Φάγαμε τη ζωή μας να θωρακίσουμε τα σχολεία για να μην εισέρχονται σε αυτά όσοι δεν έχουν καμιά δουλειά εκεί, με στόχο να προστατεύσουμε τους μαθητές όλων των βαθμίδων και το εκπαιδευτικό και άλλο προσωπικό. Όλα αυτά στον απόηχο της σοκαριστικής υπόθεσης απαγωγής δύο μαθητών Δημοτικού σχολείου στη Λάρνακα. Τι περιφράξεις πληρώσαμε, τι θυροτηλέφωνα, τι διαδικασίες εισόδου – εξόδου, τι ταυτοποιήσεις όσων μπαίνουν μέσα στις σχολικές μονάδες, τι τσακωμούς για το ποιος θα πατά το… ευλοημένο (στην κυπριακή διάλεκτο, για να έχει και αξία η έκφραση) το κουμπί να ανοίγει η πόρτα του σχολείου, ζήσαμε τότε επί Κώστα Χαμπιαούρη, δεν λέγεται.
Τι ατέρμονες συζητήσεις έγιναν για τα εκατομμύρια στα σχολεία, που ξαφνικά τα βρήκε το Υπουργικό Συμβούλιο και τα έδωσε, για το αν πρέπει να κάνουμε όλα τα σχολεία οριζόντια φυλακές με κάτι ψηλά κάγκελα ή αν πρέπει να φτιάχνουμε με φειδώ τις περιφράξεις, για το ποιες Σχολικές Εφορείες τα έκαναν όλα τέλεια και το ποιες τα άφησαν… μισοδότζιη (πάλι στην κυπριακή για να αποτυπώνεται ορθά η κατάσταση), δεν περιγράφεται. Και να σου τώρα, η «επίταξη» των σχολείων για διενέργεια rapid test.
Οι πληροφορίες λένε ότι η διάθεση των αιθουσών πολλαπλών χρήσεων σε περίπου 40 σχολεία παγκύπρια έγινε έπειτα από απόφαση του Προεδρικού. Έτσι, το υπουργείο Παιδείας διέθεσε στο υπουργείο Υγείας αίθουσες σχολείων για την αύξηση των συνεργείων που διενεργούν rapid test, σε μια προσπάθεια – όπως λέχθηκε – να βοηθηθεί η όλη διαδικασία και κατ’ επέκταση και οι πολίτες που πρέπει να υποβληθούν στους ελέγχους για κορωνοϊό. Μάλιστα, οι ίδιες πληροφορίες λένε ότι κάποιοι ιεροί ναοί απαγόρευσαν τη διενέργεια ελέγχων στους χώρους τους καθώς ορισμένες εταιρείες που διεξάγουν τεστ ρύπαιναν και άφηναν και απόβλητα. Εάν, λοιπόν, όλα αυτά ισχύουν, δικαιολογείται και η διάθεση σχολικών αιθουσών για τεστ. Όμως, πρόκειται για σωστή απόφαση; Πιστεύουμε πως όχι! Εκεί που φωνάζαμε για να μην μπαίνει ο οποιοσδήποτε μέσα στα σχολεία, τώρα μπορούμε να μπαίνουμε όλοι για να κάνουμε rapid test. Θα μου πείτε, τώρα ζούμε σε έκτακτες συνθήκες. Αυτό άλλωστε, λέμε κάθε φορά που θέλουμε ή επιχειρούμε να δικαιολογήσουμε κάτι, ανάμεσα τους και παράλογα πολλές φορές.
Επίσης, μαθαίνουμε ότι για την οργάνωση της διαδικασίας εντός σχολείων τοποθετήθηκαν φρουροί ασφαλείας και καθορίστηκαν είσοδοι – έξοδοι για να μην προκαλείται αναστάτωση στη λειτουργία των σχολείων. Μάλιστα! Αν είναι για rapid test, βρέθηκαν οι λύσεις. Φρουροί, είσοδοι, έξοδοι, διάδρομοι κ.λπ. Ξάφνου, υπάρχουν κονδύλια και δίνονται απλόχερα από το υπουργείο Οικονομικών. Αν είναι για τίποτε άλλο, χρήματα δεν υπάρχουν! Είπαμε όμως… ζούμε σε έκτακτες συνθήκες!
Υ.Γ. Σε αρκετές περιπτώσεις, διευθύνσεις σχολείων και Σύνδεσμοι Γονέων απέστειλαν επιστολές διαμαρτυρίες σε αρμόδιους, μεταξύ των οποίων και σε Σχολικές Εφορείες. Στις επιστολές γίνεται λόγος για αναστάτωση των σχολείων, για φασαρία ακόμα και για πολίτες που ενώ περιμένουν στην ουρά για το τεστ, καπνίζουν ή ρυπαίνουν το χώρο του σχολείου. Προβληματίζει άραγε αυτή η κατάσταση;
e.sizopoulou@phileleftheros.com