Κυριακή 29 Αυγούστου 2021

Αστόχαστος ατομισμός και ηθική της ευθύνης

 ΤΟΥ ΧΑΡΙΔΗΜΟΥ Κ. ΤΣΟΥΚΑ* 

Δεν μπορείς να κρυφτείς από τη γλώσσα, σε απο-καλύπτει. Η αμεσότητα της προφορικής ομιλίας σε ξεγυμνώνει. Μια συνέντευξη Τύπου λ.χ. είναι σαν μια παράσταση αυτοσχέδιου θεάτρου: δεν ελέγχεις την εξέλιξη της παράστασης – χειρονομίες, τόνος φωνής, περιεχόμενο, όλα έχουν στοιχεία διαδραστικού αυθορμητισμού.

Αρκετές προφορικές ή διαδικτυακές δημόσιες δηλώσεις του κορυφαίου τενίστα Στέφανου Τσιτσιπά (ΣΤ) αποκαλύπτουν έναν αστόχαστο ατομισμό. Αυτό το ήθος, βεβαίως, ουδόλως σπανίζει, αλλά η τεράστια μιντιακή προβολή του ομιλητή και, συνεπώς, το πρότυπο που δημιουργεί, λειτουργεί μεγενθυντικά των δηλώσεών του. Αναδεικνύουν νοο-τροπία.  

Πέρυσι το Δεκέμβριο, εν μέσω εξουθενωτικού εγκλεισμού, ο ΣΤ θεώρησε σκόπιμο να μοιραστεί μαζί μας στο Τουίτερ: «Κάποιος πρέπει να ανοίξει ένα Χάροντς στην Ελλάδα». Δεν μπορούσαμε ούτε έναν περίπατο να κάνουμε, αλλά το Χάροντς μας έλλειπε! Ένα μήνα αργότερα, σε ερώτηση «ποια είναι η λύση για την κλιματική αλλαγή;», απάντησε: «Άλλαξε το αυτοκίνητό σου με ένα Τέσλα»! Δεν αναρωτήθηκε πόσοι έχουν το εισόδημα να το κάνουν.

Ο αστόχαστος ευδαίμων ατομιστής διαθέτει, συνήθως, μειωμένη ενσυναίσθηση. Ενθουσιάζεται με το Χάροντς και λατρεύει τα Τέσλα, θεωρώντας ότι η πολυτελής ή δαπανηρή κατανάλωση είναι προτεραιότητα όλων. Δεν αντιλαμβάνεται ότι, σε συνθήκες αβεβαιότητας και αγωνίας, η μείζων προτεραιότητα για τους πολλούς είναι διαφορετική: να μην τους παρασύρει το ποτάμι της οικονομική-υγειονομικής κρίσης· να μείνουν όρθιοι. Αυτάρεσκα αυτάρκης, κρίνει εξ ιδίων τις ανάγκες των Άλλων. Δεν μοιράζεται κοινές αγωνίες μαζί τους, οπότε δεν συντονίζεται με το κοινό αίσθημα. 

Ο αστόχαστος ατομισμός, καθώς διαποτίζει τον χαρακτήρα, εκδηλώνεται συνήθως ανεπίγνωστα. Για τον ΣΤ, καλύτερες ατομικές καταναλωτικές επιλογές θα αντιμετωπίσουν την κλιματική αλλαγή. Τον ατομιστή δεν τον απασχολούν οι προϋποθέσεις των ατομικών επιλογών. Δεν αντιλαμβάνεται λ.χ. ότι οι περισσότεροι δεν έχουν το εισόδημα για να αγοράζουν βιολογικά προϊόντα ή οικολογικά αυτοκίνητα. Αλλά ακόμη κι αν το είχαν, η κλιματική αλλαγή προκαλείται κυρίως από κοινωνικά θεσμισμένες δραστηριότητες, όπως είναι η εκτεταμένη χρήση ορυκτών καυσίμων. Μπορώ να φροντίζω την υγεία μου και να διαθέτω το εισόδημα να αγοράσω ένα Τέσλα, αλλά αυτό ελάχιστη επίδραση θα έχει στο συλλογικώς προκαλούμενο φαινόμενο του θερμοκηπίου. Η βιώσιμη λύση είναι η συλλογική δράση· δεν αρκεί η ατομική καταναλωτική επιλογή.     

Σε πρόσφατες δηλώσεις του για τον εμβολιασμό, ο ΣΤ είπε: «Είμαι νεαρός […]. Για μένα το εμβόλιο δεν έχει δοκιμαστεί αρκετά, είναι καινούριο. Έχει κάποιες παρενέργειες, ξέρω προσωπικά κάποιους ανθρώπους που τις είχαν. Δεν είμαι κατά, αυτό να το ξεκαθαρίσω, απλώς δεν βλέπω λόγο για κάποιον στη δική μου ηλικιακή κατηγορία να χρειαστεί να εμβολιαστεί. […] Δεν είναι κάτι για το οποίο ξέρουμε πάρα πολλά πράγματα […]. Για εμάς τους νέους πιστεύω ότι είναι καλό να περάσουμε τον ιό, γιατί θα χτίσουμε ανοσία».

Η δήλωση αυτή είναι γεμάτη ανακρίβειες. Ο ΣΤ μιλά με την αυτοπεποίθηση που συνήθως έχουν οι αστόχαστοι αδαείς, οι οποίοι δεν γνωρίζουν ότι δεν γνωρίζουν, ούτε έχουν επίγνωση των προκαταλήψεών τους. Το εμβόλιο έχει δοκιμαστεί εκτεταμένα – 66 δόσεις για κάθε 100 ανθρώπους, παγκοσμίως· πέρασε όλες τις απαιτητικές κρίσεις από την επιστημονική κοινότητα και τις αρμόδιες Αρχές παγκοσμίως· οι ήπιες παρενέργειες περνάνε πολύ σύντομα, οι δε σοβαρές είναι απειροελάχιστες.

Ανακρίβειες σαν τις παραπάνω έχουν πει πολλοί. Το ενδιαφέρον εδώ, όμως, είναι άλλο – η δήλωση φανερώνει ξανά έναν αστόχαστο ατομισμό. Αυτός δεν είναι πάντα ορατός, γιατί πολλοί ατομιστές, προκειμένου να μην αποδοκιμαστούν απο την κοινότητα,  επενδύουν φενακιστικά το λόγο τους με έναν φιλοκοινωνικό μανδύα.   

Ο ΣΤ κάνει έναν ατομικιστικό υπολογισμό: είμαι νέος και υγιής. Ακόμη κι αν αρρωστήσω δεν θα πάθω κάτι. Επιπλέον, θα αποκτήσω φυσική ανοσία. Το εμβόλιο δεν θα μου προσφέρει ουσιώδη οφέλη και δεν το εμπιστεύομαι ακόμα. Άρα, δεν θα εμβολιασθώ, και προτρέπω και τους ομηλίκους μου να κάνουν το ίδιο.

Προσπερνώ το προφανές: πώς είσαι τόσο σίγουρος; Υγιείς νέοι έχουν νοσηλευθεί, κινδυνεύσει, υποστεί ζημία στην υγεία τους, έχουν πεθάνει. Πώς είσαι τόσο ανεύθυνος, εσύ ο  αδαής, να δίνεις δυνητικά επικίνδυνες συμβουλές; Η οίηση του ομιλητή, προερχόμενη πιθανώς από το συνδυασμό διασημότητας, υγείας και νεότητας, μας επιτρέπει να δούμε πώς λειτουργεί το υπολογιστικό-ατομικιστικό μυαλό: μεγιστοποιώ ό,τι θεωρώ καλό για μένα.

Η ιδέα ότι το άτομο σχετίζεται με Άλλους - μετέχει κοινωνίας - άρα έχει υποχρεώσεις έναντί τους, δεν τον απασχολεί. Τη σκέψη ότι ως παγκόσμια διασημότητα ασκεί τεράστια επιρροή σε άλλους ανθρώπους, άρα έχει ευθύνη απέναντί τους, την προσπερνά. Την ηθική υποχρέωση του προσωπικού παραδείγματος εμβολιασμού ενός προβεβλημένου προτύπου ως συνεισφορά στο συλλογικό έργο αντιμετώπισης της πανδημίας δεν την αντιλαμβάνεται. Επενδύει τον υπολογιστικό ατομισμό με τη γλώσσα της προσωπικής επιλογής.

Το ακούμε συχνά: πράττω έτσι διότι αυτό πιστεύω. Λησμονείται ότι το πράττειν δεν προκύπτει μόνο από ατομικές πεποιθήσεις αλλά και από ηθικές υποχρεώσεις. Η υπολογιστική-ατομικιστική γλώσσα είναι καλή για να εκφράζει καταναλωτικές επιλογές, αλλά προβληματική για να συλλάβει την ηθική ευθύνη. Αυτή με τη γλώσσα της αρετής ή του καθήκοντος μπορεί να συλληφθεί – αρκεί, βεβαίως, να την έχει μάθει κανείς.

Καθηγητής στην Έδρα Columbia Ship Management και Κοσμήτορας της Σχολής Μεταπτυχιακών Σπουδών στο Πανεπιστήμιο Κύπρου (www.htsoukas.com)

Πηγή:  https://paideia-news.com/panepistimio-kyproy/2021/08/29/astoxastos-atomismos-kai-ithiki-tis-eythynis/


Τρίτη 17 Αυγούστου 2021

Δημοσιογράφος θα πει ερωτώ, ενοχλώ, ελέγχω!


  Γιώργος Παυλίδης   

Δεν θέλω η παρέμβαση μου να παρερμηνευτεί: Αναγνωρίζω πλήρως τη σημασία και τους κινδύνους που εγκυμονεί η πανδημία του κορωνοϊού. Αντιλαμβάνομαι τις συνέπειες που αυτή έχει στο όλο οικονομικό και κοινωνικό γίγνεσθαι. Συμμερίζομαι απόλυτα τις ανησυχίες των ειδικών, όπως επίσης και τις κραυγές αγωνίας των πολιτών που απαιτούν  «πίσω τη ζωή τους». Κι εγώ μαζί τους. Εξάλλου, στους δεκαοχτώ και πλέον μήνες που μας ταλαιπωρεί ο SARS-COV-2, εγώ ο ίδιος με τη δημοσιογραφική μου ιδιότητα, έχω φιλοξενήσει στις εκπομπές μου στο Κανάλι 6  πλειάδα ειδικών σε θέματα κορωνοϊού...

Ωστόσο αγαπητοί συνάδελφοι, προς Θεού, αυτός ο πλανήτης, αυτή η χώρα, αυτός ο λαός έχει κι άλλους πονοκεφάλους, έχει κι άλλα ανοικτά μέτωπα! Ναι, η ολοκληρωμένη, υπεύθυνη και αξιόπιστη ενημέρωση για τον COVID 19 επείγει. Όμως, η Πολιτεία και η κοινωνία θέλει την «τέταρτη εξουσία» να μην ξεχνά ότι αυτός ο τόπος ταλανίζεται από μύρια άλλα τόσα προβλήματα. Υπενθυμίζω ενδεικτικά:

- Τι απέγινε, που βρίσκεται και πως αξιοποιείται το πόρισμα για τα «χρυσά διαβατήρια»; Πώς καταμερίζονται οι ευθύνες και κυρίως πως αναλαμβάνονται στην πράξη; Γιατί δεν υλοποιούνται οι δεσμεύσεις και οι υποσχέσεις που δώσαμε στην Ευρωπαϊκή Ένωση  για άμεσο τερματισμό του προγράμματος; Τι γίνεται με τον ανείσπρακτο Φόρο Προστιθέμενης Αξίας;  Αληθεύει ότι μετά τα «χρυσά διαβατήρια» βρήκαμε τώρα τη λύση των χρυσοφόρων αδειών μόνιμης παραμονής; Ποιες συνέπειες έχουν όλοι εκείνοι που μας έκαναν και από ό,τι μαθαίνω εξακολουθούν να μας κάνουν ρεζίλι διεθνώς; 

- Αντιλαμβανόμαστε τις συνέπειες που έχει το άνοιγμα της περίκλειστης πόλης των Βαρωσίων και τον τρόπο που αυτό υλοποιείται από τους εγκάθετους του Σουλτάνου; Ποιες οι ευθύνες αυτών που γνώριζαν και άφησαν τον χρόνο να περάσει ανεκμετάλλευτο; Και πάλι, πώς αναλαμβάνονται αυτές οι ευθύνες;

 - Με βάση τις προβλέψεις του Υπουργείου ενέργειας, όχι οποιουδήποτε άλλου άσχετου, το 2019  η Κύπρος θα έπρεπε να ήταν σε θέση, όχι απλώς να ικανοποιεί τις ανάγκες της, αλλά και  να εξάγει δικό της φυσικό αέριο! Όπου να ´ναι μας αποχαιρετά και το 2021. Που είναι τα δισεκατομμύρια που θα βάζαμε στον κρατικό κορβανά από τις πωλήσεις; Εκτός τις φωτογραφίες από τις τριμερείς, πενταμερείς, τα χαμόγελα και τις «καπακωτές», είδατε εσείς πουθενά  καμιά γεώτρηση να λειτουργεί, είδατε κάποιον αγωγό να μεταφέρει φυσικό αέριο;

- Και επειδή το φυσικό αέριο είναι όντως «αέρας κουπανιστός», όλες εκείνες οι βαρύγδουπες εξαγγελίες για «πράσινη ενέργεια» τι απέγιναν; Δεν είναι τουλάχιστον ντροπή εν έτει 2021 οι αρμόδιοι να παραδέχονται ότι στους δρόμους μας κυκλοφορούν μόλις 250 ηλεκτρικά αυτοκίνητα; Κατά καιρούς ακούσαμε εξαγγελίες για κυκλική οικονομία, για ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, για αξιοποίηση της ηλιακής ενέργειας, για χίλιες  δυο άλλες όμορφες πρωτοβουλίες. Τι απέγιναν; Σε ποια συρτάρια βρίσκονται σκονισμένες; Πόσα πληρώνουμε για αγορά μαζούτ και πόσα υπό μορφή προστίμων για τους σκουπιδότοπους;

- Θυμάστε τις εξαγγελίες για «ανθρώπινο σχολείο»; Πόσες φορές δεν ακούσαμε Υπουργούς να μιλάνε για αποσυμφόρηση του σχολικού προγράμματος, για εγκατάλειψη του γνωσεοκεντρικού, βαθμοθηρικού, αριθμοκεντικού σκεπτικού και για εισαγωγή στοιχείων από προηγμένα εκπαιδευτικά συστήματα; Γιατί παρ’ όλες τις δεσμεύσεις η παραπαιδεία ζει και βασιλεύει και οι μαθητές μας αντί να ανεβαίνουν επίπεδο, χρόνο με τον χρόνο κατρακυλούν στον πάτο; Δεν μας ανησυχούν τα φαινόμενα αυτά;

- Να μιλήσω για πολιτισμό; Να θυμίσω ότι κάποιοι άνθρωποι που εκπέμπουν φως κρύβονται πίσω από τους θάμνους περιμένοντας τον Κώστα να τους φέρει ένα σακούλι με τρόφιμα, τη στιγμή που ο πρώτος τη τάξη ξεσαλώσει στην Αθήνα με την Άντζελα και τον Ζαχαράτο;

Θα μπορούσα να γεμίσω τον τοίχο με ερωτήματα για οικονομικά και κοινωνικά σκάνδαλα, για γυναικοκτονίες, για θεσμικό ρατσισμό, για εμπορία προσώπων, για ψηφιακό αναλφαβητισμό, για χίλια δυό βασανιστικά ερωτήματα, αλλά θα κινδύνευα να γίνω κουραστικός, αν όχι γραφικός. Εξάλλου δεν είναι αυτός ο σκοπός της παρέμβασης.

Επαναλαμβάνω: Ναι, η πανδημία είναι κυρίαρχο θέμα και πρέπει να τυγχάνει της απαιτούμενης κάλυψης. Όμως την ίδια στιγμή δεν πρέπει να επιτρέπουμε στους εαυτούς μας να γινόμαστε μονοθεματικοί, ούτε βεβαίως «παπαγαλάκια» της εξουσίας, της όποιας εξουσίας.  Ο ρόλος του δημοσιογράφου είναι να ερευνά, να φέρνει στην επιφάνεια σκάνδαλα, να ρωτά, να επανέρχεται, να ελέγχει,  να γίνεται ενοχλητικός. Ας μην αφήσουμε την αγωνία για τον κορονοϊό να καλύπτει όλα όσα  μας πλάκωσαν και μας πλακώνουν ακόμα. Η κοινωνία εναπόθεσε στους ώμους μας ευθύνη άτυπης εξουσίας. Ας μην την απογοητεύουμε.

Κι ένα ρητορικό - γνωρίζουμε όλοι το γιατί - ερώτημα: Με τη «Συμμορία» του Μακάριου θ' ασχοληθεί κάποιος άλλος;

⦁ Ο Γιώργος Παυλίδης είναι Πανεπιστημιακός / Δημοσιογράφος 

Φιλελεύθερα, 15.8.2021.

Πηγή:  https://www.philenews.com/f-me-apopsi/paremvaseis-ston-f/article/1266429/dimosiogafos-tha-pei-eroto-enochlo-elencho


Κυριακή 15 Αυγούστου 2021

Η έρημος της ελληνικής δημοσιογραφίας και μια μικρή, αλλά ανεπαρκής, «όαση»

 

Του Ανδρέα Κοσιάρη

Όλες αυτές τις ημέρες που οι πυρκαγιές κάνουν στάχτη τεράστιες εκτάσεις της χώρας, ένα κανάλι έχει λάβει διθυραμβικά σχόλια για την κάλυψη των γεγονότων από μία μεγάλη μερίδα του τηλεοπτικού κοινού. Τα σχόλια μεταφράστηκαν και σε τηλεθέαση, καθώς το κανάλι ανέβασε τα ποσοστά του φτάνοντας στις πρώτες θέσεις των μετρήσεων.

Όμως η επιτυχία του Open δεν οφείλεται τόσο στα «ύψη» στα οποία έφτασε η δημοσιογραφία του, αλλά στον «πάτο» στον οποίο κατρακυλά το σύνολο σχεδόν του κλάδου.

Δεν έκανε κάτι το πρωτοποριακό, ούτε παρέδωσε μαθήματα «μαχητικής δημοσιογραφίας». Έκανε τα βασικά, ξεχωρίζοντας μόνο και μόνο διότι οι υπόλοιποι τα έχουν ηθελημένα ξεχάσει. Άνοιξε ευκολότερα και με πολύ λιγότερη λογοκρισία τα μικρόφωνά του στους πολίτες που βρίσκονταν στα πύρινα μέτωπα και επέλεξε να μην προσπαθήσει να αποκρύψει τις κυβερνητικές ευθύνες.

Ειδικά στις πρώτες μέρες των πυρκαγιών, όταν οι δημοσιογράφοι ανακάλυπταν ισχυρούς ανέμους ακολουθώντας τα βήματα δικαιολόγησης των πολιτειακών αρχόντων, στο Open αμφισβήτησαν το αφήγημα μιλώντας για την πραγματικότητα των ασθενών ανέμων που επικρατούσαν.

Όταν αργότερα οι «υπεύθυνοι» μιλούσαν για πληθώρα εναέριων και επίγειων μέσων, το κανάλι έδωσε βήμα στους κατοίκους των περιοχών που μάχονταν με τις φλόγες, οι οποίοι κατέθεταν τις μαρτυρίες τους για τις απουσίες και τις ελλείψεις.

Η επίθεση που δέχτηκαν οι δημοσιογράφοι του Open έπαιξε κι αυτή τον ρόλο της στην ανάδειξή του. Είτε επρόκειτο για τυχαίο φασιστικό «ντου», είτε για στοχευμένη επίθεση στο «πρόβατο που ξεστράτισε από το μαντρί», οι τρομακτικές στιγμές που έζησαν οι δημοσιογράφοι του καναλιού έδωσαν «κρέντιτς» αντισυστημικότητας. Ειδικά αφού την επίθεση ακολούθησε μια επιδεικτική σιωπή ή καθυστέρηση αντίδρασης από άλλα κανάλια, συνδικαλιστικά δημοσιογραφικά όργανα και εμπλεκόμενους κρατικούς φορείς.

Όμως το Open δεν είναι και τόσο διαφορετικό από τα υπόλοιπα συστημικά μέσα. Την ίδια επιλεκτική κρατική χρηματοδότηση έχει λάβει, στο ίδιο επιχειρηματικό σύστημα ανήκει. Διατηρεί στο δυναμικό του δημοσιογράφους με προνομιακές σχέσεις με κέντρα εξουσίας όπως η ΓΑΔΑ και η Αντιτρομοκρατική. Και όποτε του δόθηκε η ευκαιρία να «σφυροκοπήσει» επισήμους σε θέσεις ευθύνης, όπως για παράδειγμα τον Περιφερειάρχη Αττικής Πατούλη, απέφυγε τεχνηέντως να το κάνει.

Φυσικά, οι ρεπόρτερ του καναλιού κατέθεσαν στον φακό θάρρος και ανθρωπιά, και πώς θα μπορούσαν αλλιώς; Στάλθηκαν στην πρώτη γραμμή των μετώπων και βρέθηκαν αντιμέτωποι με τη φωτιά, αλλά και δίπλα στους ανθρώπους που την πολεμούσαν. Το ίδιο ισχύει και για την πλειοψηφία των υπόλοιπων δημοσιογράφων και εικονοληπτών που βρέθηκαν εκεί, είτε απεσταλμένοι μεγάλων μέσων είτε ανεξάρτητα.

Είναι ζόρικη και αξιέπαινη η δουλειά των γυναικών και των ανδρών με τα μικρόφωνα και τις κάμερες, που εισέπνεαν την ίδια κάπνα με τους κατοίκους των πληγέντων περιοχών. Όμως υπάρχει απόσταση, φυσική αλλά και θεωρητική, από το ρεπορτάζ «πρώτης γραμμής» μέχρι τη «γραμμή» που αποφασίζεται σε στούντιο και γραφεία.

Είναι τόσο εύκολη η απόκτηση της φήμης ενός «διαφορετικού καναλιού», ακριβώς επειδή το σύνολο σχεδόν της εγχώριας δημοσιογραφίας κυλιέται σε έναν βαθύ βούρκο συμφερόντων και συμμαχίας με την εξουσία.

Από τις αντιδράσεις του κοινού είναι φανερή η δίψα για ενημέρωση που ξεφεύγει, έστω και λίγο, από την «ομερτά» που επικρατεί στον ελεγχόμενο από την κυβέρνηση και τα επιχειρηματικά συμφέροντα κόσμο των ΜΜΕ.

Το Open φάνηκε ως μία «όαση δημοσιογραφίας», ακριβώς διότι σχεδόν οπουδήποτε αλλού επικρατεί μια ατελείωτη έρημος.

Πηγή:  https://info-war.gr/i-erimos-tis-ellinikis-dimosiografia/