μάτια του κόσμου. Ενίοτε όμως, κάποιες αρχές και κάποιοι θεσμοί καταφέρνουν να εκπλήξουν. Εκτός κι αν προλάβουν άλλοι θεσμοί να τους αποδομήσουν ή να τους βάλουν τρικλοποδιά αποδυναμώνοντας τους. Αυτό συμβαίνει τώρα με την Αρχή κατά της Διαφθοράς. Αν και η ίδια η Αρχή δεν έχει δώσει ακόμα ξεκάθαρα το στίγμα της, ο Γενικός Εισαγγελέας -διορισμένος από τον ίδιο πρόεδρο που διόρισε και τα μέλη της Αρχής κατά της Διαφθοράς- αποφάσισε να δράσει προληπτικά τραβώντας το χαλί κάτω από τα πόδια της Αρχής.
Ο καθένας που θα φτάνει ενώπιον της Αρχής (πολύ σύντομα και ο ίδιος ο ιδρυτής της) μπορεί να ακολουθήσει το παράδειγμα του Μιχάλη Κατσουνωτού επικαλούμενος το δικαίωμα στη σιωπή. Και ναι μεν αυτό, σύμφωνα με τους όρους λειτουργίας της Αρχής αποτελεί παρακοή για την οποία μπορεί να ασκηθεί ποινική δίωξη, αλλά ο Γενικός Εισαγγελέας μπορεί να θέσει βέτο. Όπως έθεσε στην περίπτωση του Κατσουνωτού, ο οποίος είναι η δεύτερη φορά που τυγχάνει τόσο φανερής προστασίας από την Γενική Εισαγγελία. Η πρώτη αφορούσε την περίπτωση των Φυλακών, στην οποία ο Γενικός Εισαγγελέας και πάλι απέτρεψε ιδιωτική ποινική δίωξη κατά του Κατσουνωτού (εκ μέρους της τότε διεύθυνσης των Φυλακών Άννας Αριστοτέλους και Αθηνάς Δημητρίου).
Στην παρούσα περίπτωση, ο πρώην διοικητής της ΥΚΑΝ, Μιχάλης Κατσουνωτός είχε κληθεί από την Αρχή κατά της Διαφθοράς, στα πλαίσια διερεύνησης καταγγελίας του Γενικού Ελεγκτή για χαριστική διαχείριση υπόθεσης πελάτη του δικηγορικού γραφείου του Βοηθού Γενικού Εισαγγελέα. Ο Κατσουνωτός ωστόσο, παρόλο που παρουσιάστηκε ενώπιον των ερευνητών, επικαλέστηκε το δικαίωμα στη σιωπή. Κι ο Γενικός Εισαγγελέας θέτοντας βέτο για ποινική δίωξη προστάτεψε όχι μόνο τον Κατσουνωτό αλλά και τον βοηθό γενικό εισαγγελέα και όποιον άλλο επιθυμεί να σιωπήσει όταν κληθεί ενώπιον της Αρχής. Η οποία Αρχή, όσο καλές προθέσεις κι αν έχει, δεν μπορεί να φτάσει μέχρι τέλους στη διερεύνηση της, αφού τον τελικό λόγο έχει η Γενική Εισαγγελία. Η οποία είναι παντελώς απαξιωμένη στη συνείδηση των πολιτών, αλλά αυτό ουδόλως μοιάζει να την απασχολεί αν κρίνει κάποιος από τις τόσο προκλητικές γνωματεύσεις της.
Κι αν όλα αυτά είναι απλές συμπτώσεις, το όνομα της Νομικής Υπηρεσίας του κράτους έχει αμαυρωθεί τόσο πολύ που έχει χαθεί η αξία και το νόημα του ρόλου που πρέπει να έχει.
Πηγή: https://www.philenews.com/apopsis/arthra-apo-f/article/1469412/afto-den-ine-kratos-alla-parakratos/
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου