Κρατικά αναγνωρισμένους τίτλους σπουδών θα μπορεί να προσφέρει στη Βρετανία η γνωστή αλυσίδα φαστ φουντ Μακ Ντόναλντς.
Από το ερχόμενο φθινόπωρο, οι υπάλληλοι της εταιρείας θα μπορούν να παρακολουθούν μαθήματα, τα οποία θα οδηγούν στην απόκτηση τίτλου ισότιμου με A-level, ενός από τα διπλώματα δηλαδή που είναι απαραίτητα για την είσοδο στα βρετανικά πανεπιστήμια. Την ίδια δυνατότητα θα έχει η αεροπορική εταιρεία Φλάιμπι και η εταιρεία που είναι υπεύθυνη για τη συντήρηση του σιδηροδρομικού δικτύου της Βρετανίας, Νέτουορκ Ρέιλ.
Στις Ηνωμένες Πολιτείες, το «Πανεπιστήμιο Χάμπουργκερ» της ΜακΝτόναλντς λειτουργεί από το 1961. Στην Ευρώπη, ωστόσο, θα είναι η πρώτη φορά που εμπορικές επιχειρήσεις θα έχουν τη δυνατότητα να προσφέρουν εθνικά αναγνωρισμένους τίτλους σπουδών.
Και ενώ τα βρετανικά μέσα έχουν βαφτίσει ήδη «ΜακΔιπλώματα» τους συγκεκριμένους τίτλους και πολλά πανεπιστήμια δεν φαίνονται πρόθυμα να τους δεχτούν ως ισότιμους με τα A-levels, ο υπουργός αρμόδιος για την ανώτατη εκπαίδευση, Τζον Ντέναμ, δήλωσε ότι «είναι ένα σημαντικό βήμα προς την κατάργηση των παλαιών διαχωρισμών μεταξύ των εκπαιδευτικών προγραμμάτων εταιρειών και εθνικών διπλωμάτων».
Η ΜακΝτόναλντς θα παρέχει δίπλωμα στο μάνατζμεντ εστιατορίων, η Νέτουορκ Ρέιλ στη μηχανολογία, ενώ η Φλάιμπι θα μπορεί να δίνει μέχρι και το ισότιμο πανεπιστημιακού πτυχίου σε μηχανικούς και πληρώματα αεροσκαφών. Πολλοί είναι βέβαια αυτοί που αναρωτιούνται πόσοι, πέρα από τις ίδιες τις εταιρείες που τα προσφέρουν, θα είναι πρόθυμοι να αναγνωρίσουν την αξία τους.
Απαντώντας σε κατηγορίες ότι η αναγνώριση τέτοιων διπλωμάτων σημαίνει ότι υποβαθμίζεται η ποιότητα της εκπαίδευσης, εκπρόσωπος της ΜακΝτόναλντς είπε ότι το εκπαιδευτικό της πρόγραμμα έπρεπε να πληροί τα ίδια αυστηρά κριτήρια με τα παραδοσιακά προγράμματα.
Η επιχειρηματική κοινότητα εκφράζει εδώ και καιρό την ανησυχία ότι τα σχολεία και τα πανεπιστήμια δεν εξοπλίζουν τους νέους με τα εφόδια που είναι απαραίτητα στον πραγματικό κόσμο της εργασίας.
Τα νέα διπλώματα αποτελούν μέρος της πολιτικής της κυβέρνησης για την εκπαίδευση και τη μείωση της ανεργίας. Σε ομιλία του ο Γκόρντον Μπράουν δήλωσε ότι πριν από μερικές δεκαετίες ένας Βρετανός πρωθυπουργός αντιμετώπιζε τον παγκόσμιο ανταγωνισμό εξοπλισμών, σήμερα όμως η μεγαλύτερη πρόκληση είναι ο ανταγωνισμός ικανοτήτων στην αγορά εργασίας.
ΛΟΝΔΙΝΟ. Της ΑΛΙΝΑΣ ΣΑΡΑΝΤΗ
ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ - 29/01/2008
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου