Επιμόρφωση των εκπαιδευτικών (σελ. 81-90)
Το θέμα της επιμόρφωσης των εκπαιδευτικών στο λεγόμενο «Στρατηγικό Σχεδιασμό για την Παιδεία», αντιμετωπίζεται πρόχειρα και αποσπασματικά, όπως τα περισσότερα θέματα, χωρίς σοβαρή μελέτη που να καλύπτει τις ανάγκες των εκπαιδευτικών και της σχολικής πράξης, να δίνει ουσιαστικά κίνητρα στους εκπαιδευτικούς για συνεχή μόρφωση και επιμόρφωση και να αντιμετωπίζει αποφασιστικά τις πραγματικές ανάγκες των παιδιών και των οικογενειών τους.
Για να εκπονηθεί ένα σοβαρό και με προοπτική πρόγραμμα επιμόρφωσης πρέπει να ξεκινήσουμε από την κατάσταση που επικρατεί στη μόρφωση των εκπαιδευτικών. Πέρασαν τόσα χρόνια από την ίδρυση του Πανεπιστημίου Κύπρου και δεν καταφέραμε να φτιάξουμε Παιδαγωγικές Σχολές μέσα στις οποίες θα μορφώνονται οι υποψήφιοι εκπαιδευτικοί πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης. Όταν δεν έχεις δημιουργήσει τις υποδομές για να έχεις ολόπλευρα μορφωμένους εκπαιδευτικούς, με παιδαγωγική, ψυχολογική κατάρτιση και τις απαραίτητες εξειδικεύσεις είναι επόμενο να οδηγείσαι σε ερμαφρόδιτα, αμφιβόλου ποιότητας επιμορφωτικά προγράμματα για τα μάτια του κόσμου και … τις τσέπες κάποιων. Τι περιμένουμε όμως από το Πανεπιστήμιο του οποίου ο Πρύτανης προτείνει την κατάργηση του καταλόγου διοριστέων και προτείνει την επιλογή με γραπτή εξέταση (ανέλαβε μάλιστα να κάνει και μελέτη !), υποβαθμίζοντας ο ίδιος την αξία των πτυχίων που δίνει το Πανεπιστήμιο. Μια γραπτή εξέταση αξίζει περισσότερο από τέσσερα χρόνια σπουδών, κατά τον κύριο πρύτανη, που φιλοδοξεί με αυτό τον τρόπο να μας δώσει τάχα τους κατάλληλους εκπαιδευτικούς. Σαν δεν ντρεπόμαστε. Τι έκανες κύριε Πρύτανη τόσα χρόνια, μαζί με τους συνεργάτες σου για να ιδρυθεί Παιδαγωγική Σχολή και να δίνει στην κοινωνία έτοιμους εκπαιδευτικούς; Μήπως προτίμησες να μεταβάλεις τα Παιδαγωγικά τμήματα σε ψευτοκαταρτίσεις πιστωτικών μονάδων, πιστός στα κελεύσματα των ευρωοδηγιών της Λισσαβόνας και της Μπολόνιας;
Ας πάμε όμως και στα προτεινόμενα σχέδια επιμόρφωσης. Προτείνουν την επιμόρφωση 200 μεντόρων εκπαιδευτικών. Ούτε ένας για κάθε σχολείο δηλαδή. Να υποθέσουμε ότι οι νεοεισερχόμενοι θα διοριστούν στα σχολεία των μεντόρων ή οι μέντορες θα μετατεθούν στα σχολεία των νεοεισερχομένων;
Για τους νεοεισερχόμενους προτείνουν ταχύρρυθμο σεμινάριο 15 διδακτικών περιόδων στα μέσα Σεπτεμβρίου. Μόνο όποιος δεν έχει βρεθεί ποτέ σε σχολείο τέτοια περίοδο μπορεί να προτείνει μέτρα παραπέρα αποδιοργάνωσης των σχολείων, ιδιαίτερα για συναδέλφους που προσπαθούν να εγκλιματιστούν στο νέο τους σχολείο.
Για τους έμπειρους εκπαιδευτικούς (8-10 και 18-20 χρόνια υπηρεσίας) προτείνουν 30 διδακτικές περιόδους (7 απογεύματα ή 7 πρωινά). Διαβάστε παρακαλώ και το περιεχόμενο
Θέμα 1. Προτεραιότητες του Υ.Π.Π. – στόχοι της χρονιάς (ενημέρωση κατά έτος σε θέματα όπως π.χ. ΔΙΑ.Σ., Ειδική αγωγή και εξελίξεις στο θέμα, Διαπολιτισμική Αγωγή και εξελίξεις στο θέμα (εμφάσεις της χρονιάς κ.ά))
Θέμα 2. Σύγχρονες διδακτικές προσεγγίσεις στην τάξη (έμφαση στις νέες τάσεις στη μεθοδολογία της διδασκαλίας, διαφοροποίηση διδασκαλίας κ.ά).
Ας κρίνει ο καθένας αν αυτό μπορεί να αποτελέσει σοβαρό πρόγραμμα επιμόρφωσης με προοπτική και ουσιαστικά αποτελέσματα στην σχολική πραγματικότητα. Δεν θα θίξω βέβαια σήμερα το ζήτημα: Ποιος θα επιμορφώσει; Είναι μια άλλη πονεμένη ιστορία.
Όπως διαβάσαμε στον τύπο η ηγεσία της ΠΟΕΔ είναι ικανοποιημένη από όλα αυτά και έδωσε το πράσινο φως στον Υπουργό να προχωρήσει στην εφαρμογή τους. Οι άνθρωποι εκτός από σκυφτοκέφαλοι είναι και επικίνδυνοι για τα συμφέροντα των δασκάλων και της εκπαίδευσης.
Τέλος θα δώσω ορισμένα στοιχεία από την Ελλάδα, παρόλο που δεν φημίζεται για τα δικαιώματα των δασκάλων.
Στην Ελλάδα, λοιπόν, λειτουργούν διετείς σχολές μετεκπαίδευσης στα περισσότερα Πανεπιστήμια. Οι δάσκαλοι για δύο χρόνια σπουδάζουν, με πλήρη απαλλαγή από το διδακτικό τους έργο και πλήρεις απολαβές. Επίσης όσοι ακολουθούν μεταπτυχιακά μάστερ ή διδακτορικό δικαιούνται μέχρι πέντε χρόνια εκπαιδευτική άδεια με πλήρεις απολαβές και επιπλέον επίδομα που σε ορισμένες περιπτώσεις μπορεί να φτάσει στο διπλάσιο του μισθού.
Ας υπενθυμίσουμε και τους 14 μήνες συνολικά άδεια μητρότητας και φροντίδας του παιδιού. Ακολουθεί απόσπασμα εγκυκλίου του Υπουργείου Παιδείας της Ελλάδας:
1. Στη διάταξη της παραγράφου 1 του άρθρου 52 του Υ.Κ. προβλέπονται τα ακόλουθα:
Στις εκπαιδευτικούς, οι οποίες κυοφορούν, χορηγείται άδεια μητρότητας με πλήρεις αποδοχές δύο (2) μήνες πριν και τρεις (3) μήνες μετά τον τοκετό. Σε περίπτωση απόκτησης τέκνου πέραν του 3ου (δηλαδή 4ου και άνω), η μετά τον τοκετό άδεια προσαυξάνεται για κάθε κύηση κατά δύο (2) μήνες. Η επιπλέον αυτή άδεια χορηγείται συνεχόμενη, αμέσως μετά το τέλος της άδειας λοχείας.
2. Η άδεια κύησης και λοχείας χορηγείται και στις μητέρες εκπαιδευτικούς που γέννησαν πρόωρα και το νεογνό απεβίωσε, με την προϋπόθεση ότι πρόκειται για τοκετό και όχι για αποβολή.
3. Στην παράγραφο 4 του άρθρου 52 του Υ.Κ. προβλέπεται ότι στις υπαλλήλους που υιοθετούν τέκνο χορηγείται άδεια τριών (3) μηνών με πλήρεις αποδοχές εντός του πρώτου εξαμήνου μετά την περαίωση της διαδικασίας της υιοθεσίας, εφόσον το υιοθετημένο τέκνο είναι ηλικίας έως έξι (6) ετών. Ένας μήνας από την άδεια αυτή μπορεί να καλύπτει απουσία της υπαλλήλου κατά το προ της υιοθεσίας διάστημα.
Ο μήνας αυτός μπορεί να ληφθεί οποτεδήποτε κατά το προ της υιοθεσίας διάστημα κατόπιν σχετικής αίτησης της ενδιαφερόμενης υπαλλήλου, η οποία πρέπει να προσκομίσει στην υπηρεσία σχετική βεβαίωση από τις αρμόδιες αρχές για την έναρξη της διαδικασίας της υιοθεσίας.
ΙV. ΔΙΕΥΚΟΛΥΝΣΕΙΣ ΥΠΑΛΛΗΛΩΝ ΜΕ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑΚΕΣ ΥΠΟΧΡΕΩΣΕΙΣ
(άρθρο 53 του Υ.Κ.)
Στις διατάξεις του άρθρου 53 του Υ.Κ. προβλέπονται τα ακόλουθα:
1. Η άδεια άνευ αποδοχών συνολικής διάρκειας δύο ετών της παραγράφου 2 του άρθρου 51 του Υ.Κ. χορηγείται υποχρεωτικά, χωρίς γνώμη υπηρεσιακού συμβουλίου, όταν πρόκειται για ανατροφή παιδιού ηλικίας έως και έξι (6) ετών. Διευκρινίζεται ότι η άδεια αυτή χορηγείται με βάση την ανωτέρω διάταξη του Υ.Κ. και όχι το άρθρο 16, περ.Ε, του 1566/1985, το οποίο ισχύει για τις ακόλουθες περιπτώσεις: θεραπεία δυσίατων ασθενειών του ίδιου του εκπαιδευτικού ή των μελών της οικογένειάς του, αντιμετώπιση δύσκολων περιπτώσεων εγκυμοσύνης και ολοκλήρωση μεταπτυχιακών σπουδών.
Διάστημα τριών (3) μηνών της άδειας αυτής χορηγείται πλέον εφάπαξ με πλήρεις αποδοχές στην περίπτωση γέννησης τρίτου (3ου) παιδιού και άνω, ανεξάρτητα εάν ο εκπαιδευτικός έχει κάνει χρήση της άδειας άνευ αποδοχών της προηγούμενης παραγράφου και εφόσον δεν έχει εξαντλήσει αυτή. Για το ίδιο παιδί δικαίωμα χρήσης της άδειας αυτής έχει ο ένας από τους δύο γονείς.
Την άδεια της προηγούμενης παραγράφου δικαιούνται και γονείς, των οποίων το 3ο τέκνο και άνω γεννήθηκε πριν από την 9η Φεβρουαρίου 2007 (ημέρα δημοσίευσης του Υ.Κ.) και εφόσον κατά την ημερομηνία αυτή το τέκνο δεν είχε συμπληρώσει την ηλικία των έξι ετών.
Για παράδειγμα:
Εκπαιδευτικός που κατά την 9η Φεβρουάριου 2007 είχε τρία τέκνα, από τα οποία το τελευταίο ήταν ηλικίας κάτω των έξι (6) ετών, δικαιούται να κάνει χρήση εφάπαξ της άδειας των τριών (3) μηνών με πλήρεις αποδοχές, εφόσον βέβαια δεν έχει ήδη εξαντλήσει το δικαίωμα της άδειας άνευ αποδοχών της παραγράφου 2 του άρθρου 51 του Υ.Κ. και ανάλογα με το χρονικό διάστημα που υπολείπεται, έως ότου το τέκνο συμπληρώσει το 6ο έτος της ηλικίας του.
2. Ο γονέας εκπαιδευτικός δικαιούται εννέα (9) μήνες άδεια με αποδοχές για ανατροφή παιδιού, εφόσον δεν κάνει χρήση του μειωμένου ωραρίου. Την άδεια αυτή δικαιούται και ο γονέας εκπαιδευτικός, ο οποίος έχει υιοθετήσει τέκνο (αρ. 582/2004 γνωμοδότηση του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους).
Ειδικά για το γονέα που είναι άγαμος ή χήρος ή διαζευγμένος ή έχει αναπηρία 67% και άνω η συνεχόμενη άδεια ανατροφής τέκνου προσαυξάνεται κατά ένα (1) μήνα. Σημειώνεται ότι η ανωτέρω προσαύξηση χορηγείται στους δικαιούχους γονείς, εφόσον κατά την 9η Φεβρουαρίου 2007 (ημέρα δημοσίευσης του Υ.Κ.) δεν είχαν εξαντλήσει την εν λόγω διευκόλυνση.
O χρόνος εργασίας του γονέα εκπαιδευτικού, εάν δεν κάνει χρήση της εννεάμηνης άδειας ανατροφής τέκνου, μειώνεται κατά δύο (2) ώρες την εβδομάδα, εφόσον έχει τέκνα ηλικίας έως δύο (2) ετών. Διευκρινίζουμε ότι οι γονείς εκπαιδευτικοί έχουν μειωμένο ωράριο μέχρι το παιδί τους να συμπληρώσει το δεύτερο έτος της ηλικίας του, σύμφωνα με την ειδική νομοθετική ρύθμιση που ισχύει γι’ αυτούς (παρ. 14, του άρθρου 30 του Ν. 2083/1992, ΦΕΚ 159Α/21-9-1992).
3. Αν και οι δύο γονείς δικαιούνται τις διευκολύνσεις των προηγούμενων παραγράφων, με κοινή τους δήλωση του Ν. 1599/1986 που κατατίθεται στις υπηρεσίες τους, καθορίζουν ποιος από τους δύο θα κάνει χρήση του μειωμένου ωραρίου ή της συνεχόμενης άδειας ανατροφής, εκτός αν με την ανωτέρω κοινή τους δήλωση καθορίσουν χρονικό διάστημα που θα κάνουν χρήση, άπαξ για τον καθένα, πάντοτε διαδοχικώς και μέσα στα χρονικά όρια που ορίζονται στην παράγραφο 2 του άρθρου 53 του Υ.Κ. Αλλαγή της δήλωσης αυτής δεν επιτρέπεται μετά την έναρξη των διευκολύνσεων.
1 σχόλιο:
Καλή η ενημέρωση. Μπράβο. Ελπίζω να τα διαβάζουν και άλλοι και να παίρνουν παράδειγμα. Πάντα είμαστε πολλά βήματα πίσω και τρέχουμε να προλάβουμε αλλά θα τα καταφέρουμε ποτέ. Συνέχισε να σπρώχνεις τη σκυτάλη.
Δημοσίευση σχολίου