Πέμπτη 27 Μαΐου 2021

«Γιάννη μου το μαντήλι σου (… το πτυχίο σου) τι το ‘χεις λερωμένο»



Άκουσα ότι το ΡΙΚ δεν είναι καθόλου ευχαριστημένο με τη θέση που κατέλαβε η Έλενα Τσαγκρινού στο διαγωνισμό της Eurovision.  Σκέφτεται λοιπόν σοβαρά να το γυρίσει στα … παραδοσιακά.  Λέγεται ότι αποφάσισε να συμμετέχει στον επόμενο διαγωνισμό με μια διασκευή του παραδοσιακού τραγουδιού: «Γιάννη μου το μαντήλι σου (… το πτυχίο σου) τι το ‘χεις λερωμένο;»  Αναζητεί εθελοντές να το τραγουδήσουν.  Υπάρχουν βάσιμες πληροφορίες ότι θα εμφανιστούν πολλοί «Γιάννηδες», «εθελοντές».  Μπορεί να φτάσουν και τους … 45, όσοι επιθυμούν να μας σώσουν (… να μας τραγουδήσουν).  Πάντα εθελοντικά ... και με το αζημίωτο.

Για το λόγο αυτό σκέφτονται να τους αξιοποιήσουν ολόκληρη τη νέα πενταετία.  Θα μας σώζουν (… θα μας τραγουδούν) για πέντε χρόνια οι «Γιάννηδες».  Και σας παρακαλώ, μην αρχίσετε να τους περιπαίζετε, ότι όλοι αυτοί μαζί οι «Γιάννηδες» δεν έχουν «ενός κοκόρου γνώση».  Γιατί μπορεί να μας πουν κατάμουτρα ότι τότε κι εμείς όλοι μαζί δεν έχουμε μυαλό μιας «κότας».  Επειδή είναι πιθανό, για πέντε χρόνια, να μας σώζουν (… να μας τραγουδάνε) «Γιάννηδες», σας στέλνω το τραγούδι να το εμπεδώσετε.  Ο ρυθμός που θα μας σώζουν (… μας τραγουδάνε) είναι αργός, παραδοσιακός και μελαγχολικός.  Καλή σωτηρία (… απόλαυση).

Μανόλης Σόβολος

 

 

Τετάρτη 26 Μαΐου 2021

Αν οι πέντε κολοσσοί της τεχνολογίας πλήρωναν τους φόρους τους, ο πλανήτης θα μπορούσε να βγει από την πανδημία

 Αν οι πέντε κολοσσοί της τεχνολογίας πλήρωναν τους φόρους τους, ο πλανήτης θα μπορούσε να βγει από την πανδημία


H φοροαποφυγή που απολαμβάνουν οι πέντε παγκόσμιοι κολοσσοί της τεχνολογίας (Google, Apple, Facebook, Amazon και Microsoft) και φθάνει έως και στα 32 δις δολάρια ετησίως, θα μπορούσε να καλύψει οικονομικά τον πλήρη εμβολιασμό όλου του πλανήτη και να οδηγήσει την οικονομία σε ανάκαμψη.

Αυτό δείχνει η αποκαλυπτική έρευνα της μη κυβερνητικής οργάνωσης ActionAid, που έγινε εν όψει της συνόδου της G20 στις 21 Μαΐου για την υγεία και την αντιμετώπιση της πανδημίας.

Οι GAFAM (ακρωνύμιο των εταρειών-γιγάντων της τεχνολογίας Google, Apple, Facebook, Amazon και Microsoft) «έχουν αγορές σε ολόκληρο τον κόσμο και έχουν συγκεντρώσει δισεκατομμύρια σε κέρδη κατά τη διάρκεια της πανδημίας. Αν η φορολογία στις εταιρείες ήταν δίκαιη, οι κυβερνήσεις θα μπορούσαν να χρηματοδοτήσουν καλύτερα τα συστήματα υγείας για να δοθεί τέλος στην πανδημία και να αρχίσει η ανάκαμψη», υπογραμμίζει η ΜΚΟ στην ανακοίνωσή της.

Η διεθνής ΜΚΟ ανέλυσε τις διαθέσιμες φορολογικές πληροφορίες για τις Big Tech εταιρίες, τις Alphabet, Amazon, Apple, Facebook και Microsoft - πέντε από τις μεγαλύτερες εταιρείες τεχνολογίας στον κόσμο - για να δείξει πιθανά έσοδα που θα μπορούσαν να προκύψουν από ένα φορολογικό καθεστώς που αντικατοπτρίζει με μεγαλύτερη ακρίβεια την παγκόσμια οικονομική παρουσία αυτών των εταιρειών.

Σύμφωνα με υπολογισμούς που έκανε μαζί με την ένωση Patriotic Millionaires, η ActionAid εκτιμά την απώλεια εσόδων σε 21 δισεκατομμύρια δολάρια για την G7, σε 8 δισεκατομμύρια για τις 27 χώρες μέλη της ΕΕ ή ακόμη σε 100 εκατομμύρια δολάρια για την Νιγηρία, «αρκετά για να πληρώνονται 70.000 νοσηλευτές για ένα έτος».

«Αυτό που είναι εντυπωσιακό για τα στοιχεία, που συναντάμε, είναι το μέγεθός τους: ότι δηλαδή είναι τόσο μεγάλα τα ποσά και ότι βλέπουμε – ειδικά και τώρα στην περίοδο του COVID-19-  τι θα μπορούσαν να είχαν κάνει αυτά τα χρήματα για δημόσιους σκοπούς στον κόσμο», δήλωσε στη Deutsche Welle η Anders Dahlbeck, επικεφαλής της ActionAid για την παγκόσμια φορολογική πολιτική.

«Σε μια εποχή που οι κυβερνήσεις αναζητούν απεγνωσμένα έσοδα για να χρηματοδοτήσουν τα έξοδα αντιμετώπισης του COVID-19, η μη αξιοποίηση αυτού του πιθανού φορολογικού πόρου είναι μια χαμένη ευκαιρία», γράφουν οι συντάκτες της έκθεσης.

«Όλο και περισσότερο ο κόσμος εξοργίζεται με τις απροκάλυπτες υπερβολές της παγκόσμιας ψηφιακής οικονομίας, οι οποίες έγιναν ιδιαίτερα εμφανείς τώρα, καθώς η πανδημία της Covid-19 επιδείνωσε τις ανισότητες στην οικονομία και στα συστήματα υγείας», σχολίασε η  Julia Sánchez, Γενική Γραμματέας της ActionAid International και πρόσθεσε:

«Καθώς οι δημόσιες υπηρεσίες καταρρέουν και ο κόσμος αντιμετωπίζει ένα απαρτχάιντ με τα εμβόλια, οι τεχνολογικοί κολοσσοί συσσωρεύουν δισεκατομμύρια κέρδη, επειδή το σημερινό παγκόσμιο φορολογικό σύστημα τους επιτρέπει να αποφύγουν την καταβολή του μεριδίου που τους αναλογεί. Κυρίως οι γυναίκες και οι νέοι πληρώνουν το βαρύτερο τίμημα αυτής της αδικίας».

Παράλληλα, κατήγγειλε «ένα σύστημα που επιτρέπει στις μεγάλες εταιρείες να συλλέγουν και να πωλούν τα δεδομένα ανθρώπων, να επηρεάζουν ύπουλα τις συνήθειές μας και να δημιουργούν νέους δισεκατομμυριούχους, ενώ την ίδια ώρα συμβάλλουν ελάχιστα ή καθόλου στις δημόσιες υπηρεσίες των χωρών στις οποίες βγάζουν τα κέρδη τους».

Η κατηγορία αυτή δεν είναι νέα, αλλά διατυπώνεται έπειτα από μια χρονιά πανδημίας, η οποία απέφερε μεγάλα κέρδη στις μεγάλες πλατφόρμες και στις κορυφαίες εταιρείες ηλεκτρονικών ειδών ευρείας κατανάλωσης, καθώς οι καταναλωτές περνούν περισσότερο χρόνο από ποτέ στο διαδίκτυο (τηλεργασία, συνεχής ροή βίντεο και μουσικής ή ηλεκτρονικό εμπόριο).

Ένα ξεπερασμένο και άδικο σύστημα

Η έκθεση υπογραμμίζει πώς η άνοδος της ψηφιακής οικονομίας περιπλέκει τις πρακτικές φορολογίας των εταιρειών. Οι περισσότεροι ισχύοντες παγκόσμιοι φορολογικοί κανόνες σχεδιάστηκαν πριν από την έλευση του διαδικτύου, αναφέρει η έκθεση. Μια βασική δυσκολία που τίθεται από την ψηφιακή οικονομία είναι ο καθορισμός της γεωγραφικής φορολογίας των κερδών μιας εταιρείας.

Οι μεγάλες εταιρείες τεχνολογίας, όπως αυτές που εξετάστηκαν στην έκθεση, έχουν χρήστες και πελάτες σε όλο τον κόσμο . Όμως, η διάρθρωση των διεθνών νόμων περί φορολογίας εταιρειών σημαίνει ότι οι εταιρείες τείνουν να πληρώνουν φόρους στις χώρες όπου εδρεύουν. Για τις περισσότερες εταιρείες Big Tech, αυτό σημαίνει τον παγκόσμιο Βορρά, κυρίως τις Ηνωμένες Πολιτείες.

Τα παγκόσμια φορολογικά πλαίσια έχουν επίσης ωθήσει τις εταιρείες να αναζητήσουν δικαιοδοσίες χαμηλής φορολόγησης, τους λεγόμενους «φορολογικούς παραδείσους» όπως η Ιρλανδία ή οι χώρες της Καραϊβικής.

Παρά το γεγονός ότι υπάρχει μεγάλη οικονομική δραστηριότητα στις χώρες του Παγκόσμιου Νότου, είναι πολύ δύσκολο για αυτές τις χώρες να εισπράξουν πραγματικά φορολογικά έσοδα από αυτές τις εταιρείες, με βάση τον τρόπο που λειτουργούν σήμερα οι φορολογικοί κανόνες.

Σε μια προσπάθεια για την εξεύρεση καλύτερης λύσης, η έκθεση της ActionAid καλεί τις κυβερνήσεις να εισαγάγουν έναν παγκόσμιο ελάχιστο φορολογικό συντελεστή, προειδοποιώντας ότι ο παγκόσμιος ελάχιστος φορολογικός συντελεστής δεν αποτελεί πανάκεια. Η οργάνωση προτείνει έναν εταιρικό ελάχιστο φορολογικό συντελεστή τουλάχιστον 25%,  που θα ισχύει εξίσου για τα κέρδη μιας εταιρείας στο εσωτερικό και στο εξωτερικό.

Για το λόγο αυτό, η ActionAid ζητά επίσης οι φορολογικές υποχρεώσεις να βασίζονται στο πού πραγματοποιείται η οικονομική δραστηριότητα και όχι στο που μια εταιρεία καταγράφει τα κέρδη της.

Υπό την κυβέρνηση του Ντόναλντ Τραμπ, οι ΗΠΑ αντιτίθενταν σε οποιαδήποτε εναρμόνιση, αλλά ο σημερινός πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν πρότεινε να καθιερωθεί ελάχιστος φόρος 21% για τις πολυεθνικές.

Το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο όμως δικαίωσε την Amazon

Σημειώνεται ότι το πρώτο τρίμηνο του 2021 η Amazon, ξεπερνώντας κατά πολύ τις εκτιμήσεις των αναλυτών, κατέγραψε τριπλασιασμό των καθαρών της κερδών και αύξηση των πωλήσεων κατά 44%, εν μέσω πανδημίας. Συγκεκριμένα, τα καθαρά κέρδη της Amazon ανήλθαν σε 8,1 δισ. δολάρια έναντι 2,5 δισ. δολάρια το αντίστοιχο χρονικό διάστημα του 2020, ενώ οι πωλήσεις ανήλθαν 108,5 δισ. δολάρια έναντι 75,5 δισ. δολάρια ένα χρόνο πριν.

Πριν λίγες μέρες, στις 12 Μαϊου 2021, ευρωπαϊκό δικαστήριο έσβησε το πρόστιμο των 250 εκατ. ευρώ που η ΕΕ ζήτησε από την Amazon.

Συγκεκριμένα, το 2017, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή διέταξε το Λουξεμβούργο να ανακτήσει 250 εκατομμύρια ευρώ σε μη καταβληθέντες φόρους από τον γίγαντα του ηλεκτρονικού εμπορίου. Οι Βρυξέλλες ισχυρίστηκαν ότι η Amazon απέφυγε να πληρώσει φόρους στα τρία τέταρτα των κερδών της στην ΕΕ διογκώνοντας τα δικαιώματα που μεταφέρθηκαν από τη μία εταιρεία στην άλλη. Το γενικό δικαστήριο της ΕΕ έκρινε ότι η Amazon δεν επωφελήθηκε από παράνομο φορολογικό πλεονέκτημα στο Λουξεμβούργο.

Η επικεφαλής ανταγωνισμού της ΕΕ Μαργκρέτ Βεστάγκερ αντέδρασε στην απόφαση, λέγοντας ότι τα φορολογικά πλεονεκτήματα για συγκεκριμένες εταιρείες στερούν από τους πολίτες της ΕΕ χρήματα που χρειάζονται για την αντιμετώπιση της πανδημικής ανάκαμψης.

«Η Amazon πραγματοποιεί πωλήσεις 44 δισεκατομμυρίων ευρώ στην ΕΕ, οι περισσότερες διοχετεύονται μέσω του Λουξεμβούργου. Και δεν πληρώνει φόρο. Στην πραγματικότητα, λαμβάνει πίστωση φόρου. Αυτό που δείχνει αυτή η απόφαση δεν είναι ότι πρέπει να παίζουμε πια με τις αποφάσεις περί κρατικών ενισχύσεων. Χρειαζόμαστε παγκόσμιες μεταρρυθμίσεις στους διεθνείς φορολογικούς κανόνες για να λειτουργήσουμε», είπε ο Alex Cobham, Διευθύνων Σύμβουλος του Tax Justice Network.

 Πηγή: https://tvxs.gr/news/kosmos/oi-pente-kolossoi-tis-texnologias-plironan-toys-foroys-toys-o-planitis-tha-mporoyse-na-b


«Κανείς δεν είναι ασφαλής μέχρι να είναι όλοι ασφαλείς»


Δήλωση για την ανάγκη της αντιμετώπισης της ανισότητας, με εκκίνηση το ζήτημα της άνισης κατανομής των εμβολίων κατά της CoViD-19, υπογράφουν διευθυντικά στελέχη οργανισμών όπως ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας, η Unicef, η Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες, ο Ερυθρός Σταυρός/Ερυθρά Ημισέληνος, αλλά και θρησκευτικοί ηγέτες από όλο τον κόσμο.

Στη δήλωσή τους, θέτουν το δίλημμα επιλογής μεταξύ του «εμβολιαστικού εθνικισμού ή της ανθρώπινης αλληλεγγύης». Τονίζουν πως «όπως μας έδειξε η πανδημία, στον αλληλεξαρτώμενο κόσμο μας κανείς δεν είναι ασφαλής μέχρι να είναι όλοι ασφαλείς».

Καλούν τους «ηγέτες του κόσμου να εξασφαλίσουν δίκαιη πρόσβαση στα εμβόλια μεταξύ των χωρών», αλλά και «ισότιμη πρόσβαση σε εμβόλια εντός των χωρών» για όλες τις πληθυσμιακές ομάδες, όπως επίσης και να στηρίξουν τις φτωχότερες χώρες «οικονομικά, πολιτικά και τεχνικά προκειμένου να διασφαλιστεί ότι ο περιορισμός του COVID-19 δεν είναι ένας μεμονωμένος στόχος» αλλά «σημαντικό στοιχείο μιας ευρύτερης στρατηγικής για την υγεία».

Διαβάστε ολόκληρη τη δήλωση όπως δημοσιεύτηκε από την Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες:

Η δίκαιη διανομή εμβολίων αποτελεί ανθρωπιστική επιταγή.

Υπάρχει επιλογή. Ο κόσμος στα επόμενα 10 έτη θα μπορούσε να χαρακτηρίζεται από περισσότερη δικαιοσύνη, αφθονία και αξιοπρέπεια. Ή από συγκρούσεις, ανασφάλεια και φτώχεια.

Βρισκόμαστε σε μια κρίσιμη καμπή.  Η πανδημία του κορωνοϊού υπήρξε πραγματικά μια παγκόσμια κρίση στην οποία όλοι επωμιστήκαμε κάποιο βάρος. Σε πολλές περιπτώσεις, μας έχει κάνει να προβληματιστούμε για τις πιο μακροχρόνιες αδικίες που διαιωνίζονται σε μέρη του κόσμου όπου η πανδημία αποτελεί έναν ακόμη παράγοντα δυστυχίας, αστάθειας και αναταραχής. Αυτές οι ανισότητες έχουν βγει στο προσκήνιο και επιδεινωθεί λόγω των  επιπτώσεων της πανδημίας, τόσο μεταξύ όσο και εντός των χωρών. Τα αποτελέσματα θα γίνουν αισθητά σε παγκόσμια κλίμακα στα επόμενα χρόνια.

Ο αντίκτυπος μιας καταστροφής όπως η πανδημία του κορωνοϊού μπορεί να αποτιμηθεί στην τραγωδία της απώλειας και του θανάτου σε προσωπικό επίπεδο, καθώς και στην εθνική και παγκόσμια αναταραχή σχεδόν σε κάθε πλευρά της ζωής. Καμία χώρα στον κόσμο δεν έχει μείνει ανεπηρέαστη.

Οι μεταλλάξεις του ιού, δυνητικά περισσότερο μεταδοτικές και ανθεκτικές στα εμβόλια, θα συνεχίσουν να μας απειλούν αν δεν τεθούν τώρα υπό έλεγχο.

Όσοι υπογράφουμε αυτή τη δήλωση αντιπροσωπεύουμε οργανισμούς που έχουν τις ρίζες τους σε κοινότητες σε όλο τον κόσμο. Εργαζόμαστε δίπλα σε όσους πλήττονται από συγκρούσεις, καταστροφές και λιμούς και γνωρίζουμε τις τεράστιες προκλήσεις που αντιμετωπίζουν – αλλά και την ανθεκτικότητά τους ακόμη και απέναντι στις πιο δεινές καταστάσεις.

Το 2021, η παγκόσμια οικονομία αντιμετωπίζει τη χειρότερη ύφεση από το 1945. Για ορισμένες χώρες η ύφεση αυτή θα αυξήσει σημαντικά τη φτώχεια και τα βάσανα των ανθρώπων. Για άλλους μπορεί να οδηγήσει στην πείνα και τον θάνατο. Ο αντίκτυπος της πανδημίας θα είναι εμφανής για πολύ καιρό ακόμα. Θα υπάρχουν συνεχείς οικονομικές επιπτώσεις, με όλο τον ανθρώπινο πόνο που αυτές θα επιφέρουν. Μια γενιά παιδιών, ειδικά κοριτσιών, έχουν εγκαταλείψει το σχολείο και δεν θα επιστρέψουν.

Ο κόσμος έχει να αντιμετωπίσει την πρόκληση της αναστροφής αυτής της καταστροφικής δυναμικής, με την υγεία να αποτελεί το βασικό κομμάτι μιας τέτοιας ανταπόκρισης.  Με τη δήλωση αυτή υποστηρίζουμε την «υγεία για όλους», όπου η ζωή κάθε ανθρώπου έχει αξία και γίνεται σεβαστό το δικαίωμα κάθε ατόμου στην υγειονομική περίθαλψη. Οι άνθρωποι δεν χρειάζονται μόνο εμβολιασμούς – χρειάζονται πρόσβαση σε ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό, που να είναι ειδικευμένο και εξοπλισμένο για να παρέχει επαρκή ιατρική φροντίδα.

Πρέπει να οικοδομήσουμε έναν κόσμο όπου κάθε κοινότητα, ανεξάρτητα από το πού ζει ή ποια είναι τα μέλη της, έχει άμεση πρόσβαση σε εμβολιασμούς: όχι μόνο για τον COVID-19, αλλά και για τις πολλές ακόμα ασθένειες που συνεχίζουν να έχουν επιβλαβείς και θανατηφόρες συνέπειες. Όπως μας έδειξε η πανδημία, στον αλληλεξαρτώμενο κόσμο μας κανείς δεν είναι ασφαλής μέχρι να είναι όλοι ασφαλείς.

Έχουμε τη δυνατότητα να επιλέξουμε: τον εμβολιαστικό εθνικισμό ή την ανθρώπινη αλληλεγγύη.

Χάρη στην αποτελεσματική διεθνή δράση, έχουν παραχθεί αρκετά εμβόλια. Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας, η συμμαχία GAVI (Global Alliance for Vaccines and Immunization) και o συνασπισμός CEPI (Coalition for Epidemic Preparedness Innovations) ηγούνται της πρωτοβουλίας COVAX, η οποία είναι σήμερα η καλύτερη προσπάθεια που έχουμε για να διασφαλίσουμε ότι τα εμβόλια θα φτάσουν σε όλους τους ανθρώπους παντού στον κόσμο. Ωστόσο, η COVAX προορίζεται να καλύψει μόνο το 20% του παγκόσμιου πληθυσμού – τους πιο ευάλωτους σε χώρες με χαμηλότερα εισοδήματα – μέχρι το τέλος του 2021, ενώ δεν είναι ακόμη σαφές εάν θα επιτύχει αυτόν τον στόχο. Στο μεταξύ, οι μελέτες δείχνουν ότι εάν επικεντρωθούμε μόνο στον εμβολιασμό των δικών μας πληθυσμών, ο κόσμος κινδυνεύει να χάσει μόνο φέτος έως και 9,2 τρισεκατομμύρια δολάρια του παγκόσμιου ΑΕΠ (με το ήμισυ αυτού του κόστους να επιβαρύνει τις χώρες υψηλού εισοδήματος).

Αλλά δεν είναι μόνο θέμα χρημάτων. Προκειμένου να επιτευχθεί ευρύτερος παγκόσμιος εμβολιασμός, πρέπει να αντιμετωπιστούν πολύπλοκα ζητήματα υλικοτεχνικής υποστήριξης, υποδομής και κλίμακας. Ο Επιταχυντής Πρόσβασης στα Εργαλεία κατά του COVID-19 (ACT) επικεντρώνεται στην παροχή μέσων για την επιτάχυνση της ανάπτυξης, παρασκευής και διανομής προϊόντων για τη διάγνωση και τη θεραπεία του κορωνοϊού. Η πρωτοβουλία ACT αναγνωρίζει τη σημασία και αποσκοπεί στην ανταλλαγή πληροφοριών – είτε πρόκειται για τον τομέα της τεχνολογίας, είτε της πνευματικής ιδιοκτησίας ή της παραγωγής.

Ωστόσο, πρέπει να γίνουν περισσότερα. Η ανταλλαγή πληροφοριών, η μεταφορά τεχνολογίας και η ενίσχυση των διαδικασιών παραγωγής, για παράδειγμα, απαιτούν την ενεργή συμμετοχή των Κρατών και του ιδιωτικού τομέα.

Ως εκ τούτου, καλούμε τους ηγέτες του κόσμου να:

  1. Εξασφαλίσουν δίκαιη πρόσβαση στα εμβόλια μεταξύ των χωρών, παρέχοντας εμβόλια, ανταλλάσσοντας γνώσεις και τεχνογνωσία και χρηματοδοτώντας πλήρως την πρόσβαση στον επιταχυντή ΑCT για την πρόσβαση στα εργαλεία κατά του COVID-19 που έχει ως στόχο την παροχή δίκαιης πρόσβασης και εφαρμογής διαγνωστικών και θεραπευτικών μεθόδων καθώς και εμβολίων κατά του COVID-19.
  2. Εξασφαλίσουν ισότιμη πρόσβαση σε εμβόλια εντός των χωρών, διασφαλίζοντας ότι όλες οι πληθυσμιακές ομάδες περιλαμβάνονται στα εθνικά προγράμματα διανομής και εμβολιασμού, ανεξάρτητα από το ποιες είναι ή πού ζουν, συμπεριλαμβανομένων των κοινοτήτων που ζουν στιγματισμένες και περιθωριοποιημένες, για τις οποίες η πρόσβαση στην υγειονομική περίθαλψη μπορεί να μην είναι εύκολη.
  3. Υποστηρίξουν τις χώρες οικονομικά, πολιτικά και τεχνικά προκειμένου να διασφαλιστεί ότι ο περιορισμός του COVID-19 δεν είναι ένας μεμονωμένος στόχος, αλλά αντιθέτως αποτελεί σημαντικό στοιχείο μιας ευρύτερης στρατηγικής για την υγεία, που θα εφαρμόζεται δίπλα στις κοινότητες για να βελτιώσει μακροπρόθεσμα την υγεία των ανθρώπων και την πρόσβασή τους σε ιατρική φροντίδα. Δεσμευόμαστε, μέσω των διαφορετικών θεσμών που εκπροσωπούμε, να προσφέρουμε όση βοήθεια μπορούμε για να υποστηρίξουμε τις δράσεις των κοινοτήτων και των αρχών.

Είναι καιρός για αποφασιστική ηγεσία. Οι χώρες και οι οργανισμοί σε όλο τον κόσμο έχουν τη μοναδική ευκαιρία στη διάρκεια αυτής της γενιάς να αντιμετωπίσουν την παγκόσμια ανισότητα και να αντιστρέψουν μερικές από τις επιπτώσεις του προηγούμενου έτους. Με αυτόν τον τρόπο, θα φέρουν ελπίδα όχι μόνο στους φτωχότερους αυτού του κόσμου, αλλά σε όλους μας.


Αιδεσιμότατος Justin Welby, Αρχιεπίσκοπος του Canterbury

Peter Maurer, Πρόεδρος της Διεθνούς Επιτροπής του Ερυθρού Σταυρού

Επίσκοπος Ivan M Abrahams, Γενικός Γραμματέας του Παγκόσμιου Συμβουλίου Μεθοδιστών

Σεβασμιότατος Μητροπολίτης Γέρων Χαλκηδόνας Εμμανουήλ, Οικουμενικός Πατριάρχης

Αιδεσιμότατος Δρ Chris Ferguson, Γενικός Γραμματέας της Παγκόσμιας Κοινωνίας των Μεταρρυθμισμένων Εκκλησιών

Δρ Tedros Adhanom Ghebreyesus, Γενικός Διευθυντής του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας

Filippo Grandi, Ύπατος Αρμοστής του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες

Henrietta HFore, Εκτελεστική Διευθύντρια της UNICEF

Αιδεσιμότατος Δρ Martin Junge, Γενικός Γραμματέας της Λουθηρανικής Παγκόσμιας Ομοσπονδίας

Δρ Azza Karam, Γενικός Γραμματέας του διεθνούς συνασπισμού Religions for Peace

Francesco Rocca, Πρόεδρος της Διεθνούς Ομοσπονδίας Κοινωνιών Ερυθρού Σταυρού και Ερυθράς Ημισελήνου

Ραβίνος David Rosen, συμπρόεδρος του διεθνούς συνασπισμού Religions for Peace

Σεΐχης Ahmed alTayeb, Ο μεγάλος ιμάμης του Αλ-Αζάρ

Σεβασμιότατος Καρδινάλιος Peter Turkson, Επικεφαλής του Εκκλησιαστικού Δικαστηρίου για την Προώθηση της Πλήρους Ανάπτυξης του Ανθρώπου, Ρώμη

Πηγή:  https://info-war.gr/kaneis-den-einai-asfalis-mechri-na-ein/


Για rapid test απευθυνθείτε στα σχολεία



  26 Μαΐου 2021

  Ευαγγελία Σιζοπούλου   

Φάγαμε τη ζωή μας να θωρακίσουμε τα σχολεία για να μην εισέρχονται σε αυτά όσοι δεν έχουν καμιά δουλειά εκεί, με στόχο να προστατεύσουμε τους μαθητές όλων των βαθμίδων και το εκπαιδευτικό και άλλο προσωπικό. Όλα αυτά στον απόηχο της σοκαριστικής υπόθεσης απαγωγής δύο μαθητών Δημοτικού σχολείου στη Λάρνακα. Τι περιφράξεις πληρώσαμε, τι θυροτηλέφωνα, τι διαδικασίες εισόδου – εξόδου, τι ταυτοποιήσεις όσων μπαίνουν μέσα στις σχολικές μονάδες, τι τσακωμούς για το ποιος θα πατά το… ευλοημένο (στην κυπριακή διάλεκτο, για να έχει και αξία η έκφραση) το κουμπί να ανοίγει η πόρτα του σχολείου, ζήσαμε τότε επί Κώστα Χαμπιαούρη, δεν λέγεται. 

Τι ατέρμονες συζητήσεις έγιναν για τα εκατομμύρια στα σχολεία, που ξαφνικά τα βρήκε το Υπουργικό Συμβούλιο και τα έδωσε, για το αν πρέπει να κάνουμε όλα τα σχολεία οριζόντια φυλακές με κάτι ψηλά κάγκελα ή αν πρέπει να φτιάχνουμε με φειδώ τις περιφράξεις, για το ποιες Σχολικές Εφορείες τα έκαναν όλα τέλεια και το ποιες τα άφησαν… μισοδότζιη (πάλι στην κυπριακή για να αποτυπώνεται ορθά η κατάσταση), δεν περιγράφεται. Και να σου τώρα, η «επίταξη» των σχολείων για διενέργεια rapid test. 

Οι πληροφορίες λένε ότι η διάθεση των αιθουσών πολλαπλών χρήσεων σε περίπου 40 σχολεία παγκύπρια έγινε έπειτα από απόφαση του Προεδρικού. Έτσι, το υπουργείο Παιδείας διέθεσε στο υπουργείο Υγείας αίθουσες σχολείων για την αύξηση των συνεργείων που διενεργούν rapid test, σε μια προσπάθεια – όπως λέχθηκε – να βοηθηθεί η όλη διαδικασία και κατ’ επέκταση και οι πολίτες που πρέπει να υποβληθούν στους ελέγχους για κορωνοϊό. Μάλιστα, οι ίδιες πληροφορίες λένε ότι κάποιοι ιεροί ναοί απαγόρευσαν τη διενέργεια ελέγχων στους χώρους τους καθώς ορισμένες εταιρείες που διεξάγουν τεστ ρύπαιναν και άφηναν και απόβλητα. Εάν, λοιπόν, όλα αυτά ισχύουν, δικαιολογείται και η διάθεση σχολικών αιθουσών για τεστ. Όμως, πρόκειται για σωστή απόφαση; Πιστεύουμε πως όχι! Εκεί που φωνάζαμε για να μην μπαίνει ο οποιοσδήποτε μέσα στα σχολεία, τώρα μπορούμε να μπαίνουμε όλοι για να κάνουμε rapid test. Θα μου πείτε, τώρα ζούμε σε έκτακτες συνθήκες. Αυτό άλλωστε, λέμε κάθε φορά που θέλουμε ή επιχειρούμε να δικαιολογήσουμε κάτι, ανάμεσα τους και παράλογα πολλές φορές. 

Επίσης, μαθαίνουμε ότι για την οργάνωση της διαδικασίας εντός σχολείων τοποθετήθηκαν φρουροί ασφαλείας και καθορίστηκαν είσοδοι – έξοδοι για να μην προκαλείται αναστάτωση στη λειτουργία των σχολείων. Μάλιστα! Αν είναι για rapid test, βρέθηκαν οι λύσεις. Φρουροί, είσοδοι, έξοδοι, διάδρομοι κ.λπ. Ξάφνου, υπάρχουν κονδύλια και δίνονται απλόχερα από το υπουργείο Οικονομικών. Αν είναι για τίποτε άλλο, χρήματα δεν υπάρχουν! Είπαμε όμως… ζούμε σε έκτακτες συνθήκες! 

Υ.Γ. Σε αρκετές περιπτώσεις, διευθύνσεις σχολείων και Σύνδεσμοι Γονέων απέστειλαν επιστολές διαμαρτυρίες σε αρμόδιους, μεταξύ των οποίων και σε Σχολικές Εφορείες. Στις επιστολές γίνεται λόγος για αναστάτωση των σχολείων, για φασαρία ακόμα και για πολίτες που ενώ περιμένουν στην ουρά για το τεστ, καπνίζουν ή ρυπαίνουν το χώρο του σχολείου. Προβληματίζει άραγε αυτή η κατάσταση; 

e.sizopoulou@phileleftheros.com

Πηγή:   https://www.philenews.com/f-me-apopsi/arthra-apo-f/article/1199693/ga-rapid-test-apefthyntheite-sta-scholeia


 

Τρίτη 18 Μαΐου 2021

Ξαφνικά στα 18, είσαστε υπεύθυνοι πολίτες … ελάτε να (μας) ψηφίσετε …

                                                                                                                 του Μανόλη Σόβολου

Όλοι ξαφνικά θυμήθηκαν κι αγάπησαν τους νέους και τις νέες.  «Βομβαρδισμός» εκκλήσεων σε όλα τα MME για να επιτελέσουν οι νέοι το καθήκον τους.  Να προσέλθουν στις κάλπες και να (τους) ψηφίσουν.  Ξαφνικά όλοι επικαλούνται την υπευθυνότητα και την αυτονομία των νέων.  Το ενδιαφέρον τους για τα κοινά και τη δυνατότητα να επηρεάσουν την ζωή τους, με τις αποφάσεις που θα πάρουν.  Τι κάνουμε όμως τόσα χρόνια;  Πώς προετοιμάζουμε τα παιδιά για να αποκτήσουν αυτονομία, υπευθυνότητα και να αντιληφθούν ότι οι αποφάσεις τους επηρεάζουν τη ζωή τους αλλά και τη ζωή των άλλων;

Στα σχολεία που πέρασαν μέχρι τώρα σπάνια είχαν την ευκαιρία να αποφασίσουν για θέματα που τους αφορούν.  Όλα τυποποιημένα, προαποφασισμένα από τους μεγάλους που «ξέρουν», έτοιμα για συμμόρφωση και κατανάλωση.  Σε άλλες χώρες τα παιδιά, από το Δημοτικό, έχουν ελευθερία επιλογής κάποιων μαθημάτων, έχουν προαιρετικά μαθήματα, έχουν δικαίωμα επιλογής δραστηριοτήτων και ομίλων ενδιαφερόντων, πρακτικά θέματα προετοιμασίας για τη ζωή.  Στην Κύπρο ακόμα και τα ψήγματα που υπήρχαν καταργήθηκαν ή θεωρητικοποιήθηκαν τα τελευταία χρόνια (Δραστηριότητες, Οικοκυρικά, Σχεδιασμός).  Με αφορμή ατύχημα σε σχολείο, ο πρώην Υπουργός ισχυρίστηκε ότι ούτε ο δάσκαλος (πόσο μάλλον τα παιδιά!!!) έχει δικαίωμα να αλλάξει τη σειρά των μαθημάτων κατά τη διάρκεια της ημέρας.  Όλα ασφυκτικά καθορισμένα με εγκυκλίους και μηνύματα του Υπουργού.  Και η συνέχεια στην οικογένεια όπου τα «μωρά» πρέπει να τα έχουν όλα «στο πιάτο».

Πριν λίγα χρόνια, στα πλαίσια του προγράμματος COMENIUS, είχα την ευκαιρία να συμμετέχω σ' ένα πολύ ενδιαφέρον σεμινάριο για τη Δημοκρατία στα σχολεία, στο Bergen της Νορβηγίας.  Οι διοργανωτές του σεμιναρίου φρόντισαν, εκτός των άλλων, με επισκέψεις στα σχολεία, να μας δοθεί μια ολόπλευρη εικόνα για τις νέες τάσεις και το τι κάνουν από μικρή ηλικία στα σχολεία.  Είχαμε την ευκαιρία να συζητήσουμε με τα παιδιά και να δούμε στην πράξη την προτεραιότητα που δίνουν στη Νορβηγία στην αυτονομία των παιδιών, στη δημοκρατική διαδικασία λήψης των αποφάσεων από τους μαθητές για θέματα του σχολείου.

Είναι ενδιαφέρον να παρακολουθήσουμε δυο περιστατικά από τις επισκέψεις μας στα σχολεία.  Στο πρώτο παρακολουθούμε τη συνεδρία του Μαθητικού Συμβουλίου του σχολείου με το Διευθυντή του Σχολείου.  Έχουν προηγηθεί, λίγη ώρα πριν, οι συνεδρίες των Συμβουλίων των τάξεων.  Τα παιδιά, σε συνεργασία με τους δασκάλους τους, προγραμματίζουν τις δραστηριότητες της επόμενης χρονιάς για τις ημέρες των ελεύθερων δραστηριοτήτων τους.  (Μια μέρα κάθε τρίμηνο δεν γίνονται μαθήματα και τα παιδιά ασχολούνται με δραστηριότητες που τα ίδια έχουν επιλέξει και οργανώσει σε συνεργασία με τους δασκάλους τους).  Τα παιδιά έφεραν τις προτάσεις των τάξεων στο Μαθητικό Συμβούλιο.  Καταγράφονται στον πίνακα και ακολουθεί ψηφοφορία για κάθε θέμα.  Επιλέγονται 11 θέματα από τα οποία θα πραγματοποιηθούν τα εννέα.  Οι μαθητές δίνουν το δικαίωμα στους δασκάλους να αφαιρέσουν δυο θέματα που δεν μπορούν να πραγματοποιηθούν λόγω κόστους, υποδομής κ.λ.π.

Στο δεύτερο περιστατικό βρισκόμαστε με μια τάξη (Ε' Δημοτικού)  στο γειτονικό πάρκο.  Μας έχουν προσφέρει το μεσημεριανό γεύμα στο σχολείο και αποφάσισαν όσο ψωμί έμεινε να ταΐσουν τις πάπιες του γειτονικού πάρκου (10΄ με τα πόδια, διασταύρωση κεντρικού δρόμου, διαβάσεις πεζών, φώτα τροχαίας).  Η δασκάλα τους υπενθυμίζει να έχουν υπόψη τους κανόνες και τους λέει ότι τους περιμένει σε 15΄ στο σημείο που ήμασταν.  Τα παιδιά ξεχύνονται στο πάρκο να παίξουν, χωρίς την αυστηρή επίβλεψη της δασκάλας.  Αμέσως έρχεται η απορία του Γερμανού συναδέλφου αλλά και όλων μας προς τη δασκάλα: Δεν ανησυχείς που τα παιδιά παίζουν έτσι ελεύθερα στο πάρκο χωρίς τη συνεχή επίβλεψή σου;  Οι γονείς τι θα πουν αν κτυπήσει κάποιο παιδί;  Και η απάντηση της δασκάλας:  Έχουμε συζητήσει στην τάξη με τα παιδιά για τους τρόπους με τους οποίους θα προστατεύουν τον εαυτό τους, θα παίρνουν αποφάσεις και θα χειρίζονται διάφορες καταστάσεις.  Οι γονείς και όλοι μας γνωρίζουμε ότι μπορούν να συμβούν ατυχήματα.  Αυτά συμβαίνουν στη ζωή μας και δεν είναι η συνεχής επίβλεψη που θα βοηθήσει να τα αποφύγουμε.  Στη συνέχεια, μετά από 15΄ παρακολουθούσαμε τα παιδιά να επιστρέφουν παρέες - παρέες στο σχολείο διασταυρώνοντας τους δρόμους με τάξη και ασφάλεια, χωρίς πάλι τη συνεχή επίβλεψη της δασκάλας.  Οι μαθητές με αυτονομία και υπευθυνότητα λαμβάνουν αποφάσεις για θέματα που τους αφορούν.  Κάθε εβδομάδα έχουν δραστηριότητα στο ύπαιθρο.  Με το σακίδιό τους στην πλάτη, περπάτημα τουλάχιστον μια ώρα, στο γειτονικό δάσος.  Να γνωρίσουν τον τόπο τους, να τον αγαπήσουν, να τον σέβονται και να τον φροντίζουν.  Δεν περιμένουν ξαφνικά στα 18 τους να μεταμορφωθούν σε ώριμους, αυτόνομους, υπεύθυνους πολίτες.

Σε μια άλλη επίσκεψη ERASMUS+, σε σχολείο στο Kranj της Σλοβενίας, είχα την ευκαιρία να διαπιστώσω την καλλιέργεια της αυτονομίας και της υπευθυνότητας των παιδιών.  Το σχολείο, όπως και κάθε σχολείο στη Σλοβενία, διαθέτει τη δική του κουζίνα με το απαραίτητο προσωπικό.  Τα παιδιά τρώνε πλούσιο γεύμα το μεσημέρι στο χώρο του εστιατορίου.  Είναι εντυπωσιακό να βλέπεις από τα μικρά παιδιά της Α’ τάξης και του Νηπιαγωγείου και τις δεξιότητες που έχουν αναπτύξει:  να πλένουν τα χέρια τους πριν μπουν στο εστιατόριο, να παίρνουν με τη σειρά τους το δίσκο με τα φαγητά (σούπα, σαλάτα, κυρίως πιάτο, ψωμί, επιδόρπιο), να κάθονται ήσυχα στο τραπέζι και να τρώνε, μετά να πηγαίνουν να καθαρίζουν το δίσκο τους στο χώρο διαχωρισμού των υλικών για ανακύκλωση και να τον παραδίδουν στο προσωπικό της κουζίνας για καθαρισμό.  Και όλα αυτά με απόλυτη τάξη και ηρεμία!!!  Παρόμοιες εικόνες αντίκρυσα σε σχολεία της Σουηδίας, της Φινλανδίας και της Δανίας.

Επίσης, κατά τη διάρκεια της σχολικής χρονιάς τα παιδιά συμμετέχουν, τρεις διαφορετικές εβδομάδες, σε σχολικές κατασκηνώσεις (από την Α’ τάξη !!!) οι οποίες είναι αφιερωμένες σε διαφορετικά θέματα:  περιβαλλοντικά, αθλητικά, πολιτιστικά, τεχνικά, επιστημονικά.    Τα παιδιά με τους/τις δασκάλους/ες τους περνούν 3-5 μέρες κάθε φορά (ανάλογα με την ηλικία) και έχουν να διαχειριστούν από μόνα τους όλα τα καθημερινά τους θέματα.  Εμείς έχουμε μόνο τις Κατασκηνώσεις στον Πρόδρομο, για ελάχιστα παιδιά της Ε’ και ΣΤ’ τάξης μόνο.  Στη Σλοβενία όλα αυτά φυσικά είναι προγραμματισμένα από τώρα τον Ιούνιο για την επόμενη σχολική χρονιά.  Περιλαμβάνονται σε βιβλιαράκι που παίρνουν οι γονείς και τα παιδιά και είναι ενημερωμένοι από τώρα για όλα όσα αφορούν την επόμενη χρονιά (ωρολόγιο πρόγραμμα, δάσκαλοι της τάξης, επισκέψεις, δραστηριότητες και κάθε λεπτομέρεια για όλη τη χρονιά).  Αυτά είναι δυνατά καθώς εκεί έχουν σταθερό προσωπικό στα σχολεία.  Δεν έχουν ανακαλύψει την παγκόσμια πρωτοτυπία της Κύπρου με τον «εκπαιδευτικό αποικισμό» κάθε χρόνο, αλλάζοντας σχολείο για πάνω από τους μισούς εκπαιδευτικούς, κάθε χρόνο. 

Μετά αναρωτιόμαστε γιατί τα καταφέρνουν αυτοί και άλλοι λαοί.

Άντε … και στα δικά μας.

Μανόλης  Σόβολος

Δημοσιεύτηκε και στο:  https://paideia-news.com/ekpaideysi/2021/05/18/ksafnika-sta-18-eisaste-ypeythynoi-polites-elate-na-mas-psifisete/