Από το 2003 με γραπτές εισηγήσεις στους εκάστοτε Υπουργούς (Πεύκιο Γεωργιάδη μέχρι Κώστα Χαμπιαούρη) είχα εισηγηθεί την προμήθεια ατομικών λειτουργικών θρανίων για τους μαθητές, για πολλούς πρακτικούς και εκπαιδευτικούς λόγους. Όπως αντιλαμβάνεστε κανένας δεν ενδιαφέρθηκε. Τώρα, στα πλαίσια μέτρων για την προστασία από την πανδημία, το Υπουργείο αποφάσισε την προμήθεια 19000 ατομικών θρανίων, όπως ανακοίνωσε ο Υπουργός Παιδείας. Το περίεργο είναι ότι άφησε το έργο αυτό σε κάθε Σχολική Εφορεία, να το φροντίσει από μόνη της.
Επειδή οι καιροί είναι … πονηροί, νομίζω θα ήταν φρονιμότερο να αναλάβει το Υπουργείο την όλη προσπάθεια. Να καθορίσει συγκεκριμένες προδιαγραφές και να επιτύχει καλύτερες τιμές. Θα ήταν κρίμα μια σωστή απόφαση, η οποία λήφθηκε καθυστερημένα, να εξελιχθεί σε ένα σκάνδαλο ή να ξεφορτωθούν στα σχολεία άχρηστα και ακατάλληλα θρανία. Δεν είναι εξάλλου πρωτόγνωρο να γεμίζουν τα σχολεία με ακατάλληλα ή άχρηστα υλικά.
Επισυνάπτω το τελευταίο έγγραφο που είχα αποστείλει στον προηγούμενο Υπουργό, με φωτογραφικό υλικό από θρανία που χρησιμοποιούνται στα σχολεία της Σουηδίας και της Φινλανδίας, και επεξηγήσεις για την αναγκαιότητα των ατομικών λειτουργικών θρανίων.
Εύχομαι αυτή τη φορά το Υπουργείο να λειτουργήσει με σωφροσύνη για το καλό των παιδιών και να σεβαστεί τα χρήματα, αξιοποιώντας τα με σωστό τρόπο.
Μανόλης Σόβολος
(Γονιός και πρώην Διευθυντής Δημοτικού Σχολείου)
Εμμανουήλ Σόβολος
02-03-2018
Προς
Υπουργό Παιδείας και Πολιτισμού
ΘΕΜΑ: Εισήγηση για την προμήθεια ατομικών λειτουργικών θρανίων για τα παιδιά
Έντιμε κ. Υπουργέ,
Μέχρι σήμερα στα σχολεία μας χρησιμοποιούμε διπλά, άβολα, βαριά, μη λειτουργικά θρανία για τα παιδιά. Αυτό δημιουργεί σοβαρά προβλήματα στη μεταφορά τους αλλά κυρίως στη λειτουργικότητα της τάξης και στη μαθησιακή διαδικασία.
Προτείνω να αλλάξουν άμεσα οι προδιαγραφές και να προμηθευόμαστε, ατομικά, λειτουργικά, ευέλικτα και ελαφρά θρανία. Η χρήση τους έχει, μεταξύ άλλων τα εξής πλεονεκτήματα (όπως τα διαπίστωσα σε σχολεία της Ευρώπης και τα συζήτησα με συναδέλφους Διευθυντές και δασκάλους):
- Μεταφέρονται εύκολα από τα ίδια τα παιδιά.
- Δημιουργούν άμεσα και χωρίς φασαρία διάφορους ομαδικούς σχηματισμούς για τις ανάγκες της μαθησιακής διαδικασίας.
- Αποφεύγονται αχρείαστοι διαπληκτισμοί των παιδιών.
- Προσαρμόζονται κατά ύψος ανάλογα με το σώμα του παιδιού.
- Το παιδί αποθηκεύει στον ειδικό χώρο τα βιβλία, τετράδια κ.ά.
- Το παιδί το αισθάνεται δικό του και το προστατεύει από φθορές.
- Σε περίπτωση φθορών είναι εύκολος ο εντοπισμός και η διαδικασία για την αποζημίωση.
- Αποφεύγονται προβλήματα παραβατικότητας και φασαρίας στην τάξη.
Επισυνάπτω φωτογραφίες με τις καλύτερες, κατά την άποψή μου, εκδοχές, τις οποία είδα στη Φινλανδία και στη Σουηδία.
Μετά τιμής
Εμμανουήλ Σόβολος
Διευθυντής Δημοτικού Σχολείου
Δημοσιεύτηκε και στο
https://paideia-news.com/goneis/2020/08/23/atomika-thrania-kai-%E2%80%A6-poniroi-kairoi/
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου