Τρίτη 21 Μαΐου 2024

Νέα μελέτη ανατρέπει τα δεδομένα για την ύπαρξη ανθρώπινης παρουσίας στην Κύπρο

 

Μια νέα μελέτη που δημοσιεύθηκε στο Proceedings of the National Academy of Sciences αμφισβητεί τις προηγούμενες αντιλήψεις για τα πρότυπα πρώιμης μετανάστευσης των ανθρώπων.

Ερευνητές με επικεφαλής τον Καθηγητή Corey Bradshaw του Πανεπιστημίου Flinders υποστηρίζουν ότι οι κυνηγοί-συλλέκτες εγκαταστάθηκαν στην Κύπρο χιλιάδες χρόνια νωρίτερα από ό,τι θεωρείτο προηγουμένως.

Η μελέτη ανατρέπει τις προηγούμενες υποθέσεις ότι τα νησιά της Μεσογείου ήταν πολύ απομονωμένα για τις παλαιολιθικές κοινωνίες. Συνδυάζοντας αρχαιολογικά δεδομένα, προσομοίωση κλίματος και δημογραφικών στοιχείων, οι ερευνητές υποστηρίζουν ότι υπήρχε ανθρώπινη παρουσία στην Κύπρο παλαιότερα από ό,τι θεωρείται μέχρι στιγμής.

Η ανάλυση 10 βασικών αρχαιολογικών τοποθεσιών σε όλο το νησί υποδεικνύει την ύπαρξη ανθρώπινου οικισμού μεταξύ 14.257 και 13.182 χρόνια πριν, ο οποίος συνέπεσε με ευνοϊκές κλιματικές συνθήκες, συμπεριλαμβανομένων της ανόδου της θερμοκρασίας, των βροχοπτώσεων και της αύξησης των περιβαλλοντικών πόρων.

Η δημογραφική μοντελοποίηση υποδηλώνει πιο μεγάλης κλίμακας μεταναστεύσεις, με ομάδες εκατοντάδων έως και χιλιάδων ατόμων, που φτάνουν σε δύο ή τρεις φάσεις μέσα σε έναν αιώνα. Ο Καθηγητής Bradshaw το ερμηνεύει ως απόδειξη του «οργανωμένου σχεδιασμού και της χρήσης προηγμένων πλεούμενων».

Σύμφωνα με τη Δρ Θεοδώρα Μούτσιου, τα συμπεράσματα της μελέτης αμφισβητούν την ιδέα ότι τα νησιά της Μεσογείου είναι αφιλόξενα και υποστηρίζει ότι η Κύπρος και πιθανώς άλλα νησιά της Μεσογείου θα ήταν ελκυστικοί προορισμοί για τις κοινωνίες των κυνηγών-συλλεκτών της Παλαιολιθικής Εποχής.

«Έχει υποστηριχθεί ότι η διασπορά των ανθρώπων στην Κύπρο και σε άλλα νησιά της Ανατολικής Μεσογείου οφείλεται στις δημογραφικές πιέσεις στην ηπειρωτική χώρα μετά από απότομες κλιματικές αλλαγές, οι οποίες προκάλεσαν την πλημμύρα των παράκτιων περιοχών, λόγω της ανύψωσης της στάθμης της θάλασσας μετά την εποχή των παγετώνων, αναγκάζοντας τους αγροτικούς πληθυσμούς να μετακινηθούν σε νέες περιοχές από ανάγκη παρά από επιλογή», προσθέτει ακολούθως.

Ο Δρ Christian Reepmeyer επισημαίνει πώς οι προηγούμενες ερμηνείες προήλθαν από ελλιπή αρχαιολογικά αρχεία. «Η έρευνά μας, που βασίζεται σε περισσότερα αρχαιολογικά στοιχεία και προηγμένες τεχνικές μοντελοποίησης, το αλλάζει αυτό», σημειώνει.

Ο Καθηγητής Bradshaw αναφέρει ότι τα νέα αποτελέσματα έρευνας υπογραμμίζουν την ανάγκη να επανεξεταστούν τα ερωτήματα σχετικά με την πρώιμη μετανάστευση των ανθρώπων στη Μεσόγειο και να ελεγχθεί η εγκυρότητα των ημερομηνιών για την ύπαρξη πρώιμων οικισμών με βάση τις νέες τεχνολογίες, τις μεθόδους πεδίου και τα δεδομένα.

Πηγή:     https://www.philenews.com/kipros/koinonia/article/1470632/nea-meleti-anatrepi-ta-dedomena-gia-tin-iparxi-anthropinis-parousias-stin-kipro/


Δεν υπάρχουν σχόλια: