Οι εκπρόσωποι θεσμών οφείλουν να αποδεικνύουν την τιμιότητα και την επάρκειά τους.
Το «τεκμήριο της αθωότητας» είναι η νομική αρχή σύμφωνα με την οποία κάθε κατηγορούμενος για οποιοδήποτε έγκλημα θεωρείται αθώος μέχρι να αποδειχθεί η ενοχή του. Οι κατήγοροι οφείλουν να παρουσιάσουν στοιχεία στο δικαστήριο που να αποδεικνύουν την ενοχή του χωρίς αμφιβολίες. Έχω τη γνώμη, ωστόσο, πως ό,τι ισχύει στα δικαστήρια δεν ισχύει απαραιτήτως για όλους στην καθημερινή ζωή. Υπάρχει μια κατηγορία συμπολιτών μας που οφείλουν, ως εκ της θέσεώς τους, να δίνουν καθημερινά «εξετάσεις αθωότητας» – να αποδεικνύουν την τιμιότητα και την επάρκειά τους, το ορθό των αποφάσεων και των πράξεών τους. Είναι όσοι υπηρετούν κρατικούς θεσμούς, όπως π.χ. ο πρόεδρος της Δημοκρατίας, οι βουλευτές και οι υπουργοί, άλλοι δημόσιοι αξιωματούχοι, οι δημοτικές Αρχές, οι επικεφαλής της Αστυνομίας, ο Γενικός Εισαγγελέας, ο Γενικός Ελεγκτής.
Τα πάμπολλα σκάνδαλα διαφθοράς, παρατυπιών και παρανομιών που αποκαλύπτονται δείχνουν πόσο αναγκαία είναι για τη δημοκρατία αυτή η υποχρέωση των δημόσιων προσώπων. Οι εκπρόσωποι θεσμών οφείλουν να είναι άμεμπτοι, όμως αυτό δεν συνεπάγεται ότι είναι εξ ορισμού τέτοιοι. Γι’ αυτό τον λόγο οφείλουν εξηγήσεις για τις αποφάσεις τους, οι οποίες υπόκεινται στην κρίση των πολιτών. Ένα παράδειγμα είναι ο θεσμός του «πόθεν έσχες» (τον οποίο όμως φρόντισαν οι επηρεαζόμενοι να αχρηστεύσουν): Έχουν την υποχρέωση να αποκαλύπτουν την πηγή των εισοδημάτων τους ώστε να αποκλειστεί ενδεχόμενη διαφθορά και μαύρο χρήμα. Όσοι ενοχλούνται και «προσβάλλονται» από τον έλεγχο, ιδίως τον θεσμοθετημένο στο πρόσωπο του Γ. Ελεγκτή, αναπόφευκτα προκαλούν καχυποψία και τραυματίζουν το κύρος του θεσμού που υπηρετούν. Η προσφυγή του Γ. Εισαγγελέα στη Δικαιοσύνη για να απαλλαγεί από την κριτική αντί να την επιδιώκει, είναι ένα άτυπο «τεκμήριο ενοχής»: Τι έχει να κρύψει;
Οι θεσμοί οφείλουν να εξηγούν τις αποφάσεις τους δημοσίως. Και υπάρχουν πολλές από την πλευρά του Γ. Εισαγγελέα που είναι αμφιλεγόμενες, αυθαίρετες ή αποτυχημένες, όπως π.χ. οι χειρισμοί του στο θέμα των «χρυσών» πολιτογραφήσεων, στο σκάνδαλο του Συνεργατισμού, στην υπόθεση του μαύρου βαν, στο φιάσκο του Αλ Τζαζίρα, στο θέμα των φυλακών – αποκορύφωμα η υπόθεση του Θανάση Νικολάου: Περιμένουμε να δούμε τι έχει να πει για την απόφαση περί δολοφονίας και το «χαστούκι» στους απαράδεκτους από κάθε άποψη χειρισμούς του. Πρέπει να λογοδοτήσουν και αυτοί που δεν έκαναν το καθήκον τους ή συγκάλυψαν το έγκλημα. Περιμένουμε την κατάληξη της προσπάθειάς του να απολύσει τον Οδυσσέα Μιχαηλίδη, ξεδοντιάζοντας στην ουσία τον ίδιο τον θεσμό ελέγχου. Περιμένουμε ακόμα να δούμε πώς θα χειριστεί ενδεχόμενη ενοχοποιητική απόφαση της Αρχής κατά της Διαφθοράς για τον Ν. Αναστασιάδη, σχετικά με τις κατηγορίες εναντίον του στο βιβλίο «Κράτος Μαφία» του δημοσιογράφου Μ. Δρουσιώτη. Ο κ. Σαββίδης έχει δηλώσει ότι ο πρώην πρόεδρος είναι 40 χρόνια φίλος του – τι σημαίνει αυτό για την αμεροληψία του;
Αν νομίζουν κάποιοι μεγαλόσχημοι ότι λογοδοτούν μόνο σε κάτι ενοχλητικούς σαν τον σημερινό Γ. Ελεγκτή, και ότι αν απαλλαγούν από αυτόν θα μπορούν να ενεργούν ανεξέλεγκτα χωρίς να δίνουν λογαριασμό σε κανένα, κάνουν τεράστιο λάθος. Κανένα τεκμήριο αθωότητας δεν τους καλύπτει και δεν τους απαλλάσσει από την κρίση των πολιτών, δεν βρίσκονται σε δικαστήριο που θα τους αθωώσει – λόγω αμφιβολιών στη χειρότερη (γι’ αυτούς) περίπτωση. Αυτό που αντιμετωπίζουν είναι το άτυπο αλλά ουσιαστικό «τεκμήριο ενοχής», το οποίο οι ίδιοι δίνουν το δικαίωμα στους πολίτες να τους αποδίδουν. Είναι κάτι σαν το επιχείρημα περί «προτέρου εντίμου βίου» που επικαλούνται ενίοτε στα δικαστήρια για να μετριάσουν την ποινή του καταδικασθέντα. Και ενώ, κατά τη γνώμη μου, είναι μάλλον ακατανόητο ως νομικό επιχείρημα όσον αφορά την ουσία (μπορεί απλώς να μη σε έπιασαν να παρανομείς στο παρελθόν), όταν αφορά τους εκπροσώπους κρατικών θεσμών είναι ιδιαιτέρως ζωτικό για το δημόσιο συμφέρον. Το οποίο, σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις, βλάπτει σοβαρά η παραμονή του κ. Σαββίδη στη θέση του Γενικού Εισαγγελέα.
Ιδιαιτέρως ανησυχητική είναι η αντιμετώπιση της Αρχής κατά της Διαφθοράς από μέρους του, όπως φανερώνει η άρνησή του να διωχθεί ποινικά ο ανώτερος αστυνομικός κ. Κατσουνωτός, όπως εισηγήθηκε η Αρχή. Όπως αναφέρει σε ανακοίνωσή της, διαφαίνεται ότι «ο Γενικός Εισαγγελέας θα αρνείται να προχωρήσει σε ποινική ανάκριση οποιασδήποτε υπόθεσης διαφθοράς του αποστέλλει η Αρχή, με τη δικαιολογία ότι δεν τηρήθηκαν τα δικαιώματα του υπόπτου κατά την έρευνα. Μια τέτοια εξέλιξη θα πλήξει καίρια την αποτελεσματικότητα και το έργο που επιτελεί η Αρχή». Μάλιστα, ο κ. Σαββίδης προτείνει και τροποποίηση της σχετικής νομοθεσίας! Ώστε απαξιώνει και την Αρχή κατά της Διαφθοράς, την ώρα μάλιστα που ερευνά τον φίλο του; Επιτέλους, φτάνει πια! Αρκετά σας ανεχθήκαμε!
Ελεύθερα, 19.05.2024
Πηγή: https://www.philenews.com/apopsis/arthra-apo-f/article/1470349/ftani-pia-i-anochi-mas-teliose/
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου