Στις 3 του Γενάρη δημοσιοποιήθηκε από τον Υπουργό Παιδείας ο αναθεωρημένος «Στρατηγικός σχεδιασμός για την παιδεία».
Στο πολυσέλιδο έγγραφο περιλαμβάνονται πρόνοιες οι οποίες έχουν στόχο τα δικαιώματα των εκπαιδευτικών, δημιουργούν ένα ασφυκτικό κλίμα με την αξιολόγηση από τα πάνω και έξω (από τρεις αξιολογητές), διασπούν την ενιαία παροχή εκπαίδευσης (αποκέντρωση κατά επαρχία), προωθούν την κατηγοριοποίηση των σχολείων (αποκέντρωση, λίγα εξοπλισμένα ολοήμερα και τα υπόλοιπα στην τύχη τους), ανοίγουν τις πόρτες στην ιδιωτικοποίηση της παιδείας. Σε ένα βαθμό αυτό ήταν αναμενόμενο μετά και από την αμυντική και «χλιαρή» στάση της ηγεσίας της ΠΟΕΔ και των άλλων οργανώσεων.
Την ίδια στιγμή το κείμενο είναι γεμάτο από ανέξοδες υποσχέσεις και ωραία λόγια, τα οποία στις περισσότερες περιπτώσεις έρχονται να «στολίσουν» το κείμενο και να αποτελέσουν το δόλωμα για τη συναίνεση των ενδιαφερομένων. Καθώς μάλιστα ομολογείται ότι: «Η πρόοδος υλοποίησης της Εκπαιδευτικής Μεταρρύθμισης, η οποία αποτελεί μια μακροχρόνια και κυλιόμενη (;) διαδικασία, θα παρακολουθείται συστηματικά …», μας λένε σε απλά ελληνικά να δεχτούμε τώρα το ξήλωμα κάθε δικαιώματος που απέμεινε στη δημόσια δωρεάν εκπαίδευση και για τις όποιες υποσχέσεις … βλέπουμε.
Σε επόμενα κείμενα θα ασχοληθούμε εκτενέστερα με τις πρόνοιες του αναθεωρημένου κειμένου. Σήμερα θα αναφερθώ στα θέματα της πρόσληψης των εκπαιδευτικών και της αξιολόγησης για σκοπούς προαγωγών.
Με τις εισηγήσεις του Υπουργείου (σελ. 18-20) ανοίγει ο «ασκός του Αιόλου» στο ρουσφέτι και την ημετεροκρατία. Οποιεσδήποτε δικλείδες ασφαλείας και αναχώματα υπήρχαν μέχρι σήμερα παραμερίζονται για να δημιουργήσουν τη μάζα των διορισίμων (έτσι τους ονομάζουν πια, όχι διοριστέους, όπως λέμε απασχολήσιμοι και όχι εργαζόμενοι), σκυφτοκέφαλων, υποταγμένων δασκάλων, χωρίς επαγγελματικά δικαιώματα, με απαξίωση των πτυχίων (έχουν στρώσει το έδαφος πανευρωπαϊκά με τις ψευτοκαταρτίσεις των πιστωτικών μονάδων, τις αναβαθμίσεις σε «Πανεπιστήμια» των Κέντρων Ελευθέρων Σπουδών και των διάφορων κολλεγίων). Μπορεί εύκολα να συνειδητοποιήσει καθένας τι είδους δάσκαλοι θα μπαίνουν στις τάξεις όταν στην αρχή της σταδιοδρομίας τους, στη μικρή Κύπρο των γνωριμιών και της κουμπαριάς, οι νέοι δάσκαλοι θα οδηγούνται, έρμαια του ενός και του άλλου, να συνωστίζονται στους κομματικούς και άλλους διαδρόμους.
Παρόμοια τύχη περιμένει και όσους βρίσκονται στην υπηρεσία. Δημιουργείται ένα ασφυκτικό, γραφειοκρατικό πλαίσιο αξιολόγησης των εκπαιδευτικών με στόχο την υποταγή και τη συμμόρφωση σε όλες τις αντιεκπαιδευτικές, αντιλαϊκές επιλογές. Το όλο πλαίσιο ακυρώνει στην πράξη και τις οποιεσδήποτε θετικές εισηγήσεις. Ο εκπαιδευτικός τίθεται κάτω από συνεχείς αξιολογήσεις και «αυτοαξιολογήσεις» (… για να αυτοενοχοποιείται και να … εμπεδώσει ότι αυτός είναι ο υπεύθυνος για όλα τα κακά και τη μιζέρια της εκπαίδευσης). Φυσικά πουθενά δεν αξιολογείται το εκπαιδευτικό σύστημα και όλοι όσοι παίρνουν τις σημαντικές αποφάσεις εκπαιδευτικής και κοινωνικής πολιτικής. Δεν αξιολογούνται όσοι κωφεύουν για χρόνια σε αιτήματα όπως τα παρακάτω:
- Άμεση κατάθεση από το Υπουργείο χρονοδιαγράμματος κάλυψης ΟΛΩΝ των σχολείων με αίθουσες πολλαπλής χρήσης και αίθουσες ειδικών μαθημάτων. Γιατί κάποια παιδιά πρέπει να στερούνται ΒΑΣΙΚΕΣ στοιχειώδεις διευκολύνσεις για τα μαθήματά τους την ίδια στιγμή που άλλα σχολεία υπερεξοπλίζονται με έργα βιτρίνας; Θα επιτρέψουμε την κατηγοριοποίηση των σχολείων;
- Μείωση του αριθμού των μαθητών ανά τμήμα και στις υπόλοιπες τάξεις από το Σεπτέμβρη 2008. Η εξαγγελθείσα μείωση έχει ξεπεραστεί ήδη από τις εξελίξεις και την πάροδο πολλών ετών. Οι ίδιοι ομολογούν ότι «ήταν ένα πάγιο αίτημα». Οι σημερινές συνθήκες απαιτούν ανώτατο όριο 15 μαθητές στις δυο πρώτες τάξεις και 20 μαθητές στις μεγαλύτερες.
- Επιχορήγηση από το Υπουργείο του κομίστρου των λεωφορείων για εκπαιδευτικές επισκέψεις των σχολείων.
- Πλήρης κάλυψη της δαπάνης εκπαιδευτικών επισκέψεων, θεατρικών παραστάσεων κ.λ.π. για τα ολιγοθέσια σχολεία.
- Δημιουργία κεντρικής μαθητικής βιβλιοθήκης σε κάθε σχολείο.
- Κανονισμοί και εφαρμογή τους για την αναλογία μαθητών/τετρ. μέτρο σε κάθε αίθουσα και τουαλετών, ώστε ΟΛΑ τα παιδιά να μορφώνονται σε άνετες αίθουσες με τις απαραίτητες διευκολύνσεις.
- Αναμόρφωση των ωρολογίων προγραμμάτων ώστε τα παιδιά να έχουν μεγάλα ημίωρα διαλείμματα και αποφόρτωση της επικαλυπτόμενης ύλης.
- Ενίσχυση της υπηρεσίας εκπαιδευτικής ψυχολογίας με το διορισμό του αναγκαίου προσωπικού.
- Ουσιαστική στήριξη των αλλόγλωσσων, αλλοδαπών μαθητών. Εφαρμογή του νόμου για υποχρεωτική προσχολική αγωγή, διδασκαλία στη μητρική γλώσσα, κοινωνική στήριξη των οικογενειών.
- Υλικοτεχνική υποδομή και εξοπλισμός για παιδιά με ειδικές ανάγκες.
- Δίχρονη δημόσια δωρεάν προσχολική αγωγή.
- Δημόσιοι δωρεάν παιδικοί σταθμοί και υπηρεσίες κοινωνικής υποστήριξης των οικογενειών.
- Ένα χρόνο τουλάχιστον άδεια μητρότητας για όλες τις εργαζόμενες με πλήρεις απολαβές.
- Γονική άδεια με απολαβές και στους δυο γονείς.
- Δωρεάν μεταπτυχιακές σπουδές σε δημόσια Πανεπιστήμια.
- Εκπαιδευτικές άδειες με πλήρεις απολαβές.
Αυτά τα μέτρα μπορούν να στηρίξουν τις οικογένειες να παίξουν το σημαντικό ρόλο που απαιτείται στα πρώτα χρόνια της ζωής των παιδιών τους και επίσης να δώσουν στην κοινωνία καταρτισμένους, ελεύθερους, αγωνιστές δασκάλους της ζωής και της παιδείας.
Ας δούμε τώρα πώς θα επιλέγονται και οι «κυρίαρχοι» του σχολείου Διευθυντές, αφού θα αξιολογούν τους πάντες μέσα στο σχολείο. (σελ. 104-105).
«Για την επιλογή των Διευθυντών προτείνεται ο σχεδιασμός και η
εφαρμογή ολιγοήμερων (μέχρι 3 ημέρες) Κέντρων Αξιολόγησης, η επιτυχής συμμετοχή στα οποία θα είναι προαπαιτούμενο για την προαγωγή στη θέση του Διευθυντή. Τα Kέντρα Aξιολόγησης αποτελούν μέθοδο επιλογής διευθυντικού προσωπικού, η οποία άρχισε να χρησιμοποιείται και στον εκπαιδευτικό τομέα από το
1970 περίπου, με σκοπό την εξεύρεση και επιλογή εκπαιδευτικού προσωπικού για τις ηγετικές θέσεις ενός εκπαιδευτικού συστήματος. Τα Κέντρα Αξιολόγησης έχουν τα εξής βασικά χαρακτηριστικά: (α) χρησιμοποιούν πολλούς και διαφορετικούς τρόπους (μελέτες περιπτώσεων, προσομοίωση) για την παρατήρηση της ανθρώπινης συμπεριφοράς, (β) στα Κέντρα λαμβάνουν μέρος πολλοί και καλά εκπαιδευμένοι αξιολογητές, οι οποίοι παρακολουθούν τους υποψηφίους κάτω από διαφορετικές
συνθήκες, αξιολογώντας την ηγετική ικανότητα των υποψηφίων στα πλαίσια μιας ομάδας, την ικανότητά τους να αναλαμβάνουν ρίσκο, καθώς επίσης και τις διοικητικές ικανότητές τους, (γ) αξιολογούνται πολλοί υποψήφιοι ταυτόχρονα, (δ) δίδεται αρκετή
ανατροφοδότηση, γραπτή ή/και προφορική, τόσο προς τον κάθε υποψήφιο όσο και προς τη διεύθυνση/ υπηρεσία στην οποία ανήκει ο υποψήφιος οργανικά.
Μέσα στα πλαίσια της νέας στρατηγικής προτείνεται, επίσης, και η δημιουργία Σχολής Διευθυντών, για την κατάρτιση όσων θα επιλέγονται για να αναλαμβάνουν διευθυντικά καθήκοντα, μέσα από επιστημονικά προγράμματα, που βασίζονται στις σύγχρονες αρχές της εκπαιδευτικής διοίκησης».
Δηλαδή με απλά λόγια πρώτα επιλέγουμε τους «δικούς μας» με τάχα αξιοκρατική διαδικασία και μετά … τους επιμορφώνουμε να ακολουθούν πιστά όλες τις εντολές, ευγνώμονες στους επιλογείς τους. Η απαξίωση των πτυχίων, μεταπτυχιακών, διδακτορικών στην Εκπαιδευτική Διοίκηση είναι και εδώ φανερή, αφού οι υποψήφιοι θα πρέπει να «γεμίσουν το μάτι» σε κάποιους «καλά εκπαιδευμένους αξιολογητές» για να επιλεγούν. Ας το ξαναπούμε: στη μικρή Κύπρο που όλοι γνωριζόμαστε η μόνη επιλογή που μπορεί να έχει πιθανότητες να σταθεί είναι με αποκλειστικά μετρήσιμα, αντικειμενικά, αριθμητικά κριτήρια, χωρίς συνεντεύξεις και υποκειμενικές κρίσεις. Η συζήτηση λοιπόν πρέπει να γίνει για το ποια θα είναι τα κριτήρια και τη βαρύτητά τους.
Δεν έχουμε αυταπάτες ότι έτσι εξασφαλίζουμε τους καλύτερους Διευθυντές, αφού δεν υπάρχει κανένας τρόπος που να το εξασφαλίζει (αν υπήρχε τέτοιος τρόπος τόσα χρόνια θα τον είχαν εφαρμόσει παγκόσμια). Εξασφαλίζει όμως κάτι πολύ σημαντικό: αποκλείει τις πελατειακές σχέσεις, δεν καταρρακώνει το κύρος των δασκάλων, στηρίζει την αξιοπρέπεια και την περηφάνια των εκπαιδευτικών, ενθαρρύνει την αγωνιστική και διεκδικητική στάση των δασκάλων για ενιαία, δωρεάν ποιοτική παιδεία για ΟΛΑ τα παιδιά. ΚΑΙ ΑΥΤΑ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΔΙΑΠΡΑΓΜΑΤΕΥΣΙΜΑ!
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου