Τετάρτη 11 Φεβρουαρίου 2009

Και ξαφνικά ... "ξύπνησε" η ηγεσία της ΠΟΕΔ για τους Η/Υ

Πέρασε η μισή σχολική χρονιά. Και ξαφνικά «ξύπνησε» η ηγεσία της ΠΟΕΔ και ανακάλυψε ότι υπάρχουν προβλήματα με τους Η/Υ στα σχολεία μας. (Διαβάστε στο τέλος τη σχετική επιστολή). Δίνει μάλιστα και παράταση στο Υπουργείο για να προσπαθήσει να τα επιλύσει. Εμείς, ως ΡΙ.Α.ΚΙ., από την αρχή της χρονιάς είχαμε επισημάνει στην ηγεσία της ΠΟΕΔ την τραγική κατάσταση που βιώνουν οι συνάδελφοι στα σχολεία και κάναμε συγκεκριμένες προτάσεις. Στη συνάντηση των Αντιπροσώπων της Λευκωσίας, αλλά και στην Παγκύπρια Συνέλευση των Γενικών Αντιπροσώπων θέσαμε έντονα το θέμα της ενημέρωσης της κοινωνίας για την κατάσταση που επικρατεί. Επιμέναμε ότι έπρεπε να ενημερώσουμε τους οργανωμένους γονείς και με κοινή συνέντευξη τύπου να απαιτήσουμε μέτρα.

Σε επιστολή μας στην ΠΟΕΔ, για τα θέματα της Συνδιάσκεψης τον Οκτώβρη 2008, επισημαίναμε:


Προβλήματα με τους Η/Υ στα σχολεία.

Και εδώ η ηγεσία της ΠΟΕΔ φάνηκε κατώτερη των περιστάσεων. «Ρίχνει το μπαλάκι» στους δασκάλους του σχολείου, στέλνοντας μια ανακοίνωση στα σχολεία. Μετατρέπει, και σ’ αυτό το θέμα, τους δασκάλους σε εύκολους στόχους της κοινωνίας και των γονιών. Αρνείται να αναλάβει τις ευθύνες της και σε συνεργασία με τους οργανωμένους γονείς να καταγγείλουν από κοινού την πολυετή κοροϊδία του Υπουργείου. Οι υπεύθυνοι της ΠΟΕΔ σιωπούν μπροστά στους υπευθύνους του Υπουργείου (γιατί άραγε;), σ’ όλες τις διαχρονικά άστοχες ενέργειες. Ακόμα και όταν υπάρχει φανερή κατασπατάληση του δημοσίου χρήματος (ένας υπολογιστής σε κάθε τάξη, προβληματικές δικτυώσεις, χιλιάδες scanners, χιλιάδες ογκώδεις και δυσλειτουργικοί printers, -τώρα θα πληρώσουμε και 1.087.650 ευρώ για τις βάσεις τους – έλεος!!! κ.ά)


Αντί όλων αυτών η ηγεσία της ΠΟΕΔ περιορίστηκε σε μια παράγραφο σε επιστολή της προς τους δασκάλους, ανάμεσα σε άλλα άσχετα θέματα, να τους καλεί να μην αναλαμβάνουν καθήκοντα που αφορούν τους Η/Υ στα σχολεία.

Για άλλη μια φορά δηλαδή έκαμαν στόχο το δάσκαλο της τάξης στα μάτια των γονιών. Κλεισμένοι στα γραφεία τους αρνούνταν και αρνούνται να δουν την πραγματικότητα. Άφηναν στη διακριτική ευχέρεια του κάθε συναδέλφου να πράττει όπως νομίζει. Μεσοβέζικες προτάσεις από άτολμους, αποκομμένους από τη βάση «συνδικαλιστές». Αποφεύγουν όπως «ο διάολος το λιβάνι» τη συλλογική αγωνιστική δράση και την έγκαιρη τεκμηριωμένη κατάθεση επιχειρημάτων. Αρνούνται να αναλάβουν τις ευθύνες τους ως ηγεσία και να απαιτήσουν τα αυτονόητα από την πολιτική ηγεσία του Υπουργείου. Τις περισσότερες φορές αντιδρούν άκαιρα, ετεροχρονισμένα, άτολμα και συνήθως δημιουργούν συγχύσεις, παρά καθοδηγούν και οργανώνουν το μέτωπο παιδείας όλων των ενδιαφερομένων φορέων.

Η βάση του κλάδου πρέπει επιτέλους να αντιδράσει δυναμικά, να απεγκλωβιστεί από τις συμβιβασμένες παραταξιακές ηγεσίες και να διεκδικήσει μια δυναμική, αγωνιστική συνδικαλιστική παρουσία.


Διαβάστε τώρα την ετεροχρονισμένη αντίδραση της ηγεσίας της ΠΟΕΔ στην επιστολή της.

2 σχόλια:

Bananastan είπε...
Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από τον συντάκτη.
Μανόλης Σόβολος είπε...

Αγαπητά φίλε Λεύκιε σ’ ευχαριστώ που μπαίνεις να σχολιάσεις στο ιστολόγιο. Θα προτιμούσα βέβαια να σχολίαζες όσα γράφω και όχι όσα υποτίθεται ότι υποστηρίζω.

Εγώ σχολίασα την επιστολή της ΠΟΕΔ και την καθυστερημένη αντίδρασή της στα προβλήματα που υπάρχουν στα σχολεία μας σε σχέση με την αναβαθμισμένη και εποικοδομητική αξιοποίηση των νέων τεχνολογιών. Στο μεγαλύτερο μέρος της επιστολής της ΠΟΕΔ συμφωνώ. Η διαφωνία μου εστιάζεται στην καθυστερημένη, άκαιρη αντίδραση για λόγους που μόνο η ηγεσία της ΠΟΕΔ γνωρίζει. Εσύ συμφωνείς ή διαφωνείς; Ξεκάθαρες κουβέντες.

Προσωπικά σέβομαι το έργο που επιτελείς εσύ και κάθε συνάδελφος. Έχω όμως πιστεύω το δικαίωμα να έχω διαφορετική άποψη σε πολλά θέματα και δεν δίστασα να την καταθέσω δημόσια. Ούτε στο δικό μου σχόλιο, ούτε στην επιστολή της ΠΟΕΔ, αναφέρεται για «αχρείαστο εξοπλισμό». Έχω τη γνώμη όμως ότι υπάρχουν πολλοί τρόποι για την υλοποίηση της χρήσης των Η/Υ στα σχολεία. Κατά τη γνώμη μου, παράδειγμα, είναι προαπαιτούμενο η ύπαρξη εργαστηρίου Η/Υ σε κάθε σχολείο, η καθιέρωση μαθήματος Η/Υ σε όλες τις τάξεις. Θα μπορούσε η σύνδεση στο διαδίκτυο να ήταν ασύρματη, οι Η/Υ στις τάξεις θα μπορούσαν να ήταν laptop και περισσότεροι ανάλογα με τις ανάγκες, η επιμόρφωση των εκπαιδευτικών πιο ουσιαστική και στοχευμένη. Η στήριξη των δασκάλων, τεχνική και παιδαγωγική, είναι απαραίτητο να είναι έγκαιρη και άμεση. Δεν είναι μυστικό ότι όλα πελαγοδρομούν, δεδομένου και της παγκόσμιας, ίσως, πρωτοτυπίας των κυπριακών σχολείων: να αλλάζει το προσωπικό των σχολείων κάθε χρόνο με παράλογους ρυθμούς.

Όσο για το να "καταφέρουμε να κάνουμε όλους τους αυριανούς πολίτες ηλεκτρονικά αλφαβητισμένους και ικανούς να αξιοποιούν τους Υπολογιστές στους οικονομικούς τομείς που θα εργαστούν", πιστεύω πως αυτός ο στόχος από μόνος του δεν λέει πολλά πράγματα. Θα πρέπει να αναρωτηθούμε ποιος θα είναι ο ρόλος των μαθητών μας σ’ αυτούς τους οικονομικούς τομείς, για ποιους θα δουλεύουν, σε ποιες συνθήκες, με ποιους όρους και για ποιους σκοπούς; Πώς θα γίνει η πληροφορική στα χέρια τους εργαλείο απελευθέρωσης και όχι δεσμά ημικαταρτισμένων σύγχρονων δούλων που θα συλλέγουν «δια βίου» πληροφορίες και θα τους λείπει η γνώση;

Μπορείς να μη συμφωνείς με όλα αυτά και πολλά άλλα. Επέτρεψέ μου όμως να διατυπώνω τη γνώμη μου, η οποία δεν είναι αυθαίρετη και αβασάνιστη. Την έχω δει να υλοποιείται στην πράξη σε πολλές χώρες.


Τέλος, πιστεύω ότι έχω το δικαίωμα να ζητώ να κρίνονται αυτά που γράφω και όχι όσα υποτίθεται ότι γράφω.

Μανόλης Σόβολος